ANAK MUDA NI NASIHAT LEBAI YANG DOK BEECAKAP. TUNJUK CONTOH MADANI YANG KELANTAN BUAT


 

UNDANG - UNDANG BARU DI KEDAH


 

BANYAK JUGA KAHWIN PAKSA YANG MAMPU BERTAHAN LAMA


Bekas Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob mengumpamakan hubungan UMNO dan DAP dalam kerajaan sekarang seperti kahwin paksa.


Katanya, perkahwinan secara paksa itu sukar untuk bertahan lama.


Menurut beliau, keretakan dalam gabungan itu sudah boleh dilihat apabila sekurang-kurangnya dua pemimpin kanan UMNO Johor menegur beberapa pemimpin DAP dan PKR kerana melontarkan komen yang disifatkan sebagai menghina parti Melayu itu.


“Setakat ini, itu baru permulaan. Kita tengoklah. Saya tak mahu komen lebih. Tapi dah ada dah, DAP komen tentang UMNO dan UMNO komen tentang DAP.


“Itulah saya kata, kahwin paksa tak boleh. Kahwin mesti suka sama suka.


“Suka sama suka bukan setakat di peringkat kepimpinan tetapi di akar umbi juga mesti menerima perkahwinan itu.


“Kalau tidak, inilah akan berlaku. Mungkin akan lebih teruk lagi. Kita tunggu dan lihat,” tambah Ismail Sabri.


Kita tidak menafikan kebenaran apa yang Ismail Sabri katakan berkenaan kahwin paksa itu, tetapi jika kita perhatikan, lebih banyak masalah berlaku dalam perkahwinan yang dibentuk berasaskan suka sama suka.


Malah, kalah mahu dikira, mereka yang bercerai dan bergaduh setelah berumahtangga juga lebih banyak berlaku dalam perkahwinan suka sama suka.


Dalam perkahwinan politik sehingga terbentuk dua kerajaan sebelum ini misalnya – pimpinan Mahiaddin Md Yasin dan Ismail Sabri sendiri – kedua-duanya adalah suka sama suka, tetapi nampaknya tetap bermasalah juga.


Maknanya, resepi sebuah kebahagiaan atau hubungan kekal lama tidaklah semata-mata suka sama suka.


Pokoknya, bukan kahwin paksa atau kahwin suka sama suka yang menjadi masalah dalam kelangsungan sesuatu hubungan, sebaliknya sejauh mana mana ada kesediaan bertolak ansur, membuang ego dan menerima seadanya apa yang ada di depan mata.


Di zaman dulu, bukan sedikit berlaku kahwin paksa yang semata-mata ia terjadi kerana kehendak orang tua.


Tetapi, disebabkan sedia bertolak ansur, membuang segala ego dan menerima seadanya apa yang ada di depan mata, bukan saja tiap tahun keluar cahaya mata, bahkan rumahtangga terus kekal selama-lamanya.


Ertinya, cinta boleh muncul atau dibina kemudian, meskipun setelah dikahwinkan secara paksa.


Begitu juga dalam hubungan antara UMNO dan DAP sehingga mereka bersama dalam kerajaan sekarang ini, haruslah difahami bahawa pembentukan kerajaan perpaduan ini adalah atas titah Yang Dipertuan Agong demi menyelesaikan ketidaktentuan dalam negara selepas PRU15 lalu.


Itu pun, perlahwinan UMNO dan DAP berlaku setelah PN dan Mahiaddin yang lebih dulu dititahkan untuk berkahwin dengan PH untuk membentuk kerajaan telah menolak titah Agong itu.


Maka, kalau tidak berlaku kahwin paksa, negara akan terus hura hara dan tiada ketentuannya.


Memanglah sukar untuk menjangkakan kahwin paksa UMNO dan DAP ini mampu bertahan lama, apa lagi selama-lamanya, namun jika mampu bertahan sehingga habis penggal sebelum diadakan PRU16 pun ia sebenarnya sudah lebih daripada memadai.


Untuk itu, pandai-pandailah kedua belah bertolak ansur dan membuang ego masing-masing jika tidak mahu kerajaan ini terlepas ke tangan orang lain.


Cuma, jika kahwin paksa yang ini mampu dijaga dan dipertahankan, bukan saja banyak negeri mudah ditawan, lebih penting Malaysia pun mampu lebih lama dalam genggaman kerajaan perpaduan yang ada sekarang.


Ini kerana, secara realitinya, komposisi kerajaan perpaduan ini adalah mewakili wajah Malaysia pelbagai kaum yang sebenar-benarnya. – ShahbudinHusin 17/04/2023.


https://shahbudindotcom.net/INI PERANGAI LEBAI RAZMAN- SAJA AKU ULANG KERANA SUKAHATI PERANGAI RAZMAN.


 

TERKINI - HAMZAH DALAM RADAR SPRM


 

PESAN JEBAT DERHAKA- MELAYU JANGAN JADI TUNGGUL KAYU. SEBAB TU KENA TIPU. ANWAR SEDANG BUAT KERJA. JADI TAK SEMUANYA MUDAH


 

GENERASI MUDA BAWAH 30 TAHUN .SILA DENGAR PENDEDAHAN KONSPIRASI TERHADAP PM10. BERHATI HATILAH SUPAYA PEMBALASAN TIDAK TERKENA KAMU.


 

BEBERAPA HARI LEPAS 40 INDIVIDU DI DAKWA DI MAHKAMAH BALING. SIAPA MEREKA. MEREKA ORANG LUAR YANG DITUDUH MENCURI.


 

PETANG PETANG NI KENA DENGAR BAB LAWAK. TIDAK MENGANTUK. 2 RAKYAT KEDAH INI MALU DENGAN MB SANUSI YANG DIANGGAP SUKA MERAPU DENGAN PROJEK BILLION BILLION. TAPI SATU PUN TARAK. AYAQ TAK DAK DEKAT NAK RAYA. NAK TOEN PUN TAKUT. KEH..KEH..


 

JIKA BENAR REE ITU DICURI, DAN SIAPA PULA YANG MEMBAYAR DENDA. ADAKAH KEDAH DIJAJAH CHINA ?


 

APA BERSATU MALUKAN ZAHID- JOM DENGAR


 

KALUT NAK JADI PEMBANGKANG- TAPI JADI PEMBANGGANG

 


TANGKAP MAKBAPAK YANG TAK BERTANGGUNGJAWAB. BILA KENA LANGGAR KO KALUT NAK SALAHKAN ORANG LAIN

 


Bila kena langgar, nak salahkan org lain lagi !! 

Jalanraya bukan kid's playground !

Polis, cepat pergi tangkap ibubapa mereka dan musnahkan basikal.lajak tu !

WOIII- ORANG KE MASJID PUN KO MARAH...JAHIL TAK KE MASJID KAH ?


 

WALAUN- ABANG MOHD ASRI KATA- KENAPA SAKIT HATI DENGAN PM10- ADA CURI TANAH KAH- SAKAW SUIT KAH- KACAU KO KAH ?


 

BAIK SAJA PM DENGAN MB NEGERI LAIN...BAGUS BETUL. SEKOQ TU JA BEBAI SIKIT...BIAQ KE DIA...


 

BANYAK 100 JUTA-TAMBAHAN KATANYA- APA BEZANYA- BEZANYA MB ADA PHD. BUKA. PERASAAN HASAD DENGKI


 

APA PUN MENGUASAI MEDIA ITU ADALAH PENTING. JIKA ORANG YANG LEMAH MENGUASAI MEDIA ,LEBIH BAIK TUKAR.


 

KERAJAAN PN ADALAH KERAJAAN LUAR TABIE


 

BILA MERASA PEGANG KUNCI PAHALA DAN SYURGA.


 

AGAK AGAK KALAU KITA PERKUATKAN PERTAHANAN KITA, NAK LAWAN KUASA BESAR MACAM NEGARA CHINA KAH ?

 


Aku ada tonton video seseorang yang mengatakan pemikiran DS Anwar lemah kerana mahu berunding dengan China berkenaan kawasan yang terdapat pertindihan tuntutan. Katanya, bila berunding, ada pihak yang untung, ada pihak yang rugi.


Aku berasa gelihati dan simpati. Terutama bila dia kata, kita sepatutnya perkuatkan pertahanan kita,  bukannya berunding.


Aku setuju bab perkuatkan pertahanan. Tapi hakikat sebenar, pertahanan kita sentiasa terabai. Dari dulu kita tak pernah bercita-cita untuk jadi suatu kuasa tentera. Kita lebih tumpukan kepada ekonomi.


Cerita nak kukuhkan pertahanan tu, kalaupun bagus itu cerita masa hadapan. Soalnya sekarang. Sekuat mana kita nak hadapi China? Apa yang kita ada jika China lancarkan perang ke atas kita sekarang?


Berunding bukanlah tanda lemah. Malah, ajak suatu kuasa besar berunding itu sendiri adalah lambang keberanian.


Bayangkan Malaysia sebagai negara dunia ketiga enggan tunduk kepada tuntutan negara seperti China. Bahkan boleh pula kata akan teruskan projek yang dirancang di kawasan itu. Macam budak form 1 ajak budak form 5 yang nak buli dia settle table.


Tak semestinya kalau berunding kita akan rugi. Ia bergantung kepada kepakaran perunding. Boleh jadi rundingan akan membawa keuntungan yang lebih besar.


Memang bukan mudah untuk sesebuah negara itu hendak menyerang negara yang lain. Cuba lihat apa yang terjadi kepada Russia. Sebelum itu Iraq. Boleh hancur ekonomi negara itu. Lagi negara yang jadi musuh Amerika Syarikat. Jadi kemungkinan untuk China serang Malaysia adalah amat tipis.


Pun begitu, bukanlah ia bererti kita boleh buat keras kepada. Negara kita ada hubungan ekonomi dengan China. Kalau kita berkeras, akan lebih merugikan negara kita. Ibarat kata orang tua-tua, tarik rambut dalam tepung. Rambut jangan putus, tepung jangan berselerak.


Kita jangan terlepas kawasan yang dituntut. Tapi dalam masa yang sama, jangan pula terlepas laba ekonomi yang boleh kita dapati hasil hubungan dua hala dengan negara China. Ada faham? Guane boh?


 

Raja GelapJANGAN JADI SEPERTI SEBUAH NEGARA UTARA....SEPERTI KERA MENDAPAT BUNGA- BUNGA ROSAK, APA PUN TAK BERTAMBAH.

 Orang berbudi, kita berbahasa. Orang kuat maki, kita abaikan saja. Biaq dia teriak sorang. Guane boh?

 

Raja Gelap 

.

KENAPA KA SIONG BENGGANG DENGAN ANTONY LOK-SEBAB LOK DAH MEMALUKAN KA SIONG SELEPAS BELIAU MENGAMBIL ALIH KEMENTERIAN YANG BANYAK KELEMAHAN KETIKA KA SIONG MENTERINYA. .

 
Wee Ka Siong ni layak jadi Ketua Pembangkang. Dia lebih rajin cari isu berbanding Ketua Pembabgkang dan Ketua Ahli Parlimen PN. Dan lagi, sebagaimana pembangkang-pembangkang yang ada, Ka Siong juga berfikir luar otak.


Entah apa dendamnya kepada YB Anthony Loke, tak sudah dia cari kesalahan. Walaupun Anthony sudah beberapa kali berjaya buktikan yang dirinya adalah Menteri Pengangkutan yang lebih baik berbanding Ka Siong dahulu.


Kelakarnya dalam isu ini, Ka Siong periksa harga tiket penerbangan MAS di situs AirAsia. Apa ke hal cari tiket MAS di AirAsia? Kenapa tak buka situs MAS sendiri? Kan lebih senang dan tepat. Harga di situs AirAsia tu harga berkomisen.


Ingat Bersatu je pandai makan komisen? AirAsia pun nak gak! Sebab tu harganya lebih mahal. Dan AirAsia tak peduli tiket yang ditawarkan itu kelas Ekonomi atau Perniagaan. Dia cuma nak jual tiket. Sebab itu terjadi kekeliruan ini.


Soalnya, YB Anthony dah berjaya buktikan harga tiket kapal terbang boleh dikawal. Sesuatu yang Ka Siong tak pernah mahu lakukan. Dan disebabkan cemburu, dia cuba sabotaj usaha YB Anthony. Jahat punya orang. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


BEDOL SUNGGUH

 


Shah Al Yahya


Penghasut akaun 1 pencarum KWSP pun nak suruh korek NGO Dol. Tu duit caruman dari majikan bukan duit caruman pencarum KWSP la bedulSTEVEN SIM MEMBANTU LAGI

 
Steven Sim


Saya kenal Fakhri sejak 2013. Kenal dia sebab dia antara orang utama kat Insani, sekolah untuk anak-anak autisme.


Bagi saya Fakhri adalah pejuang membela nasib anak-anak austime. Tapi dia bagitau saya, dia hanya laksanakan tanggungjawab sebagai seorang ayah πŸ‘¨‍πŸ‘©‍πŸ‘¦. 


Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Hanya mak ayah anak-anak autisme yang tahu betapa beratnya ujian menjaga anak tersayang.

 

Pernah dulu, anak autisme Fakhri ditendang keluar dari tadika biasa, dan pada masa yang sama dia tak mampu untuk menempatkan anaknya di sekolah keperluan khas kerana yuran yang terlampau mahal πŸ˜”.


Pengalaman suka duka menjaga anak autisme mendorong Fakhri untuk membangunkan sebuah sekolah khas untuk bantu keluarga B40 dan M40 yang senasib.


Sesungguhnya setelah 10 tahun beroperasi, kebanyakan keluarga yang hantar anak autisme ke Insani merupakan golongan B40 dan M40. Berbanding sesetengah institusi lain yang mengenakan yuran RM5,000-RM6,000, Insani bertekad untuk pastikan yuran mereka ditetapkan pada kadar rendah antara RM1,000-RM1,800 sebulan.


Demi membantu keluarga yang susah, yuran Insani hanya boleh cover 30% daripada kos operasi. Selebihnya Fakhri terpaksa bersusah payah ke hulur ke hilir mencari derma dan dana.


Ada sesetengah keluarga dapat sumbangan zakat sehingga RM1,000 sebulan untuk bayar yuran. Namun, baki RM800 kadang kala masih tinggi untuk mereka tanggung bulan-bulan. 


Sejujurnya, ramai mak ayah yang masih tak mampu nak bayar yuran penuh setiap bulan. Tapi yang paling saya respect, Fakhri tidak menolak pun anak-anak iniπŸ‘πŸ», malah benarkan mereka terus belajar di Insani selagi mana mereka mahu. Sebab Fakhri kata, setiap anak autisme berhak mendapat pendidikan, penjagaan, dan perhatian yang sama macam kanak-kanak lain.


Sebelum Belanjawan 2023, Fakhri telah melawat saya kat MOF untuk bangkitkan isu-isu tentang anak-anak austime dan berharap agar kerajaan akan melakukan sesuatu.


Saya telah mencadangkan pelepasan cukai bagi keluarga yang mempunyai anak-anak autisme, dan syukur, PM kita Dato' Seri Anwar Ibrahim telah bersetuju. Dalam Belanjawan 2023, satu pelepasan cukai yang baharu sebanyak RM4,000 telah diperkenalkan untuk mak ayah dengan anak-anak autisme, ADHD, GDD, dan Down Syndrome.


Ini menjadikan keseluruhan pelepasan cukai untuk anak-anak kurang upaya mencecah RM16,000! 


✅ Potongan sehingga RM6,000 bagi anak kurang upaya yang belum berkahwin dan telah disahkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat,


✅ Potongan sehingga RM6,000 bagi pembelian peralatan sokongan asas,


✅ Potongan sehingga RM4,000 bagi pemeriksaan dan rawatan pemulihan.


Pada hari Isnin, selepas pembentangan Rang Undang-undang Kewangan 2023 di Dewan Negara yang merangkumi pelepasan cukai tersebut, saya terus melawat ke Insani untuk bawa berita baik kepada mereka:


✅ RM200,000, peruntukan pejabat saya, kepada 2 buah sekolah pendidikan khas untuk anak-anak autisme bagi menyokong perjuangan mereka dalam membantu keluarga B40 dan M40. RM100,000 kepada Insani dan RM100,000 kepada IRIS, sebuah lagi sekolah khas untuk anak-anak autisme. 


Sayu bercampur gembira apabila melihat keceriaan di wajah para ibu dan pengendali Insani selepas mendengar berita ini. 


Wahai anak-anak, kerajaan Madani ada bersamamu di kala susah atau senang. Malaysia Madani bermaksud, tiada siapa yang akan ditinggalkan di belakang. Semua kanak-kanak di Malaysia harus mendapat peluang yang sama tak kira kaum dan agama, mahupun kekurangan keupayaan. 


Kita jalan teruih, bersama-sama. ❤️MANA BOLEH LAWAN KERAJAAN LEPAS...

 


RPK kata, 120 hari jadi kerajaan sudah curi RM97 juta. Mana dia tahu? Sebab ada siasatan. Jadi untuk jawab soalan dia, inikan kerajaan yang cakap lawan rasuah, jawapannya adalah YA.


Bayangkan kalau kerajaan enggan lawan rasuah, adakah menteri atau pegawainya akan disiasat? Sudah tentu tidak. Sudah tentu kes ini akan ditutup rapat-rapat sebab jatuhkan imej kerajaan.


Tapi kerajaan yang lawan rasuah, tak peduli. Kalau orang sendiri pun buat, siasat. Bukannya macam kerajaan 'itu' yang ketuanya sendiri sakau, menantu sakau, anak menteri sakau. Kalau dia tak tumbang, rahsia semua selamat. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


SETAN DAH KELUAR DARI BADAN ? KAJANG ATAU SG BULOH BERAYA TAHUN NI ?


Mohd Shah Rim

Bagi pihak Encik Roslizal Razali, abg mewakilkan diri mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri  kepada semua umat Islam diseluruh Malaysia, Jika ada salah dan silap, mohon kemaafan.


Bagi pihak :

Encik Roslizal Razali,

Kajang.

SALAM NAN KOSONG.


 

WEE KA SIONG YANG SUKA "CONG"


 

PENGHINAAN MB KEDAH TERHADAP AHLI UMNO ??


 

TAKTIK KEDAH ALIH ISU


 

KERAJAAN DAH STABIL, TAPI PEMBANGKANG YANG GAGAL MASIH MERACAU

 


PERANAN ULAMAK DAN UMARAK ADALAH UNTUK MEMIMPIN DALAM TRADISI ILMU.


 

MB TEBUK ATAB NI DIA TAK BUAT APA KECUALI NAK RUNTUHKAN KERAJAAN. TU JA CITA CITA DIA


 

JANGAN SALAHKAN ANWAR-HAK PENGAMPUNAN ADALAH DITANGAN YDPA. HAK KELUARGA JUGA BOLEH MERAYU..


 

WEE KA SIONG NI MASA JADI MENTERI PENGANGKUTAN LAH BANYAK BENDA YANG TAK SELESAI.


 

KERAJAAN INI TERBENTUK BUKAN BERASASKAN NAJIB.


 

PROGRAM TEBATAN BANJIR YANG KITA KAJI SEMULA DAPAT JIMATKAN 2 BILLION RINGGIT


 

MASAALAH NEGARA KITA IALAH RASUAH.


 

KENAPA SIBUK SEKARANG. ZAHID HAMIDI JUGA PERNAH BERADA DALAM KABINET KAU...