Pilihanraya Sarawak : Kisah Air Masin dan janji kerajaan BN


2010 9:08 AM Oleh Era Pakatan

MIRI : Ketiadaan bekalan air terutama semasa musim kemarau bukan perkara baru bagi penduduk di Niah sebaliknya masalah itu sudah membelenggu mereka sejak sekian lama.

Bukan sekali dua perkara itu dikemukakan kepada wakil rakyat dan agensi kerajaan berkaitan, namun saban tahun jawapan yang diberikan tetap sama iaitu 'kerajaan akan mengkaji perkara ini'.

Seorang guru Sekolah Kebangsaan (SK) Rumah Mentali, Tila Chakok, 42, berkata, setiap kali musim kemarau, mereka terpaksa mengepam air dari Sungai Saeh Merah yang masin sehingga apabila digunakan untuk mandi, sabun pun tidak berbuih.

''Murid-murid sekolah tiada pilihan memandangkan itu sahaja sumber air yang mereka ada untuk mandi manakala air hujan pula digunakan untuk memasak.

''Bagi keluarga yang besar mereka menghadapi masalah kritikal untuk melakukan aktiviti harian seperti memasak dan mandi.

Berbanding keluarga kecil, mereka boleh mengangkut air bersih dari pekan Batu Niah," katanya.

Chakok yang sudah tujuh tahun mengajar di sekolah itu berkata, mereka sudah lama menggunakan air masin tersebut iaitu sejak sekolah itu dibuka lebih 10 tahun lalu.

''Dulu kita mandi di Sungai Saeh yang masin ini, namun selepas ada bekalan elektrik yang disediakan Kementerian Pelajaran sejak dua tahun lalu, kita menggunakan bekalan air yang dipam dari sungai yang sama.

''Kos pemasangan pam air ini tidak mahal, namun ia turut mengepam air yang kotor selain masin," katanya sambil memberitahu sekolah tersebut mempunyai 21 kakitangan serta 62 pelajar.

Namun jelasnya, semasa musim kemarau, air sungai tersebut susah dipam kerana sungai mulai cetek.

Selain sekolah, 12 lagi rumah di kawasan sekitarnya turut menggunakan air masin iaitu Rumah Mentali Gesa, Rumah Linan Jalak, Rumah Suring Liang, Rumah Lucas Muling, Rumah Limbang Kaiyang, Rumah Sikun Ebit, Rumah Anyai Ijau, Rumah Danggang Tubai, Rumah Jalani Mambang, Rumah Philip Gindi, Rumah Mat Burai dan Rumah Lagan Mungkun.

Tuai Rumah Anyai Ijau, 40, ketika ditemui berkata, penduduk rumah panjang di situ amat memerlukan bekalan air bersih kerana air sungai yang ada kini sudah dicemari racun dan baja kesan daripada ladang-ladang sawit di kawasan itu.

''Penduduk rumah panjang kawasan Saeh semakin bertambah, justeru kami amat mengharapkan kemudahan asas.

Sementara itu, Tuai Rumah Jalani Mambang, 60, berkata, mereka terpaksa bergantung kepada air hujan untuk untuk tujuan minuman dan memasak selain mencuci pakaian dan mandi.

Namun kemarau yang berlarutan dan air sungai yang semakin cetek menyebabkan mereka tiada pilihan selain membeli air bersih dari kedai.

Kongsi berita ini

SIAPA DERHAKA?

“Kalau Perkara 2, Perlembagaan (Persekutuan) Malaysia sendiri pun tidak membenarkan mana-mana wilayah dalam kedaulatan kita (Malaysia) diserahkan kepada negara luar walaupun melalui Parlimen, inikan pula Blok M dan (Blok) L sewenang-wenangnya diserahkan pada Brunei hanya melalui kelulusan kabinet sahaja.

Ini bagi saya suatu penderhakaan kepada negara kerana Perlembagaan memperlihatkan bahawa tidak pernah ada tolak ansur dalam melepaskan kedaulatan negara,” ujarnya pada sidang media di lobi Dewan Negara, tengah hari ini.

Perkara 2 juga, menurut Mahfuz, membenarnya Parlimen membuat persempadanan semula negeri-negeri di bawah Persekutuan, dengan syarat mesti terlebih dahulu mendapat persetujuan Dewan Undangan Negeri (Dun) serta Majlis Raja-raja.

Tambahnya lagi, walaupun perjanjian dibuat pada 11 Februari 2009, iaitu era Abdullah menjadi Perdana Menteri, namun perjanjian persefahaman ditandatangani antara kedua-dua kerajaan pada 16 Mac 2009, iaitu ketika Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Timbalan Perdana Menteri.

HARAKAHDAILY

SIAPA DERHAKA DALAM SOAL INI.ADAKAH BEGITU MUDAH MENYERAHKAN DAN MENUKAR KEDAULATAN NEGARA?
HINDRAF – 1st NATIONAL LEVEL CONVENTION IN 2010

Hindraf in its pursuit of human rights in Malaysia shall hold its 1st National level convention on August 8, 2010. HINDRAF in its position has grown in strength since Nov 25, 2007 in quality of conscious and right thinking participants for a humanity cause for the poor and poverty stricken amongst Malaysians along with various international watchdogs who have taken an interest in the prevailing abuses of human rights in Malaysia after 53 years of independence of a purported multi racial society

A delegate of 100 participants who are actively involved in HINDRAF’s struggle in Malaysia along with about 200 observers including several international human rights watchdogs will be attending our inauguration of a national level convention. Amongst the objective of this convention is to address and highlight numerous issues relating to continued suppression of human rights issues in Malaysia. Along with this, there will be resolutions passed on the future direction of HINDRAF and their plans to mobilise human rights issues in Malaysia starting in the back water of the poor, deprived, discriminated and marginalized society.

There will be a direct live video conference with P. Waythamoorthy who is in exile in London where the delegates and observers can exchange their views in the direction of HINDRAF for the betterment of human rights in Malaysia. Amongst the other issues that will be highlighted during this convention is the new line up of the HINDRAF national and international coordinators who will spearhead the struggle of HINDRAF for its objective in Malaysia and abroad. The direction of HINDRAF has always been without prejudice to another but to ensure that the voices of the voiceless are a constant reminder for a humanity cause in Malaysia. Thank you.
P. Waythamoorthy
HINDRAF- CHAIRMAN

KELUARGA TOLAK INKUES.MOHON SIASATAN LEBIH TELUS MELALUI SURUHANJAYA DI RAJA.

KES KAPAL SELAM YANG TAK BOLEH SELAM: APA KATA PEGUAM PERANCIS"Sebagai contoh, sekiranya berlaku sesuatu kepada saya di Malaysia, ia akan menarik perhatian media antarabangsa, tekanan politik dan sebagainya, ini akan menjadikan lebih produktif."Saya bukan penterjemah Mongolia. Sekiranya terdapat masalah, semua media berbahasa Perancis akan memaparkan tajuk seperti 'Peguam Perancis yang menyiasat dakwaan rasuah hilang di Malaysia'. Tiada siapa yang boleh terima perkara ini," kata Breham dalam satu wawancara baru-baru ini.


NOTA: JIKA KES INI DI TERIMA DI EROPAH.INI BERMAKNA BAHAWA SATU SAPINA AKAN DI KELUARKAN TERHADAP YANG DI DAKWA.JIKA SAPINA INI TIDAK DI TERIMA DAN TERTUDUH TIDAK HADIR KE MAHKAMAH DI MALAYSIA. KES INI TETAP DI TERIMA DI PERINGKAT EROPAH DAN ANTARABANGSA.RINGKASNYA TERTUDUH YANG TIDAK HADIR UNTUK DI SAPINA HANYA BOLEH BERLEGAR DARI PERLIS KE JOHOR DAN SABAH SARAWAK SAHAJA. IANYA AKAN TERPAKAI DI EROPAH.MAKNANYA LANGKAH SAHAJA KE EROPAH DAH KENA CEKUP...MACAM AGUSTO PINOCHETContents[hide]
1 Early life and career
2 Military coup of 1973
3 Military junta
4 Presidency
4.1 Allegations of fascism
4.2 Suppression of opposition
4.3 Economic policy
4.4 1988 referendum and transition to democracy
4.5 Relationship with UK
5 Arrest and trial in Britain
6 Return to Chile
7 Secret bank accounts, tax evasion and arms deal
8 Human rights violations
9 Death
9.1 Demonstrations
9.2 Funeral
9.3 Cremation
10 Nicknames
11 See also
12 Footnotes and references
13 Notes
14 Further reading
15 External links

(function() { var d = document, w = window; w

TEMPOH PKP 3.0 MUNGKIN LEBIH PANJANG, KERAJAAN PN PIMPINAN MAHIADDIN BUAT DUA KESILAPAN – NAJIB

  T empoh bagi PKP 3.0 ini mungkin akan jauh lagi panjang berbanding PKP 1.0 dan PKP 2.0. Ini pasti, jika mengikut segala logik, sains dan d...