GST DIRANCANG - RAKYAT KECUNDANG


 

GST

*Posting panjang*

Ada rakan di sini minta saya ulas cadangan mengenai pengenaan semula GST. So here goes…

1. Sebagai salah seorang pegawai yang terlibat dalam merangka dan menggubal undang-undang berkaitan GST dan Anti-Pencatutan, pendirian saya senang: GST adalah lebih efisyen dan menyeluruh pemakaiannya, berbanding SST. Ia sesungguhnya lebih menguntungkan. Daripada kutipan SST hanya RM20 biliion setahun, dengan pengenaan GST, Kerajaan boleh tambah pendapatan sehingga RM45 bilion setahun.

2. Sekarang kita tahu ia baik untuk Kerajaan. The main issue is: adakah GST ini baik untuk rakyat?

3. Bila pertama kali GST diperkenalkan, ini merupakan isu2 berbangkit yang membuatkan ramai kurang berkenan:

(i) GST dikenakan pada tahun 2015, bilamana inflasi negara dan harga barang pada ketika itu meningkat dengan banyak. Untuk rekod, kadar inflasi negara pada tahun 2014 adalah lebih tinggi dari kadar purata dunia. Orang bising kerana dengan pengenaan GST, harga barang nescaya akan jadi lebih tinggi.

(ii) Lepas GST dikenakan, true enough inflasi makin meningkat. Walaupun itu perkara biasa di kebanyakan negara. Tetapi selalunya hanya tahun pertama dan kedua. Namun di Malaysia, selepas tahun ketiga masih lagi kekal tinggi. Inflasi hanya turun dengan signifikan pada tahun 2018 selepas PH mansuhkan GST.

(iii) Peniaga tempatan termasuk SME dan SMI tidak dapat refund GST dalam masa yang dijanjikan. Sehinggalah Kerajaan BN jatuh pada tahun 2018, Kerajaan masih berhutang hampir RM20 bilion kepada peniaga tempatan. Yang heran cukai dah dikenakan, dah masuk kantung Kerajaan. Macam mana refund tu tak boleh dibayar? Ke mana hilangnya? PAC sudah siasat dan confirmkan kerajaan Najib langgar undang2 kerana guna refund GST untuk kegunaan lain pula.

4. Jadi kita tengok pengalaman GST ni dikenakan pada kali pertama. Ye, ia tambah pendapatan kepada Kerajaan, tapi nampak sangat menyusahkan rakyat. Bukan saja rakyat marhein yang terkesan kerana inflasi meningkat, tapi sampai peniaga pula yang susah nak dapat refund. Makanya, mana logik statement Najib Razak yang kata kalau GST ada hari ini, Rakyat akan senang?

5. Pada saya walaupun GST ini sistem percukaian yang efisyen, isu pokok yang perlu ditanya ialah sama ada masanya sesuai? Dengan inflasi semakin meningkat, kadar tukaran wang asing makin teruk, bursa saham makin menjunam, perlu ke ditambah beban rakyat dengan pengenaan GST? Kalau boleh tangguh lah dulu.

6. Kalau betul nak tambah pendapatan Kerajaan, kenakanlah cukai bentuk lain yang tak membebankan rakyat marhein. Contohnya Luxury Tax, Capital Gain Tax, Carbon Tax dan pelbagai tax lain yang cukainya menjurus lebih banyak kepada golongan T20, golongan yang berkemampuan.

7. Benda ni bukan benda baru. Sebagai contohnya Luxury Tax tu ialah cukai khas untuk barangan mewah seperti Yacht, Supercar, barang kemas dan mewah. Beratus negara dah pratikkan termasuk Thailand dan Indonesia. Kenapa Malaysia tak buat?

8. Kalau ketegaq sangat nak buat GST, perlu pikir cara lain yang tak bebankan rakyat. Cadangan saya,

(i) Mula dengan kadar rendah dulu. Jangan la sampai 6% sekaligus. Singapura kenakan GST secara berperingkat. 3% dulu pada tahun 2007. Baru ia naik ke 7% sekarang.

(ii) Banyakkan lagi pengecualian GST terutamanya untuk barang2 keperluan golongan B40 dan rentan. Seharusnya golongan miskin bandar, miskin tegar dan miskin pandemik tidak harus terkesan lebih teruk dengan pengenaan GST.

(iii) Banyak mana pun jumlah kutipan GST, Kerajaan perlu masukkan dalam tabung khas. Jangan disentuh buat benda bukan2. Macam nak bayar hutang 1MDB ke, atau nak bayar maintenance dan naik taraf Istana Negara ke. Parlimen kena ada kuasa nak semak macam mana duit tu dibelanjakan. Kerana ini duit Rakyat.

(iv) Kerana GST ini sememangnya duit rakyat, makanya Kerajaan kena guna khas untuk kebajikan rakyat. Gunakanlah duit tu untuk baikkan mutu Pendidikan, baikilah sekolah daif dan di pendalaman. Bagi lah lebih banyak laptop kepada golongan rentan. Jangan pula duit tu dibuang untuk projek mega pula. Balik2 yang untung kroni jua.

9. Lagi satu yang paling penting, ni kita kena cakap. Walaupun banyak mana cukai dan duit rakyat yang masuk dalam kantung Kerajaan, tapi kalau kantung bocor sana sini, banyak pula ketirisan, tiada makna jua. Makanya, Kerajaan kena berusaha lebih kuat untuk elakkan rasuah dan salah guna kuasa.

10. Sebagai perspektif, negara hilang RM40-RM60 bilion setahun sebab rasuah dan ketirisan. Itu sama dengan kutipan GST tahunan. Jadi soalan yang perlu ditanya, adakah perlu kita bayar GST bilamana duitnya most probably end up ke tangan2 golongan musibat perompak negara? Lagi baik lah kiranya, Kerajaan gembleng usaha perangi rasuah dan ketirisan. Boleh jimat hingga berpuluh billion setahun. Bukanlah lagi elok lagu tu.

https://www.astroawani.com/.../apabila-rasuah-menang...

11. Saya percaya GST takkan dikenakan dalam jangka masa terdekat. Ini suatu suicidal move kepada Kerajaan sekarang. Kalau iapun, ia hanya dikenakan selepas PRU, kalau BN menang.

12. Apapun sebagai rakyat kita kena bersedia dan hadap. Kalau betul caranya, kita kena sokong. Anggaplah, ini satu bentuk pengorbanan kita kepada negara. Kata orang senang sama-sama, susah sama-sama.

13. Tapi kalau guna GST hanya untuk tutup lubang hutang yang Najib tinggalkan atau untuk golongan musibat merembat harta Kerajaan, itu wajib dan harus kita tentang habis2an.

Wallahu a’alam.

Salam hormat,

Liyana Marzuki

 

NAMA ANWAR TAK ADA DALAM RASUAH- JADI KES LIWAT DIREKA...TU SAJA....

 

Tak ada nama Anwar Ibrahim dalam skandal2. Nak tuduh, nak pekenakan kes2 rasuah takde. Maka ciptalah konon Anwar liwat. Dan ramai lah percaya propaganda ni sampai susah PH nak bangkit. Bila berjaya bangkit dia plan lagi khianat. Supaya apa? Supaya mereka2 yg pelaku jenayah rasuah terlepas dari hukuman.

MERAPU APA NUSI- 2035 TU LAMA LAGI....BOLEH MAJU KA ? AYAQ OK DAH ?MOHD SHAH RIM


 

'Penulis ingin cakap benar pada Agong walau pahit dan berbahaya'


Malaysia bernasib baik kerana ada Ketua Negara yang lantang bersuara menentang musuh utama negara iaitu rasuah, kata ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Abdul Karim. Bagaimanapun, ahli parlimen PKR itu kesal dengan kehadiran bekas perdana menteri Najib Razak di istana sebelum ini yang dilihat tidak selaras dengan titah baginda.

Benar? soal Najib selepas Muhyiddin nafi terima sogokan kerana jalani ra...Ikuti berita semasa bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin yang menyatakan UMNO tidak kuat seperti yang diperkatakan.

'Siapa kata UMNO makin kuat?'Ikuti berita semasa bersama Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin yang menyatakan UMNO tidak kuat seperti yang diperkatakan.

HUSAM MUSA : EXCO PERAK DAPAT TANAH ?

 ADUN Dapat Kelulusan Tanah Tambun?

Dua Adun Pas Kelantan tersenarai dalam satu syarikat bernama NUR IMTIYAS SYNERGY Sdn Bhd.

Pesuruhjaya Tanah Kelantan, Dato' Zamri Ismail telah bersetuju supaya Permit 4C dikeluarkan oleh Pentadbir Tanah Jajahan Pasir Puteh kepada syarikat ini.

Surat Pesuruhjaya Tanah Kelantan bertarikh 2 Jun 2022 bertajuk : KEBENARAN BAGI MENGELUARKAN PERMIT UNTUK MENGELUARKAN DAN MEMINDAH BAHAN BATUAN (TANAH) DI ATAS TANAH MILIK PESURUHJAYA TANAH KELANTAN (MAKNANYA TANAH KERAJAAN NEGERI KELANTAN) HSD 4073 PT 1689 SELUAS 8.972 HEKTAR MUKIM JERUS, DAERAH BUKIT JAWA, JAJAHAN PASIR PUTEH, KELANTAN.

Ringkas cerita, syarikat milik DUA ADUN PAS bersama dua yang lain telah memohon kelulusan mengeluarkan tanah untuk menambun kepada Pesuruhjaya Tanah Kelantan.

Permohonan itu terus diluluskan. Mudah, cepat dan tak perlu rujuk ke mana-mana.

Syarikat Nur Imtiyas Synergy Sdn Bhd ini beralamat di No 7, Perbadanan Stadium Kelantan.

Difahamkan syarikat atau pegegang saham syarikat ini ada kaitan dengan sebuah kelab penyokong bolasepak Kelantan yg ditaja oleh Kerajaan Kelantan.

Betulkah begitu?

Jika betul, pihak yg memohon dan pihak yang meluluskan permohonan kedua-duanya ada pertalian menerusi jawatan mereka dalam kelab penyokong bola sepak berkenaan.

Alamat syarikat ini pun di Perbadanan Stadium. Tempat acara bola sepak berlangsung.

Sudilah kiranya Pesuruhjaya Tanah sebagai pihak yang meluluskan permohonan dan dua Adun yang terlibat dalam memohon kelulusan itu memberikan penjelasan masing-masing.

Apa penglibatan mereka dalam kelab penyokong bola sepak itu?

Apa kaitan mereka antara satu sama lain?

Sama ada mereka sedar adanya kemungkinan pertindihan kepentingan?

Sebagai penjawat awam, saya berharap Pesuruhjaya Tanah Kelantan tidak mengikut resam pemimpin Kerajaan Kelantan yg sentiasa membisu dalam ehwal tanggung jawab awam.

Jelaskan supaya tidak berlaku syak wasangka dan salah tanggapan.

Berdasarkan surat ini, nampak mudah sekali kelulusan diberikan.

Pesuruhjaya Tanah Kelantan menyebut : 'Pesuruhjaya Tanah Kelantan telah menerima permohonan daripada Syarikat Imtiyas Synergy Sdn Bhd (1443736-U) bagi permohonan untuk mengeluarkan dan memindahkan bahan batuan (tanah) ....'.

Seterusnya beliau menulis : 'Pesuruhjaya Tanah Kelantan tiada halangan ke atas permohonan tersebut dan bersetuju Permit 4C dikeluarkan oleh pihak tuan...'.

Begitu mudah?

Tak perlu dimesyuaratkan atau dirujukkan kepada sesiapa?

Difahamkan juga tanah itu akan dibekalkan untuk projek ECRL.

Tok Wakil pun nak berniaga tanah menambun?

Bila masa rakyat boleh cari peluang?

Bila pula tugas Tok Wakil untuk berniaga?

(Identiti Adun berkenaan dalam carian SSM tidak disiarkan sementara tetapi elok mereka tampil memberikan penjelasan).

Husam Musa

18 Jun 2022

#SaveKelantan

#SelamatkanKelantan

 

LEBUHRAYA 6 LORONG RUPANYA
Sebagai rakyat Malaysia sy kecewa apabila mendapat tahu johor dianaktirikan..Sy tidak snggup melihat kebanggaan & kemegahan ini menjadi kebanggaan negara lain bukan lagi kebanggaan negara kita... 

Adibah Noor meninggal dunia

Adibah Noor dilaporkan meninggal dunia pada 7.45 malam tadi. (Gambar Facebook)

PETALING JAYA: Penyanyi dan pelakon serba boleh Adibah Noor meninggal dunia pada 7.45 malam tadi di sebuah hospital swasta di ibu negara, selepas mengalami sesak nafas.

Berita itu mula diketahui umum menerusi hantaran di akaun Instagram kenalan artis iaitu pelakon Emylia Rosnaida, lapor Astro Awani.

“Allahuakbar sedihnya, terkejut dapat berita ni. Sahabat kita yg versatile Adibah Noor @adibahnoormohdomar, baru sahaja meninggal dunia,” katanya dalam muat naik sekitar 8 malam.

Selebriti disenangi ramai dengan nama sebenar Adibah Noor Mohamed Omar itu berusia 51 tahun.

Minggu lalu, namanya kembali menjadi tajuk utama portal hiburan selepas tersebar gambar terbarunya yang kelihatan jelas mengalami pengurangan berat badan.

Namun, dalam temu bual bersama wartawan, Adibah hanya memberitahu perubahan ketara itu disebabkan amalan pemakanannya, iaitu dengan memilih diet lebih sihat sejak Ramadan lalu.

MUNGKINKAH ADA ‘HANTU RAYA’ AMBIL WANG BAGI PIHAK MAHIADDIN?

 

Sebaik namanya disebut dalam keterangan seorang saksi di mahkamah bahawa dirinya pernah menerima wang daripada Ultra Kirana Sdn Bhd semasa menjadi Menteri Dalam Negeri ketika era pemerintahan PH, Presiden Bersatu, Mahiaddin Md Yasin dengan pantas tampil menafikannya.

Katanya, dakwaan itu adalah palsu kerana beliau tidak pernah menerima sebarang bentuk wang sebagaimana didakwa.

Ini kerana tegas Mahiaddin lagi, ketika itu beliau sedang menjalani pembedahan kanser dan bercuti selama beberapa bulan.

“Malahan pada tarikh tertentu yang dinyatakan oleh saksi kononnya saya telah menerima sogokon wang tunai, saya sebenarnya sedang menjalani rawatan di sebuah hospital di luar negara.

“Adalah mustahil bagi saya menerima sebarang sogokan wang tunai daripada sesiapa dalam keadaan itu.

“Dakwaan tersebut ternyata tidak berasas,” tambah Ahli Parlimen Pagoh itu lagi.

Mahiaddin juga berkata, semasa sedang bercuti untuk pulih daripada kanser, Tun Mahathir Mohmad adalah pemangku jawatan Menteri Dalam Negeri.

David Tan, saksi daripada Ultra Kirana ketika perbicaraan rasuah Projek Sistem Visa Luar Negara melibatkan Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi telah menyebut nama Mahiaddin sebagai antara pemimpin yang pernah menerima wang daripadanya.

Beliau mendakwa, sejumlah RM1.3 juta telah diberikan kepada Muhyiddin secara tunai dalam tiga transaksi iaitu pada 4 Jun, 4 Julai dan 23 Ogos 2018.

Begitu pun, kenyataan Mahiaddin bahawa ketika tarikh pemberian wang itu beliau sedang menjalani pembedahan kanser dan menerima rawatan di hospital dipertikaikan oleh musuh politik utamanya, Najib Razak.

Benar, soal Najib sinis kepada Mahiaddin.

Bagi bayaran pertama berjumlah RM300,000 yang disebut berlaku pada 4 Jun 2018, Najib memetik laporan berita yang mengatakan Mahiaddin melawat Bukit Aman pada hari tersebut.

Bagi bayaran kedua berjumlah RM500,000 yang didakwa berlaku pada 4 Julai 2018, Najib memetik satu lagi laporan berita bahawa Presiden Bersatu itu masih belum menjalani pembedahan pada tarikh tersebut.

Najib seterusnya memetik laporan berita yang melaporkan Mahiaddin telah berjaya menjalani pembedahan pada 12 Julai 2018.

Selain itu, Najib juga memetik satu lagi petikan berita yang melaporkan Mahiaddin keluar hospital pada 7 Ogos 2018 dan mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Pagoh pada 14 Ogos tahun yang sama.

David Tan dalam keterangannya mendakwa Mahiaddin menerima bayaran ketiga berjumlah RM500,000 lagi pada 23 Ogos 2018.

Melihat kepada butiran yang dilontarkan Najib, ternampak jelas ada kelompongan dalam kenyataan penafian Mahiaddin sebelum itu.

Hakikatnya, berdasarkan petikan berita yang disertakan oleh Najib, sebenarnya Mahiaddin tidak pun berada di hospital ketika itu.

Apabila tidak berada di hospital, bermakna beliau boleh ditemui dan tidak mustahil boleh juga menerima sumbangan wang.

Adakah ini bermakna keterangan David Tan adalah sah dan benar?

Tetapi, jika benar pula Mahiaddin tidak pernah menerima wang tersebut, siapakah yang mengambil wang itu?

Adakah mungkin pihak lain menjadi “hantu raya” yang mendakwa kononnya mewakili atau bagi pihak Mahiaddin dan tanpa pengetahuan beliau telah menerima wang itu daripada Ultra Kirana?

Sekali lagi, kiranya benar beliau tidak pernah mengambil wang itu dan tidak pernah memberi restu sesiapa mewakilinya, Mahiaddin sendiri pada waktu ini tentu sekali ingin tahu siapakah “hantu raya” itu?

Jeng, jeng, jeng….siapakah “hantu raya” itu? – ShahbudinHusin 18/06/2022.
KALAU GINI GAYANYA TAK GUNA ADA MENTERI EKONOMI DAN PENASIHAT PM MACAM "KAYU"
 

BN MENANG PRU 15, GST DILAKSANAKAN KEMBALI


MALU APA...


 Dulu jilat skrg dah jahat

Mengapa projek klinik Long Busang, pedalaman Sarawak tergendala? - Abun Sui

 

Kemudahan asas bagi penduduk di pedalaman Sarawak terus terabai biar pun parti pemerintah Sarawak merupakan sekutu Kerajaan Persekutuan.


Terbaharu, Ketua Penerangan dan Komunikasi KEADILAN Sarawak, Abun Sui Anyit mahu jawapan tegas daripada pihak Kerajaan mengenai nasib projek klinik di Long Busang, Belaga dalam Parlimen Hulu Rajang yang terbengkalai biar pun dikatakan tempoh siapnya pada pertengahan tahun ini.

Abun Sui

"Projek pembinaan klinik kerajaan bernilai RM3 juta ini dijangka siap pada 24 Julai 2022. Walau bagaimanapun hanya tinggal sebulan lebih sahaja lagi untuk sampai ke tarikh dijangka siap tetapi projek pembinaan tidak berjalan.


"Malah tidak ada tanda tanda bangunan klinik berkenaan diteruskan walaupun negara telah memasuki fasa endemik Covid 19 yang bermula bulan April lalu. Rumput juga telah tumbuh panjang pada rangka bangunan klinik tersebut.


"Bila agaknya klinik Long Busang ini akan siap sebenarnya? Adakah mengikut jadual akan disiapkan pada 24 Julai ini?" tanya Abun Sui.


Menurut Ketua Cabang KEADILAN Hulu Rajang itu, tidak mungkin projek membina sebuah klinik yang dimulakan pada 2015 lalu mengambil masa sehingga 7 tahun, dan lebih lama daripada pembinaan sebuah hospital negeri.


"Adakah projek klinik tersebut yang bermula sejak tahun 2015 telah menjadi projek gajah putih yang tidak mungkin dapat lagi disiapkan?" tanya Abun Sui tidak puas hati.


Tarikh siap projek bulan Julai 2022

Katanya, status pembinaan klinik Long Busang itu juga telah diajukan oleh masyarakat setempat kepada barisan pimpinan negeri dalam acara 'Ladung Bio' iaitu Perhimpunan Besar Kaum Kenyah Sarawak pada pertengahan Mei lalu.


Ahli Parlimen Hulu Rajang, Wilson Ugak Kumbong, ADUN Belaga Datuk Liwan Lagang dan Kennedy Chukpai Ugon, ADUN Murum turut hadir dalam acara berkenaan.


Justeru, Abun Sui berharap Kerajaan Persekutuan dapat menyambung semula pembinaan klinik tersebut dengan segera bagi meringankan bebanan penduduk setempat untuk mendapatkan rawatan perubatan.