Rakyat Malaysia beri Idris Jala dua minggu selesaikan kemelut FGVH – Tony PuaKUALA LUMPUR, 8 JUN: DAP mengalu-alukan pelantikan Datuk Seri Idris Jala sebagai “pihak bebas” bagi menyelesaikan kemelut Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) dengan menyarankan beliau menyemak amalan pentadbiran korporat syarikat terbabit sebagai langkah awal.
Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua berkata, Idris harus menyiasat dakwaan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) FGVH, Datuk Zakaria Arshad berhubung tindakan ahli lembaga pengarah meluluskan pelaburan “tidak masuk akal” dengan mengenepikan pandangan jawatankuasa eksekutif.
“Masalahnya ialah tidak ada seorang pun daripada ahli lembaga pengarah, selain CEO ada tugas ‘eksekutif’. Ini bermakna mereka (ahli lembaga pengarah) tidak boleh membawa sebarang ‘pelaburan’ secara terus kepada lembaga pengarah untuk diluluskan.
“Selain Pengarah Bebas, Tan Sri Isa Samad dan tiga lagi pengarah bukan eksekutif harus menjelaskan kuasa apa yang ada pada mereka untuk mengarahkan FGVH melakukan transaksi terus yang mana telah ditolak oleh pengerusi jawatankuasa eksekutif (exco)?” soalnya dalam kenyataan hari ini.
Zakaria dilaporkan media berkata beliau diketepikan dalam membuat keputusan dalam pelaburan Felda Cambridge Nanosystems Ltd yang kini sedang mencari RM550 juta untuk mengembangkan operasinya selepas kerugian RM117 juta dalam tempoh empat tahun.
Selain itu, beliau yang kini digantung tugas oleh ahli lembaga pengarah FGVH juga mendakwa telah membantah untuk membayar RM300 juta untuk 30 peratus pegangan dalam sebuah kilang krimer di Klang yang dianggap sebagai bukan peniagaan teras syarikat perladangan tersebut.
Ia, kata Tony yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, membangkitkan persoalan mengenai siapa sebenarnya yang menjalankan operasi FGVH, ahli lembaga pengarah atau jawatankuasa eksekutif.
Ini kerana, menurutnya, sebarang cadangan transaksi haruslah diteliti terlebih dahulu oleh exco untuk dibawa kepada ahli lembaga pengarah bagi mendapatkan sebarang keputusan.
“Bukanlah bidang tugas ahli lembaga pengarah, malahan pengerusi bukan eksekutif, untuk mencadangkan sesuatu transaksi kepada ahli lembaga pengarah untuk diluluskan, lebih-lebih lagi jika ia telah ditolak (lebih awal) oleh exco.
“Jika pengarah bukan eksekutif FGVH gagal menjalankan tanggungjawab fidusiari, maka mereka seharusnya dicadangkan supaya melepaskan jawatan,” ujarnya.
Kata Tony, Idris – sebagai bekas ahli kabinet yang menyokong kebertanggungjawaban dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) – harus menyiasat dengan serius dakwaan Zakaria dan mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar kod pentadbiran korporat.
“Rakyat Malaysia menggesa Datuk Seri Idris Jala melengkapkan siasatannya dalam tempoh dua minggu bagi memastikan kemelut dalam FGVH yang mana disenaraikan di Bursa Malaysia dapat diselesaikan secepat mungkin,” katanya.

MELAYU SILA DENGAR INI


ADAKAH HARI-HARI TERAKHIR ISA DI FGV SUDAH SEMAKIN HAMPIR?


SAIFUDDIN TELAH LAMA MERAMALKAN TENTANG APA YANG AKAN BERLAKU KEPADA ISA SAMADPantas dan cekap, barangkali itulah ungkapan paling tepat untuk menggambarkan mengenai tindakan SPRM terhadap kemelut yang melanda Felda Global Ventures Holding atau FGV ketika ini.

Baru semalam CEO FGV, Zakaria Arshad diarahkan bercuti sementara untuk berdepan siasatan dalaman sebagaimana yang diumumkan oleh  Pengerusi Lembaga Pengarah syarikat itu, Isa Samad dan kemudian Zakaria pantas bertindak balas dengan mahukan SPRM menyiasat keseluruhan perjalanan urusniaga FGV, tidak sampai 24 jam agensi penguatkuasa anti rasuah itu sudah pun memulakan tindakannya.

Menurut laporan media,  Zakaria dan Isa akan hadir secara berasingan ke pejabat SPRM di Putrajaya petang ini (semalam) untuk diambil keterangan mereka.

Zakaria dijadualkan hadir memberi keterangan pada jam 2.30 petang, manakala Isa pada jam 5.00 petang.

Dengan ini bermakna, belum pun audit dalaman FGV memulakan penyiasatannya terhadap Zakaria, beliau telah terlebih dahulu berjaya mengheret Isa ke dalam penyiasatan SPRM yang dilaporkannya.

Sudah tentu kehadiran Zakaria lebih dulu ke pejabat SPRM ialah untuk diambil keterangannya berkaitan salah laku Isa sepanjang beliau menjadi Pengerusi FGV, manakala kedatangan Isa pula ialah lebih untuk dilihat bagaimana jawapannya terhadap maklumat-maklumat yang sudah sedia ada di tangan SPRM itu.
Ini berikutan semalam juga Zakaria ada memberitahu beliau sebelum ini cuba menghentikan beberapa pelaburan yang tidak masuk akal yang cuba dibuat oleh FGV.

Dalam keadaan ini, dari segi moralnya Isa sudah pun kalah di tangan Zakaria kerana beliau perlu mengadap SPRM lebih dulu berbanding lawannya itu yang belum lagi berdepan dengan audit dalaman.

Lebih memburukkan lagi moral Isa ialah, sehingga ini belum ada mana-mana pihak yang tampil mempertahankan tindakannya terhadap Zakaria.

Bukan saja semua parti-parti pembangkang bagaikan sepakat berdiri teguh bersama Zakaria, kelompok dalam UMNO sendiri selain lebih ramai yang mendiamkan diri, yang bersuara pula tampak menekan dan  mahukan Isa mengundurkan diri secara baik daripada FGV.

Begitu juga dengan pemain media sosial yang selama ini diketahui pro UMNO, Najib dan kerajaan, tidak ternampak yang tampil bersuara menyokong, mempertahan serta berdiri teguh di belakang Isa.

Isa seolah-olah tiada penyokong dan hanya bersendirian menghadapi kemelut dalam FGV ini.

Kenapa ini berlaku?

Apakah Isa tidak disenangi oleh UMNO sendiri atau terdapat isyarat tidak baik daripada Putrajaya yang tidak lagi memihak kepadanya?

Apakah kesalahan-kesalahan Isa, jika ada, di dalam FGV terlalu sukar untuk dipertahankan sehingga tidak ada mana-mana pihak dalam UMNO yang sudi tampil untuk membela dan mempertahankannya?

Dan adakah dengan adanya siasatan segera lagi pantas oleh SPRM ini menandakan hari-hari terakhir Isa di FGV sudah semakin hampir?

Apa pula pilihan terbaik bagi Isa?

Mahu tidak mahu, Isa sebenarnya mempunyai pilihan yang semakin terhad untuk dirinya. Berkeras untuk melawan hanya mendedahkan lagi dirinya kepada pelbagai kemungkinan yang tidak diingini.

Selain cakap-cakap yang berterusan mengenai penglibatan ahli keluarganya yang tertentu dalam perniagaan di Felda dan FGV sejak dulu, jika kita masih ingat, anak beliau sendiri, Najib Isa pernah diambil keterangannya oleh SPRM pada 2015 lalu berhubung pembelian hotel oleh Felda yang bernilai ratusan juta ringgit di London.
Sumber-sumber lain yang mengetahui pula berkata, terdapat juga ahli keluarga isterinya terlibat sama dalam beberapa perniagaan dengan Felda dan FGV selama ini.

Bermakna, jika Isa cuba bertahan dan berkeras dalam kemelut yang ada ini, beliau bukan saja mendedahkan dirinya kepada pelbagai kemungkinan, tetapi juga mungkin masa depan anaknya yang merupakan Exco Pemuda UMNO dan ahli keluarga isterinya kepada penyiasatan, dan tidak mustahil tindakan oleh pihak SPRM.

Pastinya penyiasatan SPRM yang menyeluruh akan menyelongkar segala kecurangan urusniaga yang pernah berlaku selama ini di Felda dan juga FGV.

Maka, berundur dan meletakkan jawatan adalah pilihan terbaik bagi Isa. (ShahbudinHusin 07/06/2017).
KEMELUT FELDA PELUANG PH TEMBUSI KUBU BN – BERSATU

FAKTA ATAU AUTA?
Entah kenapa, tiba-tiba saja bekas Ketua Polis Negara, Musa Hassan tampil mempertikaikan bayaran RM9.5 juta kepada Shafee Abdullah yang didakwa daripada akaun peribadi Najib Razak seperti yang didedahkan oleh Sarawak Report, baru-baru ini.

Kata beliau, bagaimana bayaran itu boleh dibuat sedangkan akaun peribadi Najib sudah ditutup sejak 2013 lagi?

Sebelum itu, beberapa puak pro Najib turut menggunakan hujah yang sama untuk menafikan bayaran tersebut meskipun Perdana Menteri dan Shafee sehingga ini kekal membisu dan berdiam diri daripada memberi sebarang reaksinya.

Benarkah perkara itu?
Faktanya ialah seperti di atas ini. (ShahbudinHusin 08/06/2017)

PH HARUS REALISTIK ISU CALON PM SELAIN ANWAR – PENSYARAH

JIKA PRU SEPTEMBER, AMANAH PERAK YAKIN BERI CABARAN SENGIT – IR NIZAR