Razali politikkan isu sukan

Kenyataan Timbalan Menteri Datuk Razali Ibrahim yang cuba menyalahkan pemimpin pembangkang berhubung layanan buruk yang diterima pasukan Malaysia oleh peminat sukan Indonesia ketika Sukan SEA ke-26 yang sedang berlaku di Jakarta merupakan kenyataan yang tidak matang.

Kenyataan tersebut juga mencerminkan betapa pemimpin Umno/BN begitu ketandusan idea dengan menjadikan sebarang isu sebagi bahan politik murahan.

Timbalan Angkatan Muda Keadilan, Khairul Anuar Zainuddin berkata tindakan Razali adalah bukti jelas bahawa pemimpin Umno sedang berada dalam keadaan amat terdesak berikutan terdapat pelbagai isu seperti skandal Fidlot dan pelbagai yang menyebabkan rakyat semakin hilang sokongan kepada kerajaan.

"Sebab itu kita tidak hairan sekiranya apa sahaja isu, pemimpin Umno akan cuba menfitnah pembangkang.

"Jadi apa isunya sekiranya kita menceritakan kebenaran sekiranya memang berlaku kezaliman kerajaan pada rakyat negara ini.

"Isu yang melibatkan Malaysia-Indonesia berada dalam keadaan murung disebabkan pelbagai isu seperti layanan buruk terhadap amah, malah ada kabar berhubung seorang menteri pernah merogol amah dari indonesia dan pelbagai lagi isu yang gagal ditangani oleh kerajaan." tegas beliau ketika dihubungi TV Selangor.

Menurut Khairul lagi, tindakan Razali juga sebagi salah satu kaedah murahan untuk menarik perhatian ahli Umno berikutan perhimpunan Agung Umno yang bakal di adakan hujung November ini.

PATUT MAHATHIR KATA ADA MENTERI UMNO BODO

ADA KAH SEORANG TIMBALAN MENTERI MENGELUARKAN UCAPAN SEPERTI INI.NAMPAK SANGAT BODO DAN DANGKAL DALAM MEMBERIKAN KOMEN.SEPATUTNYA BELIAU MEMBERI KOMEN TENTANG ANAK BUAH BELIAU YANG HADIR DALAM SUKAN SEA INI...NAMUN BELIAU DANGKAL DALAM MEMBERIKAN KOMEN......

APA KENA MENGENA PERLAWANAN BOLASEPAK DAN JUGA PEMBANGKANG...NAK BAGI TAU HANG...DASAR KERAJAAN BN LAH YANG MENYEBABKAN PENDUDUK INDONESIA BEGITU GERAM,KES AMAH DIDERA ,KES PERSEMPADANAN,KES MANIPULASI PEKERJA BURUH,KES ..........BERI KERAKYATAN SECARA BERAMAI-RAMAI DENGAN TEMPOH TAMAT>>>>>


TAK AKAI PUNYA MENTERI..........................

Timbalan Menteri Sukan Datuk Razali Ibrahim, hari ini, menyalahkan pemimpin-pemimpin pembangkang berhubung layanan buruk yang diterima pasukan Malaysia oleh peminat sukan Indonesia pada Sukan SEA ke-26 yang sedang berlaku di Jakarta.

NONE"Mengapa mereka pendam kebencian sebegitu terhadap kita? Kenapa tidak Thailand? Mengapa tidak orang lain? Ia bukan kerana persepi penganiayaan terhadap rakyat Indonesia.

"Pada pendapat saya, ia adalah kerana pemimpin-pemimpin pembangkang yang seringkali ke Indonesia dan memburuk-burukkan negara ini.

"Mereka melabel perkataan buruk terhadap Malaysia, umpamanya ‘Maling’ yang dalam bahasa Indonesia bererti pencuri," kata Razali semasa penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang Bekalan 2012, kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Semalam, pengurus skuad negara, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata pasukan bola sepak Malaysia berkemungkinan akan menaiki kereta perisai Barracuda untuk ke Stadium Gelora Bung Karno bagi perlawanan akhir malam ini.

Beliau berkata, keselamatan pemain adalah lebih penting dan langkah menaiki kereta perisai tersebut bukanlah asing buat skuad itu dalam menghadapi kira-kira 100,000 penyokong yang mahu melihat Malaysia ditundukkan.

Francis Loh takes over as Aliran president as Rama steps down

Francis Loh takes over as Aliran president as Rama steps down


Dr Francis Loh has taken over as Aliran president after P Ramakrishnan decided to step down at the 35th annual general meeting of the society today.

Leadership succession: Francis takes over as Aliran president from Rama

Aliran members present unanimously elected scholar-activist Loh, the outgoing honorary secretary, to lead the organisation.

Dr Mustafa K Anuar, the outgoing assistant secretary, was elected honorary secretary replacing Loh, while Leena Mohan takes over as assistant secretary. Anil Netto was returned as honorary treasurer.

Ramakrishnan will remain in the Aliran leadership as he was elected to the executive committee. Also elected were Dr Prema Devaraj, Andrew Wong, Dr Soon Chuan Yean, Dr Andrew Aeria, Sarajun Hoda bin Abdul Hassan, Angeline Loh, Dr Subramaniam Pillay, Dr Lye Tuck-Po, Ch’ng Teng Liang and Henry Loh.

Jaya Mohan a/l Kathamuthu was elected the honorary auditor.

In his keynote address, outgoing president Ramakrishnan told members, “Based on the Auditor-General’s Report, the BN has forfeited its right to stay on in power. Political change is inevitable; it will come. Let’s go for it.”

Aliran members at the AGM today

The AGM paid tribute to Ramakrishnan’s 18-year stewardship of the organisation. As president, Ramakrishnan was known for issuing forthright statements against injustice, undemocratic practices, unethical politics and human rights violations. “Rama provided steady and courageous leadership over the years, and I have personally been inspired and have learned much from his leadership,” incoming president Loh told the meeting.

Inspired: New Aliran president Francis Loh paid tribute to Rama

Ramakrishnan, who joined the organisation immediately after it was formed in 1977, was first elected president in 1993, at a time when Aliran was faced with a leadership vacuum. As Aliran Monthly editor since 1984, he transformed the organisation’s journal into one of the most respected periodicals in the country, a voice of conscience in Malaysian society.

In a parting note as president, Ramakrishnan reflected, “It’s been 18 years of fulfilling, enriching and rewarding experience.”

Leena Mohan
Assistant Secretary
20 November 2011

NAH AIHHH....DUIT RAKYAT SIAP TUNAI UMRAH....

PKR hari ini mendedahkan lebih banyak berhubung apa yang didakwa mereka sebagai penyelewengan dalam pinjaman mudah RM250 juta yang diberikan kerajaan kepada projek penternakan lembu, Perbadanan Fidlot Kebangsaan.

NONEKali ini, setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata bahawa NFC memperuntukan RM31,580 bagi ketua pegawai operasinya, Datuk Mohamad Salleh Ismail dan anaknya, Wan Shahinur Izran menunaikan ibadah umrah.

Saifuddin juga mendakwa dana awam itu juga disalurkan kepada dua syarikat yang mana Mohamad Salleh mempunyai kepentingan.

Mohamad Salleh adalah suami kepada Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat Menteri Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Dalam bidasan terbarunya itu, Saifuddin berkata PKR mempunyai bukti kukuh bahawa arahan untuk mengerjakan umrah pada tahun 2010 itu dikeluarkan oleh pejabat Mohamad Salleh, sendiri.

azlan"Ia (dana awam itu) juga digunakan untuk menubuhkan Biofuture Global (M) Sdn Bhd dan Meatworks Singapore Pte Ltd," katanya.

Sehubungan ini, Saifuddin menggesa polis dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat transaksi dan urusniaga NFC dengan tumpuan diberikan kepada aktiviti perniagaan dengan National Meat and Livestocks Corporation (NMLC) dan Real Food Company (RFC) serta dua syarikat dari Singapura itu.

MINTA MAAF CITILINER ....DUIT DAH BAGI PADA SHAHROZAT..........

PM NAIK BAS

Untuk nak membantu rakyat,rasanya susah dah sebab rakyat terbanyak naik bas....tak kira lah dalam bas itu banyak mat Indon atau Mat bangla....tapinya inilah kesudahan untuk rakyat meratapinya.......


Rugi RM300 juta, Cityliner henti operasi di enam negeri bulan depan.Oleh kerana bas ini untuk rakyat , maka kerugian syarikat ini dibiarkan sahaja sebab rakyat sahaja yang menaiki bas tersebut...jadinya kena terima lah rakyat.....beorban untuk 1 MalaysiaKOTA BARU, 20 Nov — Konsortium Transnasional Bhd (KTB) mungkin menghentikan sepenuhnya perkhidmatan bas henti-hentinya Cityliner di enam negeri bulan depan sekiranya tidak ada pihak dapat membantu menyelesaikan masalah syarikat yang mengalami kerugian itu.

Pemberhentian perkhidmatan itu dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Pahang, melibatkan 80 laluan dan 400 buah bas.

Pengarah Eksekutif Konsortium Transnasional Tengku Hasmadi Tengku Hashim berkata dengan kerugian kira-kira RM300 juta yang ditanggung kini, syarikat tersebut terpaksa bertindak begitu bagi mengelakkan daripada terus menanggung kerugian setiap tahun.

Dipetik Bernama Online, beliau berkata pihaknya juga belum menerima sebarang “hitam putih” dari pihak-pihak yang dikatakan berjanji mahu membantu menyelesaikan isu tersebut termasuk kerajaan-kerajaan negeri dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Tengku Hasmadi berkata pihaknya akan berunding dengan kerajaan Negeri Sembilan esok dalam usaha membantu pihak syarikat menyelesaikan isu itu.

“Begitu juga dengan kerajaan negeri Kelantan belum ada tindakan proaktif diambil... walaupun mereka pada dasarnya bersetuju membantu meringankan kerugian syarikat,” katanya.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini dilaporkan berkata kerajaan negeri memperuntukkan bantuan RM100,000 sebulan selama empat bulan kepada anak syarikat KTB, Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan (SKMK), yang mengendalikan perkhidmatan Cityliner di negeri itu bagi mengurangkan bebas kos operasi.

TAK UNIK APA HISHAM....BETUL LA APA YANG MAHATHIR CAKAP....

BN pilihan orang Muda – macam "poyo" aje slogan tu!
Written by Webmaster
Monday, 21 November 2011
Amanat Presiden UMNO menetapkan usaha bersungguh untuk memenangi kembali sokongan anak muda terhadap UMNO. Presiden UMNO mahu kedua-dua sayap – Pemuda dan Puteri bekerja keras untuk tujuan ini kerana hampir 38.8% pengundi adalah kalangan mereka dari lingkungan umur 21-40 tahun. Ini merangkumi hampir 12 juta pengundi. Dalam penyampaian amanat tersebut – Pemuda UMNO dan Puteri melancarkan slogan BN pilihan orang Muda. Maaf kerana terpaksa mengkritik sedikit. Mungkin Ketua Pemuda dan Ketua Puteri tidak sedar bahawa perubahan drastik anak muda hari ini adalah sikap dan persepsi mereka. Slogan mungkin tidak penting sangat tetapi BN pilihan orang Muda – hanya menggambarkan betapa terkebelakangnya komunikasi Ketua Pemuda UMNO dan Ketua Puteri UMNO mengenai “karakteristik” pemuda hari ini.


TIDAK NAMPAK PERUBAHAN YANG BERKESAN DAN UMNO PUN TIDAK BOLEH MEMPERTAHANKAN DIRI. BILA DITUDUH RASUAH SENYAP. MALAH NAK SEBUT NAMA MELAYU PUN SUDAH TIDAK BOLEH LAGI,KALAU SEBUT SAHAJA SUDAH JADI RASIS

Dr Mahathir :

UMNO SUDAH MENJADI ROSAK DENGAN TERUK APABILA TUN ABDULLAH BADAWI MENGAMBIL ALIH. INI KERANA BELIAU MENGUTAMAKAN KELUARGANYA DAN MACAM-MACAM LAGI TUDUHAN RASUAH DAN PENGLIBATAN MENANTUNYA. SEKARANG INI UMNO YANG ROSAK INI DIWARISI OLEH DATUK SERI NAJIB UNTUK BELIAU PERBAIKI. UMNO PERLU BANYAK MASA SUPAYA IA BOLEH DIPERKUATKAN. TAPI BELIAU PUN SIBUK DAN TIDAK MEMPUNYAI MASA YANG CUKUP. PEMIMPIN LAIN PULA BELUM ADA KREDIBILITI DAN MASIH BARU.


Pelbagai masalah yang melanda Umno, seperti dikritik bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah unik pada parti itu semata-mata, kata naib presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Katanya, mengenali Dr Mahathir, perkara sebegitu sentiasa dilontar setiap kali menjelang perhimpunan agung Umno saban tahun untuk disahut anggota parti.

perkasa visit kdn on isa 290911 hishamuddin"Masalah ini bukan unik pada Umno sahaja. Saya tak nafi berlaku tetapi kita sentiasa melalui proses rombakan dan tranformasi," kata Hishammuddin yang juga menteri dalam negeri.

Ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis tertutup amanat presiden bersama Pemuda dan Puteri, Hishammuddin berkata, majlis seperti hari ini menunjukkan bahawa kebimbangan itu akan dapat dihadapi.

Dr Mahathir dalam wawancaranya dengan Utusan Malaysia hari ini menggambarkan Umno lemah kerana tiada usaha giat menghadapi pilihan raya, tambahan lagi dengan keadaannya yang rosak selepas diterajui bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin berkata, program hari ini ke arah mendapatkan semula sokongan orang muda yang merupakan kuasa penentu dalam pilihan raya umum.

Katanya, dalam merangka halatuju mereka perlu khusus menjadikan generasi muda sebagai tumpuan atau touch point parti.

"Sebab itulah kita rangka slogan baru 'BN pilihan orang muda' sebagai ganti 'Undilah BN'," kata anggota parlimen Rembau itu.

Ditanya sama ada Pemuda mahukan lebih kerusi dalam pilihan raya umum akan datang, Khairy enggan mengulasnya.

"Ini percakapan keluarga," katanya ringkas.

(function() { var d = document, w = window; w

NAK AMBIL VAKSIN PUN TAK TERKAWAL...YANG LAIN KE LAUT LAH GAMAKNYA...

  Kekeliruan berlaku di luar pusat vaksinasi utama KL Imran Ariff  - May 15, 2021  Komunikasi lemah menyebabkan penerima vaksin yang berkump...