SKANDAL ‘LAND SWAP’ MENGEJUTKAN, GESAAN SIASAT KEMENANGAN ZAHID HAMIDI ADA ASASNYA


Pendedahan berkenaan skandal “land swap” yang melibatkan Kementerian Pertahanan ternyata amat mengejutkan sekali.

Skandal yang melibatkan pembinaan kem tentera melalui pertukaran tanah itu bukan saja menyebabkan kerajaan kerugian berjuta-juta ringgit, tetapi juga merupakan suatu penyelewengan kerana telah digunakan untuk kepentingan memenangi pilihanraya.

Laporan yang disediakan oleh Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan berhubung pembinaan kem tentera di Hutan Melintang, Bagan Datuk antara lain mendapati:-

⁃ Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk dan Timbalan Perdana Menteri ketika itu pernah memberi amaran dalam suatu mesyuarat bahawa tindakan undang-undang akan diambil jika kem gagal disiapkan sebelum Ogos 2017.

⁃ Wakil SPR didapati turut hadir dalam mesyuarat yang dipengerusikan Zahid Hamidi itu.
⁃ Wakil SPR juga didapati melawat tapak projek sebanyak tiga kali.

⁃ Wakil SPR turut memaklumkan pendaftaran pengundi hanya dapat dilakukan pada Ogos atau September 2017 iaitu tarikh akhir sebelum pengundian pada PRU14 dengan syarat beberapa kriteria perlu dipenuhi terlebih dahulu seperti penyempurnaan kem, infrastruktur, pagar, dapur dan stor senjata.

Laporan seterusnya mendapati penglibatan langsung SPR dalam memindahkan 1,563 pengundi – 935 anggota tentera dan pasangan mereka dari Batalion ke-23 Rejimen Askar Melayu di kem Tambun, 628 tentera dan pasangan mereka dari Batalion ke-3 Rejimen Artileri Diraja kem Kamunting ke kem Hutan Melintang itu.

Pembinaan kem Hutan Melintang itu adalah atas inisiatif pihak swasta dan sebagai balasannya, pemaju diberikan tanah seluas 18.6 hektar di Pahat, Perak dan Rasah, Negeri Sembilan.

Berdasarkan laporan tersebut, bukan saja pegawai SPR berkenaan wajar diambil tindakan kerana melangkaui tugasnya yang sebenar sebagai kakitangan badan pengendali pilihanraya yang sepatutnya adil dan bebas, tetapi sangat wajar sebagaimana desakan Lim Kit Siang agar kemenangan Zahid Hamidi di Bagan Datuk itu disiasat untuk menentukan kesahihannya.

Tidak itu saja, kemenangan BN di Sembrong dan Bera juga wajar disiasat sama kerana dibimbangi elemen penyelewengan yang hampir serupa dalam pembinaan kem tentera di kedua-dua kawasan tersebut mungkin juga berlaku.

Dalam hal ini, Malaysia Baru mesti menunjukkan ia benar-benar berbeza dengan Malaysia Lama. (Shahbudindotcom 16/05/2019)

PTPTN jangan tekan peminjam belum bekerja, kata Anwar


BANGI - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) harus memberi kelonggaran sebelum memperkenalkan semula sekatan perjalanan ke luar negara terhadap peminjam-peminjam yang gagal membayar balik pinjaman.
Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan agar PTPTN tidak membuat keputusan yang menekan peminjam.
“Beri sedikit kelonggaran kepada peminjam yang belum dapat pekerjaan, beri mereka sedikit ruang.
“Saya akan sokong kehendak rakyat, dan saya rasa rakyat tidak akan bersetuju dengan apa-apa tindakan yang agak keras, terutamanya dalam kalangan mereka yang belum bekerja.
"Mereka pinjam tetapi tidak ada kerja, nak tekan lagi sebab apa. Itu pandangan saya,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis iftar perdana sempena setahun pembebasannya dari penjara, di sini hari ini.
Terdahulu, Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan berkata, cadangan supaya PTPTN menguatkuasakan semula sekatan terhadap peminjam culas merupakan antara idea yang dikemukan pihak berkaitan hasil daripada sesi libat urus yang dijalankan.
Menurutnya, alasan bagi cadangan tersebut kerana ia berkesan ke atas peminjam PTPTN yang culas tidak membayar pinjaman bertujuan untuk mendisiplinkan mereka.

WARGA NETIZEN KEMPEN AGAR WAN SAIFUL LEPASKAN JAWATAN KERANA IDEA BODOH

Kami,rakyat Malaysia mahu Pengerusi PTPTN,Wan Saiful Wan Jan DITUKAR dengan pengerusi yang ADA OTAK dan ADA AKAL..Tak guna melantik seorang pengerusi Ptptn yang bakal menimbulkan kemarahan mahasiswa-mahasiswa dan ibubapa  terhadap PH..Kami tak memerlukan seorang pengerusi PTPTN seorg yang selalu berfikir dan membuat cadangan dengan menggunakan otak yg selapis..

-Kami mahu RAFIZI RAMLI dilantik sebagai PENGERUSI PTPTN YANG BARU dan tendang keluar pengerusi ptptn yang tak mampu menggunakan otak secara bernas..Kami mahu Pengerusi Ptptn yang mesra mahasiswa dan bukan seorang pengerusi Ptptn yang menjadikan mahasiswa sebagai seorang musuh..itu permohonan kami..NOTED!!!!Imej mungkin mengandungi: 2 orang, teks


SELAMAT HARI GURU DARI ANWAR IBRAHIM

Guru adalah mutiara rakyat dan masyarakat, dan pembimbing umat yang hidup bagai lilin yang membakar diri menerangi ruang-ruang gelap. Semoga jasa dan jerit payah mereka dalam membangun bangsa mempunyai ruang khas dalam hati dan ingatan kita semua. Selamat Hari Guru kepada semua tokoh dan warga pendidik.