Fastaqim: Himpunan era Nik Aziz lebih besar tapi perlukan PakatanFastaqim: Himpunan era Nik Aziz lebih besar tapi perlukan Pakatan

Fastaqim: Himpunan era Nik Aziz lebih besar tapi perlukan Pakatan

Oleh : Amiruddin Ahmad

Himpunan fastaqim baru-baru ini menyebabkan pemimpin Pas seolah-olah lupa daratan menghina bekas rakan seperjuangan yang menyertai Amanah.

Paling terkesan adalah ungkapan Presiden Hadi dalam ucapan beliau, ‘macam kera yang melompat ke pohon yang berbuah. Bila melihat buah kita tidak banyak, mereka melompat ke pokok lain yang punyai banyak buah’. Pemimpin Pas lainnya merendah-rendahkan Amanah yang didakwa tidak mendapat sokongan.
Apa sudah jadi dengan akhlak pemimpin Pas yang rata-ratanya adalah ustaz. Akhlak ustaz wajib lebih baik berbanding orang awam.

Puluhan himpunan besar

Fastaqim bukanlah satu-satunya himpunan yang besar di Kelantan, khususnya di Stadium Sultan Mohammad ke IV. Ketika era Tok Guru Nik Aziz puluhan himpunan yang sama besar seperti fastaqim dianjurkan Pas.

Namun ketika itu Tok Guru tidak pula berbangga apatah lagi mabuk dengan hadirin berjumlah 60,000. Sewaktu Semangat 46 meninggalkan Pas dan bergabung dengan Umno secara en block pada 1996 Presiden Pas, Fadzil Noor dan Nik Aziz menghimpunkan penyokong di stadium sama. Jumlah hadirin lebih banyak daripada fastaqim.

Sepatutnya ketika itu Fadzil muncul dengan ucapan Pas adalah kuasa politik Islam terkuat di Malaysia; Pas tidak memerlukan parti lain untuk mara ke Pantai Barat; Pas akan bertanding di semua kerusi termasuk kerusi DAP atau paling ‘lekeh’ pun Pas tidak memerlukan sekutu untuk memerintah Kelantan.

Sebaliknya, apabila Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dipecat pada 1998 Pas adalah parti pertama yang menawarkan bantuan kepada penyokong Anwar. Pas mengasaskan Gerak dan menampung penyokong reformasi sebelum penubuhan Parti Keadilan Nasional.

Betapa terbukanya pemikiran Fadzil dan Nik Aziz ketika itu. Malah ketika Barisan Alternatif (BA) diwujudkan pada 1999, ungkapan yang sering diingatkan oleh Tok Guru dan Fadzil kepada ahli Pas ialah ‘kambing jika bersendirian mudah diserang serigala, jika berkumpulan sukar untuk dibaham serigala’.

Sedangkan hakikatnya Pas telah pun mempunyai 400,000 ahli. DAP dalam lingkungan 200,000 dan KEADILAN ketika itu tidak sampai 50,000. Pas boleh mempersetankan dua parti tersebut untuk masuk pilihan raya umum (PRU) 1999 bersendirian dengan kelebihan ahli. Namun Fadzil dan Nik Aziz tidak melakukannya. Mereka masuk secara bersekutu dan berjaya menawan Terengganu.

Gelombang reformasi

Fakta menunjukkan gelombang Terengganu adalah kesan dari kempen anak rantau pro reformasi yang pulang mengundi. Namun setelah menang, MB Hadi Awang mendakwa rakyat Terengganu mahukan Islam kerana itu mereka mengundi Pas. Penumpuan Pas kemudiannya lebih kepada pengembangan agama walaupun isu besar adalah pengangguran rakyat dan ketidak cekapan pemerintahan kerajaan negeri.

Selepas DAP menarik diri daripada BA pada 21 September 2001, rakyat Terengganu tidak melihat pembangkang mampu pergi jauh dalam PRU seterusnya. Pas kalah teruk PRU 2004. Slogan Umno; ‘serik doh wei’ menjadi cogan kata mujarab mendesak rakyat menamatkan pemerintahan Pas. Bagaimanapun Hadi tidak pernah belajar dari peristiwa tersebut.

Sekiranya Hadi berusaha mengambil sedikit masa untuk bermuhasabah akan kekuatan dan kelemahan Pas sepanjang dua dekad ini; tentulah beliau akan menemui fakta Pas tidak pernah berjaya memenangi mana-mana negeri sejak 1980an tanpa parti sekutu.

Kemenangan dalam PRU 1990 menawan Kelantan adalah kerana menumpang pergolakan Umno dengan parti sekutu Semangat 46. Apabila parti sekutu mula lemah pada PRU 1995, prestasi Pas juga kurang memuaskan.

Pengaruh Anwar

Pas berjaya mendapat 2/3 kerusi di Kelantan dan Terengganu pada PRU 1999 kerana menumpang gelombang Anwar. Apabila BA berpecah maka Pas hilang Terengganu dan menang tipis hanya berbeza dua kerusi Dun di Kelantan dalam PRU 2004.

Kemenangan pada PRU 2008 sepenuhnya pengaruh Anwar. Pas berjaya mengorak langkah ke Selangor, Kedah dan Perak. Mustahil Pas mampu melakukannya secara bersendirian.

Jadi dari manakah bukti yang boleh disandarkan apabila presiden Hadi selepas fastaqim berkata Pas akan menang lebih banyak dalam PRU akan datang tanpa sekutu?

Kekuatan 1.3 juta ahli tidak banyak memberi kesan kerana separuh daripadanya telah beralih tumpuan kepada Amanah. Perbandingan kemenangan Pas di Terengganu pada PRU 1999 ketika ahli mencecah 400,000 dan kekalahan Pas pada PRU 2004 ketika ahli 500,000 perlu dijadikan ikhtibar.

Pada PRU 2008, Pas menang di Kedah ketika keahlian berjumlah hampir 900,000. Pada PRU 2013, Pas kalah di Kedah ketika keahliannya meningkat kepada 1.1 juta. Jadi di manakah bukti jumlah keahlian akan menjamin kemenangan?

Apatah lagi strategi Pas kini ingin membolot semua kerusi. Mahu bertanding di kerusi DAP . Tidakkah golongan atas pagar akan melihat Pas parti yang tidak realistik atau sombong?

Bergerak seperti Hamas

Pas bercita-cita mahu bergerak seperti Hamas di Lubnan. Pengundi Kristian dan sekular menyokong mereka. Terdapat banyak perbezaan antara Lubnan dan Malaysia. Negara bergolak itu memerlukan parti yang mempunyai sayap bersenjata seperti Hezbollah untuk melindungi rakyatnya dari Israel. Sedangkan di Malaysia tiada konflik bersenjata dan rakyat lebih mempercayai parti-parti yang boleh menunaikan janji perkhidmatan awam yang baik dan berakauntabiliti.

Politik Malaysia terbahagi kepada dua. Satu, masyakarat yang tidak peduli dengan persekitaran dan mahukan peluang pekerjaan serta hiburan. Mereka akan menyokong Umno BN. Satu lagi, masyarakat yang mahukan negara ditadbir seperti di Eropah. Perkhidmatan kesihatan, perbandaran, pendidikan dan kebajikan yang baik. Mereka adalah pengundi pembangkang.

Dengan persoalan yang tidak pernah berakhir mengenai bantuan banjir di Kelantan, Kompleks Perkayuan Kelantan yang tidak telus; pembaziran lawatan adun dan exco keluar negara dan dibangkitkan oleh pimpinan Pas sendiri, adakah penyokong pembangkang di Pantai Barat akan mengundi Pas?

Kecuali di Pantai Timur yang setia kepada politik agama, sebagaimana pengundi Umno setia dengan parti Ketuanan Melayu; pengundi di Pantai Barat mempunyai kriteria lebih ketat memilih parti pemerintah untuk memenuhi cita rasa mereka. Oleh itu Pas memerlukan sekutu. Kekurangan Pas akan ditampung oleh parti sekutu.

Dengan Pas bersendirian dan perjuangan di sekitar Hudud maka mereka tiada tarikan meluas dalam kalangan pengundi yang berfikiran bebas dan moden. Mereka juga tidak dijamin oleh parti sekutu untuk mewujudkan urustadbir yang baik sekiranya berjaya memerintah sesebuah negeri.

Tanpa jaminan, sebagaimana era 1980an, Pas tidak mampu menang walaupun barisan calon-calonnya adalah ustaz yang amat diyakini tidak akan makan rasuah, menyeleweng atau kaki perempuan.


‘Datuk Husam, Pas adalah semalam, Amanah wadah masa depan’'Datuk Husam, Pas adalah semalam, Amanah wadah masa depan'

‘Datuk Husam, Pas adalah semalam, Amanah wadah masa depan’


ULASAN: Warkah buat Dato’ Husam: Langit tidak selalunya cerah. Bumi pula tidak selalunya hujan. Begitulah sunantullah alam dan itulah hukum dominan yang menguasai maya sedari berkurun lamanya.

Begitulah metafora dengan perjalanan politik Dato’. Sebuah bintang yang bersinar terang, gah dan ampuh untuk kesekian lamanya telah mulai suram tampaknya.

Barangkali kedudukan magnitud dan latitudnya agak terpesong bagi memastikan cahaya malamnya terus sampai ke bumi. Kedudukan koordinat sebegitu tidak akan berupaya untuk menjamin sinarnya terus berwibawa kecuali meletakkan kembali kedudukan ia pada tempat yang sepatutnya.

Pemimpin cakna rakyat

Kami berasa amat bangga mempunyai seorang pemimpin yang cakna rakyat seperti Dato’. Mempunyai seorang pemimpin yang berkarisma, tajam fikirnya dan hebat daya juangnya lebih bernilai dari memiliki seribu penyokong yang kosong ideanya.

Merenung dengan mendalam, maka dapat dilihat betapa sukarnya Dato’ untuk terus bersilat dan berpencak secara bersendirian dalam memperjuangkan isu rakyat. Sehebat-hebat Laksamana Hang Tuah, beliau masih memerlukan teman-teman dalam memperkasakan perjuangan.

Tika ini, Dato’ memikul beban secara berseorangan. Tiada lagi sahabat dan teman yang sanggup bersama-sama Dato’ memikul beban isu rakyat untuk diketengahkan dek kerana menjaga kepentingan diri masing-masing. Tiada lagi manisnya peribahasa “Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing”.

Takkala ini, PAN (Amanah) bersedia membuka ruang dengan luas dan selebar-lebarnya untuk Dato’ berpencak dan berkeris di sana. Tokoh persis Dato’ tidak wajar untuk dibiarkan berkeseorangan lagi. Amat janggal bila melihat keadaan Dato’ yang terkial-kial membawa sesuatu isu tanpa sokongan dan dokongan sahabat yang lain.

Ketua Pembangkang Swasta

Lebih memeritkan lagi telah kedengaran suara-suara sumbang daripada golongan ‘ahli syurga mahu pun sahabat jannah’ mereka, Umno dan sekutunya yang telah mula melebel Dato’ sebagai Ketua Pembangkang Swasta. Ia bertitik tolak daripada teguran-teguran Dato’ terhadap kelemahan pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan.

Andainya kebaikan yang Dato’ berikan berupa bantuan dan buah fikiran, untuk membantu rakyat di kala kesusahan, lebel Menteri Besar Swasta pula yang dianugerahkan kepada Dato’. Begitulah sinonimnya rasa kebencian mereka kepada Dato’.

Dato’ tidak seharusnya menjadi ahli Yang Berhormat Pas sekiranya ingin memperjuangkan isu-isu rakyat dan mendedahkan kelemahan pentadbiran Kerajaan Pas.

Adalah lebih molek, Dato’ mengambil sisi lain dalam mengemukan kritikan. Anak-anak muda dan marhean seperti kami berasa kurang senang dengan tindakan sebegini. Jadilah pendekar yang berani. 

Tinggalkan sahaja Pas yang penuh dengan daki dan noda. Menjadi Yang Berhormat Pas dan dalam masa yang sama mengkritik dan mendedahkan kelemahan Kerajaan Negeri Kelantan ibarat Sang Mendeliar yang membuka Kota Melaka untuk musuh menawanya.

Janganlah Dato’ terpengaruh dengan janji-janji ‘orang-orang istana’ untuk membantu mengusahakan dan menawarkan jawatan Menteri Besar atau Timbalan Menteri Besar sekiranya Dato’ masih lagi terus beristiqamah di dalam perjuangan Pas. Lupakanlah janji-janji itu, kerana kalau ia benar sekalipun, Dato’ akan terus menghadapi masalah dan rintangan dengan kepimpinan Tok Guru Hj Hadi yang kelihatan terus sonsang dan berlawanan arus dengan corak kepimpinan (Pas) yang terdahulu.

Anak rantau ikut hijrah

Tinggalkanlah bumi Kelantan. Kami mencadangkan Dato’ memulakan langkah mencari kawasan Parlimen di Negeri Selangor. Orang yang berpengaruh dan bijak fikir seperti Dato’ seharusnya memainkan peranan yang lebih besar di Parlimen dan bukannya di Dewan Undangan lagi.

Sekiranya Dato’ bersedia bersama-sama kami, kami percaya penyokong-penyokong Dato’ di Negeri Kelantan juga akan turut sama memindahkan pusat mengundi mereka untuk merealisasikan harapan ini. Ia bukan sekadar harapan dan impian semata-mata.

 Malah jauh lebih besar lagi sebagai memenuhi keinginan dan cita-cita Almarhum Tok Guru Nik Aziz yang melihat Dato’ sebagai permata yang cukup berharga bagi negara.

Pertanyaan dan desakkan ini bertalu-talu sampai ke telinga saya dan memaksa saya untuk melakarkan coretan ini untuk pertimbangan Dato’.

Mungkin Dato’ tertanya-tanya siapakah saya. Cukuplah saya katakan di sini, bahawa saya ialah individu yang selalu dihubungi oleh ‘Pembesar-pembesar Kerajaan dan Politik Oposisi’ bagi mengadakan sebarang majlis di Negeri Selangor.

Dato’ juga terlalu hampir dengan saya. Memadailah saya berkata begitu kerana terpaksa menjaga status perkhidmatan awam saya.
Sesungguhnya, “Demi masa manusia itu selalu di dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beramal soleh. Dan orang-orang yang berpesan dengan kesabaran dan mereka yang berpesan dengan kebenaran”.

Salam Perjuangan,
Ahli Jawatankuasa
Perakan (Anak Kelantan Perantauan) Negeri Selangor