Kenapa UMNO takut muafakat Anwar-Mahathir?


“Saya musykil mengapa Umno begitu takut dengan gabungan Tun Mahathir dan Anwar.”
Demikian kata Ketua Umum Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim; dalam kenyataan terbarunya dari tirai besi.
Mantan timbalan perdana menteri yang dipecat Dr Mahathir itu menegaskan bahawa beliau menerima baik kesediaan Mahathir untuk menjalinkan persahabatan.
“Saya tidak tahu mengapa pimpinan UMNO menganggap kerjasama saya dan Tun Mahathir sebagai satu perkara yang janggal kerana kami telah bermusuhan begitu lama,” ujarnya.
Anwar dan Mahathir bertemu di mahkamah September 2016, setelah hampir 20 tahun saling berseteru sejak gerakan Reformasi tercetus pada September 1998.
“Muafakat ini juga adalah kerana tekad kami bersama untuk menjana perubahan. Negara kini menjadikan rasuah dan penyalahgunaan kuasa sebagai budaya.
“Skandal skala besar saperti 1MDB dan Felda cuba dilindungi. Maka hanya dengan perubahan kuasa, negara dapat dikemudi berdasarkan Perlembagaan dan hukum,” tegas beliau yang kini menanti dibebaskan pada 8 Jun nanti.
Beliau turut telah diumumkan sebagai calon perdana menteri kelapan, menggantikan Dr Mahathir, apabila Pakatan Harapan menang dalam PRU ke-14.
Bagi Anwar, PRU ke-14 adalah peluang terbaik untuk rakyat menentukan masa depan negara, menghentikan kezaliman serta bebas daripada segala bentuk penindasan.
Pada PRU ke-14 nanti, Dr Mahathir akan bertanding di kawasan Parlimen Langkawi dengan menggunakan lambang PKR, parti yang ditubuhkan untuk menentangnya semasa gerakan Reformasi. 

Jangan takut dengan Akta Antiberita Tidak Benar


Malaysia nampaknya boleh masuk ke Guinness World Records sebagai negara pertama di dunia menguatkuasakan Akta Antiberita Tidak Benar 2018 dengan begitu cepat sekali.
Demikian disifatkan Setiausaha DAP Wilayah Persekutuan, Lim Lip Eng ketika mengulas penguatkuasaan akta terbabit, yang baru sahaja dibahas dan diluluskan Parlimen minggu lalu, sehari sebelum persidangan berakhir.
Akta tersebut menghukum penyebaran berita palsu dengan penjara sehingga enam tahun, serta denda maksimum RM500,000.
“Dengan undang-undang baharu ini, dan sekiranya Barisan Nasional kekal berkuasa untuk tempoh lima tahun lagi, adakah sebarang berita yang tidak memihak parti pemerintah akan dilabel sebagai palsu?” soalnya yang juga seorang peguam.
“Contohnya berita yang tular di media sosial tentang Malaysian Official 1, Riza Aziz, Jho dan lain-lain yang merompak lebih US$4.5 bilion daripada 1MDB kini boleh sahaja dilabel palsu, walaupun dilaporkan oleh demikian banyak media antarabangsa.
“Mungkin nanti, melabel Najib Razak sebagai MO1 juga boleh didakwa sebagai ‘berita palsu’ walaupun Abdul Rahman Dahlan telah mengesahkan Najib sebagai MO1,” ujarnya dalam kenyataan.
Akta kontroversi ini digazet semalam, walaupun terdapat banyak kritikan dan bantahan daripada pelbagai pihak termasuk kumpulan wartawan.
Ia dibimbangi akan membungkam kebebasan bersuara orang ramai, terutamanya wartawan sendiri.
“Adakah Najib bimbang akan kalah dalam PRU ke-14 sehinggakan beliau sanggup menggunakan apa sahaja cara terdesak utnuk menakut-nakutkan rakyat?” soal Lip Eng yang merupakan penyandang kerusi Parlimen Segambut.
Beliau justeru menyeru orang ramai untuk terus menyatakan kebenaran tanpa merasa takut.
Pun begitu, beliau menasihatkan orang ramai supaya sentiasa mengakhiri kenyataan dengan meletakkan tanda soal.
“Jika ayat disusun dengan betu, kita tidak perlu takut kepada Akta ini. Takkanlah tanya soalan pun salah, kan?” 

Najib akhiri teori RAHMAN, perdana menteri seterusnya adalah Tun Dr Mahathir


Kempen PRU14 telah bermula di media sosial meski hari penamaan calon telah ditetapkan pada 28 April, diikuti hari mengundi pada 9 Mei.
Perdana Menteri Sementara, Datuk Seri Najib Razak dipercayai sedang berada dalam keadaan ketakutan apabila tarikh hari Rabu 9 Mei itu dilihat sebagai cubaan untuk menyusahkan rakyat untuk pulang mengundi.
Bagi pemimpinan vetera DAP Lim Kit Siang, teori RAHMAN sudah sampai ke penghujungnya, dengan Najib Razak sebagai perdana menteri terakhir dalam urutan teori tersebut.
“Secara berseloroh saya ada mencadangkan teori RAHMAN diganti dengan teori MAHATHIR,” ujar Kit Siang.
Tun Dr Mahathir adalah calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, diikuti Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon seterusnya.
Namun tegas Kit Siang, apa yang penting untuk dilakukan sekarang ialah memastikan  HARAPAN boleh menewaskan sebarang cabaran bagi membentuk kerajaan baru di Putrajaya.
Boneka siapa sebenarnya?
Pun begitu katanya, persoalan mengelirukan yang ditimbulkan oleh Barisan Nasional mesti segera dijawab terlebih dahulu oleh parti pemerintah itu – Adakah Mahathir boneka Kit Siang, atau Kit Siang boneka Mahathir?
Bagi Kit Siang, soalan tersebut kini sedang menghantui kepimpinan UMNO-BN, dan membuatkan ucapan serta kenyataan mereka habis berterabur, mengarut dan tidak mempunyai sebarang kredibiliti.
“Minggu lalu, aparat propaganda UMNO cuba menghidupkan kembali kempen momok mereka, kononnya Tun Dr Mahathir hanyalah boneka saya, dan saya akan menjadi perdana menteri apabila Pakatan Harapan menang dalam PRU14.
“Tetapi pemimpin MCA diketuai Datuk Seri Liow Tiong Lai pula menuduh saya sebagai boneka Mahathir,” ujar penyandang kerusi Parlimen Gelang Patah itu dalam satu kenyataan.
Kempen UMNO dimulakan semula oleh Datuk Seri Hamzah Zainuddin yang cuba meyakinkan anggota parti PPBM kononnya Kit Siang yang akan menjadi perdana menteri, bukannya Mahathir.
Liow pula kemudian mendakwa bahawa DAP telah mengkhianati pengundi Cina apabila tidak menggunakan lambang roket ekoran kemunculan Mahathir memimpin pakatan pembangkang.
Padahal kata Kit Siang, MCA tidak pernah pernah menggunakan logo partinya, dan bersembunyi di sebalik lambang dacing Barisan Nasional.
“Jadi adakah Mahathir boneka Kit Siang, atau Kit Siang boneka Mahathir?
“Atau adakah pimpinan UMNO da MCA, propagandis dan tentera cyber ‘quinoa’ mereka akan menempuhi PRU14 dengan kedua-dua dakwaan, walaupun ia saling bertentangan?” soal beliau

ORANG CINA TIDAK YAKIN EKONOMI MALAYSIA

VIDEO MENARIK UNTUK KEMPEN PILIHANRAYA -HAKCIPTA BEBAS

MAT SABU SAH BERTANDING DI SELANGOR

PH BOLEH MENANG 20 KERUSI PARLIMEN FELDA – MAZLAN

AKHIRNYA NAJIB TERPAKSA AKUR MENCONTOHI TUN MAHATHIRMeskipun pada sebelah pagi tadi Najib Razak dilihat agak keberatan untuk mengisytiharkan hari pengundian 9 Mei  depan sebagai hari cuti umum, pendirian beliau akhirnya berubah pada sebelah petangnya.

Jika pada sebelah pagi beliau menasihatkan rakyat agar merancang masa untuk turun mengundi memandangkan tarikh 9 Mei itu jatuh pada hari bekerja, Najib sebaliknya berubah pendirian pada petang tadi dengan mengisytihatkan hari tersebut sebagai cuti umum.

Memang disedari tindakan mengisytiharkan cuti umum ini dibuat dengan perasaan yang berat hati oleh Najib, tetapi apakan daya kerana kecaman dan kemarahan rakyat nampaknya sedang meluap-luap mengenainya.

Dan Najib tidak ada pilihan lain selain terpaksa akur dan tunduk kepada kehendak rakyat itu.

Apatah lagi apabila sebuah petisyen dalam talian yang baru diwujudkan sudah pun mampu menarik sokongan lebih 100 ribu daripada pengguna maya daripada seluruh negara.

Petisyen berkenaan ditujukan kepada Yang Dipertuan Agong meminta agar baginda campurtangan dengan mengisytiharkan hari Rabu, 9 Mei itu sebagai cuti umum demi kemudahan rakyat menunaikan tanggungjawab mereka.

Apa pun, tahniah dan syabas kepada rakyat yang suara mereka telah berjaya membuatkan Najib akur, tunduk dan mengalah dengan pengisytiharan cuti umum yang dibuat petang tadi oleh Pejabat Perdana Menteri.

Najib akhirnya kalah 0-1 kepada suara rakyat.

Dengan perisytiharan cuti umum itu juga menunjukkan Najib tiada pilihan lain selain terpaksa mencontohi amalan Tun Mahathir Mohamad yang mengisytiharkan hari mengundi sebagai cuti umum pada pilihanraya 1995 dan 1999 yang lalu.

Cumanya, Tun Mahathir mengisytiharkan cuti umumnya sebelumnya kerana pemahamannya yang mendalam terhadap kehendak serta keperluan rakyat, manakala Najib hanya berbuat demikian setelah adanya desakan yang kuat daripada pelbagai kelompok masyarakat.

Inilah bukti keramatnya suara rakyat. Jika berkaitan cuti umum pun rakyat mampu mengubah keadaan, bermakna mengubah siapa yang  patut jadi kerajaan dan Perdana Menteri  juga tidak mustahil dapat dijadikan kenyataan melalui kesatuan suara keramat yang dimiliki oleh rakyat itu. 

Suara rakyat suara keramat, jangan sesekali disia-siakan keajaibannya. (ShahbudinHusin 11/04/2018)