OH MALAYSIAKU...CHINA AKHIRNYA SUDAH MARI!!!
Dulu kata mereka, Geely dari China hanya membeli 49.9 peratus saja saham Proton dan selebihnya iaitu 50.1 peratus masih lagi dimiliki oleh pemegang saham dari Malaysia.

Dalam ertikata lain, 49.9 peratus yang dijual kepada syarikat China itu hanyalah mewakili minoriti dan kita tidak perlu bimbang apa-apa dengannya kerana majoriti masih berpihak kepada kita.

Proton, kononnya tetap milik kita, walaupun hakikatnya perbezaan 0.01 peratus itu lebih nipis daripada kulit bawang.

Sekarang apa sudah jadi?

Seorang warga China, Li Chunroong diberitakan akan  dilantik sebagai CEO Proton dalam tempoh terdekat ini.

Beliau yang sebelum ini adalah Timbalan Pengurus Besar Dongfeng  Honda Engine Co telah menyertai Geely pada 22 Ogos lalu dan pemindahannya ke Geely dikatakan adalah dengan tujuan khusus untuk dilantik sebagai CEO Proton.

Selepas Li Chunrong dilantik menjadi CEO, apa lagi bakal terjadi kepada Proton?
Untuk mengetahui kemungkinan apa jadi seterusnya, bacalah tulisan di bawah ini yang disebarkan secara meluas melalui Whatsapp sejak malam tadi.

Tidak dipastikan siapa penulisnya, tetapi sepertinya beliau seorang yang berpengetahuan dalam industri pengeluaran atau perkilangan, kalau pun tidak dalam bidang berkaitan automotif.

Oleh kerana tulisan tersebut mungkin bermanfaat sebagai renungan kita bersama, maka disiarkan sepenuhnya tanpa sebarang pindaan untuk bacaan semua di blog ini.

Bacalah dengan lapang dada,  hati terbuka dan sebagai anak Malaysia yang merdeka.

------------------------

Mula mula ganti CEO at Proton Holding. 

Step kedua ganti GM GM anak tempatan di semua plant Proton. Ganti dengan GM GM dari China. 

Step ketiga terminate vendor vendor tempatan. Ganti vendor vendor dari China untuk hidupkan ekonomi di China menggunakan resources di Malaysia melalui plant Proton bawah Proton Holding. 

Akibatnya banyak kilang tempatan yang daftar dengan IKS-Industri Kecil Sederhana akan gulung tikar dan pembuangan kerja tenaga tempatan akan berlaku dan meningkat. 

Step keempat terminate perlahan lahan tenaga kerja anak anak tempatan dalam Proton Plant Production Assembly Lines dan gantikan dengan tenaga kerja dari China. 

Kadar pengangguran dalam negara akan menjadi tinggi. Banyak pinjaman bank akan jadi NPL-Non Performing Loan(rumah, kereta dan saham asb) kerana ramai yang akan di buang kerja dan susah mencari perkerjaan baru kerana FDI baru yang masuk ke Malaysia tidak menguntungkan negara tapi menguntungkan negara yang menbawa FDI itu ke sini. 

Contoh projek ECRL. Semua limpahan kerja utk projek tersebut patah balik pada contractor negara tersebut kerana semua bahan dan tenaga perkerja utk membuat projek itu datang dari negara China. 

Step kelima mengedar kereta buatan China dengan guna semua bahan mentah dari China tapi produksi di kilang kilang Proton dan jual ke Malaysia melalui rangkaian pemasaran perniagaan Proton yang kita telah bina semenjak dari 1985.  Kita semai benih tapi orang lain yang nikmati hasil. Ekonomi China pesat berjalan tapi ekonomi automotif Malaysia melingkup. 

Step keenam China akan tukar nama Proton ke Ploton. 

Step terakhir masa persidangan Umno semua perwakilan akan diajak Najib untuk nyanyi ramai ramai Lagu Anak Kecil Main Api-Bumi di pijak milik orang, sambil nangis tersedu sedu.

Juga semua perkara yang akan berlaku berkenaan isu ini akan di salahkan pada Dap dan Tun Dr Mahathir. 

Harga yang Najib senang senang jual demi nak lenyapkan satu legasi. Tiada langsung rasa patriotik pada aset negara.

Kongsi tulisan ini jika anda sayang pada negara.

-----------------------

Bagaimana perasaan kita selepas membaca tulisan di atas?

Kuasa China sudah mari....itu baru di Proton. Belum lagi di pelbagai projek lain seperti ECRL, pelabuhan, pembinaan dan sebagainya yang sudah sekian banyak diserahkan kepada syarikat China.

Ke mana tersisih akhirnya rakyat Malaysia di negara mereka sendiri? (ShahbudinHusin 06/09/2017)

DAP kutuk serangan samseng MIC terhadap Tamil Malar Daily
KUALA LUMPUR, 6 SEPT: DAP mengutuk serangan sekumpulan samseng, yang didakwa juak-juak kepada Ketua MIC Wilayah, Datuk M. Saravanan, terhadap petugas media.
Kekecohan yang tercetus di pejabat akhbar Tamil Malar Daily itu dipercayai mempunyai hubung kait dengan laporan mengenai penyelewengan yang dilakukan Saravanan terhadap kutipan wang sewaan ke atas bangunan milik MIC Wilayah.
Sekurang-kurangnya dua petugas media termasuk pemilik akhbar berkenaan, Oms Thiagarajan dan pengurus besarnya cedera akibat dipukul oleh kumpulan samseng terbabit.
Kesal dengan peristiwa itu, Naib Pengerusi DAP, M. Kula Segaran dalam kenyataannya menggesa agar tindakan drastik dan segera diambil bagi menangani insiden yang disifatkannya sebagai “serangan kejam terhadap pengamal media”.
“Saya dengan ini turut menggesa Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ) agar mendesak supaya tindakan segera diambil terhadap insiden yang melibatkan serangan fizikal ini,” katanya.
Barisan Nasional (BN) juga, katanya yang juga Ahli Parlimen Ipoh Barat, harus mengambil tindakan tegas terhadap Saravanan yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan kerana memalukan nama partinya sendiri serta gabungan parti pemerintah itu.
Sementara itu, Gerakan Media Merdeka (Geramm) berkata kekerasan fizikal terhadap wartawan dan pengamal media adalah tidak boleh diterima.
“Sebarang rasa tidak puas hati seharusnya disampaikan melalui saluran yang betul, sama ada menggunakan “right of response” (hak menjawab) ataupun melalui saluran undang-undang,” kata Geramm dalam satu kenyataan.
Katanya lagi media mempunyai peranan dalam demokrasi untuk menjalankan tugas tanpa rasa takut kepada mana-mana parti politik.
“Tekanan oleh parti politik ke atas media, terutama jika melibatkan kekerasan fizikal, adalah sama sekali tidak boleh diterima.
“Media bukan musuh kepada parti politik tetapi bukan juga rakan kongsi yang boleh dibeli atau dibuli,” ujar organisasi tersebut. 


PAS akan bantu menangkan UMNO dalam PRU14


BATU PAHAT, 6 SEPT: Sudah tiba masanya Pakatan Harapan (HARAPAN) bersiap sedia menghadapi pertembungan tiga penjuru melibatkan PAS termasuk di Selangor dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.
Ini kerana, PAS di bawah kepimpinan Datuk Seri Hadi Awang dilihat tidak berminat menewaskan UMNO malah membantu mereka menerusi pertandingan tiga penjuru kata ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dalam kenyataannya hari ini.
Persediaan awal menghadapi pertembungan tiga penjuru katanya akan membantu HARAPAN menewaskan UMNO-Barisan Nasional (BN) di peringkat persekutuan termasuk di negeri Johor.
Menurutnya, sikap yang dizahirkan Hadi pada saat ini jauh menyimpang dari pendirian yang telah ditunjukkan kepimpinan PAS terdahulu di bawah Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan dua bekas presiden iaitu Datuk Fadzil Noor dan Tuan Guru Yusof Rawa.
“36 tahun lalu Hadi mengeluarkan ‘amanatnya’ yang menimbulkan kekacauan dalam PAS, tetapi hari ini, Hadi telah menjadi seorang yang sangat bertolak ansur  dan mempertahankan Najib dan skandal 1MDB yang telah menukar Malaysia sebagai negara kleptokrasi global’,” katanya.
Katanya, jika berlaku pertembungan tiga penjuru di Johor, PAS tidak mampu memenangi sebarang kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu kerana peratus undian kepada PAS akan menurun antara 5 hingga 8 peratus.
“Ini kerana, saya tidak percaya majoriti ahli PAS akan bersetuju dengan sokongan politik Hadi kepada Najib, isu 1MDB dan Malaysia yang telah jadi negara kleptokrasi global,” katanya.
Dalam PRU 2013, PAS memperoleh 22 peratus sokongan di Johor; bagaimanapun sokongan majoriti yang diperoleh PAS itu datang dari sokongan DAP dan PKR.
Kemenangan besar PAS di dua DUN Johor dalam PRU 2008 pula juga ekoran sokongan kuat dari DAP dan PKR kata Kit Siang.
Beliau turut mengimbau bahawa PAS tidak pernah memenangi sebarang kerusi di Johor dalam 10 PRU sejak tahun 1959 hingga 1999 kecuali pada tahun 2004 apabila PAS mendapat ‘durian runtuh’ apabila calon UMNO ketika itu tidak layak menjadi calon.
“Sepertimana yang pernah saya katakan, peralihan 10 peratus undi Melayu dan lima peratus undi bukan Melayu dari UMNO-BN kepada HARAPAN dalam PRU14 berbanding PRU13; maka, HARAPAN berpeluang memenangi peringkat Persekutuan dan negeri.
“Namun, kita perlu ada kejelasan situasi politik tanpa sebarang penangguhan – dan amat mustahak, kita perlu menjangkau 3.5 juta ahli UMNO bahawa Najib perlu ditewaskan untuk menyelamatkan Malaysia dari negara kleptokrasi global,” kata Kit Siang.
Usaha ini juga termasuk penjelasan kepada ahli-ahli PAS seluruh negara bahawa tindak-tanduk dan sikap yang ditonjolkan Hadi dengan menyokong Najib adalah sesuatu yang tidak akan dilakukan oleh Tuan Guru Nik Aziz, Datuk Fadzil Noor dan Tuan Guru Yusof Rawa

PAS SAHKAN TIADA RUNDINGAN, ANWAR DIPERDAYA?

Sungai Siput: DAP, PKR, PSM perlu berunding – Rafizi

TANDA-TANDA PERUBAHAN POLITIK WARGA JOHOR JELAS – SALAHUDDIN