MALU BETOI KETUA PEMUDA UMNO CAM GINI.. BANYAK DIA TAK BACA DAN TAK TAHU BILA. ERCAKAP


 Semalam ada posting dari 𝗔𝗸𝗺𝗮𝗹 𝗦𝗮𝗹𝗲𝗵 yang lalu di wall aku. Jarang posting dia lalu tapi tak tahu kenapa semalam aku boleh terjumpa dua. Dan kedua-duanya posting yang 𝗺𝗲𝗺𝗮𝗹𝘂𝗸𝗮𝗻 memandangkan Akmal itu merupakan seorang 𝗽𝗲𝗺𝗶𝗺𝗽𝗶𝗻 𝘂𝘁𝗮𝗺𝗮 𝗨𝗠𝗡𝗢..


Yang pertama soal subsidi bersasar. Tanpa segan silu Akmal dakwa Najib pernah buat tapi 𝗽𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮𝗻𝗴 𝗱𝘂𝗹𝘂 (𝗣𝗛) 𝗺𝗲𝗻𝗲𝗻𝘁𝗮𝗻𝗴. Siap dilampirkan keratan dari artikel yang yang 𝗱𝗶𝘁𝘂𝗹𝗶𝘀 𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗬𝗕 𝗥𝗮𝗳𝗶𝘇𝗶 𝗥𝗮𝗺𝗹𝗶.


Masalahnya, masa dia buat posting tu, dia tak baca ke? Jelas ditulis yang Rafizi tentang tu penghapusan subsidi penuh. Bermakna 𝗡𝗮𝗷𝗶𝗯 𝘁𝗮𝗸 𝗯𝗲𝗿𝗶 𝗹𝗮𝗻𝗴𝘀𝘂𝗻𝗴 𝘀𝘂𝗯𝘀𝗶𝗱𝗶 𝗽𝗲𝘁𝗿𝗼𝗹 𝗸𝗲𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗿𝗮𝗸𝘆𝗮𝘁. Bukannya Najib nak buat subsidi bersasar macam sekarang ni. Jauh beza!


Kedua, tentang rombongan 𝗞𝗞 𝗠𝗮𝗿𝘁 yang dikatakan bersama delegasi PMX. Siap tulis 𝘫𝘢𝘯𝘨𝘢𝘯 𝘵𝘢𝘯𝘺𝘢 𝘴𝘢𝘺𝘢 𝘢𝘱𝘢 𝘵𝘢𝘶𝘬𝘦 𝘒𝘒 𝘔𝘢𝘳𝘵 𝘣𝘶𝘢𝘵 𝘥𝘪 𝘴𝘪𝘵𝘶. Buat apa nak tanya dia? Dia siapa? Masalahnya 𝗸𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗱𝗶𝗮, 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗴𝗮𝗶 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗣𝗲𝗺𝘂𝗱𝗮 𝗨𝗠𝗡𝗢, 𝘁𝗮𝗸 𝘁𝗮𝗻𝘆𝗮 𝘀𝗲𝗻𝗱𝗶𝗿𝗶 𝗣𝗠𝗫? Atau paling tidak pun, tanyalah TPM yang juga presiden partinya.


Kenapa buat perangai walaun keluarkan cerita palsu dan tak pasti dalam media sosial? Apa tujuan dia? Nak timbulkan 𝗽𝗿𝗲𝗷𝘂𝗱𝗶𝘀 𝗱𝗮𝗻 𝗯𝘂𝗿𝘂𝗸 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗸𝗮 terhadap PMX. Kan? Itu perangai walaun la tu! 𝗠𝗲𝗺𝗮𝗹𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗨𝗠𝗡𝗢 𝗮𝗱𝗮 𝗞𝗲𝘁𝘂𝗮 𝗣𝗲𝗺𝘂𝗱𝗮 𝗯𝗲𝗿𝗼𝘁𝗮𝗸 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻.


Rombongan KK Mart pergi untuk majlis tandatangan di sana. Mereka pergi 𝗮𝘁𝗮𝘀 𝗽𝗲𝗿𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗷𝗮𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗻𝗱𝗶𝗿𝗶 dan mereka 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗯𝗮𝗵𝗮𝗴𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗽𝗮𝗱𝗮 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗴𝗮𝘀𝗶 𝗣𝗠. Kita yang bukan orang kuat parti pun boleh tahu. Tak kan Ketua Pemuda bebal sangat?


Aku komen di kedua-dua post tersebut tapi rasanya dia pun tak perasan komen aku tu. Tak kisahlah. Tapi mungkin Zahid Hamidi kena tengok mamat sorang ni. Dia kini dah jadi jadi 𝗹𝗶𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗶 kepada UMNO dan lebih lagi kepada PH. 𝘼𝙡𝙗𝙖𝙩𝙧𝙤𝙨𝙨 𝙖𝙧𝙤𝙪𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙚𝙘𝙠.


Nampaknya Akmal berusaha nak kurangkan sokongan terhadap Kerajaan Perpaduan. Beberapa perlakuannya yang rasis seperti hendak 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗮𝗹𝗶𝗵𝗸𝗮𝗻 𝘀𝗼𝗸𝗼𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗯𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗠𝗲𝗹𝗮𝘆𝘂. Ada masa aku nampak Akmal ni dah macam 𝙩𝙧𝙤𝙟𝙖𝙣 𝙝𝙤𝙧𝙨𝙚 𝗣𝗡 dalam Perpaduan.


Dia nak sayang Najib ketat ketat, itu lantaklah. Tapi tak payahlah nak rosakkan Perpaduan. Kami penyokong PH dah tak ulas isu Najib sebagai 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶 𝗣𝗲𝗿𝗽𝗮𝗱𝘂𝗮𝗻 selain Najib telahpun dibicarakan malahan sudah mula jalani hukuman penjara. 𝗕𝗶𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗵𝗸𝗮𝗺𝗮𝗵 𝘁𝗲𝗻𝘁𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗻𝗮𝘀𝗶𝗯 𝗡𝗮𝗷𝗶𝗯. Kita tumpu hapuskan PN.


Tapi itu tak bererti kami dah buang cerita-cerita Najib yang dulu. Ada lagi. Kalau Akmal nak, kita boleh saja keluarkan semula. 𝗞𝗼𝘆𝗮𝗸 𝗿𝗮𝗯𝗮𝗸 𝗸𝗮𝗹𝗮𝘂 𝗸𝗲𝗻𝗮 𝗻𝗮𝗻𝘁𝗶.


Tapi itu tak menguntungkan sesiapa kecuali PN. Jadi kita simpan dulu. Cuma kalau Akmal ni tak dikawal, jangan salahkan kami kalau Najib jadi lapang sasar kami semula nanti. Presiden UMNO jinakkanlah anak buah kamu yang sorang ni. 𝗗𝗮𝗵 𝗹𝗶𝗮𝗿 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗱𝗮𝗵 𝗻𝗶. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.WOIII LEBAI... APA MACIAM...


 

SAPA YANG JUAI SENYAP SENYAP BATU PUTIH NI


 

ORANG PI LUAQ NEGARA BAWA BALIK BILLION BILLION. HANG BAWAK BALIK APA?


 

HEBAT SAMBUTAN


 

LEBIH TERUK DARI KHAWARIJ

Iswardy Morni Menurutnya, siasatan polis terhadap ahli keluarga suspek mendapati, ahli keluarga suspek tidak suka bercampur dengan orang lain selain menganggap orang disekelilingnya kafir.


“Perbuatan mengkafirkan orang boleh membawa kemusnahan dahsyat. Daripada segi agama pun tidak betul dan tidak boleh mengkafirkan orang sewenang-wenangnya.


“Siasatan mendapati, suspek juga tidak sekolah dan bercampur dengan orang pun tidak.


Puak mana Lagi suka kafirkan orang?MALAYSIA PUNYA PELAN EKONOMI YANG JELAS.
 MALAYSIA mempunyai pelan halatuju ekonomi yg jelas. Ia hasil kerja kuat PMX, Rafizi Ramli KemEko dan YM Tengku Zafrul Menteri MITI. Itu punca utama pelabur sgt suka dgn Malaysia. Cuba baca penilaian penganalisis antarabangsa. Semuanya begitu positif dan yakin dgn Malaysia malah mereka sgt teruja.


Apabila PMX mengambilalih kedudukan Pengerusi ASEAN, Jepun turut meningkatkan minat dgn negara2 ASEAN terutama Malaysia sebagai rakan lama. Demikian juga dgn China terutama Huawei yg memuji sumber tenaga profesional anak muda Malaysia yg berbakat dan terdidik.


Malangnya Rafizi sering dihina dgn ejeken "formula" walhal beliau MenEko yg jauh lebih baik berbanding dari kerajaan terdahulu. Harga RON95 yg kekal sehingga skrg adalah cetusan idea Rafizi lama dulu dan diikuti oleh kerajaan.


Hanya beberapa individu yg dengki dan punya dendam peribadi yg kenyataan mereka dipergunakan walatok, walargon, walaun & untit KHAWARIJ, SAMPAH MASYARAKAT, WARGANEGARA TAK BERGUNA utk menghina Rafizi. Mereka hanya menyedekahkan pahala mereka kpd Rafizi. Puak tu akan muflis di akhirat sdgkan Rafizi meneruskan tugas beliau seperti biasa.


Bravo.


- Zus Din

25052024

**********

https://jendelamadani.net/2024/05/24/pacu-ekonomi-hala-tuju-ccus-dibentang-kepada-jemaah-menteri/


Pacu Ekonomi: Hala tuju CCUS dibentang kepada Jemaah Menteri


Oleh: Sholina Osman

23 MEI 2024


Kementerian Ekonomi telah membentangkan Memorandum kepada Jemaah Menteri, Selasa lalu bagi menetapkan hala tuju penyediaan rangka kawal selia bagi pelaksanaan inisiatif Pemerangkapan, Penggunaan, dan Penyimpanan Karbon (Carbon Capture, Utilization and Storage – CCUS).


Menterinya, Rafizi Ramli berkata, CCUS ini adalah sebagai salah satu daripada enam cadangan bagi memacu ekonomi baharu negara.


Beliau berkata, CCUS ini diiktiraf oleh Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) sebagai jalan penyelesaian bagi menangani trilema tenaga di negara ini.


“NETR telah meletakkan asas bagi menanganinya dengan jaminan bekalan tenaga, akses kepada bekalan tenaga dan kelestarian alam sekitar,” katanya dalam kenyataan media.


Rafizi berkata, pembangunan rangka kawal selia CCUS yang komprehensif dan holistik ini telah mengambil kira penyelarasan dalam pelaksanaan, keupayaan untuk menarik pelaburan berimpak tinggi dan kaedah penggunaan risiko dan liabiliti yang membawa kepada pertimbangan.


Beliau berkata, antaranya satu rang undang-undang CCUS (“RRU CCUS”) yang khusus akan dibentangkan pada akhir tahun 2024 untuk membolehkan tadbir urus setiap aspek di sepanjang rantaian nilai CCUS iaitu pemerangkapan, pengangkutan, penggunaan dan penyimpanan karbon dioksida (CO2).


*AKTIVITI PENYIMPAN CO2*


Katanya, aktiviti penyimpanan CO2 akan terlebih dahulu menumpukan pada penyimpanan di kawasan luar pesisir sebelum dilaksanakan di kawasan daratan.


“Kesesuaian penyimpanan CO2 di kawasan daratan akan tertakluk kepada kajian kebolehlaksanaan yang akan dijalankan kelak,” katanya.


Rafizi menjelaskan, RRU CCUS ini akan ditadbir oleh badan kawal selia di peringkat Persekutuan bersama-sama dengan badan teknikal yang kompeten.


Tambahnya, perjanjian dua hala pula akan mampu untuk meletakkan Malaysia sebagai hub CCS serantau bagi merebut peluang dalam era peralihan tenaga.


Katanya, ini dapat dicapai dengan menyediakan penyelesaian CCUS bersepadu kepada industri yang pertama di rantau Asia Pasifik.


“Kegagalan merebut peluang ini akan menyebabkan Malaysia perlu menunggu 20 hingga 30 tahun lagi sebelum peluang yang sama muncul semula,” katanya.


Jelasnya, melalui pembangunan industri CCUS di Malaysia, ia akan membantu membuka pelbagai manfaat sosioekonomi untuk Malaysia, yang akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, pewujudan peluang pekerjaan yang berkemahiran dan bernilai tinggi serta kemajuan dalam teknologi dan inovasi baharu.


Projek CCUS katanya akan dapat menjadi penghubung penting dalam peralihan kepada ekonomi kitaran seperti pengeluaran bahan api sintetik berasaskan CO2 (e-methanol), kosmetik, gentian karbon, konkrit terawat dan pengeluaran mikroalga. – JMMELALAK MACAM KERA...


 

JIKA SYARAT PERTANDINGAN TAK DILONGGARKAN, BERSATU AUTOMATIK TIADA LAGI MASA DEPAN


Menjelang pemilihan Bersatu yang dijangka berlangsung pada September depan, keperluan melonggarkan syarat pertandingan semakin menjadi perhatian dan rancak diperkatakan.


Mengikut peraturan semasa, hanya mereka yang memegang jawatan Ketua Bahagian atau dalam MPT selama dua penggal lengkap saja yang layak bertanding jawatan Top 5 – Presiden, Timbalan Presiden dan tiga kerusi Naib Presiden.


Dengan peraturan tersebut, sementara Mahiaddin Md Yasin hampir pasti tidak dicabar, ia juga menyebabkan hanya bekas menteri, Mohd Redzuan Md Yusof atau Pak Wan yang dilihat berpotensi untuk mencabar Ahmad Faizal Azumu atau Peja bagi jawatan Timbalan Presiden.


Tetapi, kedua-dua pemimpin berkenaan, selain kalah pada PRU15 lalu, mereka juga tiada aura untuk membawa Bersatu ke tahap yang lebih meyakinkan.


Dua tokoh penting dalam Bersatu yang diperkatakan ramai ada potensi, Hamzah Zainuddin dan Azmin Ali tidak layak bertanding sebarang jawatan kerana tidak memenuhi syarat menjadi Ketua Bahagian atau berada dalam MPT selama dua penggal dengan lengkap.


Dengan itu, banyak pihak dalam Bersatu merasakan, jika syarat pertandingan tidak dilonggarkan, parti akan kehilangan masa depan dalam menghadapi PRU16 akan datang, terutama jika selepas ini Mahiaddin didapati bersalah atas kes mahkamah yang sedang dihadapinya.


Kalau pun Mahiaddin tidak disabitkan bersalah oleh mahkamah sebelum PRU akan datang, gandingan beliau dengan Peja atau Pak Wan tetap dilihat hambar di mata banyak pihak dan lebih memungkinkan Bersatu dan PN terus kekal sebagai pembangkang.


Dengan demikian, mendepani PRU akan datang, mahu tidak mahu, Bersatu perlu merangkumkan semua watak penting dalam parti itu untuk berada dalam kepimpinan utama agar rakyat melihat ada harapan untuk mereka berteduh di bawah parti itu.


Sebab itu, Bersatu perlu melonggarkan syarat pertandingan, di mana dalam hal ini MPT parti berdasarkan Perkara 14.14 diberi kuasa untuk melonggarkan peraturan semasa yang terpakai sekarang – supaya akhirnya sesiapa saja pemimpin bebas untuk menawarkan diri bertanding sebarang jawatan.


Sebagai parti baru yang hanya didaftarkan sebelum PRU14 lalu, syarat mesti menjadi Ketua Bahagian atau berada dalam MPT selama dua penggal lengkap baru layak bertanding jawatan Top 5 adalah sama sekali tidak relevan dan boleh dianggap mengarut.


Lainlah jika parti sudah berusia berpuluh tahun dan telah melalui lima enam kali pemilihan, masuk akal jugalah syarat tersebut diguna pakai.


Lagi pula, Bersatu adalah pembangkang – tiada parti pembangkang di dunia ini meletakkan syarat ketat untuk ahlinya bertanding sebarang jawatan dalam keadaan tiada kuasa apa-apa dalam genggaman.


Adakah Bersatu mahu mencipta sejarah sebagai satu-satunya parti pembangkang di dunia ini yang takut dengan proses pertandingan secara terbuka dan demokrasi?


Kalau parti sedang menguasai kerajaan dan bagi tujuan mengelakkan perpecahan, munasabah jugalah jika diketatkan syarat pertandingan agar perpaduan tidak mudah digoyahkan oleh unsur-unsur luaran yang mahu mengkucar-kacirkan kerajaan.


Tetapi, sebagai pembangkang, Bersatu perlu menunjukkan ia terbuka, lebih menarik untuk disertai dan ada kemeriahan dalam pertandingan, sesuai dengan cita-cita mahu mengambil alih kerajaan.


Dengan itu, membuka seluas-luasnya syarat pertandingan merupakan satu keperluan yang mampu membawa lebih kebaikan.


Apa guna parti jadi lesu dengan syarat pertandingan yang ketat dan akhirnya kekal tersadai sebagai pembangkang untuk tempoh yang lebih lama.


Di samping itu, dalam pemilihan tiga tahun lalu, Bersatu telah pun memberi kelonggaran kepada Ronald Kiandee untuk bertanding jawatan Naib Presiden dan beliau telah menang jawatan tersebut bersama Radzi Jidin dan Mohd Rafiq Nazamohideen (sudah keluar parti)


Jika dalam pemilihan akan datang ini syarat itu tidak dilonggarkan, Ronald Kiandee juga tidak layak mempertahankan jawatannya.


Tak ke pelik jadinya?


Maka itu, biarlah syarat pertandingan kali ini dilonggarkan untuk semua dan sesiapa jua – Hamzah, Azmin dan lain-lain pemimpin yang berminat – bebas bertanding untuk apa saja jawatan – Presiden, Timbalan Presiden atau Naib Presiden pada pemilihan September nanti. – ShahbudinHusin 24Mei2024.


https://shahbudindotcom.net/2024/05/24/jika-syarat-pertandingan-tak-dilonggarkan-bersatu-akan-kehilangan-masa-depan.htmlDAPAT DUIT SAKAW BAGI CYBERTROOPER


 

ANWAR BERDEPAN PRESIDEN US.


 

APA DIA TERPELAJAR ? INI DIA PMX YANG RAMAI TIDAK TAHU.


 

TOKOH POLITIK INDONESIA PUJI ANNWAR


 

ANWAR PERTAHAN TINDAKANNYA BERTEMU PIMPINAN HA. ASBercakap ketika sesi soal jawab pada Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan ke-29 (Persidangan Nikkei) di Tokyo..


"Adakah ia satu kesalahan (bertemu Haniyeh)? Adakah saya mempromosikan keganasan? (Jawapan saya) tidak.


"Saya merayu (kepada Haniyeh supaya mematuhi seruan perdamaian) sebab saya ada kelebihan. Apa kelebihan saya... saya kenal mereka (dan) mereka anggap saya kawan," katanya ketika ditanya mengenai pertemuan di Qatar itu.KAU NAK UBAH TOPIK DI NEGERI DARUL ALOHA KA?


Mukhlis Eddie


 Sikit cabar islam, sikit cabar islam ...


Lebai leewat budak² tahfiz dia senyap, 

Lebai tutuh bini org dia senyap, 

Lebai fitnah merata dia senyap,

Lebai kawin budak bawah umur dia senyap

Lebai sebar hadis palsu dia senyap ...
TIDAK PERLU ANWAR DEKATI MAHATHIR
Anwar Ibrahim sekarang ini berada di Tokyo menghadiri persidangan masa depan Asia ke 29, dan ikut menyertai forum Nikkie. Beliau diberi penghormatan untuk menyampaikan upatama yang pertama dipersidangan itu.


Persidangan itu adalah antara persidangan berprestaj di rantau Asia yang mengumpulkan pemimpin pelbagai industri dan tokoh pemimpin Asia. 


Bekas PM Malaysia Mahathir Mohamad katanya turut diundang dan sudah sampai di Tokyo malam tadi. 


Kita harap tidak akan ada pertemuan di antara Mahathir rengan Anwar nanti. Anwar tidak perlu mendekati Mahathir bimbang berlaku jangkitan virus. Anwar harus mengelak dari bertemu Mahathir bagi menghindari pertemuan itu dieksploitasi oleh bekas PM itu.


Sebelum ini ada desas desus mengatakan akan berlaku pertemuan di antara kedua mereka di bumi  asing. Sejak Anwar jadi PM belum ada pertemuan dari dekat di antara kedua mereka. Kita tidak mahu berlaku sebarang pertemuan atau pertembungan untuk tidak jadi alasan mengganggu siasatan terhadap kekayaan anak anak Mahathir. Trims.MANA TAK BANGGA.. SEKOQ TAK KENA DENDA. RESORT YANG KENA DENDA.NAK JAGA HATI SIAPA? .

 


Kemain lagi bangga walaun bila penganjur 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶 𝗹𝗶𝗮𝗿 dikompaun. Eloklah tu. Cuma...Cerita parti liar ni dah lama tersebar. Tapi tak ada apa tindakan pun yang diambil bagi 𝗺𝗲𝗻𝗴𝗵𝗮𝗹𝗮𝗻𝗴 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶 𝗹𝗶𝗮𝗿 itu daripada dianjurkan.


Kompaun tu eloklah. Tapi bukankah 𝗺𝗲𝗻𝗰𝗲𝗴𝗮𝗵 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗯𝗮𝗶𝗸 𝗱𝗮𝗿𝗶𝗽𝗮𝗱𝗮 𝙢𝙚𝙣𝙜𝙪𝙗𝙖𝙩𝙞? Kenapa tak usahakan dari awal untuk halang?


Akhirnya dosa itu telah berlaku, maksiat telah terjadi, baru nak diambil tindakan. Apakah lebai sengaja biar dulu supaya 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗯𝘂𝗮𝘁 𝗱𝘂𝗶𝘁 𝗱𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗸𝗼𝗺𝗽𝗮𝘂𝗻?


Aku tanya sebab pelik. Dengan maklumat awal yang tersebar, sepatutnya 𝗸𝗲𝗿𝗮𝗷𝗮𝗮𝗻 𝗯𝗼𝗹𝗲𝗵 𝗯𝗲𝗿𝘁𝗶𝗻𝗱𝗮𝗸 𝗹𝗲𝗯𝗶𝗵 𝗮𝘄𝗮𝗹 lagi. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


.


KEH.. KEH.. KEH...

 

Gino Marvela. 


Lebai kata pesta Aloha tu swasta yang punya. Dah kenyang lebai jamu mata putih naik ke atas, kini lebai dapat lg duit 25k.


Ganu Darul Aloha... 😑HANGPA HANTAQ KE LEBAI DERIS... DALAM 5 HARI JA DIA UBAH CAKAP MELAYU

 

Dalam 5 hari Lebai Derih boleh ubah. 
Cdits#Matnor