6 JAHANAM DI TAHAN POLIS....MEMANG TAK CERDIK

6 remaja ditahan bantu siasat gangguan majlis ABU
Polis menahan enam orang remaja untuk membantu siasatan berhubung kejadian gangguan terhadap majlis ceramah pergerakan Asalkan Bukan Umno (ABU) di Jalan Kebun, Shah Alam, Sabtu lalu.

abu ceramah disturbed 220112 05Mereka termasuk seorang pelajar tingkatan empat, seorang pelajar tingkatan lima dan pelajar yang menunggu keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Manakala yang lainnya menganggur.

Tiga daripada mereka ditahan pada 24 Januari lalu, manakala tiga lagi ditahan awal pagi ini.

Anwar berterima kasih kepada inisiatif "Ah Wah Gor"

Anwar berterima kasih kepada inisiatif "Ah Wah Gor"

MerdekaReview

"Terima kasih... Menghargai inisiatif ini dan saya teramat gembira dengan respon yang diberikan. Respon sepanjang menyambut Tahun Baru Cina sungguh memberangsangkan buat saya. Tahun Naga ini bakal menandakan satu permulaan untuk Malaysia yang demokrasi, adil dan bersatu-padu... Terima kasih."

(asal: "tq..apreciate the initiative and i'm extremely pleased with the response. i'm encouraged by the response during the chinese new year celeberations. the year of the the dragon would signify a new beginning for a democratic, just and united malaysia...xie xie")

Demikianlah respon Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim (gambar kanan) terhadap penubuhan laman sosial bahasa Cina "Ah Wah Gor", secara tidak rasmi untuk dirinya. Beliau meninggalkan komen ini dengan akaun Anwar Ibrahim II-nya, pada kira-kira jam 12.48 tengah hari, tadi.

Penubuhan laman sosial "Ah Wah Gor" (Abang Anwar) di Facebook pada 20 Januari 2012 oleh penyokongnya, sebagai respon kepada penubuhan laman sosial rasmi bahasa Cina Perdana Menteri Najib Razak, yang dinamakan "Ah Jib Gor" (Abang Ah Jib). Bagaimanapun, bilangan warga internet yang "like" Ah Wah Gor berjaya memintas bilangan yang "like" Ah Jib Gor dalam masa 24 jam.

Sehingga jam 1 petang tadi, Ah Wah Gor telah mencatat lebih 38,000 orang peminat, sementara Ah Jib Gor hanya mencatat 18,615 orang peminat. Sementara itu, Ah Jib Soh (merujuk kepada isteri Najib) yang ditubuhkan untuk "memerli" Rosmah Mansor turut mencatat kira-kira 9,000 peminat.

Di samping itu, banyak laman sosial bahasa Cina yang ditubuhkan, misalnya Ah Siang Gor (merujuk kepada Lim Kit Siang), "Ah Eng Gor" (merujuk Lim Guan Eng), dan Ah Nik Gor (merujuk Nik Aziz).

Baca: Ah Wah Gor memintas Ah Jib Gor dalam 24 jam!

Baca: Sindiran banjiri laman Facebook Najib versi bahasa Cina

Anak dibawa turun ke jalan raya kerana yakin peserta bukan perusuh!

Aku sanjung tinggi insan ini, kerana bukan sahaja berani malah tahu akan hak rakyat.Beliau boleh melihat dan kenang kembali peristiwa di Perak dan lain-lainnya didalam blog ini.

Nashita Md Noor

"Mana-mana orang yang merekrut atau membawa kanak-kanak ke perhimpunan atau membenarkan kanak-kanak pergi ke perhimpunan juga dianggap telah melakukan kesalahan, dan jika disabitkan boleh didenda sehingga RM20,000." - Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011.

Berat hukumannya, gerun mendengarnya. Tujuannya tiada yang lain selain satu yang terlintas di hati. Menakutkan orang ramai untuk turun berdemonstrasi, tunjuk perasaan membantah kezaliman. Tidak mahu menunjukkan bahawa ramai yang berani turun berdemonstrasi menunjukkan rasa tidak puas hati, malah berani membawa anak-anak bersama bagi membuktikan bahawa perhimpunan yang bakal diikuti itu ialah sebuah perhimpunan aman.

"Itulah, lain kali jangan bawa anak. Kenapa bawa anak kecil ni!" Terjerit-jerit seorang lelaki di belakang memarahi kerana saya membawa bersama anak bongsu, Asiah yang ketika itu berumur tujuh tahun di tahun 2009. Saya langsung tidak memaling kepala untuk melihat siapakah lelaki itu yang terjerit-jerit memarahi saya.

Keadaan kecoh ketika itu dengan orang ramai berkejaran berlari menyelamatkan diri. Ramai yang terbatuk-batuk dan tersedak sambil terjerit-jerit dalam suasana yang kelam kabut akibat tembakan peluru gas pemedih mata bertubi-tubi kearah orang ramai yang berhimpun di perkarangan Masjid Ubudiyyah Kuala Kangsar, 6 Februari 2009.

Sambil berjalan, terbatuk-batuk dan ketakutan kerana terasa tidak dapat bernafas akibat bau gas pemedih mata yang perit, menyempitkan ruang pernafasan, mata pedih berasap, fikiran jadi tidak menentu dan hilang kawalan diri, serasa seperti putus nafas. Saya membimbing tangan Asiah berjalan menuju kearah Masjid. Asiah juga menjerit menangis dan terbatuk-batuk. Sangat cemas. Lelaki tadi masih memarahi saya. Dalam kelam kabut itu saya juga menjerit dan hanya menjawab, "Ini anak saya dan hak saya untuk membawa dia. Saya jaga dia." Saya membawa Asiah ke Masjid dan ada lelaki lain yang menyambutnya dan membawa dia ke tempat yang selamat.

(Di dalam perhimpunan ini yang berlaku dalam krisis rampasan kuasa Perak, suami saya telah ditangkap dan dipenjarakan selama empat hari tiga malam di Lokap Polis Kuala Kangsar. Anak-anak kami tidak gentar dan berasa malu atau takut dengan pengalaman ini. Hingga kini beliau dan 12 yang lain masih dibicarakan di peringkat pembelaan.)

Sifat tolong-menolong dalam menjaga keselamatan di antara satu dengan yang lainnya di antara para peserta perhimpunan aman adalah di tahap yang terbaik terutamanya terhadap wanita, anak-anak termasuk warga emas.

Keadaan perhimpunan yang bermula sebaik selesai solat Jumaat adalah aman dengan orang ramai turun berjalan dengan teratur. Keadaan menjadi kecoh dan tidak terkawal apabila pihak Polis, SB dan FRU mula merusuh dan menembak gas pemedih mata.

Kalau difikirkan mungkin serik dan takut untuk turun ke mana-mana perhimpunan aman kerana ianya tidak lagi aman apabila mereka yang sewajibnya menjaga keselamatan mula mengganggu keselamatan dan keamanan awam.

Perhimpunan PROTES pada 28 Mei 2006.

Ini bukan kali pertama saya menyertai perhimpunan aman, malah turut membawa anak-anak bersama di setiap perhimpunan aman yang kami pergi. Bermula 20 September 1998. Ketika itu saya sarat mengandungkan anak yang ketiga, tujuh bulan. Turut serta berjalan dari Masjid negara menuju ke Dataran Merdeka menunjuk perasaan membantah kezaliman yang berlaku ke atas Anwar Ibrahim ketika itu. Sejak itu saya tidak pernah berpaling lagi dan hilang rasa gentar apabila berdepan dengan apa-apa isu kezaliman.

5 November 2000, Himpunan 100,000 rakyat dengan tema "Kembalikan Hak Rakyat" membantah kezaliman pemimpin kerajaan ke atas rakyat. Ketika itu saya sekali lagi mengandungkan anak yang bongsu tujuh bulan dan mendukung anak ketiga yang berumur 18 bulan. Saya tidak mahu ketinggalan walau suami menghalang kerana risaukan keselamatan isteri dan anak-anaknya kerana beliau tidak dapat bersama saya kerana bertugas sebagai salah seorang Jawatankuasa Penganjur. Saya tidak menghiraukan nasihatnya dan berkeras mahu bersama.

Perhimpunan berakhir di sepanjang lebuhraya KESAS apabila polis menyekat semua jalan masuk ke lokasi perhimpunan di Jalan Kebun. Sungguh bersejarah dan saya bangga kerana berada di dalam lipatan sejarah itu. Melangkah "divider" jalan dalam keadaan sarat mengandung. Bila keadaan nampak tidak terkawal dan polis mula tunjukkan tanda-tanda mahu bertindak, orang ramai menyelamatkan saya dahulu. Seorang pemuda mendukung anak saya yang kecil dan mengiringi ke kereta. Sekali lagi divider jalan dipanjat untuk pulang ke kereta yang diletakkan di tepi lebuhraya KESAS. Saya juga melihat seorang ibu muda bersama suaminya mendukung bayi yang saya kira baru berusia dalam dua atau tiga bulan. Mengapa mereka berani melainkan kerana mereka yakin semua yang hadir adalah peserta dan bukannya perusuh.

Suasana ini sungguh mengharukan hati dan meyakinkan bahawa sesebuah perhimpunan adalah aman dan mereka yang turun berhimpun dengan seikhlas hati kerana mengikuti sebuah perjuangan yang murni atas dasar benci kepada kezaliman dan mahu tunjukkan dengan jelas akan perasaan itu kepada mereka yang zalim. Peserta akan sentiasa menjaga keamanan dan menjaga keselamatan di antara satu dengan yang lainnya.

Maka perasaan gusar dan takut perlulah dibuang jauh-jauh walau ianya tetap akan timbul dalam hati. Tidak dapat dinafikan perasaan takut dan gusar itu tetap akan hadir kerana kita tidak pernah dapat menjangka tindakan Polis, SB dan FRU demi untuk membuktikan bahawa perhimpunan itu adalah ganas dan peserta adalah perusuh.

Perhimpunan Aman adalah juga satu ruang pertemuan rakyat secara besar-besaran, pertemuan keluarga yang besar, maka hingga hari ini saya masih membawa anak-anak bersama agar mereka lihat sendiri keberanian dan kebangkitan rakyat yang tidak mahu terus terusan "dibuli" oleh pemimpin negara sendiri yang tidak menghayati slogan mereka "Rakyat didahulukan" sebaliknya rakyat hanya didahulukan dalam hal-hal kesusahan.

Anak-anak juga tidak pernah mahu ketinggalan turut serta dan mereka juga tidak pernah merasa gentar walau pernah melihat kezaliman pihak polis di depan mata sendiri dan pernah melalui saat- saat yang mencemaskan bahkan anak yang kedua yang ketika itu berusia 13 tahun pernah ditangkap bersama saya dan dipenjarakan sehari semalam ketika mengikuti Perhimpunan Aman membantah Akta Zalim ISA pada 1 Ogos 2009. Ini juga tidak membuatnya rasa gentar dan terus mahu bersama seolah menjadi anak yang menjaga keselamatan ibunya.

Kita harus terus berani, tanamkan semangat juang dalam diri anak-anak agar mereka tidak mudah ditindas. Perjuangan perlu diteruskan, keberanian harus ditanam dalam diri. Kezaliman perlu ditentang dan tidak boleh berdiam diri dengan kezaliman. Perjuangan hari ini bukan untuk generasi kita sebagai ibu bapa namun ini adalah perjuangan bagi menjamin masa depan anak cucu kita agar tidak tergadai dek kerakusan pemerintah. Saya percaya dengan prinsip Kuasa di tangan Rakyat!

*Nashita Md Noor ialah ibu kepada empat orang anak, suri rumah, aktivis masyarakat, tiga kali ditangkap dan dua kali merengkuk dalam penjara. Kini dibicarakan untuk dua kes perhimpunan aman, PROTES kenaikan harga barangan dan himpunan Mansuh ISA.

HAK KERAJAAN KE ATAS RAKYAT

Oleh: ALMAHDHA

Ramai tidak sedar bahawa sekarang kita dalam fasa penghujung dalam pengambilalihan kuasa pemerentahan negara kepada kerajaan baru. Bukan perkara angan angan lagi, ianya telah jelas.

Ramai antara kita masih lagi tidak dapat menafsirkan kedudukan politik negara sedang menuju perubahan besar kepada lebih matang dalam memastikan negara selamat dan maju.

Telah jelas kerajaan sekarang telah kehabisan daya dan usaha kerana pemerentahan yang ada sekarang tidak lagi sesuai dengan perubahan dunia. Pemerentah sekarang tidak lagi dapat melihat apa keperluan rakyat dan keperluan dunia menjalani kehidupan.

Rakyat malaysia kini sedang melihat satu kehidupan lebih maju dan berbeza dengan kehidupan masa lalu. Malangnya kerajaan sekarang tidak mamapu menurut perubahan dunia. Kerajaan tidak ada kemampuan untuk bersaing dalam mentadbir negara seperti dikehendaki rakyat.

Sedar atau tidak rakyat Malaysia sekarang telah maju kedepan lebih maju daripada yang dipandang oleh kerajaan sekarang. Pemikiran politik pemerentah telah terbukti semakin ketinggalan jauh kebelakang. Rakyat sekarang mahukan perubahan dalam pemerentahan negara.

Telah bertahun kerajaan diberi peluang membawa negara kearah kemajuan sejajar dengan kehendak dunia. Namun kerajaan gagal membuktikan kemampuan memberi kebaikan kepada rakyat. Rakyat sekarang menunggu menggunakan kemahiran sejajar dengan peralihan corak pemerentahan dunia.

Corak pemerentahan kerajaan sekarang lebih kepada mengajak rakyat mengikut cara kerajaan bukan memberi sokongan kepada rakyat dalam mengecapi corak pemerentahan dikehendaki. Terlalu lama rakyat menunggu kerajaan mengubah cara pemerentahan kepada lebih baik dan mesra rakyat. Namun ia kelihatan gagal.

Apa yang kerajaan lakukan lebih kepada menghendakkan rakyat mengikut kehendak kerajaan dan menghalalkan apa sahaja kerajaan lakukan. Rakyat tidak boleh mempertikaikan apa yang kerajaan lakukan kerana kerajaan telah banyak melakukan kebaikan kepada rakyat. Sepatutnya membiarkan dan menyokong setiap tindakan kerajaan sebagai membalas budi kerajaan.

Itu yang diajar kerajaan kepada rakyat agar menyetujui tindakan kerajaan walau apa sekali pun. Walau terdapat tindakan lebih kepada mengkhianati hak rakyat, bukan hak rakyat pertikaikan tindakan kerajaan. Rakyat hendaklah menutup mulut dan membiarkan sahaja kerajaan buat kerana kerajaan adalah betul.

Pelajaran yang diberikan kepada rakyat semenjak dari bangku sekolah supaya menyanjungi kerajaan dan menyokong tindakan kerajaan sepenuh hati. rakyat tidak lah boleh menghukum kerajaan kerana kerajaan telah banyak melakukan kebaikan kepada negara.Jika inilah caranya pemerintahan kerajaan, maka ianya boleh dikatakan sebagai pemeritahan yang diktaktor.kerajaan memberi dan rakyat hanya menerima tanpa boleh mengkritik kerajaan.Jika inilah coraknya, maka tunggulah kesan pemeritahan dan ajaran yang diberikan , akan kembali kepada kajatuhan kerajaan yang hanya tahu memberi dan tidak mahu dikritik.