Anwar Ibrahim: Friday Khutbah At Abu Bakar Mosque, Adelaide Australia


WAJIB BACASejarah Karier Politik Tun Dr Mahathir membuktikan Anwar adalah talian hayat sokongan orang Melayu kepada beliau

Saya rasa terpanggil untuk menulis beberapa persoalan yang amat janggal kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ketika beliau mendakwa Dato’ Seri Anwar ditolak oleh orang Melayu. 

Pertama sekali, jika benar Tun mendakwa bahawa orang Melayu menolak Anwar, mengapa menjelang Pilihan Raya Umum ke 14 lalu Tun beria-ria ingin bertemu dengan Anwar untuk meraih sokongan dari Anwar? Gerakan meraih simpati dan sokongan tersebut memang beria-ia hingga cuba masuk ke Wad Hospital Rehabilitasi Cheras dan akhirnya dapat bertemu di Mahkamah Tinggi Jalan Duta.

Jika benar Anwar ditolak oleh orang Melayu mengapa Tun beria ingin bertemu dan meraih sokongan dengan individu yang ditolak oleh orang Melayu? Bukankan itu merupakan satu pengkhianatan terhadap orang Melayu sendiri?

Situasi ini bukan kali pertama malah sejarah telah merekodkan Tun sentiasa bergantung dengan Anwar – individu yang didakwa ditolak oleh orang Melayu sebagai talian hayat politik beliau. Tun tewas dalam pilihan raya di Parlimen Kota Setar Selatan dengan calon Pas Allahyargam Ust Yusuf Rawa pada tahun 1969 dan pada 26 September 1969 Tun telah dibuang dari UMNO. Pada saat karier politik Tun sedang malap ini, individu bernama Anwar telah mobilisasi sokongan mahasiswa Melayu untuk menyokong Tun. 

Ketika Anwar aktif bersama ABIM, PKPIM dan Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBMUM), Anwar telah berjaya mengangkat semula Tun hingga akhirnya pada 1972 Tun telah diterima semula masuk ke UMNO dan dilantik sebagai Senator pada tahun 1972 oleh Allahyarham Tun Abdul Razak. 

Selain itu, ketika Tun menjadi Perdana Menteri pada tahun 1981, beliau sekali lagi memerlukan bantuan Anwar untuk meraih sokongan sebilangan besar orang Melayu. Masakan tidak jemputan Tun kepada Anwar bukan dengan tangan kosong tetapi janji-janji untuk memberi ruang kepada Anwar untuk membawa agenda Islam dalam arus perdana. Ini jelas satu langkah politik untuk dapatkan sokongan Melayu yang Tun sendiri sedar beliau tidak mampu lakukan.

Seterusnya ketika Tun menjadi Perdana Menteri, Anwar telah membantu merancakkan agenda Islam dan Melayu dengan penubuhan Bank Islam, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Institut Istac, Amanah Raya dan lain-lain agensi termasuk merapatkan hubungan dunia Islam terutama pelabur Arab dari latar gerakan Islam Ikhwan Muslimin (sahabat karib Anwar sejak zaman ABIM) dengan Malaysia. Sebagai kesan nama Tun dan Malaysia telah melonjak jauh hingga mendapat jolokan negara Islam contoh. 

Tidakkah manfaat yang dikecapi Tun ini datangnya dari Anwar – seorang individu yang didakwa ditolak oleh orang Melayu?

Sokongan orang Melayu kepada Anwar bukan hanya dalam kalangan penyokong UMNO tetapi juga dari Parti Pas. Ketika Anwar memimpin UMNO, sahabat karibnya arwah Ust Fadzil Noor (Timbalan Presiden ABIM ketika Anwar Presiden ABIM) menjadi Presiden Pas. Hubungan mereka amat akrab walau berbeza parti. Malah mereka saling bertasamuh sokong antara satu sama lain apabila berbincang sesuatu agenda yang baik untuk negara khususnya orang Melayu.

Selain itu, Anwar dalam sejarah karier politik beliau tidak pernah menghukum atau menggadai maruah orang Melayu. Berbeza dengan Tun sendiri yang dengan sengaja mendera orang Melayu Kelantan selama 20 tahun ketika Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat menjadi Menteri Besar Kelantan.

Kerana gagal menawan Kelantan pelbagai sekatan dilakukan termasuk hak Royalti minyak, hak untuk mendapatkan lebuh raya, hak pembangunan dan sebagainya telah dinafikan. Tidak cukup dengan itu, kerusi Parlimen untuk negeri Kelantan sentiasa dinafikan untuk ditambah. Setiap kali persempadanan pilihanraya berlaku, negeri Kelantan yang majoriti besar rakyatnya orang Melayu telah dinafikan hak untuk mendapat kuasa undi yang seimbang untuk ditambah kerusi Parlimen dan DUN. Namun kerajaan Kelantan pimpinan Arwah Tuan Guru Nik Aziz tetap bertahan dengan izin Allah.

Lebih memburukkan keadaan kerajaan pimpinan Tun telah menggadaikan kuasa undi Melayu apabila telah memulakan langkah membuat persempadanan pilihan raya untuk pilihan raya 2004 yang tidak pro kepada Melayu. Sejarah melihat tindakan ini sebagai hukuman Tun terhadap orang Melayu yang 60% telah menyokong Keadilan, Pas dan DAP bawah payung Barisan Alternatif pada tahun 1999.

Tun sebenarnya lupa beliau adalah punca mengapa wujudnya blok yang kuat dari pengundi bukan Melayu di Parlimen hingga hari ini. 

Persempadanan pilihan raya untuk PRU 2004 telah dibuat dengan menaikkan peratus pengundi Cina di setiap kawasan DUN & Parlimen supaya pembangkang kalah teruk kerana waktu itu sokongan padu pengundi Cina kepada Barisan Nasional begitu kuat dan BN waktu itu ditolak majoriti besar orang Melayu yang menyokong Anwar dan menolak Tun. Mengambil contoh statistik DUN Kajang, pada tahun 1999 peratus pengundi Melayu adalah sebanyak 57.4% dan kesannya calon Pas Dr Syafie Abu Bakar menang di kawasan berkenaan rentetan sokongan besar orang Melayu kepada pembangkang. 

Namun, pada PRU 2004 peratus Melayu telah dikurangkan oleh BN sehingga menjadi 43.9% sebagai strategi BN untuk merampas DUN Kajang dari PAS. Kesannya BN menang di kawasan berkenaan ekoran pengundi Cina & India yang menjadi undi majoriti iaitu 52.8% dan mereka menjadi kuasa penentu di DUN berkenaan. Maka, walaupun majoriti Melayu di DUN Kajang menyokong PAS, PAS tetap tewas di kawasan berkenaan kerana orang Melayu telah hilang kuasa penentu ekoran sikap tamakkan kuasa oleh BN. Namun, akhirnya strategi BN dan Tun Mahathir ini memakan diri apabila pada tahun 2008 pengundi Cina beralih menyokong pembangkang. Senario ini berlaku di Kajang dan majoriti besar di semua DUN & Parlimen lain di mana pengundi Cina telah menjadi kuasa penentu dan kesannya BN hilang majoriti 2/3 Parlimen. 

Apabila strategi Tun ini memakan diri bilamana orang cina mengundi pembangkang pimpinan Anwar, adilkah Anwar yang dipersalahkan hingga dilabel sebagai liberal dan tidak menjaga Melayu? Sedangkan ia berpunca dari Tun sendiri.

Dalam pada itu, sebagai rekod Pakatan Rakyat pimpinan Anwar telah mendapat sokongan padu orang Melayu khususnya di bandar pada PRU 2008 dan pada PRU 2013 ketika Tun bersama Dato Seri Najib. 

Dalam masa yang sama ketika Tun menentang Dato Seri Najib, parti Tun hanya berupaya memenangi 13 kerusi Parlimen dari keseluruhan 52 kerusi yang dipertandingkan.

Terakhir sekali, Anwar dalam sejarah amat setia dengan UMNO – Parti yang digelar sebagai Parti Keramat Melayu dan tidak pernah bertindak keluar dari UMNO. Beliau berbeza dengan Tun yang dengan sengaja keluar dari UMNO beberapa kali. Tidak cukup dengan keluar beliau sendiri telah membubarkan UMNO.

Berdasarkan catatan-catatan ini, semoga rakyat sendiri membuka mata dan menilai kembali dakwaan Tun kononnya Anwar ditolak oleh orang Melayu. Molek juga kiranya Tun memuhasabah diri, boleh jadi beliau sendiri yang ditolak bukan saja orang Melayu, malah oleh partinya sendiri.

Rausyan Fikr 2020

Umno hanya tukang cukupkan korum kerajaan Azmin-MuhyiddinUmno hanya tukang cukupkan korum kerajaan Azmin-Muhyiddin
Dua hari lepas TS Annuar Musa berkicau di Twitter mencadangkan supaya “Parlimen dibubarkan agar kerajaan dapat dibentuk melalui pintu depan, seperti yang dimahukan Muafakat Nasional.” Sejak semalam makin ramai MP/warlord Umno mula buat bantahan terbuka.
Sebenarnya dah menjadi rahsia umum bahawa:
1. MP Umno dan Pas hanya dijadikan pak turut kerajaan Muhyiddin-Azmin. Azmin yang dibuang oleh PKR diangkat sampai jadi TPM bayangan, menjadikan secara tidak langsung PPBM menguasai kerusi PM dan TPM. Tindakan Muhyiddin ini menghina peranan Umno yang ada 41 kerusi dan Pas dengan 18 kerusi. Harus diingat bahawa ahli parlimen PPBM yang asal cuma 13 orang (termasuk Tun Mahathir, Mukhriz, Dr. Maszlee, Syed Saddiq, Ir. Amiruddin, dan arwah Dr Md Farid). Jadi PPBM asal yang dibawa oleh Muhyiddin hanyalah 7 orang sebab 14 orang lagi MP PPBM adalah yang melompat dari Umno. Azmin cuma bawa 10 kerusi dan surprisingly 9 orang dapat jadi Menteri dan Timbalan Menteri, sorang lagi memang Timbalan Speaker.
2. Petanda bahawa Muafakat Nasional (Umno dan Pas) tidak akan melayan PPBM dan geng Azmin dalam PRU-15. MN dan BN tidak sanggup lagi berkongsi pertindihan kerusi Parlimen, kerana pertindihan kerusi antara Umno dan Pas pun sudah complicated.
3. Umno nampaknya tidak senang dengan penghinaan Muhyiddin terhadap Najib (Penasihat BN), Zahid, Tok Mat, Khaled Nordin, Mahdzir Khalid, Tengku Adnan, Tajuddin Rahman, Idris Jusoh, Shahidan Kasim, Bung Moktar, Ahmad Maslan, Asyraf Wajdi (Ketua Pemuda) dan lain-lain. Dengan tidak melantik mereka ini, Muhyiddin seolah-olah memberi gambaran bahawa nama-nama ini adalah liabiliti kerajaan, tidak lepas tapisan SPRM, dan yang penting sekali hanya backbenchers a.k.a tukang cukupkan korum kerajaan Muhyiddin-Azmin.
4. Sesama parti dalam PN berada dalam keadaan bersyakwasangka. Jika Muhyiddin-Azmin boleh meruntuhkan kerajaan PH dalam satu malam, tidak mustahil mereka juga boleh mempermainkan dan memanipulasi Muafakat Nasional (Umno dan Pas) dan memberi masalah kepada percaturan mereka dalam PRU-15.
5. Susunan kabinet Muhyiddin adalah untuk memerangkap Umno dan Pas. Jika kerajaan PN tidak dapat deliver, Umno dan Pas akan dikambinghitamkan. Contohnya ialah Annuar Musa yang sebelum ini sering mensasarkan usaha Khalid Samad dalam isu Kg Baru. Akhirnya Annuar Musa terpaksa menelan semua propaganda beliau sendiri, dan terpaksa menyelesaikan harga tanah Kg Baru yang katanya boleh dijual dengan harga RM2,000 sekaki persegi. Begitu juga Tuan Ibrahim yang dilantik sebagai Menteri Alam Sekitar, yang terpaksa memainkan peranan besar di peringkat antarabangsa dan mengurus isu-isu pencemaran alam sekitar (seperti kes Pasir Gudang). Sementara menteri kereta terbang disimpan sebagai Tugas-tugas Khas, Menteri Undang-undang diberi kepada Takiyuddin (Pas) yang bergelut dengan kontroversi undang-undang hudud Pas. Malang sekali Presiden Pas yang diimpikan oleh ahlinya layak menjadi PM, langsung tak dipandang oleh Muhyiddin sekurang-kurangnya untuk Menteri Agama. Padahal masa nak setup kerajaan pintu belakang, Presiden Pas diusung ke sana ke mari jadi front liner siap jadi tekong baca doa.
Muhyiddin meletakkan orang Azmin untuk mengurus komunikasi dan media, melempar tanggungjawab kawalan harga barang kepada GPS dari Sarawak, dan meletakkan ‘kuda tua’ Umno sebagai Menteri Belia padahal dia boleh lantik Ketua Permuda Umno sebagai Senator (update: senator boleh maksimum 2 penggal je) berbanding ketua jargon PPBM.
Muhyiddin beri layanan istimewa untuk pakatan Hishamuddin-Ismail Sabri-Annuar Musa (berbanding geng Zahid) dari Umno. Tapi Hishamuddin yang digosip akan bertanding Presiden Umno pun diletak sebagai Menteri Luar, kerjanya melayan diplomat asing, tiada direct contact dengan program yang melibatkan rakyat. Ismail Sabri pulak jadi Menteri Pertahanan, juga satu kementerian yang tidak berinteraksi dengan orang ramai sebab kena fokus urusan tentera sahaja.
Annuar Musa yang menang undi 25 ribu pulak kena fokus Wilayah Persekutuan sahaja, berbanding Radzi Jidin yang dapat 6 ribu undi di parlimen yang sama dan baru 3 tahun join politik Malaysia dapat jadi Menteri Kanan. Di Wilayah Persekutuan ni masak la Annuar kena hadap kawasan urban dan 8 orang MP PH.
Pendek kata, kalau buat undi tak percaya, kemungkinan besar majoriti MP Umno akan buat undi protes bersandarkan percaturan MN dan BN untuk masuk PRU-15. Hanya ada satu pilihan untuk Muhyiddin iaitu nasihat YDPA untuk bubarkan Parlimen. Masa tu Umno dan Pas akan ucap ilalliqa ma’assalamah wa bittaufiq wannajah kepada PPBM dan kartel Azmin.

Mahathir-Anwar dan penyokong: Tamatkan sengketa, usah saling mengguris perasaanMahathir-Anwar dan penyokong: Tamatkan sengketa, usah saling mengguris perasaan
Antara punca utama kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan akhir Februari lalu adalah kegagalan menangani proses dan polemik peralihan kuasa perdana menteri daripada Dr Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim.
Ia juga berkait rapat dengan konflik dalaman PKR yang membarah di antara kem presiden, Anwar dan timbalan presiden, Azmin Ali. Ditambah buruk lagi, persaingan semakin tajam sesama komponen PH, terutama Bersatu dan PKR, selain dakwaan DAP menjadi punca kerajaan tidak popular dalam kalangan masyarakat.
Saya hanya ingin fokuskan kepada masalah berlanjutan penyokong Mahathir-Anwar, sehingga boleh diambil kesempatan oleh pihak opurtunis bagi membentuk kerajaan pintu belakang walaupun PH memperolehi majoriti selesa hampir 140 kerusi Parlimen.

Krisis tidak bermula pada malam Jumaat 21 Februari itu, apabila mesyuarat Majlis Presiden PH dikatakan agak panas membincangkan tarikh spesifik Mahathir menyerahkan kuasa kepada Anwar. Walaupun resolusi dicapai menghampiri tengah malam, menyerahkan sepenuhnya kepada Mahathir, namun Azmin dan tanpa disedari Muhyiddin Yassin, telah menyiapkan perancangan licik mereka lebih awal lagi.
Sejarah pengkhianatan telah terakam. Mandat rakyat dalam PRU14 dinodai. Ada pihak menyalahkan Mahathir yang dilihat silap strategi meletakkan jawatan perdana menteri, manakala tidak kurang juga merasakan Majlis Presiden tersalah jangka mencalonkan Anwar selepas Mahathir tidak hadir mesyuarat.

Mulanya undi Mahathir dan Anwar berpecah dan gagal memperolehi majoriti di kala Umno-Pas menarik sokongan kepada Mahathir. Selepas PH bersetuju mencadangkan nama Mahathir, kumpulan bertentangan, iaitu Umno-Pas bersama geng Azmin dan Bersatu-Muhyiddin sudah berpakat, disokong Gabungan Parti Sarawak. Agong seterusnya mengumumkan Muhyiddin sebagai perdana menteri kelapan, meskipun Mahathir mendakwa mempunyai majoriti dengan 114 sokongan ahli Parlimen.

PH yang menang dalam PRU14 kini berada dalam blok pembangkang. Begitu juga dengan Mahathir dan sebilangan kecil ahli Parlimen Bersatu, sekitar lima orang sahaja. Lebih kurang 30 MP Bersatu yang lain berada dalam kem perdana menteri, Muhyiddin. Beberapa negeri tumbang kepada Umno, seperti Johor, Melaka dan Perak. Kedah diramalkan akan jatuh juga.

Program ceramah penerangan sudah digerakkan. Meskipun agak terbantut dengan penularan Covid-19, sambutan orang ramai menggalakkan. Siaran FB live juga ditonton ribuan khalayak. Namun, masih banyak teka-teki dan persoalan berbangkit. Peranan dan aksi Dr Mahathir sering disalah-tanggap. Jika persepsi itu tidak ditangani secara bijaksana dan berhemah, PH mungkin diasak serangan dalaman yang merugikan.

Beberapa kenyataan terbuka Dr Mahathir selepas kerajaan PH tumbang menyentuh secara langsung perihal politik Anwar. Diungkitnya pendekatan “politik liberal” Anwar dan kemerosotan pengaruh presiden PKR itu di kalangan orang Melayu. Dr Mahathir juga sering mengulangi kekecewaaanya apabila PH mencalonkan Anwar sebagai perdana menteri, menyebabkan kedua-duanya tidak mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen dan memungkinkan Muhyiddin mengambil kesempatan.

Sementara itu, tinjauan rambang mendapati ramai penyokong PH akar umbi meletakkan punca kerajaan tumbang bermula dengan kesilapan Dr Mahathir meletakkan jawatan tanpa berunding dengan rakan-rakan pemimpin utama PKR, DAP dan AMANAH. Sewajarnya tindakan drastik itu diputuskan selepas berbincang dan mendengar pandangan menteri-menteri kanan dalam Kabinetnya, kerana ia mempunyai implikasi besar, termasuk terhadap kerajaan-kerajaan negeri.

“Justeru, aksi Mahathir yang mengejutkan itu menimbul spekulasi dan salah faham. Ada berpendapat ia hanya drama atau helah Mahathir untuk gagalkan proses peralihan kuasa kepada Anwar. Banyak lagi andaian negatif yang boleh menggoncang kesatuan PH. Hasilnya ramai penyokong lebih bersedia untuk melihat PH berjuang khususnya berdepan PRU15 tanpa Mahathir,” kata seorang penganalisis politik.

Seorang pemimpin kanan AMANAH dalam ceramahnya meluahkan rasa kecewa: “Kerajaan PH tumbang akibat perselisihan faham antara kita. Selepas kehilangan kuasa, kita nampaknya terus berbalah. Senanglah kerajaan pintu belakang pertahan kuasa mereka itu. Mereka pasti suka melihat kita sesama kita terus saling menyalahkan.”

Memang diakui tidak mudah memposisikan Dr Mahathir dan Anwar dalam satu pasukan yang mantap dan tersusun, sama ada bagi menghadapi kemungkinan membawa usul tidak percaya kepada perdana menteri di Parlimen, Mei ini, ataupun menggerakkan jentera pilihan raya sebagai persiapan PRU15. Namun, dengan terus melemparkan kenyataan yang menyinggung atau mengguris hati pihak lain umpama menembak kaki sendiri.

Ketika majoriti rakyat begitu marahkan komplot pengkhianatan Muhyiddin-Azmin, manakala ramai pemimpin Umno tidak puas hati dan rasa diperdaya dengan pembentukan Kabinet yang terlalu menguntungkan Bersatu, apakah cerdik untuk blok pembangkang masih diheret pertikaian berpanjangan Mahathir-Anwar? Dibimbangi rakyat akan berasa bosan, muak dan mungkin mengambil sikap tidak peduli lagi dengan politik tanahair. Lebih risau jika mereka mencemuk balik PH: “Patutlah kerajaan boleh digulingkan, sesama sendiri tiada henti bergaduh, dah diberi kuasa tak pandai menjaganya.”

Saya tertarik dengan pesanan seorang aktivis Armada Bersatu, Ustaz Abu Hafiz Salleh Hudin, respons terhadap ‘perbalahan’ terbuka ini: “Sekiranya untuk membentuk gabungan pembangkang secara bersama, sama ada bagi tujuan mendapatkan majoriti undi tidak percaya mahupun PRU mengejut, adalah tidak sepatutnya kenyataan mengecam pihak rakan gabungan yang ingin berjuang bersama.

“Kepada pihak yang menasihati atau bersama Ayahanda Tun Mahathir dan Dato’ Seri Anwar, bantulah untuk tenangkan keadaan. Elakkan untuk apa-apa kenyataan yang menambahkan lagi masalah dan kemarahan pihak lain.
“Kecaman dan jawab menjawab pada waktu ini sangat tidak membantu apatahlagi media hanya menunggu kenyataan panas bagi membuat tajuk berita yang lebih menarik.”

Pastinya lebih ramai senada dengan Abu Hafiz. Mandat rakyat harus dikembalikan. Syarat utamanya pemimpin PH dan Bersatu- Mahathir harus membina segera persefahaman lebih kental dan ikhlas. Negara mesti diselamatkan daripada permainan kotor elit politik memperdagangkan undi rakyat sebagai komoditi berharga demi tembolok masing-masing.


Pengundi muda bakal ubah landskap politik Malaysia pasca PRU15, kata penyelidikPengundi muda bakal ubah landskap politik Malaysia pasca PRU15, kata penyelidik
Ketua Penyelidik Ilham Centre, Dr Mohd Yusri Ibrahim meramalkan pengundi muda bakal merubah landskap politik Malaysia pasca Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti.
Kata beliau, seramai 14.9 juta pemilih layak mengundi dalam PRU14 lalu melalui sistem layak mengundi umur 21 tahun dan pendaftaran secara manual, justeru, jika PRU15 diadakan pada tahun 2023, dijangka seramai 22.7 juta pemilih akan layak mengundi melalui sistem Undi 18 dan pendaftaran automatik.
“Penambahan pengundi baru melebihi 50 peratus ini berpotensi besar untuk merubah lanskap politik Malaysia pasca PRU15 nanti,” kata beliau menerusi laman sosialnya.
Ujar beliau, sehingga kini tiada mana-mana parti yang boleh mendakwa mereka mempunyai kelebihan untuk menarik sokongan pengundi yang akan mengundi kali pertama ini.
Ini katanya, adalah kali pertama kita memberi ruang kepada pengundi bertaraf remaja untuk memilih pemimpin negara, tingkah laku pengundian dan corak sokongan mereka belum diketahui.
Sehubungan itu tambah beliau, parti yang berjaya menarik sokongan kumpulan pemilih yang akan mengundi kali pertama nanti akan memperolehi keuntungan besar, bahkan berpeluang memenangi kerajaan persekutuan dan negeri-negeri.
“Namun untuk mendampingi anak-anak era milenia ini tidak mudah juga, mereka mempunyai corak komunikasi dan karakter yang berbeza berbanding generasi sebelumnya.
“Bagaimana parti-parti politik mengatur strategi dan medium kempen akan mempengaruhi sokongan mereka, situasi yang sangat menarik untuk diperhati dan dianalisis,” kata beliau.

POLIS CARI PENYEBAR FITNAH


DAP dah tak berkuasa pun masih nak fitnah Lim Guan

Eng kononnya anak beliau 

ditahan di Singapura dengan wang 2 juta. Macai 

buat grafik, walaun tukang sebarkan fitnah.

Bodoh punya walaun! Polis sedang kesan tu.....


OWH....SALAH TAHUN TU LEBAI NAK PUJI PUN....yem yem


BILA TANYA BAB NAK TUTUP KEDAI JUDI KATA KENA 
AMBIK MASA.....YG NI TERUS KATANYA 
"BARAKAH"....NAMPAK TAK BETAPA "BANGANGNYA PENGANUT PAS....


Tiada penerangan foto disediakan.

KETUA CABANG PEKAN YANG DIPECAT


W. FAUDZIN

Ketua Cabang Pekan yang dicadang pecat oleh MPN dan ditolak oleh AJK  Cabang sendiri, terus meroyan dan guna modal Umno juga akhirnya. 😁


Imej mungkin mengandungi: teks

AYUH BANGKIT BERSAMA KAMI

Semalam, Zahid kata sokongan UMNO kepada PN hanya sehingga PRU15 saja. Hari ini, Najib turut berkata hal yang sama.

Dalam erti kata lain, dalam PRU15 nanti, UMNO akan bersama Pas dalam Muafakat Nasional dan akan meninggalkan Bersatu.

Jadi, Bersatu nak berganding dengan siapa?Imej mungkin mengandungi: 9 orang, teks mungkin yang mengatakan 'SOLIDARITI DEMI UMNO AYUH BANGKIT..!! BULETIN MEREKA TELAH BERSUARA 2RMS MEMPERTAHANKAN MARUAH UMNO DARI REJIM TSMY DAN AZMIN ALI, MANA YANG LAIN..?? BANGKIT BERSUARA BERSAMA MEREKA..!! MEDIA'

APA DAH JADI ?Waktu dalam PH, kerja dia asyik jumpa MP umno dan sibuk kumpul tandatangan untuk buat khianat jatuhkan kerajaan PH.  Bila dah jadi menteri kerajaan pengkhianat, kerja dia bergambar sambil menalipon konon-konon sibuk , sampai satu hari hantar gambar yang sama.

Malang sungguh ada menteri perangai macam adik dia si Diva tu...

W.Faudzin


DOK GRRAM SAJA TAK JADI LA UMNO...BERTINDAK LAH.,

Ibrahim Mat Isa

Umno duk geram je dengan Bersatu. Umno tak pandang pun dekat muafakat dengan Pas sebab Umno tahu, pemimpin Pas semua kartun. Kalau Umno dapat kuasai Bersatu, dan mereka kembali sebagai sebuah gerombolan Umno, alamat Pas akan kena sepak macam kucing kurap le. Puak muda-muda gedik dalam Pas mana tau sejarah 1978..Nizam Aka..

Dr Halimah Ali..kamu tu pimpinan muslimat pas yg cerdik dan reti sesuatu benda samada ianya benar atau tipu..yg kamu sembang ttg pengagihan keuntungan TH itu semuanya tipu..Jelas,kamu hnya nk ambil kesempatan atas keuntungan yg diumum oleh TH..Seolah2 keuntungan yg diumum oleh TH itu krana pentadbiran Kjaan Sheraton Pintu Jamban geng2 kamu..Sama bodoh dgn walaun kamu dlm group KPPP itu..Takkan kamu buta huruf hingga tak reti baca Lapuran TH itu.. Bknkah itu keuntungan utk tahun kewangan 2019?Masa tu siapa yg tadbir?Takkan nk kata geng2 semburit kamu yg tadbir?Geng2 walaun kamu,bolehlah kamu tipu,sbb geng2 kamu itu jenis bengap..Hidang apa saja,mereka terus percaya,terus telan,walaupun kelentong dan auta..Tak pyhlah nak ambil untung politik,atas usaha2 Org lain..itu bengong namanya..


INI ORANG BESAR PUNYA EGOSemakin hari semakin kuat kedengaran suara tidak puas daripada UMNO berhubung susunan kabinet oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.
Setelah beberapa pemimpin UMNO bersuara meluahkan rasa tidak puas hari mereka, paling terbaru, Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hassan juga mempunyai pendirian yang sama.
Kata beliau, sebagai blok terbesar dalam Perikatan Nasional, UMNO telah diketepikan secara tidak adil oleh Muhyiddin dalam lantikan yang dibuatnya.
“Keanggotaan kabinet secara jelas memberi manfaat yang besar kepada Azmin Ali yang bukan saja semua kumpulannya beroleh jawatan menteri dan timbalan menteri, malah bekas Timbalan Presiden PKR itu juga seolah-olah TPM dalam Perikatan Nasional,” tegas bekas MB Negeri Sembilan itu lagi.
Tambah beliau, walaupun bukan ‘kepentingan paling afdhal’ untuk UMNO diberikan kedudukan yang banyak dan kanan, tetapi adalah mustahak bagi Muhyiddin mengikut saiz perwakilan parti dalam lantikan yang dibuatnya.
Soalnya, dengan seorang demi seorang pemimpin UMNO bersuara meluahkan tidak puas hati terhadap Muhyiddin berhubung lantikan kabinet yang dibuatnya, adakah beliau selaku Perdana Menteri sedia mendengar rungutan mereka itu?
Adakah juga Muhyiddin sedia membuat rombakan semula bagi memenuhi rasa tidak puas hati dan rungutan UMNO itu?
Berdasarkan tinjauan dengan beberapa individu yang pernah kenal rapat dengan Muhyiddin, termasuk mereka yang pernah bekerja dengannya, adalah disimpulkan bahawa Muhyiddin tidak akan tunduk kepada semua rungutan dan tekanan itu.
Apabila sudah membuat keputusan, itulah pendirian Muhyiddin dan beliau tidak akan sesekali mengubahnya.
Kenapa Muhyiddin bersikap begitu?
Sebenarnya, bagi mereka yang kenal rapat atau pernah bekerja dengannya, Muhyiddin dikenali sebagai seorang yang mempunyai ego yang sangat besar dan selalu menganggap keputusannya adalah betul belaka.
Ketika menjadi menteri, beliau paling pantang jika cakapnya tidak didengari, dibantah atau ada orang lain yang cuba mengajarnya dalam membuat keputusan.
“Ini orang besarrr punya ego,” kata seseorang yang pernah bekerja dengannya.
Bahkan, tambah beliau, ego Muhyiddin jauh lebih besar daripada ego Tun Mahathir Mohamad.
Kata seseorang yang tak mahu disebut namanya itu, jika Tun Mahathir diketahui masih sudi mendengar pandangan yang berbeza, malah kadangkala mengubah keputusannya, tetapi Muhyiddin jarang sekali berbuat demikian.
Ketika menjadi menteri, beliau pernah menegur seorang pegawai kanan kerajaan yang terlalu banyak bercakap dan memberi pandangan kepadanya.
Kata Muhyiddin kepada pegawai berkenaan, “awak jangan banyak sangat bercakap, hanya jika saya suruh bercakap, barulah awak perlu bercakap.”
Seorang pegawai bawahannya yang suka memberi pandangan kepadanya juga pernah ditegur Muhyiddon dengan perkataan – “awak menteri ke saya menteri”?
Pendeknya, mereka yang kenal dan pernah bekerja dengan Muhyiddin tahu benar perangai dan tabiat semulajadinya.
Mendengar pandangan yang berbeza pun beliau tidak suka kerana egonya menjadikan beliau berasakan dirinya sentiasa betul, mendesaknya mengubah keputusan yang sudah dibuat tentulah lebih mustahil lagi.
Kalau ketika menjadi menteri pun, egonya sudah sangat tinggi, setelah memegang jawatan Perdana Menteri sekarang ini, pastilah ketinggian egonya tambah-tambah mencanak dan mungkin seringgi KLCC.
Maka itu, setelah beliau membuat keputusan melantik menteri-menterinya, janganlah ada sesiapa cuba menegur, membantah atau mengajarnya bagaimana membuat keputusan yang betul dan adil.
Semua itu tidak akan dipedulikannya dan hanya ibarat “masuk telinga kanan, keluar telinga kiri” saja baginya.
Bagi Muhyiddin, bukan saja sebagai menteri sebelum ini, tambahan lagi setelah sekarang jadi Perdana Menteri, kata-kata dan keputusannya adalah titah yang mesti dipatuhi.
Dalam hal ini, kesian pun ada kepada nasib yang menimpa UMNO dan sanggupkah mereka bertahan dengan keegoan Muhyiddin sehingga PRU15 akan datang? (ShahbudinHusin 14/03/2020)

PH BOLEH MENANG PTU 15?

UNTUK KE DEPAN, PH HANYA PERLUKAN ANWAR’ – MANOGARAN

KERAJAAN BERTUKAR, INDIA TETAP ENGGAN BELI SAWIT MALAYSIA

PN DIJANGKA AKAN BERTAHAN HINGGA PRU15

Salam hormat buat semua teman,


Penangguhan Sidang Parlimen & Perlantikan Kabinet

1. Melihat kepada perlantikan Menteri dan Timbalan Menteri oleh TSMY, saya menjangka  bahawa PN (Gerombolan Pengkhianat, Perompak, Penyamun, Kleptokrat dan Penunggang Agama) akan mampu bertahan hingga PRU15 akan datang.

2. Tindakan TSMY menangguhkan persidangan Dewan Rakyat yang dijadual pada 9 Mac 2020 adalah satu tindakan bijak oleh beliau. Menamakan dan melantik beberapa orang penyokong Tun M ke dalam kabinet juga tindakan cerdik oleh TSMY.

3. Tindakan drastik tetapi terancang ini menyebabkan Tun M kehilangan majoriti yang didakwanya mempunyai 114 sokongan Ahli Parlimen sebelum ini.

4. Saya berpendapat undi tidak percaya kepada PM yang dirancang apabila Dewan Rakyat bersidang nanti besar kemungkinan tidak akan berlaku. Jika benar undi tidak percaya diusulkan juga, Tun M dan PH dilihat tidak mempunyai majoriti yang mencukupi. Oleh itu TSMY dan PN akan dapat bertahan hingga PRU15 yang akan datang.

Pertembungan Tun M - Dato Seri Anwar Ibrahim

5. Ketidakhadiran Tun M dan pasukannya di dalam program penerangan yang telah diatur oleh Kepimpinan Tertinggi Pakatan Harapan pada 9 Mac 2020 di Sime Darby Convention Centre, Bukit Kiara adalah petanda jelas telah wujud pertembungan terbuka di antara beliau dan DSAI. Apa sahaja alasan yang diberikan bagi saya telah tidak terpakai sama sekali.

6. Kenyataan dan "serangan" yang dibuat oleh Tun M dengan menyalahkan DSAI dan PH yang menyebabkan beliau kehilangan majoriti sokongan untuk jawatan PM sebelum dipersembahkan kepada DYMM YDPA memberi gambaran jelas bahawa Tun M secara halus memulakan "peperangan" terhadap DSAI.

7. "Serangan" oleh Tun M itu akhirnya dijawab oleh DSAI. Pertembungan di antara Tun M dengan DSAI mungkin akan berpanjangan apabila pada 10 Mac 2020, Dato Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Majlis Presiden PH menggambarkan bahawa PH akan konsisten kembali kepada perjuangan asal dan seterusnya menamakan DSAI sebagai calon Perdana Menteri.

8. Pertembungan ini sedikit banyaknya akan memberi impak positif terhadap kedudukan TSMY sebagai PM dan PN selaku Kerajaan yang memerintah sekurang-kurangnya sehingga PRU15 nanti.

....Bersambung dengan tajuk
PAKATAN HARAPAN: PELUANG MENGAMBIL ALIH KERAJAAN TANPA TUN MAHATHIR

Kalau Takut Kepada Risiko
Usah Bicara Soal Perjuangan

Salam Reformasi,

Zaidi Ahmad
Pekan
11 Mac 2020
@10.12 pagi

Guan Eng di mata Dr Mahathir


Selepas kerajaan yang ditadbir Pakatan Harapan (PH) tumbang ekoran daripada percaturan politik dan pengkhianatan Mohamed Azmin Ali serta rakan-rakannya, DAP menjadi sasaran fitnah dan dakwaan tidak berasas pelbagai pihak. 
DAP dikatakan kononnya menjadi penyebab PH hanya mampu bertahan selama 22 bulan mentadbir Putrajaya. Pelbagai tuduhan jelek mengisi naratif yang dicipta pihak yang mahu terus menyalahkan DAP. 
Tuduhan-tuduhan ini dilemparkan mereka yang nampak seperti begitu arif dan fasih dengan apa yang berlaku, walhal yang lebih tahu adalah Perdana Menteri sendiri yang mengetuai Jemaah Menterinya. 
Tun Dr Mahathir Mohamad, selaku Perdana Menteri kerajaan PH, dalam hal ini, sekurang-kurannya adalah pihak yang lebih layak untuk memberikan pencerahan terhadap segala dakwaan dan tohmahan yang berlegar kerana Kabinet adalah di bawah kuasanya.

Dr Mahathir, sosok yang selalu dicop sebagai “ultra Melayu”, dalam satu wawancara bersama media, Sinar Harian, menegaskan bahawa DAP bukanlah seperti yang dimomokkan pihak lawan. 
Katanya, Lim Guan Eng dari DAP yang memegang portfolio Kementerian Kewangan di bawah kerajaan PH, mengutamakan kepentingan orang Melayu.
Penegasan dibuat Dr Mahathir ini bersandarkan kepada hakikat bahawa pelbagai peruntukan telah disalurkan oleh Kementerian Kewangan kepada negeri-negeri yang dikuasai pembangkang ketika itu. 
“Guan Eng sebagai Menteri Kewangan memberi kepada Kelantan RM400 juta, kepada Terengganu RM200 juta… Itu semua kawasan-kawasan yang kita tak miliki (kuasai).
“Kalau dia (Guan Eng) begitu sekali benci, dia tidak akan bagilah,” katanya.
Malah, kata pemimpin berusia 94 tahun itu, segala keputusan berkaitan Belanjawan 2020 yang dirangka Guan Eng sebagai contoh, dirujuk kepada beliau terlebih dahulu. 
“Belanjawan itu biasanya Menteri Kewangan sahaja buat. Tetapi belanjawan (yang dirangka) dia serah kepada saya untuk saya semak…. dan kita tentukan supaya kepentingan Melayu diutamakan,” ujarnya.
Untuk rekod, seperti yang dimumkan Guan Eng dalam pembentangan Belanjawan 2020 yang lalu, peruntukan hal ehwal Islam meningkat daripada RM1.2 bilion kepada RM1.3 bilion pada 2020.
Malah, Guru Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) juga dinaikkan sebanyak RM100 sebulan. Inisiatif ini akan memberi manfaat kepada 33,200 guru KAFA sedia ada dengan peruntukan tambahan sebanyak RM46 juta. 
Kerajaan PH turut memberikan bantuan khas secara one-off sebanyak RM500 kepada setiap Imam, Bilal (Muazzin), Tok Siak/Noja/Merbot (penjaga masjid) dan Guru Takmir sebagai menghargai peranan dan jasa mereka dalam masyarakat. 
Kerajaan PH juga menyalurkan peruntukan bagi membangunkan pemahaman Maqasid Syariah melalui beberapa program pemerkasaan dan perbincangan selari dengan inisiatif Rahmatan Lil-Alamin dengan peruntukan RM10 juta kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM