PMX PEGANG LEPAS NAIK 1.5 TRILLION.


 Tak adil nilai begini. 


Sorang jadi PM masa krisis covid-19 lepas dia khianat kawan-kawan dalam gabungan parti sendiri. 


Sama jugak dengan bandingan antara PMX dan PM Najib. Sorang jadi PM masa hutang negara ratus billion, sorang jadi PM masa hutang negara ribu billion. Adil dekatkan kita dengan takwa. 


Simple kan? 🙂PUAK KHAWARIJ NI, JANTAN BETINA SAMA SAJA.

 Aku di bulan Ramadhan ni memang seboleh mungkin cuba kurangkan menghadap media sosial. Tapi bila sesekali bukan media sosial, terkedu aku melihatkan perangai walaun yang habis 𝗺𝗲𝗺𝗳𝗶𝘁𝗻𝗮𝗵, 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗮𝘀𝘂𝘁 𝗸𝗲𝗯𝗲𝗻𝗰𝗶𝗮𝗻, 𝗺𝗲𝗺𝘂𝘁𝗮𝗿 𝗯𝗲𝗹𝗶𝘁𝗸𝗮𝗻 𝗳𝗮𝗸𝘁𝗮 𝗱𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗽𝘂.


Aku jadi terfikir. Di saat Allah ﷻ menjanjikan balasan pahala yang berlipat kali ganda kepada setiap ibadah yang dibuat dalam bulan Ramadhan, beginilah caranya walaun 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗶𝗱𝘂𝗽𝗸𝗮𝗻 bulan yang penuh barokah ini? Sampai tertonjol sifat kebodohan mereka.


Contohnya posting ini. Entah apa di dalam benaknya hingga boleh bandingkan 𝗴𝗲𝘁𝗮𝗵 yang dibawa oleh penjajah British dahulu dengan 𝗯𝗮𝘄𝗮𝗻𝗴? Takkanlah dia 𝘁𝗮𝗸 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗯𝗲𝗿𝗳𝗶𝗸𝗶𝗿 𝘀𝗲𝗰𝗮𝗿𝗮 𝗿𝗮𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 langsung?


Pertama, ketika British bawa pokok getah dulu, tak ada sesiapa yang 𝗽𝗲𝗿𝗻𝗮𝗵 𝘁𝗮𝗻𝗮𝗺 pokok itu di negara kita. Jadi tentulah perlu dikaji kesesuaian tanah, iklim dan sebagainya. Sebab takut nanti hasil dituai tak seperti yang diharapkan.


Lagipun, masa tu tak wujud lagi agensi seperti 𝗥𝗜𝗦𝗗𝗔, 𝗠𝗔𝗥𝗗𝗜 dan sebagainya. Internet pun takde. Sekarang ini maklumat semua di hujung jari. Teknologi meliputi segala hal. Dah tentulah masa untuk kajian itu dah jadi pendek. Takkan itu pun tak reti?


Aku pun tak faham apa yang walaun 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗸𝗶 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 dengan usaha Abang Mad untuk mengatasi masalah keterjaminan makanan. Padahal sekiranya ini berjaya, yang dapat faedahnya adalah kita semua. 𝗧𝗲𝗿𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 juga. Atau walaun ni rakyat asing?


Ada yang kata Abang Mad ambil kredit menteri lama. Kerja ini dah dimulakan sebelum ini lagi. Aku tak pasti. Tapi kalau betul ia telah dimulakan sebelum ini lagi, kenapa masalah ini 𝘁𝗮𝗸 𝗽𝗲𝗿𝗻𝗮𝗵 𝘀𝗲𝗹𝗲𝘀𝗮𝗶 bahkan 𝗸𝗶𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗿𝘂𝗻𝗰𝗶𝗻𝗴 ketika zaman 33 bulan dahulu?


Apa yang kita mahukan daripada menteri kita adalah 𝘂𝘀𝗮𝗵𝗮 untuk atasi segala masalah yang ada. Dan itu tak nampak pun berlaku 𝗸𝗲𝘁𝗶𝗸𝗮 𝗣𝗡 𝗱𝗮𝗹𝗮𝗺 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 dulu. Tak kira siapa bawa benih bawang. Yang penting siapa yang selesaikan isu yang membelenggu rakyat.


Ketika Kerajaan Perpaduan terbentuk, kita diselubungi begitu banyak masalah yang berpunca daripada 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗵 𝘂𝗿𝘂𝘀 oleh kerajaan sebelumnya. Hari ini satu persatu masalah itu kian selesai. Tapi walaun bukan bersyukur bahkan menghina dan memutar belitkan fakta.


Bila hati tu dah 𝘀𝗲𝗵𝗶𝘁𝗮𝗺 𝗯𝗼𝗻𝘁𝗼𝘁 𝗸𝘂𝗮𝗹𝗶, memang takkan nampak kebaikan orang. Begitulah bila mata hatinya telah dibutakan dan akalnya mati. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


KIRA NI PALING SIMPLE PUNYA TARAF TAMADDUN MANUSIA. DULU JALAN LAIN JALAN LAMA KUALA LIPIS.. SAMA JUGA.. JALAN BARU PUN SAMA JUGA.. MAAF CAKAP LA.. TAMADDUN PALING LEKEH LA.. TAK BOLEH BAWA KE PENANG.. MALU KE CINA DAP. PENANG BERSIH SENTIASA.


 

PMX BALIK PERMATANG PAUH. UCAPAN TERBAIK BELIAU


 

BERAS TEMPATAN KEMBALI DI PASARAN

 

Jamzuri Ardani


Azan ada ✅

Tilawah Quran ada ✅

Beras tempatan ada✅


Malaysia harmoni tanpa khawarij.
ASINGKAN YANG SUKA MEMECAH BELAH MASYARAKAT

 

Zuwairi Md Yusof

Padan muka KETUA PEMUDA UMNO MALAYSIA EXCO MELAKA,ADUN MERLIMAU PALATAO yang telah di tahan PDRM.Sumbat dalam lokap IPD Kota Kinabalu beberapa hari heret ke mahkamah kerana terus menghasut orang ramai untuk memboikot KK SUPER MART walaupun ZAHID HAMIDI dan MKT UMNO sudah suruh dia berhenti dan YDPA 17 SULTAN IBRAHIM suruh jangan ambil kesempatan dan STAND DOWN isu kalimah ALLAH pada stoking.Alhamdulillah! Terbaik PDRM


Pencetus ketidakamanan dan ketenteraman awam wajar di asingkan daripada masyarakat terutamanya masyarakat berbilang bangsa dan agama negara.ZAHID dan MKT UMNO harus ambil tindakan tegas dan keras dengan memecat KETUA PEMUDA UMNO dari jawatan KPUM dan MKT supaya imej UMNO dan peluang BN tidak terjejas teruk PRN SABAH,MELAKA dan JOHOR.Bola di kaki anda untuk mengajar anasir2 pengacau dalam kerajaan MADANI.


Jangan ada PIMPINAN MKT UMNO dan AHLI2 UMNO yang salahkan PMX,PH pula sebab wakil GPS iaitu KARIM sendiri berbunyi mahukan PDRM ambil tindakan pada AKMAL SALEH.ANALISIS PERNIAGAAN DARI SEORANG TOKAN AYAM GUNTING

 

Kawan aku tokan ayam gunting,

Dia sendiri ada 12 staf tukang potong ayam jadi ayam gunting. 


Ada lagi 30 staf yang handle kerja kerja lain termasuk jaga gerai ayam gunting. 

Bulan puasa ni dia buka 8 tapak ayam gunting 


Dia kongsi,


Sales tahun ni slow yakmat. 

Kalau last year, ayam gunting average leh dapat 2k.  Tahun ni nak dapat 1k pun susah. 


Cuma dia dengan aku setuju atas beberapa point,


Sales sebab banyak faktor.


Bukan kuasa membeli 100%.


Contoh,


1- Terlalu banyak baazar ramadan baru buka. Kita ambil contoh, bawa kereta 5minit, mesti jumpa baazar. 


2- Satu tempat baazar, ada 26 tapak.  Penganjur bagi 3 peniaga jual ayam gunting. 


3- Terlalu banyak pilihan, event, food truck .sekarang bersepah sepah. 


Kuasa membeli masih sama, cuma kalau seorang ibu bapa ada 1k untuk spend,

Mereka akan fokus buat belian penting dahulu. 


Kitaran duit masih sama, cuma terlalu banyak pilihan lain. 


1- sekolah nak buka, kena prepare macam macam.

2- kuasa membeli kat tiktok lebih tinggi..

3- banyak produk fnb yang di jual kat online..

4- pelbagai resepi yang di viralkan influencer. 


Kita ambil contoh, resepi air dari KA.  Orang akan buat sendiri air kat rumah, benda ni akan bagi impak lah kat orang untuk buat belian air di baazar. 


Aku ulang sekali lagi,


Kitaran duit tidak jauh beza, cuma banyak faktor yang beri impak.  

Kalau dulu ada cheff ammar je jual lamb shank,


Sekarang dah ada  abang azrul batu pahat. 


Harga rm50 ni dah bagi impak besar dekat spending orang ramai. Walaupun bukan lah impak besar kat majoriti, tapi kitaran duit tu dah masuk ke pihak pihak lain. 


Kalau juala. Sebulan mereka ni leh cecah 1juta untuk jual lamb shank jer, untuk dua kedai dua brand. Sedangkan 1juta ni sales untuk banyak peniaga lain..


Faham ?  


Kuasa membeli masih sama,


Tapi banyak faktor mempengaruhi. 


End up,


Demand vs supply.


Makin ramai duduk dekat supply, makin tinggi persaingan.LAIN MACAM PAUK KHAWARIN JATUH HUKUM


 Chee ibrahim

 
Tidak zikir berjemaah tu benda khilaf, tapi mulut hudoh, suka mengumpat, suka mengata ke orang adalah tidak ada khilaf Haram hukumnya. 
NI PATUT TANGKAP JUGA NI.


 Ustaz Wan Ji Wan Hussin masuk penjara 9 bulan di sebabkan laporan polis pada 11 tahun lepas dalam ceramahnya yg di katakan sbg menghasut & menghina.

Kini, bagaimana seorang ahli pas yg berceramah di masjid memperlekehkan ayat Quran demi matlamat politiknya tak di ambil tindakan? Dalam semua media digital dan cetak risalah pihak pas ketika bulan puasa, semuanya tulis "non muslim". Jika pihak lain sebut non muslim tak boleh dan di kaitkan dgn surah Al-kafirun, manakala puak extremist lebai ini saja boleh ?

Sila report...ambil tindakan! BAN mereka dari ceramah menghasut di masjid2.


BANYAK DUIT YA WAKIL RAKYAT PAS..NOMBOR PLAYE KERETA KEMAIN LAGI YA


 

KALAU TAK ADA ROYALTI ..MEMANG TAK TERDAYA LA NAK BANTU RAKYAT


 

DR AKHMAL DI TAHAN


 Cepatnya. ditahan...haaaaa...menghasut kot...Ya g ni tak mau tahan kah..???


KUATERS KERAJAAN DI PUTRAJAYA DISALAHGUNA. ADA JADIKAN STOR DAN TEMPAT PRRSINGGAHAN. ORANG LAIN NAK DUDUK JUGA.


 

PRLABUR LARI BILA SANUSI JADI MB


 

REKOD DIN CIRIT YANG TAK SEMEMGAH MANA


 

NI LAH ANTARA PEMIMPIN YANG SEDANG MENGGELABAH DALAM HIDUP. KESIAN ORANG TASEK GELUGOR...


 

PERAK ANTARA NEGERI YANG MENINGKAT MAJU


 

HANG KENA KUTUK HANG TUDUH TENTERA WALANON. WOII SANUSI HANG MAKI ORANG KEPALA BAPAK BAGAI TAK PA PULAK YA..PROBONO MACAM KAMI TAK PAYAH BAYAR PUN...BUKAN MACAM TENTERA PN...SAKAW SANA SINI BAYAR CYBERTROOPER..YAAA.AMPUSALAM..MARAH TAK PA JANGAN KOYAK.


 

RAYA KALI INI, HARGA AYAM TAK NAIK. JANGAN BIMBANG
 Dengan ini, min dan Datuk Ameer nak umumkan bermula esok sehingga 14 April 2024, harga Ayam Super kat MYDIN dijual dengan harga 🥁🥁🥁


RM7.90/kg 🤩


Promosi sah dari 05 April 2024 sehingga 14 April 2024 di MYDIN Semenanjung sahaja.


#MYDINMalaysia
Tak rindu ker zaman Din Cirit ni? 
INI CARA PMX- BUKAN GALAK RAKYAT KELUAR SIMPANAN KWSP
BERAS TEMPATAN MASIH ADA DI MYDIN. INI MYDIN KINRARA. 


W. Faudzin. 

 Cara PMX.  Beras tempatan tak cukup? Kerajaan  perluaskan lagi tanaman padi.

 Harga bawang import dah mahal? Kerajaan usahakan tanaman bawang.  Cara Din cirit jadi PM dulu, rakyat susah takde duit, korek tabung kwsp.  Tak cukup.lagi? Korek lagi tabung KWSP .  Duit KWSP pun semakin kurang.  Akhirnya, PMX juga yang tolong topap kan RM 500 bagi mereka yang ada simpanan hanya di bawah RM10K.


Banyak persoalan bermain di minda mengenai 'tahanan di rumah'.


Zainuddin Omar
• bolehkah banduan terima pelawat di rumah?

• ada pegawai penjara yang jaga rumah?

• banduan boleh fly malam panjat pagar pergi kedai mamak pekena teh tarik?


***************

Seorang 'saksi kritikal' bersedia untuk memfailkan afidavit untuk menyokong semakan kehakiman Najib Razak bagi mencabar kewujudan titah adendum (tambahan) oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 supaya bekas perdana menteri itu menjalani tempoh pemenjaraan selama enam tahun di rumah.


Peguam utamanya, Muhammad Shafee Abdullah mengesahkan perkara berkenaan ketika ditemui media selepas pengurusan kes dalam kamar berhubung perkara itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini.


Bagaimanapun, peguam itu tidak mendedahkan siapa 'saksi kritikal' tersebut.


Difahamkan, semasa urusan kamar, Shafee memaklumkan kepada Hakim Amarjeet Singh mengenai dakwaan 'saksi kritikal' itu.


Amarjeet telah menetapkan 17 April untuk mendengar permohonan Najib bagi kebenaran memulakan semakan kehakiman terhadap pelaksanaan perintah tambahan yang didakwa oleh Yang di-Pertuan Agong dikaitkan dengan pengampunan separa yang mengurangkan separuh hukuman penjara bekas perdana menteri itu kepada enam tahun dan mengurangkan denda daripada RM210 juta kepada RM50 juta.


Pada 1 April, Najib, ketika masih menjalani hukuman penjara di Penjara Kajang berhubung sabitan kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta, memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman.


Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 1 April lalu, Najib Razak mendakwa bahagian tambahan (adendum) dalam pengampunan diraja membenarkannya untuk menghabiskan baki hukuman penjara enam tahun dengan tahanan di rumah.


Dalam semakan kehakiman itu, Najib memohon mahkamah mengarahkan menteri dalam negeri, peguam negara, Lembaga Pengampunan, kerajaan persekutuan dan beberapa lagi responden untuk mengesahkan dakwaan itu.


Menurut salinan permohonan semakan kehakiman itu, Najib mendakwa bahagian tambahan itu dikeluarkan oleh Yang di-Pertuan Agong pada 29 Januari lalu.


Najib turut memohon perintah mahkamah agar responden bukan sahaja mengesahkan perkara itu, tetapi "dengan serta-merta mengeluarkan pemohon daripada penjara Kajang ke kediamannya di Kuala Lumpur, di mana pemohon akan meneruskan hukuman penjaranya di bawah tahanan di rumah".


Dia turut memohon perintah mandamus agar responden memberikan versi asal adendum diraja tersebut, kos dan apa-apa relif yang dirasakan sesuai oleh mahkamah.


Dalam afidavit sokongannya pula, Najib mendakwa haknya terjejas dan dilanggar oleh responden dengan mengabaikan pertanyaannya berkenaan dakwaan bahagian tambahan tersebut.


Dakwanya, tindakan responden mengabaikan permintaannya merupakan pelanggaran terhadap hak asasinya di bawah Perlembagaan Persekutuan, selain bersamaan dengan penghinaan kepada Agong.


Dia turut mendakwa responden cuba menyembunyikan kewujudan bahagian tambahan itu.


Pada 4 Mac lalu, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata bekas perdana menteri yang kini menjalani hukuman penjara itu tiada dalam senarai banduan yang akan menjalani hukuman penjara menerusi tahanan di rumah.


Menteri itu memberitahu Malaysiakini bahawa program Pelepasan Banduan Secara Berlesen (PBSL) hanya menyenaraikan tahanan yang menjalani hukuman penjara kurang dari empat tahun, warga emas, wanita hamil dan orang kurang upaya (OKU).


"Najib tak masuk senarai itu.

"KDN nak buat untuk yang penjara empat tahun dan warga emas, ibu mengandung dan OKU," kata Saifuddin.


Sebelum itu, Harian Metro melaporkan KDN bersetuju secara prinsip untuk inisiatif tersebut bertujuan mengurangkan kesesakan di penjara, bukan untuk disalahgunakan oleh pemimpin yang disabitkan kesalahan.


Saifuddin juga menolak dakwaan dasar tahanan rumah bertujuan untuk membolehkan Najib menjalani baki tempoh hukuman penjara dengan selesa, menyifatkannya sebagai berniat jahat.KEH.. KEH.. KEH..

 

WALAUN Hidup Seribu Tahun, Kalau Takde Otak Apa Gunanya’…             Zunar Cartoonist Fan Club

BADUT MANA TAU MALU

 

Dia buat kilang kat Kulim, 𝗞𝗲𝗱𝗮𝗵. Sia-sia la. Nanti ada 𝗯𝗮𝗱𝘂𝘁 𝘀𝗮𝗿𝗸𝗮𝘀 mengaku kilang tu usaha dia. Badut mana reti malu 


Untuk negeri-negeri tak bersyukur tu, 𝗷𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗯𝗮𝗴𝗶 projek langsung. Dia claim kredit tu satu hal, dia 𝘁𝗮𝗯𝘂𝗿 𝗳𝗶𝘁𝗻𝗮𝗵 tu satu hal lagi.


Biar je 𝗯𝗮𝗱𝘂𝘁-𝗯𝗮𝗱𝘂𝘁 yang dikatakan hebat dan sempoi sangat tu buat sendiri. Tengok boleh tak. Baru betul! Guane boh?


 

Raja Gelap II 


AT&S Labur RM5 bilion, Wujudkan 6,000 Pekerjaan


Subtrat litar bersepadu akan mula dikeluarkan di Malaysia tahun ini! Apa benda substrat litar bersepadu ni? #AT&S #ICsubstrate #MITI #TZA

PDRM AKUI TAHAN 4 RAKYAT MALAYSIA

 


Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan menahan 4 individu bagi membantu siasatan berhubung penahanan seorang lelaki warga Israel bersama 6 pistol di sebuah hotel di Jalan Ampang minggu lalu.


Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain memaklumkan tangkapan warga tempatan terdiri daripada dua lelaki dan dua wanita itu dibuat di beberapa lokasi sekitar Johor, semalam.𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗠𝗔𝗟𝗔𝗬𝗦𝗜𝗔 𝗕𝗘𝗥𝗧𝗔𝗠𝗕𝗔𝗛 𝗕𝗔𝗜𝗞 : 𝗧𝗨𝗥𝗨𝗧 𝗗𝗜𝗔𝗞𝗨𝗜 𝗠𝗔𝗦𝗬𝗔𝗥𝗔𝗞𝗔𝗧 𝗔𝗡𝗧𝗔𝗥𝗔𝗕𝗔𝗡𝗚𝗦𝗔


1) INI hanya satu contoh, 𝗿𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝗨𝗻𝗶𝘁𝗲𝗱 𝗞𝗶𝗻𝗴𝗱𝗼𝗺 𝗦𝗮𝗶𝗿𝗮 𝗛𝗮𝘆𝗮𝘁𝗶 yg dipercayai bermastautin di Malaysia membandingkan ekonomi Malaysia yg dianggap baik berbanding dgn negara lain. Beliau berpendapat Malaysia kekurangan Tenaga Buruh utk tugasan 3D. 𝗦𝗲𝗺𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴𝗻𝘆𝗮 𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮-𝗻𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗹𝗮𝗶𝗻 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸 𝗨𝗦, 𝗨𝗞 𝗱𝗮𝗻 𝗝𝗲𝗽𝘂𝗻 𝘀𝗲𝗱𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶𝗹𝗮𝗻𝗱𝗮 "𝗿𝗲𝗰𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻". Tapi Malaysia kekal bertahan dan mempunyai "fundamental" yg kukuh.


2) Dah byk kali saya menulis tentang ekonomi Malaysia sejak tahun 2023 𝗱𝗶𝗮𝗸𝘂𝗶 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗕𝗮𝗻𝗸 𝗡𝗲𝗴𝗮𝗿𝗮 𝗠𝗮𝗹𝗮𝘆𝘀𝗶𝗮 (𝗕𝗡𝗠) 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗴𝗮𝗶 𝗯𝗲𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗧𝗥𝗔𝗝𝗘𝗞𝗧𝗢𝗥𝗜 𝘆𝗴 𝗯𝗲𝘁𝘂𝗹. Kajian dan ramalan BNM itu benar, PMX mengetuai pasukan yg baik terutama dgn adanya Rafizi Ramli sebagai Menteri Ekonomi dan YM Tengku Zafrul sebagai Menteri MITI. 𝗞𝗲𝗱𝘂𝗮𝗻𝘆𝗮 "𝗲𝘅𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻𝘁" 𝗱𝗮𝗻 "𝘄𝗮𝘆 𝗮𝗯𝗼𝘃𝗲 𝗽𝗮𝗿". 


3) Malangnya org yg 𝗧𝗘𝗥𝗣𝗘𝗥𝗔𝗡𝗚𝗞𝗔𝗣 dgn hasad dengki, dendam peribadi seperti Dr Puad Zarkashi hanya mengikut 𝗿𝗲𝗻𝘁𝗮𝗸 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗰𝗶-𝗯𝗮𝗹𝗮𝗰𝗶 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡𝗚 mahu memburuk-burukkan Rafizi, sekaligus PMX. Tiada kritikan membina. Sehingga ke hari ini mereka 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 membuktikan KUNUNnya Rafizi gagal, semuanya hanya tuduhan, ejeken, fitnah dan tohmahan. Ia sekadar usaha membina persepsi buruk semata-mata demi memuaskan nafsu membenci mereka.


4) Tohmahan mereka 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗦𝗘𝗠𝗨𝗔 𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮 𝗲𝗸𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶 menunjukkan perkembangan yg baik. Hanya MYR menunjukkan prestasi kurang baik kerana masalah ekonomi dunia. Namun ia hanya lah sementara dan hujung tahun 2024 ia dijangka "rebound".


5) 𝗣𝗘𝗥𝗧𝗔𝗠𝗔, PMX dan pasukannya berjaya mengeluarkan Malaysia dari Ekonomi Pandemik dan Post Pandemic. Ini 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 𝗱𝗶𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗔𝗯𝗮𝗵 𝗖𝗼𝘄𝘄 𝗗𝗶𝗻 𝗖𝗶𝗿𝗶𝘁 𝗱𝗮𝗻 𝗣𝗮𝗸 𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗮𝗲𝗶𝗹 menyebabkan perkembangan ekonomi Malaysia terencat, ketinggalan jauh di belakang Indonesia, Vietnam, Filipina dan Singapura dan terkapai-kapai utk pulih.


6) YM Tengku Zafrul diakui berusaha memulihkan keadaan sewakti menjadi Menteri Kewangan tetapi dia tidak diberikan sokongan yg mencukupi oleh 𝗣𝗠𝟴 𝗱𝗮𝗻 𝗣𝗠𝟵 𝗱𝗮𝗻 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶 𝗘𝗸𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶 𝘆𝗴 𝘀𝗲𝗺𝗲𝗺𝗮𝗻𝗴𝗻𝘆𝗮 𝗷𝗲𝗹𝗮𝘀 "𝗜𝗡𝗖𝗢𝗠𝗣𝗘𝗧𝗘𝗡𝗧" ketika itu. 𝗞𝗘𝗗𝗨𝗔, akhirnya yg memulihkan keadaan dan mengembalikan perkembangan ekonomi menjadi normal seperti sebelum pandemik 𝗮𝗱𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗣𝗠𝗫, 𝗥𝗮𝗳𝗶𝘇𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝗬𝗠 𝗧𝗲𝗻𝗴𝗸𝘂 𝗭𝗮𝗳𝗿𝘂𝗹 𝘀𝗲𝗿𝘁𝗮 𝗽𝗮𝘀𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝗿𝗲𝗸𝗮.


7) Sebab itu kita lihat meskipun puak 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 disertai oleh org2 yg dengki dalam UMNO sendiri seperti Dr Puad Zarkashi berusaha 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗺𝗯𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗼𝗹𝗮𝗵-𝗼𝗹𝗮𝗵 𝗲𝗸𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶 𝗠𝗮𝗹𝗮𝘆𝘀𝗶𝗮 𝗻𝗶 𝘁𝗲𝗿𝘂𝗸 kerana "kegagalan Rafizi", masyarakat antarabangsa terutama pelabur asing tidak melihat begitu. 𝗙𝗗𝗜 𝗱𝗮𝗻 𝗗𝗗𝗜 𝘁𝗲𝗿𝘂𝘀 𝗺𝗲𝗻𝗰𝘂𝗿𝗮𝗵 𝗺𝗮𝘀𝘂𝗸 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗸𝗮𝘁. Angka Ekonomi semuanya baik-baik shj malah MYR dan Indeks KLCI semakin kukuh. Itu FAKTA yg tidak boleh disangkal. 


8.) Semua persepsi KUNUNnya Rafizi gagal, kununnya ekonomi Malaysia dalam keadaan tenat adalah 𝗣𝗘𝗠𝗔𝗟𝗦𝗨𝗔𝗡 𝗙𝗔𝗞𝗧𝗔 𝗱𝗮𝗻 𝗡𝗮𝗿𝗮𝘁𝗶𝗳 𝗣𝗔𝗟𝗦𝗨. Banyak FAKTA menyokong kejayaan PMX, Rafizi Ramli, YM Tengku Zafrul dan pasukan mereka mengangkat semula ekonomi dan darjat Malaysia. Kita sepatutya memberi pujian kpd mereka BUKAN memperlekehkan.


9) ANDA boleh baca 𝗙𝗔𝗞𝗧𝗔-𝗙𝗔𝗞𝗧𝗔 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮 𝗲𝗸𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶 yg menyokong pendapat saya tentang ekonomi Malaysia yg semakin baik dlm 𝗯𝗲𝗯𝗲𝗿𝗮𝗽𝗮 𝗖𝗢𝗡𝗧𝗢𝗛 tulisan saya sebelum ini seperti :


i) Pada 10 August 2023 : 𝗛𝗔𝗟𝗔𝗧𝗨𝗝𝗨 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜 𝗝𝗘𝗟𝗔𝗦, 𝗧𝗔𝗣𝗜 𝗪𝗔𝗟𝗔𝗨𝗡, 𝗨𝗡𝗧𝗜𝗧 & 𝗣𝗔$ 𝗕𝗨𝗧𝗔 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜, 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗙𝗔𝗛𝗔𝗠 𝗠𝗔𝗦𝗔𝗟𝗔𝗛 𝗦𝗧𝗥𝗨𝗞𝗧𝗨𝗥 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗗𝗔𝗡 𝗖𝗔𝗥𝗔 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗔𝗧𝗔𝗦𝗜...

Link : https://www.facebook.com/Zusdin3/posts/pfbid023AhwoWLsVTEyfbDpSUZgPh5fq4xcjy85WmQF8buJLofG4wjeqoso5Q9eXwaxxGFGl


ii) Pada 12 February 2024 : 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗗𝗔𝗡 𝗠𝗬𝗥 : 𝗞𝗔𝗟𝗔𝗨 𝗦𝗘𝗧𝗔𝗞𝗔𝗧 𝗡𝗔𝗞 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗔𝗡𝗝𝗜𝗡𝗚 𝗧𝗨𝗡𝗝𝗨𝗞 𝗗𝗘𝗡𝗚𝗞𝗜 𝗣𝗔𝗗𝗔 𝗬𝗕 𝗥𝗔𝗙𝗜𝗭𝗜 𝗥𝗔𝗠𝗟𝗜, 𝗧𝗔𝗞 𝗠𝗔𝗠𝗣𝗨 𝗕𝗔𝗚𝗜 𝗖𝗔𝗗𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗠𝗘𝗠𝗕𝗜𝗡𝗔, 𝗟𝗘𝗕𝗜𝗛 𝗕𝗔𝗜𝗞 𝗗𝗜𝗔𝗠 - 𝗝𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡 𝗖𝗜𝗣𝗧𝗔 "𝗦𝗣𝗔𝗥𝗞" 𝗣𝗘𝗥𝗣𝗘𝗖𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗗𝗟𝗠 𝗞𝗘𝗥𝗔𝗝𝗔𝗔𝗡 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜.

Link : https://www.facebook.com/Zusdin3/posts/pfbid036EJaRJGrppmZw1TTfgCroWUg8FkKLoYQ7ziKsT7etHYea7SnRY4Sxgm4xtLHaajl


iii) 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗗𝗨𝗡𝗜𝗔 𝗗𝗜𝗟𝗔𝗡𝗗𝗔 𝗞𝗘𝗠𝗘𝗟𝗘𝗦𝗘𝗧𝗔𝗡 : 𝗥𝗧𝗮𝗸𝗣𝗞 𝗝𝗔𝗗𝗜 𝗥𝗣𝗞 𝗦𝗘𝗠𝗨𝗟𝗔. 𝗧𝗜𝗕𝗘𝗥......😅

Link : https://www.facebook.com/Zusdin3/posts/pfbid037cDtzB7H9ri1tWztgp5fUTxrE2Z1yhikBDwC8KU9CeqdiJkHVCLUP5cUYjXUhJTol


10) Sebenarnya banyak lagi, diatas ini hanya sebagai contoh saya menyebut angka-angka ekonomi yg rasmi dan dan disiarkan, disebut oleh Kemeterian Kewangan, BNM, Media Arus Perdana dan Parlimen.


11) Siapa yg 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 sebenarnya? Walatok, walargon, walaun & untit KHAWARIJ serta PEMBANGANG sebenarnya 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗴𝗮𝗺𝗯𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻 𝗞𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜 𝗞𝗨𝗡𝗨𝗡𝗻𝘆𝗮 𝗚𝗔𝗚𝗔𝗟 𝘁𝗮𝗻𝗴𝗮𝗻𝗶 𝗺𝗮𝘀𝗮𝗹𝗮𝗵 𝗲𝗸𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶. Sebenarnya Malaysia sedang menuju ke arah kemakmuran ekonomi di bawah pentadbiran PMX. Tunggu 2 atau 3 tahun lagi, 𝗥𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝘁𝗲𝗿𝗯𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗱𝗮𝗿 𝗱𝗮𝗻 𝗸𝗲𝘁𝗶𝗸𝗮 𝗶𝘁𝘂 𝗛𝗔𝗦𝗨𝗧𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡𝗚 𝘀𝘂𝗱𝗮𝗵 𝘁𝗶𝗱𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗸𝗲𝘀𝗮𝗻 𝗹𝗮𝗴𝗶. 


12) 𝗠𝗔𝗝𝗢𝗥𝗜𝗧𝗜 𝗥𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁 𝘁𝗲𝗿𝗯𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸 𝗻𝗶 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗮𝗸𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗱𝘂𝗹𝗶 akan hal-hal yg lain selagi mana ekonomi dirasakan tidak membebankan mereka. Mereka akan sokong sdgkan 𝗽𝘂𝗮𝗸 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝘆𝗴 𝗠𝗜𝗡𝗢𝗥𝗜𝗧𝗜 𝘀𝗵𝗷 𝘆𝗴 𝗱𝗼𝗸 𝗽𝗼𝗻𝗴 𝗽𝗮𝗻𝗴 𝗽𝗼𝗻𝗴𝗮 𝗽𝗮𝗻𝗴 𝗱𝗶 𝗦𝗼𝗰𝗠𝗲𝗱. Rakyat pelbagai kaum, pelbagai agama hidup dgn aman, harmoni, tak peduli dgn politik dan tak bising pun. Semua suara-suara sumbang mengeluh bagai adalah dari walatok, walargon, walaun & untit  𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 yg mahu membina persepsi buruk.


13) Bila diberikan masa PMX akan berjaya mengangkat martabat dan ekonomi negara ini dgn cemerlang. InsyaAllah. 𝗜𝘁𝘂𝗹𝗮𝗵 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗯𝗻𝘆𝗮 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡𝗚 𝘀𝗴𝘁 𝗗𝗘𝗦𝗣𝗘𝗥𝗔𝗧𝗘 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝘁𝗲𝗿𝗱𝗲𝘀𝗮𝗸, beriya sangat mahu menjatuhkan PMX. Balaci 𝗞𝗛𝗔𝗪𝗔𝗥𝗜𝗝 telah tersakiti dan berusaha keras memburukkan imej PMX, Rafizi dan lain-lain Menteri. Sebab mereka tahu PMX akan berjaya dan 𝗵𝗮𝗯𝗶𝘀𝗹𝗮𝗵 𝗽𝗲𝗹𝘂𝗮𝗻𝗴 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡𝗚. Berangan shjlah mereka kerana memainkan isu dan sentimen 3R tidak akan membantu ekonomi Rakyat pun. Sebahagian besar rakyat yg ada otak akan muak dgn hasutan 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗔𝗡𝗚.

Wallahualam.


- Zus Din 

05042023AMANAH TEMERLOH AKTIF DI BULAN RAMADHAN Ketua Awan Kawasan,Puan Rohana Yaacob bersama ajk menyampaikan sumbangan beras dan kuih raya kepada penduduk di Lanchang.


Semoga sumbangan ini dapat membantu meringankan perbelanjaan penerima bagi menyambut Aidilfitri.


#AmanahProgresifPeduli 

#rahmatanlilalamin 

#pedulitemerloh 

#MalaysiaMadaniSAYANG SEKALI, MUDA MUDA TAK GUNA AKAL YANG DIBERIKAN.


 Ada lagi ni ha YB Fadhlina Sidek yang mohon maaf.

WALAUN DIJEMPUT


Dzul
 Giant Bandar Kinrara. Beras tempatan Jasmine 10kg RM26 masih banyak melimpah ruah lagi. Jemput walaun² datang. Terima kasih..😊Pincangnya Wawasan


Nasir Hashim

 -

3 Apr 2024

Follow us on our Malay and English WhatsApp, TelegramInstagramTiktok and Youtube channels.

Aku terpegun sepi
Mengapa negara ku hanyut begini
dijajahi keangkuhan kaum
dan agama;
rasuah dan fitnah berlipat
ganda;
memuja nafsu dan
tagihkan kuasa
Setia menyebar berita
palsu yang porak peranda
negara
Lalu wira-wira media
sosial (keyboard
warriors) menyambut
seruan jelek
Mencanangnya setiap
pelosok negara
Pemimpin oportunis
melamar diri sebagai
pendamai di samping
meniupkan bara api
ammarah (nafsu
kebinatangan)

Amat sedih sekali
Bila sebilangan insan daif
dilambung ke sana sini
supaya mengutuk kaum
dan agama lain
Sudah lupa sejarah
Masih tidak sedar dan tidak
malu menghina keturunan
datuk moyang sendiri
Masih tidak sedar bahawa
di tanah air ini sebilangan
besar kaum Melayu dari
keturunan pelbagai kaum
Maka membenci dan
mengutuk kaum lain
ibarat meludah ke langit
tinggi dan kembali
menepek ke muka
sendiri
Allah sengaja mewujudkan
pelbagai kaum dan agama
supaya kita mengenali,
menghormati dan
bertolerensi
Bukan membenci,
menghukum dan
berkonfrantasi
Maka jangan khianati Allah
dan keturunan sendiri

Sebaliknya
Manusia lelan dan tidak
sangka penghinaan ini
benar-benar lekeh diri
dan kaum sendiri
Kerana sudah dibalut
penyakit rendah diri
(inferiority complex), liar
mencari mangsa
kambing hitam (blame
game) dan cuba
menonjol diri sebagai
perwira jati (bigotry)
Mungkin mereka yang
melatah dalam media
sosial sedang dilanda
kekecewaan
Menghadapi tekanan di
tempat kerja dan
ketegangan dalam
keluarga
Lantas melepaskan geram
memangsakan yang tidak
berdosa
Maka porak perandalah
negara tercinta dan
tercicirlah wawasan
pembangunan dalam
semak sejarah purba

Tetap terkilan
Kerana pemerintah makin
berpatah arah
tagih menegak benang
basah
Meremehkan kepincangan
sekeliling pinggang
Sibuk memperkasakan
darjat, melipatganda
kuasa dan harta
Asyik mengumpan rakyat
dengan budaya pautan/
kebergantungan/minda
subsidi (culture of
dependency)
Mengakibatkan rakyat
tercicir jauh dan
ketandusan ilmu
Maka runtuh kuasa
dayasaing kerana sudah
lama disogok drama
politik pautan yang
melumpuhkan inisiatif
dan jatidiri

READ MORE:  Soft Reminder

 

Bahkan
Kepincangan ini
menguntungkan para
oportunis yang selama ini
melalikan minda rakyat
agar setia kepada
tangan yang memberi
pada pilihan raya nanti
Maka cerminlah diri
Pihak mana harus ditunding
jari
Mampukah tangan-tangan
durjana memulihkan
kerapuhan rumah sendiri
Bukan pemimpin tidak
pernah bersama
menegakkan hak asasi
rakyat
Namun bila menjadi
pemerintah sikap sudah
berubah dan makin
berpaling tadah
Kian memusuhi mereka
yang memperjuangkan
hak rakyat yang tertindas

Justeru itu
Tugas pucuk kepimpinan
tidak lagi menyusun
kembali keadaan dan
kaedah yang capek
(not fine-tuning)
Bahkan merombak semula
(but overhaul) minda
dan hala tuju
pembangunan negara
Bertindak tegas demi
menyelamatkan negara
tercinta

– Nasir Hashim

Support the struggle to build a Malaysia based on Justice, Freedom, Solidarity:

·         Sign up for Aliran's free daily email updates or weekly newsletters or both

·         Make a one-off donation to Persatuan Aliran Kesedaran Negara, CIMB a/c 8004240948

·         Make a regular pledge or periodic auto-donation to Aliran

·         Become an Aliran member

Tel: 04-658 5251 email: aliran.malaysia@yahoo.com

The views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed reflect Aliran's official stand. Views and opinions expressed in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position.

AGENDA RAKYAT - Lima perkara utama

1.    Tegakkan maruah serta kualiti kehidupan rakyat

2.  Galakkan pembangunan saksama, lestari serta tangani krisis alam sekitar

3.  Raikan kerencaman dan keterangkuman

4.  Selamatkan demokrasi dan angkatkan keluhuran undang-undang

5.  Lawan rasuah dan kronisme

Support Aliran's work with an online donation. Scan this QR code using your mobile phone e-wallet or banking app:

 


PRK KUALA KUBU BAHARU LALUAN SUKAR BAGI PH/DAP

 

PRK Kuala Kubu Baharu yang telah ditetapkan tarikh pengundiannya pada 11 Mei depan diramalkan akan menjadi laluan getir kepada PH yang dijangka mengekalkan calon daripada DAP bertanding di kawasan tersebut.

Tarikh 11 Mei yang dipilih SPR itu bersamaan dengan tarikh ulangtahun kelahiran UMNO.

Pada PRN lepas, calon PH daripada DAP, Lee Kee Hiong menang di Kuala Kubu Baharu dengan majoriti 4,119 undi.

Lee meninggal dunia baru-baru ini akibat kanser.

Beliau yang ketika itu memperolehi 14,862 undi menewaskan Teoh Kien Hong (Gerakan-PN) yang mendapat 10, 743 undi, calon PRM, Chng Bon Lai (527 undi) dan calon Muda, Siva Prakash Ramasamy (1,186 undi).

Meskipun Dun Kuala Kubu Baharu ditandingi oleh calon-calon bukan Melayu, tetapi komposisi pengundinya yang seramai 40,226 orang ialah Melayu 46 peratus, Cina 30 peratus, India 18 peratus dan lain-lain 5 peratus.

Ini bermakna faktor kemenangan calon nanti banyak ditentukan oleh sokongan pengundi Melayu, terutama jika kedua-dua parti masih kekal untuk meletakkan pemimpin Cina sebagai calon masing-masing.

Untuk PRK kali ini juga, pertembungan dijangka hanya melibatkan PH dan PN saja dan oleh yang demikian, perebutan untuk mendapatkan sokongan pengundi Melayu pasti lebih sengit sengit.

Sebagaimana disedari semua, hubungan antara UMNO dan DAP tidak begitu baik kebelakangan ini, terutama sejak meletusnya isu stoking berfulis kalimah Allah dengan pemimpin kedua-dua parti saling berbeza pendapat sebelum ini, PRK Kuala Kubu Baharu akan menentukan sama ia menerima kesannya atau pun tidak.

Meskipun isu berkenaan sudah mulai mereda, tetapi Ketua Pemuda UMNO, Dr Akmal Salleh masih menyeru agar diteruskan pemboikotan terhadap KK Mart.

Ia sudah tentu mencetuskan persengketaan secara diam yang berpanjangan antara sesetengah kelompok Melayu dan Cina.

Isunya, jika PH terus meletakkan calon Cina daripada DAP di Kuala Kubu Baharu, apakah pengundi Melayu, khususnya penyokong-penyokong UMNO sedia memberikan undi mereka kepada calon berkenaan?

Tidak mustahilkah akan ada segelintir pengundi Melayu bakal memboikot DAP, sama seperti mereka memboikot KK Mart?

Atau pengundi Melayu akan beralih kepada calon Cina lain daripada Gerakan-PN?

Bagaimana pula jika PN kali ini menukar calonnya kepada Melayu, sama ada daripada Pas atau Bersatu?

Mungkinkah nanti DAP juga akan turut meletakkan seorang calon Melayu di Kuala Kubu Baharu? – ShahbudinHusin 04/04/2024.

 


PEMIMPIN DOK TAYANG KETA- WALAUN PUTIH MATA. Pimpinan pejuang islam sekarang masing-masing tunjuk kekayaan dan status kedudukan masing-masing...kereta siapa paling mahal,nmbor kereta siapa paling cantik...itu yang sebenarnya....tak percaya cuba lihat kereta yang dimiliki pimpinannya dengan nmbornya..siap dengan lambang skali di kereta kadang-kadang..bukan cemburu dan dengki..tapi status sebagai sebuah parti yang berjuang islam...jika zaman nabi..bagaimana khidupannya pejuang islm...yang kaya dan jutawan menjdi miskin di infak ke jalan Allah...itu sjarahnya....kadang-kadang sesetengahnya pula hina kedudukan yang miskin....betul lah ssetengahnya orang mengatakan ulamak dunia terlalu banyak sekarang..payah jumpa yang ikhlas dalam perjuangan islam yang sebenar...


pssssssst : Takkan YB kami nak naik kancil. Biar dia lah..dia ada duit....walaun....

KATA MAHATHIR NAK BANGUNKAN 4 NEGERI MISKIN. CAKAP IKUT SEDAP MULUT.
W. FAUDZIN

 Aku teringat lagi kata2 MB perlis sebaik saja Mahathir dilantik jadi penasihat kpd 4 negeri Pas.  Dia kata, lepas ini Mahathir akan bangunkan kesemua negeri2 tersebut, dan kita tak perlu lagi bantuan dari kjaan pusat.  Beberapa hari lepas, PMX melawat Perlis dan Perlis mohon peruntukan tambahan dari Pusat.  Tanpa fikir panjang, PMX luluskan RM14 Juta kepada Perlis.  Mana mahathir?


HADIR BSRBUKA DYMM SULTAN SELANGOR Alhamdulillah, hari ini saya hadir dalam Majlis Berbuka Puasa DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Bersama Rakyat dan penyampaian sumbangan Hari Raya 1445H di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong, Shah Alam. Baginda juga diiringi DYMM Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Hajah Norashikin, DYTM Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah serta Menteri Besar Selangor, YAB Dato’ Seri Amirudin Shari. 


Mendoakan ke hadrat Allah SWT semoga Tuanku dikurniakan keberkatan dan qarar bersemayam di atas singgahsana serta seluruh Kerabat Diraja dan rakyat negeri Selangor jua sentiasa dilimpahi rahmat dan hidayah-Nya serta berada dalam keadaan sihat dan sejahtera. 


Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:


إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ


Maksudnya: “Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ketika dia berbuka doa yang tidak akan ditolak”. [Riwayat Ibn Majah (1753)]PERAK NEGERI PERTAMA MENGELUARKAN HASIL BAWANG.

 🌐 Perak Jadi Negeri Pertama Di Malaysia Membawang (Mengeluarkan Bawang) Di SungkaiProjek perintis tanaman bawang seluas satu hektar di Kampung Ladang Bikam, Sungkai berjaya memberikan hasil pengeluaran 2.3 tan untuk tuaian kali pertama.


Penanaman ini menggunakan varieti bawang merah BAW-1 yang dihasilkan oleh MARDI dan mula ditanam pada Januari lalu dengan melibatkan kawasan fasa 1 seluas 0.6 hektar.


Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mula menjalankan penyelidikan tanaman bawang Malaysia (BAW-1, BAW-2 dan BAW-3) sejak 2020 dan mula menaman secara pukal pada 2023 telah mula mengeluarkan haasilnya di Sungkai, Perak.