Kabinet Pilihan Raya (Hard Talk bersama Mohamad Sabu)

ALFATIHAH BUAT AMIRUL-MEOR YUSOFF AZIDDIN
Amirul sudah pergi meninggalkan kita. Saya mendapat sms dari seorang sahabat dekat, Syed pukul 9.25 malam tadi.

Tuhan itu lebih tahu tentang isi dan cerita setiap makhluknya. Apatah lagi untuk kita, ciptaannya yang paling istimewa. Istimewa kerana kita dizahirkan ke mukabumi ini untuk melengkapkan perjalanan cerita dan takdirnya. Kita tidak mampu mengubahnya walau sedetikpun juga.

Amirul Fakir(arwah)- Saya ada menulis beberapa siri tentang arwah sejak kami mula rapat bersahabat pada pertengahan 2007.

Sebenarnya saya mula mengenal arwah pada tahun 2001 lagi, waktu itu saya membuat persembahan di rumah Pena anjuran ‘angkatan 21′ yang mana arwah juga turut terlibat membuat persembahan pada malam itu.

Kami mula rapat sejak saya berpindah ke Ipoh pada tahun 2006. Sebelumnya saya memang mengenali Syed dan isterinya Hanim. Kamal Sabran pun saya kenal melalui mereka ni lah.

Tentang Amirul, kami agak rapat kerana bagi saya kami dalam kefahaman aliran yang sama. Mungkin dari segi jalan agak berbeza, tapi hala tuju kefahaman kita sama. Jadi kita boleh bersembang panjang dalam bab-bab kefalsafahan sambil bertukar-tukar pendapat.

Saya bersyukur kerana di mana-mana saya pergi, akan ada kawan yang sefaham dan sejalan. Mereka ada di mana-mana, jadi kita sama-sama meraikan kehendak jiwa kita.

Arwah menghisap rokok jenama ‘Saat’. Kami selau juga berjumpa sembang-sembang di restoran Saro Maju yang terletak di Meru Permai.
Sayang, sayang sekali apa yang kami rancang tidak selalunya berjalan seperti yang dirancang.

Persamaan atau boleh juga saya kata masaalah saya dengan arwah ni satu je. Kami waktu itu lebih mementingkan kehendak jiwa. Kehendak jiwa kita ni bukannya komersial sangat. Arwah pernah menghasilkan buku sajaknya ‘fosil’ dan novel ‘Mea Culpa’. Ke dua-duanya sangat berat untuk umum, bagi sayalah. Begitu juga dengan saya, terlalu meraikan apa yang jiwa saya mahu. Yang saya mahu itu bukannya semua orang suka. Jadi kelompok kami ni ada, tapi minoriti lah. Pun kami tetap enjoy meraikan hidup ini.

Tak lama selepas itu Amirul mendapat peluang berniaga menjual buku terpakai di Super Kinta. Saya pun tumpang suka juga waktu itu. Sempatlah saya dan keluarga berkunjung ke kedai arwah membeli buku-buku yang dijual di kedainya.

Agak lama selepas itu saya berminat untuk menghasilkan album bersama arwah. Dengan pertolongan kawan-kawan dekat, Kamal Sabran, Syed dan Hanim kami dapat menyiapkan album ‘Sakrat’(sakratul maut). Semua sajak arwah saya lagukan. Semua lagu arwah yang luluskan. Saya hanyalah penyampai hasrat beliau. Kami keraplah bertemu waktu itu.

Album itu mendapat liputan yang baik dalam akhbar ‘star’. Saya masih simpan keratan tersebut. Saya pun tak tahu apa istimewanya sajak-sajak Amirul, cuma gerak hati saya kuat untuk melakukan album bersama beliau.

Bagi saya arwah adalah seniman sejati. Sayang kehadirannya di dalam dunia kesusasteraan kurang diraikan rakan seperjuangannya semasa arwah hidup. Dah sakit dan nak mati barulah semua datang menjenguk.
Dalam bab itu saya kecewalah juga, tapi inilah kehidupan.

Saya pulak tidak pernah kaya dalam berkarya dalam muzik. Jadi apa yang saya janjikan hanyalah mimpi yang realistik sifatnya.

Bila album dilancarkan di Bau-bau cafe milik Hishamuddin Rais yang terletak di Pasar Seni awal 2008, saya tulislah dalam blog meraikan album tersebut. Sempatlah arwah menonton persembahan saya 2-3 kali sebelum beliau mendapat penyakit.

Sudahnya penyakit arwah semakin kritikal dan banyak yang kita rancang tersangkut di tengah jalan.

2009 saya terpaksa pulang ke Kuala Lumpur kerana banyak sangat masalah di Perak waktu itu. Projek-projek kerja pun tersangkut dan terbatal.

Pun saya tuliskan juga di dalam blog hasrat untuk menjayakan satu program untuk membantu arwah. Pun orang kuatnya itulah, kawan-kawan dekat juga Kamal Sabran, Syed dan Hanim. Mereka inilah yang patut kita salut kerana bekerja kuat untuk seorang sahabat.

Selepas itu sejak 2009 saya tidak sempat bertemu arwah sehinggalah tadi saya dikejutkan dengan sms dari Syed yang katanya.

‘Bro, Amirul Fakir kembali ke rahmatullah pukul 7.40 petang tadi. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya, dan semoga kita pun beringat sama- Al fatihah untuk arwah..

Al-fatihah

Anwar : Pemimpin Yang Bagus, Di Belakangnya Ada Pegawai Yang Cekap


SEPANG 11 JUN : Kebolehan dan kemampuan seseorang pemimpin itu mencerminkan sikap pegawai kerajaan yang menjadi tonggak kepada sesebuah institusi tersebut, menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ujarnya, pegawai kerajaan yang cekap dan efisyen dalam menjalankan tugas, dapat memastikan kebajikan rakyat terjamin.

"Sistem kita ini sistem feudal, anda mengampu, anda selamat, rasuah tidak mengapa, kerja lembab tidak apa asalkan taat.

"(Tetapi sebenarnya) pegawai ini banyak peranannya. Kalau pegawai itu rasuah, sebab orang atasnya mengamalkan rasuah. Kalau pegawai itu tak cekap, ia sebab pimpinan tak kawal dengan baik," tegas Anwar dalam Ceramah Perdana Agenda Negeri Selangor di sini ,semalam.

Anwar menyatakan demikian mengulas mengenai mutu perkhidmatan awam dan pegawainya yang dianggotai majoriti Melayu yang bukan sahaja dikritik, malah dipandang sinis oleh rakyat sendiri.

Malah ramai kakitangan awam dipandang serong kerana terlibat dengan kerenah birokrasi,penyelewengan dan salah guna kuasa.

Menurut Anwar, hal itu tidak seharusnya berlaku jika pemimpin mereka menyelia tugas dan memastikan kerja terbaik dilakukan.

Beliau turut menyatakan betapa prinsip Pakatan Rakyat akan memastikan perkara seperti ini tidak lagi berlaku pada masa depan.

"Saya ada banyak pengalaman saya, di banyak kementerian, pertanian, pendidikan, kewangan. Pegawai-pegawai kerja sampai pukul 2-3 pagi. Tak perlu marah untuk kerja rakyat. Sekarang semua nak sambung hari lain. Nak naik pangkat kena ampu. Kalau pegawai nak naik pangkat sebab kerja baik, kena sokong Pakatan Rakyat dan hentikan perkara ini," kata Anwar lagi.

Justeru, pimpinan dan pegawai kerajaan Pakatan Rakyat khususnya di Selangor katanya harus jelas dengan kepentingan pentadbiran bersih, telus, bertanggungjawab serta efisyen dalam memastikan rakyat mendapat manfaat sebaiknya.

"Selangor mesti memacu pertumbuhan. Kalau tak membangun, cukai tak bertambah. Kena cari pelabur. Pejabat Daerah, Majlis Perbandaran kena percepatkan mana-mana pihak yang nak melabur. Tapi jangan lupa matlamatnya. Dalam Al-Quran prinsipnya jelas, pembangunan tidak boleh lari dari pembangunan insan," tegas Anwar lagi.

Mahfuz : Sayap Ulama Umno Hanya Retorik


SHAH ALAM 11 JUN : Cadangan pengarang Utusan Malaysia, Zaini Hassan supaya parti pemerintah menubuhkan sayap ulama Umno bagi mengembalikan sokongan pengundi Melayu Islam yang kononnya hilang keyakinan terhadap PAS dilihat bersifat retorik semata-mata.

Naib presiden PAS, Mahfuz Omar berkata, selama ini kerajaan Umno-Barisan Nasional hanya menggunakan institusi agama untuk menghalalkan setiap tindakan mereka
dan bukannya atas tujuan menjaga kebajikan rakyat.

"Pertamanya kegagalan ulama-ulama dalam Umno melalui biro agama Umno telah (berlaku sejak sekian lama), yang keduanya institusi agama di bawah kerajaan gagal
memberikan imej yang baik tetapi akhirnya diperalatkan untuk mengeluarkan kenyataan bagi kepentingan politik Umno-BN,"kata Mahfuz kepada Tv Selangor.

Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena berkata demikian bagi mengulas ruangan kolumnis Utusan Malaysia semalam yang bertajuk "PAS hilang arah: Sayap Ulama Umno harus ditubuh segera".

Zaini merupakan penulis sama yang mencadangkan supaya Perdana Menteri Malaysia melancarkan Gerakan 1 Melayu, 1 Bumi ekoran kemenangan DAP di 12 daripada 15
kerusi yang ditandingi parti itu pada pilihan raya negeri sarawak April lalu.

 Dalam ruangan yang diberikan nama 'Cuit' itu, Zaini berkata muktamar PAS baru-baru ini menunjukkan PAS mengorbankan dasar mereka dan mengikut telunjuk Parti DAP dan PKR semata-mata mahu memastikan matlamat Pakatan Rakyat ke Putrajaya tercapai.

Berbalik kepada isu sayap ulama Umno, menurut Zaini kesedaran rakyat tentang perjuangan PAS yang kian kendur adalah baik untuk Umno menggunakan peluang yang terbuka ini untuk mendapatkan sokongan Melayu.

 Bagaimanapun, Zaini nampaknya lupa bagaimana institusi Islam tajaan Umno mengenepikan prinsip Islam sebenar hingga mengakibatkan rakyat mulai jelek dengan kepimpinan kerajaan.

Perkara ini dapat dibuktikan apabila institusi agama di bawah kerajaan tidak mampu menjalankan tanggungjawab mereka berhubung laporan qazaf ke atas trio "Datuk T" kerana menuduh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim melakukan zina.

Walaupun hal itu telah diadukan kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), namun ironinya undang-undang syariah Islam seolah-olah tidak diiktiraf, apatah lagi apabila ia melibatkan Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia.

Menurut Mahfuz, cadangan wartawan kanan media milikan Umno itu hakikatnya turut menggambarkan kegusaran Umno bahawa kemungkinan undi masyarakat Melayu terus memihak kepada Pakatan Rakyat melalui dasar baru PAS yang mahu membangun Negara Berkebajikan selaras dengan program Buku Jingga.

"Mereka sangat bimbang bahawa orang Melayu akan kembali bersama dengan PAS dan mereka bimbang bahawa PAS mampu melakukan 'swing' undi daripada kalangan Melayu dan inilah yang dibimbangi oleh Umno selama ini dan mereka sedang mencari bagaimana nak mengelak daripada 5 ataupun 7 peratus undi Melayu itu terus pergi kepada PAS atau PR,"katanya.Exco Selangor Ingatkan Rakyat Jangan Terpedaya Laporan Media Kawalan Umno
SEPANG 11 JUN : Rakyat Selangor diingatkan supaya tidak mudah terpedaya dengan berita yang disiarkan sesetengah akhbar tempatan masa kini terutamanya laporan berkaitan permasalahan yang timbul di negeri ini kerana sebilangan besarnya adalah rekaan semata-mata.

Menurut Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar, pelbagai usaha dilakukan oleh media kawalan Umno-BN untuk mengaburi mata rakyat termasuklah isu status tanah di Sungai Buloh dan Hulu Selangor.

Menurut Xavier, isu Lesen Pendudukan Sementara (TOL) Kampung Sungai Kerandang dan tapak semaian bunga di Sungai Buloh akan terus disensasikan untuk membohongi rakyat.

Justeru itu katanya kerajaan negeri akan bertindak mendedahkan nama pihak yang bertanggungjawab menyerahkan tanah berstatus TOL itu untuk didiami dan diusahakan memandangkan ia adalah hak milik kerajaan negeri.

"Kita tidak ada tanah lagi di Selangor. Kalau kita tidak pertahankan tanah-tanah yang ada sekarang khususnya tanah hutan yang cuma tinggal 30 peratus sahaja lagi, kita akan berhadapan dengan masalah pada masa akan datang,"katanya dalam ceramah perdana 'Agenda Negeri Selangor', dekat sini malam tadi.

Sementara itu, Dr Xavier dalam ucapannya turut menekankan pelaksanaan bayaran premium tanah sejumlah RM1,000 yang diperkenalkan kerajaan negeri menerusi Skim Pemilikan Kediaman Persendirian yang bertujuan memudahkan rakyat Selangor memiliki kediaman dengan bayaran premium yang fleksibel.

Tegasnya, ia adalah satu perkara baik yang tidak pernah dilakukan kerajaan pemerintah Umno-Barisan Nasional (BN) baik di Selangor mahupun Malaysia.

"Kita bagi RM1,000 kepada pemilik yang duduk di atas tanah tersebut. Bila-bila masa siapa pun yang hendak jual tanah tersebut kepada orang lain, dia perlu membayar balik premium pada kerajaan negeri dengan harga yang ditentukan,"katanya.

Malah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim semalam memberitahu kerajaan negeri bersetuju untuk membantu rakyat di negeri di Selangor yang tidak mampu membayar premium tanah seperti yang ditetapkan oleh kerajaan negeri dengan menggantikannya melalui kerja-kerja amal di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Bersih 2.0 : Jalan Terbaik Pastikan PRU Yang Adil, Telus-Mat Sabu
SHAH ALAM 11 JUN : Timbalan Presiden PAS yang baru, Mohamad Sabu menjelaskan, tujuan utama PAS meluluskan usul menggesa seluruh rakyat Malaysia menyertai himpunan Bersih 2.0, hanyalah kerana mahu menuntut sebuah pilihan raya yang adil dan telus dilaksanakan demi kepentingan rakyat dan negara.

" Yang kita hendak buat dalam Himpunan Bersih 2.0, di mana kita menyokong himpunan ini kerana kita hendakkan keamanan negara. Biarlah siapa menang pun, rakyat terima keputusan pilihan raya. Amat merbahaya dalam sesebuah negara apabila rakyat tidak terima keputusan pilihan raya,"katanya dalam satu temu bual eksklusif bersama Tv Selangor.

Menurut Mohamad atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, pendaftaran warga asing di Selangor yang berleluasa kebelakangan ini begitu membimbangkan.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini tampil membuat laporan polis berhubung pendaftaran warga asing sebagai pengundi di kawasan Hulu Selangor.

Kegiatan ini yang dikenali sebagai 'projek IC', dahulunya begitu meruncing di Sabah dan Sarawak.

Bekas ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) Dr Chong Eng Leong mendedahkan, hasil penyelidikannya selama 15 tahun — yang dimuatkan dalam bukunya Lest We Forget — menganggarkan kira-kira 600,000 pendatang haram diberikan kewarganegaraan bawah projek di Sabah.

Lantaran itu kata Mat Sabu, PAS mengambil pendirian tegas turun di jalanan bagi menuntut hak rakyat memilih wakil mereka terpelihara.
PAS pada Muktamar ke-57 meluluskan usul supaya seluruh ahli PAS di semua peringkat harus menyertai himpunan tersebut kerana empat tuntutan Bersih 2007 tidak dipenuhi kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Diuja persoalan apakah PAS yang kini bergabung bersama Pakatan Rakyat yakin gagasan pembangkang itu mampu menawan Putrajaya pada pilihan raya nanti, kata Mat Sabu, hanya ketelusan dalam proses pilihan raya yang mampu menentukan segalanya.

" Sebenarnya pilihan raya lepas pun, Pakatan Rakyat sudah berjaya mengambil alih Putrajaya ini. Cuma BN selamat antaranya dengan undi pos, di lebih kurang 25 kerusi parlimen. Kemudian selamat dengan masyarakat Felda yang tertutup. Ini sahaja yang ada pada mereka.

"(Walau bagaimanapun) saya tetap menaruh kebimbangan. Dalam dunia ketiga ini, yang boleh ambil pemerintahan melalui pilihan raya, berubahnya parti pemerintah, hanya India. Lain-lain hanya melalui jalan raya dahulu,"katanya.

Namun katanya, beliau optimis jika semuanya berjalan dengan baik, tiada unsur-unsur penipuan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjalankan tanggungjawab dengan adil dan saksama, Pakatan akan berada di Putrajaya selepas PRU-13.

" Kalau pilihan raya berlaku dalam suasana yang adil dan saksama, tidak ada penipuan, pendaftaran secara menyeluruh, saya yakin, saya yakin kita boleh mengambil alih Putrajaya,"katanya lagi.

Tiada Maaf Bagi Mu, PAS Beritahu Umno
SHAH ALAM 10 JUN : Kepimpinan Parti Islam SeMalaysia (PAS) menegaskan bahawa tiada keperluan untuk pihaknya memohon maaf kepada Umno berhubung prinsip perjuangan parti itu.
Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin semalam menuntut PAS meminta maaf kepada Umno kerana melemparkan pelbagai tuduhan, gelaran, termasuk melabelkan parti itu sebagai kafir kerana tidak memperjuangkan negara Islam.
Naib Presiden PAS, Sallahuddin Ayub berkata PAS akan terus memperjuangkan Negara Berkebajikan walaupun ia menimbulkan keresahan Umno yang khuathir pengaruhnya di kalangan pengundi Melayu akan terhakis lagi.
"Tidak ada isu mengapa PAS perlu minta maaf atas kenyataan itu dan kita akan terus dengan konsep ini dan kita akan jadikannya sebagai manifesto kami pada pilihan raya akan datang," tegasnya kepada Tv Selangor.
"PAS tiada sebab untuk minta maaf dengan UMNO kerana Pas tidak pernah lari daripada dasar perjuangan dan konsep gagasan negara berkebajikan ialah intipati daripada sebuah negara yang diidamkan oleh rakyat dan mengandungi prinsip-prinsip keadilan, kesaksamaan yang kita perjuangkan." tambah beliau.
Sallahuddin berkata tuntutan maaf oleh Khaled Nordin mencerminkan Umno semakin terdesak dan tidak memahami konsep negara berkebajikan yang di perjuangkan PAS serta Pakatan Rakyat.
"Saya rasa Umno terdesak, amat gentar, amat risau dengan kepimpinan baru PAS yang baru sahaja dipilih dalam muktamar minggu lepas dan mereka juga sangat tertekan dengan keupayaan PAS dalam menjayakan Negara Berkebajikan,” kata beliau.

" Saya rasa isu itu adalah isu yang dah ketinggalan zaman dan apa yang dihujahkan oleh Datuk Khaled Nordin itu saya ibaratkan sebagai musim kemarau yang panjang bagi Umno,” tambah beliau.
Sallahuddin berkata komen-komen pemimpin Umno menunjukkan mereka tidak dapat menerima keputusan pemilihan PAS sehingga sanggup menabur fitnah.
"Mereka sebenarnya sangat kecewa dengan kepimpinan baru PAS, mereka seperti orang yang hilang pemikiran serta panik dengan pemillihan itu dan sebab itu mereka membuat pelbagai tuduhan-tuduhan tidak berasas dengan kepimpinan barui yang ada pada hari ini.
Pesuruhjaya Pas Negeri Pahang, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata pimpinan UMNO-BN sepatutnya yang meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana menindas rakyat Malaysia dan mengabaikan kebajikan mereka sekian lama.
Jelasnya lagi, apa juga dasar yang dibawa dan diperjuangkan PAS tiada kaitan dengan UMNO-BN dan apa yang lebih penting ketika ini PAS mesti mengambil alih peranan UMNO untuk menjaga Islam dan rakyat di negara ini.
"Dasar Pas dan sebagainya tidak ada kena mengena dengan UMNO dan UMNO tidak perlu campur tangan dalam urusan parti PAS." tambahnya lagi.

Tengku Razaleigh Syor Tubuh Suruhanjaya Diraja Siasat IPP


GUA MUSANG 11 JUN : Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan agar kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi mengkaji dan menyiasat syarikat pembekal kuasa tenaga kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang didakwa mengaut keuntungan berpuluh kali ganda.

Beliau berkata keadaan itu menyebabkan TNB menanggung kos perbelanjaan yang tinggi dan sekaligus membebankan kehidupan rakyat menerusi tarif baru elektrik yang berkuat kuasa 1 Jun lepas, selepas mendapat persetujuan kerajaan apabila membuat semakan semula harga gas.

"Suruhanjaya berkenaan penting bagi memberi keadilan kepada rakyat walaupun kenaikkan tarif eletrik itu hanya membabitkan 4.4 juta pengguna domestik di negara ini," katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Limau Kasturi dekat sini, semalam .

Beliau mahu kerajaan memberi perhatian serius terhadap bebanan hidup rakyat terutama mereka yang berpendapatan rendah termasuk masyarakat kampung di seluruh negara kerana turut menanggung kos sara hidup yang semakin tinggi sejak kebelakangan ini.

“Suruhanjaya itu hendaklah menyiasat dan membuat kajian langkah yang perlu diambil kerajaan terhadap bebanan hidup rakyat hasil daripada kenaikan tarif elektrik ekoran syarikat pembekal kuasa elekrik menjual dengan harga terlalu tinggi," katanya.

Tengku Razaleigh yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang berkata walaupun tidak semua pengguna menanggung beban kenaikan tarif elekrik itu, namun penduduk juga akan turut merasai bebanan terutama kenaikan harga barang.

Katanya ini kerana peniaga besar yang terbabit dengan kenaikan tarif baru elekrik sudah tentu akan menaikkan harga barangan pengeluaran mereka disebabkan kos yang meningkat termasuk juga pengangkutan.

“Kita harus berlaku adil dalam menyelesaikan masalah itu kerana saya melihat sekarang ini syarikat pembekal kuasa tenaga elektrik kepada TNB menopoli keuntungan berpuluh kali ganda disamping mendapat subsidi pula daripada Petronas,” katanya.

Bagaimanapun beliau turut menasihatkan rakyat supaya jangan menuduh kerajaan yang sengaja menaikkan harga barang keperluan di pasaran termasuk gula, minyak masak dan bahan bakar kerana semuanya bergantung kepada harga naik turun di pasaran dunia.

“Kita tidak mempunyai banyak bahan mentah untuk minyak masak dan gula, begitu juga bahan bakar yang terpaksa diimport dari negara luar hingga berlaku kenaikan yang perlu ditanggung bersama,” katanya.-BERNAMA

Bersih 2.0 : Jalan Terbaik Pastikan PRU Yang Adil, Telus-Mat Sabu

 SHAH ALAM 11 JUN : Timbalan Presiden PAS yang baru, Mohamad Sabu menjelaskan, tujuan utama PAS meluluskan usul menggesa seluruh rakyat Malaysia menyertai himpunan Bersih 2.0, hanyalah kerana mahu menuntut sebuah pilihan raya yang adil dan telus dilaksanakan demi kepentingan rakyat dan negara.

" Yang kita hendak buat dalam Himpunan Bersih 2.0, di mana kita menyokong himpunan ini kerana kita hendakkan keamanan negara. Biarlah siapa menang pun, rakyat terima keputusan pilihan raya. Amat merbahaya dalam sesebuah negara apabila rakyat tidak terima keputusan pilihan raya,"katanya dalam satu temu bual eksklusif bersama Tv Selangor.

Menurut Mohamad atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu, pendaftaran warga asing di Selangor yang berleluasa kebelakangan ini begitu membimbangkan.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini tampil membuat laporan polis berhubung pendaftaran warga asing sebagai pengundi di kawasan Hulu Selangor.

Kegiatan ini yang dikenali sebagai 'projek IC', dahulunya begitu meruncing di Sabah dan Sarawak.

Bekas ahli Parti Bersatu Sabah (PBS) Dr Chong Eng Leong mendedahkan, hasil penyelidikannya selama 15 tahun — yang dimuatkan dalam bukunya Lest We Forget — menganggarkan kira-kira 600,000 pendatang haram diberikan kewarganegaraan bawah projek di Sabah.

Lantaran itu kata Mat Sabu, PAS mengambil pendirian tegas turun di jalanan bagi menuntut hak rakyat memilih wakil mereka terpelihara.
PAS pada Muktamar ke-57 meluluskan usul supaya seluruh ahli PAS di semua peringkat harus menyertai himpunan tersebut kerana empat tuntutan Bersih 2007 tidak dipenuhi kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Diuja persoalan apakah PAS yang kini bergabung bersama Pakatan Rakyat yakin gagasan pembangkang itu mampu menawan Putrajaya pada pilihan raya nanti, kata Mat Sabu, hanya ketelusan dalam proses pilihan raya yang mampu menentukan segalanya.

" Sebenarnya pilihan raya lepas pun, Pakatan Rakyat sudah berjaya mengambil alih Putrajaya ini. Cuma BN selamat antaranya dengan undi pos, di lebih kurang 25 kerusi parlimen. Kemudian selamat dengan masyarakat Felda yang tertutup. Ini sahaja yang ada pada mereka.

"(Walau bagaimanapun) saya tetap menaruh kebimbangan. Dalam dunia ketiga ini, yang boleh ambil pemerintahan melalui pilihan raya, berubahnya parti pemerintah, hanya India. Lain-lain hanya melalui jalan raya dahulu,"katanya.

Namun katanya, beliau optimis jika semuanya berjalan dengan baik, tiada unsur-unsur penipuan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjalankan tanggungjawab dengan adil dan saksama, Pakatan akan berada di Putrajaya selepas PRU-13.

" Kalau pilihan raya berlaku dalam suasana yang adil dan saksama, tidak ada penipuan, pendaftaran secara menyeluruh, saya yakin, saya yakin kita boleh mengambil alih Putrajaya,"katanya lagi.


Orang Melayu tak sejahil sangkaan UMNO – oleh Muhammad Zir


10 JUN – UMNO menganggap orang Melayu kurang cerdik dan mudah dicucuk hidung. Matlamat UMNO menyerang DAP adalah untuk menimbulkan kebencian orang Melayu terhadap DAP, dan seterus supaya menolak Pakatan. Ini adalah pakej UMNO mengajak Melayu membenci DAP, dan ia diulas untuk membuktikan UMNO sendiri tahu yang para pemimpinnya banyak omong kosong dan terlalu bergantung kepada fitnah.

Mengapa orang Melayu tidak ramai menyertai DAP?

Kerana UMNO berjaya menfitnah sejak zaman-berzaman, mereka memberi persepsi buruk terhadap DAP dengan mengaitkan hal perkauman, agama dan ideologi komunis. Hakikatnya, semua dakwaan itu palsu dan UMNO sendiri pun tahu yang ia palsu. Semua fitnah ini telah dibuktikan tidak relevan dan salah sama sekali. Komunis tidak mengiktiraf Perlembagaan Persekutuan tetapi DAP menjunjung Perlembagaan dan segala isinya. Ideologi DAP adalah demokrasi social yang ditolak dan ditentang oleh komunis. Dalam UMNO, pernah ada pemimpin ditahan di bawah ISA kerana dituduh komunis. Bagaimana UMNO boleh menyamakan kuda dengan basikal?

Apakah benar DAP parti berbilang bangsa dan Melayu boleh menjadi pemimpin dalam DAP?

UMNO menerusi ejen-ejen seperti Utusan dan Perkasa melukis gambaran pada fikiran orang Melayu bahawa mereka hanya akan menjadi kuda tunggangan orang-orang Cina dalam DAP. Hakikatnya, untuk menjadi pemimpin yang baik dalam mana-mana organisasi, setiap individu perlu mempunyai kualiti dalam semua segi. Kualiti hanya akan wujud sekiranya organisasi itu mempunyai jumlah kuantiti yang mencukupi. Tanpa kuantiti, sukar untuk memilih kualiti yang terbaik di kalangannya. Sifir ini dengan mudah menjelaskan, mengapa orang Melayu belum ada yang menjadi pemimpin besar dalam DAP, kerana jumlahnya masih sedikit. Senario ini juga adalah kesan dari kempen UMNO BN menakut-nakutkan orang Melayu kepada DAP, hingga jumlah ahli Melayu dalam DAP belum ramai. Kini, masa depan kita pasti akan berubah.

Pada masa yang sama, perlu ditanya: MCA itu kuda tunggangan UMNO atau UMNO kuda tunggangan MCA?

Benarkah DAP menjaga kepentingan Melayu di Pulau Pinang?

Sebelum PRU 2008, kita semua tidak akan tahu jika tidak diuji. Kini, pentadbiran Pulau Pinang termasuk kerajaan negeri-negeri Pakatan yang lain, adalah manifestasi kerajaan yang mendukung Perlembagaan dan menghormati Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri. Yang DiPertua Negeri masih kekal, jabatan dan agensi kerajaan kekal, kepentingan dan kedudukan semua kaum di Pulau Pinang tetap terpelihara. Pendek kata, tidak ada apa-apa perubahan dibuat untuk mengubah struktur pentadbiran negeri.

Yang baru dan amat berbeza adalah corak dan pendekatan pentadbiran. Ia kini lebih bersih, telus dan saksama dengan agihan ekonomi yang semakin adil. Maksudnya, semua ini boleh dilakukan sebelum 2008 tetapi tidak dilakukan oleh UMNO, Gerakan dan BN. Tetapi ia telah dilaksanakan oleh DAP dan Pakatan Rakyat. Ini adalah proses, dan proses adalah bukti nyata. Mana-mana ahli forensik sekali pun tidak mampu menyangkalnya. Jangan lupa, yang telah diuji pula telah gagal – UMNO. Lihat sendiri track record mereka, dulu, kini dan selamanya – gagal.

Dengan adanya pemimpin Melayu didalam DAP, adakah ia akan merosakkan hubungan dalam Pakatan Rakyat?

UMNO hanya faham politik kaum. Pemimpin mereka ingat orang lain pun seperti mereka. Melayu letak dalam UMNO, Cina dalam MCA dan India dalam MIC. UMNO kata lompat, komponen-komponen BN lain tanya, berapa tinggi mahu lompat. Oleh kerana tidak faham atau pura-pura tidak faham, UMNO terus melaga-lagakan hubungan antara parti-parti komponen Pakatan Rakyat. Itu kerja mereka. Bagi rakyat yang sudah celik – biarlah si Luncai terjun dengan labunya..biarkan. Hakikatnya, apa yang didukung oleh PKR, DAP dan PAS semuanya bersifat politik terbuka. Yakni rentas kaum, agama dan budaya. Ini perjuangan kemanusiaan. Semua ini menjadi dasar bersama PR yang kuat.

Benarkah DAP akan menjadikan negara ini negara Kristian? DAP mahu Perdana Menteri dari orang Cina?

Ini adalah dakyah terbesar UMNO-BN tahun ini. Mereka ibarat berkhayalkan pisang akan berbuah nangka. Dakyah ini menghina intelek masyarakat. Semata-mata mahu membangkitkan kemarahan orang Melayu, mereka telah mencipta berita palsu. Mereka ingat orang Melayu bodoh dan tidak faham Perlembagaan. Sedangkan UMNO bising melalak tentang Perlembagaan dan Islam sebagai agama Persekutuan. Tidak masuk akal langsung tuduhan itu.

Lagi satu, mungkin pemimpin dan ahli UMNO lupa bahawa pemimpin besar mereka Tun Dr Mahathir Mohamad pernah menjelaskan bahawa Perlembagaan Persekutuan tidak menghalang sesiapa yang layak menjadi Perdana Menteri tanpa mengira kaum dan agama. Namun DAP adalah parti berprinsip yang menerima hakikat masyarakat, realiti politik bahawa orang Melayu dan Bumiputera ialah kaum majoriti di Malaysia. DAP dengan hati terbuka menerima Perdana Menteri dari kalangan orang Melayu dan Islam; syaratnya pemimpin yang jujur, ikhlas, bersih dan telus dan adil.

Malah apabila ada pemimpin UMNO yang cuba “cucuk” Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dikatakan mahu menjadi Perdana Menteri, dengan senyum tenang, Presiden PAS itu menjelaskan beliau tidak berminat untuk memegang jawatan itu. Jelas, hanya UMNO yang gila kuasa dan tidak sanggup hilang dari kuasa yang membolehkan mereka membuat segala kebejatan.

Pemimpin UMNO selalu tuduh DAP, PAS dan PKR gila kuasa. Tapi rakyat sudah tahu kelentong dan tembelang UMNO.

Dan akhirnya…

Parti mana yang akan menjadi pembangkang yang ‘kuat’ di Malaysia?

Jawabnya ialah UMNO dan mana-mana komponen BN yang setia dengannya. Ini adalah kerana UMNO-BN yang paling kuat membangkang semua keperluan dan kehendak rakyat.

  • Rakyat mahu hapuskan tol, ia dibangkang ‘kuat’ oleh UMNO-BN
  • Rakyat mahu sistem pendidikan dirombak, UMNO-BN bangkang dengan’kuat’
  • Guru-guru mahu gaji, elaun dan pengurangan kerja pentadbiran untuk tumpu kepada mengajar, UMNO-BN bangkang dengan ‘kuat’
  • Wartawan, seniman dan mahasiswa mahukan kebebesan, UMNO-BN bangkang lagi ‘kuat’
  • Rakyat mahu negara berkebajikan, UMNO-BN tolak keras
  • Rakyat tidak mahu subsidi dikurangkan, UMNO-BN peduli apa kerana rakyat tidak sepenting kroni korporat mereka.

Oleh kerana hebat benar bangkangan UMNO dan BN terhadap aspirasi dan keperluan rakyat, maka elok sangat jika UMNO menjadi ketua pembangkang selepas PRU akan datang. – Roketkini.com

MP Serah Dokumen Projek Hospital Shah Alam Kepada SPRM


SHAH ALAM 10 JUN :Sangsi dengan ketelusan pelaksanaan projek Hospital Shah Alam yang melibatkan kepentingan awam di negeri ini, ahli parlimennya, Khalid Samad tampil membuat laporan di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Laporan itu dibuat ekoran pelbagai dakwaan yang membelenggu projek terbabit termasuk isu pembayaran komisyen berjuta-juta ringgit oleh syarikat yang dikaitkan dengan Kementerian Kewangan.

Terdahulu, Khalid mendedahkan dokumen yang menunjukkan bekas subkontraktor projek itu, Frontier Structure menawarkan komisyen RM30 juta kepada bekas kontraktor utama Sunshine Fleet Sdn Bhd.

Manakala sepucuk surat lagi menunjukkan Kementerian Kewangan mengarahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) memasukkan Frontier sebagai syarikat yang membida projek berkenaan walaupun tidak berkelayakan dan tidak berhasrat berbuat demikian.

Beliau yang ditemui pemberita selepas membuat laporan itu menegaskan, beliau mahu SPRM menjalankan siasatan rapi bagaimana situasi seperti ini boleh berlaku.

"Kita mengharapkan pihak SPRM akan siasat dan selidik kenapa perkara seperti ini boleh berlaku?,"soalnya.

Adalah menyedihkan katanya, projek Hospital Shah Alam yang sepatutnya siap akhir bulan ini masih terbengkalai.

Untuk rekod, projek bernilai RM482.6 juta itu dimulakan sejak November 2007 dan bekas kontraktor utama, Sunshine Fleet hanya menyiapkan tidak sampai 30 peratus dari keseluruhan projek.

Khalid juga turut meminta SPRM menyiasat berhubung penundaan tender disebabkan mahu Frontier memperolehi pendaftaran sebagai kontraktor Kelas A terlebih dahulu.
"Ini menjadi tanda tanya bagaimana perkara seperti ini boleh berlaku dan sekarang ini pun projek ini masih tak berjalan, kenapa ia tak berjalan? Saya rasa mereka nak beri masa untuk Frontier mendapatkan pendaftaran mereka,"tambahnya lagi.

Khalid membuat laporan dan menyerahkan dokumen bukti kepada Pengarah SPRM Selangor, Datuk Jaafar Mahad.

Malah beliau turut melahirkan kekecewaannya terhadap sikap sambil lewa kerajaan pusat di atas kelewatan menyediakan perkhidmatan kesihatan kepada warga Shah Alam hanya kerana lebih mengutamakan pemberian tender kepada kroni daripada kebajikan rakyat.

"Bagi warga Shah Alam ada kesannya, apabila kroni-kroni Umno bertelagah berebut projek, warga Shah Alam menjadi mangsa,"ujarnya.

(function() { var d = document, w = window; w

TERKINI!!! JUMLAH SOKONGAN SD TERDEDAH?