KAH..KAH....LEBIH KURANG JA DENGAN NAJIB

 

Senang sungguh jawaban menteri
KISAH KENCING TAK SUDAH

 

MMMS


Sebelum PRN Selepas PRN

Syok pengundi "kestabilan" kena scam dengan geng penyamun. Bab gaji minimum 1.5K dah kena scam, yang KWSP 10K hangpa kirim salam sajalah. Harap duit sampul RM150 cukup makan 5 tahun.

 
OWHHH- DUTA MAIN TWEET- HAROM-BACA QURAN SAJA
 

CIMB diarah kemuka pernyataan pembelaan selewat-lewat 30 Mac

 

facebook sharing button 
twitter sharing button 
whatsapp sharing button 
email sharing button 
CIMB Bank tersilap memindahkan wang berganda kepada pemegang
 akaun berikutan ralat pemprosesan berkaitan perkhidmatan kiriman
 wang kepada pihak ketiga.

GEORGE TOWN: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan CIMB Bank mengemukakan pernyataan pembelaan dalam tuntutan saman dikemukakan 12 pemegang akaun berhubung kesilapan bank itu yang menyebabkan wang mereka dibekukan serta mereka menanggung hutang.

Mahkamah memerintahkan bank itu memfailkan pembelaan selewat-lewatnya 30 Mac apabila kes itu dibawa untuk sebutan dalam talian di hadapan Penolong Pendaftar Malarselvi Sanmugam.

Saman itu difailkan pada 28 Feb, dengan Pesuruhjaya Kehakiman Adlin Abdul Majid ditugaskan untuk mengetuai kes.

Nazmi Mohd Zain mewakili pengadu dan Sathya Kumardas mewakili CIMB. Seramai 12 pemegang akaun yang menyaman bank itu mendakwa tindakan membekukan akaun adalah pelanggaran kontrak.

Mereka mendakwa kesilapan pemprosesan pihak ketiga tetap menjadi kesalahan bank, bukan pelanggan.

Mereka memohon perintah mahkamah untuk mengisytiharkan pembekuan akaun bank “tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan” kerana ia bertentangan dengan terma dan syarat bank.

Mereka juga mahu mahkamah mengisytiharkan tindakan membekukan akaun telah menjejaskan pelanggan secara tidak adil dan mengabaikan serta melanggar kewajipan menjaga pelanggannya.

Bulan lalu, bank itu mendakwa ralat pemprosesan yang berkaitan dengan perkhidmatan kiriman wang kewangan kepada pihak ketiga menyebabkan pemindahan dibuat kepada pelanggan dikreditkan dua kali secara tidak sengaja.

CIMB kemudian berkata, ia cuba mendapatkan semula jumlah gandaan itu. Bank itu menafikan dakwaan salah laku dan mahu mempertahankan diri.

Mereka yang menyaman bank ialah Ahmad Sharil Nor Rasit, 42, Azwani Aziz, 39, Nor Amirah Suria, 26, Nor Sazliana Sazali, 31, Mukmin Mohd Ibrahim, 34, Siti Roziana Abdullah, 26, Haris Fadhillah Yaacob, 28, Azizi Aziz, 34, Azizul Aziz, 40, dan tiga syarikat, Ai Smart Perfect Services, Ai Smart PS Trade dan Harmonian Altra Trading.

CIMB Bank Berhad dan CIMB Islamic Bank Berhad dinamakan sebagai defendan dalam saman itu.


Untung RM9.7 bilion? Najib seperti ‘buta ilmu kewangan’, kata Pua

 


facebook sharing button 
twitter sharing button 
whatsapp sharing button 
email sharing button 

Ahli Parlimen Damansara Tony Pua berkata, tanah Bandar Malaysia
 dimiliki oleh kerajaan. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Damansara Tony Pua menyelar Najib Razak berhubung dakwaan 1MDB boleh menjana keuntungan RM9.7 bilion sekali gus menyifatkan bekas perdana menteri itu seperti “buta ilmu kewangan”.

Susulan kenyataan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz semalam bahawa kerajaan perlu membayar RM17 bilion hutang keseluruhan 1MDB, Najib mendakwa 1MDB boleh mendapat keuntungan RM9.7 bilion sekiranya ia menjual tanah projek Bandar Malaysia yang dinilai RM12 bilion, selain menguatkuasakan jaminan Abu Dhabi untuk menanggung kos bon berjumlah USD3.5 bilion (RM14.7 bilion).

“Kenyataan itu mengesahkan bekas menteri kewangan itu sememangnya buta ilmu kewangan,” kata Pua dalam kenyataan, hari ini.

“Pertamanya, pelajar akaun tahun pertama boleh memberi pendidikan kepada Najib bahawa beliau benar-benar keliru dalam membezakan antara ‘penyata imbangan’ dengan ‘untung dan rugi’.

“Penyata imbangan kebiasaannya merekodkan aset dan hutang syarikat, manakala ‘untung dan rugi’ membabitkan pengumpulan pendapatan (sangat kecil) 1MDB dan kos (termasuk perbelanjaan faedah yang besar) bagi tempoh 13 tahun lalu.

‘Keduanya, adalah terlampau bodoh untuk mengatakan sekiranya jaminan Abu Dhabi berjumlah USD3.5 bilion dikuatkuasakan dan katalah ‘sekiranya’ – kerana perkara itu berada dalam Mahkamah United Kingdom ketika ini – 1MDB dilepaskan, dan dibenarkan mengekalkan aset berbaki. Jaminan itu tidak berfungsi seperti dikatakan.”

Pua berkata, Najib seperti sudah terlupa bahawa tanah Bandar Malaysia dimiliki kerajaan sebelum ia dijual kepada 1MDB pada harga rendah.

Sekiranya, tanah Bandar Malaysia sesungguhnya mampu dijual pada harga RM12 bilion Pua berkata, kerajaan terpaksa menanggung keseluruhan rancangan pembangunan projek dan manfaat kebajikan.

“Mengapa perlu untuk membayar hutang 1MDB apabila 1MDB langsung tidak memberi nilai tambah kepada tanah berkenaan,” soalnya.


RAFIZI KEMBALI AKTIF, SAH TANDING TIMBALAN PRESIDEN KEADILAN


 Keputusan Pilihanraya Negeri Johor (PRN Johor) baru-baru ini mengesahkan bahawa KEADILAN dan Pakatan Harapan telah menjadi parti ketiga selepas Barisan Nasional dan Perikatan Nasional. Keputusan itu perlu diterima dengan terbuka dan tawaduk oleh semua rakyat Malaysia yang mendukung idealisme politik progresif yang dibawa KEADILAN dan Pakatan Harapan.

Ini adalah kekalahan keempat berturut-turut dalam beberapa siri pilihanraya negeri. Setiap kali KEADILAN dan Pakatan Harapan mengalami kekalahan, selain dari menyalahkan sesama sendiri, sehingga kini belum nampak strategi yang berlainan untuk menambat kembali hati rakyat.

Satu-satunya strategi yang diulang-ulang ialah pendekatan “khemah besar” untuk menyatukan semua parti yang bersaing dengan UMNO/Barisan Nasional. Terbaru, saya dimaklumkan Majlis Presiden Pakatan Harapan bersetuju mengambil pendekatan untuk berbincang dengan Perikatan Nasional mengenai kemungkinan bekerjasama dalam Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15).

Walaupun tidak ada tanda-tanda pun pendekatan “khemah besar” ini mendatangkan sebarang hasil setakat ini, ia kekal menjadi satu-satunya jalan yang difikirkan pimpinan Pakatan Harapan seolah-olah keseluruhan pimpinan Pakatan Harapan sudah mati akal untuk mendapatkan kembali keyakinan rakyat.

KEADILAN dan Pakatan Harapan menang dalam Pilihanraya Umum ke-14 (PRU14) kerana isu-isu yang dibawa ketika itu dekat dengan rakyat. Rakyat memahami kesan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak ketika itu kepada kehidupan seharian dan masa depan mereka. Rakyat juga tertarik dengan beberapa penyelesaian yang dibawa untuk merungkai masalah ekonomi yang dihadapi.

Rentetan peristiwa-peristiwa yang berlaku selepas PRU14 meyakinkan sebahagian rakyat (terutamanya pengundi atas pagar) bahawa pertelingkahan politik di peringkat pimpinan negara hanyalah berkisar kepada agihan kuasa sesama mereka. Baik dari gabungan politik mana pun yang berkuasa, akhirnya kehidupan mereka tidak akan berubah. Yang berubah hanyalah siapa yang menjadi menteri dan mendapat keistimewaan yang datang dengan kedudukan.

Sebab itu UMNO/Barisan Nasional boleh menang bergaya sedangkan sokongan rakyat di peti undi tidak banyak berubah sejak 2018. Dalam keadaan sebahagian besar pengundi atas pagar merasakan KEADILAN dan Pakatan Harapan sudah tidak ada beza dengan UMNO/Barisan Nasional atau Perikatan Nasional, sebahagian besar dari mereka mengalami kelesuan politik. Mereka mual dengan isu politik kerana tiada perbezaan ketara dari gabungan-gabungan politik.

Kelesuan politik ini juga berpunca dari pelbagai taktik yang dibawa gagasan-gagasan politik untuk mendapat kuasa selepas PRU14.

Di peringkat Persekutuan, UMNO dan BERSATU boleh berkongsi kuasa tetapi memaki hamun sesama sendiri di luar. PAS boleh mendakap UMNO demi kuasa (walaupun bermusuh sekian lama), kemudian memaki hamun kembali juga disebabkan kuasa. KEADILAN boleh dimainkan hidup-hidup oleh helah UMNO konon untuk menyokong calon KEADILAN menjadi Perdana Menteri, seolah-olah KEADILAN tidak kenal siapa UMNO. DAP menyatakan pengkhianatan BERSATU meruntuhkan mandat rakyat, tetapi DAP juga yang menjadi broker persefahaman MOU untuk mengekalkan Perdana Menteri dari BERSATU (seterusnya bersambung dengan Perdana Menteri dari UMNO).

Terkini, pandangan terbaru ialah supaya Pakatan Harapan mencari jalan bekerjasama pula dengan Perikatan Nasional.

Di mata ahli-ahli politik ini adalah strategi demi meningkatkan peluang memenangi pilihanraya. Di mata rakyat biasa, politik Malaysia sudah menjadi drama Keluarga 69 seperti yang dinukilkan Allahyarham P Ramlee dahulu.

Saya memang kurang minat dengan politik sejak dari kecil. Saya tidak bercita-cita menerima jawatan awam kerana ia satu tanggungjawab. Jika kita tidak yakin boleh memikul sesuatu amanah, lebih baik kita beri laluan kepada orang lain.

Sejak 2019, saya telah menyuarakan pandangan yang tidak bersetuju dengan kegilaan membentuk gabungan (dengan sesiapa sahaja tanpa mengira sentimen rakyat) demi untuk mendapat kuasa. Suara saya menjadi suara minoriti di kalangan pimpinan KEADILAN, apatah lagi di kalangan Pakatan Harapan.

Saya mengambil tanggungjawab bahawa saya tidak boleh berada di dalam kepimpinan yang strategi dan keputusannya saya tidak bersetuju. Jika saya kekal, maka saya perlu menyokong keputusan itu. Jika saya tidak menyokong, saya tidak boleh kekal menjadi sebahagian dari pimpinan. Ini adalah asas utama prinsip pertanggungjawaban (“accountability”).

Sebab itu, saya sangat gembira untuk kembali ke kehidupan sebagai rakyat biasa dan memberi ruang sepenuhnya kepada pimpinan KEADILAN dan Pakatan Harapan memikat kembali hati rakyat untuk memegang tampuk pentadbiran negara. Jika mereka yakin taktik membawa mana-mana Ahli Parlimen yang sanggup menukar kesetiaan (demi mencukupkan angka sokongan) boleh mengembalikan pentadbiran Pakatan Harapan dan seterusnya meningkatkan peluang memenangi PRU15, saya tumpang gembira (walaupun saya tidak mahu terlibat).

Malangnya, dari satu khemah ke khemah lain, ketaasuban kepada strategi gabungan politik ini makin menjauhkan KEADILAN dan Pakatan Harapan dari rakyat. Apabila hari ini kita mengkritik dan kemudian esoknya kita berpacaran dengan orang yang kita kritik, lama-lama rakyat merasakan ini semua hanyalah drama Keluarga 69. Lebih-lebih lagi apabila terlalu banyak tumpuan diberikan kepada membentuk gabungan, usaha mengangkat derita rakyat dan menawarkan penyelesaian menjadi semakin sepi.

Saya terus mendapat desakan dari pendukung KEADILAN dan Pakatan Harapan dari kalangan rakyat biasa untuk kembali ke gelanggang politik. Saya mengambil masa yang panjang kerana saya tidak yakin saya boleh membantu keadaan dalam keadaan pandangan saya adalah pandangan minoriti di kalangan pimpinan KEADILAN dan Pakatan Harapan.

Saya berpendapat kegilaan mencatur sokongan di peringkat atas sehingga KEADILAN dan Pakatan Harapan nampak terpisah dan kaku dari suara rakyat akan dihukum oleh rakyat. Jika KEADILAN dan Pakatan Harapan ingin menambat kembali hati rakyat, kembalilah berjuang habis-habisan untuk memudahkan kehidupan harian rakyat. Bukan sahaja menuding jari, bawalah penyelesaian-penyelesaian yang masuk akal untuk meyakinkan rakyat bahawa kehidupan mereka boleh menjadi lebih baik jika mereka memilih KEADILAN dan Pakatan Harapan.

Usaha menambat hati rakyat seperti ini lebih memenatkan berbanding berbincang di meja rundingan atau di restoran mahal mengenai gabungan politik. Sebab itu saya faham kenapa lebih mudah untuk memilih jalan bergabung politik dari menambat hati rakyat.

Selepas keputusan PRN Johor, saya menyedari bahawa KEADILAN dan Pakatan Harapan telah ditolak rakyat hingga jatuh menjadi gabungan ketiga selepas UMNO/Barisan Nasional dan Perikatan Nasional.

Saya menganggotai KEADILAN sejak 1999 kerana saya yakin masa depan Malaysia adalah satu masa depan yang progresif, berbilang bangsa dengan citra idea yang pelbagai. Sumbangan saya dalam menubuhkan Pakatan Harapan dalam tahun 2015 bukanlah semata-mata demi kemenangan dalam pilihanraya, saya bertekad memastikan politik progresif pelbagai bangsa di negara ini dapat dipertahankan ketika itu.

Pada pandangan saya, dengan perkembangan-perkembangan terbaru, politik progresif pelbagai bangsa sedang berada di dalam bahaya jika KEADILAN dan Pakatan Harapan terus menjadi parti ketiga kerana gagal memikat pengundi atas pagar.

Atas kesedaran itu, saya telah membuat keputusan untuk kembali menyertai gelanggang politik dengan mengesahkan saya akan bertanding jawatan Timbalan Presiden KEADILAN dalam pemilihan akan datang.

RAFIZI RAMLI

Mantan Ahli Parlimen Pandan

15 Mac 2022.PRN Johor: Pemimpin Umno kata penyokong dan ahli Umno biadap dan kurang ajar terhadap PM

 PRN Johor: Pemimpin Umno kata penyokong dan ahli Umno biadap dan kurang ajar terhadap PM


Sewaktu Barisan Nasional (BN) menyambut kemenangan di Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor di Bangunan UMNO Johor tempoh hari, tumpuan media turut terarah kepada insiden laungan ‘bubar Parlimen’ di perkarangan bangunan tersebut.

Laungan tersebut dilakukan oleh sebilangan besar penyokong dan ahli parti itu, sewaktu Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang juga Naib Presiden UMNO berjalan melewati mereka.

Susulan peristiwa tersebut, beberapa pemimpin UMNO menganggap insiden tersebut adalah biadab, dan bersifat ‘kurang ajar’.

“Kemenangan (PRN Johor) ini hadir bersama besarnya tanggungjawab untuk membawa aspirasi rakyat, dan semestinya tidak dapat dinafikan sama sekali ‘mood’ rakyat yang menyebelahi BN ini dicapai dari rasa yakinnya rakyat dibawah kepimpinan YAB Datuk Seri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri dari BN yang sedang memacu Kerajaan ke arah pemulihan berikutan berbagai musibah yang melanda negara.

“Juga tak dilupakan sokongan padu dan jitu dari YB Presiden UMNO (Ahmad Zahid Hamidi) dan seluruh saf kepimpinan UMNO dan BN terhadap beliau, maka amat tidak wajar jika segelintir pihak ini bersikap kurang ajar kepada YAB PM seolah beliau datang dari pihak lawan,” kata Ketua Pemuda UMNO Kubang Kerian, Shahrul Fadhel Mohd Aziz. Katanya lagi, pembubaran Parlimen bukan suatu perkara yang boleh diambil mudah, bukan boleh dilakukan dengan emosi, banyak aspek perlu diambil kira.

Shahrul Fadhel berkata, jika terlampau mengikut sikap terburu-buru dan terlampau yakin, berkemungkinan besar mood rakyat akan beralih kepada pihak lain dalam Pilihan Raya Umum ke-15 nanti.

Semalam, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dilaporkan sebagai berkata, semua pihak dalam parti perlu memberi ruang, mandat dan kepercayaan kepada Perdana Menteri dan pucuk pimpinan berbincang dalam menentukan masa tepat untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan itu berkata, menyusun strategi kemenangan tidak boleh berasaskan seluruhnya kepada gempita emosi semata-mata.

Jelas beliau, kebijaksanaan pemimpin perlu dibawa ke meja perbincangan dan bermuafakat untuk menggilap asas kekuatan sebenar.

“Kita di dalam kepimpinan UMNO dan Barisan Nasional (BN) ini ada kaedah dan cara tersendiri serta berpegang kepada disiplin parti,” kata Ahli Parlimen Kepala Batas itu lagi.

Dalam pada itu, Ketua Puteri UMNO Putrajaya, Jumaitul Laily Zakiah berkata, kemenangan BN di Johor sedikit tercalar berikutan insiden segelintir kecil penyokong yang tidak beradab kepada YAB Perdana Menteri.

Hal itu, katanya lagi, jelas bercanggah dengan budaya yang diterapkan oleh UMNO.

“Parti keramat ini dibina atas rasa hormat dan patuh kepada pemimpin. Jangan sesekali cuba untuk mengeruhkan permuafakatan parti dengan budaya tidak beradab.

“UMNO mengangkat prinsip demokrasi dan turut mengambil kira suara akar umbi sebelum membuat sebarang keputusan. Justeru itu, gunakan saluran yang betul melalui Perhimpunan Agung UMNO 2021 yang akan berlangsung pada 16-19 Mac 2022 untuk menyuarakan pendapat anda,” katanya lagi.

Senada dengan Jumaitul, Ketua Puteri UMNO Jelebu Normassitah Md Diah yang berkata, keputusan berhubung Pilihan Raya ke-15 tertakluk kepada perbincangan pemimpin tertinggi UMNO termasuklah Ismail Sabri sendiri selaku Naib Presiden UMNO. dengan perkenan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

“Di peringkat akar umbi, janganlah berperangai terlebih sudu dari kuah. Hormati peranan dan keputusan pemimpin tertinggi UMNO berhubung apa-apa jua isu.

“UMNO mengangkat prinsip demokrasi dan turut mengambil kira suara akar umbi sebelum membuat sebarang keputusan. Justeru itu, gunakan saluran yang betul untuk menyuarakan pandangan anda,” katanya lagi.


GOLONGAN TUA MERAJUK BILA INILAH MB JOHOR YANG BARU.

 

Onn Hafiz sailang Hasni, bakal MB Johor yang baru?


Onn Hafiz sailang Hasni, bakal MB Johor yang baru?Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machap, Onn Hafiz Ghazi dikatakan mendapat perkenan sebagai menteri besar Johor yang baru.

Menurut sumber dalaman Umno, bekas exco kerajaan negeri itu bakal mengangkat sumpah esok.

Umno dikatakan mengemukakan tiga nama iaitu penyandang, Hasni Mohammad, Mohd Puad Zarkashi dan Onn Hafiz sebagai calon menteri besar.

Bagaimanapun nama Onn Hafiz dikatakan telah mendapat perkenan istana.

Ia dikuatkan lagi dengan kenyataan Hasni lewat petang tadi yang mencadangkan pemimpin muda menerajui kerajaan negeri.

“Umno mengemukakan tiga nama termasuk Hasni, namun hanya satu nama yang dipilih.

“Hampir pasti Onn Hafiz bakal menteri besar Johor yang baru,” kata sumber berkenaan kepada Malaysiakini.

Onn Hafiz yang berusia 43 tahun merupakan anak saudara kepada Hishammuddin Hussein dan cicit kepada Onn Jaafar yang mengasaskan Umno.

Pada pilihan raya negeri (PRN) Johor Sabtu lalu, Onn menewaskan tiga pencabarnya di kerusi DUN Machap dengan majoriti 11,029 undi.

Terdahulu dalam satu kenyataan, Hasni yang juga pengerusi BN Johor mencadangkan pucuk pimpinan parti agar memilih orang muda untuk memimpin Johor, setelah melihat sokongan dan kedudukan orang muda yang penting dalam pembangunan negeri.

Hasni berkata langkah itu juga demi memastikan kemakmuran negeri berpanjangan.

Dalam kenyataan lewat petang ini, dia berkata kerajaan negeri di bawah pimpinannya telah berikhtiar sebaik mungkin untuk menjadikan Johor berdaya tahan dalam mendepani cabaran-cabaran pandemik Covid-19.

“Insya-Allah di bawah kepimpinan baru, negeri Johor akan menjadi lebih makmur dan sejahtera,” kata Hasni.

Petang tadi, Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi turut dilaporkan menghadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Johor Bahru dalam pertemuan hampir sejam.


45% sisa makanan pergi ke pusat pelupusan, kenapa tidak dijadikan baja organik?

 
Setiap bulan rakyat Malaysia membuang begitu banyak sisa makanan berbanding negara lain.

Sisa makanan adalah bahan yang sesuai untuk dibuat baja organik dan berpotensi mengurang import baja kimia yang semakin melambung harganya di pasaran

Ahli Parlimen Nurin Aina Surip (PH - Merbok) meminta penjelasan Menteri Pertanian adakah usaha telah dilakukan oleh kerajaan untuk meningkatkan penggunaan sisa makanan dalam industri pembuatan baja organik di negara ini.

"Difahamkan jumlah sampah kita adalah 40 juta tan setahun. Daripada sisa makanan, 45% yang pergi ke pusat pelupusan adalah sisa makanan

"Adakah pihak kementerian memikirkan selain polisi penanaman jagung adalah kita boleh membuat kajian menggunakan sisa makanan yang tinggi, daripada dihantar ke pusat perlupusan, di proses semula (menjadi baja)

"Kerana pada 2020 lalu USM telah membuat kajian untuk menggunakan sisa makanan menjadi makanan untuk binatang ternakan," katanya mengemukakan soalan tambahan dalam sesi perbahasan Dewan Rakyat, pagi ini.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee menjawab, industri baja organik sedang berkembang namun pengunaannya masih belum meluas dalam kalangan petani.

"Saya setuju sisa makanan boleh dijadikan baja organik. Malah industri ini berkembang

"Penggunaan baja organik belum meluas. Baja organik selain baja kimia digalakkan dalam industri makanan

"Itu merupakan antara langkah dan tindakan yang sedang diambil," katanya.

 

Tarik rayuan kes rasuah Tengku Adnan Mansor kerana peluang menang tipis?Pembebasan oleh Mahkamah Rayuan ke atas bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor atau Ku Nan menimbulkan ketidakpuasan hati rakyat kerana kes tersebut dilaporkan mempunyai bukti kukuh.

Manakala penarikan rayuan ke peringkat Mahkamah Persekutuan oleh pejabat Peguam Negara baru baru ini menimbulkan lebih banyak kontroversi.

Ahli Parlimen Sim Tze Tzin (PH - Bayan Baru) melalui soalan bertulis di Dewan Rakyat bertanya kepada Perdana Menteri Malaysia apakah rasional Peguam Negara menarik balik rayuan berkenaan sedangkan kes Ku Nan telah diputuskan bersalah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelumnya.

Soalan itu dijawab oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dengan alasan kes berkenaan lemah.

"Pada menjalankan kuasa menarik balik sebarang prosiding jenayah yang diberikan oleh Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan pihak Jabatan Peguam Negara akan mengkaji semula setiap keputusan untuk merayu setelah mendapat alasan penghakiman dan rekod rayuan

"Jika setelah dikaji dengan teliti didapati bahawa peluang untuk menang dalam rayuan tersebut adalah amat tipis maka keputusan akan diambil untuk tidak meneruskan dengan rayuan terebut

"Kajian semula sebegini akan dilakukan untuk setiap kes yang dirayu dengan tidak mengambil kira siapakah tertuduh yang terlibat. Tujuan kajian semula ini juga dibuat setelah mengambil kira alasan di atas supaya masa mahkamah dan wang rakyat tidak dibazirkan," katanya.

Kes Ku Nan mendapat ulasan meluas rakyat kerana dalam perbicaraan berasingan pemilik syarikat yang didakwa telah memberi rasuah mengaku bersalah di atas pertuduhan.

Ku Nan juga sebelum ini telah didapati bersalah dan dijatuhi hukuman penjara 12 bulan serta denda RM2 juta oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas tuduhan menerima rasuah RM2 juta berhubung tugas rasminya.TIK TOK- ORANG INI KUTUK PAS SEBAB PEMIMPIN ATAS PAS LIGAN DUNIA


 

TIK TOK ISU DUNIA- NEGARA ISLAM DISERANG DUNIA DIAM


 

TIK TOK- DATUK ZAHRAIN KUTUK UMNO


 

MALU MAKAN TUAN


 

Silap Jika Kata KEADILAN Tiada Masa Hadapan.

 

Oleh: Hassan Abdul KarimULASAN: Adalah benar, KEADIILAN kalah teruk dalam tiga Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, Sarawak dan Johor.

Apakah ini bermakna parti KEADILAN sudah tidak ada masa hadapan?

Jawapannya tidak. KEADILAN bukan seperti parti Semangat 46, selepas tewas dua kali Pilihan Raya Umum (1990, 1995), terus tutup kedai dan rujuk semula ke Umno.

KEADILAN yang nama penuhnya Parti Keadilan Rakyat adalah parti reformasi dan parti perjuangan. Jika disusur galur sejarahnya, KEADILAN bukan hanya bermula dari letusan reformasi tahun 1998. Parti Keadilan Rakyat merupakan percantuman dua buah parti politik iaitu Parti Keadilan Nasional (KeADILan) dan Parti Rakyat Malaysia (PRM) pada tahun 2003.

KeADILan mewarisi gerakan reformasi 1998 manakala PRM mewarisi perjuangan sejak Kesatuan Melayu Muda,KMM (1930an), Parti Kebangsaan Melayu Malaya, PKMM (1946) dalam menentang penjajahan Inggeris untuk kemerdekaan tanahair.

Parti reformasi dan parti yang mewarisi perjuangan kebangsaan untuk kemerdekaan yang ada pada batang tubuh KEADILAN ini, tidak akan lumpuh dan mati hanya kerana kalah beberapa pilihan raya.

Ada hikmah kepada KEADILAN sebenarnya setelah melalui beberapa kekalahan dalam pilihan raya peringkat negeri. KEADILAN akan dapat segera mempelajari, menilai, menganalisis keadaan untuk bangkit kembali menjelang PRU ke-15 dengan strategi yang ampuh dalam menangani keadaan politik, ekonomi dan sosial semasa yang banyak berubah sekarang ini.

Proses peremajaan KEADILAN terus berlaku

KEADILAN masih merupakan antara blok politik terbesar di parlimen dengan memiliki jumlah ahli parlimen yang ramai. Presidennya Datuk Seri Anwar Ibrahim masih menjadi Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia. Anwar juga masih mengetuai Pakatan Harapan (PH) iaitu blok pembangkang terbesar di Dewan Rakyat.


KEADILAN sebuah parti demokrasi yang mengamalkan sistem terbuka dan bebas, satu anggota satu undi untuk memilih pucuk pimpinan termasuk presiden akan menjalankan pemilihan parti pada bulan April depan dan diikuti dengan Kongres Nasional pada bulan Mei berikutnya.

Proses peremajaan KEADILAN sentiasa berlaku. Tiada sesiapa akan dihalang untuk mencabar Anwar Ibrahim sebagai Presiden. Sesiapa yang bersedia dan berani, semua lorong dan jalan dibuka untuk jawatan Presiden KEADILAN dicabar.

Oleh kerana KEADILAN parti reformasi dan parti perjuangan, maka tidak ada sesiapa akan dianugerahkan jawatan kepimpinan di atas dulang perak. Juara tinju Muhammad Ali tidak menjadi seorang juara jika dia tidak mencabar Sony Liston, juara menanti. Begitu juga John F Kennedy tidak akan menjadi Presiden Amerika Syarikat yang penuh karismatik jika dia tidak menumbangkan pencabarnya Richard Nixon dari Parti Republikan.

Begitu juga halnya dengan Anwar Ibrahim. Dia tidak diberi kepimpinan di atas dulang perak. Dia berjuang untuk dinobatkan sebagai seorang pemimpin sejak zaman muda. Anwar bersaing sesama rakan pimpinan seangkatannya untuk akhirnya beliau muncul sebagai Presiden Belia Malaysia (MBM) sebuah gabungan pergerakan belia pelbagai kaum dan agama yang menjadi badan induk belia Malaysia pada tahun 1974.

Orang di luar KEADILAN boleh bersuara supaya Anwar Ibrahim berundur setelah KEADILAN dan PH kalah dalam PRN Melaka, Sarawak dan Johor.

Tetapi hanya anggota KEADILAN sahaja yang mempunyai hak dan keistimewaan jika mereka mahu menukar Anwar Ibrahim. Jadi cabaran terletak kepada anggota KEADILAN sendiri untuk menentukan masa hadapan parti.

Tiada yang menandingi karismatik Anwar

Jika ada di kalangan anggota KEADILAN merasakan Anwar sudah tidak lagi relevan, maka pemilihan parti pada bulan April depan adalah masanya. Tetapi masing-masing perlu bercermin diri. Misalnya dalam PRN Johor yang baru berlalu ini, siapakah yang paling kuat berkempen untuk calon-calon KEADILAN jika bukan Anwar Ibrahim?Begitu juga sebagai Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang di Parlimen. Tidak ada sesiapa yang akan menghalang untuk orang lain menggantikan Anwar sebagai Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang. Jawatan-jawatan itu bukan dipegang selama ini oleh Anwar atas alasan tidak bersebab. Ada meritnya yang ada pada diri Anwar. Jika sudah sampai ketikanya kini, Anwar sudah tidak lagi relevan dan PRU-15 akan datang perlukan seorang jeneral baru untuk memimpin PH dan blok pembangkang, tidak ada siapa yang akan menghalang. Silalah pilih jeneral baru kalau ada.

Anwar Ibrahim tidak akan melepaskan tanggungjawabnya pada rakyat dan negara secara mudah, santai-santai begitu sahaja. Beliau seorang pejuang yang tahu tugas sejarahnya. Bukan sia-sia beliau bertahan berbelas tahun di dalam penjara. Itu harga yang perlu dibayar demi idealisme perjuangannya.

Anwar tidak mendapat secara percuma mendaki saf kepimpinan di zaman dia di dalam Umno. Untuk menjadi Ketua Pemuda Umno pun, Anwar bertarung mengalahkan Shuhaimi Kamarudin. Dari jawatan itu beliau menjadi Naib Presiden Umno juga melalui persaingan yang sengit. Dia menang.

Jawatan Timbalan Presiden Umno kepadanya tidak datang menggolek. Anwar perlu mencabar Tun Ghafar Baba dan menewaskannya di gelanggang politik. Begitulah seterusnya Anwar Ibrahim tidak ke penjara jika dia tunduk dan akur menyerah kalah kepada Tun Mahathir Mohamad, Presiden Umno dan Perdana Menteri yang menzaliminya.

Jadi adalah satu kesilapan jika ada sesiapa yang menganggap Anwar Ibrahim sudah tidak lagi relevan dan KEADILAN sudah tidak ada masa hadapan.


______________________________________________________________________________

Penulis merupakan Ahli Parlimen Pasir Gudang

 

ONE OFF KWSP: PENCARUM DEMO DEPAN PARLIMEN