MGID

SUASANA DI MAHKAMAH PAGI TADI
SEBAHAGIAN GAMBAR-GAMBAR DI PERKARANGAN MAHKAMAH,DI RUMAH DSAI, DAN JUGA PARA PENYOKONG YANG HADIR.

AKHIRNYA PPSMI DIHAPUSKAN-BUKAN SEKARANG TETAPI 3 TAHUN LAGI

Akhirnya kerajaan menyedari bahawa PPSMI tidak menjadi untuk diajar kepada anak-anak kampung di serata Malaysia kerana dengan berbagai alasan yang difikirkan kerajaan munasabah.Sebenarnya pemikiran ini telah difikirkan oleh pihak pembangkang,Pakatan Rakyat sejak awal pengenalannya iaitu pada tahun 2002 lagi.

Cuma waktu itu ramai pula di kalangan pemimpin Bn menafikan dan menyatakan bahawa patut orang Melayu belajar bahasa ingeris dengan menekankan matematik dan sains sebagai salah satu strategi bagi meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris.

Kalau ikutkan Mahathir beliau lebih menekan bahasa dengan teknologi.Maksud Mahathir, ialah tanpa Bahasa Inggeris , manusia akan menjadi bangang dan tak boleh menjadi ahli sains...

Patutlah orang Jepun tak guna bahasa inggeris tetapi kemajuan lebih dari Malaysia, Korea juga tidak menggunakan bahasa inggeris untuk merujuk, Jerman, Perancis,Russia,malah banyak lagi negara yang termaju dalam dunia melebihi Malaysia yang tidak menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa ilmu bagi mendapatkan kemajuan dalam istilah sains, sebagaimana yang didakwa Mahathir.

Maka kerana itu mungkin juga bekas PM ini menggunakan duit sebanyak berbilion bagi meningkatkan kemajuan dalam PPSMI dengan membantu beberapa syarikat dan yang terakhir ialah KUB untuk mengedar komputer.

Apa pun kejayaan ini adalah kebangkitan rakyat dan keberanian para pemimpin yang melihat kehadapan bahawa bahasa inggeris bukan jalan untuk memahami istilah sains danmatematik dan bagi mencapai kejayaan.....atau mungkin dekat juga dengan pilihanraya Manik Urai dan mencuba umpan jenis baru.......................

Rakyat dan Pakatan Rakyat terpaksa bertungkus lumus menyedarkan Kerajaan Umno-BN dalam hal ini. Adakah itu mesti dilakukan setiap kali kelemahan dan kesilapan pentadbiran Kerajaan Umno-BN berlaku? Bayangkan kerugian yang hebat dan bertimpa-timpa kerana sistem pendidikan yang sering diubah tanpa penyelidikan dan penelitian yang sempurna…
Pentadbiran Umno-BN sudah terpalit dengan imej semberono yang mencari untung tanpa kisah kemudaratannya terhadap rakyat.

Lihat saja cara setiap Rang Undang-Undang di Parlimen diluluskan…tiada penelitian, tiada diaudit oleh pakar, semuanya dilulus dengan tergesa-gesa, khususnya dalam meluluskan sesuatu bajet…soalan-soalan yang dikemukakan hampir keseluruhannya tidak terjawab secara objektif dan tepat…seolah-olah persidangan hanya memenuhi peraturan untuk mendapatkan kelulusan kerana BN sudah ada majoriti…realitinya kerajaan Umno-BN bersidang di parlimen bagi memastikan agenda sempit Umno-BN diluluskan dan terlaksana…bukan atas kepentingan rakyat biasa…

ADAKAH PPSMI AKAN DITERUSKAN?


updates 2.30Adakah dasar PPSMI akan diteruskan??ianya bergantung kepada pihak kerajaan bagi menentukan sama ada ianya akan di teruskan atau ainya akan di mansuhkan.Semalam dalam satu bancian yang dijalankan oleh merdeka centre. ,menjelaskan bahawa bancian yang dijalankan menunjukakan rakyat Malaysia mahu sistem ini di teruskan dan mahu dasar kerajaan agar syarat lulus dalam bahasa Inggeris di wajibkan .


58% mahu dasar tersebut diteruskan manakala yang selebihnya menentang. Maka kerana itu sebagai rakyat, apa yang jelas ianya tidak menguntungkan masyarakat kampung dan selebihnya kegagalan guru mengusai bahasa inggeris dengan baik.


GMP memberi amaran kepada kerajaan agar memansuhkan dasar penjajah tersebut sebaliknya mencari makanisme lain agar ianya lebih poraktikal bebanding menyumbat bahasa Inggeris ke dalam subjek sains dan matematik tersebut.Menurut GMP yang diwakili oleh kebanyakkan cendiakawan Melayu yang menyokong dasar ini , melihat bahawa bahasa inggeis harus di perkukuhkan dari meneruskan dasar menggunakan bahasa inggeria dalam subjek sains dan metematik dan menghilangkan jatidiri Bahasa Melayu sebagai tunjang kepada bahasa kebangsaan.Rentetan pelaksanaan PPSMI

19 Julai 2002 - mesyuarat khas jemaah menteri, waktu itu perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, meluluskan dasar baru Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)

Januari 2003 - dasar ini diperkenalkan berperingkat-peringkat dengan dimulai Tahun 1 untuk peringkat sekolah rendah, Tingkatan 1 dan Tingkatan 6 Rendah untuk sekolah menengah

Januari 2007 - pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah menengah

Januari 2008 - pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah rendah

Mac 2009 - lebih 8,000 menyertai demonstrasi membantah PPSMI dengan berarak ke Istana Negara. Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang diketuai oleh Datuk A Samad Said dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Mac 2009 - Satu kajian mendapati PPSMI hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa Inggeris tetapi sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari Sains dan Matematik.

Kajian 53 pakar bahasa itu, merumuskan dasar kontroversi tersebut "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."

Mei 2009 - kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolak dasar ini - sekali gus buat pertama kali dalam sejarah penentangan dasar kerajaan.

Jun 2009 - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mempertikaikan dasar tersebut dengan memberi amaran "jangan jadikan pelajar bahan ujian" dasar yang "jelas mempunyai pelbagai kelemahan ketara"

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pula berkata "salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya."

Julai 2009 - Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan PPSMI ...

KES TANGGUH ESOK

Peguam Anwar cuti sakit, permohonan ditangguh ke esok
08/07/2009 10:10am


KUALA LUMPUR 8 Julai – Permohonan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan dokumen berhubung kes liwat bekas pembantunya ditangguh sehingga esok oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Ini berikutan peguamnya, Sulaiman Abdullah masih bercuti sakit.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah turut menetapkan tarikh sama untuk sebutan terhadap satu lagi permohonan Anwar bagi membatalkan pertuduhan dan perbicaraan penuh kes tersebut.

(function() { var d = document, w = window; w

Pemandu Proton Waja rempuh kenderaan diberkas, seorang lagi diburu

  Umavathi Ramayah Februari 26, 2021  Polis masih lagi mengesan seorang lagi rakan suspek, dikenali sebagai 'Bob Mah Sing', berusia ...