Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sasaran Pakatan Rakyat adalah supaya setiap isu rumah menikmati pendapatan RM4,000 dalam tempoh lima tahun apabila gabungan pembangkang mengambil-alih pentadbiran kerajaan pusat.

"Cadangan polisi ini akan dikemukakan ke majlis pimpinan Pakatan untuk perbincangan lanjut,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya.

Full story here

ANAK BEKAS PEJUANG SAMSIAH FAKEH :DJ popular 98.8 FM diarah bercuti

DJ popular 98.8 FM diarah bercuti

Posted by admin on August 19th, 2010

DJ popular Melayu di saluran radio Cina di 98.8 FM, Jamaluddin Ibrahim telah diarahkan bercuti selepas menerima sepucuk surat daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Dikenali sebagai Jamal kepada para pendengarnya semasa menguruskan program pagi sebagai hos ‘Say Hi to Malaysia’ di dalam bahasa Cina itu ke udara pada setiap Isnin sehingga Jumaat.

Jamal memaklumkan bahawa pihak pengurusannya menerima arahan tersebut dan mengarahkannya mengambil cuti sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.

Pihak pengurusan radio berkenaan menerima surat dari SKMM yang mendakwa menerima laporan daripada pendengarnya mengenai program tersebut. Beliau yang fasih berbahasa Cina itu memberi komen-komen sepanjang di udara didakwa SKMM sebagai masalah kepada masalah keselamatan negara terutamanya berkaitan perhubungan kaum yang tidak boleh diterima.

Namun begitu, pihak SKMM tidak memberitahu dengan jelas apa yang dimaksudkan dengan keselamatan negara itu dan gagal menerangkan dengan baik pertuduhan mereka terhadap dirinya.

Jamal disuruh hadir ke pejabat SKMM di Siberjaya esok pagi.

Ramai peminatnya naik marah dan kesal dengan tindakan kerajaan melalui SKMM dengan memaksa beliau berundur. Mereka geram kerana SKMM yang terletak di bawah Menteri Penerangan dan Komunikasi, Tan Sri Rais Yatim gagal menjelaskan dengan baik perkara ini. Bagi mereka jika benar, Jamal perlu dihadapkan ke mahkamah bagi mempertahankan dirinya di dalam negara demokrasi ini.

Saluran 98.8 FM ini adalah salah satu daripada tiga stesen radio yang dimiliki oleh Star Publications (M) Bhd yang dikuasai oleh MCA.

Jamal yang dilahirkan di Beijing, China merupakan anak kepada dua pemimpin kanan Melayu Parti Komunis Malaya (PKM), Shamsiah Fakeh dan Ibrahim Mohamad telah tinggal di China untuk sekian lamanya sebelum dibenarkan pulang ke Malaysia pada pertengahan tahun 1990an.

Sehingga kini, pihak berkuasa SKMM dan pihak pengurusan radio berkenaan masih belum dapat dihubungi pihak media untuk laporan lanjut.-KLToday.com

Persoalan untuk dijawab oleh Felda

Persoalan untuk dijawab oleh Felda

1. Bagaimana kedudukan pelaburan Felda didalam Syarikat Twin Technology US Inc (TRT US) pada tahun 2007 yang berjumlah RM270 juta?

2. Bagaimana pelaburan Felda melalui Felda Global Ventures Sdn Bhd dalam projek penternakan lembu berjumlah RM688 juta?

3. Mana perginya wang tabung tanam semula sejak 1970 hingga kini yang berjumlah hampir RM768 juta?

4. Berapakah keuntungan sebenar Felda Plantation dan kemanakah ia disalurkan?

5. Benarkah Felda Global Ventures Sdn Bhd ada meminjam dari KWSP untuk pelaburan yang mencecah bilion ringgit termasuk di Cincinnati dan Boston?

6. Kenapa Skim Pinjaman Perumahan Felda/Generasi Kedua tidak disubsidikan seperti Rumah Mesra Rakyat dibawah Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB)?

Felda kaya raya atas keringat peneroka. Pemimpin berjoli sewenang-wenangnya atas nama pelaburan untuk menyenangkan kroni. Nasib malang kepada peneroka yang "hutang berantai" tidak pernah langsai. Harimau mati meninggalkan belang, peneroka mati dilonggokkan hutang!


(Dipetik dari risalah FELDA BANKRAP? terbitan ANAK)
===
PINTA PENGERUSI FELDA JAWAP:


BENARKAH PENDAPATAN TAN SRI DARI ELAUN, GAJI, DIVIDEN DARI FELDA DAN ANAK-ANAK SYARIKAT FELDA MENCECAH RM2 JUTA SATU TAHUN?RPK DAKWA LAGI????

GEMPAR: Gani Patail Ada Hubungan Sulit Dengan Azailiza


RPK Kini Dakwa Peguam Negara Ada Hubungan Sulit Dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa

Tidak cukup dengan pendedahan mengenai hubungan pengadu dan saksi utama perbicaraan Fitnah II, Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif dan hubungan sulit Saiful dengan Pegawai Khas kepada Perdana Menteri, Prof Datuk Khairil Annas Jusoh, kini penulis blog terkenal, Raja Petra Kamaruddin melontarkan 'bom' yang bakal menggegarkan badan kehakiman negara - dakwaan hubungan sulit antara Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Datuk Azailiza Mohd Ahad.

Dalam kolumnya 'No Holds Barred' Raja Petra atau RPK menulis dalam artikel berjudul 'Okay, What About This Affair Then?' bertarikh 16 Ogos, hubungan sulit antara Abdul Gani dan Azailiza adalah 'rahsia terbuka' dikalangan kakitangan Jabatan Peguam Negara.

"Ya, semua orang tahu mengenai hubungan suklit ini. Ia bukan rahsia. Peguam Negara dan Azailiza selalu ke luar negara bersama, dan untuk menjimatkan wang pembayar cukai, mereka memilih untuk berkongsi bilik daripada menyewa bilik berasingan.


"Nampak gayanya banyak sangat skandal seks di Istana Keadilan. Apatah lagi Ketua Hakim Negara mengahwini isteri kedua di Thailand secara tidak sah dan kemudiannya menghapuskan bukti bagi mengelak pendakwaan, seperti juga kawan kita Ahli Parlimen dari Sabah. Terfikir kita sama ada mereka mempunyai cukup masa untuk menyediakan kes di mahkamah," kata RPK secara sinis.

RPK mengaitkan pendedahan beliau terhadap Abdul Gani dengan dakwaan skandal antara Saiful dan Farah.

"Kenapa Peguam Negara tidak mahu mengesah atau menafikan dakwaan bahawa salah seorang anggota pasukan pendakwaan mengadakan hubungan dengan saksi utama? Alangkah mudah sekiranya beliau terus menafikannya dan selesai semua masalah?

"Beliau (Abdul Gani) tidak mahu mengambil risiko ke atas dirinya kerana pertamanya beliau tahu sekiranya beliau menafikan lebih banyak keburukan akan terdedah. Lebih-lebih lagi beliau risau saya akan mendedahkan satu lagi hubungan sulit iaitu antara beliau dengan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Datuk Azailiza Mohd Ahad," kata RPK dalam artikelnya.

RPK mendakwa mahkamah pada hakikatnya mengakui hubungan romantis Saiful-Farah kerana ia tidak berminat samada perkara itu berlaku atau tidak. Mahkamah hanya mahu menentukan sama ada hubungan itu akan menjejaskan kes yang sedang dibicarakan.

"Dalam erti kata lain, adalah berlaku ‘pillow talk’ semasa hubungan diadakan? Dan mahkamah pun sudah yakin tidak ada 'pillow talk' hanya hubungan intim sahaja. Jadi tidak ada salah pendakwaan dan maka itu pertuduhan terhadap Anwar tidak harus digugurkan," kata RPK membuat kesimpulan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan pasukan pembelaan membuang kes. -SK


Okay, what about this affair then?

Aiyah! Prosecution star witness Saiful Bukhari Azlan bonking DPP Farah Azlina Latif. Then Prime Minister Najib Tun Razak aide Khairil Annas Jusoh bonking Saiful Bukhari Azlan. And now the AG himself bonking Head of International Affairs Division Azailiza Mohd Ahad.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Today, the Associated Press reported, "A Malaysian judge said Monday he considered allegations of an affair between a government prosecution lawyer and the man who accused opposition leader Anwar Ibrahim of sodomy to be true but the relationship did not compromise the case."

Okay, the issue here is that the court has no doubt that the allegation that deputy public prosecutor Farah Azlina Latif is having an affair with the prosecution’s key witness in the Anwar Ibrahim Sodomy II trial is true. The court is not concerned with whether an affair is going on or not. It is only concerned with whether the affair would compromise the trial.

In other words, is their any ‘pillow talk’ going on in between the bonking? And the court is convinced there is no pillow talk, just hardcore bonking. So there is no miscarriage of justice and therefore the charge against Anwar need not be dropped.

Why does the Attorney General not want to confirm or deny the allegation that a member of his team is bonking the prosecution’s key witness? Would it not be easy if he just denied it and solve the entire problem?

He is not prepared to risk his neck, first of all, because he knows it is true and he knows that if he tries to deny it more shit is going to hit the fan. But more importantly, he is worried that if he denies it then we would bring out another allegation of an affair, this time involving him and Datuk Azailiza binti Mohd Ahad, the Head of the International Affairs Division of the Attorney General’s Chambers.

Yes, everyone knows about this affair. It is no secret. The AG and Azailiza make frequent trips overseas together and, to save the taxpayers’ some money, they share a hotel room rather than book separate rooms.

Aiyah! Prosecution star witness Saiful Bukhari Azlan bonking DPP Farah Azlina Latif. Then Prime Minister Najib Tun Razak aide Khairil Annas Jusoh bonking Saiful Bukhari Azlan. And now the AG himself bonking Head of International Affairs Division Azailiza Mohd Ahad.

There appears to be a hell of a lot of bonking going on in the Palace of Justice. And with the Chief Justice illegally marrying a second wife in Thailand and then destroying the evidence to escape prosecution, like our Member of Parliament from Sabah, it makes one wonder how they even have enough time to prepare for the court cases.

***************************************************

Affair claim in Malaysia's Anwar trial deemed true

(Associated Press) - A Malaysian judge said Monday he considered allegations of an affair between a government prosecution lawyer and the man who accused opposition leader Anwar Ibrahim of sodomy to be true but the relationship did not compromise the case.

Anwar insists the sodomy charge against him should be dropped after an opposition-linked activist claimed last month that a young female prosecution attorney in the trial had a recent affair with Anwar's accuser, a 25-year-old male former aide. Neither of them has directly responded to the allegation.

Anwar faces up to 20 years in prison if convicted of sodomizing his ex-aide, Saiful Bukhari Azlan. He insists the government concocted the charge in 2008 to sideline him after his opposition alliance made unprecedented electoral gains. Government authorities deny conspiring against Anwar.

High Court Judge Mohamad Zabidin Diah ruled Monday that the prosecution team in the trial had accepted the allegations of an affair to be true because it did not directly confirm or deny them.

"The court must accept what is stated as true," he said.

However, Mohamad Zabidin rejected Anwar's request for the charge to be dropped, saying the affair claim did not compromise the prosecution's integrity. Prosecution lawyers have argued that Farah Azlina Latif had been a junior member of the team and never had important documents in her possession.

Malaysia's attorney general ordered Farah removed from the case last month. He said although there was no proof to support the claim of an affair, the move would protect the prosecution's credibility.

The defense claims Farah might have leaked confidential information to Saiful, who should not have access to prosecution strategies.

Mohamad Zabidin postponed trial hearings until Sept. 20 after Anwar's lawyers said they would appeal his decision.

This is the second time Anwar has been accused of sodomy, a crime in this Muslim-majority country. He was imprisoned for six years starting in 1998 for sodomy and corruption. The sodomy conviction was later overturned.


Labels:

BENARKAH ‘Y.B’ BANTU PATI DAPATKAN IC?


Posted by admin | Thursday, August 19

SAYA berminat untuk memberi komen satu isu terbaru bertajuk ‘Milik siapakah MyKad 810925-12-5209?’ kerana sesiapa sahaja terbaca artikel ini jelas memeranjatkan kerana individu yang terlibat melakukannya bukanlah calang-calang orangnya kerana bergelar ‘Yang Berhormat’.

Tergamak sekali ‘Yang Berhormat’ melakukan perbuatan seperti itu yang boleh disifatkan sebagai ibarat menyimpan sebutir bom jangka di rumah rakyat tempatan yang sedang tidur nyenyak. Lagi pun perbuatan ‘Yang Berhormat’ itu amat bertentangan dengan usaha kerajaan membersihkan PATI dan penggunaan Kad Pengenalan Palsu di negeri Sabah.

Mungkin juga ‘Yang Berhormat’ tidak berminat menyelesaikan masalah PATI dan Kad Pengenalan Palsu di Sabah, kerana terfikir bahawa tanpa PATI gelaran ‘Yang Berhormat’ akan jatuh terburai pada PRU13 kelak. Mungkin juga isu ini sebahagian daripada punca utama mengapa PATI dan Kad Pengenalan Palsu tidak dapat diselesaikan di Sabah?

Peliknya lagi, mengapakah pihak berkuasa mengambil sikap remeh terhadap isu ini yang melibatkan keselamatan dan kedaulatan negara? Kenapa tidak lucutkan sahaja gelaran ‘Yang Berhormat’ yang diberikan rakyat setelah diundi dan diangkat menaiki takhta Wakil Rakyat pada PRU12 atau secara gentlemen ’Yang Berhormat’ menyerahkan sahaja takhta Wakil Rakyat itu kembali kepada rakyat yang mengundinya pada PRU12 lalu.

Sudah tentu ‘Yang Berhormat’ telah sedar bahawa menyokong atau menyimpan (harbouring) PATI apatah lagi bersekongkol memalsukan kerakyatan orang asing adalah menjadi suatu kesalahan berat dan boleh dilabelkan sebagai pengkhianat negara dan sepatutnya KDN menyumbatkan sahaja spesis ini ke Penjara Kajang atau diasingkan seperti mengasingkan banduan ke Pulau Jerejak suatu ketika dahulu.

Inilah bentuk penjajahan UMNO sejak bertapak di Sabah kira-kira hampir 20 tahun lalu telah banyak menimbulkan karenah yang amat menyakitkan hati rakyat Sabah dari aspek keselamatan, kerakyatan, ekonomi dan mewujudkan pelbagai penyakit sosial.

Rakyat harus sedar dan berfikirlah dari sekarang sama ada mahu meneruskan talian hayat UMNO dan BN di Sabah atau sebaliknya. Rakyat buatlah penentuan pada PRU13!

Salam hormat,

RAKYAT SABAH YANG PRIHATIN

-SABAHKINI


Labels:

DUIT RAYA DARI KERAJAAN YANG "TAK TAHU MENTADBIR"

Pulau Pinang sedia RM1.5 juta untuk kakitangan
Mohd Ali Hashim

GEORGETOWN, 19 Ogos: Seramai 3,577 kakitangan awam Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan menikmati pemberian wang khas berjumlah RM400 seorang menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Menurut Ketua Menteri, Lim Guan Eng semasa sidang media semalam, pemberian keseluruhan wang tersebut berjumlah RM1.5 juta akan dibuat pada 3 September ini.

"Pemberian ini juga adalah sebagai satu sumbangan kepada kakitangan awam negeri Pulau Pinang yang banyak membantu kerajaan negeri ke arah pembangunan dan kejayaan negeri.

"Tanpa usaha dari penjawat awam yang memberi khidmat secara profesional maka sudah pasti lonjakan status negeri ini ke persada bandaraya antarabangsa tidak akan menjadi kenyataan," katanya.

Tambah beliau lagi, tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat (PR) adalah julung-julung kali diadakan.

Katanya, ia juga membuktikan kerajaan negeri menghargai khidmat mereka dengan harapan akan terus bekerja dengan lebih gigih bagi meningkatkan kualiti sistem penyampaian dan perkhidmatan yang baik.

Lim juga berkata pembayaran yang dibuat seminggu sebelum hari raya itu adalah bagi mencorakkan penjawat awam profesional yang bertaraf dunia kepada semua kakitangan awam negeri yang diterajui oleh Kerajaan PR di Pulau Pinang.

SETIAP ISI RUMAH MEMPUNYAI PENDAPATAN RM 4000

Pendapatan RM4,000 jika Pakatan kuasai Putrajaya


Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata sasaran Pakatan Rakyat adalah supaya setiap isu rumah menikmati pendapatan RM4,000 dalam tempoh lima tahun apabila gabungan pembangkang mengambil-alih pentadbiran kerajaan pusat.

"Cadangan polisi ini akan dikemukakan ke majlis pimpinan Pakatan untuk perbincangan lanjut,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya.Katanya, walaupun pertumbuhan negara pada kadar 8.9 peratus pada suku kedua yang diumumkan semalam boleh dibanggakan, namun hakikatnya, masih terdapat 2.4 juta keluarga atau 40 peratus daripada mereka yang berpendapatan kurang RM2,300 sebulan.

(function() { var d = document, w = window; w

HUSAM MUSA : Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap?

  Kontraktor Lambat Dibayar Projek Aksb Lambat Siap? - Masalah Air Jadi Lambat Selesai 1. Lambat bayar tuntutan kerja - boleh menyebabka...