KRITIK TAK PA- TAPI JANGAN FITNAH


 

KEDAH DAPAT 900 JUTA ? SANUSI AMBIK JUGA UNTUK TADBIR KERAJAAN NEGERI? HARI TU KERAJAAN MADANI YANG DIA DOK KUTUK NI BAGI BILLION JUGA....MMMMMM

 

Kerajaan Kedah menerima RM900 juta dari Kerajaan Pusat,  lah Sanusi...ingat tak ambik...
IMAM KAMI DI KG JERANG TERLUPA TAKBIR 5 KALI ROKAAT KEDUA SOLAT AIDIL FITRI, APA KAMI BUAT? Semalam, saya solat sunat Aidil Fitri di Masjid Kg Kuala Jerang, Jelebu, NS. Solat tersebut diimamkan oleh Imam 1, Tuan Syed Kamal Syed Aziz. Memasuki rokaat kedua, Imam terlupa untuk takbir sebanyak 5 kali dan terus membaca surah Al Fatihah. Saya menyedarinya dan saya yakin ramai lagi menyedarinya. Tiada sesiapa pun yang menegur Imam dengan perkataan "Subhanallah", kerana mungkin mereka bahkan saya sendiri berpendapat bahawa: 1. Takbir 7 kali pada rokaat pertama dan 5 kali pada rokaat kedua itu hanyalah sunat sahaja, bukan rukun yg tidak membatalkan solat tersebut sekiranya tidak dilakukan. 2. Mungkin, Imam terpaksa mempercepatkan solat kerana keuzuran atau mahu buang air besar atau sebarang masalah lain yang Imam terpaksa meninggalkannya. Kita tahu solat Aidil Fitri itu adalah "Sunat Mu'akkad' yakni sunat yang dituntut. Manakala takbir 7 dan 5 kali itu adalah "Sunat Hai'ah' sahaja. Selesai solat tersebut, tiada seorang pun yang mempertikaikannya dan kami semua meneruskan dengan khutbah Aidil Fitri hngga selesai. Imam kami bijaksana kerana tidak meminta pendapat makmum kerana hukum telah jelas dan tidak perlu kepada kebenaran atau pendapat makmum. Hukum tertegak dengan kebenaran dan dalil, bukannya keputusan majoriti. Makmum pula tidak mempertikaikan kerana mereka tidak jahil dan mereka yakin dengan keputusan Imam. WFAUZDIN NSSemalam, saya solat sunat Aidil Fitri di Masjid Kg Kuala Jerang, Jelebu, NS.  Solat tersebut diimamkan oleh Imam 1, Tuan Syed Kamal Syed Aziz.  


Memasuki rokaat kedua, Imam terlupa untuk takbir sebanyak 5 kali dan terus membaca surah Al Fatihah.  Saya menyedarinya dan saya yakin ramai lagi menyedarinya.  Tiada sesiapa pun yang menegur Imam dengan perkataan "Subhanallah", kerana mungkin mereka bahkan saya sendiri berpendapat bahawa:


1.  Takbir 7 kali pada rokaat pertama dan 5 kali pada rokaat kedua itu hanyalah sunat sahaja, bukan rukun yg tidak membatalkan solat tersebut sekiranya tidak dilakukan.  


2.  Mungkin, Imam terpaksa mempercepatkan solat kerana keuzuran atau mahu buang air besar atau sebarang masalah lain yang Imam terpaksa meninggalkannya.  


Kita tahu solat Aidil Fitri itu adalah "Sunat Mu'akkad' yakni sunat yang dituntut.  Manakala takbir 7 dan 5 kali itu adalah "Sunat Hai'ah' sahaja.  Selesai solat tersebut, tiada seorang pun yang mempertikaikannya dan kami semua meneruskan dengan khutbah Aidil Fitri hngga selesai.  


Imam kami bijaksana kerana tidak meminta pendapat makmum kerana hukum telah jelas dan tidak perlu kepada kebenaran atau pendapat makmum.  Hukum tertegak dengan kebenaran dan dalil, bukannya keputusan majoriti.  Makmum pula tidak mempertikaikan kerana mereka tidak jahil dan mereka yakin dengan keputusan Imam. 


WFAUZDIN NSMUNGKIN KAWAN HANG ADA KILANG KOT KAT KEDAH. TU PAKAT BANCUH SIMEN BUAT KEK DOK MAIN MAIN MAIN. MURAH LAGI DARI KERAJAAN TAWAR. BAIK BELI DARI NUSI.


 

SELAGI ANWAR TIDAK MENZALIMI, KITA SOKONG JA.


 

ALIRAN SUMBER SEDANG DIJEJAKI.


 

BIAR DIA CAKAP LAJU- SAMAN DOK MAI TAK LAMA.


 

IKUT SUKA NAK BUAT MANA PUN


 

TAKBIR KA TAHLIL....


 

KESIAN.,...

 


ANWAR BUAT APA YANG DIA CAKAP- BAB TOLONG ORANG SUSAH DIA DAH BUAT- BAB NAK TANGKAP PERASUAH PUN SEDANG BERJALAN- SIAP LA HANGPA.


 

SIAPA POSTERBOY SELANGOR ? KHAIRY- KALAU KHAIRY JOIN BERSATU- AKAUN KENA BEKU DAN SITA- MEMANG KIOK LA....


 

DULU UMNO KEPALA TENTERA AHZAB- LA NI KERAJAAN PERPADUAN- MCA SAHABAT KITE...JOM DENGAR CERAMAH BANG MAT

 


TUUU DIAAAA- MANA SATU YANG DAH SIAP?? HABAQ MAI...


 

LAAAA...HANGPA MAI DARUL DAP JUGAK KA...WALAUN KATA DAPIG LA BAGAI- HANGPA TENGOK PENANG 60AN DAH ADA AYAQ PAIP..SEBERANG AWAI 70AN....KESIAN HANGPA... JANGAN DENGAR NUSI,DIA KALAU BOLEH WALAUN NAK BAWA.NAIK ROKET PI KE BULAN.


 

AKAI BUDAK MEREMPIT TANPA LESEN


 

KEH KEH SAKIT HATI RUPANYA ORANG TENGOK- BILA HATI TELAH HITAM


 

SAPA PENGURUS SADA- CEROI


 

SIKIT HARI LAGI RAMAI CARI BANGLA SEBAB RAJIN.


 

THE KJ BAND-MELINGKUP DALAM POLITIK MENITI KELUARGA PEMUZIK


 

SELAMAT HARI RAYA- DARI DAP-KAMI KERJA UNTUK MELIMPAHKAN RAHMAH AIR UNTUK SEMUA.


 

SEBAB ITU ISTERI JANGAN SUKA MENYIBUK KERJA POLITIK SUAMI


Barangkali didorong rasa cemburu yang bercampur sedikit perasaan sakit hati, seorang isteri bekas menteri kerajaan terdahulu telah menyindir seorang menteri kerajaan semasa sebagai tidak memahami protokal ketika hadir dalam majlis jamuan hari raya di Istana Negara.


Ia berikutan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad dilihat membawa isteri dan anak-anaknya ke masjid tersebut.


“Wah majlis rasmi bawa anak beranak ke Istana Negara…tak tahu protokol ke pak menteri?” tulis isteri bekas menteri berkenaan.


Agaknya beliau menulis komen sedemikian berdasarkan pengalamannya sebagai isteri bekas menteri sebelum ini semata-mata tanpa menyelidiki fakta serta menyedari dan mengambil kira banyak perkara boleh berubah mengikut peredaran dan kesesuaian semasa.


Isteri bekas menteri berkenaan juga barangkali terlupa bahawa Agong dan Raja Permaisuri Agong adalah ketua negara yang sangat mesra rakyat dan selalu turun padang mencemar duli menyantuni rakyat di tempat-tempat terbuka sejak dulu lagi.


Ikut logiknya, jika jemputan hanya untuk menteri dan isteri, tentu mustahil seorang menteri itu berani dan pandai-pandai membawa anak sekali ke majlis itu.


Tambahan lagi, ia diadakan di Istana Negara yang sudah tentu terikat dengan protokol dan tempat duduk yang terhad bilangannya.


Apatah pula Nik Nazmi sebelum memegang jawatan menteri, terlebih dahulu ada pengalaman sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor yang mana soal protokol dan jemputan menghadiri majlis di istana bukan sesuatu yang asing baginya.


Jadi, sebaik tersebar gambar beliau dan keluarganya hadir ke Istana Negara itu, isteri bekas menteri berkenaan sepatutnya tidak harus begitu mudah membuat terjahan kesimpulan secara emosi dan disaluti rasa cemburu dalam hati.


Nik Nazmi kemudian membalas dengan mengatakan jemputan dari Istana Negara memang untuk bawa isteri, anak dan cucu.


“Tapi, saya tiada cucu, jadi bawa anak dan isteri,” balasnya.


Ada di kalangan warga maya kemudiannya memaklumkan bahawa gambar-gambar di laman Facebook Istana Negara secara jelas menunjukkan terdapat juga ramai kanak-kanak lain pada majlis berkenaan, malah kelihatan Yang Dipertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong beramah mesra dengan tetamu jemputan serta keluarga mereka.


Laman Facebook Istana Negara turut memaklumkan tentang perkenan kedua-dua baginda mempersilakan tetamu kenamaan, termasuk anggota jemaah menteri, untuk hadir bersama keluarga.


Sebelum ini, isteri bekas menteri berkenaan telah beberapa kali terpalit kontroversi kerana suka menyibuk dalam urusan kerja suaminya, malah pernah tersebar gambar beliau turut hadir dalam mesyuarat.


Pengajaran yang paling mudah di sini lalah di lain kali, isteri menteri atau isteri pemimpin jangan suka menyibuk mencampuri urusan politik sang suami.


Yang masuk politik dan menjadi pemimpin adalah suami, bukan sang isteri.


Biarkan suami saja berpolitik dan berbalas hujah dengan ahli politik lawan jika ada isu tertentu yang muncul.


Isteri elok duduk diam-diam dan jangan sesekali membuka mulut menyerang pihak lawan, terutama di ketika suami sendiri hanya diam tidak berkata apa-apa.


Nah…sekarang, siapa yang malu?


Selain isteri mendapat malu kerana menerjah benda yang tidak betul, suami pun dapat malu sama kerana seolah-olah gagal mengawal isteri sendiri. – ShahbudinHusin 24/04/2023.


https://shahbudindotcom.net/Kelantan: Pasaraya, Kedai Serbaneka, Restoran Makanan Segera Di Arah Tutup Oleh MPKB sempena Aidilfitri.


AIIKKK- GAPO TUTUP PULOP....GUANO DEMO....KENYE MAKE SIMEN KO..Sham Ghaz.


Untuk Pembangkang takpa la kedai tutup, mereka makan kek dan kueh simen, tapi rakyat jelata lain mcmana?


Tapi jika Pemilik Mydin kata rugi RM500,000 sehari kerana PMX bagi cuti kepada rakyat, habis seluruh Negara pembangkang kata kat Kerajaan Pusat.


Kalini mereka suruh tutup terus semua Pasaraya, tak nak pula mereka kecoh? Pasaraya terbesar di Kelantan antaranya Mydin Hypermarket. Berapa banyak rugi? 


Berikut adalah maklumat di fb page MPKB: Pasaraya Besar (Hypermarket), Pasaraya (Supermarket), Kedai Serbaneka dan Restoran Makanan Segera DITUTUP Sempena Hari Raya.


Lanjut boleh baca disini;


https://www.facebook.com/100067053312666/posts/555637383348034/?mibextid=l066kqPOLITIK TIDAK MATANG PN.


 

MEREKA SEMUA GAGAL-KINI PM10 KEMUNGKINAN BESAR BERJAYA MEMBAWA PULANG JHO LO


 

DENGAR SAMPAI HABIS. JAGA JAGA YA AZMIN-KAU HENTAM DIA, TAPI DIA BELOM AMBIL APA APA LANGKAH LAGI- ADA FAIL- ORANG KALAU PUNYA SIKAP DENGKI- JIWA TAK BOLEH TENANG.


 

MASA TOK LAKI JADI MENTERI AGONG JEMPUT MENTERI SAJA- KALI NI AGONG JEMPUT SEMUA, ANAK CUCU CICIT. SO PANAIH HATI SAJA ...BIASA LA. MELAYU MUDAH DENGKI.... 

SEMUA NAK KISAH TENTANG KERAJAAN PERPADUAN.SAMPAI BEKAS ISTERI MENTERI PUN MEROYAN


 

WOIII...SANUSI ..SAPA DOK BUAT CERITA- HANG KOT DOK BUAT CERITA BUKAN BUKAN NUN JAUH ATAIH LANGIT..SATU HABOK APA PUN TARAK..


 

KISAH ISTERI BEKAS MENTERI MEROYAN


 

ADA ORANG CEMBURU- NANTI DIA BAGI KOMEN


 

KEH...KEH....LEN KALI JEMPUT..JANGAN TAK JEMPUT...

 

Mohd Shah Rim


Bini Saifuddin Abdullah ni patut dijemput jadi tukang basuh  pinggan..

😆😆😆
SANUSI LAGI


 

TIADA ISTILAH PENAT


 

DAPAT DUIT KWSP PI MAKAN ANGIN..


 

HABIS MODAL, HABIS LAH SOKONGAN ?

 

Akaun dah kena sita. Cytro dah tak terbayar. Kita akan lihat kempen PN akan semakin suram selepas ini sebab cytro mereka memang berkarya untuk duit. Sebab tu PN menggelupur sangat bila akaun kena sita. Dah tau menuju kehancuran la tu. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


TOLONG JANGAN DENGKI.Cuti tambahan tu penting buat rakyat Malaysia yang kampungnya jauh jadi mereka tak kelam-kabut. Apa yang dia sakit hati?


Ini hari raya. Perayaan terbesar di Malaysia. Apalah salahnya kalau tambahan cuti. Sehari je pun. Bukan sampai sebulan.


Tahun 2018 dulu Mahathir umum cuti hanya kerana menang pilihanraya. Tak dengar pulak dia komen begini waktu tu.


Usah jadi keldai Mahathir. Rela ditunggang sampai menghilangkan harga diri. Berlawanan pula dengan kehendak rakyat.


Komen begini tak akan buat rakyat kembali kepada Mahathir. Buanglah rasa dengki kepada DS Anwar tu. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


ISTERI BEKAS MENTERI PN DENGKI. HANTAR KOMEN PADA POSTING PMX BERSAMA KANAK KANAK BERGAMBAR DI JAMUAN ISTANA NEGARA.


 

TOLOL FREE


 CARTOON BY HAILI


DUA PERBEZAAN PEMBAZIRAN.

 

W.Faudzin.


Menjamu rakyat untuk hari raya itu satu pembaziran.  Tetapi ambil komisyen Jana Wibawa masuk dalam tabung parti itu tidak membazir, kan?