60% TANAH BANDAR MALAYSIA JATUH KE TANGAN CHINA?KREDIT: YONG SUKA KUNINGBeberapa hari sudah gempar bumi Melayu apabila Shafie Apdal mendakwa 60% dari pada tanah Bandar Malaysia telah dijual kepada China.

Mungkin ini rujukan Shafie Apdal:

ASTRO AWANI

Lalu bertempiklah menteri UMNO, Abdul Rahman Dahlan, membetulkan kenyataan Shafie Apdal.

Bukan! Bukan 60%, tetapi 24%:

MSN

Apabila ada menteri yang menghurai dengan nombor-nombor, maka Yong terpanggil untuk melihat nombor-nombor tersebut.

Betullah yang 60% itu dijual kepada IWH dan China Railways group. Yaitu:
IWH = 60%
China Railway Group = 40%

Maka kiraannya:
60% daripada 60% = 36% 
40% daripada 60% = 24%

IWH tu milik rakyat Malaysia.

Maka Yong selak-selak data mencari nama-nama Melayu, kot ada dalam IWH. Yong jumpa nama Datuk Haris Onn Hussein, adik Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang memiliki 20.16% stake dalam Ekovest. Bhd, cabang yang buat kerja binaan dan kejuruteraan untuk IWH (The STAR). 

Ada la...nama Melayu, betul tak lebai?

Selebihnya siapa punya?

Menurut THE EDGE:

"Tan Sri Lim Kang Hoo is a common shareholder of IWH, holding a 70% stake via Credence Resources Sdn Bhd and Ekovest. He is the single largest shareholder of the latter with a 28% stake...Nephew Lim Keng Cheng, the managing director of Ekovest, owns 7.61% of the company and also has a small stake in Credence Resources."

Maknanya yang control IWH tu adalah rakyat Malaysia bangsa Cina, yang setahu Yong bukan beragama Islam.

Credence Resource ni Pakcik Google tak tau siapa punya:

BLOOMBERG

Cuba tengok di sini pulak:

EKOVEST

Macam tak nampak nama orang Melayu Islam yang jadi BOD di Ekovest... Nak kenal, kena tanya ahli BOD tu, adakah demer semua ahli DAP?

Dan yang ini pulak cerita apa?:

BLOOMBERG

Ada laa nama Melayu! Tapi nama penjualnya, bukan pembeli.

Dah lama buat kerja ni rupanya!

Jangan bimbang walaupun bumi Melayu tergadai. Ini mudarat yang ringan jer. Masih ada lagi mudarat yang lebih besar. 

Seperti kata ketua lebai:

"Kalau kita berlawan dengan UMNO, orang bukan Islam boleh memerintah" (YSK).

Wahai pejuang Melayu and penyokong lebai! Perhatilah keliling anda! Siapakah yang menjual aset negara kepada entiti dan rakyat asing yang bukan Islam?

Fikir-fikirlah.

Rujukan:

PELIK, 1MDB TIDAK DISENTUH LANGSUNG DALAM BAJET 2017? – TONY PUA

‘MUSUHI CINA DALAM NEGARA TAPI JUAL PROJEK KEPADA CINA TANAH BESAR?’

Penduduk Kampung Laut tubuh cawangan Amanah, tidak lagi percaya Pas


Zakaria Yussuf menyerahkan borang keahlian Amanah kepada Ketua Amanah Tumpat Wan Johari.Zakaria Yussuf menyerahkan borang keahlian Amanah kepada Ketua Amanah Tumpat Wan Johari.
Sekumpulan 20 penduduk Kampung Laut, Tumpat, Kelantan menubuhkan cawangan Parti Amanah Negara (Amanah) selepas tidak lagi yakin dengan pemerintahan Pas di negeri itu.
Penubuhan cawangan itu selepas penduduk kampung itu mengadakan himpunan membantah perpindahan mereka bagi memberi laluan kepada projek Kampung Warisan.
Wakil kumpulan berkenaan, Zakaria Yussuf bagaimanapun menafikan keputusan mereka itu ada hubung kait dengan bantahan di hadapan kompleks pentadbiran negeri dua hari lalu.
"Penubuhan cawangan Amanah ini telah kami rancang lama," katanya.
Dalam pertemuan pagi semalam mereka bersetuju membentuk jawatankuasa penaja Amanah cawangan Kampung Laut yang diketuai Nik Ghazi Nik Abdullah.
Menurut Zakaria, penduduk di situ telah lama memerhati tindak-tanduk Pas yang disifatkan sebagai hilang fokus untuk membantu rakyat setelah ketiadaan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.
"Nampak sangat kini keputusan-keputusan berkaitan orang ramai kurang dirunding dan hanya pihak atasan membuat keputusan.
"Kita melihat kerajaan Pas sekarang sudah hilang fokus untuk membantu rakyat. Projek dilihat lebih penting daripada jerit perih rakyat.
"Semasa tok guru dulu, rintihan rakyat selalu diambil berat. Sekarang sudah hilang. Ini yang menyebabkan kita sudah hilang kepercayaan kepada mereka," katanya.
Menurutnya, rasa pelik juga timbul apabila hubungan Pas dengan Umno yang dilihat semakin intim berbanding zaman pemerintahan Tuan Guru Nik Aziz.
"Rakyat di bawah tidak faham apa hubungan dengan Umno hingga di media pemimpin Pas dan Umno kelihatan sokong-menyokong," katanya.
Zakaria berkata satu majlis ceramah besar-besaran akan diadakan di kampung Laut sebaik permohanan penubuhan cawangan diluluskan.
"Kita Akan jemput pemimpin-pemimpin kanan Amanah peringkat negeri dan nasional," katanya.

Penduduk Kg Laut membuat demo di perkarangan DUN Kelantan 27 Oktober lepas.Penduduk Kg Laut membuat demo di perkarangan DUN Kelantan 27 Oktober lepas.
DEMO BANTAHAN
Berpuluh penduduk Kampung Laut, Tumpat, Kelantan berdemonstrasi di perkarangan kompleks pejabat kerajaan negeri, di Kota Bharu 27 Oktober lepas.
Mereka membantah tindakan kerajaan mengambil tapak rumah dan tanah mereka untuk dijadikan tapak projek Warisan.
"Kami mahu rumah bukan waye kulit," adalah antara sepanduk yang dinaikkan oleh mereka di depan pejabat SUK Kelantan yang turut menempatkan Dewan Undangan Negeri Kelantan yang kini sedang bersidang.
"Kami oghe Kampung Laut tolak projek Warisan, Jange hambat kami," juga antara sepanduk dan kain rentang yang dinaikkan.
Ketika Dewan berehat tengahari, Adun Salor Datuk Husam Musa telah menemui mereka bagi meredakan kemarahan.