Berikutan Saman Terhadap Tony Pua, Apakah Jeritan "Hidup Najib" Akan Lebih Bergema Pada 8 Mac Nanti?

 S.Hussein


Sesiapa pun dapat merasakan kedudukan Najib Razak sebagai Perdana Menteri sudah mulai "goyang" ketika ini. Serangan dan penolakan terhadapnya bukan lagi sekadar mainan media atau cakap-cakap di kedai kopi saja, malah sudah menular menjadi denyut nadi dan kehendak majoriti rakyat.

Semua kelompok masyarakat sudah semakin terbuka memperkatakan mengenai nasib dan masa depannya serta mulai bertanya, berapa lama lagikah Najib mampu bertahan?

Ada yang berkata Najib akan "pergi" sebaik majlis perkahwinan anak perempuannya selesai pada 29 Mac ini dan ada juga berani bertaruh pengundurannya akan berlaku sebelum Jun ini.

Isu-isu yang mengelilingi Najib secara umumnya sudah terlalu sarat dan tidak boleh diperbaiki lagi. Ia lebih mungkin menjadikannya tertolak atau tersingkir lebih awal daripada jawatannya, berbanding ditemui jalan penyelesaiannya.

Daripada kesemua isu yang ada sekarang ini, skandal berkaitan 1MDB nampaknya menjadi semakin berat hari demi hari dan dengan pelbagai pihak tidak henti-henti membangkitkannya, ia pastilah juga menjadikan tidur Najib tidak lagi senyenyak dulu.

Meskipun demikian dan walaupun semakin digegak-gempitakan bahawa isu-isu yang semakin sarat kebelakangan ini, disertakan dengan kepimpinannya yang lemah, lebih mungkin menyebabkan BN kalah dalam pilihanraya akan datang, Najib masih belum menampakkan tanda-tanda ingin berundur.

Najib tergambar ingin terus bertahan selagi terdaya walaupun kerisauan turut tergambar melalui beberapa perubahan dan tindakannya kebelakangan ini. Di samping mulai menukar gaya kepimpinannya kepada lebih Melayu dengan berjanji mempertahan agenda Melayu selagi ada bulan dan bintang, Najib juga sedia secara terbuka menunjukkan sokongan yang dimilikinya.

Selain menghadiri Himpunan Kebangkitan Melayu di Stadium Bukit Jalil minggu lalu, Najib dijangka sekali lagi mempamerkan sokongan yang dimilikinya dalam Perhimpunan Solidariti Ketua-Ketua UMNO Bahagian pada Ahad, 8 Mac ini di PWTC.

Daripada 191 Ketua UMNO Bahagian seluruh negara, sehingga ini dilaporkan seramai 173 daripadanya sudah menyatakan kesediaan  hadir untuk mengangkat tangan sambil menjerit-jerit menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri.

Himpunan Solidariti 8 Mac ini, selain berujuan untuk menyatakan Najib masih memiliki sokongan daripada UMNO, ia juga secara tidak langsung mengesahkan kerusi yang didudukinya sudah tidak sekukuh dulu lagi.

Adalah dijangka, lebih banyak lagi perhimpunan menyatakan sokongan akan diadakan selepas ini. Najib juga dijangka akan meluangkan lebih banyak masa menghadiri perhimpunan seperti  ini untuk menunjukkan sokongan yang dimilikinya. Seperti biasa, umpama pokok yang hampir tumbang atau kerusi yang mulai bergoyang, Najib akan menerima apa saja bentuk kayu yang sanggup menjadi penahannya.

Dalam masa yang sama, bagi menunjukkan beliau masih pemimpin yang tegas dan kononnya berwibawa, semalam juga Najib mengumumkan untuk meneruskan tindakan saman yang diambilnya terhadap Tony Pua, Setiausaha Publisiti DAP berkaitan 1MDB yang sebenarnya sudah lama diancamnya sebelum ini.

Beberapa bulan lalu, Najib telah mengumumkan mahu mengambil tindakan saman terhadap Tony Pua jika enggan meminta maaf atau menarik balik kenyataan yang dibuatnya berhubung 1MDB.  Selain itu, Najib juga menghantar ancaman yang sama kepada Rafizi Ramli, Harakahdaily dan Pengarah Urusannya, Dr. Rosli Yaakob.

Meskipun Tony Pua sejak awal mengatakan tidak akan meminta maaf atau menarik balik kenyataannya, persoalannya kenapa baru semalam tindakan saman itu diteruskan? Kenapa tidak sebelum ini?

Apakah tindakan saman ini untuk menunjuk-nunjuk kepada Ketua UMNO Bahagian yang bakal berhimpun pada 8 Mac ini mengenai ketegasan kepimpinannya dan tindakannya yang tidak mengalah dalam isu1MDB yang menjadi perbualan hangat itu?

Adakah tindakan saman ini akan menjadi "point" penting untuk memperolehi lebih sokongan dan menjadikan jeritan "Hidup Najib" akan lebih bergema daripada Ketua-Ketua Bahagian nanti?

Selain urusan ke mahkamah boleh dilewat-lewatkan, perlu diingatkan bahawa UMNO juga mempunyai sejarah pernah menarik balik tindakan saman terhadap Tian Chua dalam isu Lahad Datu dan Mustafa Ali, Setiausaha Agung Pas berkaitan isu penyebaran video lucah sebelum ini.

Mungkinkah saman Najib terhadap Tony Pua ini juga hanya acah-acah dan untuk menjaga hati Ketua-Ketua UMNO Bahagian sebelum 8 Mac ini saja?
 
 
 ( SH 07/03/2015 )

307: Himpunan pertama tanpa Anwar, satu permulaan

Himpunan #Kita Lawan 307 adalah yang pertama dianjurkan tanpa ikon pembaharuan politik Anwar Ibrahim.

Rejim Najib percaya dengan memenjarakan Anwar maka Pakatan Rakyat (PR) berpecah dan penyokong mereka akan mendiamkan diri. Namun semua angan-angan  Najib musnah apabila lebih 20,000 penyokong PR berkumpul di depan Sogo, Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR), Kuala Lumpur menuntut Anwar dibebaskan.

Himpunan 307 bermula kira-kira jam 3.00 petang di tiga lokasi; Central Market (CM), Masjid Jamek dan Sogo. Pemimpin DAP memberi ucapan di CM pada jam 3.00 petang.

Pada masa sama pemimpin PKR seperti Nurul Izah, William Leong, Nik Nazmi dan Fahmi Fadzil memberi ucapan di Masjid Jamek di hadapan kira-kira 3,000 demonstran.

Nik Nazmi membankitkan percubaan Umno untuk mengulingkan Najib. Katanya, PR akan meneruskan siri bantahan sehingga Najib dan Rosmah berundur.

“Muhyiddin tolak Najib dalam Isu 1MDB. Mereka tidak lagi percayakan Najib

“Kita anjurkan demo bukan hanya untuk Anwar tetapi perlbagai isu. Inilah masa untuk bangkit. Kita sebarkan mesej kebangkitan ke seluruh negara,” katanya.

Pada pukul 3.45 peserta dari CM bergerak dan bertemu peserta di Masjid Jamek. Perarakan menuju ke Sogo melaungkan ‘Reformasi’ dan ‘Undur Najib’.

Perarakan itu menghentikan lalu lintas sepenuhnya di jalan TAR. Polis dan DBKL mengambil peranan mengawal lalu lintas.

Perarakan AMK diketuai Fahmi Fadzil dan Jonah. Kumpulan muzik jalanan Bangsar memukul drum sepanjang perjalanan dan menyanyikan laku mengecam Najib.

Demonstran bertemu dengan 5,000 peserta yang telah menunggu di depan Sogo pada pukul 4.30 petang. Kumpulan yang menunggu dipimpin cikgu Fariz Musa.

Kumpulan demonstran bergabung bersama rakyat yang membeli belah di hujung minggu membentuk lebih 24,000 peserta dan memenuhi sepanjang dua kilometer jalan TAR.

Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izah berucap menyelar pemenjaraan ayahnya. Menegaskan Anwar kekal pemimpin ulung PKR dan Agong boleh mengampunkan Anwar.

Pukul 5 petang demonstran memutuskan untuk bergerak ke KLCC. Hujan yang turun menyebabkan jumlah peserta kurang 1/3. Sebahagiannya tinggal di Sogo dan kompleks beli belah lain. Kurang 15,000 bergerak ke KLCC.

Kumpulan bergerak melalui jalan Sultan Ismail dan Jalan P Ramlee. Mereka tiba di KLCC pada pukul 6.10 petang. Kira-kira 10,000 yang berbaki dalam perjalanan mencabar meredah hujan separuh lebat.

Di KLCC, trak pikap yang membawa pembesar suara bergerak dan berhenti berhampiran pintu hadapan kompleks menara berkembar. Ucapan pemimpin berkumandang ke sekitar.

Ahli parlimen Batu Tian Chua berucap menyatakan himpunan belum cukup ramai dan rakyat perlu turun lebih banyak pada himunan akan datang yang didakwa akan dilakukan pada hujung Mac.

“Kita berjaya sampai ke KLCC dengan aman, himpunan ini tidak cukup ramai. Kita himpun lebih ramai minggu demi minggu.

“Dari 10,000 ke 100,000 dan ke sejuta,” katanya.

Himpunan  itu mengundang beberapa lagi pemimpin seperti Sivarasa, Zuraida Kamaruddin dan beberapa tokoh politik berucap sebelum dihiburkan lagu undur Najib dari kumpulan Bangsar. 

Ikon anak muda, Adam Adli kemudiannya membacakan ikrar baiah perjuangan pada jam 6.10 petang. Himpunan bersurai pada jam 6.40 selepas bacaan doa.

Gelombang Reformasi PAS: Kawasan Kota Bharu hampir cadang ganti Presiden Hadi

Oleh : Jebon

Cita-cita PAS Kota Baru untuk mencalonkan nama lain selain daripada Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk jawatan presiden mendapat laluan mudah apabila mesyuarat agung hari ini menyerahkan kuasa itu kepada jawatankuasa yang baru terpilih.

Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah diumumkan kekal sebagai yang dipertua PAS Kota Baru di samping mendapat timbalannya yang baru iaitu Dr Rosli Allani Abdul Kadir yang kedua-duanya menang tanpa bertanding.

Datuk Anuar Tan Abdullah juga kekal sebagai naib yang dipertua PAS kawasan apabila lawan masing-masing menarik diri.

Datuk Takiyudin Hassan, bekas timbalan yang dipertua PAS Kota Baru, menarik diri daripada bertanding apa-apa jawatan dalam pemilihan kali ini.

Lebih dua pertiga daripada Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS kawasan yang terpilih hari ini juga adalah pasukan kepada Rahim.

Kota Baru adalah kawasan PAS yang pertama mengadakan mesyuarat agungnya menjelang Muktamar ke 61 pada Jun ini yang bakal menyaksikan pemilihan pucuk pimpinan.

"Saya akan bawa perkara ini dalam mesyuarat pertama PAS kawasan 9 Mac ini dan Insya Allah kita akan calonkan seorang presiden yang lain daripada yang ada," kata Rahim kepada The Malaysian Insider ketika ditemui selepas mesyuarat agung hari ini.

Rahim ketika memberikan ucapan di majlis perasmian mesyuarat itu menegaskan beliau akan menjadi galang ganti kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk memastikan PAS akan kekal dalam Pakatan Rakyat (PR) dan tidak bersama dengan Umno.

"Masa Tok Guru hidup, dia yang menjadi penghalang sebarang usaha untuk bersama Umno dan pernah berkata, tunggu saya mati kalau mahu bersama Umno.

"Sekarang Tok Guru dah tiada. Saya bimbang bila Tok Guru mati, tak ada yang nak sambung usaha itu.

"Oleh itu, saya ingin tegaskan saya akan menjadi galang ganti Tok Guru dan akan pertahankan perkara ini sehingga ke titisan darah yang akhir," kata Rahim penuh semangat.

Dalam ucapannya itu juga, Rahim menceritakan  sejarah PAS dalam usahanya untuk membolehkan  mendapat kepercayaan pelbagai pihak khasnya di kalangan orang Cina.

"Hanya pada tahun 2008 dan 2013 sahaja PAS Kota Baru berjaya mendapat kemenangan sepenuhnya apabila semua kerusi negeri dan parlimen yang ditandingi di Kota Baru dimenangi oleh PAS selepas mendapat kepercayaan semua pihak khasnya orang Cina di Kota Baru.

"Mana-mana pihak yang cuba untuk mengocak keharmonian dan kerjasama yang telah kita capai ini akan kita tentang habis-habisan," kata Rahim.

Rahim juga memberikan amaran kepada perwakilan PAS yang memenuhi Dewan Zulkifli Mohamad hari ini agar jangan mengambil mudah dan bermain-main dengan orang Kelantan.

"Tidak mustahil mereka bertindak menolak PAS kembali jika kita salah tindakan," kata Rahim ketika mengulas jatuh bangun PAS di Kelantan.

Enggan debat kes liwat II, Rafizi label KJ penakut


Cabar presiden: Tidak timbul isu perpecahan


  • Mujahid Yusof Rawa 
  •  Mujahid Yusof Rawa
1 / 1
GEORGETOWN - Tidak timbul soal perpecahan jika ada pihak ingin mencabar jawatan presiden pada Muktamar Tahunan ke-61 Pas Pusat Jun depan, tegas Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa.
  
Beliau berkata, ada kemungkinan berlaku pertandingan pada pemilihan kali ini walaupun ada yang menyatakan jawatan presiden yang disandang Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak perlu dicabar.
  
Menurut Mujahid secara tradisinya jawatan Presiden Pas memang tidak pernah dicabar selepas zaman bekas presiden parti Islam itu Tan Sri Asri Muda yang meletak jawatan pada Oktober 1982.
  
"Tetapi masa berlalu, ahli (Pas) lebih matang. Apabila ada satu pencalonan untuk kerusi presiden, walaupun dianggap tidak pernah dibuat, tetapi secara perlembagaan ia bukan satu kesalahan kerana Pas mengamalkan demoraksi," kata Mujahid kepada pemberita di sini hari ini.
  
Beliau berkata cabaran untuk jawatan presiden mungkin berlaku kerana ahli mengharapkan pemimpin yang boleh membawa hasrat parti dalam keadaan sekarang.

"Faktor Pakatan Rakyat (PR) juga mempengaruhi trend pencalonan seolah-olah ada dalam Pas yang melihat PR perlu dikekalkan dan untuk mengekalkannya, ia memerlukan pemimpin yang dinamik, terbuka dan boleh bekerjasama dengan rakan sekutu," katanya.
  
Mujahid, yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar berpendapat pertandingan jawatan presiden harus diterima secara terbuka dan memahami semangat serta pengaruh perlembagaan parti yang mengamalkan pemilihan secara demokratik.
  
Ditanya mengenai kebimbangan berlaku pergolakan dalam parti jika jawatan presiden dicabar, Mujahid berkata ia perkara biasa dalam mana-mana parti.
  
"Begitulah tanggapannya akan berpecah...tetapi apabila memahami secara matang kita bertanding, kalau menang maka kemenangan itu adalah atas pemilihan perwakilan, kalau kalah juga ia atas pemilihan pewakilan.
  
"Jadi kalau kita kata demokrasi, kita bersedia untuk menang dan kalah. Tidak timbul soal nak pecah.
  
"Saya tidak bersetuju kalau selepas pertandingan menjadikan parti itu pecah, dan juga tidak bersetuju atas alasan itu kita kata jangan bertanding.
  
"Kita harus kembali kepada semangat bersaing," katanya.