DESPITE INTENSE UMNO LOBBYING! Signs indicate MB Khalid on the way out

decrease font size increase font size
PETALING JAYA - Although Pakatan Rakyat (PR) leaders have yet to come clean on the political manoeuvres in Selangor, indications are that Mentri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim is losing his grip on power and the state Parti Keadilan Rakyat (PKR) is getting ready for the post-Khalid era.

The front-runners to replace Khalid are PKR chief Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail and her deputy Azmin Ali, in that order, Oriental Daily News reported today.

Azmin, who has long been eying the post, is leading an anti-Khalid force but has so far not been able to gain the thumbs-up from DAP and PAS.

The PKR leader who can command the support of all three PR components is the party's de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim.

But with the "Kajang Move" falling through, the party has no choice but to arrange for his wife Wan Azizah as his proxy.

The plan to oust Khalid started at the beginning of the year when PKR orchestrated the Kajang state by-election to pave the way for Anwar to be elected an assemblyman and replace Khalid as mentri besar.

However, the appeals court sentenced Anwar to five years' jail, overturning his earlier acquittal on a sodomy charge prior to nomination, forcing PKR to look for an alternative candidate for the by-election at the 11th hour.

The fact that Wan Azizah was chosen was an indication that she had been lined up for the mentri besar job.


Khalid Ibrahim


However, PKR will face a number of hurdles in its bid to make Wan Azizah the mentri besar, and first among them is convincing Khalid to step down.

It is understood that the "Kajang Move" had received Khalid's nod because his replacement then was to be Anwar.

Now with Wan Azizah as the likely candidate, Khalid has reasons not to budge.

This is the reason he had held onto power despite months of speculation that he would be replaced.

According to the report, Khalid is expected to step down after Hari Raya but a smooth passing of the baton will hinge on PKR getting the full support of PAS and DAP on the choice of candidate. -sundaily


Isu MB: Majlis Presiden PR bincang sebelum raya


ADAKAH INI ANTARA BEBERAPA ISU YANG RAKYAT TIDAK FAHAM KENAPA KHALID MAHU DITUKAR???


1. Jangan ada yang interest disebabkan adanya menantu di Perangsang?.
2.Perlu bijak dan laksanakan strategi jangan jadi Terengganu tumbang dan Kedah juga tumbang.
3. Jika bubar DUN Umno melihat bahawa isu air melalui SYABAS yang mensabotaj kerajaan negeri dan isu KIDEX yang dimiliki Umno akan digunapakai sebagai kempen Umno.Sementera Langat 2 pula ada senjata Umno menjelang pilihanraya bagi memastikan air tidak tersekat.Sudahlah disabotaj SYABAS, Langat 2 adalah senjata terbesar.?
4. Kontrak dan kontraktor kelas F banyak yang disapu oleh bekas kontraktor Umno?.
5. Ketika berlangsungnya pilihanraya kecil Kajang, Khalid dengan tergesa gesa menandatangani Langat 2 yang jelas adalah projek 9 billion yang telah lama hendak dilaksanakan oleh Umno.Tanpa berbincang dengan rakan Pakatan.?
6. Masalah sampah yang tidak terurus akibat dari penswataan masih tidak dapat diselesaikan. malahan kontrak tor juga adalah dari Umno yang mendapat kontrak.Alasan tender terbuka adalah kerana selain kontraktor ini mendapat kontrak penswastaan kerajaan persekutuan, mereka dapat membida tender lebih murah kerana mempunyai kepentingan lain.?
7.Negeri bukan syarikat
8. Perlu berbincang
9. Jika anda ahli Pakatan dan mahu melakukan tender, anda pasti gagal?
10.Kontraktor pula jika mahu mengaut keuntungan, pastinya disekat dengan menolaK apa yang sepatutnya.Ramai kontraktor mengeluh kerana dasar pemotongan melampau?.
11. Dipercayai adanya penyelesaian hutang peribadi diluar mahkamah.Maklumat yang didapati ialah adanya orang Daim yang berjumpa seseorang bagi menyelesaikan hutang 70 juta hutang peribadi.?????

  • Wan Azizah, Azmin antara calon MB
1 / 1
SHAH ALAM – Kepimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus menerima asakan pengunduran bertubi-tubi daripada sekutunya yang secara terang-terangan tidak berpuas hati dengan cara pemerintahan beliau.

Senario PR ketika ini ialah sedang mengumpul suara dari akar umbi setiap cabang parti termasuk Adun dan Ahli Parlimen untuk dibawa ke peringkat pimpinan pusat seterusnya memuktamadkan status menteri besar itu.

Adun Batu Caves (PKR), Amirudin Shari berkata, penilaian corak pemerintahan Abdul Khalid sedang ditimbang tara berdasarkan beberapa kepincangan dan kelemahan yang dihadapi kerajaan negeri dalam tempoh mutakhir ini.

“Buat masa ini komponen PR sedang berbincang keperluan pengunduran Abdul Khalid bermula dari akar umbi sebelum koleksi pandangan berkenaan dibawa ke peringkat tertinggi untuk diputuskan sama ada kekal atau diturunkan.

“Isu pertukaran ini perlu dibuat berhati-hati kerana ia melibatkan banyak perkara membabitkan hal pembangunan, urusan pentadbiran negeri termasuk strategi berkesan berdepan PRU14 nanti,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Amirudin memberi bayangan seolah-olah pengunduran Abdul Khalid itu perlu dilakukan  tetapi keputusan besar itu wajar ditimbang tara secara teliti kerana setiap perubahan drastik memerlukan penyesuaian terbaik.

Katanya, pertukaran itu perlu tapi banyak penyesuaian baharu harus difikirkan.

"Kita takut salah pandang jika tergesa-gesa dan ia mendatangkan risiko PR pada Pilihan raya Umum ke -14 akan datang.
“Adun dan ahli parlimen sedang bincang termasuk juga akar umbi sama ada penentuan kekal atau tidak. Ia dalam proses dan tak perlu tergesa-gesa kerana banyak perkara wajar dipertimbangkan masak-masak, gesaan saya cuma keputusan ini perlu dibuat,” katanya.

Kelmarin, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan perbincangan tertutup berhubung kedudukan menteri besar itu dibuat secara tertutup dan persefahaman telah dicapai bagaimanapun langkah itu tidak dilakukan secara tergesa-gesa.

Ditanya mengenai calon gantian yang bakal mengambil alih tampuk pemerintahan Selangor sekiranya pengunduran ini terlaksana, beliau hanya memaklumkan antara nama yang dicanang ialah Mohamed Azmin Ali dan Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail manakala Pas juga ada calon mereka.

Sementara itu, Adun Hulu Klang (Pas), Saari Sungib turut memberi respons sama malah beliau menegaskan kemelut pertukaran menteri besar ini bukan perkara baharu malah ia dicetuskan sejak pengenalan Langkah Kajang.

“Pelbagai pandangan telah didengar, oleh itu tunggu saja keputusan daripada pusat untuk muktamadkan pertukaran kerusi menteri besar ini.

“Lagipun benda itu dah jadi isu sejak Langkah Kajang tetapi tiada keputusan muktamad. Sekarang bincang peringkat akar umbi dan akan dibawa ke peringkat pusat untuk diputuskan,” katanya.

Dalam pada itu, Adun Sekinchan (DAP), Ng Suee Lim berkata, sebagai Adun terpaksa akur dengan keputusan kepimpinan parti yang dibincangkan bersama Majlis Pimpinan PR.

Isu MB: Majlis Presiden PR bincang sebelum raya

Isu MB: Majlis Presiden PR bincang sebelum raya

  • Khalid Ibrahim Khalid Ibrahim
1 / 1
PETALING JAYA - Majlis Setiausaha Agung PR yang bermesyuarat hari ini tidak membincangkan isu pertukaran Menteri Besar Selangor yang kian bertiup kencang sejak akhir-akhir ini.

Menurut Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali, pihaknya tidak mempunyai kuasa untuk membincangkan hal itu dan ia hanya boleh diputuskan oleh majlis Presiden PR yang akan bersidang sebelum hujung bulan ini.

"Kita ada majlis presiden kerana isu MB Selangor itu melibatkan pimpinan tertinggi dalam parti.

"Kita jangka mesyuarat Majlis Presiden itu akan diadakan sebelum raya bagi membincangkan banyak isu termasuk kedudukan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim," katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR, di sini, hari ini.

Semalam, Mustafa menegaskan pertemuan yang berlangsung lewat malam tadi bersama Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Abdul Khalid hanyalah perjumpaan biasa yang diadakan pada bulan Ramadan.

Tegasnya, ketiga-tiga pemimpin itu langsung tidak menyentuh berkenaan isu politik atau parti masing-masing di sepanjang pertemuan tersebut itu berlangsung.

Mengulas lanjut, beliau juga enggan meletakkan sebarang tempoh tertentu mengenai mesyuarat Majlis Presiden PR itu akan bersidang sebelum hari raya.

Malah katanya lagi, pendirian Pas berhubung isu MB Selangor itu tetap tidak berubah dan keputusan itu mesti dibuat secara bersama dan melalui majlis Presiden PR.

Mahkamah malukan Shafee Abdullah apabila diarah tanggal jubah


 Peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hadir di mahkamah untuk merayu bagi keputusan kesalahan melanggar peranan publisiti mengikut Akta Profesion Perundangan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 14 Julai, 2014. 

Peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah hadir di mahkamah untuk merayu bagi keputusan kesalahan melanggar peranan publisiti mengikut Akta Profesion Perundangan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 14 Julai, 2014.

 Peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah dimalukan di Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini apabila diarah menanggalkan jubah peguamnya ketika sesi mahkamah bersidang.

Shafee hadir atas kapasiti peribadi untuk merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi awal tahun ini yang membawa denda RM5,000 kerana melanggar peranan publisiti mengikut Akta Profesion Perundangan.

Peguam yang mewakili dirinya dikehendaki oleh tradisi guaman menanggalkan jubahnya.


Insiden itu berlaku selepas Shafee menyerahkan permohonan meminta Datuk Mah Weng Kwai, salah satu tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diijadualkan mendengar kes itu menarik diri.
  Ini kerana Mah merupakan bekas presiden Majlis Peguam dan anggota Lembaga Tatatertib Peguambela dan Peguamcara.

Dua lagi hakim adalah Datuk Mohamad Ariff Mohd Yusof dan Datuk Abang Iskandar Abang Hashim.

"Adakah anda berjubah?" soal Mah kepada Shafee, yang tidak sedar beliau memakai jubah meneruskan hujahnya.

Shafee berkata, beliau meminta Mahn mengundurkan diri kerana Majlis Peguam dituduh melakukan "pendakwaan terpilih" terhadap peguam yang dikenakan tindakan tatatertib.

"Yang Arif, mungkin tidak selesa mendengar rayuan ini kerana pernah menjadi pengerusi Majlis Peguam dan anggota lembaga," katanya.

Mah kemudiannya bersetuju mengundurkan diri daripada mendengar kes Shafee.

Rayuan itu akan didengar pada 14 Oktober oleh satu panel baru.

Pada 10 Januari, Shafee gagal mengetepikan keputusan lembaga yang mengenakan denda terhadapnya berhubung salah laku profesion.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Zaleha Yusof menolak rayuan beliau setelah mendapati mahkamah itu tidak patut campur tangan dalam keputusan lembaga berkenaan berkaitan wawancaranya dengan sebuah akhbar harian berbahasa Inggeris.

Zaleha berkata, mahkamah bersetuju dengan responden (Majlis Peguam) artikel berkenaan mengandungi kata-kata dan kenyataan berbentuk memuji Shafee dan firmanya, yang melampaui skop atau maklumat dibenarkan Akta Profesion Guaman.

"Pada pendapat saya, apa yang penting di sini ialah pandangan Majlis Peguam tentang yang diperuntukkan di bawah Peraturan 15(1)(b) Peraturan-peraturan Publisiti dalam Profesion Guaman 2001.

"Saya berpendapat mahkamah tidak patut campur tangan dalam keputusan Majlis Peguam itu. Oleh itu, saya menolak rayuan ini tanpa perintah membayar kos," katanya.

Shafee memfailkan rayuan terhadap keputusan lembaga itu pada 5 Oktober 2012 yang mendapatinya melanggar Akta Profesion Guaman dan mengenakan denda RM5,000.

Dalam saman pemula yang difailkannya pada 16 November 2012, Shafee mendakwa lembaga itu mendendanya RM5,000 berikutan aduan yang dibuat presiden Majlis Peguam ketika itu K. Ragunath pada 23 September 2010 bahawa beliau membuat publisiti tentang diri dan firmanya dalam satu temu bual dengan The Star.

Dua artikel berkenaan yang bertajuk “Counsel rests his case” dan “Keeping within the letter of the law”, tersiar pada 27 September 2009.


Lembaga itu mendapati beliau membuat publisiti tentang diri dan firma peguam caranya dengan cara yang melanggar Peraturan Publisiti Dalam Profesion Guaman 2001. – 14 Julai, 2014.