KERAJAAN P PINANG SUMBANG RM15 JUTA KEPADA GURU AGAMA SEJAK 2008

ANWAR TOLAK JAWATAN PM STRATEGI KUMPUL KEKUATAN LAWAN BN – AMANAH

SAMAN DOJ JIKA PENYELEWENGAN LIBATKAN MO1 FITNAH – MAHFUZ

ANWAR YANG BERJIWA BESAR....Pakatan Harapan perlu mengekalkan tradisi musyawwarah dan konsensus seperti mana pengalaman Pakatan Rakyat sebelumnya. Semua ketua parti mempunyai kedudukan yang sama, dengan Pengerusi hanya sebagai penyelaras. Segala persiapan/agenda mesyuarat dikendali oleh Sekretariat Bersama mewakili semua parti.

Adapun usul Bersatu untuk merombak struktur Pakatan Harapan dengan pimpinan utama parti tersebut menguasai jawatan Pengerusi dan Presiden dalam struktur baru Pakatan Harapan, dikhuatiri akan merombak kerangka Pakatan Harapan menjadikannya mirip BN. 

Maka kesediaan semua pihak dalam Pakatan Harapan untuk meneliti semula dan meminda cadangan tersebut dengan mengekalkan muafakat asal Pakatan Harapan adalah dialukan.

Dengan hasrat merangkul semua kekuatan dalam satu pasukan mantap menentang UMNO-BN, adalah dirasakan wajar memastikan penyertaan semua pimpinan secara berkesan. Ini termasuk memanfaatkan kedudukan dan peranan Tun Mahathir. 

Agak kurang bijak untuk membuat sebarang andaian sebelum semua pimpinan parti menyatakan sikap dan usul tersebut dimuktamadkan.

Sepertimana yang disepakati Pakatan Rakyat dan kini Pakatan Harapan, kita menggagaskan pembaharuan dan mengusung idea politk baru. Kita berpaksikan prinsip luhur Perlembagaan termasuk kedudukan Islam, hak keistimewaan Melayu-Bumiputera, bahasa, dan Raja-Raja Melayu. 

Kendati begitu, kita menolak asas politik perkauman; disebaliknya komited untuk menegakkan amalan demokrasi dan prinsip keadilan. Keutamaan dasar menjurus kepada kebajikan rakyat dengan menolak kerakusan kuasa dan rasuah. 

Laungan kita tidak terbatas kepada perubahan pimpinan tetapi sistem lapuk yang diwarisi yang mengizinkan segala pelanggaran hukum dan rasuah oleh pemimpin tanpa kawalan dan tindakan.

Perhatian Pakatan Harapan harus terpancang kepada dasar negara; kebobrokan sistem dan ke arah kemenangan PRU ke-14. Isu pinggiran lainnya, muslihat perebutan kuasa dan kedudukan atau keterlanjuran kata kurang sopan dalam Pakatan Harapan tidak harus diizinkan.

Dan terkait dengan gesaan untuk menumpukan perhatian sepenuhnya kepada PRU, maka saya memilih untuk tidak menawarkan diri selaku calun Perdana Menteri. 

Pergeseran sedemikian melelahkan kerana keputusan adalah di tangan rakyat dalam PRU. Adalah diharapkan agar segala tenaga dan ikhtiar kita tertumpu nada pengukuhan jentera dan menarik dukungan rakyat.

Anwar Ibrahim
17 Jun 2017


Ulasan Blog - Tidak disangkal lagi Anwar Ibrahim memang seorang yang berjiwa besar dan mahu kejayaan Pakatan Harapan dalam pilihanraya umum akan datang lebih diutama berbanding kedudukan dirinya sendiri.

Tentunya semua ini berkisar dan mendasari kepada pelbagai masalah yang terus-menerus berlaku dalam negara di mana hanya perubahan kerajaan satu-satunya ubat mujarab untuk memulihkan ketenatan serta nazaknya keadaan akibat tangan rakus Najib Razak sejak tahun-tahun kebelakangan ini.

Menyedari hakikat bahawa penonjolan dirinya sebagai calon Perdana Menteri boleh merencatkan keyakinan pelbagai lapisan rakyat, memungkinkan terusnya  berlaku perbalahan dalam Pakatan Harapan dan sedikit menggugat kepaduan sokongan terhadap Tun Mahathir Mohamad untuk menjadi panglima di medan tempur PRU 14, Anwar umpama lilin yang sanggup membakar dirinya dengan sanggup menarik diri sebagai calon Perdana Menteri, asalkan perjuangan dapat diperkukuhkan untuk akhirnya Najib, UMNO dan BN dapat ditumbangkan.

Jika sebelum ini Anwar telah menunjukkan jiwa besar dengan sedia berdamai, memaafkan dan berjabat tangan kembali dengan Tun Mahathir, jiwa besarnya terserlah buat kesekian kalinya.

Dalam hal ini, selain mesej Anwar yang jelas mahu kedudukan serta pengaruh Tun Mahathir dimanfaatkan sepenuhnya memandangkan beliau berada di penjara dan tidak mungkin dapat sama-sama berjuang di lapangan, beliau juga mahu identiti Pakatan Harapan yang berpaksikan semangat musyawarah, konsensus dan semua parti punya kedudukan yang sama, terus dikekalkan.

Bermakna, jika Tun Mahathir dipersetujui sebagai "kepala" dan panglima perang dalam Pakatan Harapan, beliau bukan saja perlu disokong dan diberi kerjasama sepenuhnya, malah semua yang lain di lapisan bawah adalah berkedudukan dan punya hak yang sama tanpa ada mana-mana pihak harus meminta keistimewaan berlebihan.

Hanya dengan itu, Pakatan Harapan mampu tampil berbeza dengan BN dan sekaligus mencambahkan keyakinan yang lebih menyerlah ke arah perubahan.

Dengan Najib sudah dianggap beban yang semakin memberat, malah pemimpin UMNO sendiri ramai bersungut mengenai kepimpinan dan skandal yang melingkarinya, peluang Pakatan Harapan menuju gerbang kemenangan sentiasa luas terbentang.

Cuma, rakyat masih ada sedikit keliru tentang kecelaruan, perpaduan dan kesepakatan antara mereka. Anwar, dengan tindakan jiwa besar menarik diri sebagai calon Perdana Menteri lantaran menyedari kemenangan lebih penting digapai lebih dahulu dan kepentingan dirinya boleh diletakkan di belakang buat sementara waktu, berita ini pasti membuatkan Najib pening kepala sekali lagi.

Belum pun hilang pening kepala Najib dengan berita Pakatan Harapan dilaporkan bersetuju meletakkan Tun Mahathir sebagai pengerusi gabungan itu, penarikan diri Anwar ini tentu saja menyebabkannya terus ditimpa sakit kepala berpanjangan kerana perpaduan pembangkang semakin nyata dan tiada lagi isu yang tidak selesai melingkari mereka.

Fokus Pakatan Harapan seterusnya ialah seratus peratus untuk memastikan Najib, UMNO dan BN tersingkir daripada menguasai kerajaan. Sama ada Pakatan Harapan mahu memutuskan siapa calon Perdana Menteri atas semangat musyawarah dan konsensus sebelum pilihanraya atau memenangi pilihanraya terlebih dahulu, kini mereka agak bebas untuk memutuskannya.

Yang penting, fokus untuk menumbang serta menjatuhkan pemimpin serta kerajaan kleptokrasi tidak harus tersasar. (ShahbudinHusin 18/06/2017)

ANWAR SERU PH KEKAL TRADISI KONSENSUS, TOLAK STRUKTUR ‘ALA BN’

ADAKAH ISA SAMAD KEBAL? – SALLAHUDDIN AYUB

Penyelia, guru agama di P.Pinang terima ‘bonus raya’


GEORGE TOWN, 18 JUN: Seluruh penyelia dan guru agama pelbagai peringkat di Pulau Pinang menerima Bantuan Khas Kewangan (BKK) 2017 berjumlah RM650,400 hasil dari urustadbir Cekap, Akauntabiliti dan Telus (CAT).
Majlis penyerahan cek telah disampaikan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng dalam satu majlis pada 16 Jun baru baru ini.
Menurut beliau, bantuan khas berjumlah RM650,400 itu kata merupakan tambahan kepada BKK berjumlah RM15.55 juta yang telah diberikan kepada guru-guru agama terlibat sejak tahun 2008 hingga 2016 dan sumbangan seperti ini tidak pernah diberikan oleh pentadbiran kerajaan terdahulu.
Sumbangan ‘bonus raya’ tersebut kata Guan Eng ialah sebagai menghargai sumbangan dan penghargaan kerajaan negeri Pakatan Harapan kepada guru dan penyelia agama negeri itu.
“Diharap bantuan khas ini akan membantu semua warga pendidik terlibat dalam meringankan beban mereka dalam menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat serta membuat persiapan raya,” kata beliau.
Pada tahun ini, sebanyak 1527 orang guru Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA), 13 Penyelia KAFA, 247 guru Sekolah Rendah Agama Rakyat dan 207 guru Sekolah Menengah Agama Rakyat menerima sumbangan sebanyak RM300.
Manakala, bagi 202 orang guru Maahad Tahfiz, 28 guru sekolah pondok dan 31 guru Tadika Islam (TADIS) pula menerima sebanyak RM200.
Hadir sama dalam majlis penyerahan tersebut ialah, Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Abul Kassim.
Menurut Guan Eng, sejak Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran kerajaan Pulau Pinang dengan dasar pentadbiran CAT, kerajaan negeri berjaya mencatatkan lebihan belanjawan setiap tahun iaitu sebanyak RM578 juta dalam tempoh lapan tahun (2008 hingga 2015).
“Ia adalah jauh beza dengan lebihan RM373 juta yang dikumpul kerajaan era Barisan Nasional selama 50 tahun (1957 hingga 2007).
“Hasil lebihan belanjawan setiap tahun tersebut telah membolehkan Kerajaan Negeri memberikan BKK. Kita (Kerajaan Negeri) nak pastikan semua lapisan rakyat mendapat sedikit imbuhan.
“Malah, jumlah peruntukan Hal Ehwal Agama Islam juga telah naik 84 peratus kepada RM457.05 juta untuk tempoh 2008 hingga 2016, berbanding RM249.09 juta pada tempoh sama (1999 hingga 2007),” jelas beliau