SULTAN SENDIRI. MEMANDU KE SENAI MENGHANTAR PM10


 

INI BARU BERANI

 



Baru betul berani. Biasa PM akan buat di kawasan yang dia yakin ada dapat sambutan. Itu pun ada PM yang sanggup bayar atau paksa penjawat awam hadir majlis PM.


Tapi DS Anwar selamba buat di negeri walaun. Sikit pun ada risau kalau majlis tak dapat sambutan atau diboikot. Malah bakal pamerkan sifat pemimpin negeri tersebut.


DS Anwar memang seorang pemimpin yang level pemikirannya lain daripada yang lain. Beliau berani buat apa yang orang lain takut nak buat. Terbaik. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


RAYA SABTU- SEKIAN MAKLUM

 


RAYA SABTU....

TAK HAMBAR MACAMANA- HANGPA JUAI MACAM TAK INGAT DUNIA-

 


Soal peniaga bazar rugi ni, tak payah kerajaan, aku sendiri boleh kaji dan fahami.


Orang ramai memilih tak membeli di bazar tahun ni sebab harga yang terlalu mahal. Nilai duit susut serta merta sebaik kaki melangkah masuk ke bazar.


Kenapa harga jualan di bazar mahal? Sebab barang asas mahal? Faktor tu tak kuat sangat. Faktor terkuat adalah harga tapak bazar yang menggila.


Kalau dah sampai RM20,000 satu tapak untuk 20 ke 30 hari, sehari RM1,000, macamana peniaga nak dapat banyak tu? Terpaksalah jual barang mahal.


Ada pulak jenis Ali Baba. Dia berebut nak dapatkan tapak. Bila dah dapat, dia sewakan pada orang lain. Dia dapat RM20,000, dia sewakan jadi RM30,000.


Nak suruh kerajaan buat apa? Takkan harga tapak bazar pun kerajaan nak jadikan harga kawalan? Dah jadi Taliban pulak. Lagipun itu di bawah kuasa PBT.


Untuk perkara bazar ni, yang boleh uruskan cuma rakyat je. Caranya, macam inilah. Boikot. Biar jadi pengajaran buat semua. Dah rugi, pandailah berfikir.


Macam harga durian sebelum ni. Naik bukan main tinggi. Sekali kena boikot sampai banyak durian busuk. Lepas tu baru nampak munasabah sikit.


Ok. Kalau bazar tak laku tu di Kelantan, Terengganu atau Kedah, walaunita ni sila minta kerajaan negeri atau Adun atau PBT selesaikan. Buat kerja la sikit.


Jangan semua nak letakkan pada kerajaan pusat. Dah awak tu yang berebut nak jadi kerajaan negeri ada buat apa? Takkan cukup dengan sebar fitnah dan kebencian je? Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


INI LAH KES BUMIPUTELA DAPAT TENDER.




Kezaliman adalah menggunakan kedudukan dalam kerajaan untuk dapatkan keuntungan, apatah lagi kalau dijual nama bumiputera. Ya, rakyat akan tolak kezaliman. Kita tolak orang zalim yang sakau duit rakyat. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.



CICAKMAN LEBIH HEBAT DARI SUPERMAN ?

 


Gila ah. PN kata Gerakan ganti DAP di Selangor dan Penang. Fuh! Macam tak percaya. Dah macam nak kata Cicakman lebih hebat daripada Superman.


PAS ni masih terperangkap dalam minda semalam. Tak tengok situasi semasa. Masih kata kerjasama BN-DAP jejaskan sokongan orang bukan Melayu.


Hakikatnya itu cerita lama. Hari ni menteri kerajaan persekutuan ramai yang perform. Terutamanya YB Anthony Loke yang menjadi kebanggaan DAP.


Cerita nak apikan DAP dengan kerjasama bersama BN dah tak laku. Apa lagi DS Anwar jelas terbukti tidak campur tangan dalam urusan mahkamah.


Tapi aku suka kalau PAS berangan macam ni. Biar dia khayal. Tahu tahu je dah mati lemas. Lebai pun bukan jenis boleh dinasihat. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


NAMA KHALID ALWALID ADA LAH SEORANG PANGLIMA PERANG STRATEGIS BIJAKSANA...TAPI BUKAN MACAM KAT BAWAH NI. BODO..BANGGANG DAN TAK SEKOLAH...UUPPPSSSS

 

Logik walaun. Duit mesti datang dari sumber alam je. Kalau tak ada sumber alam mesti miskin. Sebab tu dia kata dia miskin sebab dinafikan royalti.


Sumber alam tu bonus. Tanpa sumber alam pun masih boleh jana pendapatan melalui industri dan apabila industri boom, cukai pun akan boom juga.


Kelantan mundur bukan sebab Selangor ambil duit royalti Kelantan. Di Selangor ada kawasan industri, ada pertanian, ada juga pelabuhan dan banyak lagi. Rakyat Kelantan yang tinggal di Selangor pun ada menyumbang juga dalam bentuk cukai.


Kelantan mundur sebab otak pemimpin Kelantan mandul. Tak mampu hasilkan buah fikiran yang mampu menjana pendapatan dan hasil buat negeri.


Gaji Adun naik. Kereta exco tukar baru. Tapi inisiatif untuk rakyat tak ada. Inisiatif tarik pelabur pun tak ada. Belanjawan pun defisit sepanjang masa.


Kenyataan walaun ini sebenarnya bukan sahaja ada unsur fitnah, bahkan merupakan hasutan kebencian yang boleh membawa pemusuhan antara negeri.


Semoga pemikiran yang kemetot seperti ini tidak berkembang biak kerana ianya sangat tidak sihat untuk perpaduan negara dan boleh mendatangkan bahaya. Guane boh?


 

Raja Gelap 

.


RUMAH TERBUKA HARI RAYA ATAU RUMAH TERBUKA PILIHAN RAYA?


Sementara Perdana Menteri memutuskan tiada sambutan Rumah Terbuka Aidil Fitri di Seri Perdana pada tahun ini, sebaliknya ditetapkan Rumah Terbuka Malaysia Madani yang akan dihadiri oleh Anwar Ibrahim bakal diadakan di tiga negeri yang kini ditadbir Pas.


Menurut kenyataan media Jabatan Perdana Menteri atau JPM, majlis di Kedah yang akan menjadi program nasional, dijadual diadakan pada 29 April di Hotel Raia, Alor Setar.


Ia disusuli dengan majlis di Kelantan yang akan diadakan di Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu pada 12 Mei.


Seterusnya, bagi sambutan di Terengganu, ia akan diadakan di Universiti Sultan Zainal Abidin di Kuala Terengganu pada 13 Mei, sehari selepas program di Kelantan.


Menurut kenyataan media JPM itu lagi, acara serupa akan turut diadakan di Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan namun tarikhnya belum ditetapkan lagi.


Ia juga akan dihadiri oleh Anwar selaku Perdana Menteri.


“Kesemua acara ini akan diselaraskan oleh Unit Penyelarasan Lonjakan Prestasi di bawah JPM dengan kerjasama kerajaan negeri selaku tuan rumah selain kementerian peneraju yang dilantik bagi membantu pelaksanaan program,” menurut JPM.


Untuk makluman, tiga negeri yang telah ditetapkan tarikh sambutan Rumah Terbuka Malaysia Madani iaitu Kedah, Kelantan dan Terengganu adalah negeri-negeri yang bakal mengadakan PRN pada Julai nanti.


Begitu juga dengan tiga negeri yang belum ditetapkan tarikh sambutannya iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan, ia turut akan berdepan PRN secara serentak dengan tiga negeri di atas.


Cuma, tiga negeri yang telah ditetapkan tarikhnya itu adalah negeri-negeri yang sedang ditadbir Pas, manakala yang belum ditetapkan tarikhnya adalah negeri yang ditadbir PH.


Dalam erti kata lain, selain negeri yang bakal berdepan PRN lebih beruntung kerana mendapat lebih perhatian daripada Perdana Menteri untuk dijamu sempena Hari Raya ini, lebih beruntung lagi ialah negeri yang sedang ditadbir oleh Pas.


Tiada disebutkan sambutan yang sama akan diadakan di negeri-negeri lain yang sudah selesai PRN masing-masingnya.


Penyokong PH dan BN di negeri yang tiada PRN nampaknya tidak diberi keutamaan dan tiada peluang untuk mereka bersalaman serta berselfie dengan Perdana Menteri pada Hari Raya tahun ini.


Mungkin giliran mereka akan tiba bila dekat-dekat nak PRU16 tahun 2027 akan datang pula.


Harap-harap dengan sambutan Hari Raya yang berbeza sambutannya berbanding kelazimannya oleh Perdana Menteri kali ini, salah satu negeri itu, sama ada Kedah, Kelantan atau Terenggganu, dapatlah ditawan melalui kerjasama PH dan juga BN dalam PRN nanti.


Juga diharapkan, negeri Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan tetap kekal lagi dalam cengkaman PH dan tidak terlepas ke tangan pihak PN.


Jika tidak, Rumah Terbuka Hari Raya yang seolah-olah bertukar menjadi Rumah Terbuka Pilihan Raya ini hanya akan jadi sia-sia belaka. – ShahbudinHusin 20/04/2023.


https://shahbudindotcom.net/



JADIKAN MEDIA SOSIAL SEBAGAI ALAT UNTUK MENYEBARKAN KEBAIKAN DAN KEMAJUAN MASA DEPAN ANAK MUDA


 

PANDAI GANG INI MENYAKAW-JOM LIHAT PERANGAI DEPA


 

QIYAMULAIL PUN JADI BAHAN NAK FITNAH


 

TERHARU DENGAN PERALATAN DAN ALATAN MASAK LEMANG JADI CONTENT KEPADA UCAPAN PM


 

MICHELLE YEOH BERTEMU PMX


 

BAGI LA ANWAR URUSKAN NEGARA NI SEPENGGAL...


 

DENGAR NI- FITNAH BERMULA DARI ULAMA.


 

RAMAI BALIK RAYA- PM NAK BUAT JAMUAN DI KEDAH,KELANTAN,TERENGGANU PUN WALAUN SUSAH HATI


 

TAK BERSYUKUR BETOI WALAUN NI.


 

KISAH LALAT HIJAU


 

TERHARU TERIMA BANTUAN


 

DULU DAP KAWAN. SEKARANG DAP MUSUH


 

PENGANJUR TARIK .


 

SIMEN MURAH UNTUK BUAT UMAH LA WALAUN.


 

MASAK TAK SEDAP ORANG TAK BELI, KEDAI TAK BERSIH PUN ORANG TAK BELI- BANYAK FAKTOR LAIN SELAIN BELI SECARA ONLINE...JADI KALAU MAHAL JANGAN SALAHKAN KERAJAAN


 

DAH LAMA...RETIS BIASA LA..MUNCUL YANG BARU YANG LAMA KENA BAGI JALAN DAN TERIMA HAKIKAT.


 

MAI TUMPANG KAT THE GREATEST PENANG. BALIK LUKU SANUSI SOQANG SEKALI. MANA PERNAH JADI LAGI MACAM NI. TU NAK BUAT AIRPORT ?


 

LAGU NI PEMIMPIN ISLAM NO. BAIK HANGPA BAGI NASIHAT


 

PH-BN ADA HARAPAN


 

TAK MAU DUIT TOL RAYA BAGI AKU..PIIISHANGGGG


 

RUPA TAK ADA TAK APA-PERANGAI MAU BAGUS DAN BIJAK


 

IKLAN RAYA FULL BERSAMA PMX 2023


 

LA..,.PAPA AWAT NAK BALIK KEDAH BAWA AYAQ- SANUSI DOK NAK BELAT AYAQ MAI PENANG DULU TUHAN BALAS DAH.


 

TEDIA...BOLEH PULAK BUAT YA.

 



KOTA BHARU: Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) akan membina 500 unit Rumah Mesra Rakyat (RMR) di Kelantan tahun ini, kata Pengerusinya, Datuk Husam Musa.


Beliau berkata, sambutan diberikan rakyat Kelantan terhadap Program RMR amat baik apabila permohonan diterima SPNB sentiasa meningkat.


Katanya, peningkatan had kelayakan pendapatan bulanan rumah pemohon daripada RM3,000 kepada RM5,000 seperti diumumkan baru-baru ini juga bakal membuka peluang lebih besar kepada rakyat yang layak untuk memiliki rumah sendiri melalui Program RMR.


Noooohhhh....mudah kerja..isley boleh maju noh.



, #KotaBharu TS diletakkan di lokasi strategik untuk membolehkan pengguna mendapatkan bekalan jika berlaku gangguan. 


https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2023/04/958626/388-tangki-statik-bantu-masalah-air-di-kelantan

BILA UMNO KUKUH ,KERAJAAN PERPADUAN INI DAPAT BERJALAN DWNGAN STABIL


 

BILA NAK TUNAI JANJI


 

BANTU LAH PEKERJA SAMA...


 

TIDAK TERGUGAT, MALAH MAKIN MENINGKAT


 

IKUT KIRAAN, SABTU RAYA


 

PENANG MEMANG LAMAH DAH MAJU. SEBAB SIKAP PIMPINAN DAP. TAPI KALAU ANGAN ANGAN SAJA NAK MAJUKAN KEDAH TAKAT SEMBANG TAK JADI


 

NAK ALIH ISU KELEMAHAN SENDIRI

 

Mohd Shah Rim


Plot twist..!!

Sanusi tidak diserang, tapi sengaja mencari isu bagi mengalihkan masalah air diKedah..!!






OWWHHH...PONG PANG PONG PANG KAMU BAIK JUGA DENGAN DAP.


 

TANYALAH MB KAMU.

 


Gino Marvela.


Rakyat Kelantan yang duduk di Shah Alam, dah sampai kg nak beraya. Dah sampai rumah, buka pili paip takda ayaq langsung. Nak mandi, nak masak...semua tergendala. 


Inbox GM minta bantuan atasan PH, pasai nak raya ni tp masih lg tiada air. 


Hang dok inbox GM buat apa, pi la tanya MB kelantan Ahmad Yakob & timbalan dia nik amar minta ayaq.


Nak marah, tak sampai hati. Nak maki, lain tahun hangpa pi undi lebai lg. Dah kena bodoh hidup2 pun, dok pi pangkah lg serupa kena mandrem. Lani, lantak hangpa lah! 


Cuma buleh tunjuk simpati ja. Puluh tahun masalah yg sama, bila tanya ayaq takda...puak lebai pusing cerita nak Islam ka @ nak ayaq. Tanya lg, dia kata ayaq sungai belakang tesco banyak. Tak puas hati, bila tanya lg...di jawabnya akan selesai 2030. 


Hat lg pelik, sebelah sempadan Thai penduduk di sana ada je ayaq paip jernih. Masuk tang negeri lebai, macam2 masalah dapat. 


Cuba tukaq sekali pangkah lain selain parti pas, naik ja menteri lain...bawa SPRM masuk. Tahulah hangpa kemana duit rakyat Kelantan hilang selama ini.


Tapi...nak buat mcm mana, dah hangpa suka pi pangkah lebai kelarah...lani tanggunglah sendiri!

JIKA KAMU KATA BERITA INI TAK BAIK, MAKA TAK BAIK LAH HATI KAMU





sejak wujud tol, ini adalah berita gembira  kepada orang ramai: tol percuma aidilfitri empat hari (3+1) siang malam pagi petang.


tol percuma dan cuti free adalah termasuk tujuh berita baik yang diumum PM anwar, kalau kamu rasa ini berita tak baik maka tidak baiklah isi hati kamu.


nota kepala: 

semasa PM ismail sabri, pernah tol percuma aidilfitri dua hari. (betulkan kalau gua salah).

Pyanhabib