Jika gagal bayar hutang negara RM627.5 bilion, dana dalam KWSP lebur?


KWSP1
PERAK 20 DIS: Simpanan hari tua dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mungkin ‘lebur’ jika Kerajaan Barisan Nasional (BN) gagal menjelaskan hutang tertunggak yang ditanggung negara.
Ahli Parlimen Beruas, Ngeh Koo Ham membuat pendedahan itu dengan merujuk maklum balas Menteri Kewangan yang menyenaraikan KWSP sebagai antara pemiutang.
“Wang yang dipinjamkan KWSP adalah wang rakyat, rakyat bakal alami kerugian besar jika Kerajaan BN gagal lunaskan hutang itu,” katanya pada kenyataan media, hari ini.
Malaysia menangung hutang RM627.5 bilion dengan 97 peratus daripadanya hutang domestik dan selebihnya iaitu tiga peratus hutang asing bernilai RM18.80 bilion.
Tidak menolak kemungkinan negara menuju muflis, beliau berkata tindakan mencetak wang bagi membayar hutang berkenaan pula dikhuatiri mencetuskan masalah lain.
“Kita tidak mahu jadi Zimbabwe. Suatu masa dulu maju dan mencetak wang sesuka hati tetapi kini tidak bernilai langsung,” katanya dan menambah mata wang negara itu satu-satunya tidak diterima di seluruh dunia.
Justeru, Koo Ham menyeru rakyat mendesak Kerajaan BN supaya telus mengurus dana awam bagi mengelakkan wang rakyat terus-terusan digunakan bagi kepentingan pihak tertentu.
“Segala simpanan yang dikumpul dari jerih payah rakyat bakal dirompak jika Kerajaan BN gagal melunaskan hutangnya dan memilih secara sembarangan mencetak wang untuk melunaskan hutang,” katanya.

Bantu pekerja Malaysia di Singapura, DAP Johor desak menteri campur tangan531d21c9037e5b1fa63930afeb9d886e
JOHOR 21 DIS: DAP Johor bersimpati terhadap rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura kerana terpaksa terpaksa mengadapi kesesakan trafik yang teruk di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) sejak minggu lalu
Dalam keadaan ekonomi negara lemah ditambah pula kejatuhan nilai ringgit, Pengerusi DAP Johor, Liew Chin Tong berkata mereka terpaksa meredah laluan sukar demi kelangsungan hidup.
“Kami amat bersimpati dan bersedih dengan kesusahan yang ditanggung mereka demi mencari sesuap nasi,” katanya sambil menyatakan rata-rata rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura berpendapatan rendah .
Ia berlaku akibat lebuh raya yang menghubungkan dua negara itu mengalami kesesakan teruk berikutan sekatan yang diperketat Singapura di pintu masuk negara berkenaan.
Liew-Chin-TongsesakJusteru, Chin Tong berkata, DAP Johor mengesa Kerajaan Negeri lebih proaktif dalam menangani masalah yang menghimpit kebanyakan rakyat yang bergantung terhadap laluan Malaysia-Singapura itu.
Beliau menyeru Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Abdul Wahid Omar dan Menteri Besar Johor, Khaled Nordin mengadakan mesyuarat tergempar dengan rakan sejawatnya di Singapura bagi meleraikan isu berkenaan.
Katanya, DAP Johor juga mendesak Kementerian Pengangkutan supaya menambah jumlah perjalanan Perkhidmatan Tren Ulang-alik Tebrau, daripada tujuh perjalanan sehari kepada 15 minit setiap perjalanan.
“DAP Johor turut memberi cadangan kepada Kerajaan Negeri supaya hasil tol digunakan bagi menaik taraf dan memperbaiki sistem pengangkutan dan laluan trafik di negeri itu bagi mengelakkan perkara sama berulang,” katanya.

KERJASAMA UMNO – PAS: SURAT TERBUKA BUAT HJ HADI

KERJASAMA UMNO – PAS, TAPI TIDAK UNTUK MANGSA BANJIR’

MALAYSIA KURANG KERJA, SEBERANG KE SINGAPURA PUNYALAH SIKSA’