ELOK MASUK POLITIK DARI HANYA PANDAI KRITIK.Dari semasa ke semasa, semakin dekat janji peralihan kuasa menemui titik kenyataan, ternampak semakin ramai yang mahu Tun Mahathir Mohamad memungkiri janji penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim.
Terbaru, walaupun tidak menyebut dan hanya ditulis secara umum, tetapi tidaklah sukar untuk memahami bahawa surat terbuka Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin juga mempunyai maksud yang sama.
Meskipun beliau mengatakan tulisannya adalah bersifat umum dan tidak ditujukan kepada sesiapa, namun berdasarkan konsensus penyerahan jawatan kepada Anwar sudah pun ada sebelum PRU14 lagi, maka apabila memperkatakan tentang peralihan kuasa yang sudah ada persetujuan itu, tentulah ia ditujukan kepada Anwar.
Jika tidak ada konsensus penyerahan jawatan secara khusus kepada Anwar, rasanya tidak mungkin Dr Asri ada idea untuk menulis surat terbuka ini kepada Perdana Menteri.
Mufti Perlis seolah-olah cuba menasihatkan Tun Mahathir agar lebih memikirkan redha serta murka Allah daripada menunaikan janji kepada Anwar yang disifatkannya sebagai rakus, tamak kuasa dan sebagainya.
Soalnya, daripada kasyaf mana dan daripada penilaian kaca mata apa beliau melihat Anwar sebagai seorang yang rakus dan tamak kuasa?
Apakah beliau benar-benar yakin bahawa jika Anwar menjadi pengganti Tun Mahathir, keadaan negara akan menjadi lebih buruk daripada sekarang?
Ataukah tulisan beliau atas nama mufti itu sekadar membawa mesej Shahidan Kassim, Pengerusi Perhubingan UMNO Perlis yang difahami mahu PH berbalah dan dengan demikian akan memudahkan BN merampas semula kuasa dalam PRU15 akan datang?
Dalam erti kata yang mudah juga, Dr Asri, sebagaimana ramai yang lain yang sebelum ini menolak penyerahan jawatan kepada Anwar, mereka dengan jelas cuba menghasut Tun Mahathir agar memungkiri janji yang telah dipersetujui dalam PH.
Kalau orang politik menghasut orang politik untuk mungkir janji, mungkin boleh difahami maksud dan tujuannya.
Tetapi, apa untungnya seorang mufti dengan jubah dan kopiah juga turut melakukan kerja-kerja menghasut ini?
Apakah mereka sanggup menanggung dosa Tun Mahathir jika akhirnya pemungkiran janji itu benar-benar berlaku?
Dalam janji politik, jika mahu, Dr Wan Azizah Wan Ismail pun boleh mungkir janji apabila beliau ditawarkan oleh Yang Dipertuan Agong untuk mengangkat sumpah sebagai Perdana sebaik kemenangan PH pada 9 Mei 2018 lalu.
Meskipun PKR memiliki kerusi Parlimen majoriti dalam PH, namun oleh kerana berpegang kepada janji konsensus bahawa Tun Mahathir adalah calon Perdana Menteri, Dr. Wan Azizah tanpa ragu-ragu memilih untuk akur dengannya dan menolak permintaan Agong itu.
Hendaklah difahami, selain janji Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri dan Dr Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri, kedudukan Anwar sebagai bakal Perrdana Menteri ke-8 juga adalah janji dan muafakat yang dipersetujui oleh PH, bukannya janji Tun Mahathir seorang diri.
Kenapa jika Dr Wan Azizah boleh patuh kepada janji PH, ada pula yang gatal tangan, termasuk Mufti Perlis sanggup menulis cuba menghasut Tun Mahathir menjadi pemungkir janji?
Adakah mereka ini mahu Tun Mahathir berkelahi sekali lagi dengan Anwar dan seterusnya mungkin mengkibatkan kematiannya berakhir dengan kehinaan?
Selain itu, jika mereka mahu Tun Mahathir mungkir janji kepada Anwar, mereka mahu siapa sebenarnya sebagai Perdana Menteri ke-8.
Azmin Ali?
Mukhriz Mahathir?
Muhyiddin Yassin?
Kalau betul-betul ikhlas, beranikanlah diri menyebut nama yang dirasakan lebih layak daripada Anwar itu!!! (Shahbudindotcom 26/09/2019)


TANJONG PIAI: PERSAINGAN SENGIT, PH MAMPU BERTAHAN

TARIF KEMISKINAN PERLU DISEMAK SEMULA – ANWAR

Dulu berseteru, kini sedia ganding bahu basmi kemiskinanSiapa sangka, dua pemimpin yang dahulunya berseteru kini bertemu pada matlamat yang sama, iaitu untuk membasmi kemiskinan.
Dua pemimpin itu adalah bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Harris Salleh dan Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang. 
Pada tahun 1984, Kit Siang pernah dihalang daripada memasuki Sabah sewaktu Harris menjadi Ketua Menteri yang keenam.  
“Walaupun sejarah antara kami tidak berapa baik sebelum ini, saya bersedia untuk mendengar pandangan Harris berkenaan langkah yang paling efektif bagi membasmi kemiskinan,” katanya dalam kenyataan, hari ini. 
Terdahulu, Kit Siang memaklumkan beliau menerima sebuah memorandum tentang kemiskinan di Sabah daripada Harris. 
Kata pemimpin veteran DAP itu, Harris menyatakan dalam memorandum itu bahawa meskipun Malaysia telah berjaya mengangkat taraf kehidupan rakyat menerusi program seperti FELDA, ia telah gagal dalam sepuluh tahun terakhir pentadbiran kerajaan Barisan Nasional. 
“Beliau berkata kemiskinan di Malaysia masih sangat tinggi khususnya di Sabah dan menggesa agar strategi dan program baru dirangka bagi membasmi kemiskinan, khususnya di kawasan luar bandar,” katanya. 
Tambah Kit Siang, Harris telah menyediakan Cadangan Peningkatan Ekonomi Komuniti Pesisir dan Luar Bandar. 
“Kata beliau, kemiskinan di Sabah boleh dibahagikan kepada dua kawasan; pertama, pesisir dan kedua luar bandar (pedalaman), dan mencadangkan program berbeza bagi setiap kawasan berkenaan.
“Memandangkan Harris telah mendirikan projek pilot di kedua-dua kawasan berkenaan dan mengundang saya untuk melawat kawasan-kawasan tersebut, saya secara prinsipnya bersedia untuk melawat projek pilot yang dilakukan Harris, satu di Balung, Tawau dan satu lagi di daerah Kuala Penyu di luar Kota Kinabalu,” ujar Kit Siang.
Isu mengenai kemiskinan di Malaysia kembali hangat diperkatakan selepas Pelapor Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Philip Alston, mendedahkan bahawa kemiskinan di negara ini belum dibasmi sepenuhnya seperti didakwa kerajaan BN sebelum ini. 
Menurut Philip, kadar kemiskinan sebenar di negara ini adalah jauh lebih tinggi, hampir sama dengan negara lain iaitu pada kadar kira-kira 15 peratus. .


ECRL TIDAK WAJAR DIHENTI, KOS PERLU DITELITI SEMULA – ANWAR

KENAPA LEBIH 3 BULAN KHIDMAT PAKAR BARU DICARIIni adalah kenyataan terkini Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador berhubung status siasatan berkenaan video seks sejenis yang didakwa melibatkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali.
Beliau berkata, polis sedang mendapatkan khidmat pakar untuk menganalisis kandungan video seks tersebut.
“Arahan sudah dikeluarkan, kami sedang dapatkan khidmat pakar untuk menganalisis kandungan video itu.
“Untuk jalankan siasatan dalam kes sebegitu tinggi sudut teknikal bukan senang, sebagai Ketua Polis Negara, saya tidak ada kepakaran itu,” katanya lagi.
Seterusnya, Abdul Hamid menegaskan, “hanya selepas itu kami akan bawanya ke mahkamah dan kemuka semua bukti yang kami ada”.
Setelah berlarutan lebih tiga bulan tanpa ada sebarang keputusan dan rakyat terus tertanya-tanya, sekali lagi berdasarkan kenyataan Abdul Hamid ini, hakikat paling mudah untuk difahami ialah siasatan masih memerlukan lebih masa untuk disiapkan.
Tetapi, yang menimbulkan persoalan, mengapa hanya setelah lebih tiga bulan berlalu, baru mahu mendapatkan khidmat pakar?
Kenapa khidmat pakar tidak dicari sejak awal lagi?
Berapa lama pula usaha untuk mencari dan mengenalpasti pakar itu?
Apakah mungkin tempoh tiga bulan juga diperlukan untuk tujuan itu?
Setelah pakar diperolehi, berapa bulan lagi diperlukan untuk pakar tersebut menjalankan kerjanya dan menghantar laporan kepada polis?
Setelah laporan diperolehi, berapa lama lagi sebelum ia dapat diumumkan?
Akhirnya, bolehkah kita meletak harapan menjelang pertengahan tahun 2020 akan datang di mana ketika itu penyerahan jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim sepatutnya sudah berlaku, siasatan kes video seks ini sudah ada keputusannya? (Shahbudindotcom 25/09/2019)


NAJIB KRITIK PH TAPI TAK PERNAH UMUM HARGA TANAH KG BHARU