KERAJAAN PINTU BELAKANG HARUS DIAMBIL TINDAKAN..

Kerajaan yang mentadbir negara sekarang ialah PH yang dianggotai oleh PKR, DAP, Amanah, Bersatu serta merangkumi keanggotaan daripada Warisan daripada Sabah.
Kemenangan PH dalam dalam PRU14 lalu adalah berasaskan sokongan rakyat yang mahukan perubahan dengan menyingkirkan BN yang telah berkuasa sejak lebih 60 tahun lamanya.
Dengan kedudukan PH sebagai kerajaan yang telah diiberi mandat oleh rakyat, adalah menjadi tanggungjawab mereka yang berada dalam kerajaan, khususnya anggota kabinet untuk mengekalkannya sehingga PRU akan datang.
Mengekalkan kerajaan yang ada sehingga PRU seterusnya bermakna menghormati pilihan pengundi yang berhak menentukan kedudukan kerajaan setiap lima tahun sekali.
Sebab itu, apabila timbul isu tentang keinginan pihak-pihak tertentu yang mahu membentuk kerajaan baru melalui pintu belakang dengan adanya beberapa menteri didakwa terlibat sedang mencaturnya, ia bukan saja suatu pengkhianatan kepada PH, tetapi juga kepada pengundi seluruhnya.
Lebih merupakan suatu pengkhianatan bila mana kerajaan baru yang ingin dibentuk itu dikatakan mahu mengenepikan satu dua parti dalam PH sendiri dan bekerjasama semula dengan sebahagian pemimpin UMNO yang sudah disingkirkan daripada menguruskan kerajaan sebelum ini.
Apabila pengundi membuat keputusan memilih PH sebagai kerajaan dengan menumbangkan BN, hasrat mereka tentulah mahu gabungan baru itu mentadbir negara melalui kerjasama antara parti-parti dalam PH saja dan bukannya membawa kembali saki baki UMNO sebagai kerajaan semula.
Menteri-menteri PH yang didakwa sedang menjalankan kerja-kerja menumbangkan kerajaan PH sendiri untuk tujuan mewujudkan sebuah kerajaan baru melalui pintu belakang, mereka adalah pendosa dan pengkhianat besar sebenarnya.
Mereka ini tidak harus dibiarkan terus menjalankan kerja-kerja jahat mereka yang hanya bertunjangkan nafsu dan kepentingan peribadi semata-mata.
Keutamaan semua pihak dalam PH ialah mesti mengutamakan PH, bukan sibuk di sana sini mencatur untuk menaikkan semula pemimpin UMNO tertentu sebagai Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau sebagainya.
Pemimpin UMNO sudah dikalahkan dan mereka adalah pembangkang sekarang. Jika mereka mahu jadi kerajaan semula, tunggu saja PRU akan datang dan biar rakyat yang membuat penentuan.
Jika ada bukti dan sebelum segala-galanya terlambat, tindakan tegas dan keras harus diambil terhadap mana-mana menteri atau sesiapa juga yang terlibat dalam perkara itu.
Sebagai menteri dan anggota kerajaan, tanggungjawab mereka ialah bekerja untuk rakyat dan negara serta mempertahanlan kedudukan kerajaan, bukan meruntuhkannya.
Kalau PH mahu bekerjasama dengan mana-mana pihak, ia mesti menjadi keputusan bersama yang melibatkan semua pimpinan dan parti yang bergabung di dalamnya.
Tidak harus dibiarkan mana-mana pihak, kumpulan atau sesiapa juga dalam PH untuk cuba mencatur pembentukan kerajaan baru melalui pintu belakang secara sendirian atau dalam gelap kerana kerajaan PH sedia ada masih sah, berwibawa dan dipercayai rakyat.
Memandangkan isu ini sudah kerapkali muncul dan seolah-olah berterusan tanpa ada penamatnya, Majlis Presiden PH harus segera bertindak menanganinya tanpa berlengah lagi.
Jika perlu dipecat mereka yang menjadi dalang dan petualang yang mahu meruntuhkan kerajaan PH dengan tak henti-henti cuba menggantikannya dengan kerajaan baru yang lain itu, itulah yang paling baik demi kelangsungan, keyakinan serta sebagai menghormati pilihan rakyat. (ShahbudinHusin 19/10/2019)


PENSYARAH ‘KANGKUNG’ KATA BAJET 2020 PINGGIR PETANI, NELAYAN?

KELANTAN TERIMA WANG IHSAN ZAMAN NAJIB, KENAPA BISING?

M40, ADA DUA KERETA LAYAK TERIMA SUBSIDI PETROL

TONY PUA DAPAT GANTI RUGI SAMAN DARI NAJIB Tony Pua dapat ganti rugi saman dari Najib

GELOMBANG TOLAK UMNO MASIH KUAT DI KEDAH, KERJASAMA SUKAR

RAFIZI TETAP BERSAMA ANWAR