AZMIN UMUM KEPIMPINAN PH SELANGOR

SETELAH 2 TAHUN, JELAS PAS MAHU 3 PENJURU

Hutang Felda diunjur mencecah RM12.6 bilion, kata Rafizi


Felda
Kegagalan Felda membentangkan laporan kewangannya bagi tahun kewangan 2015 dan 2016 mendorong ahli parlimen Pandan Rafizi Ramli melakukan unjuran hutang ditanggung agensi terbabit yang kini dianggarkan berjumlah RM12.6 bilion.
Malah naib presiden PKR itu berjanji akan menghuraikan analisa kewangan yang mengunjurkan kedudukan tunai, prestasi untung rugi dan hal-hal lain bagi kumpulan Felda sehingga tahun kewangan 31 Disember 2017 dalam tempoh seminggu akan datang.
"Selagi Felda dan Kerajaan Persekutuan tidak mengeluarkan penyata kewangan Felda yang diaudit bagi tahun 2015 dan 2016, analisa kewangan saya ini akan menjadi rujukan majoriti rakyat dan menyukarkan Datuk Seri Najib untuk berdepan dengan kemarahan rakyat terutamanya peneroka Felda.
"Oleh itu, cara terbaik untuk Datuk Seri Najib mempertahankan janji-janji yang dibuat kepada peneroka Felda adalah dengan memastikan penyata kewangan yang diaudit bagi tahun 2015 dan 2016 dibentangkan dengan segera di sesi Parlimen akan datang yang bermula pertengahan Oktober 2017," kata Rafizi dalam satu kenyataan media.
Menurut Rafizi, beliau membuat analisa kewangan mengenai kedudukan kewangan terkini Felda berdasarkan penyata kewangan diaudit berakhir 31 Disember 2014, laporan media dan jawapan menteri di Parlimen bagi melakukan unjuran.
Daripada analisa kewangan itu, beliau mengunjurkan beberapa penunjuk kewangan penting seperti jumlah hutang terkini, jumlah keuntungan dan lain-lain.
Tambah beliau, jumlah hutang terkini Felda bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017 boleh diunjurkan dengan mengambil baki hutang terakhir yang diaudit setakat 31 Disember 2014 dan dicampur dengan hutang-hutang baru yang diambil selepas itu.
Rafizi RamliBerdasarkan jumlah hutang Felda dan anak syarikatnya dalam tahun 2015 hingga 2017, beliau mengunjurkan hutang terkumpul Felda dan anak syarikatnya akan mencecah RM12.6 bilion menjelang tahun kewangan berakhir 31 Disember 2017.
Kesemua ini, ujar Rafizi mengambil kira kedudukan kewangan Felda dan anak syarikatnya yang mengalami kerugian sejak tahun 2012 dan pendapatan kumpulannya dijangka tidak melebihi RM1 bilion setiap tahun.
"Dalam keadaan ini, saya mengunjurkan Felda dan anak syarikatnya tidak berkemampuan untuk membayar hutang pokok dan hanya membayar faedah tahunan di antara tahun 2015 hingga 2017," jelas beliau.
Rafizi mengulangi kekesalannya terhadap kegagalan Felda menghantar penyata kewangan bagi tahun 2015 dan 2016 seperti dikehendaki akta ke Dewan Rakyat.
"Penyata kewangan Felda yang telah diaudit yang masih tertunggak sehingga kini ialah bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015 dan 31 Disember 2016.
"Perkara ini telah ditimbulkan oleh pihak media sejak awal tahun 2017 setelah isu kedudukan kewangan Felda mula mendapat perhatian orang ramai," tegasnya.
Beliau turut membangkitkan janji pengerusi Felda Tan Sri Shahrir Samad untuk membentangkan penyata kewangan Felda yang diaudit bagi tahun 2015 pada sesi parlimen Mac 2017 lalu.
"Saya membangkit perkara ini sekali lagi dalam satu kenyataan media pada 24 Ogos 2017 yang lalu untuk mendapat pengesahan dari pihak Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Shahrir Samad bahawa penyata kewangan Felda yang diaudit bagi tahun berakhir 31 Disember 2015 dan 31 Disember 2016 akan dibentangkan di sidang parlimen Oktober ini," katanya.
Rafizi yakin Najib dan Shahrir mengambil pendekatan berdiam diri dengan harapan perkara ini akan mati begitu sahaja memandangkan penyata kewangan Felda yang diaudit bagi tahun 2015, 2016 dan 2017 akan mendatangkan masalah politik kepada Najib jika dibentangkan.
"Saya jemput orang ramai dan pihak media untuk terus mengikuti sidang media saya yang akan datang selama seminggu untuk mengikuti analisa unjuran kedudukan kewangan Felda yang terkini sehingga 31 Disember 2017," ujarnya.

Pelakon Pak Jabit meninggal duniaPelakon, aktivis dan ahli PKR Abdul Kader Samsi atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Jabit di kalangan rakan artis meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan kecemasan di Klinik Kesihatan Lanchang di sini jam 7.10 pagi semalam.
Berita kematian pelakon filem Hantu Kak Limah itu dimaklumkan salah seorang anaknya menerusi akaun Facebook dan dikongsi rakan-rakannya pagi semalam.
Allahyarham turut dikenali dengan nama Mankadir Shamsi telah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kampung Rantau Panjang di sini selepas solat zohor semalam.
Pak Jabit terkenal menerusi lakonannya dalam filem-filem komedi arahan Mamat Khalid antaranya Man Laksa, Zombi Kampung Pisang, Hantu Kak Limah Balik Rumah.
Allahyarham terkenal sebagai pelakon pembantu dalam filem-filem tersebut yang dibarisi pelakon popular lain seperti Awie, Allahyarham Zami Ismail dan ramai lagi.


SEDIH LAGI MENYEDIHKAN....- SEMBANG KENCANG NUR JAZLAN NI...Kejadian seorang anggota polis diserang dan ditetak sehingga menyebabkan kematiannya di sebuah balai kecil di Subang Jaya, baru-baru ini tentunya sesuatu yang menyedihkan kita semua.

Tugas pihak polis ialah menjaga keselamatan rakyat, tetapi nampaknya anggota polis sendiri turut terancam kedudukannya.

Ketika kejadian, balai polis tersebut tidak dilengkapi kamera litar tertutup atau CCTV sehingga mendatangkan sedikit kesukaran kepada pihak polis mengesan pelaku yang melakukan jenayah itu.

Dalam hal ini, jika anggota pasukan keselamatan sendiri tidak dilindungi oleh persekitaran yang terkawal, tentulah sukar bagi mereka menjalankan tugas dengan lebih berkesan.

Harapan kita tentunya agar kejadian di balai polis itu adalah yang pertama dan terakhir. Kita tidak mampu melihatnya berulangnya lagi di masa dan tempat yang lain.

Semalam, kita tentunya bertambah sedih apabila membaca kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed yang menyebut ketiadaan CCTV di balai-balai polis ialah kerana kerajaan tidak cukup wang untuk memasangnya.

Aduhhh...kenapa sampai begitu sekali?

Di sebalik tranformasi sana, transformasi sini, ekonomi tumbuh sihat, KDNK makin meningkat, cukai GST RM42 bilion setahun dan nama Perdana Menteri sendiri dicatat sebagai penerima derma terbanyak dalam sejarah dunia,mrupa-rupanya negara masih ketiadaan wang untuk memasang CCTV di balai-balai polis.

Tidakkah ini sangat-sangat memalukan dan menyedihkan kita semua? 

Apakah Najib Razak juga berperasaan seperti kita? (ShahbudinHusin 07/09/2017)

Setiap undi untuk PAS sebenarnya menangkan UMNO


SUBANG JAYA, 8 SEPT: Tindak tanduk PAS setelah berpisah dari Pakatan Rakyat jelas menunjukkan parti itu cenderung memenangkan UMNO-Barisan Nasional (BN) yang terpalit dengan skandal rasuah terbesar 1MDB.
Pengerusi DAP Subang Jaya, Nor Miswary Ramli berkata, setiap undi kepada PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) memberi keuntungan kepada BN.
“Ketika seluruh dunia mempersoalkan isu skandal 1MDB ciptaan BN, PAS pula melakukan yang sebaliknya. Mereka malah menyambut baik dan berpuas hati pula dengan pelan rasionalisasi 1MDB yang diberikan oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Arul Kanda Kandasamy,” katanya.
Hubungan baik PAS-UMNO juga semakin ketara apabila menolak kerjasama politik dalam Pakatan Harapan (HARAPAN) dan mengisytihar untuk meletakkan calon di 100 kerusi parlimen.
Apa yang lebih ketara adalah kenyataan angkuh pemimpin PAS untuk menawan Selangor termasuk menawan kerusi milik Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali.
“PAS hanya mahu cuba kekal berkuasa di wilayahnya sendiri seperti di Kelantan dan rela UMNO/BN kekal di Putrajaya berbanding HARAPAN.
“Mereka lebih memerlukan UMNO dalam strategi king maker ini. Strategi ini jelas kepada rakyat bahawa 1 undi kepada PAS adalah 1 undi untuk membuka jalan untuk BN kekal bertahan,” katanya lagi.
PAS guna skrip lapuk UMNO
Kecenderungan PAS menjalin kerjasama dengan UMNO turut mendapat bidasan Ketua ARMADA Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menganggap tindak-tanduk PAS saat ini dipengaruhi  tskrip lapuk UMNO.
“Dulu PAS lah yang menentang habis-habisan dan menolak politik perkauman tetapi sekarang PAS pula yang mewujudkan api perkauman.
“PAS ini tidak ubah seperti UMNO yang cuba menggunakan isu kaum untuk menarik undi dengan menakut-nakutkan orang Melayu terhadap DAP supaya mereka tidak mengundi pembangkang,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Membidas tohmahan PAS terhadap DAP, Syed Saddiq berkata DAP tidak mampu membentuk kerajaan secara bersendirian meskipun memenangi kesemua kerusi yang ditandinginya tanpa majoriti komponen HARAPAN yang lain.
Manakala BERSATU pula jelasnya merupakan parti pribumi yang memperjuangkan hak-hak orang Melayu-Islam tanpa mengenepikan hak-hak kaum yang lain.
“Bukan DAP yang mendominasi Pakatan Harapan, kita juga ada Parti Keadilan Rakyat dan Parti Amanah Negara dimana majoriti daripada ahli parti itu adalah Melayu dan Islam
“Mungkin betullah apa yang dikatakan selama ini, PAS selepas zaman Arwah TGNA telah pun hilang arah. Sangat sayang sekali,” katanya lagi.