HA..HA..JABATAN AGAMA NAK TAHAN ORANG MABUK BERCAKAP


SAJA AKU TAK MAU BETULKAN BEBERAPA LOGHAT INDONESIA INI. SEBAB KENYATAAN LAWAK YANGAKU TERJEMAH DALAM BAHASA INDON INI SEBAGAI SATU SLOT YANG MEMPERLI ORANG MABUK OLEH RAJA PETRA.....Departemen agama akan menahan Hishammuddin Hussein atas kesalahan minum, suatu tindakan yang dilarang bagi umat Islam di Malaysia. Departemen agama mengatakan bahawa mereka yakin bahwa Hishammuddin mabuk saat ia membuat pernyataan yang dilaporkan oleh Bernama di bawah ini.

NO dilarang memegang

Raja Petra Kamarudin

Oposisi Mencoba Untuk Twist Arti 'Ketuanan Melayu', Says Hishammuddin

KUALA LUMPUR, Nov 29 (Bernama) - Oposisi sedang mencoba membingungkan orang-orang dengan memelintir arti 'Ketuanan Melayu', kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin, yang juga wakil presiden UMNO, kata Parti Keadilan Rakyat (PKR) pernyataan Presiden Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail tentang hal ini jelas memiliki motif politik dan bertujuan menyebabkan kegelisahan di antara berbagai ras di negara ini.

Saat menutup kongres tahunan ketujuh PKR di Petaling Jaya, Wan Azizah mengatakan partai menolak 'Ketuanan Melayu "konsep.

Hishammuddin mengatakan para pemimpin PKR akan membungkuk untuk tingkat manapun dalam mencoba untuk menggalang dukungan dari masyarakat tanpa memikirkan dampak terhadap perkembangan jangka panjang bangsa.

"Saya ingin bertanya Wan Azizah dan pimpinan PKR, mereka juga menolak institusi penguasa Melayu? Apa yang dibesarkan oleh PKR jelas merupakan upaya untuk meremehkan orang Melayu. Kami tidak ingin institusi penguasa Melayu untuk bisa juga diremehkan, "katanya dalam sebuah pernyataan Senin.

Dia mengatakan itu ada untuk semua untuk melihat bahwa non-Melayu juga menikmati buah dari kemajuan negara, dan pada kenyataannya, memiliki irisan besar dari kue ekonomi dibandingkan dengan Melayu.

Dia mengatakan non-Melayu juga bebas untuk menyadari potensi penuh mereka tanpa hambatan diletakkan di jalan mereka.

"'Ketuanan Melayu' tidak untuk membuat Melayu 'Tuan' (master). Sejak kelahiran UMNO dekade lalu untuk juara penderitaan para Melayu, bukan ras telah terpinggirkan atau menjadi budak," katanya.

Hishammuddin juga mengatakan pemikiran dan ideologi penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berusaha untuk menanamkan muncul untuk mengikuti konsep dan membawa propaganda di era Uni Malaya sebelum Merdeka (Kemerdekaan).

"Tindakan-Nya menunjukkan ia tidak memiliki/tahu hal untuk konstitusi dan hukum negara," tambahnya.

WOIIII. KERA JAAN ....DENGAR LAGU INI

BN siap sedia tawan kawasan PR

BN siap sedia tawan kawasan PR

Posted by admin on December 4th, 2010

Barisan Nasional sedang bersiap sedia untuk menawan kawasan-kawasan yang dikuasai pembangkang dengan menjadikan gabungan 13 parti itu lebih inklusif, menarik dan gagah menjelang pilihan raya umum akan datang. Usaha itu, yang berpaksikan konsep menawan hati rakyat khususnya golongan muda yang merupakan sebahagian besar pengundi, akan dinakhodai Perdana Menteri dan Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sebaik saja mengambil alih jawatan Pernama Mentei tahun lepas, Najib menggerakkan beberapa inisiatif ke arah penjenamaan semula BN, dengan menjadikan kemerosotan sokongan dalam pilihan raya umum 2008 dan beberapa pilihan raya kecil selepas itu, sebagai pengajaran.

Pada Februari lepas, satu jawatankuasa mengandungi anggota yang berkelayakan undang-undang diketuai Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein telah dibentuk.

Selepas sembilan bulan mengadakan perbincangan dan membuat kajian, jawatankuasa itu telah menghasilkan satu piagam mengandungi 10 perkara yang akan diumumkan oleh Najib pada Konvensyen BN pada Ahad ini.

Mesyuarat Dewan Tertinggi BN baru-baru ini menerima dan meluluskan cadangan untuk menerima sesiapa yang ingin menyertai BN sebagai ahli terus atau ahli bersekutu menjadi “Rakan BN”.

Ini bermakna mereka ini tidak perlu menjadi ahli mana-mana parti komponen BN untuk menyertai BN, satu pendekatan yang dilihat akan menggalakkan lebih ramai rakyat menyokong BN.

Penganalisis politik Khaw Voon Sze berkata bahawa bagi mengukuhkan kedudukan BN, ia harus memberi tumpuan ke arah mengembalikan semangat sebenar BN dan bukannya sekadar “mencantikkan diri” menerusi logo baru dan piagam baru atau mempunyai ahli terus dan kumpulan sokongan seperti Rakan BN.

“Baru-baru ini, saya meneliti beberapa ucapan mendiang Tun Dr Lim Chong Eu berhubung keputusannya membawa Gerakan menyertai BN. Ucapannya itu menyentuh mengenai semangat BN, kepentingan nasional dan perkongsian kuasa yang tulen.

“Keputusan Gerakan untuk menyertai BN ketika itu sebahagian besarnya disebabkan oleh kepentingan nasional, dan berasaskan kepada kepentingan nasional dan perkongsian kuasa yang tulen inilah, beberapa parti di Sarawak, malahan PAS juga pada masa itu, membuat keputusan menyertai BN,” katanya.

Oleh itu, kata Khaw, adalah amat penting bagi BN menitikberatkan soal perkongsian kuasa ini berdasarkan pemuafakatan dan bukannya didominasi oleh mana-mana kumpulan tertentu.

Pemerhati politik berkata bahawa selain memulihkan imej BN, terdapat beberapa cabaran lagi yang parti gabungan itu perlu hadapi bagi meletakkan dirinya pada kedudukan terbaik untuk menawan kawasan-kawasan pembangkang.

Setiausaha Agung Gerakan Teng Chang Yeow berkata cabaran terbesar ialah bagaimana untuk menonjolkan BN sebagai satu pakatan yang bersatu dan yang sama-sama berusaha untuk berkhidmat dengan baik kepada rakyat.

“Kita (BN) dilihat tidak bekerja sebagai satu pasukan. Sebaliknya sebilangan rakyat melihat pakatan pembangkang pula yang bersatu,” katanya.

Presiden Parti Liberal Demokratik Datuk V.K Liew berkata cabaran terbesar kepada BN ialah bagaimana ia dapat menguruskan kejayaan selepas melaksanakan dasar menerima ahli terus dan bersekutu nanti.

“Ini bukan saja menjadi cabaran kepada BN sendiri tetapi juga kepada parti-parti kecil kerana kita mempunyai dua kategori ahli — bersekutu dan gabungan. Kita telah mengorak langkah dan kita tidak boleh berpatah balik,” katanya.

Pemerhati berkata kejayaan BN untuk mengukuhkan semula kedudukannya banyak bergantung kepada sejauh mana rakyat memahami piagam dan aspirasi BN.

“Pada 1974, Tun Razak membuat keputusan menukar simbol (Perikatan) agar sesuai dengan keperluan ketika itu. Selain mengukuhkan kedudukannya, BN perlu menggunakan ruang baru ini untuk menyasarkan kumpulan pengundi yang berbeza,” kata pensyarah Universiti Sains Malaysia, Dr Sivamurugan Pandian.

Beliau berkata BN perlu menjelaskan bahawa perubahan yang sedang dilakukan bukan sekadar mencantikkan luarannya tetapi merupakan satu usaha ke arah mengatasi beberapa perkara yang dilihat boleh menimbulkan pertikaian.

“(Contohnya) orang akan bertanya bagaimana mahasiswa universiti yang tidak boleh terlibat dalam politik akan dibenarkan menjadi “rakan” kepada parti politik,” katanya.

Sivamurugan berkata bahawa satu lagi isu yang akan timbul daripada perubahan yang hendak dilakukan oleh BN itu ialah sama ada anggota parti-parti komponen BN akan mempunyai semangat dan kegigihan untuk berubah ke arah yang lebih baik.

“Jika kepimpinan BN menerajui perubahan ini, maka parti-parti komponen perlu ikut. Mereka mempunyai ideologi dan pendirian berbeza tetapi di peringkat BN, mereka perlu selaras dan meningkatkan kerjasama bagi menentukan tidak berlaku perbalahan dalaman.

“BN yang baru tidak boleh mengetepikan aspirasi dan keperluan pengundi teganya. Tidak harus ada perubahan drastik…kena ada perseimbangan antara penyokong setia dan usaha menarik pengundi baru.

“Itulah cabarannya,” kata Sivamurugan.

– BERNAMA

Mengfaraidkan harta awam

Mengfaraidkan harta awam
Hishamuddin RaisDis 3, 10


Sebelum dasar penswastaan diperkenalkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohammad, bekalan air untuk warga diseluruh negara dikendali dan diuruskan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

NONEJKR ini bukan syarikat kroni dan tidak pernah berniat untuk mencari untung. Tidak ada individu atau Datuk yang memiliki saham dalam lembaga JKR. Saham JKR dimiliki oleh seluruh warga Malaysia kerana JKR ini adalah harta awam. Jabatan ini bertugas untuk menjaga kebajikan orang ramai. Berkhidmat untuk kebajikan semua warga negara adalah niat dan rukun iman JKR.

Semuanya berubah apabila dasar penswastaan diperkenalkan. Dasar penswastaan adalah dasar kapitalis di mana semua hak milik rakyat yang di bawah jagaan kerajaan dijualkan kepada orang ramai. Sebenarnya penswastaan ini adalah satu projek silap mata di mana harta rakyat disonglap oleh para kroni.

Caranya bagini:

Loji air dan semua yang bersangkutan dengan pembekalan air sebelum penswastaan adalah milik orang ramai. Penswastaan adalah dasar di mana harta milik orang ramai ini diambil alih dan difaraidkan kepada para kroni, cukong dan mereka yang berduit untuk membeli saham.

Tak perlu silap mata

Cara mengfaraidkan harta orang ramai ini kepada kroni cukup senang – tak perlu silap mata. Loji dan semua yang bersangkutan dengan air yang awalnya milik orang ramai ini diubah suai untuk dijadikan sebuah syarikat. Lalu Menteri Kewangan meletakan nilai terhadap saham air syarikat ini

syabas logoKementerian kewangan mengeluarkan 'pink form' atau borang merah jambu. Tertera di borang ini adalah jumlah saham yang telah difaraidkan kepada sang kroni. Sang kroni atau kawan atau kenalan Pak Menteri boleh membawa borang ke bank. Bank dengan berbesar hati akan menyediakan pinjaman berlandaskan jumlah saham yang tertera di borang. Pinjaman dari bank ini untuk membolehkan sang kroni membeli saham yang akan diapungkan.

Sebelum ini Menteri Kewangan akan meletakan harga terhadap saham air di syarikat baru ini. Biasanya akan dinilai dengan harga yang agak rendah. Ini untuk memastikan mereka yang dapat anugerah saham dan borang merah jambu akan dapat dijualkan balik dengan harga yang lebih mahal. Saham ini diapungkan – kerana dinilai murah - maka apabila diapungkan ramai pembeli sanggup membeli dengan harga yang mahal.

Maka tuan empunya borang merah jambu dan tuan empuya saham akan menjualkan saham dengan harga mahal. Inilah cara dasar penswastaan di mana kaum kerabat, kroni dan elit kawan-kawan di Umno dapat membuat – bukan mee segera tapi duit segera.

NONEJusteru, para kroni, anak bini, kaum keluarga dan kawan kawan Pak Menteri akan jadi kaya raya melalui dasar penswastaan ini. Mereka semua mendapat manafaat maka pastilah mereka akan menyokong dasar ini hingga ke liang lahad.

Tetapi bukankah amat jelas dasar penswastaan - memfaraidkan harta orang ramai - ini adalah kerja merompak di siang hari?

Betul. Ini satu rompakan rasmi melalui penswastaan. Ini adalah dasar yang diajukan oleh Umno. Rompakan ini juga menggunakan parlimen untuk menghalalkan cara merembat harta orang ramai. Inilah caranya bagaimana air rakyat Selangor tetiba dimiliki oleh syarikat Syabas.

Kisah rompakan

Untuk memastikan harta rompakan ini akan terus membawa keuntungan, Umno telah mengikat perjanjian dengan Syabas ketika menjual harta rakyat ini. Dalam perjanjian jual beli ini Umno telah memastikan setiap dua atau tiga tahun harga air wajib dinaikkan.

Kenapa kah ini berlaku? Tidakkah sesiapa nampak akan butir isi perjanjian ini?

water bill 110608Rompakan ini cukup licik - orang yang merompak dan orang yang membuat perjanjian adalah malaun yang sama. Ertinya Pak Menteri yang bertanggung jawab membuat perjanjian adalah juga pemegang saham dalam syarikat yang diswastakan ini. Pelik? Silap mata? Tidak!

Kalau diselidik nama menteri ini pasti tidak akan ditemui. Menteri ini bukan bangang. Pak Menteri akan menggunakan pelbagai cara. Semua boleh diurus. Ini dasar Malaysia boleh!

Perlu diberitahu bahawa surat perjanjian ini tidak pernah diketahui oleh orang ramai. Perjanjian antara Syabas dan kerajaan Selangor telah menjadi rahsia dan jatuh di bawah Akta Rahsia Kerajaan. Inilah cara si perompak merompak harta orang ramai dan menjaga hasil rompakan mereka.

Rahsia sudah kantoi

Hanya apabila kerjaaan Selangor ditadbir oleh Pakatan Rakyat barulah diketahui semua isi perjanjian ini. Kerajaan Selangor telah membakul sampahkan Akta Rahsia Kerajaan. Sekarang semua maklumat kerajaan Selangor boleh ditemui tidak ada lagi yang berahsia rahsia. Rahsia Syabas sudah kantoi!

khalid ibrahim selangor waterHari ini kerajaan Pakatan di Selangor ingin mengambil alih kembali syarikat air Syabas. Ertinya dikembalikan kepada kedudukan asal di mana air dan semua yang bersangkutan dengan air di Selangor bukan milik syarikat atau saham individu tetapi milik kerajaan. Dari syarikat swasta dikembalikan untuk dijadikan hak milik orang ramai sekali lagi.

Kenapa kerajaan Pakatan Selangor berbuat demikian?

Semenjak tahun 1997 apabila air di Selangor diswastakan amat jelas ia telah merugikan orang ramai. Syarikat air Syabas selama 10 tahun ini telah dijadikan lombong emas untuk memperkayakan para kroni dan kaum keluarga. Buktinya amat jelas. Ini bukan fitnah dan tohmahan. Bukti ini muncul daripada laporan audit tahunan yang diteliti oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

azlanTahukah warga Selangor dan warga Malaysia anak semua bangsa: bahawa gaji CEO Syabas, Tan Sri Rozali Ismail ialah RM5.1 juta setahun atau 425,000 ringgit sebulan. Bayangkan kalau RM5 juta ini duit lima sen - sudah tenggelam seluruh tasik air di Hulu Langat.

Perlu juga diberitahu daripada laporan audit ini, syarikat Syabas ini telah memberikan 72 peratus kontrak bernilai RM600 juta kepada syarikat kroni melalui rundingan 'sap sap sui'. Juga daripada laporan yang sama telah diketahui bagaiman RM325 juta 'tenggelam lesap' entah ke mana.

Melihatkan ini maka kerajaan Selangor sedang bertempur hebat untuk mengambil alih kembali kawalan terhadap syarikat Syabas. Sekarang ini warga Selangor telah mendapat 20 kubik meter air percuma. Air percuma ini diberi ketika Syabas masih lagi syarikat swasta.

Kembalikan hak rakyat

Bayangkan jika Syabas ini milik orang ramai. Berapa banyak keuntungan yang dapat kita sama sama rasa? Seluruh warga Selangor dapat berenang dengan duit yang telah diselamatkan dari dirompak.

plus highway sg besi 180205 aerial view 01Apa yang sedang dilakukan oleh kerjaan Pakatan Rakyat di Selangor ini adalah permulaan untuk mengembalikan hak rakyat. Mengembalikan harta rakyat yang telah difaraidkan oleh Mahathir dan konco-konconya. Perjuangan untuk mengembalikan hak rakyat masih jauh lagi. Api, lebuh raya, hospital, klinik - adalah di antara harta rakyat yang telah dirompak melalui dasar penswastaan.

Orang ramai – anak semua bangsa – tidak ada pilihan melainkan menolak dasar penswastaan. Amat jelas dasar ini adalah dasar yang tidak membawa kebajikan untuk orang ramai. Dasar ini hanya imembawa laba, untung, kekayaan dan kebajikan untuk pemilik saham.

NONEJusteru marilah kita turun sama berjuang di jalan raya pada 5 Disember ini. Pada hari Ahad ini, warga Selangor akan berkumpul di Masjid Negara. Warga Selangor akan bersama Menteri Besar dan pimpinan Pakatan Rakyat untuk berarak menyampaikan memo kepada Yang di-Pertuan Agong. Memo menuntut hak air mereka dipulangkan kembali.

Anak semua bangsa mari kita bersetia-kawan dan bersolidariti dengan warga Selangor yang berjuang untuk mendapatkan hak air mereka Hari ini air Selangor - esok api elektrik dan hospital yang perlu kita sama-sama perjuangkan.

Anwar dicabar lepas jawatan ketua pembangkang

OIII AHAMAD MAZLAN...PARTI HANG KALAH TERUK PUN HANG PATUT LETAK JAWATAN LA...DOK KALUT SURUH ORANG LETAK JAWATAN SEBAB APA?December 03, 2010

BERUAS, 3 Dis — Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan hari ini mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim agar melepaskan jawatannya sebagai Ketua Pembangkang selepas parti diterajuinya hilang enam kerusi yang dimenangi sejak pilihan raya umum Mac 2008.

Beliau berkata, Anwar dilantik menjadi Ketua Pembangkang selepas Parti Keadilan Rakyat (PKR) memperoleh 30 kerusi semasa plihan raya umum itu manakala rakan sekutunya DAP mendapat 29 manakala Pas dengan kemenangan 23 kerusi dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) satu kerusi.

“Pada masa itu, PKR mempunyai majoriti yang lebih dan wajarlah beliau selaku Penasihat PKR menjadi ketua...tetapi kini parti itu hanya mempunyai 24 kerusi selepas lima Anggota Parlimennya meninggalkan parti dan kehilangan satu kerusi di Hulu Selangor.

“Pakatan itu sepatutnya kini diterajui Lim Kit Siang dan Anwar hendaklah menyerahkan jawatan itu secepat mungkin bagi menunjukkan keikhlasannya kepada pakatan PKR-DAP-Pas tersebut,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program ceramah perdana Juara Rakyat Umno Bahagian Beruas di Dewan Kampung Banjar hari ini.

Ahmad Maslan berkata, dengan cara itu sahaja Anwar boleh menunjukkan keihklasannya, adil dan setia kepada perjuangan...kalau dia (Anwar) benar-benar ikhlas dalam perjuangannya berikanlah jawatan itu kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Katanya, kenyataan Anwar yang akan melantik Lim sebagai Timbalan Perdana Menteri sekiranya berkuasa adalah helah politik semata-mata. — Bernama

HARGA BARANG YANG NAIK

(function() { var d = document, w = window; w

TAK ADA ISU KITA PATUT SERABUT KEPALA BILA ISMAIL SABRI, TUN M DAN AZMIN SAMA2 ADA DI JEPUN

  Sejak beberapa hari lalu lagi apabila diberitakan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob dan Tun Mahathir Mohamad serta beberapa menteri sam...