KDNK BAGUS TAK GUNA JIKA RAKYAT MISKIN

RUNDINGAN KERUSI SELURUH NEGERI SELESAI BULAN INI – MUJAHID

PAS BERTELINGKAH CALON MB SELANGOR, KHALID TAK BERTANDING PRU 14

Tiru idea ‘kerajaan DAP’ P. Pinang melucukan kata Ustaz Wan Ji kepada PAS


Di sebalik serangan PAS terhadap kepimpinan kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang, parti itu tidak pula teragak-agak meniru dasar yang telah dilaksanakan di negeri pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng tersebut.
PAS Pahang dalam manifestonya menawarkan pemberian bantuan kewangan sebanyak RM1,000 kepada pelajar yang berjaya menerima tawaran melanjutkan pengajian ke peringkat universiti.
Namun, tindakan PAS ‘meniru’ dasar berkebajikan Pulau Pinang itu agak melucukan kata pegawai penerangan Pejabat Ketua Menteri, Ustaz Wan Ji bin Wan Hussin.
Beliau merujuk kepada kenyataan Ahli Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang, Dr Wan Maseri Wan Mohd yang dilapor Sinar Harian yang berkata, bantuan itu akan dilaksanakan sekiranya PAS berjaya memerintah negeri tersebut.
Kata Wan Ji, PAS Pahang sewajarnya perlu mendesak agar pemberian RM1,000 kepada pelajar yang ditawarkan masuk universiti ini dilaksanakan di bawah pentadbiran PAS di Kelantan terlebih dahulu.
“Ia perlu diutamakan supaya tawaran mereka di peringkat manifesto tidak diketawakan oleh pengundi mereka di Pahang nanti.
“Apa yang pasti, di peringkat kerajaan Pakatan Harapan Pulau Pinang, pemberian bantuan kewangan sebanyak RM1,000 kepada yang mendapat tawaran masuk ke Universiti; manakala RM1,200 kepada yang melanjutkan pengajian tinggi di Sabah dan Sarawak sudah dilaksanakan,” katanya lagi. 

Kenapa Najib tak cerita nilai ringgit jatuh 31 peratus sejak 2013?


Kisah pengukuhan nilai ringgit yang dicanang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanyalah helah untuk menutup kelemahan pentadbiran beliau.
Apa yang tidak diberitahu Najib, kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, adalah hakikat bahawa nilai ringgit merosot sebanyak 31 peratus sejak 2013.
“Biar saya ingatkan Perdana Menteri, sejurus selepas PRU13, ringgit didagangkan pada kadar RM2.98 berbanding Dolar Amerika.
“Ini bermakna sepanjang tempoh lima tahun pentadbirannya, nilai ringgit telah menjunam sebanyak 31 peratus sehingga kini,” ujarnya dalam kenyataan, hari ini.
Katanya, adalah dangkal untuk Najib mengukur prestasinya selaku Menteri Kewangan dengan tempoh sesingkat itu.
“Perdana Menteri, yang dilabel sebagai Menteri Kewangan paling buruk di Asia pada 2015 tidak ada apa untuk dibanggakan dengan pengukuhan kecil ringgit sejak beberapa bulan lepas.
“Ini kerana beliau adalah dalang yang menyebabkan nilai ringgit jatuh sejak 5 tahun lalu,” ujarnya yang juga Setiausaha Publisiti DAP.
Pada jam 9 pagi, ringgit berada pada 3.8970/9000 berbanding dolar AS daripada penutup 3.9135/9165 pada Selasa.
Menurut Tony, prestasi ringgit kian menurun sejak skandal 1MDB mendapat perhatian dunia.
“Jangan kita lupa dengan situasi di mana hilangnya rasa percaya pelabur selepas skandal 1MDB meletus dan membuka wajah sebenar Najib sebagai kleptokrat terbesar dunia.
“Ringgit mencecah nilai RM4 pada 2015, ketika berita mengenai 1MDB menghiasi tajuk-tajuk utama media antarabangsa,” ujarnya.
Semakin menghampiri PRU14, kata Tony, Najib semakin rancak memanipulasi fakta semata-mata untuk mengekalkan kuasanya.
“Satu-satunya cara untuk memulihkan kepimpinan negara adalah untuk memastikan bahawa Malaysia tidak lagi dilihat sinonim dengan kleptokrasi.
“Sudah tiba masanya untuk negara melaksanakan dasar ekonomi yang bersih, telus dan berdaya saing untuk membina keyakinan pelabur tempatan dan asing,” ujarnya. 

Tak ada KWSP, Perkeso, UMNO abai kebajikan anggota RELA


Naib Pengerusi Biro Buruh DAP, Amran Ahmad Nor mendakwa kerajaan UMNO mengabaikan kebajikan lebih tiga juta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).
Menurutnya, anggota RELA tidak menerima caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Perlindungan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) serta pencen.
“Sedangkan, semua sedia maklum bahawa anggota RELA terlibat dalam tanggungjawab bagi memastikan keselamatan negara dan berdepan suasana kerja yang cukup berisiko tinggi untuk mendapat kemalangan atau sebarang bentuk kecelakaan.
“Kita juga sering melihat anggota RELA menjaga lalu lintas di jalan raya yang sibuk,” ujarnya dalam kenyataan, hari ini.
Sehubungan itu, beliau menggesa Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi agar dengan segera memberikan penjelasan mengenai perkara tersebut.
“Semua sedia maklum, bermula 28 Ogos 2013, RELA telah dinaiktaraf menjadi sebuah Jabatan Persekutuan seperti yang diumumkan oleh Zahid Hamidi,” ujarnya.
Amran dalam pada itu turut membangkitkan mengenai bantuan alternatif kepada anggota RELA jika mereka ditimpa kemalangan memandangkan mereka tidak mencarum dengan KWSP dan Perkeso.
“Sekiranya mereka ini terlibat dalam kemalangan semasa sedang bekerja, apakah bentuk perlindungan atau pampasan yang boleh didapati setelah tidak diberikan perlindungan menerusi caruman KWSP dan Perkeso.
“Apa pula yang dilakukan oleh KWSP dan Perkeso dalam hal kebajikan para anggota RELA dalam melindungi mereka jika terlibat dalam sebarang bentuk kemalangan atau kecelakaan semasa bekerja,” soalnya. – Roketkini.com

SUARA HATI RAFIZI SETELAH DIJATUHI HUKUMAN PENJARA 30 BULAN DAN BAGAIMANA KITA MAMPU MENGUBAH NASIBNYAAnda mungkin kenal saya. Nama saya Rafizi, umur 40 tahun. Seperti juga anda, saya ada anak, isteri dan mak ayah.

Sebentar tadi, pada hari ini, 7 Februari 2018, hakim Zamri Bakar telah mendapati saya bersalah dalam kes NFC.

Saya dijatuhi hukuman penjara 2.5 tahun. Bersama dengan hukuman penjara 1.5 tahun kes OSA, saya kini berdepan penjara 4 tahun.

Saya dituduh mendedahkan maklumat bank keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan syarikat-syarikat milik mereka.

Saya ada 13 kes mahkamah yang sedang berjalan, tetapi kes NFC inilah yang memulakan segala-galanya. NFC adalah skandal pertama yang saya dedahkan. Sekarang semua orang tahu mengenai lembu dan kondo, bila mana sebahagian besar dari RM250 juta dana awam yang sepatutnya sampai untuk penternak miskin, akhirnya digunakan untuk membeli kondominium mewah dan membiayai perniagaan lain.

Kes ini telah berlalu 6 tahun, sebahagian besar dari rakyat telah pun melupakannya. Begitulah sifat kita – kita mudah lupa.

Dalam setiap skandal penyelewengan, ada orang yang tidak akan lupa kerana mereka menanggung kesannya. Mereka menjadi mangsa bila masyarakat membiarkan rasuah berleluasa.

Ketidakadilan yang berlaku adalah nyata – saya tidak mengambil satu sen pun duit rakyat, tetapi saya dan kerana bank yang menghabiskan banyak masa di dalam kandang tertuduh.

Tidak ada seorang pun dari mereka yang terlibat dengan skandal NFC yang dihadapkan ke muka pengadilan. Yang kena dakwa adalah saya dan abang Johari, bukannya mereka.

Jutaan lagi rakyat Malaysia turut menanggung beban bila kegagalan NFC tidak dihukum. Harga daging lembu semakin mahal dan kebelakangan ini banyak keluarga tidak mampu pun untuk menikmati daging lembu.

Dana awam RM250 juta sebahagian besarnya hilang begitu saja.

Saya telah jalankan amanah saya. Saya tidak menyesal sedikit pun.
Saya pasrah dan apa pun hukuman yang telah dan akan dijatuhkan ke atas saya, saya dan keluarga saya akan redha dan menerimanya dengan baik. Kami tenang kerana kami tahu kami telah menjalankan amanah kami.

Jika anda ada sedikit rasa marah dan kecewa kerana ketidakadilan ini berlaku, maksudnya anda peduli. Anda benci dengan ketidakadilan yang berlaku di sekeliling anda.

Janganlah biarkan rasa marah dan kecewa itu padam secepat ia datang.

Perubahan bermula dengan kita.

Saya tidak perlukan simpati dari sesiapa, ini pilihan yang saya buat.

Cuma saya nasihatkan anda turut memilih untuk bertindak, kerana apabila kita sama-sama peduli dan bertindak, kita boleh mengubah keadaan masyarakat.

Saya perlukan anda menjadi sukarelawan. Saya perlukan sumbangan anda membantu biayaramai (crowdfunding) supaya lebih ramai boleh bertindak bila ketidakadilan berlaku.

Saya dahulu bermula begitu. Saya tidak boleh menafikan naluri bahawa skandal NFC itu satu penyelewengan dan ketidakadilan yang nyata.

Saya akan keluar tidak lama lagi.

Sementara itu, mari kita berganding bahu untuk menghentikan semua ketidakadilan ini.

Paling penting, anda perlu menjadi sukarelawan untuk membantu menumpaskan Dato’ Seri Najib dalam pilihanraya akan datang.

Rafizi Ramli
Ahli Parlimen Pandan.

Ulasan - Meskipun dihukum penjara selama 30 bulan, hukuman itu dibenarkan untuk penangguhan sehingga proses rayuan yang berikutnya. Ada kemungkinan proses rayuan beliau hanya akan bermula selepas PRU 14 diadakan.

Bermakna, Rafizi masih lagi seorang yang bebas untuk tempoh beberapa bulan, malah mungkin beberapa tahun akan datang.

Memang benar Rafizi tidak boleh bertanding dalam PRU 14 akan datang, tetapi dengan masih bebasnya beliau bermakna Rafizi boleh menghabiskan banyak masanya berkempen bagi membantu Pakatan Harapan memenangi pilihanraya akan datang.

Jika kita simpati kepada beliau dan benci dengan ketidakadilan yang menimpanya, PRU 14 akan medan untuk rakyat membuktikannya di kotak undi.

Buktikan melalui nasib yang menimpa Rafizi berikutan pendedahannya berkaitan skandal NFC dengan memberi kemenangan besar kepada Pakatan Harapan dan tumbangnya Najib, UMNO serta BN daripada puncak kuasa.

Dengan Pakatan Harapan dapat membentuk kerajaan, nasib dan ketidakadilan terhadap Rafizi mungkin boleh berubah dan akan menjadi lebih baik. 

Akhirnya, kita sebagai pengundilah yang mampu mengubah negara ini menjadi lebih baik serta adil untuk semua orang. (ShahbudinHusin 07/02/2018).

PERTANDINGAN TIGA PENJURU, UNDI BUKAN MELAYU KEPADA PH

PERTANDINGAN TIGA PENJURU, UNDI BUKAN MELAYU KEPADA PH

UNDANG-UNDANG BERITA PALSU TUTUP KEBENARAN? – TUN MAHATHIR

PRESTASI PH SANGAT BAIK JIKA PRU 14 SELEPAS APRIL

DULU PKR TAK BOLEH MENANG TAPI PAS BAGI KERUSI …