SEMOGA ANDA JUGA AKAN DIBICARAKAN SEADILNYA


Zahid tukar reka bentuk LCS 2 hari selepas syor BNS, kata laporan
facebook sharing button 
twitter sharing button 
whatsapp sharing button 
email sharing button 

Projek LCS menarik perhatian negara selepas PAC melaporkan tiada satu kapal pun berjaya disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6 bilion.

PETALING JAYA: Ahmad Zahid Hamidi menukar reka bentuk kapal tempur pesisir (LCS) daripada Sigma kepada Gowind dua hari selepas mendapat syor daripada syarikat Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) dan ia bertentangan dengan pendirian Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Perkara itu didedahkan dalam laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) berhubung projek pembinaan enam LCS yang dinyahklasifikasi dan diterbitkan di portal Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), hari ini.

Bekas menteri pertahanan itu pada mulanya bersetuju dengan pendirian TLDM untuk memilih reka bentuk Sigma dari Belanda pada 26 Mei 2011.

Beliau bagaimanapun menukar pendirian itu dua hari selepas mendapat surat daripada BNS pada 8 Julai 2011 yang mengesyorkan pemilihan reka bentuk Gowind, sebelum BNS mengeluarkan surat niat kepada syarikat sub kontraktor Perancis, DCNS pada 13 Julai 2011 untuk memulakan proses reka bentuk konsep dan penilaian reka bentuk.

-ADVERTISEMENT-
Ads by 

“Panglima tentera laut ketika itu, Abdul Aziz Jaafar, mempertahankan pendirian dan konsisten memilih reka bentuk Sigma dari Belanda dalam pembinaan LCS.

“Ini jelas diperlihatkan dalam surat panglima tentera laut kepada ketua setiausaha Kementerian Pertahanan pada 17 Ogos 2011 dan kepada Perdana Menteri, Najib Razak pada 7 Sept 2011,” kata laporan itu.

Laporan itu juga menyatakan BNS telah memajukan permohonan untuk meningkatkan kos pembinaan enam LCS dengan mengemukakan justifikasi perincian kos baharu iaitu berjumlah RM1.416 billion.

“Perincian kos tersebut dilihat telah meningkat masing-masing sebanyak RM41 juta dan RM722.43 juta berbanding justifikasi awal BNS bertarikh 17 Mei 2019 iaitu berjumlah RM1.375 bilion (worst case scenario) atau RM693.57 juta (optimistic case scenario).

“Dalam tempoh dua bulan boleh berlaku cadangan peningkatan kos sebanyak RM41 juta atau RM722.43 juta,” menurut laporan itu.

Perolehan enam LCS telah diberi kelulusan oleh Kementerian Kewangan untuk dilaksanakan secara rundingan terus dengan nilai kontrak berjumlah RM9.128 bilion.

Tempoh kontrak bermula pada 3 Okt 2013 hingga 2 Okt 2023 dengan tujuan perolehan bagi meningkatkan keupayaan TLDM dalam melaksanakan pelbagai operasi.

Projek LCS menarik perhatian negara selepas PAC melaporkan tiada satu kapal pun berjaya disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6 bilion.

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, mendedahkan Kementerian Pertahanan dan kontraktor, BNS telah mengabaikan pandangan tentera laut mengenai projek itu.

LAPORAN NYAHRAHSIA LCS SANGGAH PENAFIAN ZAHID HAMIDI

 

Laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) mengenai projek pembinaan kapal tempur pesisir pantai (LCS) bagi perolehan Tenteran Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang diklasifikasikan “sulit” sudah diubah status menjadi “terbuka.”

Bagaimanapun, dokumen dinyahklasifikasi (declassified) itu menyanggah penafian Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dalam isu perolehan kapal TLDM itu.

Seterusnya, bukti yang dimuatkan dalam laporan JKSTUPKK itu membabitkan tulisan tangan Ahmad Zahid sendiri.

Bukti dalam bentuk surat yang dihantar oleh Boustead Naval Shipyard (BNS) pada 8 Julai 2010 kepada Zahid – yang merupakan menteri pertahanan ketika itu – meminta surat niat (LOI) mengenai projek LCS.

Pengarah Urusan BNS semasa itu Ahmad Ramli Mohd Nor (gambar, atas) – yang juga bekas panglima tentera laut – dalam surat itu berkata bahawa syarikat berkenaan telah merancang projek LCS selama dua tahun.

Bagaimanapun, Ahmad Ramli berkata mereka kini memerlukan LOI untuk meyakinkan pengeluar peralatan asal (OEM) bahawa projek itu “mendapat mandat dan restu dari kerajaan.”

Bertindak atas surat BNS, Zahid mencatat di sudut atas kanan surat “SUB (Ketua Bahagian) Perolehan, sila laksanakan.”

Sehubungan itu, Kementerian Kewangan dalam memorandum kepada Zahid pada 2 Ogos tahun itu menyatakan kos perolehan LCS adalah tinggi, dan oleh itu perlu pertimbangan mengenai keutamaan negara dan kapasiti sumber, dan kos projek perlu ditentukan sebelum LOI dikeluarkan.

Kemudian pada 11 Oktober, Unit Perancang Ekonomi (EPU) menulis kepada Kementerian Pertahanan meminta menangguhkan pengeluaran LOI, sehingga harga siling bagi projek di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 dapat diatur semula.

Bagaimanapun, EPU kemudiannya menyerahkan kepada rayuan oleh Kementerian Pertahanan untuk mengeluarkan LOI kepada BNS.

Pada 15 Okt, Kementerian Pertahanan mengeluarkan LOI kepada BNS – yang menyatakan bahawa perbincangan lanjut antara menteri dan syarikat perlu diadakan mengenai beberapa perkara termasuk terma teknikal dan harga.

Kemudian pada 11 Feb 2011, Kementerian Pertahanan meminta kebenaran daripada Kementerian Kewangan supaya perolehan dilakukan secara rundingan terus dengan BNS.

Menurut laporan itu, BNS sebenarnya telah cuba mendapatkan LOI daripada kerajaan sejak 2008 selepas mengadakan perbincangan dengan menteri pertahanan ketika itu – Najib Razak.

Sama seperti Zahid, Kementerian Pertahanan di bawah teraju Najib juga pada 15 Jan 2008 meminta Kementerian Kewangan mengeluarkan LOI kepada BNS.

Tidak jelas mengapa permintaan LOI tidak diluluskan, tetapi laporan itu menyatakan bahawa BNS terus melibatkan Najib – walaupun dia kemudian bertukar portfolio kepada Kementerian Kewangan dan selepas itu menjadi perdana menteri – sehingga Jun 2009.

Minggu lalu, Zahid berkata adalah “tidak wajar” untuk menyalahkannya atas kegagalan perolehan LCS kerana projek itu diberikan selepas tempohnya sebagai menteri pertahanan berakhir pada 2013.

Bagaimanapun, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dan JKSTUPKK jelas menunjukkan Zahid terlibat pada peringkat awal projek itu.

Surat anugerah berkenaan dikeluarkan pada 2011, walaupun kontrak itu sememangnya hanya ditandatangani pada 2014.JKSTUPKK telah ditubuhkan semasa kerajaan Pakatan Harapan dan diketuai oleh bekas ketua Audit Negara Ambrin Buang.

Selain Zahid dan peranan Kementerian Pertahanan di bawahnya dalam mengeluarkan LOI, laporan itu juga mengesahkan Zahid memang telah mengubah fikirannya mengenai reka bentuk kapal LCS itu.

TLDM mahu menggunakan kapal tempur kelas Sigma untuk LCS, yang pada asalnya dipersetujui Zahid pada Mei 2011.

Bagaimanapun, dua bulan kemudian, Zahid – atas cadangan BNS – bertukar kepada reka bentuk kapal peronda Gowind, tanpa restu TLDM.

Pada masa sama, laporan itu juga menyatakan Zahid mungkin telah diberikan maklumat yang tidak betul mengenai projek tersebut pada satu ketika.

Pada 19 Sept 2011, memorandum yang disediakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan untuk kelulusan Zahid mengandungi maklumat tidak betul berhubung harga sistem pengurusan tempur (CMS).

Bahagian perolehan telah menyatakan bahawa Setis CMS oleh kumpulan Tentera Laut Perancis – syarikat yang sama membuat kapal peronda kelas Gowind – bernilai RM270 juta, termasuk sistem dan kos penyepaduan.

Ini sepatutnya lebih murah daripada CMS saingan yang berharga RM349.45 juta.

Namun, JKSTUPKK mendapati harga yang disebut untuk CMS Setis tidak termasuk sistem dan proses integrasi serta perlindungan nilai mata wang seperti yang dilaporkan oleh TLDM dalam surat pada 26 Julai 2011.

Sebaliknya, harga Setis CMS dalam kontrak adalah RM479.4 juta – RM209.4 juta lebih daripada jumlah yang asalnya dinyatakan kepada Zahid.

Projek LCS itu bertujuan untuk mendapatkan enam kapal tempur untuk TLDM dengan kos RM9 bilion.

Kapal pertama sepatutnya dihantar pada 2019.

Bagaimanapun, sehingga kini, semua kapal masih dalam pembinaan, walaupun kerajaan telah membayar RM6 bilion.

Pas dah lupa ke, sekarang Pas pun sokong undang-undang penjajah sebab nak jadi kerajaan

 


Pas semakin lupa bahawa mereka kini sedang mendukung undang-undang penjajah yang telah sekian lama mereka bantah. 

Namun atas dasar untuk mengekalkan kuasa sedia ada, terbukti ramai dijahilkan melalui bahasa-bahasa yang diungkap berlatar belakangkan ayat Al Quran dan hadis. 

Naib Presiden AMANAH, Datuk Mahfuz Omar berkata, ahli Pas harus ingat dan jangan lupa ucapan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang sejak sekian lama yang menyarankan supaya Umno ditentang kerana parti tersebut kekal mendukung undang-undang penjajah. 

mahfuz omar

“Kami yang tinggalkan Pas adalah kerana merasa tertipu dengan pendirian Pas di bawah pimpinan Hadi yang sering menyatakan Umno harus ditentang kerana mereka mengamalkan undang-undang penjajah. 

“Walau bagaimanapun permainan politik Pas kini ternyata mereka hanya ingin posisi dalam kerajaan sehinggakan sanggup mendokong undang-undang penjajah yang telah mereka tentang suatu ketika dulu. 

“Pas tidak lagi membicarakan soal pokok yang telah sekian lama menjadi perjuangan mereka termasuklah Akta 355 yang juga sebagai denyut nadi mereka,” ujar beliau ketika sesi dialog melalui laman Facebook bersama Timbalan Pengerusi AMANAH Negeri Kedah, Dato Dr Ismail Salleh malam tadi. 

Tegasnya lagi, yang hanya menjadi amalan Pas kini ialah menyemarakkan sentimen kebencian supaya rakyat terus memberi mandat kepada mereka untuk berkuasa. 


LAAA...DALAM USHA NAK CARI MAT SAKAW...ADA LAGI CUBAAN NAK SAKAW..BUKAN SIKIT SIKIT 600 JUTA..

 

Laporan LCS: Kos pasang sistem sokongan naik RM600 juta ‘mengarut’
Laporan JKSTUPKK mendapati kerajaan sepatutnya hanya perlu menanggung RM121 juta saja bagi memasang Sokongan Logistik Bersepadu (ILS) untuk projek kapal tempur pesisir (LCS).

PETALING JAYA: “Ini mengarut”. Itu kenyataan Ambrin Buang dalam laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) berhubung kos Sokongan Logistik Bersepadu (ILS) yang meningkat kepada RM600 juta berbanding kos asal RM121 juta.

Bagi pembayaran itu, Kementerian Pertahanan terpaksa menggunakan perbelanjaan mengurusnya membayar RM600 juta kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi ILS untuk dipasang pada kapal tempur pesisir (LCS).

Kata JKSTUPKK, dalam beberapa siri rundingan harga berdasarkan RM9 bilion sebagai peruntukan siling LCS ditetapkan Unit Perancang Ekonomi (EPU), beberapa skop asal kontrak telah pun dikeluarkan termasuk ILS bernilai RM121 juta daripada skop asal.

Ia susulan, Kementerian Pertahanan berdepan “kesukaran” memuktamadkan persetujuan bersama BNS.

Bagaimanapun, apabila kontrak lain ditandatangani untuk ILS, harganya telah mencecah sehingga RM600 juta, sekali gus mengakibatkan harga kontrak keseluruhan LCS meningkat RM9.128 bilion kepada RM9.728 bilion.

Menurut siasatan itu, pemasangan ILS merupakan kontrak berasingan walaupun sistem berkenaan sudah dimuatkan sebagai antara skop awal rundingan

“…tidak tandatangan. Jadi, ia dikeluarkan, namun mereka (BNS) mendapati mereka memerlukannya (ILS), mereka masuk kontrak lain berjumlah RM600 juta.

“Saya rasa ini mengarut”, kata Ambrin yang juga pengerusi JKSTUPKK.

Kata JKSTUPKK, sekiranya kerajaan bertegas mahu memasukkan ILS dalam kontrak asal, kerajaan hanya perlu membayar RM121 juta sahaja, berbanding RM600 juta.