Mamak yang lupa diri hilangkan kuasa Melayu

Bukankah Melayu hilang kuasa angkara Umno?

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menyifatkan Tun Mahathir Mohamad ketinggalan keretapi dan masih memutar pita rakaman lama untuk mempengaruhi pengundi di dalam Pilihan raya Umum (PRU) akan datang.

“Beliau cuba membawa budaya takut di dalam masyarakat supaya jangan tolak Umno kerana nanti Melayu hilang kuasa. 

Bacaan seterusnya di sini:   Melayu hilang kuasa angkara Umno!

PR pastikan hasil negara dipulang kepada rakyat – Anwar

KUALA LUMPUR 26 September: Pakatan Rakyat (Pakatan) komited melaksanakan reformasi ekonomi dalam memerangi rasuah dan memastikan kekayaan hasil negara diagih secara adil kepada rakyat, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Reformasi ekonomi yang ditawarkan Pakatan bukan hanya berkisar soal menggantikan rejim lama dengan pemerintahan baru, tetapi suntikan kebangkitan kepada sektor ekonomi negara,” kata Ketua Umum KEADILAN itu.

Menurutnya, pemerintah Umno hari ini mewarisi amalan ekonomi lapuk yang penuh dengan rasuah, kronisme dan dan nepotisme yang kian parah.

“Sikap buruk itu harus dihentikan, bukan dengan retorik transformasi, tetapi dengan reformasi ekonomi yang konsisten,” kata Anwar.

Tambahnya, dasar afirmatif yang ditawarkan kerajaan sekarang tidak patut kerana hanya memberi manfaat kepada mereka yang rapat dengan golongan elit pemimpin.

“Sudah tiba masanya kita kembali kepada matlamat asal untuk membantu mereka yang benar–benar memerlukan dan layak,” jelas Anwar ketika berucap di hadapan lebih 350 tokoh korporat di Kelab DiRaja Selangor, semalam.

“Sistem tender terbuka yang diamalkan di negeri Pakatan tidak hanya memastikan perjalanan proses lebih telus dan adil, malah mampu mengurangkan kos projek lalu merangsang pertumbuhan ekonomi yang lebih kukuh,” kata Anwar lagi.

“Demi rakyat, reformasi akan kita laksanakan apabila Pakatan menerajui Putrajaya kelak,” kata Anwar.

Berkaitan:  Belanjawan Pakatan Rakyat 2013:  Ekonomi Rakyat Negara Berkat

Tinjauan: PR mesti elak percanggahan pendapat

Sokong Najib tapi tak mengundi BN

Kajian terbaru UMCEDEL menunjukkan antara faktor utama penolakan BN ialah isu integriti pemimpin BN dan Umno.

PETALING JAYA: Program transformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah berjaya meningkatkan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional, menurut kajian  Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL). 

Bacaan seterusnya di sini:    PR perlu elak percanggahan pendapat