UJIAN ASID PERTAMA ACYRL SANI


Tamrin Tun Ghafar


Sabtu - 08/05/2021

( 1 - 26 )


1.   Saya memohon maaf kerana TERPAKSA  membuat komen ini tambah pula 

ianya dilakukan dalam Bulan Ramadhan

Al  Mubarak ini.


2.  Tahniah diucapkan kepada Acyrl Sani, Ketua Polis Negara yang menggantikan Hamid Bador mulai 3hb Mei 2021.


3.  Ada yang memberi pandangan  mengapa Hamid  HANYA   BERANI  mendedahkan KEPINCANGAN  Hamzah Zainuddin, Menteri Dalam Negeri di penghujung perkhidmatan beliau; 

tidak dilakukan sebelum ini.


4.  Ada pula suara  yang mengatakan Hamid  sepatutnya  menggunakan  saluran  tertentu.


5.  Sebagai Anggota Kerajaan  beliau  TERHALANG  dengan Akta Perkhidmatan Kerajaan yang TIDAK  MEMBOLEHKAN  beliau MENGKRITIK SECARA TERBUKA Menterinya sendiri.


6.  Hamid TELAH melakukan apa yang sepatut dilakukan oleh mana - mana kakitangan Kerajaan; beliau telah pun melaporkan  HASRAT  JAHAT  Hamzah kepada Mahiaddin sebanyak 2 kali dan juga dengan Ketua Setiausaha Kerajaan atau KSN - itu adalah langkah dan contoh  terbaik yang telah  diambilnya.


7.  Hamzah  ialah   salah seorang pencatur atau mastermind RAMPASAN  KUASA sehingga tertubuhnya KERAJAAN  PINTU  BELAKANG  atau KERAJAAN  TEBUK ATAP  yang diketuai Mahiaddin Md. Yasin.


8.  Sikap  Hamid  mendedahkan secara terbuka  KEPINCANGAN  DAN  SALAHLAKU  Hamzah Zainuddin, Menteri Dalam Negeri yang juga merupakan salah seorang penasihat Mahiaddin   AMAT  DIALU - ALUKAN.


9.   Apakah tujuan sebenar Hamzah  beria - ia sangat  MAHUKAN  kuasa penuh atau

 'full control' Perkhidmatan Polis, Wallahulam !!


10.    Oleh kerana tidak ada sebarang  penjelasan maka  berbagai  cerita atau teori  sedang berlegar dikalangan  rakyat; ini semua dakwaan atay alegasi, justeru SIASATAN PENUH DAN RAPI PERLU DIADAKAN SEGERA.


i.  Kononnya Hamzah mahu menggunakan  polis  khususnya Cawangan Khas atau  Special Branch  untuk menyenangkan beliau jadi orang nombor 1 negara akhirnya.


ii.   Ada pula yang mengatakan  mungkin  beliau  mahu  menjadi  'orang terkaya' di Malaysia dengan MELINDUNGI  penjenayah.


iii.   Ada juga mengatakan  salah seorang anak Hamzah  terlibat  dengan MACAU SCAM yang heboh  diperkatakan, maka dengan kuasa yang dikehendaki itu bolehlah beliau MENUTUP  aktiviti - aktiviti  jahat itu.


11.   Sebenarnya Kabinet atau Pemerintah  adalah PEMBUAT  DASAR dan  Pegawai Kerajaan adalah PELAKSANA  sebarang dasar yang digubal oleh Pemerintah atau Kabinet; justeru  adalah  BERTENTANGAN  dengan Perlembagaan   jika ada campurtangan  Pembuat Dasar dalam Pentadbiran Negara.


12.   SPRM, Polis  dan Pejabat  Peguam  Negara atau AG Chambers   BOLEH  DAN  MESTI  bertindak  terhadap  segala penyelewengan kuasa dan amalan rasuah oleh sesiapa  TERMASUK  Perdana Menteri, apatah  lagi  Menteri dan Kakitangan  Kerajaan.


13.   Apakah Acyrl BERANI  bertindak tegas seperti Hamid   atau beliau  sanggup   merela atau 

meredhakan dirinya  dengan  apa yang dikatakan  Hamzah

" don't worry he is  'MY  BOY' "  dalam perbualan telefon yang diakuinya sendiri   baru - baru ini  ATAU  yang  lebih dashyat lagi menggambil kesempatan  melakukan sendiri   perkara - perkara  yang  bertentangan dengan undang - undang  seperti melindungi  penjenayah  dan penyangak dan melakukan rasuah?


14.  Saya teringat Anwar Ibrahim  dipenjarakan selama 5 tahun atas tuduhan  mencampuri hal ehwal polis; justeru  apakah bezanya tindakan  yang dilakukan Hamzah? 


15.   Ada 3 UJIAN  ASID  atau  3 ASID  TEST bagi Acyrl, Ketua Polis Negara  atau  IGP   yang baru ini iaitu  MENYIASAT  DAN  MENGAMBIL  TINDAKAN  TEGAS  terhadap:


i.   MAHIADDIN 


Selain dari dakwaan hubungan seks  beliau dengan Gee Siew Yee atau Nika Gee yang  KETIKA ITU  isteri  kepada Dato Stanley Clement Augustin ( difahamkan Clement SUDAH  PUN  membuat Akuan Sumpah atau Statutory Declaration  berhubung perkara tersebut ), terdapat pula dakwaan 2 orang anak kandung beliau  TERLIBAT  dengan ratusan juta  wang  IMDB; jika benar, ia satu penipuan yang tak boleh dimaafkan.


ii.   AZMIN  ALI


Pengakuan sendiri oleh Haziq Aziz seorang lelaki bahawa beliau TELAH  melakukan  hubungan seks sejenis atau lebih dikenali dengan perkataan  SEMBURIT  dengan Azmin, maka WAJIB polis bertindak  membawa Azmin ke Mahkamah  dan dipenjarakan; tambah pula  telah disahkan kesahihan videonya oleh pakar - pakar penyelidikan di  Laboratory di Amerika Syarikat, Indonesia  dan beberapa buah negara maju yang lain.


Azmin  kini sedang melakukan apa saja TEMASUK  sanggup menyapu sebahagian ruang kecil Masjidil Haram di Mekah bagi MENUTUP  kes SEMBURITnya itu.


iii.  HAMZAH  ZAINIUDDIN


Beranikah  Acyrl mengambil tindakan undang - undang TERHADAP  BOSSnya sendiri yang sudah terang  MENCAMPURI  hal ehwal Polis seperti tuduhan terhadap Anwar dahulu, dan menyiasat, dan jika didapati  benar penglibatan salah seorang anak beliau dalam skandal MACAU  SCAM, menghadapkan beliau juga ke Mahkamah.


16.  Apa pun akhirnya terserah kepada Mahiaddin yang gila kuasa dan Peguam Negara ; pilihlah antara  Dunia dan Akhirat, antara Kuasa Dunia  dan Kuasa  ALLAH  SWT - semoga amalan yang kita sedang lakukan  MEMBERI  KEINSAHFAN  dan KEKUATAN  DIRI.


17.  Selain dari apa yang telah disebut diatas , 9 orang Raja - Raja Melayu  KHUSUSNYA  Agong, jika mereka  BERJIWA  rakyat atau masih  mempunyai belas kasih kepada rakyat BOLEH juga mengambil beberapa tindakan : 


i.  SERTA MERTA TARIK BALIK  Perintah Darurat dan mengarahkan Parlimen bersidang semula seperti biasa.


ii.   Jika tidak Tarik Balik Darurat, Majlis MAGERAN  diwujudkan  SERTA MERTA  dengan melantik  seorang Pentadbir atau Pengerusi bagi MEMULIHKAN  ekonomi negara yang sedang menanggung hutang kira - kira RM1.3 trillion  atau 89.2 peratus dari Keluaran Dalam  Negara Kasar  ( KDNK ) seperti yang diumumkan Zafrul baru - baru ini, juga bagi mengatasi rata - rata  kesusahan  rakyat yang  NAZAK  ini.


iii.   Mahiaddin , Hamzah dan Azmin  DIREHATKAN   sementara bagi segala siasatan  dijalankan dengan rapi  dan bebas hingga selesai TANPA  sebaang gangguan dan campur tangan mereka yang disiasat.


18.   Sudah sampai masanya Raja - Raja Melayu TIDAK  BOLEH  LAGI  berpeluk tubuh - inilh masanya mereka  menggunakan kuasa yang diamanahkan demi rakyat dan negara.


19.  Diharap cakap - cakap kononnya Agong terlibat dengan pelbagai projek raksaksa  hanya cakap - cakap kosong  tanpa bukti saja.


20.  Hanya yang saya tidak boleh pertahankan  ialah 2 persoalan :


i.   MENGAPA  sehingga kini Agong  yang diiktiraf  sebagai Lambang Negara dan Rakyat  sehingga kini sunyi dan TIDAK  BERANI  menganmbil  tindakan undang - undang sama ada di sini mahupun di London  terhadap  Clare Rewcastle Brown dari Sarawak Report yang MEMBONGKARKAN  pembelian oleh Tengku Mahkota Pahang sebuah rumah di Kota London dengan harga RM350 juta dengan kos penyelenggaran sebanyak RM2 juta  sebulan - tidak menjadi kesalahan membeli rumah atau apa - apa pun tetapi rakyat ingin tahu  apakah TUDUHAN  Clare itu benar dan jika benar dari mana punca pendapatan tersebut - adakah ianya juga dari Raja Arab?, dan jika hasil keuntungan syarikat, sudahkah  Cukai Pendapatan dibayar seperti rakyat biasa.


ii.  Apakah benar tuduhan mengatakan  Agong mencadangkan sahabat baiknya, Tengku Zafrul sebagai Menteri Kewangan?


21.  Rakyat memerlukan  PENJELASAN  agar segala keraguan dapat diredakan.


22.  Sebagai peringatan  bersama :


    TIADA  RAKYAT

    TIADA  RAJA

    TIADA  RAJA

    TIADA  AGONG


23.  Semoga Agong  yang diberi kesempatan tinggal di rumah besar dan indah yang digelar Istana Negara HASIL titik peluh rakyat selama mana beliau dilantik oleh 9 orang Raja - Raja Melayu  akan juga  MENDENGAR   RINTIHAN  DAN  KELUHAN  RAKYAT ,  bukan setakat mendengar atau menggunakan nasihat seorang yang BERKEPENTINGAN  yang TIDAK  ADA  SOKONGAN  MAJORITI  Ahli Parlimen.


24. Sabda Rasulullah SAW:  Barang Siapa Di Antara Kamu Melihat  Kemungkaran, Hendaklah Dia Mencegah Kemungkaran Itu  Dengan Tangannya. Jika Tidak Mampu, Hendaklah  Dengan Lisan  Dan Jika Tidak Mampu Juga,!Hendaklah Mencegah  Dengan Hati, Itulah  Selembut - Lembut Iman   ( Hadis Riwayat  Muslim ).


25.  SELAMAT  MENGERJAKAN IBADAH  PUASA   dan SELAMAT  MENYAMBUT  ADIL FITRI.


26. Diharap tulisan ini dibaca dengan hati terbuka oleh Agong, Raja - Raja Melayu dan Ketua Polis Negara.


Wassalam

Terima Kasih.
#AWANI745 8 Mei 2021

Khairuddin At-Takiri jilat ludah & kahak. Dulu sindir Yb Teresa Kok kini...

Beberapa daerah, mukim di Pahang, Pulau Pinang dan Perak bawah PKP

 

Pelaksanaan PKP di kawasan terbabit susulan berlaku peningkatan jangkitan Covid-19.

PETALING JAYA: Kerajaan akan menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan (PKP) di beberapa daerah dan mukim di Pahang, Pulau Pinang dan Perak selama 14 hari bermula 10 Mei.

Menteri Kanan (Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob, berkata ia membabitkan seluruh daerah Kuantan, Pahang, mukim Hulu Kinta meliputi Ipoh, Lahat, Chemor, Tanjong Rambutan, Pengkalan Hulu dan Belukar Semang, di Perak.

PKP turut dikenakan di tiga daerah dan tiga mukim di Pulau Pinang membabitkan Timur Laut, Seberang Perai Tengah, Seberang Perai Selatan dan Mukim 12, Barat Daya, Bandar Butterworth, Seberang Perai Utara, serta Mukim 14, Seberang Perai Utara.

Katanya, pelaksanaan PKP di kawasan terbabit susulan berlaku peningkatan jangkitan Covid-19.

“Pelaksanaan PKP di kawasan ini untuk memudahkan KKM melaksanakan tindakan pengawalan seterusnya mengekang penularan jangkitan Covid-19 ke kawasan lain,” katanya.

PKPD di beberapa kawasan di Pahang

Ismail turut memaklumkan, perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) dikuatkuasakan di beberapa kawasan di Pahang bermula 10 Mei selama 14 hari.

Ia membabitkan Kampung Meripoh, Kota Bahagia, Muadzam Shah, di Rompin, Genting View Resort, Apartment Meranti, Windmills Condo, Vista Residence, Apartment Mawar, Midhill Apartment dan Apartment Ramin.

Sementara itu, PKPD di Kampung Dambai Inanam, Kota Kinabalu, dan Bandar Sri Indah serta Kampung Titingan, Tawau, Sabah ditamatkan bermula esok.


Cerita dulu dan sekarang

 

A.KADIR JASIN


1. Dalam beberapa hari kebelakangan ini timbul pula cerita dan rakaman video yang didakwa membabitkan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor yang juga Setiausaha Politik kepada seorang Menteri Kabinet dari Bersatu.

2. Seperti selalu, dia pun menafikan kandungan video itu dan mendakwa dia mangsa fitnah. Dia pun menafikan juga yang dia ada menghantar surat mengenai perkara itu kepada Perdana Menteri, Mahiaddin Md. Yasin @ Muhyiddin.

3. Boleh jadi inilah peluang Ketua Polis Negara yang baru, Acryl Sani Abdullah Sani membuktikan yang dia lebih

hebat

daripada KPN yang baru bersara, Abdul Hamid Bador, dengan membuka kertas siasatan.

4. Abdul Hamid hanya berjaya cam salah seorang daripada dua pelakon video berahi (passionate) Sandakan. Kalau Acryl Sani berjaya cam dua atau lebih watak dalam video terbaru ini, dia menang "hands down".

5. Kalau nak lagi

hebat

, dia boleh "review" atau siasat balik video Four Points by Sheraton itu. Sekiranya dia cam pelakon yang Abdul Hamid tak cam, memanglah dia

hebat

. Kalau banyak orang anggap Abdul Hamid

hebat

, kita mahu Acryl Sani jadi IGP yang lebih

hebat

. Lagi pun dia kena buktikan secara sahih yang dia bukan "budak" sesiapa.

6. Itu cerita sekarang. Ini cerita dulu-dulu pula - cerita pada tahun 1960-an dan 70-an masa saya bersekolah dan kemudian bekerja di Alor Star. Kami mengenali seorang penjawat awam yang jauh lebih dewasa daripada kami. Dia mempamerkan perwatakan yang memberi gambaran bahawa dia mempunyai orientasi seksual yang bercanggah dengan kebiasaan.

7. Kalau dalam bahasa Inggeris pada masa itu, orang macam dia digelar "bugger". Mengikut pengertian waktu itu, ia membawa maksud seorang lelaki yang sukakan budak-budak lelaki jambu (pretty boys). Kamus Merriam-Webster, antara lain, mentakrifkan "bugger" sebagai "sodomite" (peliwat).

8. Mengikut seorang sahabat yang sama-sama penjawat awam dengannya, dia mempunyai "code word" bagi budak-budak jambu menarik minatnya iaitu "and the Renault". Waktu itu kereta Renault buatan Perancis sedang diminati ramai. Rujukan kepada Renault adalah kerana dua model kereta tersebut yang bernama Dauphine dan Gordini mempunyai enjin di belakang.

9. Pada penghujung 1990-an, seorang wartawan Amerika bertanya saya mengenai kegiatan homoseksual dalam masyarakat Melayu-Islam di Malaysia. Saya rasa jawapan yang saya bagi lebih 20 tahun lalu itu tepat dan masih releven sampai hari ini memandangkan kes-kes liwat, pencabulan kehormatan dan kegiatan homoseksual yang melibatkan tenaga pengajar dan petugas institusi pendidikan agama serta kelompok politik.

10. Di kalangan agamawan pun terdapat kecenderungan menerima kelakuan luar tabi'i ini atau, setidak-tidaknya pun, toleran terhadapnya atas alasan ia sukar untuk dibuktikan mengikut syariah, bersangka baik dan tidak mahu aibkan orang.

Sekian adanya. Terima kasih.

Gambar hiasan: Renault Dauphine

 

BILA BARUA MCA BERSUARANORSHIDAH MOHD DAUD


Mursyidul am bila buat apa pun DAP gak salah.Maklumlah dah telan air liur...mau tak mau kena la sokong
Kak Ani setuju

Para pejuang Melayu Isley mane ni x nmpk pun

Xkanla sibuk tukar langsir wt kuih kot

Bukan boleh raya beria pun

Meh la kita tgk para pemimpin Melayu Isley jual harta negara ni

Next PRU kita maki DAP deh

Baru la kita leh jd bodo smpai mampos


May be an image of 1 person and text that says "Abdul Rani Kulup Fans @KulupFans Dari jual lapangan terbang Suban.Bai jual bangunan Parlimen tu. Dah berapa lama tak besidang?.D burok gitu aje baik jual Terjemahkan Tweet LAPANGAN TERBANG SULTAN ABDUL MALAYSIAKINI BM 'Jangan guna darurat untuk jual Lapangan Terbang"Tahiniah la

X padan ngan kerusi minoriti

Betul jugak kan

Xkanla nk lantik Tar Snake pulak

Dia kan bodo

Acane para pejuang Melayu Isley semua?

X abis teraweh lg ke?

Senyap je

 

May be an image of 4 people and text
 

KEH KEH KEH...INGATAN AYAH RANI BUAT RETIS LINTAS DAERAH BELI KARPET


 

GERAK98 DILULUSKAN


 

PENDAFTARAN GERAK DILULUSKAN.


Semalam, Jumaat 25 Ramadhan 1442H bersamaan 7 Mei 2021 Pendaftar Pertubuhan (ROS) secara rasmi meluluskan permohonan kami mendaftarkan GERAK98.


GERAK98 dibenarkan berdaftar secara rasmi dengan syarat tanpa '98' dan 'reformasi'.


Makanya mulai hari ini gerakan yang kita mulakan lebih setahun lalu akan dikenali secara rasmi sebagai PERTUBUHAN PERUBAHAN RAKYAT MALAYSIA atau singkatannya GERAK.


Semangat 'Reformasi' dan '98'  akan terus mendasari gerakan ini yang dari awal berasaskan kepada semangat Gerakan Keadilan Rakyat (GERAK) yang dilahirkan pada 29 Sept 1998 dibawah pimpinan Almarhum Dato Ustadz Fadzil Nor.


GERAK hari ini diketuai oleh Datuk Ezam Nor,timbalannya Ust Zulkifli Ibrahim bersama 10 AJK yang merupakan tokoh2 pelopor GERAK98 sejak Jan 2020.


GERAK berdiri sebagai sebuah badan bukan kerajaan NGO.Matlamat akhir GERAK ialah kearah perubahan hakiki dinegara ini.


GERAK akan sertai pilihanraya sebagai badan NGO sekiranya itu merupakan jalan terakhir bagi mempastikan agenda perubahan tidak digagalkan lagi oleh musuh2 perubahan luar dan dalam.


Walaupun menyertai pilihanraya, GERAK akan kekal sebagai badan NGO dan TIADA rencana menjadi sebuah parti masa kini dan masa akan datang.


Kami bercadang membuat Mesyuarat Agung pertama GERAK Julai tahun ini di Pulau Langkawi,Kedah.


Sementara itu kami alu2kan setiap warganegara Malaysia berumur lebih 18tahun menyertai GERAK.(Borang keahlian akan disediakan dalam waktu dekat).


Kami mensasarkan GERAK dapat ditubuhkan disetiap negeri di Malaysia dalam AGM pertamanya Julai ini.Penubuhan GERAK disetiapkan kawasan Parlimen akan bermula sebaik selepas AGM dengan sasaran 100 kawasan parlimen akhir tahun ini.


Semoga Allah swt memberkati usaha kita didalam memenuhi tuntutannya didalam Surah Hud agar kita melakukan pembaikan,pembaharuan dengan bersungguh-sungguh.


SEKRETARIAT Pertubuhan Perubahan Rakyat Malaysia ( GERAK )COVID MASIH TAK KURANG..KERAJAAN GAGAL LAGI....

 

PM dan menteri-menteri Kerajaan Tebuk Atap kata, DARURAT dan tutup parlimen akan kurangkan kes COVID-19.


Masa DARURAT mula dilaksanakan bermula 2,232 kes baharu sehari. Tapi slps 4 bulan lebih DARURAT dilaksanakan, kenapa kes makin teruk & melonjak naik ??!.. Malah hari ni catat lagi rekod kematian sehari yang tertinggi dlm sejarah BUAT KALI KE-2 dgn 25 kematian.


74 menteri termasuk Duta Khas buat apa.. Makan gaji buta ka.


Inilah hasil keberkatan bila negara ditadbir urus oleh PENGKHIANAT !!


#KerajaanGaga

SRJUMPA LEBAI BOLEH SUCIKAN ATAU PERGI KE MAKKAH CUCI MASJID


Hamzah Rie Na


Ha aaaaa! Apa sudah jadi? Adakah selepas acara 'papah memapah' tempoh hari terjadi pula tuduhan ini? Atau tak cukup 'turbo' maka wanita tersebut sakit hati lalu membuat tuduhan tersebut? Jemu makan pop corn apa kata kita meyaksikan drama ini sambil makan kacang tanah cap tangan? 🤣🤣🤣🤣


https://www.malaysiakini.com/news/573877
 

KAH..KAH..KAH....WOIII...22 KALI TAK LAWAN WOIII.....RENTAS DAERAH TAK IKUT SOP WOIII

Mohd Shah Rim

Bijak puak PAS mainkan isu ni seolah wujud gerakan menentang Ulama dan Ustaz.. Aku nak tanya.. ada yang menentang Ustaz Ebit Lew yang berdakwah dan membantu rakyat susah dan miskin, ada..??  Apa yang rakyat tolak adalah segolongan Ustaz dan Ulama yang menjadi barua parti politik dan mendokong kemungkaran kerajaan, malah membisu bila Judi ditambah 22 kali..
 

COVID-19: Malaysia catat 4,519 kes baharu, 25 kematian

 

Astro Awani
COVID-19: Malaysia catat 4,519 kes baharu, 25 kematian
Dr Noor Hisham berkata, daripada jumlah itu lima adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Malaysia merekodkan 4,519 kes baharu jangkitan COVID-19 hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes kini sebanyak 436,944 kes.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah itu lima adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara.
Katanya, kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 kini ialah sebanyak 36, 564 kes.
Terdapat pertambahan sebanyak 25 kes kematian baharu menjadikan jumlah kes kematian secara keseluruhan kini 1,657 kes.
Selangor terus mencatatkan kes jangkitan tertinggi dengan 1,722 kes, diikuti Sarawak (479), Kuala Lumpur (557), Kelantan (373), Pulau Pinang (363) dan Johor (288).
Jumlah kes sembuh adalah sebanyak 2,719 kes menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh kini sebanyak kes.
Setakat ini, 363 pesakit sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 210 orang memerlukan bantuan pernafasan.ABIM kecam serangan Israel ke atas Masjid al Aqsa

 Serangan pasukan keselamatan Israel ke atas Masjidil Aqsa di Palestin dikecam sekeras-kerasnya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Menurut Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz, serangan tersebut yang mencederakan hampir 200 umat Islam Palestin yang sedang beriktikaf disifatkan sebagai menghina agama Islam di bulan Ramadan.

"ABIM menegaskan tindakan ini adalah perbuatan biadab kerana ia dilakukan ke atas umat Islam yang sedang beribadah sempena bulan Ramadan yang mulia, dan terang-terangan tidak menghadirkan sebarang ancaman keselamatan.

"Justeru kekejaman ini merupakan jenayah terhadap kemanusiaan kerana membabitkan masyarakat awam termasuk wanita serta kanak-kanak sepertimana dilaporkan media antarabangsa," katanya dalam satu kenyataan hari ini

Sehubungan itu, ABIM mahu masyarakat antarabangsa bersuara dan mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan rejim Zionis berkenaan.

"Atas nama kebenaran dan keadilan, ABIM menggesa masyarakat dunia membuka mata serta menyatakan solidariti bersama rakyat Palestin yang secara berterusan menjadi mangsa kekejaman rejim yang melangkaui norma kemanusiaan sejagat.

"ABIM juga menuntut pemimpin-pemimpin dunia khususnya dalam kalangan negara Islam termasuk Malaysia membuktikan solidariti dengan mengenakan tekanan politik sehingga kekejaman seperti ini dihentikan sama sekali," katanya lagi.

Konflik Israel - Palestin menjadi buruk sejak bulan lalu apabila kumpulan bersenjata Palestin menyerang Israel dengan roket dan dibalas serangan artileri serta jet-jet pejuang negara Yahudi itu.

 

UMNO tidak bodoh paksa PRU15 ketika situasi COVID-19 memuncak - Tajuddin

 

Bernama
UMNO tidak bodoh paksa PRU15 ketika situasi COVID-19 memuncak - Tajuddin
Tajuddin berkata UMNO bukanlah parti yang memberi fokus semata-mata kepada politik sahaja termasuk ketika negara sedang berdepan COVID-19 ini. - Gambar fail
PASIR SALAK: UMNO tidak terlalu terdesak untuk memaksa Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU5) diadakan ketika kes pandemik COVID-19 tinggi, termasuk pada Ogos nanti.
Pengarah Pilihan Raya UMNO Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata, parti itu meletakkan kepentingan rakyat yang perlu diutamakan dan bukannya mengejar jawatan semata-mata hingga mengabaikan kesihatan umum.
"Kalau masih ada kes COVID-19 tinggi sewaktu Ogos, tidak mungkin kita cadangkan diadakan PRU15. Pemimpin UMNO bukan tiada otak. Kami bukan hendak kejar atau kemaruk jawatan sahaja
"Kami ambil maklum mengenai situasi COVID-19. Cuma harap Ogos nanti dibubarkan Parlimen andai keadaan mengizinkan. Tetapi kalau kes tinggi, mencanak hingga ribu-ribu, kita akan pertimbangkan semula waktu sesuai untuk diadakan PRU.
"Kita akan lakukannya apabila tiba masanya. Macam mana hendak lalu jambatan kalau kita belum sampai. Kita kena akur pada situasi COVID-19," kata Ahli Parlimen Pasir Salak itu sewaktu memberi bantuan kepada golongan asnaf di Dewan Pekan Rabu, Chenderong Balai di sini hari ini.
Dilapor pada Januari lalu, Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu yakin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menetapkan Prosedur Operasi Standard (SOP), jika PRU diadakan dalam waktu terdekat malah lebih 30 buah negara, termasuk Amerika Syarikat, telah mengadakan pilihan raya umum ketika mereka berdepan penularan COVID-19.
Manakala pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 Mac lalu, UMNO menuntut supaya PRU15 mesti diadakan selepas tempoh darurat tamat, sama ada pada 1 Ogos atau tarikh sebelumnya jika darurat ditamatkan lebih awal.
Tajuddin berkata UMNO bukanlah parti yang memberi fokus semata-mata kepada politik sahaja termasuk ketika negara sedang berdepan COVID-19 ini, sebaliknya sedaya upaya menjaga kebajikan rakyat berdepan pandemik tersebut.
"Kalau kita asyik berpolitik, tidak mungkin infrastruktur jalan, kemudahan orang ramai dapat disediakan. Hidup perlu diteruskan walaupun sewaktu pandemik melalui peluang pekerjaan dan ekonomi kepada rakyat," jelasnya.
-- BERNAMA
Ujian saringan Covid 19 percuma di Selangor mulai hari ini

 Kerajaan Negeri Selangor melakukan ujian saringan percuma mulai hari ini, DUN demi DUN bagi mengesan ‘pembawa senyap’ virus Covid 19.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata, usaha tersebut perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko jangkitan di negeri itu dan memastikan Perintah Kawalan Pergerakan tidak disambung selepas 17 Mei ini.

"Pelan Tindakan Kesihatan Awam Negeri Selangor melaksanakan program mengesan kes positif secara aktif bagi memulakan Fasa Mitigasi Wabak Pandemik Covid-19.

"Justeru, Saringan Komuniti bersasar secara percuma kepada warga Selangor bermula 8 Mei (esok) sehingga 10 Jun di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan sasaran dua DUN sehari," katanya dalam satu kenyataan.

Ujian saringan percuma ke atas kontak rapat diadakan di DUN Kajang dan DUN Semenyih pada hari ini, diikuti DUN Sungai Ramal dan DUN Balakong pada 9 Mei.

Amirudin berkata, usaha tersebut selaras dengan prinsip memerangai Covid 19 Selangor, iaitu mencari, menjejak, menguji dan mengasing pesakit.

"Kita boleh menang dalam peperangan melawan Covid-19 ini. Ajak keluarga serta rakan-rakan untuk menghadiri saringan percuma, pengesanan jangkitan lebih awal mampu mempercepatkan kemenangan kita," katanya lagi.

Lokasi dan tarikh khidmat saringan percuma yang berdekatan boleh diketahui dengan melayari http://www.amirudinshari.com/saringan-covid19

 

RENTASAN 883 | GEMPAR!!! USAHA SELEWENG RM5 BILION DANA KWAN UNTUK VAKSI...

JANGAN JUAL LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA SUBANG

JANGAN JUAL LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA SUBANG

Seorang Lelaki Tampar Imam Mesjid saat Salat Subuh


NORMAN RADZUAN

Tampar Imam... kariah lebih teruk dari org tak waras

Ilmu itu bukan setakat menghafal

BILA JAHIL ILMU

Mengapa saya kerap menulis tentang org beragama walaupun saya bukan dikalangan mereka? Saya bukan bencikan agama saya tetapi kerana sayangkan agama ini lah saya terus menegur.

Sambil menunggu sinambungan penulisan pagi tadi saya mengajak anda berbicara mengenai video ini. Mungkin ada yg sudah menontonnya dan mungkin ramai yg bersetuju kariah masjid ini memukul anak muda tersebut secara berjamaah? Kenapa... tentulah kerana geram melihat aksi anak muda tersebut menampar imam.

Itu selalunya reaksi mana2 ahli kariah masjid jika berjaya menangkap pencuri dan sebagainya. Ada yg saya lihat dipukul setengah mati dan diikat seperti seekor lembu. Tak ubah aksi yg kita jumpa org ramai memukul di jalanan.

Saya ingin mengajak kalian mentafsir tindak tanduk budak remaja ini. Anda ingat dia waras atau tidak? Tanya saya jika org waras dia takkan buat begitu. Berjalan di hadapan jamaah dan menampar imam tanpa sebab. Hati kecil saya berkata budak tersebut tidak waras.

Adakah betul tindakan ahli jamaah masjid. Tanya saya tidak betul, mcm org jahiliah... saya melihat kariah masjid tersebut seperti lebih tidak waras daripada anak muda tersebut. Malah saya anggap mereka mungkin kurang berilmu atau berilmu tetapi tidak amalkan.

Kalian pernah dgr cerita seorang Arab Badwi

memasuki masjid lalu dia kencing di satu penjuru masjid. Org ramai menyergahnya seperti mahu menyerangnya lalu Rasulullah s.a.w melarang mereka berbuat demikian. Apabila dia selesai kencing, baginda menyuruh supaya dituangkan satu timba air di atas tempat itu.

Dlm satu riwayat ada mengatakan Rasulullah berkata kpd jamaah, "Jgnlah menyekat kencingnya." Bersikap lembut kpd org yg jahil. Rasulullah s.a.w. mengajar org Badwi tersebut dgn lemah lembut kerana perbuatannya bukannya sengaja tetapi disebabkan kejahilannya tentang hukum syarak.

Layanan Rasulullah s.aw terhadapnya tidak sama dgn org yg sengaja dan berdegil. Walaupun kejadian menampar ini di Indonesia tetapi ada juga berlaku di negara kita dgn pelbagai sebab. Selalu saya katakan akhlak itu lebih penting dari ilmu. Apa guna berilmu tapi tidak diamalkan. Jadi kalian tahu kenapa org Islam itu lemah...

 


WOWWWW-....HEBAT DAP...

 May be an image of text that says "2018-2019 DAP memerintah, org Melayu Islam boleh balik raya 2020-2021 PAS perintah orang Melayu Islam diHARAM balik raya"

PN ADALAH KERAJAAN PALING DIBENCI, CUKUPLAH SETENGAH PENGGAL….

 

PN adalah sebuah kerajaan gagal serta kerajaan paling dibenci sekali oleh rakyat negara ini.

Rakyat pernah membenci BN, terutama ketika era Najib Razak yang terkait dengan skandal 1MDB, tetapi kebencian kepada PN jelas lebih lagi daripada kebencian kepada BN sebelum ini.

Rakyat juga pernah membenci PH, khususnya melalui tindak-tanduk Perdana Menterinya, Tun Mahathir Mohamad yang berkuasa selama 22 bulan yang dengan terang-terang enggan menunaikan janji dalam buku manifesto PRU14 dengan berkata ia bukan kitab suci.

Tetapi, kebencian rakyat kepada PH itu tidaklah seteruk kebencian rakyat kepada PN sekarang.

Membenci kerajaan boleh dikira suatu perkara biasa dalam politik, tetapi kebencian yang luar biasa adalah isyarat bahaya.

Untuk itu, tidak dijatuhkan pun sudah kita bernasib baik berikutan wujudnya kekangan tertentu bagi menghindarkan perubahan dilakukan, selebihnya PN usah bermimpi mereka akan dipilih semua melalui undi rakyat.


Sebagaimana PN tidak pernah dipilih oleh rakyat untuk menjadi kerajaan, hampir mustahil, dengan deretan kegagalan dan ketidakpuasan hati terhadapnya yang jelas dapat dilihat dan dirasai itu mampu membuatkan rakyat memilihnya lagi sebagai kerajaan.

Tamat tempoh menjadi kerajaan bagi PN sebenarnya sudah pun dipersiapkan oleh rakyat, tinggal mereka hanya perlu mengesahkannya saja lagi di kotak-kotak undi apabila tiba masanya nanti.

Keputusan muktamad UMNO memutuskan hubungan dengan Bersatu dan akan keluar daripada kerajaan sekurang-kurangnya menjelang 1 Ogos depan adalah petanda kegagalan PN itu tidak mampu dipertahankan lagi.

Jika PN sebuah kerajaan yang baik serta berkesan dan Bersatu pula merupakan rakan kongsi yang boleh dipercayai, tidak ada sebab untuk UMNO tidak boleh meneruskan kerjasamanya.

Kalau UMNO terus bekerjasama dengan Bersatu, senang-senang saja PN ini akan kekal lagi memerintah negara.

Tetapi, dengan keputusan muktamad UMNO itu, perubahan dan terbentuknya kerajaan baru selepas PRU15 akan datang tidak boleh dielakkan lagi.

UMNO yang kini menyokong kerajaan PN pun tidak mahu lagi berada di bawah naungan kuasa yang dipimpin oleh Mahiaddin Md Yasin, inikan pula rakyat yang menyaksikan sendiri serta merasai kesan kegagalan itu.

Realitinya tidak ada yang bertambah baik di negara ini sejak kerajaan pengkhianat ini beroleh kuasa, malah kerja utamanya hanya untuk memastikan kuasa dikekalkan saja, waima dengan cara kotor, tidak demokratik dan memperalatkan darurat sekali pun.

Darurat yang disedari sejak awal untuk melindungi kuasa, bukan untuk memerangi Covid19 akhirnya terbukti menjadi persaksian di mana terbukti angka kes terus mencanak di sebalik darurat yang telah lebih tiga dikuatkuasakan.

Tidakkah ini membuktikan Tuhan ingin menunjukkan bahawa semuanya adalah darurat tipu-tipuan belaka?

Maka, cukuplah setengah penggal kita disengsara dan diperdaya oleh kerajaan PN pimpinan Mahiaddin yang namanya sendiri pun kita tertipu selama ini. 


(ShahbudinHusin 08/05/2021)
KES JANGKITAN COVID LEBIH 4,000, JANGAN JADI INDIA

 

Panas! Dr Rafidah gesa Ismail Sabri buat PKP penuh, bukan PKP berdarjat

 Panas! Dr Rafidah gesa Ismail Sabri buat PKP penuh, bukan PKP berdarjat


Berikutan kes baharu positif COVID-19 terus melonjak Dr Rafidah Abdullah yakin kes baru ini akan mencapai 10,000 ribu kes sehari tidak lama lagi.

Dalam facebooknya beliau berkata, katil di wad ICU sudah hampir digunakan sepenuhnya manakala sekarang katil-katil bukan ICU pula diletakkan mesin bantuan pernafasan.

“Dan ini hanya permulaan. Pastinya kami petugas-petugas perubatan dah pasrah.

“Yang saya belum pasti – adakah kita akan melalui apa yang dilalui oleh negara India sekarang,” katanya.

Wad ICU yang hampir penuh. Gambar KKM

Bagaimanapun katanya, mana-mana pihak tidak perlu menunding jari kepada siapa dengan apa yang berlaku hari ini.

“Tidak perlu tunding jari siapa gagal. Kita semua gagal sudah. Gagal membendung penularan COVID-19,” ujar beliau.

Justeru beliau meminta Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob agar tidak mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berdarjat kerana masyarakat sangat keliru sekali gus beliau meminta dilaksanakan PKP penuh.

“MKN tidak perlulah PKP berdarjat. Masyarakat keliru yang amat sekarang ini.

“Saya merayu, buatlah PKP penuh sekali lagi; untuk seluruh negara. Saya tahu, ekonomi perlu difikirkan.

“Kita boleh ke menerima lebih ramai meninggal dunia dan sakit berpanjangan sebab jangkitan COVID-19 demi ekonomi? Setahu saya, nyawa manusia adalah priceless; tiada harga.

“Kepada masyarakat Malaysia semua, kita berkorban Aidilfitri kali ini dan terus duduk dirumah sendiri. Tidak perlu bercium bersalam dengan sesiapa sekalipun. PLEASE.

“Tolonglah. Bukan tolong kami. Tapi tolong anda dan keluarga anda. COVID-19 sudah ada merata-rata,” kata beliau.