Khalid tak popular, Wan Azizah MB baru Selangor

Khalid tak popular, Wan Azizah MB baru Selangor

  • PDF
Keputusan mesyuarat Perhubungan PAS Selangor pada 20 Jun lalu mungkin menggemparkan bagi sesetengah pemerhati politik, namun desakan agar MB Khalid Ibrahim meletak jawatan telah pun kedengaran dalam partinya, PKR sejak pertengahan tahun lalu.

Dasar Khalid mula dipertikai pada pertengahan 2012 apabila menolak banyak cadangan projek-projek kecil DUN untuk pilihan raya. Tanpa projek-projek kecil tersebut, ADUN sukar memperlihatkan mereka 'bekerja' di kawasan masing-masing. Parti juga tidak mungkin menjana wang menghadapi pilihan raya umum. Mereka terpaksa meminta derma.

Khalid berlagak seolah-oleh mentadbir negeri di Eropah yang mana kerajaan memberi dana berkempen kepada setiap parti bertanding  dengan tujuan parti yang menang tidak akan terikat kepada kapitalis yang menyumbang dana.

Akibatnya, dalam pilihan raya umum lalu banyak DUN tidak mampu memberi elaun kepada petugas memasang bendera dan poster. Mujurlah negara dilanda gelombang ‘Ini Kalilah’ - dengan harapan memerintah Putrajaya - PR Selangor mendapat undi yang lebih banyak berbanding 2008.

Langat 2 pro BN

Selepas PRU, Khalid dinasihatkan agar mengubah perangai. Beliau diminta lebih menghargai pendapat ADUN-ADUN dan pemimpin parti yang meletakkan beliau ditangga kuasa. Malangnya, Khalid menjadi lebih degil daripada sebelumnya.

Banyak keputusan dibuat sendiri dan hanya dirundingi bersama setiausaha Arfaezah dan Faekah serta beberapa pegawai dari GLC kerajaan negeri. Salah satu yang menimbulkan kemarahan pemimpin PR ialah projek Langat 2 yang hanya dibawa ke pengetahuan Exco selepas MB memberi persetujuan kepada MoU Kerajaan Persekutuan.

Langat 2 tidak sepadan dengan tukaran mengurus aset air Selangor, sedangkan kroni BN mendapat untung berpuluh juta melalui projek bernilai lebih RM2 bilion itu. Tarif air juga dijangka naik apabila kerajaan persekutuan campur tangan dalam industri air Selangor. Sebagai langkah memantau Khalid berhubung isu air, Majlis Presiden PR melantik tiga pemimpin politik Selangor sebagai penasihat.

Malangnya, sehingga setengah tahun kemudian, Khalid masih enggan bertemu anggota majlis penasihat itu, apatah lagi menerima nasihat yang diusulkan. Hal itu diakui sendiri oleh salah seorang daripada anggota panel, Dr Dzulkifly Ahmad (Sinar Harian, 21 Jun).

Kidex menyusahkan

Khalid juga membuat keputusan sendiri apabila berdegil meneruskan projek lebuh raya Kidex yang dibantah penduduk Petaling Jaya. Konsesi lebuh raya yang diluluskan pada 2012 itu dimiliki oleh kroni Umno yang terlibat menjatuhkan kerajaan PR Perak pada 2009.

Bagaimanapun, bukan itu isu utama. Kidex dianggap penduduk Petaling Jaya sebagai pengkhianatan kerajaan PR terhadap rakyat. Beberapa ahli parlimen DAP, seperti Tony Pua dan Gobind Singh Deo mengkritik secara terbuka projek itu yang dijangka menambahkan lagi kesesakan trafik. Lebuh raya sewajarnya dipersetujui penduduk yang bakal menggunakannya, bukan kerajaan memaksa pembinaan dan menyusahkan perjalanan trafik penduduk tempatan.

Khalid berkeras tidak mendengar pendapat jawatankuasa penduduk yang menentang Kidex, sebaliknya cenderung menyokong pemaju yang ingin untung segera dengan perjanjian konsesi tol kira-kira 48 tahun lamanya.

Rampasan Bible

Kes rampasan Bible dan serbuan ke majlis perkahwinan pasangan Hindu satu lagi perkara yang merosakkan kredibiliti kerajaan PR Selangor. Kelemahan Khalid ialah terlalu memberi muka kepada Mais. Serbuan dan rampasan Bible tidak berlaku semasa Umno memerintah Selangor. Biarpun wujud enakmen mengawal penyebaran agama bukan Islam sejak 1988 dan Bible bahasa Melayu telah lama tersebar sebelum itu. Jadi siapakah dalang serbuan dan rampasan Bible ketika PR memerintah?

Mais menggambarkan mereka mempunyai kuasa eksekutif yang diberi Sultan. Kerajaan negeri lebih rendah dan tidak boleh memberi arahan kepada mereka. Namun kuasa itu tidak wujud pada zaman Umno. Rujuk serbuan Jais dalam kes pertandingan ratu cantik pada hujung 1990an lalu.

Serbuan itu sah dilakukan ke atas orang Islam dan Jais tidak memerlukan kelulusan dari exco sebagaimana serbuan ke atas bukan Islam. Tetapi MB Umno ketika itu menempelak Jais dan memalukan badan penguatkuasa itu berhari-hari lamanya dalam media arus perdana. Mufti Selangor Datuk Ishak Baharom tidak disambung kontrak akibat konflik itu.

Tidak wujud pun kuasa Mais, Jais apalagi kuasa Sultan dalam isu ini.Apa yang dilihat hanya kuasa MB Umno mengatasi segala-galanya.

PAS mendakwa sabotaj melibatkan hal agama itu adalah ‘tangan-tangan ghaib’ Umno dalam Agenda Rampas Selangor, satu projek jangka panjang parti itu dari 2012 hingga PRU ke 14. Sementara Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad  mendakwa Mais menerima arahan dari Umno. Malah Ketua Pengarah Mais yang dilantik Istana, Datuk Mohamad Adzib adalah ahli Umno. PAS menggesa MB agar jangan tunduk kepada ARS.

Kedekut beri peruntukan

Sikap Khalid yang paling tidak digemari adalah perangai kedekutnya melayan kehendak ADUN meminta peruntukan. Seorang Exco pernah berkata beliau terpaksa menyediakan tujuh atau lebih kertas kerja untuk satu projek di kawasannya. Adakah perlu cara membida projek di Guthrie  dipraktikkan Khalid dalam pentadbiran negeri? Kertas kerja sepatutnya minimum kerana projek ADUN melibatkan rakyat yang menanti pembelaan kerajaan negeri.

Itu tidak termasuk cerita lucu, apabila projek dibawa ke meja Khalid, beliau mengeluarkan kalkulator dan memotong kos sehingga kontraktor hampir tiada untung. Sekiranya bangunan yang dibina kerajaan Selangor roboh beberapa tahun akan datang maka umum faham apakah puncanya.

Pemimpin PKR muak dengan telatah Khalid, oleh itu mereka merasa lega apabila Anwar merancang Langkah Kajang pada Januari lalu untuk mengambil alih kerusi MB. Malangnya Umno BN menghukum Anwar dengan  penjara 5 tahun. Khalid selamat.

Kutipan pasar malam

Menurut bekas Pesuruhjaya PAS Negeri Dr Rani Osman, beliau pernah memberitahu Khalid parti itu tidak berminat menukarnya tetapi Khalid mestilah berubah. Ketika itu sokongan kepada Khalid diperolehi dari PAS dan dua per tiga ADUN DAP. Manakala hampir seluruh ADUN PKR menolak Khalid

Namun pada Jun, PAS juga tidak sebulu dengan Khalid apabila MB itu menghalang JKKK mengutip sewa tapak pasar malam. Sewa dipindahkan kepada PBT dengan alasan berlaku penyelewengan.

Hal itu menjadi tamparan hebat kepada kegiatan akar umbi parti-parti PR. Tanpa dana gerak kerja kemasyarakatan mustahil dilakukan; gotong royong, kenduri rakyat, pertandingan sukan untuk anak muda tidak akan terjadi jika mengharapkan peruntukan DUN yang tidak seberapa. Kampung-kampung juga semakin terbiar apabila tidak mampu melaksanakan program rakyat.

Manakala DAP marah kepada Khalid kerana terlalu mengikut nasihat SPAN dalam catuan air sejak Mac lalu. Sedangkan empangan Sungai Selangor mampu membekalkan air secukupnya kepada penduduk di Lembang Kelang.

Wan Azizah ganti Khalid

PAS dan DAP berpendapat Khalid wajar digantikan oleh calon yang lebih berwibawa dan pandai berpolitik. Calon itu tidak lain adalah presiden PKR Dr Wan Azizah. Setelah tokoh koporat gagal menangani pelbagai masalah, seorang doktor mata dilihat lebih mampu untuk memimpin Selangor.

Azizah dijangka lebih mudah mengagihkan peruntukan DUN berbanding Khalid yang menyimpan wang Selangor sebanyak RM3 bilion tetapi sebahagian PBT terdesak sehingga gagal memotong rumput sebulan sekali atau membersihkan sampah yang berlonggok-longgok kerana tiada wang menender  kontraktor.

Wan Azizah juga telah teruji kehebatan politiknya menghadapi cabaran BN di Pulau Pinang selama dua penggal dan pernah menjadi Ketua Pembangkang wanita pertama di Parlimen Malaysia.

Menurut PAS, jika langkah drastik menggantikan Khalid tidak diambil, maka Selangor tidak dapat diselamatkan pada PRU 14. Pemimpin PR diharap bertegas dan menyerang Khalid yang akan berlindung di sebalik Sultan Selangor bagi menyelamatkan kuasanya.


 Manakala Umno pula jangan mengambil kesempatan dan memperlecehkan langkah PR menggantikan Khalid kerana mereka juga telah melakukannya di Terengganu sehingga negeri itu secara teknikalnya tiada kerajaan majoriti selama dua hari pada bulan Mei lalu

"HANTU "DALAM PKR YANG TIDAK BOLEH DIKAWAL

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=274571:does-pakatan-know?-revealed-khalids-fishy-dealings-with-umno-lawyer-najibs-ex-adviser-vincent-tans-brother-danny&Itemid=2#axzz35FSSYgV0

TERJEMAHAN GOOGLE TRANSLATE...TAK SEMPAT UNTUK DIEDIT.ARTIKL DARI MALAYSIA CRONICLE

HE DEVIL PKR TIDAK BOLEH MENGAWAL: tawaran Khalid 'hanyir' dengan peguam Umno, Najib penasihat & hartawan Danny Tan
MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mesti telah rasa seolah-olah tembok telah tutup pada dia. Nasib telah habis. Gaya MB itu yang kasar, sikap acuh tak acuh dan keengganan untuk mendengar sesiapa tetapi dirinya telah diberi milik semua sekutu-sekutunya tetapi bagi pengampu beberapa. Talk adalah bertiup kencang bahawa nombornya telah meningkat, dan tiga pihak Pakatan Rakyat ganging sehingga menggulingkan beliau.
Beliau telah berjaya membeli masa dengan keputusan sinis beliau untuk menyerahkan kenaikan gaji yang besar kepada ahli dewan undangan negeri, tetapi juga nama baik ini hilang, dan dia telah akhir-akhir menarik banyak haba mengenai mishandling beliau isu-isu baru-baru ini:
> Melakukan banyak berahsia dengan Kerajaan BN pada air Langat 2 selepas bertahun-tahun berjuang untuk melambatkan projek
> Mengutamakan kumpulan Puncak UMNO berkaitan dalam syarikat-syarikat air Buyout selepas bertahun-tahun menuduh mereka ketamakan, salah urus dan lalai
> Memberi kelulusan negeri untuk projek Tollway KIDEX kontroversi
> Pengendalian yang lemah isu Alkitab yang dirampas
> Memberi banyak kekasih untuk Tropicana Danny Tan (dahulunya Dijaya) Corp
Suka pesta dengan Kerajaan persekutuan
Apa yang telah yang paling menarik adalah dilihat cinta-pesta MB dengan Kerajaan Persekutuan selepas penyelesaian samannya dengan Bank Islam.
Khabar angin telah berpusar dan keraguan diliputi dengan kesetiaan kepada PR sejak itu, terutama memandangkan hujan lebat baru-baru ini keputusan pelik dan logik-ingkar.
Pusat kepada cerita dua nama, orang yang rapat dengan kepimpinan UMNO. Yang pertama adalah peguam UMNO Rashid Manaf, dan yang kedua, pengerusi Ethos Capital Rohana Tan Sri Mahmood.
Angsa Khalid yang dimasak dengan baik dan baik
Untuk recap, Khalid mengambil telah mengambil pinjaman daripada Bank Islam pada tahun 2001 untuk membeli saham Guthrie. Yang bertujuan untuk menjadi tangan emas dari PNB bagi hamba setia mereka. Apabila dia gagal membayar balik pinjaman itu, pada tahun 2007, Bank Islam menjual saham Guthrie dan mendakwa dari dia jumlah baki yang sebanyak RM66.7 juta. Khalid didakwa Bank Islam dan Bank Islam countersued dia.
Bank Islam memenangi satu penghakiman terus terhadap Khalid pada 2009 tetapi beliau berjaya mempunyai yang mengetepikan setahun kemudian. Pada dasarnya, beliau tidak mempertikaikan bahawa dia meminjam wang daripada Bank Islam. Apa yang dia berhujah adalah bahawa pinjaman itu tidak mematuhi undang-undang Syariah, oleh itu ia adalah tidak sah dan dia tidak perlu membayar balik pinjaman.
Pada tahun 2011, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Majlis Penasihat Syariah Bank Negara mempunyai kuasa mutlak untuk memutuskan sama ada pinjaman Islam adalah undang-undang atau tidak. Peraturan ini telah dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada Mei 2012.
Angsa Khalid kelihatan seperti ia telah dimasak, nasibnya di tangan Majlis Syariah, yang mungkin telah meluluskan mod pinjaman di Bank Islam sebelum mengesahkan mereka yang mematuhi Syariah. Jika dia telah dibuat bankrap, dia akan kehilangan jawatannya dan mungkin masa depan politiknya.
Kemudian datang peguam Umno Rashid Manaf
Ini adalah apabila peguam UMNO terkenal Rashid Manaf dilaporkan menghampiri Khalid untuk broker penyelesaian dengan Bank Islam. Ini penyelesaian di luar mahkamah adalah khabar angin bermurah hati dalam melampau untuk Khalid, yang dikehendaki membayar kurang daripada 10% daripada jumlah yang tertunggak lebih 5 tahun.
Penempatan ini diselubungi kerahsiaan, dengan peguam Khalid sendiri Matthew Thomas dan Malik Imtiaz menyedari menandatangani pada Disember 2013, setakat yang mereka juga muncul di mahkamah pada tarikh yang diberikan hanya untuk diberitahu bahawa kes itu telah pun diselesaikan.
Sekarang mengapa Rashid Manaf melakukan apa-apa nikmat Khalid?
Secara tiba-tiba kira-kira-turn dasar dan sikap dalam
Sebelum kita menjawab bahawa mari kita lihat tentang-giliran Khalid dasar. Sejak beliau berkuasa pada tahun 2008, MB telah berusaha untuk menamatkan perjanjian konsesi SYABAS, majoriti dimiliki oleh Puncak Niaga, yang dikawal oleh UMNO negeri bendahari Rozali Ismail. Dia juga enggan membenarkan kenaikan-kenaikan yang dijadualkan berkuat kuasa pada alasan bahawa syarikat itu telah memungkiri tanggungjawabnya.
Maju pantas hingga November 2013 dan Khalid terkejut pemerhati dengan menawarkan RM450 juta untuk membeli lebih SYABAS dan RM1.1 bilion untuk Puncak. Kemurahan hati dari kesepakatan dan hubungan rapat dengan Menteri Persekutuan Air Maximus Ongkili mengangkat kening.
Sementara itu pembinaan cip biru Gamuda, KPS kawalan Kerajaan Negeri dan bekas anak didiknya yang Daim Wan Azmi Wan Hamzah mendapat akhir pendek batang sebagai mereka syarikat air SPLASH telah ditawarkan hanya RM250 juta walaupun ramai penganalisis mengakui syarikat itu lebih menguntungkan dan dalam bentuk kewangan yang lebih baik. Para pemegang saham minoriti yang lemah KPS tersenarai awam copped ia dalam pakaian dalam wanita juga, tetapi itu hanya kerosakan cagaran kepada Khalid.
Apakah yang membuat Khalid memeluk musuh beliau, bergerak dalam satu hop pendek daripada mengancam fistfights untuk menawarkan fistfuls wang untuk Rozali? Setakat walaupun pendek berubah keadaan GLC? Mengapa berdekatan dengan Maximus?
Masukkan Ethos 'Rohana dan saudara Vincent Tan, Danny
Ke dalam cerita datang Rohana Ethos Capital, dikatakan sebagai orang kepercayaan rapat PM sendiri, sehingga dia entah bagaimana jatuh afoul FLOM. Rohana adalah rakan-rakan yang di ISIS, jawatan yang beliau telah berkongsi persamaan dengan kedua-dua Khalid dan Maximus pada masa lalu. Ia adalah Rohana yang diperbaharui link untuk Khalid untuk Maximus. Dikatakan bahawa kedua-dua bedfellows mungkin, MB dan Menteri, walaupun diadakan trysts mereka di pejabatnya, mengetuk keluar sekarang terkenal Negeri-Persekutuan Air MOU.
Bilakah proses membina jambatan bermula? Kita tidak boleh mengatakan dengan pasti tetapi apa dgn nyata tidak dapat dinafikan adalah bahawa pada bulan April 2013, milik Menteri Besar Incorporated (MBI) yang dijual 1,172 ekar tanah untuk Tropicana Corp, sebuah syarikat yang dikuasai oleh Danny Tan.
Dan pengerusi Tropicana apabila itu perjanjian tanah kontroversi yang telah dilakukan adalah ... (drum roll) Rohana.
Perjanjian Sweetheart ditandatangani oleh Khalid ketika dia hanya penjaga MB
Kontroversi bukan sahaja kerana ia telah ditandatangani oleh MB apabila Kerajaan PR adalah dalam mod penjaga sementara menunggu Pilihan Raya 2013, tetapi juga untuk satu kesegian daripada perjanjian itu. Dan tidak memihak kepada Negeri!
Tanah itu yang terletak bersebelahan dengan perbandaran yang mantap seperti Kota Kemuning, telah dijual untuk RM587 juta, yang akan dibayar lebih daripada 12 tahun! Yang diterjemahkan kepada RM11.50 psf berbanding RM120psf untuk tanah perindustrian di Kota Kemuning. Dan syarikat itu sedang dikenakan kadar faedah yang super lembut sebanyak 5% setahun, pembayaran balik banyak berakhir-juga - kerajaan negeri sendiri akan perjuangan untuk mencapai orang-orang jenis syarat pinjaman, apatah lagi pemaju hartanah banyak menjurus.
Untuk berlaku adil perjanjian itu tidak mempunyai elemen perkongsian keuntungan, dengan berpotensi lagi RM710 juta yang akan dibayar, tetapi hanya dalam tempoh 20 tahun akan datang, dan hanya jika Tropicana boleh menjana jualan yang disasarkan dan keuntungan mereka.
"Perkongsian Pintar" adalah apa yang Khalid dipanggil ia - yeah, untuk Danny Tan!
Menggosok garam pada luka
Perjanjian tanah telah diumumkan pada bulan Februari 2013 tetapi Tropicana diberikan sekurang-kurangnya tiga lanjutan masa untuk menjelaskan bayaran tunai pertama dan transaksi hanya siap setahun kemudian pada bulan Februari 2014. Sebulan selepas itu Tropicana mengumumkan penjualan sebidang 309 ekar dari tanah bahawa untuk Eco-Dunia, jadi jelas Danny telah diberi masa sehingga dia tidak pernah melakukan perjanjian yang pertama, jika tidak, tidak ada wang untuk membayar.
Tetapi tunggu, perkongsian itu mendapat lebih bijak masih! Untuk menggosok kotoran ke muka negeri, Danny dijual yang 309-ekar petak Mac 2014 untuk Eco-Dunia untuk RM35 setiap kaki persegi, hampir 3x harga tanah yang dibeli daripada MBI!
Yang bukan untuk mengatakan bahawa RM35 setiap kaki persegi adalah harga yang curam untuk membayar diberikan lokasi dan apa Eco-Dunia boleh lakukan dengan ia. Tanah banglo di Kota Kemuning akan bagi RM180-200 setiap kaki persegi. Champagne semua bulat, ihsan MB!
Dan salah satu daripada penerima adalah pemegang saham dan pengarah Eco-Dunia ... (drum roll) Rashid Manaf. Masa bayar balik?
Ia mendapat cozier.
Sesiapa Tetapi Khalid
Selangorkini melaporkan bahawa satu MOU telah ditandatangani pada Februari 2014 di antara kerajaan dan Eco Dunia bagi syarikat itu untuk memantau "projek" Projek Rumah Selangorku RM100 juta. (Apa yang ada di bumi adalah satu "memantau projek"?) Apa yang MOU, Tan Sri MB? Atau adalah bahawa di bawah OSA juga?
Ironinya Khalid sedang berkempen untuk jawatan timbalan presiden PKR pada platform amanah dan integriti.
Tidak hairanlah bahawa kata semboyan "ABUK" akan virus di kalangan setia PKR ... "Sesiapa Tetapi Khalid"! - Poket pos
Artikel penuh: http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=274571:does-pakatan-know?-revealed-khalids-fishy-dealings-with-umno-lawyer-najibs-ex-adviser-vincent-tans-brother-danny&Itemid=2#ixzz35Lk4xQgJIkut kami: @ MsiaChronicle di Twitter

KHALID MESTI BERUNDUR ATAU DISINGKIRKAN

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=306641:an-umno-mb-in-a-pakatan-state-no-one-is-indispensable-khalid-must-step-down-or-be-run-out&Itemid=2#axzz35LfqFBSE

UMNO MB DALAM NEGERI PAKATAN?  

Tiada siapa boleh diketepikan, Khalid mesti meletak atau kehabisan!
Sudah tiba masanya untuk Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim untuk memilih sama ada untuk meletakkan jawatan, atau untuk meletakkan ia secara  kasar, menghadapi kemurkaan pengundi Selangor.
Jika difikirkannya bahawa dia sangat diperlukan, maka dia benar-benar salah. Dalam sebuah negara demokrasi, kerajaan dipilih ke dalam kuasa dan mereka juga boleh dipilih keluar. Agar parti pemerintah untuk kekal berkuasa, mereka perlu melibatkan diri dengan rakyat.
Perkara terburuk yang boleh  berlaku kepada mana-mana wakil yang dipilih atau Ketua Kerajaan ialah apabila mereka menjadi dipisahkan dengan rakyat, atau berjemur diri dalam kegemilangan mereka sendiri.
Khalid perlu sedar bahawa kedudukannya sebagai MB adalah hasil daripada usaha-usaha Selangorians yang mahu melihat perubahan di negara ini. Tanpa sokongan rakyat, dia tidak satu. Sebelum beliau menjadi MB Selangor, kebanyakan kita tidak pernah mendengar mengenai Khalid.
Dia harus dicabar
Walaupun di Malaysia, keadaan adalah berbeza kerana kita telah melihat hampir 60 tahun di bawah pemerintahan Barisan Nasional, dan orang ramai akan terus menyokong Pakatan sepanjang jalan ke Putrajaya, ia tidak bermakna bahawa orang semestinya akan terus menyokong Khalid sendiri, walaupun dia berdiri sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri di kawasan lain.
Dia sudahpun gagal kawasan sendiri di Ulu Selangor sebelum berpindah ke Pelabuhan Klang, di mana lagi dia boleh pergi untuk mendapatkan undi rakyat? Khalid juga datang ke dalam gambar, kerana dia telah menunggang tsunami politik 2008.
Sekarang, walaupun Khalid fikir beliau amat diperlukan, pihak-pihak yang menyokong beliau perlu menilai semula prestasi dan membuat keputusan sama ada untuk menasihati beliau meletakkan jawatan atau mendapatkan pemecatan dengan membentangkan usul undi tidak percaya di dalam dia. Setelah dicabar, Khalid juga mungkin kehilangan berkenaan dengan rakyat Selangor.
Tidak hairanlah, Khalid telah datang di bawah banyak tekanan menjadi MB dalam Negeri Pakatan, di mana serangan datang dari pelbagai pihak. Malangnya, sekarang saya bersetuju dengan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa Khalid tidak mempunyai kepimpinan yang kukuh yang negeri memerlukan.
Kebanyakan kita gembira dengan lima tahun pertama prestasinya sebagai MB, tetapi dalam penggal kedua, Khalid telah membuat beberapa kesilapan dengan isu-isu penting seperti masalah air, Kidex dan serbuan kontroversi di Persatuan Alkitab Malaysia. Saya rasa kegagalan untuk mengikuti nasihat daripada rakan-rakan-rakandalam pakatan menuju kepada kejatuhannya.Khalid sepatutnya sedar sekarang bahawa kita dapat melihat politik kotor yang dimainkan untuk menjejaskan kestabilan kerajaan negeri Selangor, dan kita juga melihat bahawa dia tidak berupaya untuk mengendalikan isu-isu dengan baik - tidak menyebut walaupun berkomunikasi kepada manusia .
Selalunya, apabila saya membaca berita, dan mendengar sidang akhbar Khalid, saya menggelengkan kepala saya. Bagaimana dia boleh mengatakan perkara-perkara seperti? Adakah kerana ego atau dia hanya keluar dari berhubung dengan perkara yang berlaku di sekelilingnya?
Misteri Bank Islam penyelesaian pinjaman
Pilihan adalah jelas. Jika Khalid meletakkan jawatan atas kemahuan sendiri, dia boleh masih dihormati untuk melakukan kerja yang baik dalam tempoh lima tahun pertama pentadbirannya. Berkenaan Rakyat tidak boleh dibeli atau rampasan kuasa, dan dia harus menghargai muhibah ini bahawa orang yang masih menghormati langkahnya untuk berundur.
Walau bagaimanapun, dalam satu tahun terakhir sejak ke-13 Pilihan Raya Umum, Khalid telah membuat terlalu banyak kenyataan yang bertentangan kehendak rakyat.
Saya tidak pasti jika ini mempunyai apa-apa kaitan dengan pinjaman bank, tetapi dari pemerhatian saya, Khalid sama ada yang tinggal di menafi atau dia terperangkap dalam dunia kecilnya sendiri. Dari bilangan sidang akhbar yang saya telah melihat dia bercakap, Khalid nampaknya tidak melibatkan diri mata-ke-mata dengan pemberita.
Pemerhatian yang sama boleh dibuat Perdana Menteri, Najib Abdul Razak. Saya tidak pasti jika ini adalah 'malu' yang tipikal Asia tetapi orang benar-benar mencari untuk seorang pemimpin yang boleh 'terlibat' dengan rakyat. Barack Obama adalah contoh yang baik yang tahu bagaimana untuk melibatkan orang pada tahap yang memberi inspirasi keyakinan. Pemimpin tersebut adalah kedua-dua meyakinkan dan mampu menghormati perintah rakyat, tidak mematikan orang dengan keangkuhan mereka.

Dari mana Khalid belajar bahawa kerja korporat adalah lebih selamat, saya tidak pasti, tetapi satu perkara yang boleh saya katakan adalah bahawa kita mempunyai seorang lelaki yang telah kehilangan hubungan dengan realiti. Saya pasti lebih akan datang perjalanan jika dia memilih untuk tinggal di. - Poket pos

KHALID MUNGKIN DINASIHAT MELEPASKAN JAWATAN DEMI PAKATAN KEKAL DI SELANGOR

Biar mesyuarat Pakatan putuskan nasib Khalid, kata Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa sebarang keputusan perlu dibuat secara bersama. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Jun, 2014.Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa sebarang keputusan perlu dibuat secara bersama. – Gambar fail The Malaysian Insider, 21 Jun, 2014.Kedudukan Tan Sri Abdul Khalid sebagai menteri besar Selangor hanya akan diputuskan setelah mendapat persetujuan ketiga-tiga pemimpin parti daripada Pakatan Rakyat (PR), kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ketua pembangkang itu berkata, keputusan untuk mengekalkan atau membuat perubahan perlu dibuat secara bersama sebelum membawa perkara itu untuk mendapat perkenan Sultan Selangor.‎
"Itu bukan kenyataan rasmi. Keputusan mengekal atau membuat perubahan dibuat secara perbincangan keputusan PR dengan perkenan Tuanku.

"Jadi bukan keputusan daripada yang kita dengar melalui desas-desus," katanya kepada pemberita selepas berucap mengenai Asian Renaissance di Puchong, hari ini. Beliau berkata sedemikian dalam responsnya mengenai desakan pemimpin PAS dan DAP‎ Selangor yang mahu agar menteri besar ditukar kerana bimbang Selangor akan jatuh ke tangan Barisan Nasional (BN) jika Khalid dikekalkan sehingga Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).
Anwar berkata, kenyataan daripada pemimpin PAS dan DAP Selangor itu hanya satu pandangan peribadi sahaja dan tidak melibatkan pendirian rasmi PR.
"Mereka lahirkan pandangan mereka berdasarkan beberapa perkembangan baru.
"Kita tengok, kita bincang, dan kita akan putuskan," katanya.
Pengarah Pilihan Raya PAS Selangor Jaafar Sulaiman berkata, pelbagai isu yang berlaku di Selangor kini berpunca daripada kelemahan pimpinan Khalid yang membelakangkan parti dalam Pakatan.
Ahli Parlimen PAS Khalid Samad pula berkata, memandangkan keputusan sudah dibuat, Khalid perlu ditukar dengan pemimpin lain yang diterima oleh semua parti.
"Saya tidak nampak bagaimana seorang menteri besar boleh kekal jika partinya sendiri menolak beliau," katanya.
Ahli Parlimen DAP Gobind Singh Deo juga sebelum ini pernah mengkritik pentadbiran Khalid termasuk isu pembinaan Lebuhraya Kinrara-Damansara (Kidex).
Namun, desakan dan tekanan itu tidak diambil berat oleh Khalid yang menganggapnya sebagai satu perkara biasa dalam dunia politik.
Katannya, persepsi sering memandang beliau lemah dalam pentadbiran negeri kerana kerap menangani isu sensitif, antaranya rampasan Bible oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).
"Ketidakgembiraan adalah perkara biasa‎ kerana saya menangani isu yang sensitif jadi tujuannya bukan untuk mendapatkan kesukaan dan keselesaaan.
"Tetapi saya hanya melakukan apa yang saya perlu lakukan dengan mengikut tatatertibnya dan undang-undang," katanya. – 21 Jun, 2014.

KEBENCIAN TERHADAP KHALID MEMBUAK.PENYOKONG MENJADI MANGSA


Panas! penyokong TSKI dipukul di Kuala Langat! (bergambar) 

KREDIT...SNIPER N POLITIK PERAK

 

Video yang dikongsikan oleh facebook Isupolitiksemasa ini didakwa kejadian di Kuala Langat semalam yang membawa kepada kejadian berdarah seorang penyokong Khalid juga merupakan anggota JPP Pemilihan PKR 2014.

Diawal penyebaran video ini ada yang mendakwa kumpulan penyokong Abdullah Sani yang membuat serangan ini kerana tidak berpuas hati dengan Khalid.


Penyokong TSKI selepas menerina rawatan di hospital.

ADAKAH HJ HADI MENGHALANG DISEBABKAN MENANTU?

Haji Hadi Bakal Serah Selangor pada BN

Setelah Terengganu, Perak dan terakhir Kedah diserahkan kepada UMNO di bawah pemerintahan Haji Hadi Awang, sekarang ni Selangor adalah negeri keempat yang akan jatuh ke tangan BN.

Di Kedah, Haji HAdi telah mendapat amaran seawal dua tahun sebelum PRU 13. Namun, Presiden PAS kekal dgn keputusan beliau mengekalkan arwah Ust Azizan sebagai calon MB.

Akhirnya, kerajaan PAS jatuh terguling di Kedah.

Jelas, amaran kerajaan akan jatuh ni tidak ada kesan dgn Haji Hadi Awang.

Dia tak kesah kalau kerajaan2 di bawah pemerintahan PAS jatuh ke BN.

Sekarang ni Presiden PAS lebih berminat menyerahkan kerajaan di bawah Pakatan Rakyat kepada BN.

Tak taulah apa sebenarnya matlamat PAS ni?

Hendak berjuang Islam ataupun menjadi alat memenangkan Barisan Nasional.

Rekod Haji Hadi Awang menyerah 3 negeri pada BN dan Selangor bakal menjadi negeri keempat.

TULANG BESI