KALAU BETUL NAK LAWAN UMNO, KENAPA PAS TUNJUK KACAU DI PERMATANG PAUH?Hanya beberapa hari setelah Pakatan Harapan mengumumkan struktur kepimpinan beserta logonya yang serta-merta membuatkan UMNO tersentak, kalut, terpinga-pinga dan mamai, Pas tiba-tiba muncul dengan impian yang sama iaitu mahu menggapai Putrajaya juga.

Jika dulu parti itu hanya mahu jadi penasihat kepada kerajaan, enggan berebut kuasa dengan UMNO dan kerusi Parlimen yang mahu ditandingi sekadar 100 saja dengan sasaran menang cuma 40 adanya, dan ia adalah gambaran jelas bahawa Pas tidak ada cita-cita untuk menubuhkan kerajaan secara sendirian, kini sesuai dengan pembentukan rasmi Pakatan Harapan yang merupakan pilihan untuk menggantikan UMNO dan BN, pendirian Pas juga turut berubah sama.

Daripada 100 kerusi, Pas kini melalui pengumuman oleh Naib Presiden, Idris Ahmad mengubah jumlah kerusi Parlimen yang mahu ditandinginya kepada 140 dengan matlamat barunya untuk membentuk kerajaan sendiri.
Ini bermakna, daripada 140 kerusi itu, Pas bercita-cita dan berhasrat untuk menang sekurang-kurangnya 112 kerusi - jumlah minimum yang diperlukan oleh mana-mana parti atau gabungan untuk membentuk sebuah kerajaan daripada 222 kerusi Parlimen keseluruhannya.

Sifir mudahnya ialah dulu Pas nak bertanding 100 kerusi, matlamat menangnya cuma 40 kerusi saja dan jauh daripada layak untuk menubuhkan kerajaan. 

 Bermakna juga, 60 kerusi selebihnya Pas hanya sedia kalah atau mereka memang tahu akan kalah di kawasan-kawasan tersebut.

Kini, dengan tiba-tiba Pas ingin bertanding 140 kerusi dengan sasaran kemenangan baru ialah 112 kerusi iaitu sesuai dengan cita-cita mahu membentuk kerajaan.

Maknanya, daripada 140 kerusi yang bakal ditandingi Pas dalam pilihanraya akan datang, kawasan yang mereka sedia kalah atau tahu akan kalah cuma tinggal 28 kerusi saja.

Kalau tidak, macam mana Pas boleh yakin mampu menubuhkan kerajaan melalui penyertaan bertanding cuma 140 Parlimen itu.

Wowww...hebatnya Pas!!

Tiba-tiba saja ada sasaran baru dan keyakinan baru untuk membentuk kerajaan seperti sudah dapat wahyu dari langit nan biru?

Adakah semua ini suatu impian, cita-cita atau angan-angan?

Betulkan Pas boleh menang sehingga 112 kerusi Parlimen?

Jika menang, siapa calon Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri daripada Pas?

Siapa pula bakal barisan anggota kabinetnya? 

Siapa Menteri Kewangan, Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan sebagainya?
Ataukah cita-cita Pas mahu meletakkan calon di 140 kerusi Parlimen hanya bertujuan melebarkan gangguan kepada Pakatan Harapan dan seterusnya memberi kelebihan kepada Najib, UMNO, BN dan kerajaan kleptokrasi mengekalkan kuasanya?

Mengapa hanya setelah Pakatan Harapan selesai mengumumkan struktur kepimpinannya, barulah Pas mengubah turut matlamat mahu bertanding daripada 100 kepada 140 kerusi Parlimen?

Kenapa tidak sebelum ini lagi?

Dalam pengumuman tersebut, Idris juga menolak dakwaan Tun Mahathir Mohamad bahawa Pas "makan dedak" pemberian UMNO, mengatakan mereka masih lagi merupakan parti pembangkang serta tetap dengan pendirian ingin menumbangkan UMNO dan BN.

Ewah...ewah...benarkah lagu tu?

Jika begitu, mengapa Pas melakukan pelancaran jentera pilihanrayanya dengan bermula di Permatang Pauh, satu kawasan yang merupakan kubu kuat PKR?

Kalau benar mahu menentang UMNO dan tiada sekelumit pun hasrat mahu memberi kelebihan kepada BN, kenapa Pas tidak melakukan pelancaran jentera pilihanrayanya di Pekan, Pahang; Bagan Datuk, Perak atau di Sembrong, Johor?

Mengapa juga pelancaran jentera pilihanraya Pas tidak dilakukan di Marang, kawasan Parlimen yang merupakan kubu kuat Hadi Awang sendiri atau di mana-mana kawasan milik Pas?

Ehem...ehem....kita minum dulu!! (ShahbudinHusin 17/07/2017)

ISU KARBON KREDIT: PH BERPOTENSI TAWAN KELANTAN – BERSATU

HANYA PAKATAN HARAPAN BOLEH DIHARAP – MAHFUZ

Pengundi tak lagi termakan janji ‘You help me, I help you’ Najib


KLUANG, 17 JUL: Pengundi khususnya kaum Melayu sudah tidak lagi termakan dengan janji UMNO-Barisan Nasional (BN) untuk membiayai pelbagai projek di kawasan mereka setiap kali menjelangnya pilihan raya umum (PRU).
Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong berkata, pengundi juga sudah tidak percaya dengan janji projek ‘You help me, I help you’ yang sering ditabur perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak di kebanyakan kawasan yang dilawatinya.
“Hakikatnya, rakyat mahukan kerajaan yang bersih, peluang pekerjaan dengan tawaran gaji yang lebih baik serta kos sara hidup yang tidak membebankan,” tegas Chin Tong dalam kenyataan, hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas lawatan Najib ke Sembrong, Johor yang turut mengumumkan pelaksanaan tiga projek di kawasan itu.
Presiden UMNO itu dilaporkan berkata, adalah penting untuk mengekalkan kerusi Parlimen Sembrong – yang kini disandang sepupunya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein – di bawah penguasaan UMNO-BN.
Kerusi Hishammuddin dalam bahaya?
Mengulas mengenai ucapan itu, Chin Tong berkata, ada sesuatu yang tidak kena apabila kawasan Parlimen tersebut memerlukan bantuan dan campur tangan di peringkat nasional menjelang PRU ke-14 (PRU-14).
“Mungkin UMNO khususnya Menteri Pertahanan merangkap antara ‘senarai calon menunggu’ Perdana Menteri pilihan Najib ini ada menerima maklumat bahawa kerusi-kerusi di Johor tidak lagi terjamin untuk kemenangan BN pada PRU-14 nanti, termasuklah Sembrong,” ujarnya.
Pengarah Pendidikan Politik DAP itu menjelaskan, kerusi Sembrong diwujudkan selepas persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 1993 dan sememangnya ‘direka’ untuk Hishammuddin yang menyandang kerusi itu sejak 1995.
“Jika Sembrong sudah ‘bergoyang’, mengapa tidak yang lain?” katanya.
Tambah Chin Tong, kerusi Sembrong bukanlah antara 10 kerusi yang dijangka beliau mampu untuk dirampas Pakatan Harapan, namun dengan perkembangan itu tidak mustahil ia akan berlaku.
Beliau sebelum ini menyasarkan kerusi Parlimen Labis, Segamat, Sekijang, Muar, Ledang, Pagoh, Pasir Gudang, Pulai, Johor Bahru dan Terbrau sebagai kerusi yang mampu ditawan Pakatan Harapan dalam PRU akan datang

MALAYSIA NEGARA KAYA, DIURUS PENCURI BESAR – IR NIZAR

Ikrar Bebas Rasuah: Surat pun tak dapat, macam mana nak buat keputusan?


GEORGE TOWN, 17 JUL: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) didakwa melakukan serangan bersifat politik apabila menuduh kerajaan negeri Pulau Pinang kononnya tidak serius memerangi rasuah kerana enggan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR).
Sedangkan, Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang, Wong Hon Wai berkata, kerajaan negeri tidak dapat membuat keputusan tentang IBR kerana SPRM tidak menghantar sebarang surat rasmi kepada ketua menteri, Lim Guan Eng.
“Macam mana kerajaan negeri Pulau Pinang boleh buat keputusan sama ada setuju atau tidak dengan IBR sekiranya tidak menerima sebarang surat daripada SPRM?” soalnya dalam kenyataan, hari ini.
Ketua Pesuruhjayanya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad seperti dilaporkan media Sabtu lepas menyerang kerajaan negeri Pulau Pinang kononnya enggan menandatangani IBR.
Hon Wai yang juga Adun Air Hitam berkata, adalah tidak adil bagi SPRM untuk menyerang kerajaan negeri seperti seorang ahli politik apabila tidak menulis sebarang surat rasmi kepada ketua menteri berhubung perkara berkenaan.
“Serangan SPRM terhadap kerajaan negeri Pulau Pinang adalah tidak berasas serta juga dilihat berat sebelah dan cenderong kepada Barisan Nasional (BN), kerana menggunakan laporan-laporan pemimpin BN Pulau Pinang atau badan bukan kerajaan (NGO) yang pro-BN.
“Bolehkah SPRM menulis surat kepada Ketua Menteri yang menwaikili Kerajaan negeri Pulau Pinang, atau mereka lebih berminat membuat serangan politik menjelang pilihanraya umum ke -14?” ujarnya.
Malah, katanya, ketua menteri pernah menerima lawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low untuk menandatangi ikrar integriti, namun tidak mencapai persetujuan apabila pemimpin BN itu enggan memasukkan syarat “mewajibkan semua pemegang jawatan pentadbiran kerajaan mengisytiharkan aset peribadi mereka secara umum” dalam ikrar itu