VIDEO PENDEK PRN MELAKA : MUHYIDDIN TIBAI UMO DAN PAS...KEH..KEH..KEH


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : HADI CAKAP TAK SERUPA BIKIN


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : MUHYIDDIN HENTAM PAS TAPI KINI BERBAIK-SAMA SAMA KAKI KARUTKOMEDIA


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- KES MUHYIDDIN DI HIDUPKAN KEMBALI OLEH PEMUDA UMNO


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : ANWAR BALUN PENYAMUN 1 MDB TAK LAIN TAK BUKAN NAJIB DIDALAM DEWAN-SIAPA KATA 1 MDB BUKAN WANG SAMUN


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : MUHYIDDIN NI SEMUA ORANG SALAH- TAPI DIA GAGALIS SEWAKTU JADI PM


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA : JANGAN UNDI PAS- BUKAN PAS DI ZAMAN KEGEMILANGANNYA


 

JANJI PELESU NO 2- YANG NI LAGI LA HEBAT...MENTANG MENTENG LA PRN MELAKA DAN DAN TU MELAKA DAPAT 5G.INGAT LAGI TAK ISU KAMPUNG BARU- DIA HENTAM KHALID SAMAD..DIA PUN TAK BUAT APA APA...PUNYA PEMBOHONG DIA NI.

 


Melaka diberi keutamaan rangkaian 5G, kata Annuar

Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa, berkata Melaka memerlukan tambahan 35 menara telekomunikasi. (Gambar Bernama)

MELAKA: Melaka akan diberikan keutamaan bagi perkhidmatan 5G memandangkan negeri berkenaan adalah negeri pelancongan serta mempunyai banyak pelabur luar, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa.

Beliau berkata, sebelum perkhidmatan 5G dilancarkan, Melaka terlebih dahulu akan diperkasakan dan dilengkapkan dengan perkhidmatan 4G menerusi program ‘Point of Presence (PoP) Fiberisation’ yang diberikan keutamaan yang tinggi.

“Saya fikir Melaka harus menjadi kawasan keutamaan pertama dari segi melengkapkan 4G di Melaka, program ‘PoP Fiberisation’ mesti diberikan keutamaan yang tinggi dan pada masa ini di bawah program Jalinan Digital Negara (JENDELA) seluruh Melaka kena tambah 35 lagi menara.

“Sekiranya ada di kawasan tertentu yang memerlukan menara tambahan saya akan berikan keutamaan kerana Melaka adalah negeri pelancongan, negeri yang banyak pelabur luar yang melabur di kilang-kilang dan perusahaan.

“…di Melaka juga ada kemudahan prasarana termasuk pelabuhan dan juga lapangan terbang…ini bermakna Melaka memerlukan 5G,” katanya di sini hari ini.

Annuar berkata, bagi memberikan pengalaman yang lebih baik kepada pengguna, ‘PoP Fiberisation’ bagi sekolah dan industri serta lima kilometer di sekitarnya juga diharap dapat dipercepatkan pelaksanaan penukaran daripada sistem ‘copper’ kepada sistem fiber optik.

Bagi meningkatkan perkhidmatan capaian internet di Melaka ketika ini, beliau yang mengadakan lawatan secara rawak di beberapa tempat, sebelum ini telah meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan syarikat telekomunikasi (telco) untuk memasang ‘booster’ di banyak lokasi, susulan penggunaan semasa yang tinggi.

“Jadi kita perlu melihat kepada penyelesaian jangka pendek dan jangka panjang. Untuk jangka pendek saya minta kerjasama SKMM dan telco untuk memasang ‘booster’ seberapa banyak di Melaka sebab calon-calon semua bergantung kepada kempen secara dalam talian.

“Dan untuk memudahkan itu, saya harap dapat kerjasama dari semua telco dan juga SKMM memasang ‘booster’ di seberapa banyak tempat supaya kualiti internet dapat ditingkatkan,” katanya.

JANJI PELESU 1- MASA INILAH NAK SELESAIKAN KES ADIB-

 


Jawatankuasa khas siasat kes Adib mampu capai pengakhiran muktamad, kata IdrusMelalui jawatankuasa itu, pihaknya yakin siasatan akan dilakukan tanpa takut dan tanpa bermaksud memberikan keuntungan kepada pihak tertentu bagi mencari kebenaran sebenar, kata Peguam Negara Idrus Harun.

PETALING JAYA: Penubuhan jawatankuasa khas menyiasat kes kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, membabitkan pelantikan 10 individu mampu mencapai pengakhiran muktamad terhadap insiden itu, kata Peguam Negara Idrus Harun.

Beliau berkata, pengakhiran itu diyakini mampu dicapai dalam tempoh enam bulan seperti mana yang ditetapkan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, sebelum ini.

“Ya kita sepatutnya berupaya untuk mencapai pengakhiran muktamad mengikut masa ditetapkan,” katanya menurut laporan Berita Harian.

Adib cedera ketika rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25, Subang Jaya pada 27 Nov 2018 dan meninggal dunia pada 17 Dis 2018, selepas berjuang untuk hidup selama 21 hari.

Oktover lalu, kerajaan menubuhkan jawatankuasa khas bagi memastikan siasatan menyeluruh, telus dan pembelaan sewajarnya terhadap kes kematian Adib.

Jawatankuasa khas bagi menyiasat kes kematian Adib dianggotai sepuluh individu merangkumi menteri, pakar perundangan, perubatan dan panel siasatan polis.

Selain Idrus, pasukan itu turut disertai bekas Hakim Mahkamah Rayuan Kamardin Hashim, Pakar Perunding Patologi Forensik, RCSI dan University College of Dublin (UCD) Kampus Malaysia (RUMC) Dr Bhupinder Singh dan Profesor Ulung Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM) Dr Looi Lai Meng.

Ia turut dianggotai bekas profesor madya di Universiti Sains Malaysia (USM) yang juga pengamal undang-undang, P Sundramoorthy, Ketua Penolong Pengarah (D10) Forensik Azari Abd Rahman dan Ketua Pusat Pengajian Sains Penyiasatan dan Pendakwaan Mohammad Abd Hamid.

Sementara itu, Sundramoorthy berkata, matlamat utama penubuhan jawatankuasa itu adalah bagi mencari kebenaran dengan hanya berdasarkan fakta tanpa mengira warna kulit melalui siasatan yang bersifat menyeluruh serta komprehensif.

Beliau berkata, melalui jawatankuasa ini, pihaknya yakin siasatan akan dilakukan tanpa takut dan tanpa bermaksud memberikan keuntungan kepada pihak tertentu bagi mencari kebenaran sebenar.

Katanya, ini kerana kejayaan mencari kebenaran melalui jawatankuasa ini adalah penting untuk membawa kebaikan kepada masyarakat, sekali gus menutup mulut mereka daripada mitos yang diperkatakan sebelum ini.

“Kita hendak cari semua fakta yang terdiri daripada kebenaran berkaitan kematian Adib dan ini adalah cabaran berat untuk pasukan kami.

“Namun, kami yakin dapat memenuhi semua tanggungjawab yang diberikan oleh kerajaan,” katanya.

Beliau berkata, jawatankuasa ini memainkan peranan penting untuk menyiasat kes terbabit bagi mendapatkan gambaran sepenuhnya daripada waktu bermulanya insiden sehingga pelaksanaan inkues sebelum ini.

“Kita menyambut baik usaha kerajaan yang mahu menyelesaikan isu ini melalui penubuhan jawatankuasa terbabit kerana ia boleh merungkaikan segala mitos dalam masyarakat,” katanya.

CALON PAS NI NAK IKUT LEBAI LEBAI SENIOR YANG SUKA MEMBOHONG- SAYANGNYA KAU MUDA TAPI KAU TAK CUKUP ILMU. INI BUKAN JENIS CALON YANG KITA CARI.Ada muslimat dari PAS keluar video kempen pilihanraya dengan fakta diseleweng dan tanpa semakan menyeluruh.
Kalau ini cara politik nak menangkan undi, memang susahlah kita nak menuju “politik kenegaraan”. Yang diguna “politik kepartian” yang jelik.
Negative campaign, instead of positive campaign. Classic and typical of PAS way of politicking.
Kalau saya pengundi, saya tak pangkah di peti undi. Saya siap pangkah di minda dan hati.
Ini bukan jenis calon yang kita cari.

 

LIYANA MARZUKI

GOLONGAN MUDA TAPI KALAU NAK JADI CALON PAS PN BELAJAR MENIPU FAKTA MEMANG TAK AKAN MENANG .....SAYANG MUDA MUDA DAH BODO MAKLUMAT


 

DENGAR APA KATA ZAID IBRAHIM TENTANG PELUANG PH DI MELAKA


 

PRN MELAKA- KARPAL SINGH PERNAH HAMBAT KELUARGA SAYA- ANWAR IBRAHIM

(PRN Melaka) Tamu Anwar Ibrahim: Calon Muda Pakatan Harapan

INIKAH YANG DINAMAKAN KERJAAN MELAYU ISLAM.

 

SHAHBUDIN


Akhirnya yang setuju nama Timah tidak perlu diubah ialah kabinet.

Inikah yang dinamakan kerajaan Melayu/Islam?
Tan Sri Hadi Awang, sila komen sikit?


May be an image of 2 people, beard, drink and text that says "Nama wiski Timah kekal, kata Wee Ravin Palanisamy Dikemas kini 15 minit yang lalu Diterbitkan pada 13 Nov 2021 2:43PM. 0 Komen WHISKEI HIsKE endorse TIMAH The Legend DOUBLE Speedy of Captain 1871 ENDED PEATED WHISKEY ALOVOL"

NASIB KAU BAIK TIMAH- WALAUNCAI SEDANG LENA DAN BUAT BODO

 

Hamzah Rie Na


Nasib kau baik timah. Kalau kau di lancarkan di zaman ph, bergegar padang merbok walaun bantah kau bertapak dibumi ini.


Peranan rakyat penting perangi rasuah

 Pe

MUHAMMAD YUSAINY MOHAMAD YUNUS | | 14 November 2021


Anil Netto


SHAH ALAM - Rakyat Malaysia perlu bersatu untuk menutup sebarang ruang yang boleh menyebabkan berlakunya rasuah dalam kerajaan atau swasta.

Presiden Persatuan Aliran Kesedaran Negara (Aliran), Anil Netto berkata, ia berikutan jenayah tersebut boleh berpunca dari bawah sehingga yang lebih tinggi.

“Rasuah boleh berlaku pada tahap bawah sekali atau yang lebih tinggi. Jika berlaku di tahap bawah atau kita gelarkan sebagai duit kopi, itu tidak besar tetapi masih dikira sebagai rasuah.

“Kalau berlaku di peringkat tinggi, ia boleh mencecah amaun sehingga berbilion ringgit,” katanya kepada kru Rasuah Busters baru-baru ini.

Anil berkata, kebanyakan projek sedia ada berlaku ketirisan sehingga ada pihak mengambil peluang untuk mengkayakan diri sendiri.

“Dalam Rancangan Malaysia Ke-12, terdapat RM400 bilion dana untuk projek-projek pembangunan negara.

“Bayangkan kalau beberapa bilion ringgit lesap tiris akibat rasuah. Ia satu kerugian yang besar sedangkan wang tersebut boleh digunakan untuk bantu rakyat susah,” ujarnya.


© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


TAN SRI OH TAN SRI


 TAN SRI oh TAN SRI...

Please Share

More @ www.zunar.my

#tansriPEMIMPIN UMNO JOHOR TERUS CABAR MAHIADDIN, TAK RASA TERCABARKAH BELIAU?


 Berikutan kenyataan Mahiaddin Md Yasin bahawa beliau boleh menekan ‘button’ pada bila-bila masa jika ingin menjatuhkan kerajaan negeri Johor, pimpinan UMNO negeri itu nampaknya terus mengasak beliau agar berani berbuat demikian.

Tujuannya ialah agar beliau bukan sekadar “sembang kari” atau hanya berani melabel “bodoh” saja, tetapi mesti berani sama membuktikan kata-katanya itu.

UMNO, khususnya UMNO Johor dalam hal ini bukan saja ingin menunjukkan permusuhan yang semakin nyata kepada Bersatu, malah seperti sudah sedia bila-bila masa untuk berdepan pilihanraya.

Ahli MT UMNO dan Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat, Dr. Puad Zarkashi dalam responnya berkata, Mahiaddin sebenarnya amat takut untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan UMNO di Johor, walupun tampak macam berani untuk menekan “button” pada bila-bila masa.

Ini kerana, katanya, jika berlaku PRN di Johor, Bersatu tidak mungkin menang satu kerusi pun di negeri itu.

“Itu yang Mahiaddin takut,” ujar beliau.

Dalam erti kata lain, bagi Dr. Puad, kenyataan Mahiaddin berkenaan hal tersebut tiada apa-apa pun sebenarnya kerana Bersatu tidak mahu kehilangan kuasa yang sedang dikongsi bersama di Johor sekarang ini.

Shahrir Samad pula, yang semalam dilabel “bodoh” oleh Mahiaddin, hari ini tampil dengan jawapan balas kepada serangan Presiden Bersatu itu terhadapnya.

Semacam ingin terus mencabar Mahiaddin, bekas Ahli Parlimen Johor Bahru itu berkata, untuk membubar DUN atau Dewan Negara tidaklah semudah menekan “button” saja.

“Ada prosesnya, ia tertakluk kepada proses di bawah perlembagaan yang melibatkan peranan Ketua Negeri atau Ketua Negara,” tambah beliau lagi.

Maknanya, Shahrir ingin memberitahu Mahiaddin, jika pun Bersatu menekan “button” terhadap kerajaan negeri, ia belum tentu akan berakhir dengan PRN sepertimana yang berlaku di Melaka.

Kuasa menentukan proses selanjutnya adalah terletak di tangan Sultan Johor selaku Ketua Negeri, bukan melalui tekan “button” semata-mata.

Maksud tersirat Shahrir kepada Mahiaddin di sini ialah, kalau benar-benar berani nak tarik sokongan, tariklah tetapi ia belum tentu akan berakhir dengan pilihanraya.

Makna kata, macam-macam mungkin boleh terjadi jika penarikan sokongan itu benar-benar dilakukan oleh Bersatu.

Seperti Shahrir ingin mencabar Mahiaddin sekali lagi – kalau benar-benar berani, tariklah sokongan dan jatuhkanlah kerajaan BN Johor sekarang?

Tak rasa tercabarkah Mahiaddin dengan tindakan terbaru Shahrir yang kini turut pula disertai Dr. Puad ini? – 


ShahbudinHusin 14/11/2021.MENJELANG PILIHANRAYA MELAKA - JUAI BALIK NAMA ADIB- DAH TAK ADA IDEA BARU ATAU MEMANG TAK PANDAI PERIINTAH ?

 Menjelang hari pengundian PRN Melaka, kerajaan umum Jawatankuasa Khas siasat kes Adib


Menjelang hari pengundian PRN Melaka, kerajaan umum Jawatankuasa Khas siasat kes AdibMesyuarat Jemaah Menteri pada 29 Oktober lalu bersetuju dengan penubuhan Jawatankuasa Khas Siasatan Kes Kematian Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim bagi memastikan siasatan menyeluruh, telus dan pembelaan sewajarnya dapat dibuat terhadap kes kematian anggota bomba tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, keahlian pasukan petugas khas tersebut terdiri daripada beliau yang juga pengerusi jawatankuasa berkenaan.

“Dua lagi Menteri Kabinet ialah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin serta Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

“Peguam Negara, Tan Sri Idris Harun; bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Kamardin Hashim; Pakar Perunding Kanan Patologi Forensik Kolej Perubatan Pulau Pinang, Datuk Dr. Bhupinder Singh Jeswant Singh dan Profesor Ulung Fakulti Perubatan Universiti Malaya yang juga Pakar Perunding Kanan Histopathologist Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Profesor Datuk Dr. Looi Lai Meng,” katanya dalam satu kenyataan akhbar di sini hari ini, seperti dilaporkan Utusan.

Keahlian yang lain ialah bekas Profesor Madya Universiti Sains Malaysia (USM), Datuk Dr. Sundramoorthy M. Pathmanathan yang juga pengamal undang-undang serta kaji jenayah; Ketua Penolong Pengarah (D10) Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Senior Asisten Komisioner Azari Abd. Rahman dan Ketua Pusat Pengajian Sains Penyiasatan dan Pendakwaan PDRM, Senior Asisten Komisioner Mohammad Abd. Hamid.

Dalam pada itu, Wan Junaidi berkata, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri akan menjadi urus setia bersama Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi jawatankuasa khas ini.

“Memorandum Jemaah Menteri berhubung penubuhan jawatankuasa khas ini termasuk terma rujukan, keanggotaan dan implikasi kewangan akan dibentangkan untuk pertimbangan dan kelulusan Jemaah Menteri dalam masa terdekat.

“Jawatankuasa ini akan mengemukakan dapatan dan syor-syor kepada Mesyuarat Jemaah Menteri dalam tempoh 6 bulan,” jelasnya.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan berkata, penubuhan jawatankuasa khas ini membuktikan komitmen kerajaan dalam memastikan kes kematian Allahyarham Adib, 24, yang juga anggota unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, mendapat keadilan dan sekali gus pelaku kematian Adib dihadapkan ke muka pengadilan.

TIDAKKAH SEKARANG KITA RASA MENTERI2 MELAYU ISLAM DALAM KABINET LANGSUNG TAK BERGUNA?

 

Dilaporkan bahawa kabinet telah membuat ketetapan bersetuju untuk membenarkan syarikat pengeluar wiski jenama tempatan, Timah, untuk mengekalkan nama berkenaan.

Hal itu dinyatakan dua menteri, iaitu Presiden MCA, Wee Ka Siong dan Setiausaha Agung Parti Pesaka Bumiputera, Alexander Nanta Linggi yang masing-masing berkhidmat sebagai Menteri Pengangkutan serta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Wee dan Alexander menyatakan pengeluar wiski berkenaan, Winepark Corp Sdn Bhd (Winepark), cuma perlu meletakkan maklumat tambahan berupa label bagi menjelaskan bahawa minuman keras itu merujuk kepada bijih timah dan bukannya nama sesiapa.

Dalam satu kenyataan berbahasa Cina di laman Facebooknya hari ini, Wee berkata kabinet telah menyelesaikan kontroversi itu.

“Dalam beberapa mesyuarat kabinet baru-baru ini, anggota jemaah menteri membincangkan perkembangan terkini isu Timah.

“Saya gembira insiden ini berjaya diselesaikan selaras dengan semangat Keluarga Malaysia.


“Timah tidak perlu menukar namanya,” kata beliau.

Sementara itu, Alexander yang dipetik Sinchew Daily memberitahu, beliau telah berjumpa dengan pengeluar alkohol terbabit dan berbincang mengenai cara menyelesaikan isu berkenaan.

“Saya kemudian membentangkan cadangan syarikat itu kepada kabinet dan kabinet bersetuju dengannya,” Alexander dipetik sebagai berkata.

Akhir Oktober lalu, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man memaklumkan kabinet membuat keputusan bahawa sebarang pengeluaran minuman keras di negara ini tidak boleh menimbulkan “keresahan rakyat” dalam konteks sama ada berkaitan bangsa atau agama.

Menurut Tuan Ibrahim, keputusan itu dicapai kerajaan berdasarkan usaha yang dilakukan PAS dalam menyatakan bantahan mereka terhadap penggunaan nama Timah.

Pada 18 Oktober pula, Dewan Ulama PAS Pusat mencadangkan agar syarikat pengeluar wiski Timah ditutup dengan alasan untuk mengelakkan duluan sehingga menyebabkan munculnya syarikat lain mengeluarkan minuman keras baru.  

Bagaimanapun, kenyataan Tuan Ibrahim itu bertentangan dengan kenyataan Alexander apabila menteri terbabit memberitahu belum ada sebarang keputusan dibuat kabinet berhubung kontroversi berkenaan.

Memberikan reaksi kepada kenyataan Tuan Ibrahim itu, Alexander berkata kabinet hanya membincangkan isu berkenaan namun tiada sebarang keputusan muktamad dibuat.

Yang nyata, kabinet kerajaan Melayu Islam berlabel Keluarga Malaysia akhirnya yang membenarkan nama Timah dibenar digunakan dalam jenama wiski keluaran tempatan itu.

Maknanya, menteri-menteri berbangsa Melayu dan beragama Islam itu sendiri turut terbabit bersubahat dalam mengekalkan atau membenarkan nama Timah terus digunakan, tidak mustahil sehingga ke hari kiamat.

Kenapa kabinet yang majoritinya Melayu dan Islam tidak berani menukar nama Timah?

Ternampak menteri-menteri Melayu Islam dalam kabinet, terutama daripada Pas, langsung tidak berguna, jangankan mahu mengharamkan terus arak sebagaimana kerap dilaungkan sebelum ini, nak menukar nama Timah pun mereka tak mampu melakukannya.

Tapi senang-senang saja mereka menukar Perdana kepada Vellfire. – ShahbudinHusin 13/11/2021.
MANA SUARA HADI AWANG ? LEPAS DAPAT TAN SRI- NAMA ARAK KEKAL TIMAH . HADI AWANG DAN PIMPINAN PAS JANGAN TIDUR.

 

Panas! Kabinet setuju nama arak Timah kekal, Menteri Pas bersubahat


Panas! Kabinet setuju nama arak Timah kekal, Menteri Pas bersubahatKerajaan bersetuju membenarkan arak keluaran tempatan, Timah mengekalkan namanya, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Alexander Nanta Linggi.

Bagaimanapun, pengeluar arak itu, Winepak Corporation Sdn Bhd dikehendaki menyertakan label tambahan pada botolnya bagi menjelaskan nama Timah merujuk kepada bijih timah dan bukannya menyerupai nama sesiapa, menurut laporan Sin Chew Daily.

“Saya berjumpa dengan pengeluar alkohol terbabit dan berbincang mengenai cara menyelesaikan isu ini.

“Saya kemudian membentangkan cadangan syarikat itu kepada Kabinet dan Kabinet bersetuju dengannya,” kata Alexander.

Justeru, Ahli Parlimen Kapit itu berharap kontroversi mengenai jenama arak Timah dapat dihentikan.

“Saya telah cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan isu ini,” katanya.

Sementara itu, ketika dihubungi FMT, Pengarah Winepak Kenny Yeo mengesahkan perkara berkenaan sambil menambah ia dipersetujui ketika mesyuarat Kabinet minggu ini.

Namun, beliau enggan mengulas lanjut.

Pada Oktober, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man ketika berucap merasmikan Muktamar Pemuda PAS berkata, Kabinet membuat keputusan bahawa sebarang pengeluaran minuman keras di negara ini tidak boleh menimbulkan “keresahan rakyat” dalam konteks bangsa atau agama.

Menurut Tuan Ibrahim, keputusan itu dicapai kerajaan berdasarkan usaha dilakukan PAS dalam menyatakan bantahan mereka terhadap penggunaan nama Timah oleh pengeluar arak berkenaan.

Kenyataan itu bagaimanapun bertentangan dengan Alexander apabila beliau menjelaskan Kabinet belum membuat sebarang keputusan berhubung kontroversi berkenaan.

Sebelum ini, Mufti Pulau Pinang Wan Salim Wan Mohd Noor mencadangkan label atau nama Timah pada botol arak berkenaan ditukar kepada “Kapten Speedy” selepas jenama arak buatan Malaysia itu tular di media sosial. Pandangan itu turut dipersetujui Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad.

Pengkritik mendakwa, imej Kapten Speedy pada label arak berkenaan menyerupai lelaki berjanggut dan memakai penutup kepala, seolah-olah lelaki Islam memakai kopiah.

Warganet turut mempersoalkan nama Timah yang dikatakan ringkasan bagi nama Fatimah, anak kepada Nabi Muhammad.

Pengurusan Winepak dalam kenyataan di Facebook menjelaskan beberapa kekeliruan di sebalik penggunaan nama Timah bagi arak keluaran mereka.

Katanya, nama jenama itu merujuk kepada logam timah bersempena industri perlombongan bijih timah ketika Tanah Melayu ditadbir oleh British.

Gambar lelaki berjanggut dengan penutup kepala pula adalah Kapten Speedy, yang memperkenalkan budaya minum wiski pada zaman itu.

Akhir bulan lalu, Winepak bersetuju mempertimbangkan untuk menukar imej pada botol yang didakwa pengkritik sebagai menghina atau mengelirukan umat Islam.

Alexander kemudian dilaporkan berkata, persetujuan itu dicapai semasa mesyuarat antara kementerian dengan wakil Winepak serta pegawai daripada Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM).

“Melalui perbincangan itu, Winepak telah meminta selama seminggu untuk berbincang dengan pemegang saham dan lembaga pengarahnya untuk menukar nama dan imej jenama pada label wiski,” katanya.

Mesyuarat itu turut disertai Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa, Idris dan Menteri Perpaduan Negara Halimah Mohamed Sadique.

JOM TOLAK PN-CALON PUN KATAK JUGA

 

HAMZAH RIE NAPN sendiri letak calon katak.

Jom tolak PN, #PRNmelaka ..
SR

May be an image of 3 people, people sitting and text that says "PERIKATAN NASIONAL PILIHAN RAYA UMUM DEWAN UNDANGAN NEGERI MELAKA malaysiakini erkini EN MAS TA DATUK WIRA RMIEYATI BINTI SAMSUDIN Tahun Malaysia mc Mas Emmieyati keluar Mas Ermieyati keluar Umno MUHAMMAD Disember 2018 BERITA BERITA POLITIK Mas Ermieyati umum sertal Bersatu Mas Ermieyati sertai Bersatu Disember 2018 Pengund sudah sedia tolak calon lompat parti- Ahmad Fadhli Diterbitkan: Nov 2021 10:56 AM Dikemaskini: 1:20 AM Bukan ker Mas Ermieyati juga CALON PARTI LOMPAT KALAU CAMTU PENGUNDI JUGA KENA TOLAK CALON PN NI!!"MEMILIH PARTI1. Awal minggu ini saya ada buat posting mengenai memilih calon dan memilih pemimpin. Peri pentingnya memilih pemimpin yang bijak pandai. Bijak di sini bukan hanya “book smart”, tetapi “street smart” pun perlu diambil kira. IQ dan EQ sama pentingnya.
2. Ia juga bukan hanya bergantung pada kelayakan. Tak semestinya yang ada sijil Havard dan Oxbridge automatic boleh memimpin. To be fair, yang pakai diploma dan sijil pun layak. NAMUN, tengok juga kalau dia ada “wisdom” yang sepatutnya untuk memimpin. Yang penting jangan dipangkah orang tipu sijil atau “shaky” kredibilti.
3. Selain orangnya bijak, dia juga kena baik budi dan besar hati. His heart must be at the right place, for us and for his country, bukan hanya bekerja untuk parti. Satu lagi yang paling penting kalau memimpin, and a plus point pada saya, ialah kalau dia punya sifat zuhud.
4. Kenapa zuhud ini perlu? Kerana dalam politik penuh cabaran dan dugaan. Orang macam2 yang akan kita jumpa. Macam2 juga diaorang offer. Banyaknya yang dioffer bersifat kebendaan. Bagi yang tak kuat pegangan akan ke laut, lari dari perjuangan. Lagi menakutkan, benda2 ni semua bukan datang kosong. Mereka pun perlu bantuan.
5. Makanya, jadilah konsep “political patronage”. You scratch my back, I scratch yours. Oleh itu, mana2 pemimpin yang ada sifat zuhud. Memang saya salute. Itu saja strategi, untuk dia menolak nafsu. Boleh dia fokus, tanpa gangguan pada kerjanya nan satu. Iaitu bangunkan negara, negeri atau kawasan setempat. Bukan untuk dia, tapi untuk Rakyat.
6. Ada rakan di FB tanya saya. Kalau dah memilih calon, perlukah kita pangkah ikut parti. Saya selalu tekankan, kalau anda pengundi biasa dan tiada cita2 politik, jangan sekali2 pangkah hanya ikut parti. Jadi non-partisan itu penting. Kita bagi undi bukan kerana kita penyokong taksub, tapi kerana kita pengadil yang adil.
7. Makanya, jawab saya pada dia, kalau saya mengundi, KUALITI MP/ ADUN itu punya pemberat paling banyak kalau memilih. 70% pada situ saja. Namun memilih parti, ada pemberatnya juga. Saya letak 30% di situ pula.
8. Jadi soalan seterusnya, naturally dia akan tanya, bagaimana memilih parti pula? Senang saja jawapannya. Pilih parti yang mempunyai paling banyak pemimpin yang bijaksana, baik budi dan besar hati. Paling utama juga, pemimpin2nya punya sifat zuhud yang bukan dibuat2. Itu saja “guiding principles” menjadi pemimpin dan parti yang kuat.
9. Bukan senang nak jumpa pemimpin atau parti lagu tu? Betul, itu sebab mencari calon pemimpin bukan boleh tangkap muat. Mereka penentu nasib rakyat. Makanya, don’t settle for mediocrity, we must insist on meritocracy. Kita kena push parti politik bagi pemimpin yang sehaknya mendapat tempat.
10. Tempat bukan calang2 tempat. Tempat dalam DUN dan Parlimen yang menggubal undang-undang negara dan membuat dasar yang ada implikasi pada hidup kita. Kalau nak jadi manager bank pun tapisannya punya lama, takkan la nak jadi Ahli Parlimen dan ADUN kita lantik yang tipu sijil pula.
11. Done with the time yang kita pilih parti atas dasar perjuangan. Ada parti pejuang bangsa dan pejuang agama. Namun kalau pemimpinnya takde sifat dan akhlak yang saya katakan sebagai pemimpin with merit, parti nya pun akan ke laut juga.
12. Dulu kita mengundi ikut parti, letak batang penyapu pun orang akan tutup mata dan undi. Lihat la apa yang terjadi. Bila mereka memerintah sama saja semuanya. Paku dulang, paku serpih.
13. Yang pejuang bangsa, gadai tanah rizab kita hingga hanya tinggal 12% untuk anak cucu. Yang pejuang agama, punya lah lalang, prinsipnya tak menentu. Yang berjuang untuk reformasi pun, kelilingnya pun tukang sapu. Yang kita tahu, mereka di atas banyak yang ternoda dek nafsu.
14. Makanya, back to basic. Jangan hanya terbuai dengan laungan perjuangan, pilih PEMIMPIN yang baik untuk anak cucu. Kalau dok sembang kencang pasal bangsa dan agama, tapi negara meranap sebab rasuah dan salah guna kuasa. Mana anak cucu kita nak berhijrah pula? Lihatkan saja pada Venuzuella, padahal punya rizab minyak tertinggi di dunia.
15. Yang paling penting, kita sebagai pengundi di bawah kena ingat, our loyalty is always to the country. Never to any party or personality. Jangan totok parti, jangan taksub pemimpin.
16. Yang baik kita sokong, yang salah kita bantah. Tak kira mana parti. Kalau itu kompas yang kita semua bawa sebagai Rakyat biasa, in sya allah, negara akan selamat jua.
17. Ingat, kitalah KING MAKER, bukan mereka2.
Wallahu a’alam.
Salam hormat,
Liyana Marzuki


May be an image of text


DULU ADA SOQANG NI NAK BAWA P UMRAH...KALI NI NAK BINA MASJID....BAIK BUAT KAABAH TERUS ....KEH...KEH...KEH


NORSHIDAH MOHD DAUD Tg Piai janji nk bawak p umrah

Ni janji nk bina masjid lak
Lainkali cakap la nk bina Kaabah
BN & bangang berpisah tiada

May be an image of 2 people, people sitting and text that says ""my Metro SEBENAR Calon BN, Ngwe Hee Sem mahu bina masjid baharu di Dun Machap Jaya Oleh Nazri Abu Bakar am@hmetro.com.my Metro Ngwe Hee Sem (tengah) mahu bina masjid baharu di Dun Machap Jaya. FOTO NAZRI ABU BAKAR"Penyamun dan Pengkhianat bergaduh...

 May be a Twitter screenshot of 2 people and text that says "FMT Free Malaysia Today @fmtoday Look at your own failures first, Najib tells Muhyiddin #FMTNews freemalaysiatoday.com Look at your own failures first, Najib tells Muhyiddin"

VIDEO PENDEK PRN MELAKA-KISAH NAZIR RAZAK ADIK NAJIB DEDAHKAN TUNAI DUIT 25 JUTA HASIL 1 MDB


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- VIDEO TIDAK JELAS BABITKAN RAUF- MOTIF APAKAH INI


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- ZAHRAIN TIBAI UMNO LAGI- GILA BABI KE UMNO NI


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA PAKCIK TUKAR TOPI BN KE PH


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA MUHYIDDIN KENA TIBAI DENGAN MUZAMIL SOAL NIKAGEE DAN MUHYIDDIN ADALAH PEMIMPIN YANG GAGAL


 

GERAK KERJA ANWAR BANTU CALON PH


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- CALON UMNO TAKUT DEBAT


 

VIDEO PENDEK PRN MELAKA- ZAHRAIN MAT YASSIN BANTAI UMNO


 

PRN Melaka : Peminat Hadiah Lukisan Kepada Anwar Harap Jadi Pemimpin Negara
Pelukis, Maslan Said, 66 berasa lega setelah penantian selama 2 tahun untuk menyerahkan lukisan yang dilukisnya secara peribadi kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tercapai.
((LIVE)) DS ANWAR IBRAHIM, LIM DAN MAT SABU BERSAMA PENGUNDI DI MELAKA

KEH..KEH....BEZA AHLI POLITIK CERDIK DAN TIDAK LOKMAN ADAM TAU LA CRITA MAMAT NIH....

 


Kami ‘bergaduh’ tidaklah sampai gulingkan rakan, Howard sindir Peja

Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Pinji Howard Lee, berkata Ahmad Faizal Azumu juga gemar ‘melaga-lagakan’ terutama mencetuskan ketegangan antara ahli Exconya sendiri.

PETALING JAYA: Bekas Exco Perak mendakwa ‘pergaduhan’ yang dikatakan sering berlaku antara DAP dan Amanah seperti didakwa Ahmad Faizal Azumu, tidaklah sampai ke tahap menggulingkannya sebagai Menteri Besar, seperti dilakukan Umno terhadapnya.

Bekas Exco Belia, Sukan & Pembangunan Modal Insan, Howard Lee, berkata hasrat Ahmad Faizal mahu tampil dengan imej persona ‘sempoi’ dan bersahaja, namun hakikat sebenarnya tidak lebih daripada individu berlidah cabang dan bermuka-muka.

Ketua Pemuda PH itu berkata, Menteri Belia dan Sukan itu yang juga Timbalan Presiden Bersatu, juga gemar ‘melaga-lagakan’ terutama mencetuskan ketegangan antara ahli Exconya sendiri.

Beliau berkata, meskipun ada ketegangan antara DAP dan Amanah, ia tidak pernah sampai ke tahap berlakunya pergaduhan.

“Mungkin beliau telah lupa bahawa acap kali sesuatu isu bangkit yang tidak mencapai konsensus antara keempat-empat parti, beliau sendiri yang melaga-lagakan hubungan baik antara ahli-ahli Exco.

“Sekurang-kurangnya, sekiranya ada pun ‘pergaduhan’ antara Amanah dan DAP tidak sehingga seperti antara PAS, Umno dan PPBM (Bersatu) di Perak, sehingga Menteri Besar PPBM diguling oleh rakan daripada Umno,” katanya dalam kenyataan.

Howard berkata, jika mahu berbohong sekalipun, janganlah sampai meludah ke langit.

“…Jangan seronok sangat menggali kubur orang, nanti (diri) sendiri pula yang jatuh ke dalam,” katanya.

Kelmarin, Ahmad Faizal yang juga Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) mendakwa beliau terpaksa “menguruskan” pertengkaran setiap hari ketika beliau memimpin kerajaan Pakatan Harapan Perak sebagai Menteri Besar.

Dalam ceramah yang disiarkan secara langsung untuk pilihan raya negeri (PRN) Melaka, beliau mendakwa DAP dan Amanah sentiasa berjuang untuk kepentingan mereka sendiri.

Howard berkata, sesuatu ‘pergaduhan’ yang membawa keputusan kebanyakan secara berjemaah lazimnya dipanggil debat, yang menjadi fitrah dalam amalan demokrasi.

“Pergaduhan kerana hendak melakukan dan mencapai yang terbaik, itu adalah lumrah politik,” katanya.

(function() { var d = document, w = window; w

WOIII...BAIK HANG CERMIN DIRI.

  Pencetak Duit ni faham ke tidak maksud munafik tu aku pun tak pasti. Tapi munafik tu ada tiga cirinya.  Pertama, apabila berkata, dia berd...