SAYA SENGAJA MENUNGGU PENGESAHAN PENGKHIANATAN INI SEBELUM MENULIS... DAN MAAF, KALI INI SAYA AKAN MENGKRITIK PARTI SENDIRI (TENTUNYA SEBUAH LETERAN PANJANG)


Dalam Program Himpunan Muafakat Pemuda Keadilan Malaysia pada 31 Oktober 1999, saya yang entah siapa-siapa ketika itu, tidak dikenali orang pun, telah naik ke pentas berucap, setelah tiga kali panggilan untuk wakil Pahang naik ke pentas tidak bersahut, saya naik dengan izin Ketua Pemuda Bahagian (sekarang AMK Cabang) saya (beliau masih ada sekarang, tetapi agak uzur).


Saya ucapkan ketika itu, "Barangkali kerana orang seperti saya, Keadilan dikata tidak boleh diandalkan, tidak boleh disandarkan, kerana di dalamnya tiada tokoh-tokoh berwibawa, tiada orang-orang berpengalaman, tiada nama-nama besar... tetapi bagi saya, apa perlu nama besar! Kalau nama besar itu hanya pandai untuk membesarkan rumah mereka yang sudah sedia besar, kereta mereka yang sudah sedia besar, isteri mereka yang sudah sedia besar, perut mereka yang sudah sedia besar, atau kata Abang Hamdan Taha saya, membesarkan perut dan bawah-bawah perut mereka sahaja."


Apa maksudnya? Parti Keadilan Nasional yang kemudiannya menjadi Parti Keadilan Rakyat terbina asalnya sebagai sebuah lokomotif perjuangan. Hakikat sebuah lokomotif perjuangan ialah, ia tidak akan melampau laju, ia akan melalui rel yang panjang dan akan memakan masa yang lamanya bukan kepalang. Hanya di tangan orang-orang biasa, pekerja-pekerja gasar, walaupun lama, lokomotif ini akan bergerak secara sempurna dan selamat, serta boleh sampai ke destinasi yang dituju. Masalahnya ada kalangan kita yang tidak sabar, mahu menukar lokomotif perjuangan menjadi lokomotif ekspres, mengangkut tokoh-tokoh entah dari mana dan diletaknya di gerabak depan, konon boleh melajukan perjalanan, mereka kaya, boleh menukar enjin lokomotif dan sebagainya, orang biasa dan pekerja gasar mula dipandang hina, mereka ada apa?


Tetapi lokomotif perjuangan tetap lokomotif perjuangan, ia tidak boleh diubah menjadi lokomotif ekspres secara paksa, akhirnya ia bergegar dan tidak stabil, gerabak pun jadi terumbang-ambing. Bila berlaku begitu, siapa yang terlebih dahulu melompat? Berhenti di tengah jalan atau menukar lokomotif? Ya, kita panggil orang seperti Steven Choong Shiau Yoon dan Larry Sng sebagai pengkhianat, mereka memang berkhianat, tetapi siapa yang menokohkan mereka? Siapa yang meletak mereka di gerabak depan? 


Mereka masuk dengan kepentingan. Tidak sempat mereka hafal 17 Perkara / 18 Perkara Tujuan dan Matlamat Perjuangan Parti, mereka melompat keluar. Dan nanti bila keluar kenyataan dari mereka, kononnya mereka hilang kepercayaan kepada perjuangan Parti. Orang di luar mengangguk-mengangguk, merekakan bekas pimpinan besar Parti, tentu ada meritnya, bagi pendengaran orang luarlah. Salahnya kita yang mula besarkan mereka, kita yang menokohkan mereka. Apakah mereka yang berkata hilang kepercayaan kepada perjuangan Parti ini tahu apa itu perjuangan Parti ini? Tahukah mereka 17 Perkara yang asal itu adalah perincian dari tiga tonggak penting perjuangan reformasi, iaitu kedaulatan rakyat, demokrasi rakyat dan ekonomi rakyat? Jangan hanya tertumpu kepada yang telah khianat, perhatikanlah pemimpin-pemimpin dalam Parti (terutamanya tokoh ekspres) yang kita besarkan selama ini, yang kita tokohkan selama ini. Apakah mereka khatam ideologi Parti? Apakah mereka faham perjuangan Parti? Apakah mereka mengerti sungguh-sungguh apa itu kedaulatan rakyat, apa itu demokrasi rakyat, apa itu ekonomi rakyat? Jika jawapannya tidak maka berhati-hatilah, kemungkinan untuk siri pengkhianatan lain berlaku akan tetap terus ada.


Yang memeningkan saya adalah kerana ini bukan perkara baharu dalam Parti ini, ia telah berlaku lama dan berulang-ulang, peliknya kita tidak serik-serik. Seperti saya kata, tokoh-tokoh ini mencari kepentingan keselesaan, mereka terus masuk di gerabak pertama dan duduk di sekeliling Anwar Ibrahim. Mereka menawarkan macam-macam, kononnya untuk mengekspreskan lokomotif, bila gagal mendapat keselesaan yang mereka mahu, mereka lompat keluar. Setiap kali muncul tokoh baharu di sisi Anwar Ibrahim, tokoh itulah juga akhirnya yang berkhianat, berlaku berkali-kali, apakah kita bodoh, tidak pernah belajar, atau terlalu teruja dengan tokoh? Padahal mereka buta perjuangan. Cukup-cukuplah itu, orang biasa dan pekerja gasar itu lebih terpercaya, dan dari kalangan mereka juga boleh lahir pemimpin hebat. Lagipun, setiap kali berlaku kerosakan lokomotif perjuangan akibat dari pengkhianatan berulang ini, setiap kali itulah, jasa si orang biasa dan pekerja gasar ini ditagih untuk membaikpulihnya.


Ini kecenderungan yang sudah membarah lama dalam Parti, pasal menaikkan tokoh yang entah dari mana dan kemudiannya dikhianati oleh tokoh itu sendiri, saya telah menulis dan memperingatkannya berkali-kali, antaranya:


1. Sayonara - Julai 2007 (sudah tiada akses capaian kepada tulisan ini dalam arkib internet)


2. Warkah Buat Saudara Anwar - 2 Mac 2010 (http://anakkampungdelek.blogspot.com/2010/03/warkah-buat-saudara-anwar.html?m=1)


3. Anwar, Ini Bukan Teguran Saya, Ini Teguran Tuhan (http://zukriaksah.co.cc/news/tanpaeditanwarinibukanteguransayainitegurantuhan)


Kesemua tulisan ini berkisar soal yang sama, soal lingkaran "tokoh" yang seringkali diangkat secara tiba-tiba mengelilingi Anwar Ibrahim, kemudiannya mereka ini jugalah yang khianat. Sampai satu tahap saya mesti berada di luar sempadan Parti untuk menyampaikan kritik-kritik ini kerana ia terlalu tajam dan pedas, saya masih tahu adab dan disiplin berorganisasi. Sampai hari ini saya tidak pernah menyesal dengan apa yang saya tulis dan tidak pernah berniat untuk menariknya balik. Bahkan dalam satu kesempatan ke Parlimen (bukan atas tujuan politik) bersama seorang kawan, kawan saya itu kepingin sangat mahu bertemu dengan Nurul Izzah Anwar, jadi saya sempurnakan hajatnya selepas selesai urusan kami. Saya kira peristiwa ini selepas 2007 tetapi sebelum 2010. Belum sempat bertanya khabar, bahkan Nurul tidak bertanya pun apa urusan saya di Parlimen, terus sahaja dia meleteri saya, "Zukri, apa yang saudara tulis tentang Papa sangat memberi kesan, yang dalam kepada keluarga kami." Sungguh, saya tidak pernah meminta maaf.


Sebab apa? Sebab apa yang saya tulis itu betul, dan ia terus berlaku sampai hari ini, seperti berita yang kita baca itulah! Saya kira sudah sampai masanya Parti memperkasakan apa yang sedia ada, orang biasa dan pekerja gasar Parti, yang belum tentu dungu dan bebal, apapun mereka sudah membuktikan mereka adalah penjaga lokomotif perjuangan yang setia. Sampai masanya juga, perlembagaan Parti mesti menetapkan bahawa untuk seseorang anggota menikmati semua faedah dan kelebihan sebagai seorang anggota, dia mestilah menghabiskan satu tahap, melengkapkan satu silibus yang bersifat ideologikal, dengan ujian pemahaman, tanpa kekecualian walau seorang pun.


Pentingnya kerana sifat Parti kita sendiri. Satu ketika kita pernah berbangga bahawa kita berjaya menyatukan kepelbagaian. Ia memang kejayaan, tetapi kalau sampai sekarang pun ia kekal begitu, yang ABIM di dalam Parti kekal membawa ideologi ABIMnya, yang JIM di dalam Parti kekal membawa ideologi JIMnya, yang kanan kekal dengan ideologi kanannya, yang kiri kekal dengan ideologi kirinya, lalu apa yang kita harapkan bila seorang oportunis masuk ke Parti kita? Kalau yang lain tidak berubah, tentunya si oportunis ini juga tidak akan berubah, dan kalau sudah hilang atau tiada peluang di depan mata, si oportunis tentulah akan melompat ke ruang lain yang mampu menawar laba. Mereka berkhianat dan menipu kita, itu betul, tetapi kalau berkali-kali kita ditipu dengan modus operandi yang sama, di tahap mana sebenarnya kita ini?


Kita mesti memahami apa itu kedaulatan rakyat, apa itu demokrasi rakyat dan apa itu ekonomi rakyat, kerana ketidakfahaman pada sebahagian pemimpin (tokoh?) kita yang bergelar YB itu jelas. Ketidakfahaman ini bahaya, ia boleh merangsang keterujaan lain yang akhirnya boleh berakhir dengan pengkhianatan. Kita ambil contoh vaksin Covid-19 sudah memadai. Sepatutnya, cukuplah seorang-dua pemimpin teratas negara menjadi pemimpin politik yang menjadi penerima terawal vaksin, sekadar sebagai perasmi dan pembuktian kepada rakyat bahawa vaksin itu selamat, kemudian selain barisan hadapan, utamakanlah rakyat, mereka setiap hari bertungkus-lumus keluar bekerja demi menanggung keluarga, walaupun risikonya besar. Sekurang-kurangnya dengan vaksin, mereka merasa lebih selamat dan tenang untuk keluar, keluarga mereka juga kurang sedikit kebimbangan melepaskan mereka keluar. Ini tidak, berderet-deret para YB dengan bangganya menyiarkan acara suntikan vaksin terawal untuk mereka di laman-laman sosial, malangnya ia termasuk juga YB-YB dari Pakatan Harapan, khususnya Keadilan. Untuk apa dibanggakan? Sepatutnya rakyat yang kita dahulukan, keselamatan rakyat yang kita utamakan. Ini tidak, sepertinya kita sedang tunjukkan bahawa biar kita selamat dahulu, rakyat kemudian. Ini yang saya kata tidak faham perjuangan, "tokoh" salah yang duduk di gerabak depan yang dibawa oleh lokomotif perjuangan.


Zukri Aksah 

Ketua Komunikasi Nasional

Gerakan Reformasi 98 - GERAK 98 


#AkuKeadilan #kamikeadilan #neoreformia #LawanTetapLawan #keadilan21tahun #DSAI4PM #reformasi98 #GERAKANREFORMASI98 #GERAK98 

Dr Wan Azizah Wan Ismail Mohamad Ezam Nor Gerakan Reformasi NasionalBERI PILIHAN KEPADA RAKYAT YANG MAHU VAKSIN TEKNOLOGI LAMA


PELABUR JEPUN PUN CABUT LARI TINGGALKAN MALAYSIA

 Pelabur Jepun pun cabut lari tinggalkan Malaysia

Khianati undi rakyat suatu tindakan hina - Wanita KEADILAN Johor

 
POSTED BY AMIR WRLR.


Pengkhianatan Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong Shiau Yoon hari ini adalah sesuatu yang tidak boleh dimaafkan.

Ketua Wanita KEADILAN Johor, Napsiah Khamis berkata, pengkhianatan kepada undi rakyat merupakan tindakan hina dan merosakkan nilai-nilai demokrasi di negara ini.

"Wanita KEADILAN Johor amat kecewa dengan tindakan Ahli Parlimen Tebrau yang juga merupakan Ketua Cabang Tebrau Steven Choong di atas tindakan beliau menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan keluar dari parti.

"Sikap beliau sangat tidak bertanggungjawab kepada amanah dan undi rakyat yang selama ini memilih KEADILAN sebagai parti menerajui Tebrau.

"Bertanding dan menang menggunakan logo dan lambang KEADILAN, dan rakyat juga memilih beliau disebabkan oleh lambang KEADILAN. Pengkhianatan kepada undi rakyat ini adalah satu perkara yang paling hina," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Napsiah, pengkhianatan menjadi satu di antara perbuatan tercela. Pengkhianatan juga menodai nilai-nilai kesetiaan, menyebabkan kerosakan dan kerugian kepada banyak pihak.

Justeru, beliau yang juga Exco Wanita KEADILAN Pusat meminta pengundi yang cintakan politik nilai menolak ahli politik tidak berprinsip seperti Steven dalam Pilihan Raya Umum ke 15 yang mungkin akan diadakan tidak lama lagi.

"Saya menyeru untuk semua pengundi supaya pada pilihan raya akan datang kita pastikan pemimpin dusta seperti ini ditewaskan," katanya lagi.

Beliau turut mengingatkan kata-kata hikmat jeneral Soedirman di Indonesia suatu ketika dahulu untuk pedoman ahli-ahli KEADILAN: "Siapkan 10 peluru dalam senjata, 9 peluru untuk pengkhianat dan 1 sahaja untuk lawan, kerana pengkhianat adalah musuh terbesar".

 

Vaksin RNA Covid 19: Beri ruang kepada individu yang mahukan teknologi lama

 


POSTED BY AMIR WRLR


Kontroversi vaksin Covid 19 dari Pfizer-BioNTech yang menggunakan teknologi baharu RNA menimbulkan keraguan kepada sesetengah pihak yang khuatir terdapat kesan sampingan di kemudian hari perlu ditangani dengan bijaksana.

Menurut Ahli Parlimen Kuala Kedah, Dr Azman Ismail, vaksin yang diperolehi Malaysia sama ada menggunakan teknologi baharu atau konvensional diakui berkesan dan populasi yang mengambil vaksin berkenaan tidak menunjukkan gejala negatif.

"Vaksin yang kita pilih peringkat awal ini dari syarikat Pfizer-BioNTech. Ini adakah vaksin yang menggunakan teknologi baru. Banyak vaksin lain menggunakan teknologi konvensional, vaksin itu menawarkan virus yang telah dilemahkan kepada badan kita dan badan dan sistem antibodi kita kaji virus yang lemah itu untuk bina antibodi lawan virus.

"Tetapi vaksin baharu ini, yang diberi itu bukan virus tetapi kod mRNA. Kod itu dia buat memory dan sel (antibodi) untuk lawan virus. Ini menimbulkan kontroversi kerana pertama kali digunakan. Namun keputusan populasi yang telah menerima vaksin ini di Israel, United Kingdom misalnya adalah berkesan.

"Bukan sahaja mengurangkan jangkitan Covid tetapi mengurangkan kes-kes Covid yang berat. Yang dibimbangkan sebahagian orang ialah kesan sampingan lama.

"Pertama, berapa lama antibodi ini akan bertahan. Kedua, adakah kesan sampingan lain yang dibangkitkan ada kemungkinan boleh berlaku peningkatan kes-kes penyakit kronik seprti SLE, sirosis dan semua itu," katanya dalam forum "Vaksin Covid- 19, Apa Perlu Anda Tahu Tentang Vaksin?" anjuran Media KEADILAN Kedah.

Bagaimanapun, menurut Dr Azman, oleh kerana pengambilan vaksin dilakukan dengan cara pendaftaran sukarela maka terdapat ruang bagi pihak yang ragu-ragu, ditawarkan vaksin menggunakan teknologi lama.

Katanya, kerajaan bukan sahaja membeli vaksin dari Pfizer tetapi juga pelbagai syarikat lain yang membolehkan rakyat diberi pilihan.

"Begitu pun saya rasa kita bersangka baik.

"Orang yang was-was wajar kita beri vaksin yang bukan berasaskan mRNA atau vaksin konvensional seperti jenama Sinovac

"Beri ruang kepada orang yang mahukan vaksin teknologi lama," katanya lagi.

 

ADUN Amanah masuk KEADILAN: Selagi masih dalam PH tiada salah - Syukri Razab

 


POSTED BU AMIR WRLR


Tindakan 3 ADUN Amanah Johor yang berhijrah ke dalam KEADILAN tidak wajar dipersoalkan atau dikecam.

Menurut Setiausaha Angkatan Muda KEADILAN Malaysia, Syukri Razab, tindakan berhijrah ke dalam parti sekutu perlu diterima sebagai sesuatu yang harus berlaku asalkan ADUN-ADUN itu meneruskan perjuangan membela rakyat.

"Menekuni kenyataan Salahuddin Ayub berhubung penyertaan 3 Adun Amanah ke dalam KEADILAN yang beliau sifatkan sebagai tidak manis, saya merasakan Timbalan Presiden Amanah itu sedang keliru untuk membezakan antara rakan dan musuh.

"Apakah Salahuddin mahu KEADILAN menolak penyertaan tiga ADUN ini dan membiarkan mereka membeku dalam Amanah sedangkan jiwa mereka sudah tidak lagi bersama Amanah?

"Salahuddin sewajarnya berterima kasih kepada KEADILAN kerana memberi ruang alternatif kepada tiga pemimpin itu untuk terus setia bersama Pakatan Harapan (PH).

"Adalah lebih tidak manis untuk Salahuddin menanggapi hijrah tiga pemimpin ini secara negatif sedangkan mereka memilih KEADILAN, bukannya PPBM, Umno atau Perikatan Nasional," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Syukri, Salahuddin tidak wajar kelihatan begitu 'terusik' dengan penyertaan mantan ahli Amanah itu kerana KEADILAN juga tidak membantah sikap Salahuddin yang masih akrab dengan kelompok Pejuang yang tidak mahu bersama PH malah kerap pula menyerang Presiden KEADILAN secara terbuka.

Kata Syukri lagi, dalam sejarah KEADILAN, Azmin Ali pernah dikecam oleh pimpinan parti yang mempertahankan setiakawan dengan Amanah apabila Azmin sebagai Menteri Besar Selangor masih mengekalkan ADUN Pas dalam Kerajaan Negeri pada 2015 meskipun Amanah telah ditubuhkan.

"Sewaktu Azmin Ali membuli Amanah di Selangor dengan mengekalkan hubungan dengan Pas dalam Kerajaan Negeri, Azmin Ali dikritik dan diserang oleh kepimpinan KEADILAN sendiri (pro Amanah) sehingga berlaku pertembungan 'kem' yang dasyat dalam parti.

"Oleh itu amat tidak adil untuk Salahuddin menghakimi KEADILAN sebagai tidak setiakawan hanya kerana menjadi pilihan alternatif kepada beberapa mantan ahli Amanah yang masih mahu setia dengan perjuangan PH.

"Salahuddin boleh menyerang KEADILAN jika menjalinkan hubungan terlarang dengan Pas memandangkan parti itu merupakan seteru politik kepada Amanah. Apa yang pasti sehingga ke hari ini KEADILAN sangat menghormati semangat ini," katanya lagi.

Sehubungan itu, Syukri menyarankan agar isu berkenaan tidak dipanjangkan dan pilihan 3 ADUN Amanah itu dihormati demi memperkukuhkan Pakatan Harapan Johor menjelang Pilihan Raya Umum ke 15.

Untuk rekod, semalam Malaysiakini memainkan isu 3 ADUN Amanah iaitu ADUN Senggarang Khairuddin A Rahim; ADUN Serom Faizul Amri Adnan dan ADUN Mahkota, Muhamad Said Jonit telah menyertai KEADILAN sejak beberapa bulan lalu. Namun penyertaan itu tidak diheboh-hebohkan untuk menjaga hubungan dalam PH

 

Tiada sidang Dewan Rakyat bulan depan, kata timbalan speaker

 

(Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat tidak akan bersidang dari 8 Mac hingga 8 April ini, kata Timbalan Speakernya, Rashid Hasnon yang menepis laporan berita berhubung kemungkinan sidang Parlimen akan diadakan.

Beliau berkata, sekretariat Parlimen perlu memberi notis mesyuarat sekurang-kurangnya 28 hari lebih awal kepada Ahli Parlimen.

“Ada prosedur yang perlu kami patuhi sebelum kami boleh bersidang,” katanya kepada FMT.

Terdahulu, satu laporan berita memetik laman web Parlimen sebagai berkata, mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen ke-14 akan bermula 8 Mac hingga 8 April ini.

Parti mana yang asyik berpolitik ketika Covid-19, soal veteran Umno

 

Shahrir Samad berkata, berpolitik paling kencang ialah apabila Ahli Parlimen mengetepikan mandat parti dan pengundi.

PETALING JAYA: Veteran Umno, Shahrir Samad membidas Perikatan Nasional (PN) yang menggesa ahli politik berhenti berpolitik ketika pandemik, selepas dua Ahli Parlimen PKR meninggalkan parti itu untuk menyokong pakatan kerajaan.

Ketua Umno daerah Johor Bahru menerusi catatan di Facebook mempersoalkan parti mana yang sibuk berpolitik ketika negara berusaha mengekang penularan Covid-19.

“Yang dituduh ‘asyik berpolitik’ ialah Umno, lebih-lebih lagi semasa wabak Covid-19 dan perlunya fokus kepada memerangi wabak tersebut,” katanya sambil menambah PN dilihat meningkatkan jumlah sokongannya dan membuat persiapan untuk mengadakan pilihan raya umum mengejut.

Beliau berkata: “Dengarnya berita sampai lima Ahli Parlimen yang melompat bawa kerusi mereka sekali untuk kuatkan bilangan PPBM dan PN. Ini bukan politik yang paling kencang?”

Terdahulu, Ahli Parlimen Julau, Larry Sng dan Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong meninggalkan PKR serta menyatakan sokongan kepada Muhyiddin.

Shahrir turut membidas tindakan wakil rakyat mengetepikan mandat pengundi.

“Berpolitik paling kencang ialah apabila Ahli-ahli Parlimen ketepikan mandat parti dan pengundi untuk ‘lompat’ ke parti baru.”

Beliau turut bertanya bila Dewan Rakyat akan mula bersidang memandangkan PN sudah “cukup kuat” sekarang.

“Yang di-Pertuan Agong sudah bertitah. Timbalan speaker sudah pun berikan kaedah munasabah supaya Parlimen tidak terus ‘dimandulkan’.

“Lebih kurang sama dengan pandangan Speaker, Azhar Harun.”Moratorium, subsidi upah bukan penyelesaian ekonomi tetapi kecairan tunai dan subsidi sewa

 


Moratorium, subsidi upah bukan penyelesaian ekonomi tetapi kecairan tunai dan subsidi sewa

MORATORIUM DAN SUBSIDI UPAH BUKAN PENYELESAIAN EKONOMI..TETAPI KECAIRAN TUNAI DAN SUBSIDI SEWA..

Semingu kebelakangan ini, Cerita pengeluaran KWSP sudah kian pudar bila PM tebuk atap akan membenarkan pengeluaran tanpa syarat, kini Najib kembali memainkan sentimen Moratorium Automatik.. begitu juga sesetengah pemimpin PH.. Tolonglah pemimpin PH gunakan pendekatan berbeza..

Alasan paling mudah Bank masih mempunyai keuntungan yang tinggi..?Apakah ini penyelesaian Ekonomi.. bagi aku tidak.. Bank seperti pemborong dan Pembekal yang membekalkan barangan kepada Peruncit dengan bayaran tertangguh atau consignment. Apa keuntungan dicatatkan hanya apa yang berada unjuran diatas kertas..

Selagi peruncit tidak menjelaskan Invoice dan belian mereka..Pemborong dan Pembekal kehilangan kecairan tunai untuk kembangkan Perniagaan dan prospek baru..Kesannya masih belum dirasai sebab belum tempohnya peruncit membayar balik.. akhirnya kesan kepada Bank pun tertangguh..

Siapa yang baca laporan hadapan Ekonomi Utusan semalam, Jumlah pinjaman tak berbayar (NPL) seba­nyak RM28.7 bilion pada akhir tahun lalu dicatatkan iaitu tertinggi sejak sembilan tahun kebelakangan ini.. Pinjaman tidak berbayar menandakan Ekonomi dan krisis pendapatan rakyat adalah serius, termasuk sektor Perniagaan..

Maksudnya Moratorium yang berakhir pada bulan Oktober lalu selama 6 Bulan, Baru kita lihat petanda Ekonomi makin teruk pada penghujung tahun, ramai yang masih tidak dapat membayar komitmen pinjaman bank.. data ini hanya dilihat pada suku terakhir tahun lepas, pada ketika itu hanya PKPB dilaksanakan..

Agaknya apa kesan besar bila PKP dan penutupan Ekonomi berlaku 2 Bulan pertama tahun ini, Dijangkakan Bank akan mula merasakan Impaknya.. Jadi jika Moratorium itu penyelesaian..Kenapa tak minta Moratorium sampai 10 Tahun juga.. Sebenarnya kegagalan sejak awal Moratorium adalah tidak bersasar…

Sepatutnya mereka yang kekal berpendapatan, Sejak awal kecualikan mereka dari Moratorium, Manakala Moratorium disasarkan hanya kepada mereka yang hilang pekerjaan, Kekurangan pendapatan dari perniagaan dan mereka yang terpaksa menutup Perniagaan..

Jika Perlaksanaan ianya bersasar sejak awal, Bagi yg kehilangan Kerja..mereka yang susah dan terjejas akan dapat dipanjangkan Moratorium mereka kepada setahun atau 18 Bulan.. Malangnya perlaksanaannya tidak bersasar.. akhirnya yang terjejas dan tidak hanya peroleh Moratorium selama 6 Bulan..

Dalam Islam adil itu ada dua makna, dalam Quran ada ketika disebut Al Adl..dan ada ketika disebut Al Qisth..ada ketika maknanya sama Al Musawah(saksama).. dan satu lagi At Tawazun(keseimbangan).. Itu sebabnya Ulama memberikan tafsir Adil itu..

وَضْعُ الشَّيْءِ فِي مَحَلِّهِ..

Meletakkan sesuatu pada Tempatnya..

Aku tidak melihat mana mana negara menyelesaikan masalah Ekonomi mereka dengan Moratorium.. Sebab seperti apa yang dicadangkan Lim Guan Eng sebelum Belanjawan , Moratorium ada kosnya, Kosnya sekitar RM 6.4 Billion.. Cukup untuk kita mencontohi German dan Singapura , Jika perlaksanaan dilaksanakan secara bersasar..

Mudah faham begini, Jika Moratorium tidak dilaksanakan secara bersasar, Pemilih Pasaraya seperti Mydin atau AEON , setidaknya pemilik premis rumah kedai.. mereka akan dapat manfaat dari pengecualian bayaran balik Bank.. tetapi apakah penyewa dan Premis yg disewa peniaga kecil dimiliki mereka di kecualikan sewa ? jawapannya tidak..

Begitu juga pemilik Kondominium dikalangan Kayangan dan berpendapatan Tinggi, Apakah penyewa mereka yang kehilangan kerja dikecualikan bayaran sewa ? Jawapannya tidak..Tuan Kondominum, Rumah dapat manfaat untuk duit tu dibelanjakan, Penyewa kekal terbeban.. Itu sebab penyelesaian Ekonomi tidak berlaku..

Di Singapura digubal akta yang memberikan hak penyewa perindustrian dan Komersial dikecualikan sewa selama 4 Bulan, Selama setahun hak mereka tidak boleh diusir dari premis jika mereka tidak mampu membayar sewa, Di German, bagi penyewa rumah, Kediaman, Mereka dikecualikan bayaran sewa selama setahun..

Akhirnya Akta Subsidi sewa ini prinsip dan natijahnya menyamai dengan Moratorium..Tetapi ia lebih bersasar.. Pemilik perniagaan akan ada kecairan Tunai untuk mereka mengubah prospek dan menyesuaikan suasana baru dalam kemelesetan akibat Pandemik Covid-19..

Begitu juga Subsidi Upah, Subsidi Upah tidak boleh diberikan secara pukal dalam tempoh yang panjang, fasa kedua sepatutnya, Kerajaan membelanjakan Jumlah yang besar untuk menggalakkan Pinjaman mudah(Softloan), Mudah tunai bagi meningkatkan kecairan tunai dalam sektor Perniagaan,

Di German contohnya setiap IKS diberi mudah tunai seperti Mikro kredit sebanyak 30 ribu Euro , Manakala Australian US 25 Ribu.. Di Australia Bagi yang nak berniaga.. Peniaga Kecil disana disalurkan pembiayaan A$25,000 (RM68,713) kepada setiap perniagaan kecil, sama seperti geran Prihatin.. Itu mudah tunai untuk depa..

Tolong lah pemimpin pemimpin PH..Jadilah bayangan Kerajaan yang Progresif, Dapatkan penasihat Ekonomi yang betul..Mengapa perlu mengikut rentak Muhyidin dan Najib.. Najib itu scammer.. Lihat saja dasar pengeluaran KWSP.. Apa jadi, Mengikut laporan semalam, 30% Pencarum hanya berbaki RM 100 dalam akaun, Mereka keluarkan kesemua simpanan..

Apakah ini membenarkan pengeluaran KWSP menyelesaikan Masalah Ekonomi ? tidak..sudah 12 Bulan pengeluaran 1 Lestari berlaku.. Sudah fasa pertama agihan I-Sinar dilaksanakan.. Ekonomi tetap teruk.. Perbelanjaan semata mata tidak akan membantu Ekonomi..Tetapi ia mesti berkitar dalam Kitaran Ekonomi dan cara yang betul merangsang Ekonomi….

Jadi cara yang paling tepat, bagaimana Korea Selatan bangkit dari kemelesetan tahun 1998 dengan memacu sektor IKS dan PKS dengan kecairan Tunai..

Masalah dihadapan kita adalah krisis EKonomi.. Pengangguran, hilangnya pendapatan disebabkan sektor Perniagaan IKS dan PKS yang menyumbang 70% Cukai Kerajaan telah hilang simpanan,rezab dan kecairan tunai mereka.. Akhirnya mereka terpaksa tutup Perniagaan dan kedai yang menyebabkan Pengangguran bertambah.. 🙂

Ipohmali
Selepas tiada tempat dalam AMANAH, Hamzah ‘sertai’ Pejuang

 

Selepas tiada tempat dalam AMANAH, Hamzah ‘sertai’ Pejuang


Parti Amanah sekali lagi menerima kejutan apabila seorang penggeraknya dilaporkan menyertai parti lain hari ini.

Kali ini bekas pengerusi Amanah Pahang Hamzah Jaafar diumum sebagai ketua Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) bagi negeri itu.

Senarai ketua Pejuang negeri-negeri berkenaan dikeluarkan setiausaha agung penaja Pejuang, Marzuki Yahya.

Hamzah ialah bekas calon Pakatan Harapan (PH) untuk kerusi DUN Dong pilihan raya umum lalu dan dilantik menjadi pengerusi Amanah negeri sehingga 2019.

Dalam pemilihan Amanah pada tahun tersebut Hamzah gagal mendapat undi mencukupi sebagai sebahagian daripada pimpinan Pahang.

Sementara itu Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad memberitahu Malaysiakini Hamzah ada memberitahu dia ditawarkan untuk menyertai PKR dan Pejuang sebelum ini.

Bagaimanapun kata Khalid, Hamzah belum lagi membuat keputusan mengenainya.

“Kalau Pejuang belum daftar (sebagai parti), maka membantu Pejuang tiada masalah. Dia bukan jadi ahli,” katanya.

Anwar atau Mahathir

Sementara itu sumber Amanah mendakwa sebelum ini Hamzah memang disebut-sebut mahu bertukar parti dan ia kedengaran sejak tahun lalu lagi.

“Asalnya dia seperti mahu menyerai PKR, tapi selepas berjumpa Dr Mahathir (Mohamad) dia memilih Pejuang,” katanya.

Pejuang merupakan parti serpihan Bersatu yang diterajui Mahathir bersama beberapa bekas pemimpin parti berkenaan.

Semalam, tiga Adun Amanah dari Johor iaitu Khairuddin A Rahim (Senggarang), Faizul Amri Adnan (Serom) dan Muhamad Said Jonit (Mahkota) menyertai PKR.

Tahun lepas, dua Adun Amanah dari Selangor, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar (Meru) dan Ahmad Mustain Othman (Sabak) turut mengambil langkah serupa.

Untuk rekod, sebelum ini dilaporkan Amanah berdepan dengan konflik dalaman dipercayai berhubung isu hala tuju parti sama ada untuk cenderung kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim atau Mahathir.

Ia antaranya dikaitkan dengan pertemuan Mahathir, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah pada 29 Oktober lalu yang dikatakan membincangkan isu “kerajaan perpaduan”.

Berdasarkan senarai yang dikeluarkan Pejuang hari ini, selain Pahang turut mendapat ketua ialah Johor yang diketuai Ahli Parlimen Shahruddin Md Salleh, Selangor (Harumaini Omar), Kedah (Azimi Daim), Perak (Miro Nor Haidir Suhaimi), Kelantan (Sazmi Miah), Negeri Sembilan (Mohammad Jani Ismail), Pulau Pinang (Ahmad Shahreazal Abd Rashid) dan Melaka (Ruslin Hasan).

Menurut Pejuang, ketua parti itu untuk Perlis, Wilayah Persekutuan dan Terengganu pula akan diumumkan kemudian.DUA AHLI PARLIMEN LOMPAT DIPECAT SERTA MERTA

 

Majlis Pimpinan Pusat telah mengadakan mesyuarat bulanan hari ini dan membincangkan beberapa perkara utama seperti berikut.

KEADILAN memohon maaf kepada para pengundi di Julau dan Tebrau di atas sikap dua Ahli Parlimen yang telah membuat tindakan keluar parti hari ini.

Majlis Pimpinan Pusat juga telah membuat keputusan hari ini untuk memecat YB Larry Sng, Ketua Cabang Julau, dan YB Steven Choong, Ketua Cabang Tebrau, sebagai anggota KEADILAN dengan serta-merta.

Jentera KEADILAN di kedua-dua cabang tersebut diminta melipat gandakan usaha mendampingi rakyat, menyelesaikan isu dan masalah, serta bersiap sedia mengambil semula kerusi-kerusi ini pada Pilihan Raya Umum ke-15 kelak.

Majlis Pimpinan Pusat juga telah membincangkan tindakan mahkamah yang telah dan akan diambil terhadap mereka yang telah bertanding di atas tiket KEADILAN tetapi telah mengkhianati mandat rakyat dan keluar parti.

Apa yang jelas, pada ketika wabak Covid-19 masih merebak dan ekonomi negara terus suram, Darurat digunakan sebagai alasan mengekalkan kuasa Kerajaan yang telah hilang sokongan majoriti iaitu dengan memberi masa untuk mendapatkan sokongan Ahli-Ahli Parlimen melalui ugutan mahupun tawaran jawatan dan habuan.

Walaupun dengan pengkhianatan 2 Ahli Parlimen hari ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu sedar bahawa majoriti Ahli-Ahli Parlimen sudah tidak lagi bersama beliau.

Beliau sepatutnya tidak lagi berusaha untuk mengekalkan Kerajaan yang lemah ini, tetapi meletakkan jawatan secara terhormat berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

DS Saifuddin Nasution Ismail

Setiausaha Agung KEADILAN

28 Februari 2021.KENAPA JADI BEGINI

 

Sebelum ini pada 3 November 2020, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap Menteri Penyelaras Program Imuninasi, Khairy Jamaluddin berkata, tempahan mana-mana vaksin hanya akan dibuat setelah ia diluluskan Kementerian Kesihatan.

Katanya, vaksin perlu diluluskan Kementerian Kesihatan sebelum tempahan boleh dibuat.

Peruntukan yang disediakan kerajaan untuk membeli vaksin Covid19 ialah RM3 bilion.

Tetapi, dalam kes vaksin Sinovac dari China yang tiba awal pagi semalam di KLIA,!kita nampaknya membeli dulu dan kemudian baru dihantar ke Bahagian Regulatori Farmasi Negara atau NPRA Kementerian Kesihatan untuk proses ujian.

Menurut Khairy Jamaluddin atau KJ, kerajaan menyerahkan sepenuhnya kepada bahagian tersebut untuk membuat penilaian secara bebas tanpa sebarang tekanan.

KJ turut memberitahu beliau tidak tahu bila kelulusan ujian akan diperolehi.

“Jawapan saya jelas, saya tidak fahu dan tidak boleh tahu bila sebab NPRA buat kerja secara bebas dan berkecuali.

“Saya juga tidak boleh tanya Pihak Berkuasa Kawalan Dadah atau PBKD bila hendak lulus.

“Jadi, jawapan yang tepat ialah saya tidak tahu bila vaksin Sinovac akan diluluskan,” tegasnya lagi.

Vaksin Sinovac buatan China yang tiba di KLIA awal pagi semalam dalam jumlah 200 liter atau untuk 300 ribu dos suntikan.

Ia kemudian dihantar ke kilang Pharmaniaga untuk dibotolkan.

Beberapa menteri kabinet turut berada di KLiA menyambut ketibaan vaksin tersebut.

Soalnya, kenapa kita membeli vaksin itu terlebih dahulu sebelum ia diluluskan?

Bagaimana jika Sinovac tak lulus ujian?

Atau oleh kerana ia sudah dibeli, maka ia dijamin akan lulus? 

(Shahbudindotcom 28/02/2021)[TERKINI] Politik | Pakatan Harapan berdepan kemelut?Dua orang lagi Ahli Parlimen PKR keluar parti, selepas seorang ADUN Amanah keluar partinya untuk menyertai PKR. Ini hanya episod terbaru dalam krisis lompat politik yang telah membelenggu parti-parti komponen PH sejak beberapa bulan lepas. Tatkala PRU15 semakin hampir, adakah PH sekali lagi gagal mencapai solidariti dan membina kepercayaan dalam kalangan parti komponennya?

Mustahil 6 YB yg keluar ini hanya gila jawatan?

 NORMAN RADZUAN


Mustahil 6 YB yg keluar ini hanya gila jawatan?

MASAM-MASAM  OREN...TAK MANIS

Hampir setahun Anwar menolak Mahathir tapi pemimpin Amanah tetap kempen utk OT96 itu. Mempertahankan Mahathir lebih dari Presiden PH sendiri. Pelbagai cara mereka menyakiti perasaan pengundi PH dan ahli PKR dgn lebih mesra Mahathir, Dap dan Warisan berbanding PKR sendiri.

Tiba2 bila 3 YB nya mahu masuk PKR N.Presiden Amanah merayu Anwar membuat pertimbangan politik. Skg baru kau cerita pasal pertimbangan dan Timbalan seorang lagi kata tak manis...Selama hari ini pemimpin2 Amanah pernah buat pertimbangan menjaga hari ahli dan pengundi2 PH/PKR... adalah ia manis utk pemimpin PKR, ahli dan penyokongnya?

Patut tanya pemimpin yg keluar itu sebab kenapa. Jika mereka kata tidak berkenan beberapa kerat pemimpin Amanah mesra Mahathir adakah mereka mahu mendengarnya?

Ala Amanah mereka bertiga hanya pindah bilik bukan pindah rumah. Jika isteri dah tak tak ada perasaan dan minta diceraikan... kenapa dipaksa tinggal serumah. Apa guna tinggal serumah tapi tidak boleh bersama sebagai suami isteri. Lepaskan dgn cara baik tetapi silaturahim tetap dijaga...kata Islam rahmatan lil alamin.

Jgn sombong asyik menuding jari ke org lain. Bukan satu atau dua... dah 6 org YB keluar parti... tapi bezanya mereka tetap mahu berjuang bersama PH.

 

ANTARA TAMAN BUNGA TROPIKA DAN KAKTUS

 


Sikap Pas mandi dalam dua kolam atau bermain dalam dua taman sudah menimbulkan masalah kepada parti agama itu. Secara tidak sedar ada dua puak dalam Pas sekarang ini yang tidak sehaluan dan menegakkan perasaan masing-masing.

Satu puak yang suka dengan kolam yang mula-mula (Umno) satu lagi suka kepada kolam kedua (PPBM). Bagi yang mula meletakkan kaki dalam kolam atau taman Umno mengira air kolam itu berkhasiat buat mereka atau taman itu mendamaikan.

Sebaliknya dinafikan oleh mereka yang mulai merasai nyaman dan serasi dengan air kolam atau taman PPBM dan mempertahankan yang kolam dan taman PPBM lebih menarik, dan indah dengan segala macam haruman yang ada.

Puak ini perdebat kolam atau taman Umno sudah pernah "mengecong" memperdayakan mereka sebelum ini, sementara kolam dan taman PPBM masih original tidak pernah mengecong mereka.

Ekoran berlaku perselehangan dan berbeza pandangan ini mungkin menyebabkan timbul cerita kononnya ada ribut dalam cawan atau bueh dalam cappuccino politik Pas.

Pergolakan ini cuba dinafikan tetapi naratif ke arah perbalahan itu terus berlaku. Perang psikologi sesama pemimpin Pas kini berlaku dalam senyap ia umpama api dalam sekam.

Diharap Pas tidak membiarkan ini dan perbezaan pandangan itu perlu dihuraikan segera.

Terbaik

bagi Pas kena putus dan memuktamadkan kolam dan taman mana mereka mahu pakai, dan yang mana terpaksa ditolak. Dalam membuat keputusan ini Pas perlu bijak ia biarlah menguntungkan jangka panjang.'

Dengan mudahnya, apakah Pas mengira Umno survive berbanding dengan PPBM parti yang baru berusia setahun jagung. Hari ini kalau Pas terliur kepada keindahan, kebendaan, pangkat dan kedudukankan kerana PPBM boleh menyediakan tetapi tidak Umno. Namun yang perlu diperhitungkan parti manakah dalam Piraum ke-15 akan dapat dikutip maaf oleh Pas.

Hari ini walaupun Pas cuba menyatukan dua kolam dan taman itu, ia tidak mungkin, kerana kolam Umno airnya masih, kolam PPBM airnya berasid. Taman Umno penuh dengan kaktus, sementara taman PPBM dipenuhi dengan bunga-bungan tropikal mempesonakan. Trims.

 

Anwar Ibrahim: Reformasi Yang Bermakna Dalam Sistem Mesti Berlaku Dengan...

Pusat beli-belah eCurve tutup operasi 31 Mac ini? ALAYSIA DAH TAK BERDUIT. PENGKHIANAT SEDANG BERUSAHA MENGEKALKAN PENGKHIANATAN.

 

Fauzi Suhaimi
Pusat beli-belah eCurve tutup operasi 31 Mac ini?
Buat masa ini, tiada pengumuman rasmi dibuat pengurusan eCurve berhubung berita tersebut atau sama ada ia berbentuk sementara bagi tujuan penjenamaan semula. - Foto kredit eCurve
KUALA LUMPUR: Pusat beli-belah, eCurve, dilaporkan bakal menamatkan operasinya secara rasmi di Mutiara Damansara, Petaling Jaya pada penghujung Mac ini.
Menerusi laporan status yang dikongsikan melalui Facebook Malaysia Shopping Mall, eCurve dipercayai bakal menamatkan operasinya pada 31 Mac ini.
Pastinya, berita itu benar-benar menyedihkan khususnya buat mereka yang sering berkunjung ke pusat gaya hidup yang popular dalam kalangan pengunjung yang tinggal di sekitarnya.

Sumber Facebook MYShoppingMalls
Lapor Malaysia Shopping Mall lagi, rata-rata pemilik premis perniagaan di situ telah mendapat notis secara lisan dari pihak pengurusan pusat beli-belah berkenaan namun masih belum ada surat rasmi mengenainya.
Bagaimanapun, memetik laporan KL Foodie yang menghubungi seorang penyewa premis di pusat beli-belah itu, mereka mengesahkan kemungkinan itu.
Dalam perkembangan sama, pusat boling Ampang Surperbowl juga telah mengumumkan di laman Facebooknya tentang penutupan operasinya di situ.
Selain itu, kedai The North Face dan Bratpack juga telah mengumumkan bahawa mereka akan membuat promosi jualan perpindahan di premis mereka di eCurve.
Namun buat masa ini, tiada pengumuman rasmi dibuat pengurusan eCurve berhubung berita tersebut atau sama ada ia berbentuk sementara bagi tujuan penjenamaan semula.
Persoalan itu bakal terjawab selepas pengumuman yang dijangka dibuat oleh pengurusan eCurve mengenai rancangan jangka panjang mereka sedikit masa lagi.