GABUNGAN MAHATHIR – ANWAR MAMPU JANA SEMULA KEYAKINAN RAKYAT – HUSAM

GAGAL CAPAI WAWASAN 2020, MALAYSIA SUKAR BANGKIT SEBAGAI NEGARA MAJU

PENIAGA PERCAYA CUKAI GST NAIK 2% SELEPAS PRU 14

Peluang PH kuasai Putrajaya lebih cerah dengan PPBM dan Tun Mahathir


Dr Dzulkefly Ahmad
Pakatan Harapan mempunyai peluang cerah untuk menggantikan BN di Putrajaya dengan kehadiran Parti Bersatu Bumiputera Malaysia (PPBM) manakala Tun Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin mampu memecah kebuntuan menjelaskan isu-isu kritikal negara seperti 1MDB, kleptokrasi dan penyalahgunaan kuasa.
Dalam wawancara dengan akhbar dwimingguan The Edge, Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkifli Ahmad berkata, kehadiran PPBM dalam pakatan pembangkang menjadi 'pemutus litar' (circuit breaker) terhadap isu-isu yang dahulunya dianggap sebagai 'isu pembangkang'.
"Maklumat yang dahulunya tidak dipercayai rakyat kerana datang daripada pembangkang kini mudah dipercayai apabila Mahathir dan PPBM di dalam pasukan kami.
"1MDB sebagai contoh bukan lagi menjadi mesej pembangkang, ia telah menjadi mesej rakyat. Mereka bukanlah memahami sangat mesej itu, tetapi apabila ianya datang daripada seseorang yang telah menerajui negara selama 22 tahun, mesej itu - termasuk kos sara hidup dan isu-isu ekonomi menjadi begitu kuat, mudah dan boleh difahami oleh semua," katanya.
Menurut Dr Dzulkefly, rakyat kini dibebani dengan kos sara hidup yang tinggi dan khuatir tentang gaji mereka berbanding tekanan inflasi.
Kejatuhan nilai ringgit sehingga 22 peratus dalam tempoh dua tahun, katanya menambah buruk keadaan apatah lagi negara banyak mengimport barangan makanan termasuk barang keperluan asas.
"Berhubung isu kaum dan agama, mengapa jurangnya semakin dalam? Mengapa ia diperbesarkan? Kita mesti menyelesaikannya secara berhadapan dan tidak menyapunya di bawah tikar. Adalah mengecewakan apabila Umno dan Pas menggunakan isu kaum dan agama," ujarnya.

Jaminan PM hanya retorik, BN akan mungkir jika kekal di Putrajaya, kata MP PKR



Johari Abdul
Rakyat tidak harus menaruh kepercayaan kepada janji-janji perdana menteri dalam Majlis Konsultasi Bajet 2018 untuk memperhalusi dan memberi pertimbangan wajar kepada semua cadangan yang dikemukakan rakyat lebih-lebih lagi menjelang pilihan raya umum kerana ia akan dilupakan jika BN kembali ke tampuk pemerintahan.
Ahli parlimen Sungai Petani Johari Abdul berkata, majlis seumpama itu bukan pertama kali dianjurkan malahan diadakan setiap tahun, namun masalah sama masih tidak dapat diselesaikan sedangkan pelbagai masalah pula timbul.
Menurut beliau, janji-janji yang dibuat pihak pemerintah hanyalah menjelang pilihan raya dan pasti akan dilupakan selepas BN memperolehi kemenangan.
"Menurut (Datuk Seri) Najib Razak, majlis itu merupakan platform penting bagi sektor awam, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) memberi pandangan dan memberi maklum balas terhadap cabaran dan isu-isu semasa serta langkah menanganinya membuktikan dasar keterbukaan dan keprihatinan kerajaan dalam mendahului kepentingan rakyat.
"Namun, saya berpendapat bahawa penganjuran majlis itu hanya sekadar sesi luahan perasaan rakyat sahaja dan kemudian kerajaan tidak akan ambil pandangan atau maklum balas mengenai apa yang sudah diutarakan," katanya dalam satu kenyataan.
Menurut beliau, BN sepatutnya mengutamakan isu-isu rakyat seperti kekurangan pekerjaan, kos sara hidup yang tinggi, bebanan GST dan seumpamanya.
Isu-isu menyentuh kepentingan rakyat ini, ujarnya memerlukan penyelesaian segera.
"Kalau hanya pandai berjanji tanpa tindakan, ianya tidak akan mendatangkan apa-apa hasil dan itu akan menambahkan tekanan kepada rakyat," katanya.
Johari menambah, walaupun Najib mengakui topik pendidikan banyak dibincangkan dengan wakil persatuan yang berharap peruntukan pendidikan ditingkatkan terutama bagi golongan berpendapatan rendah dan kurang upaya, namun peruntukan pendidikan tetap dipotong saban tahun.
Menurut beliau, negara sebaliknya banyak menghabiskan wang dengan melakukan projek mega yang tidak mendatangkan faedah daripada menjadikan pelajar sebagai aset negara pada masa akan datang.
"Rakyat dapat lihat dan nilai sendiri kerajaan di bawah pentadbiran Umno BN ini tidak peka dengan isu semasa, yang mereka tahu hanya bermain sandiwara dan memberi harapan kosong kepada rakyat.
"Oleh itu, saya berharap rakyat bijak menilai 'janji-janji' yang ditaburkan oleh kerajaan dan dapat membuat keputusan tepat dalam PRU akan datang," ujar beliau.

200 kanak-kanak miskin terima baju raya dari DAP Perak




TAIPING, 23 JUN: Sambutan hari raya bagi 200 kanak-kanak daripada keluarga miskin di daerah ini bakal diraikan dengan suasana yang ceria apabila masing-masing menerima baju raya hasil sumbangan DAP Perak.
Selain itu, Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming turut berbesar hati menyumbangkan RM1,000 kepada Masjid Expo Taiping bagi menampung kos untuk mengadakan majlis berbuka puasa.
Ahli Parlimen Taiping itu berkata, perjuangan DAP tidak tertumpu kepada sesetengah kaum sahaja, sebaliknya melibatkan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang agama, kaum mahupun fahaman politik.
“Parti ini amat mementingkan akhlak mulia serta kasih sayang antara rakyat sebagai usaha untuk memupuk perpaduan dan keharmonian masyarakat,” katanya dalam majlis tersebut.
Beliau dalam pada itu turut menyeru agar rakyat menjauhi politik wang dan perkauman kerana ia adalah bertentang dengan ajaran Islam.
Turut hadir dalam majlis itu adalah ADUN Pokok Assam, Teh Kok Lim; Leow Thye Yik (ADUN Aulong); Hj Azam bin Abdullah (Pengerusi Jawatankuasa Masjid); Mohd Saad (Ketua Amanah Taiping); dan Abdul Walad (Setiausaha Amanah Taiping).

Pedulikan siapa PM ke-7 asalkan…


Heboh akhbar-akhbar tempatan, stesen televisyen termasuk portal berita memainkan isu siapa perdana menteri ketujuh Malaysia andai kata Pakatan Harapan berjaya menumbangkan Barisan Nasional pada pilihan raya umum ke-14.
Sekilas pandang, media pro-kerajaan kelihatan lebih teruja memainkan isu tersebut kerana ia mampu mencerminkan keretakan dalam pakatan pembangkang dalam memilih calon perdana menteri yang akan mengemudi negara untuk tempoh lima tahun, demi memberi kelebihan kepada BN.
Bagi mempertahankan BN, media pro-kerajaan akan berhempas-pulas untuk menunjukkan betapa Pakatan Harapan akan ‘menghancurkan’ negara dengan ketiadaan perpaduan dan persepakatan dalam menjalankan tugas memajukan negara dan memakmurkan rakyat.
Itu dakyah BN untuk menyorokkan kelemahan sendiri, sekaligus merendah-rendahkan kemampuan pembangkang untuk mengambil alih Putrajaya selain menuduh parti komponen pakatan pembangkang sebagai anti-Islam, anti-Melayu, pro-Kristian dan segala bentuk perkauman lain.
Hakikatnya, sesiapapun jua tetapi pastinya tokoh pembangkang Melayu seperti yang disepakati semua, sama ada pemimpin dari PKR ataupun BERSATU yang akan diangkat menjadi perdana menteri, pemimpin nombor satu Malaysia itu tidak lagi menjalankan tugasnya dalam kerangka politik seperti yang diamalkan Umno pada masa ini.
Kelemahan sistem PM sekarang
Pada masa ini, dalam BN, Umno mendominasi kerajaan dan semua parti komponen perlu bersetuju untuk melantik sesiapa jua yang menjadi presiden Umno untuk diangkat menjadi PM selain turut membenarkan kebanyakan kementerian dikuasai oleh pemimpin Umno, walaupun terpaksa melantik mereka yang di kalangan tidak berapa bijak.
Selain itu, semua parti komponen perlu akur, tunduk dan mendapatkan restu Umno dalam mengambil sebarang tindakan termasuk strategi parti dan pemilihan pimpinan utama selain segala tindakan presiden Umno perlu disokong walaupun secara membuta-tuli.
Namun, kerangka pemilihan PM pakatan pembangkang sangat berbeza kerana, siapapun jua yang menjadi perdana menteri akan ‘diawasi’ oleh semua parti komponen yang boleh diumpamakan ‘berdiri sama tinggi, duduk sama rendah’.
Maknanya, Pakatan Harapan tidak akan menjadi seperti BN yang memberikan kuasa dominan kepada Umno untuk terus berkuasa dan mentadbir negara walaupun sehingga ke tahap mengheret nama Malaysia dalam kancah yang cukup memalukan seperti yang berlaku sekarang.
Dalam hal ini, semua sedang melihat bagaimana parti komponen utama seperti MCA dan MIC terpaksa akur, tutup mulut dalam segala perkara angkara parti dominan walaupun berdepan kehilangan sokongan masyarakat Cina dan India yang kian menyusut.
Keadaan sama turut meresapi sayap pemuda dan puteri Umno yang sepatutnya lantang bersuara, berpegang kepada kebenaran dan menyampaikan aspirasi warga muda, tetapi terpaksa menikus dan menuruti kehendak bos-bos atasan kerana khuatir hilang jawatan, kontrak dan sebagainya.
PM ketujuh ‘terkawal’
Dalam Pakatan Harapan, keadaan seperti itu adalah mustahil untuk berlaku kerana jika PM dari PKR atau BERSATU ini ingin melakukan sesuatu, pastinya perlu mendapatkan restu dan sokongan dari semua parti komponen, bukan satu parti dominan untuk kebaikan semua pihak tanpa mengira kaum dengan satu matlamat iaitu menjadikan Malaysia negara yang lebih baik.
Jika PM Pakatan Harapan terjebak dalam kancah seperti yang didedahkan oleh DOJ baru-baru ini, parti-parti komponen mempunyai kekuatan yang sama banyak dengan parti asal PM untuk mengheretnya ke muka keadilan tanpa rasa takut atau memihak sesiapa.
Makanya, jika hari ini PM Pakatan Harapan itulah yang menjadi Malaysian Official 1 atau MO1, maka dengan mudahnya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan untuk menyiasat kemelut itu secara telus, adil tanpa campur tangan mana-mana pihak.
Lebih dari itu, antara ‘kelebihan’ segera dalam kerangka pentadbiran negara terutama sistem PM di bawah sistem Pakatan Harapan ialah jika Malaysia mempunyai PM baru selepas PRU14, maka cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang cukup membebankan rakyat akan terhapus.
PM ketujuh akan ‘menjalankan’ tugasnya sejajar dengan konsensus Pakatan Harapan sebelum PRU14 untuk menghapuskan cukai itu selain meminda Akta Pembangunan Petroleum 1974 bagi menyekat kuasa solo seorang PM ke atas kawalan kewangan Petroliam Nasional Bhd. (Petronas).
GST, monopoli ekonomi
Walaupun jika PM ketujuh mahu terus melaksanakan GST atau memperkenalkan cukai baru agar pemerintahan boleh dijalankan tanpa kekangan kewangan, parti-parti komponen dalam Pakatan Harapan berdaya kuasa untuk mengingatkan beliau agar dengan segera memansuhkannya.
Ini kerana mereka telah ‘belajar’ daripada BN bahawa sebarang ‘kesusahan’ yang dibawa oleh pemerintah akan mengundang bencana besar kepada kehidupan harian rakyat jelata selain menjejaskan sokongan kepada parti.
Di samping itu, PM ketujuh juga pastinya akan menghapuskan sistem monopoli ke atas barangan teras seperti beras, gula, tepung, minyak masak dan sebagainya agar harga di pasaran ditentukan oleh permintaan dan penawaran, sekaligus menandakan berakhirnya sistem penentuan harga oleh taukeh dan taikun korporat tempatan.
Pastinya PM ketujuh itu akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah nombor satu negara pada masa ini iaitu kenaikan kos sara hidup yang tidak terkawal dan masalah ekonomi di kalangan rakyat negara ini kerana mereka mempunyai idea yang segar dan mahu meningkatkan popularitinya.
Justeru, percayalah bahawa isu siapa yang akan menjadi PM ketujuh Malaysia bukan masalah yang cukup berat kerana masalah negara hari ini berpunca dari sistem dominasi parti tertentu yang akhirnya menjurus kepada masalah diktator.
Masalah diktator ini sangat merbahaya kerana apa yang “betul boleh jadi salah, yang salah boleh jadi betul’ demi kepentingan peribadi untuk mengekalkan kuasa sebagai orang nombor satu negara. – Roketkini.com