Adakah Nasib PM Malaysia di Tangan Khairy?

Adakah Nasib PM Malaysia di Tangan Khairy?

BAHAGIAN SATU

Dari kes yang memalukan dimana hilang enjin jet pesawat ke moral merosot tetapi politik oportunistik 'masalah Allah', nampak bahawa pentadbiran Najib boleh berbuat apa-apa yang betul sekurang-kurangnya tidak di hujung orang-orang yang bengkrup idea. Relatif bercakap, Abdullah Badawi ketika berkuasa di tampak jauh lebih dari berhadapan dengan skandal. Selain itu dia memenangi pilihanraya dengan mandat yang sangat kuat; sesuatu yang Najib belum mampu lakukan.

Sentiasa tak berhenti dengan komennya , bekas PM Mahathir dengan cepat menyela bahawa anak didik yang masih muda Najib mungkin dalam keadaan pengepas fikiran untuk memerintah negara itu sejak dia tidak tidur di tempat kerja - sebuah ejekan pepatah tetapi terang-terangan pada Badawi - tetapi ingatannya memudar jelas harus kesulitan untuk mengingati bahawa tuduhan AM playboy saat ini yang paling tercemar tidak berehat dengan baik dengan negara-negara dan luar negeri. Untuk orang dalam kedudukan untuk mengambil kekuasaan sebagai individu negara yang paling kuat dengan hati nurani yang menjulang Mongolia dibunuh sama besar dengan penglibatan isteri licik-nya tidak boleh mudah.
>
> Yang sedang berkata, sifat khas Mahathir yang ego dan tidak membenarkan sesiapapun untuk bertanya kegagalannya apalagi tuduhan bahawa ia mungkin telah melakukan korupsi dengan memperkaya keluarganya sendiri selama 22 tahun. Dan ketika tuntutan yang dibuat bahawa dia telah mensia-siakan RM100 bilion wang pembayar cukai selama pemerintahannya, ia jelas amat menjengkelkan tapi ketika pendedahan dari tuntutan Barry Wain, ia dengan cepat mengalihkan perhatian , lebih suka dengan tuduhan pada Badawi dengan menyatakan bahawa Badawi 'bahkan lebih boros. " Tentunya jika ada penggunaan sama sekali, ini adalah yang terbaik yang menggaris pengakuan diam-diam sendiri bahawa ia bukanlah malaikat bahawa dia sudah lama melukis dirinya. Oh, betapa ahli politik semua pembohong patologis seperti ...

> Dengan contoh-contoh baik seperti pada parade - dari Mahathir kepada Najib, Khir Toyo dan Hishamuddin dan banyak lain - tidak ada yang perlu hairan pada tuduhan lesu yang UMNO boleh menipu semua bangsa. Jadi lesu yang terang-terangan bahkan ketika rasuah didedahkan , tidak ada panik dari pelaku yang melakukan rasuah. Di bawah sayap mampu pentadbiran Najib, ia memiliki saki baki kehakiman terbaik, institusi anti korupsi, baik tentera, polis terbaik dan media terbaik untuk melindungi dia dan memastikan bahawa ia dapat bersembunyi untuk sementara waktu hanya untuk mendinginkan tumit nya pengejar. Setelah hal-hal yang cukup mereda, dia kemudiannya boleh kembali dari pengasingan 'dan terus' perkahwinan nya. Meskipun teriakan pembangkang untuk menyiasat dia itu, akan kes-ditutup sebanyak sebuah pembebasan kehakiman biasanya didasarkan pada "bukti yang cukup."


SIAPA JUAL TANAH MELAYU PULAU PINANG

angan jadi Melayu Pulau Pinang

PULAU PINANG 1 Jun - Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang) mahu perkara yang berlaku kepada orang Melayu di negeri ini dijadikan iktibar dalam membangunkan Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Presidennya, Datuk Seri Mohd. Yussof Latiff yang kesal dengan cadangan pemberian kuota 40 peratus hartanah kawasan itu kepada bukan Melayu menasihatkan pihak terlibat agar tidak menjadi pengkhianat kepada bangsa sendiri dengan berbuat demikian.

Pada masa sama, Mohd. Yussof turut mempersoalkan mengapa segelintir pihak terlalu liberal dan ghairah sehingga sanggup mencadangkan perkara seumpama itu yang jelas mampu menyumbang kepada kerugian orang Melayu sendiri.

''Banyak benda yang berlaku di negeri ini boleh diambil iktibar pihak berkenaan, lihat sahaja bagaimana orang Melayu di sini terus terpinggir dalam pelbagai perkara seperti dalam bidang ekonomi dan juga sosial.

''Tanah itu satu anugerah, maka pelihara ia dengan sebaiknya, janganlah sebab hendak mencari untung lebih, harta yang ada itu digadaikan," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di pejabatnya di sini hari ini.

Tegasnya, beliau bukan mahu campur tangan tetapi berasa terpanggil untuk berkongsi dilema yang dihadapi orang Melayu di Pulau Pinang supaya orang Melayu di tempat lain tidak mengulangi kesilapan sama.

Justeru, beliau menyeru pihak terlibat supaya terus mempertahankan tanah di kampung itu yang sememangnya hak orang Melayu sekali gus kaum lain tidak dibenar memiliki hartanah di kawasan tersebut walaupun satu peratus.

Sebagai contoh, katanya, pada 1960-an sebuah syarikat Koperasi Tunas Muda ditubuhkan di sini dalam usaha mendapatkan semula tanah lebih 405 hektar meliputi Gelugor hingga ke Sungai Ara yang telah dijual kepada Brown Estate.

Mohd. Yussof yang juga Setiausaha Politik UMNO negeri pada waktu itu memberitahu, ia merupakan usaha amat besar dilakukan oleh UMNO dan Kerajaan Perikatan untuk memberi penempatan kepada orang Melayu di kawasan terbabit.

''Malangnya, mereka yang tidak bertanggungjawab telah 'membuka' beberapa bahagian di kawasan itu tanpa mengambil kira kedudukan orang Melayu sendiri dan sekarang cuba lihat bagaimana pesatnya pembangunan di situ.

''Begitu juga yang terjadi kepada tanah yang dimiliki Yayasan Bumiputera Pulau Pinang di Bertam, Kepala Batas di mana pembangunannya diusahakan tidak bersama syarikat milik Melayu.

''Bukan kita menghalang sebarang pembangunan tidak kira di mana tetapi yang diharapkan adalah pengisiannya itu biarlah diusahakan oleh orang Melayu bagi memastikan Melayu itu tidak terus terhimpit," jelasnya.

MahasisMahasiswa ‘UKM 4’ Berjaya Peroleh Injuksi Mahkamah

Mahasiswa ‘UKM 4’ Berjaya Peroleh Injuksi Mahkamah

Wednesday, 02 June 2010 3:31 PM Oleh Roziyah Mahamad (Emel penulis ini)

KUALA LUMPUR : Keempat-empat Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) yang bakal didakwa di Mahkamah Universiti berjaya memperoleh satu Injuksi Interim secara ex parte bagi menghalang prosiding tatatertib universiti pada hari ini.

"Hari ini merupakan sejarah baru dalam gerakan mahasiswa sejak negara kita mencapai kemerdekaan.

"Kemenangan mahasiswa menangguhkan prosiding pada hari ini adalah kemenangan pertama buat seluruh mahasiswa di negara ini.

"Walau bagaimanapun, SMM menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk kembali mendengar semula kes ini secara inter-partes pada 17 Jun 2010 dan kita yakin bahawa 4 orang pejuang mahasiswa ini telah bersedia untuk kes itu nanti. Harapannya, agar semangat dan keazaman mereka tetap kukuh dan berterusan dalam perjuangan," kata Setiausaha Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Mohd Ridzuan Othman dalam kenyataan medianya kepada erapakatan.

Beliau yang mewakili SMM merasakan bahawa ini adalah satu tanda awal yang sangat positif dalam usaha dan perjuangan SMM untuk menuntut agar Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 dimansuhkan.

"Bukan hanya kerana soal hak dan kebebasan mahasiswa sahaja, namun ia juga atas kesedaran untuk memperbaiki tahap kebebasan akademik yang semakin merudum di negara Malaysia ini," tegas beliau.

Dalam pada itu, SMM juga mengingatkan bahawa perbicaraan kes AUKU, Soh Sok Hwa, pada Jumaat, 4hb Jun 2010 akan berlangsung di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur juga pada jam 3.30 petang.

Ridzuan yang mewakili SMM dan seluruh pergerakan mahasiswa konsisten menolak sama sekali Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971.

"Biarpun perjuangan ini sudah lama bermula, namun kami merasakan bahawa kes sepanjang minggu ini memberikan nafas baru kepada pergerakan mahasiswa dalam usaha SMM untuk menuntut supaya AUKU dimansuhkan.

SMM dengan lantangnya menyeru kepada seluruh pergerakan mahasiswa, anak muda, ahli akademik, serta seluruh masyarakat supaya bersama-sama berjuang dan menolak AUKU 1971 ini.

"Kami juga menuntut kerajaan untuk memansuhkan akta ini yang sama sekali mengekang hak dan kebebasan mahasiswa dan yang lebih penting lagi turut mengekang hak dan kebebasan mahasiswa berakademik.

"Atas semangat dan harapan kearah masa depan Malaysia yang lebih baik, SMM sekali lagi menyeru seluruh masyarakat untuk turut sama dalam perjuangan menentang Akta Universiti dan Kolej Universiti dan menuntut untuk dimansuhkan," tegas beliau.

Empat mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 31 mei lalu telah menfailkan permohonan injunksi bagi menyekat universiti itu mendakwa mereka di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Muhammad Hilman Idham, Woon King Chai, Muhammad Ismail Aminuddin dan Azlin Shafina Mohamad Adzha telah memfailkan permohonan itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam, pada jam 2 petang namun permohonan tersebut telah ditolak.

Pada 1 Jun, mereka telah memohon injuksi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan permohonan mereka telah berjaya.

UKM bakal mendakwa empat mahasiswa itu di bawah AUKU kerana didakwa berkempen di Hulu Selangor.

SIAP SEDIA UNTUK DI SIASAT.

French financial police have searched the offices of naval arms manufacturer DCNS and industrial group Thales in connection with a probe into the sale of submarines to Malaysia, a judicial source said today.

Documents were seized in the operation, which was carried out last week, the source added.

Thales declined to comment on the matter.

military malaysia navy french built submarine scorpene classDCNS told AFP it "neither confirms nor denies this information."

"A judicial investigation is under way and we can make no comment."

The Paris prosecutor's office in March opened an investigation into the 2002 sale following a complaint lodged last year by the Malaysian human rights group Suaram.

The group alleges that Armaris, a subsidiary of Thales and the DCN, as the DCNS was formerly known, paid a commission of 114 million euros (140 million dollars) to the Malaysian company Perimekar, linked to people close to now Prime Minister Najib Razak.

'Illegal' commissions

Najib in 2002 was defence minister and was responsible for negotiating the contract.

Since 2000, the payment of commissions on contracts linked to foreign leaders amounts to corruption under French law.

The DCN in 2002 joined Thales and Spanish naval construction group Navantia in a contract to sell Malaysia three submarines for around one billion euros.

A spokesman for the Malaysian prime minister's office in late April insisted there was "no case" to answer.

He mantained that the deal had been free of graft and that Perimekar had not improperly benefited from it.

- AFP

Media statement http://www.aliran.com

Media statement
http://www.aliran.com

Israeli attack on flotilla: Release 600 detainees now


Aliran condemns in the strongest terms the recent Israeli atrocities against unarmed civilians on board an aid flotilla heading towards Gaza which resulted in at least 10 peace activists being killed.

The incident is all the more heinous as it took place in international waters. Israel has no jurisdiction there or over Gaza, which is under a virtual siege.

What was the crime of the flotilla? They were carrying 10,000 tonnes of school supplies, medical equipment and construction material. The supplies were sorely needed by impoverished Gaza residents, 80 per cent of whom rely on humanitarian aid.

Aliran supports the UN Security Council's statement calling for a prompt, impartial and transparent inquiry into Israel's attack on the flotilla.

We also demand the immediate release of close to 600 humanitarian volunteers from several countries who have been unjustly and illegally detained in centres across Israel. The ships bearing the cargo must be allowed to continue their voyage and Israel must end its three-year blockade on Gaza.

Aliran executive committee
1 June 2010

TERKINI DARI ZUNARSendawara mahkamah hangatkan Isu Dalam Kartun vol 3

Sambutan hangat masyarakat terhadap karya kreatif kartun dan penulisan humor alternatif mengkritik penyelewengan dan salah guna kuasa pemerintah mendorong Zunar, kartunis politik tanahair menerbitkan buku terbaru Isu Dalam Kartun vol 3.

Di bawah syarikatnya Sepakat Efektif Sdn Bhd, Zunar bersama barisan kartunis dan penulis tanahair menggegarkan lagi dunia politik tanahair dengan isu-isu terkini yang menjadi bualan hangat rakyat Malaysia di semua peringkat.

Istimewanya, jumlah karyawan yang menyumbang semakin bertambah. Selain daripada karyawan yang biasa menyumbang, ada kartunis muda yang masih baru turut berkarya dan juga kartunis veteran terkenal seperti Rossem.

Keluaran kali ini memfokuskan isu utama tentang kepincangan ‘sandiwara’ perbicaraan mahkamah kes liwat Anwar Ibrahim. Dari muka surat 3 hingga 15, “Sendawara Mahkamah” garapan Zunar dan ilustrasi oleh Enot, Jonos dan Art membongkar konspirasi ini sejak mula ia dirancangkan bagaimana laporan polis yang dibuat oleh Saiful Bukhari berbeza dengan pendakwaan di mahkamah.

Laporan polis Saiful menyatakan ia diliwat tanpa kerelaan sedangkan Anwar didakwa di bawah seksyen ‘diliwat dengan rela’. Berbagai peristiwa lucu di dalam mahkamah dibongkar dalam bentuk kartun untuk mendedahkan kepada rakyat yang tidak tahu apa sebenarnya berlaku.

Dimuatkan kisah bagaimana hakim tidak membenarkan pihak peguam Anwar mendapatkan senarai saksi, Saiful menyatakan dia tidak dapat melihat punggungnya sendiri dan bermacam-macam lagi perkara ‘lucu’ tetapi benar.

Isu Apco turut menjadi topik kritikan. Ada lukisan kartunis Art yang menggambarkan tentera zionis sedang membelasah rakyat Palestin dan pada masa yang sama pemimpin Malaysia menuangkan wang ke dalam beg tentera tersebut. Kartunis Jonos mengkritik kerajaan Malaysia yang meniru konsep 1 Israel dalam 1Malaysianya.

Isu Dalam Kartun Vol 3 juga mengetengahkan isu keganasan polis yang kerap bertindak keras dan mengancam keselamatan rakyat. Tragedi adik Aminul Rasyid ditembak polis dipuisikan Abdullah Jones dan ditegur oleh seniman Pyanhabib dalam kolum “racau”nya.
Begitu juga kartunis Enot dengan cerita “Sarjan Kamis dan mertua”, kartunis Haili pula mencuit dalam kartunnya bagaimana seorang ibu berpesan kepada anaknya berhati-hati ketika memandu, jangan lupa pakai talipinggang keledar dan “jaket kalis peluru”.

Penipuan dalam pilihanraya adalah isu yang tidak pernah mati. Keluaran kali ini juga membongkar beberapa strategi tipu yang dilakukan kerajaan dengan menggunakan SPR sebagai kuda tunggangan melakukan penipuan untuk memenangkan tuan mereka. Jenis-jenis pengundi hantu dan bagaimana mereka bekerja telah dibongkar dalam bentuk kartun.

Di dalam isu ini juga turut dimuatkan perbandingan di antara negara luar dan negara kita dalam konteks mengendalikan pilihanraya secara adil. Ketika badan penganjur pilihanraya negara lain cuba memberikan erti demokrasi yang telus, SPR di Malaysia bersungguh-sungguh menjadi pecacai bagi memastikan kerajaan BN terus berkuasa.

Selain itu, isu-isu seperti katak menjadi senatak (senator katak), isu larangan berpolitik dalam masjid, isu rakyat tolak ‘rasuah gula-gula’ Najib dalam pilihanraya kecil Sibu turut disentuh dengan pedas dan kritis.

Selain kartunis Zunar sebagai kartunis dan ketua editor, Isu Dalam Kartun vol 3 juga menampilkan kartunis seperti Ronasina (editor/ kartunis), Jonos, Enot, Haili, Art, Oly, Nur, Abdullah Jones, Ubilepih, Madsein, Warih dan lain-lain serta penulis kritis seperti Hishamuddin Rais, Pyanhabib, Pusparos, Benludin dan Fared Ayam.

Harga RM10 senaskah. Dapatkan di pasaran atau secara online di cartoonkafe.com atau hubungi 03-22744931

---Zunar
Ketua Editor
03-22744931
zunar49@gmail.com

(function() { var d = document, w = window; w

PROPAGANDA KAUM DAN AGAMA

Saya telah kupaskan dan debunk beberapa propaganda mengarut mengenai ekonomi. Hari ini izinkan saya debunk propaganda politik agama dan bang...