SPRM AKUI ADA KEBENARAN DAKWAAN RAJA PETRA

ARHALIM ABAS, The Malay Mail


Terjemahan ini mengikut bahasa Indon


Anti-Rasuah Malaysia Suruhanjaya (Makabe), di www.ourdifferentview.com blog-nya, mengakui bahawa dokumen-dokumen yang diterbitkan oleh blogger Raja Petra Kamarudin adalah asli, meskipun tidak lihat secara langsung.

Namun, itu menyatakan bahawa tuntutan Raja Petra di blog-nya Malaysia Today bahawa badan tersebut gagal untuk bertindak atas tuduhan rasuah sebagai tak berdasar.

"Tuduhan yang dibuat di sebuah blog yang mengatakan SPRM tidak menyiasat dan tidak menuntut tersangka berdasarkan laporan siasatan tiga kes benar-benar tak berdasar," menyatakan blog Makabe.

Selain dokumen-dokumen SPRM penerbitan tentang bekas-Malaysia Airlines ketua Tan Sri Tajuddin Ramli dan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, Raja Petra juga menerbitkan makalah SPRM penyiasatan atau laporan terhadap Datuk Seri Zulkifly Mat Noor yang bekas Ketua Anti- Badan Rasuah (ACA, sebagai pendahulu dari Makabe dikenal pada saat itu) dan Kewarganegaraan Nasional pengarah jeneral Biro Datuk Shagul Hamid Abdullah, dan laporan mengenai dugaan oleh Kulim Negara Assemblyman Soo Lim Nee bahawa beliau ditawarkan rasuah untuk cacat ke Barisan Nasional (BN).

Blog SPRM menyatakan: "Semua kes dikutip adalah kes lama."

Tentang Zulkifly, SPRM menyatakan bahawa laporan berita pada tahun 2007 telah diserlahkan penyelidikan polis pada Zulkifly, dan menunjukkan bahawa mereka tidak boleh mengambil tindakan terhadap kepala mereka sendiri.

"Untuk memastikan bahawa penyelidikan dilakukan secara adil dan telus, polis diberi tanggung jawab untuk menangani penyelidikan," kata Makabe.

"Selain itu, kes-kes yang disebutkan tidak kes-kes rasuah. Jangan cuba untuk bersambung SPRM dengan masalah ini dan konon membanting kami untuk tidak mengambil tindakan untuk menyiasat dan menuntut. Hal ini tidak adil untuk mengecam Makabe dan menghubungkannya dengan isu gambar Makabe's berjumbai untuk membungkam tindakan atas kes ini. "

SPRM juga menunjukkan bahawa laporan Lim tidak cukup untuk menuntut bekas BN Kedah Menteri Besar yang dipercayai Lim menawarkan sebuah RM5 juta rasuah untuk cacat ke BN, yang boleh mengakibatkan kerajaan ketika ini PAS Kedah yang dipimpin jatuh.

"Jika laporan penyelidikan dibaca dengan cermat, itu hanya sebuah laporan yang diberikan oleh kantor cabang ke kantor pusat untuk itu untuk memulakan proses penyelidikan. Dalam hal ini, ACA sudah mula siasatan, "kata blog.

Blog lebih banyak menyalahkan Pakatan Keadilan Rakyat (PKR) pemimpin untuk menghalang penyelidikan mereka dengan mencetuskan liputan media besar-besaran yang pada akhirnya mempengaruhi keputusan kes.

"Sikap para pemimpin tertinggi PKR yang terlalu cepat bertindak balas berlebihan sehingga kes ini diletupkan di media," kata Makabe.

"Ini jelas mempengaruhi proses penyelidikan ACA itu. Siasatan terganggu kerana tidak ada lagi elemen kejutan dan pelaku yang terlibat tahu tindakan masa depan yang berwibawa. Akhirnya, kes yang berlaku seharusnya tidak berlaku. Jadi, yang harus disalahkan dalam hal ini? "

Para SPRM banyak menyatakan bahawa mereka telah mencuba mengumpul bukti dalam kes Lim sebagai rasuah didakwa belum terjadi, tetapi usaha mereka diduga disekat oleh para pemimpin PKR over-reaktif seperti yang disebutkan oleh kepala Makabe bekas, menurut Februari 2009 berita laporan.

"Dalam hal ini, transaksi (rasuah) belum terjadi dan proses pengumpulan bukti terganggu kerana reaksi atas-pihak lain," katanya.

"Oleh itu, SPRM diperketat undang-undang dengan memperkenalkan Perkara 29 (4) dari undang-undang Makabe 2009. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan aduan dari menyatakan aduan mereka di depan umum sampai proses penyidikan selesai dan pihak yang bersalah dibawa ke mahkamah. "

Dalam kes Dr Khir's, blog SPRM menunjukkan bahawa kes itu dianggap 'tidak ada tindakan lebih lanjut sebagai penyiasatan menunjukkan bahawa tidak ada kesalahan.

Dalam kes ketiga yang melibatkan Dr Khir, para SPRM menunjukkan bahawa mereka tidak mempunyai asas untuk menuntut dia sebagai kenyataan dari saksi-saksi dan dokumen-dokumen disukai terdakwa.

"Dalam kes bekas Menteri Besar Selangor, dengan jelas menunjukkan bahawa kedua-dua elemen - laporan dan dokumen bukti - berada di sisi terdakwa. Untuk dasar apa maka SPRM harus digunakan untuk menuntut dia? "Tanya itu.

"SPRM telah menyiasat dan dianggap bahawa dia (Dr Khir) tidak melakukan kesalahan dalam kunjungannya ke Disneyland dan Maghribi," katanya, menambah bahawa badan tersebut telah menyelesaikan tugas mereka dalam menyiasat Dr Khir dan menunjukkan bahawa proses penyidikan tidak tentang penentuan menyalahkan pada seseorang.

"Kes ini jelas membuktikan bahawa Makabe telah melakukan tugasnya untuk menyiasat. Proses penyiasatan bukanlah proses untuk mencari seseorang untuk disalahkan. Sebaliknya, adalah suatu proses untuk mencari kebenaran. SPRM tidak boleh menuduh seseorang yang didasarkan hanya pada sentimen. "

Listen

Read phonetically

Dictionary - View detailed dictionary

Google Translate for my:SearchesVideosEmailPhoneChatBusiness

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Kisah ramalan keputusan PRU

Saifuddin Nasution Hari ini temujanji saya dengan KP ROS di putrajaya. Sambil menunggu di ruang tamu sy membaca akhbar BH yg memuat laporan ...