Kerajaan PH dukung usaha martabat Islam – Lim Guan EngKerajaan Pakatan Harapan (PH) akan terus mendukung usaha pembangunan dan kebajikan Islam selaras dengan Perlembagaan, tegas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

Menyatakan komitmen ini, katanya, peruntukan sebanyak RM5 juta telah disalurkan kepada Nasyrul Quran bagi menampung kos operasi 2019 dan membantu ia mencapai sasaran untuk mencetak 500,000 naskah mushaf al-Quran.

Tambahnya, ia adalah selaras dengan matlamat kerajaan PH yang dianggotai Bersatu, PKR, DAP dan Amanah bagi meneruskan agenda syiar Islam.

“Ini juga adalah ke arah mewujudkan masyarakat bertamadun dan bermaruah seperti yang digagaskan Perdana Menteri, YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad,” kata dalam ucapan pada majlis penyerahan cek di Kompleks Nasyrul Quran di Putrajaya, semalam.

Kompleks Nasyrul Quran adalah pusat percetakan al-Quran yang diiktiraf sebagai yang kedua terbesar di dunia selepas Kompleks Percetakan al-Quran Raja Fahd di Madinah, Arab Saudi.

Mengulas lanjut, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, peruntukan itu adalah sebahagian daripada peruntukan yang telah diluluskan kerajaan PH kepada institusi dan badan Islam di Malaysia.

Menerusi Belanjawan 2019, katanya, kerajaan PH menyalurkan peruntukan sebanyak RM652 juta berbanding RM600 juta pada Bajet 2018 bagi menyelenggara dan menaik taraf semua jenis sekolah.

Peruntukan itu termasuk RM25 juta untuk sekolah pondok berdaftar yang mana telah disampaikan oleh Kementerian Kewangan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mujahid Rawa pada Januari lalu.

“Kerajaan juga telah memberikan peruntukan sebanyak RM50 juta untuk digunakan bagi menaik taraf dan menyelenggara sekolah tahfiz yang berdaftar.

“Tambahan lagi, peruntukan untuk hal ehwal agama Islam juga telah ditingkatkan sebanyak RM100 juta di dalam Belanjawan 2019, daripada RM1.1 bilion kepada RM1.2 bilion,” ujarnya.

SR dedah bukti bayaran RM1.4 juta, PAS ada peluang saman lagi
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini boleh sekali lagi menyaman Sarawak Report jika dakwaan terbaharu laman pembocor maklumat itu hari ini didapati tidak benar, tegas seorang peguam.

Ia berhubung pendedahan Editor SR, Clare Rewcastle-Brown menerusi hantaran di blognyabahawa pihaknya menerima bayaran RM1.4 juta daripada Hadi sebagai sebahagian daripada persetujuan untuk menyelesaikan saman di luar mahkamah pada bulan lalu.

Turut disertakan adalah beberapa gambar salinan dokumen berkaitan, termasuk perjanjian rahsia, sekeping cek Bank Islam dan sepucuk surat kepada Maybank yang mengesahkan wang bernilai RM1.4 juta itu datang daripada Abdul Hadi.


“Kalau apa yang Sarawak Report kata tentang bayaran RM1.4 juta kepada Clare adalah tidak betul, maka adalah terbuka buat pemimpin PAS untuk menyaman Clare di mahkamah sekali lagi,” ujar peguam Syahredzan Johan di Twitter hari ini.

Untuk rekod, Hadi menyaman Clare berhubung dakwaan PAS menerima RM90 juta daripada UMNO.

Bagaimanapun, setelah meminta sumbangan daripada ahli-ahlinya, Hadi mengambil keputusan untuk menyelesaikan kes berkenaan di luar mahkamah.

PAS juga menegaskan tiada sebarang bayaran dibuat kepada Clare berdasarkan Perintah Persetujuan (Consent Order) yang direkodkan di hadapan Master Brown di Mahkamah Tinggi London pada 1 Februari lalu, selain kedua-dua pihak bersetuju tidak meneruskan tuntutan dan tuntutan balas masing-masing, mahkamah tidak membuat sebarang perintah mengenai kos kepada mana-mana pihak.

Mengulas mengenai perkara itu, Syahredzan berkata, pembayaran berkenaan tidak direkodkan di mahkamah secara khusus tetapi melalui perjanjian rahsia di antara kedua-dua pihak.

“Sebab itu, terma yang direkodkan di Mahkamah adalah ‘upon… confidential terms of settlement’.

“Maknanya, kalau betul, maka persetujuan untuk bayar RM1.4 juta tersebut dipersetujui secara sulit oleh Hadi dan Clare.

“Di mahkamah, apa yang direkodkan adalah ‘tiada perintah dibuat terhadap kos’. Mahkamah tidak perlu buat perintah kos kerana ikut Sarawak Report, RM1.4 juta sudah dibayar,” ujarnya.

Malah, tambahnya, ia menimbulkan persoalan mengapa Hadi bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan kes itu di luar mahkamah sehingga membayar jumlah yang besar iaitu sebanyak RM1.4 juta kepada Clare.

“Ia juga timbulkan persoalan, kalau betul apa Sarawak Report cakap, kenapa pemimpin PAS menafikan ada bayaran pada Clare apabila dibangkitkan oleh Anwar Ibrahim,” ujarnya yang juga Setiausaha Politik kepada Ahli Parlimen Iskandar Puteri.

Jelas Syahredzan, Sarawak Report mendedahkan butir perjanjian rahsia itu kerana Hadi mungkir syarat-syarat yang dipersetujui apabila menafikan bahawa ada bayaran yang telah dibuat.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Port Dickson sebelum ini bertanya kepada PAS sama ada penyelesaian luar mahkamah saman Abdul Hadi ke atas Clare dan Sarawak Report melibatan wang bernilai lebih RM1 juta.

Tidak lama selepas itu, Setiausaha Agung PAS yang juga seorang peguam, Takiyuddin Hassan, mengeluarkan kenyataan menafikan dakwaan tersebut. 


KEKALAHAN PH DI SEMENYIH TAMPARAN BUAT TUN M DAN BERSATU

Sebagaimana yang dijangka dan tidak keterlaluan kalau dikatakan turut menjadi keinginan majoriti penyokong PH sendiri, calon Bersatu yang mewakili gabungan parti pemerintah, Aiman Zainali tewas kepada calon BN, Zakaria Hanafi dalam PRK Semenyih, semalam.
Keputusannya memperlihatkan Zakaria memperolehi 19,780 undi berhanding Aiman yang mendapat 17,866 undi. Dua lagi calon, Nik Aziz Afiq Abdul daripada PSM memperolehi 847 undi dan Kuan Chee Heng atau Uncle Kentang memperolehi 725 undi.
Majoriti kemenangan calon BN dalam PRK ini adalah sebanyak 1,914 undi.
Berbanding keputusan PRU14 lalu di mana calon PH daripada Bersatu, Allahyarham Bakhtiar Mohd Nor memenanginya dengan majoriti 8,964 undi, dalam PRK ini menantunya yang dipilih bertanding telah ditewaskan oleh calon BN dengan kekurangan undi sebanyak 1,914 undi.
Bermakna, hanya dalam tempoh 10 bulan setelah menjadi kerajaan, Bersatu dan PH di Semenyih telah kehilangan sokongan sebanyak 10,878 undi.
Apakah makna keputusan PRK ini kepada PH dan Bersatu?
Pertama, keputusan ini memperlihatkan kerajaan pimpinan Tun Mahathir Mohamad semakin ketara hilang sokongan rakyat, khususnya daripada pengundi-pengundi Melayu.
Dalam PRK ini, PH dianggarkan hanya mendapat sokongan 37.73 peratus pengundi Melayu berbanding 44.25 peratus yang diraih pada PRU14 lalu.
Dalam waktu yang sama, undi Melayu kepada BN telah meningkat kepada kira-kira 59 peratus berbanding 35.33 peratus pada PRU14.
Kemerosotan sokongan terhadap kerajaan banyak disebabkan kekecewaan rakyat kerana banyak janji-janji yang gagal ditunaikan, lebih-lebih lagi alasan Tun Mahathir yang mengatakan “Buku Harapan bukan sebuah kitab suci” dianggap suatu penghinaan kepada rakyat yang telah memberikan undi kemenangan kepada PH.
Kata-kata itu begitu menghiris hati dan perasaan mereka seolah-olah undi mereka langsung tidak dihargai setelah kemenangan berjaya dikecapi.
Paling terkesan dengan kemunafikan janji PH ialah ikrar berkaitan bayaran balik hutang PTPTN di mana sebelumnya dijanjikan hanya setelah peminjam bergaji RM4,000 barulah mereka diwajibkan membuat bayaran balik.
Ekoran kegagalan menunaikan janji tersebut dalam tempoh 100 hari, itulah yang membuatkan sokongan pengundi muda kembali rujuk kepada UMNO dan BN, termasuk sebahagiannya dengan menunjukkan kembali sokongan terbuka kepada Najib Razak yang diketahui sebagai musuh nombor satu kepada Tun Mahathir.
Rakyat juga merasakan bahawa janji -janji selain janji 100 hari dimana Anwar Ibrahim akan dilantik, namun sehingga kini keraguan itu masih lagi menghantui kerana tiadanya tanda tanda bahawa beliau akan dilantik , malahan sikap pecah dan perintah yang diamalkan Mahathir semacam tidak berubah hingga kini.
Selain kegagalan menunaikan banyak janji manifesto, prestasi menteri yang mengecewakan, banyak merapu dan bertelagah sesama sendiri telah menambahkan lagi kekecewaan rakyat serta melunturkan keyakinan mereka kepada kerajaan PH ini.
Sokongan pengundi Melayu pula menurun dengan mendadak terhadap kerajaan berikutan mereka merasakan kerajaan PH ini tiada jaminan dalam konteks melindungi kepentingan orang-orang Melayu dan Islam di negara ini.
Dengan kata mudah, berbanding kerajaan BN sebelum ini yang dilihat sebagai kerajaan Melayu, sebaliknya kerajaan PH ini tidak lagi dianggap sebuah kerajaan Melayu oleh majoriti orang-orang Melayu sendiri. (Saya akan menulis satu artikel khusus berkaitan perkara ini dalam beberapa hari akan datang)

Berdasarkan penurunan sokongan pengundi dan orang-orang Melayu ini, bukan saja PH berdepan kesukaran untuk menang dalam mana-mana PRK di kawasan majoriti Melayu selepas ini, bahkan kata-kata yang mengatakan PH adalah kerajaan sepenggal (saya sudah menulis artikel bertajuk “PH Kerajaan Sepenggal?” sebelum ini) semakin hampir menjadi kenyataan jika langkah-langkah segera dan drastik tidak diambil dengan secepat mungkin.
Kedua, keputusan PRK Semenyih ini juga menunjukkan Bersatu masih jauh daripada impiannya mahu menjadi pengganti kepada UMNO.
Kalah bertanding pada pilihanraya yang pertama ini hanya mengesahkan bahawa Bersatu tidak lebih sebagai “penumpang kelas ketiga” dalam PH dan semakin menyukarkan masa depannya.
Setelah menjadi kerajaan, kedudukan Bersatu dalam PH tidak dianggap sama seperti kedudukan UMNO dalam BN dahulu. Ramai orang Melayu berasa curiga dan was-was dengan perjuangan parti itu dalam melindungi masa depan dan hak-hak mereka lantaran selama sembilan bulan ini penegasan ke arah itu tidak dilihat benar-benar meyakinkan.
Dengan jumlah penduduk Melayu menjangkau 65 peratus, kepentingan dan roh kaum majoriti ini tidak boleh diabaikan oleh mana-mana pihak yang menjadi kerajaan. Mengabaikannya boleh mengancam kedudukan sesiapa juga yang menjadi sebuah kerajaan.
Yang nyata, keputusan PRK Semenyih ini adalah tamparan kepada kedua-dua pipi Tun Mahathir – satu tamparan kepada pipi yang mewakili kerajaan yang dipimpinnya dan satu pipi lagi mewakili Bersatu yang dipengerusikannya.
Meskipun beliau turun berkempen ke Semenyih, ternyata kehadirannya gagal menghalang BN daripada mencapai kemenangan yang tidak dinafikan turut dibantu oleh jenama “malu apa bossku” yang dibawa oleh Najib.
Jika kejayaan BN di Semenyih ini diikuti dengan kemenangan yang hampir pasti di PRK Rantau nanti serta dikira dengan keputusan di Cameron Highlands yang baru lalu, bermakna PH kalah secara “hatrik” kepada BN dalam tempoh beberapa bulan saja.
Siapakah boleh menafikan bahawa “hatrik” itu di samping kemungkinan besar PH juga tidak mampu menang dalam semua PRK lain di kawasan majoriti Melayu selepas ini, semuanya itu adalah suatu alamat tidak baik untuk PRU15 akan datang? (ShahbudinHusin 03/03/2019)