SPRM AKUI ADA KEBENARAN DAKWAAN RAJA PETRA

ARHALIM ABAS, The Malay Mail


Terjemahan ini mengikut bahasa Indon


Anti-Rasuah Malaysia Suruhanjaya (Makabe), di www.ourdifferentview.com blog-nya, mengakui bahawa dokumen-dokumen yang diterbitkan oleh blogger Raja Petra Kamarudin adalah asli, meskipun tidak lihat secara langsung.

Namun, itu menyatakan bahawa tuntutan Raja Petra di blog-nya Malaysia Today bahawa badan tersebut gagal untuk bertindak atas tuduhan rasuah sebagai tak berdasar.

"Tuduhan yang dibuat di sebuah blog yang mengatakan SPRM tidak menyiasat dan tidak menuntut tersangka berdasarkan laporan siasatan tiga kes benar-benar tak berdasar," menyatakan blog Makabe.

Selain dokumen-dokumen SPRM penerbitan tentang bekas-Malaysia Airlines ketua Tan Sri Tajuddin Ramli dan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, Raja Petra juga menerbitkan makalah SPRM penyiasatan atau laporan terhadap Datuk Seri Zulkifly Mat Noor yang bekas Ketua Anti- Badan Rasuah (ACA, sebagai pendahulu dari Makabe dikenal pada saat itu) dan Kewarganegaraan Nasional pengarah jeneral Biro Datuk Shagul Hamid Abdullah, dan laporan mengenai dugaan oleh Kulim Negara Assemblyman Soo Lim Nee bahawa beliau ditawarkan rasuah untuk cacat ke Barisan Nasional (BN).

Blog SPRM menyatakan: "Semua kes dikutip adalah kes lama."

Tentang Zulkifly, SPRM menyatakan bahawa laporan berita pada tahun 2007 telah diserlahkan penyelidikan polis pada Zulkifly, dan menunjukkan bahawa mereka tidak boleh mengambil tindakan terhadap kepala mereka sendiri.

"Untuk memastikan bahawa penyelidikan dilakukan secara adil dan telus, polis diberi tanggung jawab untuk menangani penyelidikan," kata Makabe.

"Selain itu, kes-kes yang disebutkan tidak kes-kes rasuah. Jangan cuba untuk bersambung SPRM dengan masalah ini dan konon membanting kami untuk tidak mengambil tindakan untuk menyiasat dan menuntut. Hal ini tidak adil untuk mengecam Makabe dan menghubungkannya dengan isu gambar Makabe's berjumbai untuk membungkam tindakan atas kes ini. "

SPRM juga menunjukkan bahawa laporan Lim tidak cukup untuk menuntut bekas BN Kedah Menteri Besar yang dipercayai Lim menawarkan sebuah RM5 juta rasuah untuk cacat ke BN, yang boleh mengakibatkan kerajaan ketika ini PAS Kedah yang dipimpin jatuh.

"Jika laporan penyelidikan dibaca dengan cermat, itu hanya sebuah laporan yang diberikan oleh kantor cabang ke kantor pusat untuk itu untuk memulakan proses penyelidikan. Dalam hal ini, ACA sudah mula siasatan, "kata blog.

Blog lebih banyak menyalahkan Pakatan Keadilan Rakyat (PKR) pemimpin untuk menghalang penyelidikan mereka dengan mencetuskan liputan media besar-besaran yang pada akhirnya mempengaruhi keputusan kes.

"Sikap para pemimpin tertinggi PKR yang terlalu cepat bertindak balas berlebihan sehingga kes ini diletupkan di media," kata Makabe.

"Ini jelas mempengaruhi proses penyelidikan ACA itu. Siasatan terganggu kerana tidak ada lagi elemen kejutan dan pelaku yang terlibat tahu tindakan masa depan yang berwibawa. Akhirnya, kes yang berlaku seharusnya tidak berlaku. Jadi, yang harus disalahkan dalam hal ini? "

Para SPRM banyak menyatakan bahawa mereka telah mencuba mengumpul bukti dalam kes Lim sebagai rasuah didakwa belum terjadi, tetapi usaha mereka diduga disekat oleh para pemimpin PKR over-reaktif seperti yang disebutkan oleh kepala Makabe bekas, menurut Februari 2009 berita laporan.

"Dalam hal ini, transaksi (rasuah) belum terjadi dan proses pengumpulan bukti terganggu kerana reaksi atas-pihak lain," katanya.

"Oleh itu, SPRM diperketat undang-undang dengan memperkenalkan Perkara 29 (4) dari undang-undang Makabe 2009. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan aduan dari menyatakan aduan mereka di depan umum sampai proses penyidikan selesai dan pihak yang bersalah dibawa ke mahkamah. "

Dalam kes Dr Khir's, blog SPRM menunjukkan bahawa kes itu dianggap 'tidak ada tindakan lebih lanjut sebagai penyiasatan menunjukkan bahawa tidak ada kesalahan.

Dalam kes ketiga yang melibatkan Dr Khir, para SPRM menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai asas untuk menuntut dia sebagai kenyataan dari saksi-saksi dan dokumen-dokumen disukai terdakwa.

"Dalam kes bekas Menteri Besar Selangor, dengan jelas menunjukkan bahawa kedua-dua elemen - laporan dan dokumen bukti - berada di sisi terdakwa. Untuk dasar apa maka SPRM harus digunakan untuk menuntut dia? "Tanya itu.

"SPRM telah menyiasat dan dianggap bahawa dia (Dr Khir) tidak melakukan kesalahan dalam kunjungannya ke Disneyland dan Maghribi," katanya, menambah bahawa badan tersebut telah menyelesaikan tugas mereka dalam menyiasat Dr Khir dan menunjukkan bahawa proses penyidikan tidak tentang penentuan menyalahkan pada seseorang.

"Kes ini jelas membuktikan bahawa Makabe telah melakukan tugasnya untuk menyiasat. Proses penyiasatan bukanlah proses untuk mencari seseorang untuk disalahkan. Sebaliknya, adalah suatu proses untuk mencari kebenaran. SPRM tidak boleh menuduh seseorang yang didasarkan hanya pada sentimen. "

Listen

Read phonetically

Dictionary - View detailed dictionary

Google Translate for my:SearchesVideosEmailPhoneChatBusiness

Felda Wilayah Jengka mahu tubuhkan Jawatankuasa Pemantau Kilang


Sdr Md Zain Awang, petugas yang mengumpulkan senarai peneroka-peneroka Felda di Jengka 9 telah dihubungi oleh Pengarah Wilayah Felda Jengka untuk bekerjasama dengan Felda bagi menubuhkan sebuah Jawatankuasa untuk memantau Kilang Felda di Jengka 8.
Mengikut kata Md Zain, Pengarah Wilayah itu menunjukkan rasa simpati terhadap peneroka-peneroka berhubung dengan perahan KPG mereka yang dimanipulasikan oleh Felda dan Kilang Felda.
Dan Jawatankuasa yang ditubuhkan nanti akan bertindak untuk mempastikan tidak ada penyelewengan berlaku.
Md Zain berasa pelik dan hairan kenapa Pengarah Felda Wilayah sanggup menghubunginya untuk membincangkan masalah yang dihadapi oleh Peneroka berhubung perahan.
Dan Pengarah Felda Wilayah itu menghubungi beliau setelah Peneroka-Peneroka daripada Felda Jengka 9, Jengka 8, Jengka 10, Jengka 11, Jengka 12, Jengka 13, Jengka 21, Jengka 22, Jengka 23, Jengka 24, Jengka 25, Felda Kota Gelanggi 1, Gelanggi 2, Gelanggi 3, Gelanggi 4, Felda Jenderak Utara dan Jenderak Selatan berkumpul dan berbincang untuk mengumpulkan Peneroka-Peneroka bertujuan untuk memfailkan saman terhadap Felda berhubung dengan perahan KPG yang diselewengkan oleh Felda dan Kilang Felda.
Bagaimanapun, Md Zain mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pengarah Wilayah Felda Jengka, beliau menyatakan kesanggupan untuk bekerjasama dengan Felda bagi mencari jalan untuk menyelesaikan masalah Peneroka yang sudah sekian lama ditipu oleh Felda berhubung dengan isu perahan KPG.
Md Zain menyatakan bahawa rata-rata Peneroka di kawasan ini hanya diberikan KPG antara 18% hingga 20% sahaja dan majoritinya hanya 18%. Peneroka-peneroka kerugian sebanyak RM200.00 hingga RM400.00 sebulan hasil penipuan Felda ini.
"Jika Felda sanggup berunding, kita tak perlu saman Felda, tetapi rundingan yang hendak diadakan itu mestilah dengan kehadiran Peguam-Peguam kami, supaya peneroka-peneroka tidak dipermainkan,"kata Md Zain, sambil mengalu-alukan inisiatif yang bakal diambil oleh Felda itu.
Menurut Sdr Md Zain, peneroka-peneroka bukan sahaja menuntut supaya KPG mereka dinaikkan hingga ke paras yang sebenar mengikut perkiraan MPOB dan selain dari itu Felda hendaklah bersedia membayar ganti rugi selama tidak kurang dari 15 tahun kerana penyelewengan yang mereka telah lakukan terhadap Peneroka.
Md Zain juga menerima kunjungan daripada mereka yang kononnya mewakili YB Dr Shukri, ADUN Pulau Tawar. Wakil itu meminta Md Zain bekerjasama dengan YB Shukri kerana kononnya YB itu sanggup mengumpulkan peneroka-peneroka Felda disitu dan sanggup juga membawa Felda ke muka Mahkamah.
Md Zain mengalu-alukan tawaran Dr Shukri itu, dan beliau terperanjat kerana ADUN Barisan Nasional sudah menjadi berani mahu menyaman Felda, tetapi Md Zain was-was dengan kunjungan mereka yang kononnya mewakili Dr Shukri itu, dan "rasanya boleh Kiamat dunia ini kalau ADUN BN Pulau Tawar itu sanggup menyaman Felda".
"Walaubagaimana pun saya akan memberikan kerjasama dan pada bila-bila masa sanggup bertemu Dr Shukri dan memberikan sokongan jika benar YB itu mahu membantu kami menyaman Felda," kata Md Zain.
Kerjadian ini adalah aneh dan pelik, kata Md Zain, selama ini kami ditipu berterusan oleh Felda, Felda langsung tidak memperdulikan kami, tetapi apabila kami membawa Peguam-Peguam untuk mengambil tindakan saman, tiba-tiba Felda dan Wakil Rakyat BN mencadangkan perkara-perkara yang sukar diyakini.
Bagi Sdr Md Zain, inilah indahnya perjuangan. Jika peneroka-peneroka tidak berjuang dan membiarkan saja Felda menipu mereka, Felda dan BN tidak memberikan apa-apa perhatian terhadap mereka.
Beliau ingin melihat perkembangan ini dan menganggapnya sebagai positif, tetapi didalam jangka yang sama, usaha-usaha melalui Peguam untuk menyaman Felda akan diteruskan juga agar Felda dan Wakil BN tidak mempermain-mainkan Peneroka, kata Md Zain.

SELEPAS 3 TAHUN KINI MULA BUAT HAL....MASYUKKK KA?

Satu sidang akhbar - yang dipercayai ada kaitan dengan perbicaraan liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berjalan - oleh bekas pembantunya, Rahimi Osman, dibatalkan ekoran gangguan oleh satu kumpulan.

Sidang akhbar itu sepatutnya diadakan di restoran Lotus di Klang pada jam 4 petang hari ini, tetapi kemudiannya dibatalkan ekoran kemunculan kumpulan tersebut.

Rahimi (tengah) memberitahu wartawan bahawa dia telah membuat laporan polis di ibupejabat polis daerah Klang pada jam 2 petang ini berhubung dua akuan sumpah (SD) yang dibuat pada 2008.

Peguam Rahimi - S Ravi Chandran - berkata laporan polis dibuat untuk menyatakan bahawa dua akuan bersumpah itu adalah tidak tepat.

Akuan bersumpah itu ada kaitan dengan perbicaraan liwat Anwar yang sedang berjalan, di mana beliau dituduh meliwat seorang lagi bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan.

(function() { var d = document, w = window; w

Agong amat dukacita, Takiyuddin kelirukan Dewan Rakyat