Senarai Ranking Universiti IPTA IPTS Terbaik Malaysia 2014? Respon Mahasiswa, Bekas Penuntut & Pensyarah?

Senarai Ranking Universiti IPTA IPTS Terbaik Malaysia 2014? Respon Mahasiswa, Bekas Penuntut & Pensyarah?

ranking universiti terbaik malaysia
Senarai Ranking Universiti IPTA IPTS Terbaik Malaysia 2014 secara khususnya telah pun dikeluarkan. Ranking universiti terbaik Malaysia 2014 disusun berdasarkan kajian yang dikeluarkan secara terperinci oleh Quacquarelli Symonds (QS). Di Malaysia ada pelbagai universiti dan kolej universiti baik IPTS mahupun IPTS. Kebanyakannya hebat-hebat belaka.
Universiti sendiri merupakan institusi pengajian tinggi dan pengkajian yang menawarkan ijazah akademik di pelbagai peringkat. Perkataan “University” diambil sebenarnya daripada frasa bahasa Latin, universitas magistrorum et scholarium. Apa maksudnya?
“masyarakat pakar dan pengkaji”
Semoga senarai ranking universiti terbaik di Malaysia 2014 (IPTS @ IPTA) kali ini menjadi panduan untuk kalangan anda untuk membuat pilihan di mana halatuju dan destinasi pembelajaran selepas ini. Rasanya ramai di antara pembaca Berita Semasa) juga bakal melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti IPTA atau IPTS tidak lama lagi. Tetapi persoalannya di mana selama tempoh 3 atau 5 tahun pengajian anda yang seterusnya selepas ini?
Senarai ranking universiti terbaik Malaysia 2014 ini dinilai pada beberapa aspek yang dilihat agak relevan yang mampu mencerminkan kualiti global dan penyelidikan di seluruh dunia bagi tahap yang lebih baik oleh QS

Senarai Ranking Universiti IPTA IPTS Terbaik Malaysia?

 1. Universiti Malaya (UM) – IPTA
 2. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) - IPTA
 3. Universiti Sains Malaysia (USM) - IPTA
 4. Universiti Teknologi Malaysia (UTM) - IPTA
 5. Universiti Putra Malaysia (UPM) - IPTA
 6. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) - IPTA
 7. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) - IPTA
 8. Universiti Multimedia (MMU) - IPTS
 9. Universiti Teknologi MARA (UiTM) - IPTA
 10. Universiti Teknologi Petronas (Petronas) - IPTS
 11. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) - IPTS
 12. Universiti Utara Malaysia (UUM) - IPTA
 13. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). - IPTA
 14. Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing - IPTS
 15. Universiti Malaysia Pahang (UMP) - IPTA
 16. Universiti Malaysia Terengganu (UMT) - IPTA
 17. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) - IPTA
 18. Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) – IPTS
Berdasarkan senarai ranking universiti terbaik Malaysia 2014 (IPTA & IPTS), Universiti Multimedia (MMU), Universiti Teknologi MARA (UiTM), Universiti Teknologi Petronas (Petronas), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berada dalam senarai ranking 250 universiti terbaik di Asia.
Manakala Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing, Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Tun Hussein Onn University of Malaysia (UTHM), Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) pula berada dalam lingkungan dan kelompok senarai ranking 300 universiti terbaik di Asia.
Bagi 7 lagi universiti seperti di bawah ini mereka berada pada kelas tersendiri yang mana termasuk dalam kalangan 200 senarai ranking universiti terbaik di Asia. Antaranya ialah :

Ranking Universiti IPTA IPTS Terbaik Malaysia 2014? Kedudukan di Asia?

 • Universiti Malaysia Sarawak (UniMas) – 200 terbaik Asia
 • Universiti Islam Antarabangsa (UiAM) – 151-160 terbaik Asia
 • Universiti Putra Malaysia (UPM) – ranking 72 terbaik di Asia & 411-420 terbaik dunia
 • Universiti Teknologi Malaysia (UTM) – ranking 68 terbaik di Asia & 355 terbaik dunia
 • Universiti Sains Malaysia (USM) – ranking 61 terbaik di Asia & 355 terbaik dunia
 • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) – ranking 72 terbaik di Asia & 269 terbaik dunia
 • Universiti Malaya (UM) – ranking 33 terbaik di Asia & 167 terbaik dunia
Walau dimanapun kedudukan ranking universiti anda, apa yang penting di sini, adalah ilmu & pengalaman selama tempoh anda berada di universiti. Gunakanlah peluang yang diberikan dengan sebaiknya. Ya…..ranking sesuatu universiti hanyalah satu faktor. Tetapi bagaimana anda mengaplikasi ilmu yang anda pelajari, itu ada lebih penting sebenarnya.
P/S : Semoga senarai ranking universiti terbaik Malaysia 2014 yang dikeluarkan ini menjadi satu motivasi kepada semua pusat pengajian supaya bangkit dan keluar untuk terus bersaing dengan kelompok elit universiti di peringkat Asia mahupun dunia.
P/S : Apa pendapat anda sebagai pendidik, bekas pelajar dan sedang menuntut di mana-mana pusat pengajian dengan senaraian di atas ini?

Najib perlu jawab isu MH370, bukan putarbelit kenyataan saya – Anwar

Najib perlu jawab isu MH370, bukan putarbelit kenyataan saya – Anwar

(Lyn Nasir)
#pray4MH370PETALING JAYA 16 APRIL : Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najb Razak yang memanipulasi kenyataan beliau menerusi teks asal yang diterjemahkan dalam akhbar China, Southern Weekly, 5 April lalu.
Tegasnya lagi, Najib tidak seharusnya memutarbelitkan kenyataan, sebaliknya menjawab soalan utama berhubung kehilangan pesawat MH370 seperti radar Markoni yang tidak boleh mengenal pasti laluan pesawat.
“Najib putar belit kenyataan, menipu dengan menyalahtafsir kenyataan saya.
“Dia tak jawab isu yang timbul dalam kehilangan MH370. Tapi beliau boleh pula cepat jawab mengenai ‘sesaat’ ini. Mereka sepatutnya jawab soalan pokok MH370.
“Mengapa radar Markoni yang dipasang dengan peralatan canggih tidak dapat mengenal pasti laluan pesawat jam 1 pagi yang menghala ke Lautan China dan patah balik ke ruang udara Malaysia melalui lima negeri dan tak dapat dikesan,
“Kalau ini berlaku, ini satu kecuaian dan menjejaskan kseamatan negara.
“Ini yang sepatutnya Perdana Menteri kena jawab,” katanya pada sidang media di ibu pejabat KEADILAN, hari ini.
Bernama semalam melaporkan Najib dalam Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan membidas kenyataan Anwar yang dikatakan mampu menyelesaikan misteri kehilangan pesawat Malaysia Airlines itu dalam sesaat.
Najib_putar_belit_kenyataanAnwar yang juga merupakan Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata teks asal yang diterjemahkan daripada bahasa Mandarin tersebut berbeza dengan yang ditulis Bernama.
“Senjata fitnah Umno-BN dibawah Najib ialah mereka kenyataan dan menyerang kita dengan tidak merujuk kenyataan yang benar.
“Dia kutip dari sumber berita Bernama, media rasmi kerajaan BN yang sebenarnya buat penipuan terjemahan yang salah dari kenyataan saya di Southern Weekly.
“Teks asal ada yang mengatakan bahawa saya akan mengambil masa satu saat untuk buat keputusan tentang yang apa perlu dilakukan bagi menjamin keselamatan dan memberi maklumat,” tegas Anwar.

Pembelaan Anwar dalam dakwaan liwat tidak berwibawa, kata Mahkamah Rayuan

Pembelaan Anwar dalam dakwaan liwat tidak berwibawa, kata Mahkamah Rayuan

OLEH V ANBALAGAN, PENOLONG PENGARANG BERITA

April 18, 2014
Hakim Datuk Balia Yusof Wahi, Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh dalam kertas penghakiman yang dikeluarkan hari ini berkata penafian Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa diarah membela diri tidak diambil kira untuk mewujudkan keraguan dalam kes pendakwaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 April, 2014. Hakim Datuk Balia Yusof Wahi, Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh dalam kertas penghakiman yang dikeluarkan hari ini berkata penafian Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa diarah membela diri tidak diambil kira untuk mewujudkan keraguan dalam kes pendakwaan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 18 April, 2014. Mahkamah Rayuan yang mensabitkan hukuman Datuk Seri Anwar Ibrahim atas dakwaan liwat memutuskan kenyataan ketua pembangkang itu di kandang tertuduh tidak berwibawa kerana ia adalah penafian kosong.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi, Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh dalam kertas penghakiman yang dikeluarkan hari ini berkata penafian Anwar semasa diarah membela diri tidak diambil kira untuk mewujudkan keraguan dalam kes pendakwaan.

"Satu pembelaan berwibawa adalah seseorang menjawab bukti yang ditunjukkan oleh pihak pendakwaan. Ia juga penting untuk tertuduh (Anwar) menjelaskan kesnya," kata penghakiman setebal 85 muka surat itu.
Penghakiman itu menyatakan penting bagi Anwar mengemukakan keterangan untuk menjawab dakwaan dalam pertuduhan ke atasnya.

"Dalam kes ini, tertuduh tidak pun menafikan beliau berada di tempat kejadian jenayah pada masa tersebut dan tarikh seperti dalam pertuduhan itu," kata penghakiman.

Pada 7 Mac, barisan hakim yang diketuai Balia menjatuhkan hukuman penjara lima tahun ke atas ketua umum PKR itu bagi membenarkan rayuan Putrajaya untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan Anwar pada tahun 2012.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menanti keputusan rayuan Anwar ke Mahkamah Persekutuan dengan wang jaminan sebanyak RM10,000 seorang penjamin.
Anwar, 66, dituduh meliwat pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan di sebuah kondominium Bukit Damansara pada 26 Jun 2008.

Hukuman liwat mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan pesalah juga boleh dikenakan sebatan.

Anwar membuat rayuan terhadap sabitan tersebut, bagaimanapun Putrajaya merayu untuk meningkatkan hukuman penjara.

Penghakiman juga menyatakan Anwar memberi satu notis alibi tidak berada di tempat kejadian sebelum permulaan perbicaraan, tetapi tidak meneruskan pembelaannya yang hanya diketahui dirinya sendiri.
"Ia penting untuk menyatakan alibi mewakili suatu pembelaan lengkap untuk membebaskan tertuduh daripada kesalahan yang dituduh," kata penghakiman.


Penghakiman itu menyatakan bahawa pihak pendakwaan menekankan kegagalan Anwar untuk memanggil mana-mana saksi bagi menyokong pembelaan alibi menimbulkan keraguan bona fide ke atas pembelaannya.
Penghakiman tersebut menyatakan antara saksi yang dinamakan dalam notis alibi ialah isteri Anwar, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ibrahim dan ketua kakitangan, Ibrahim Yaacob.


"Saksi-saksi ini, sepatutnya ada dan berada bersama tertuduh bagi menyokong alibinya adalah tulen," kata penghakiman. – April 18, 2014.