Sejuta rakyat di himpunan 1 Mei untuk protes GST

Sejuta rakyat di himpunan 1 Mei untuk protes GST


KUALA LUMPUR 3 April- Sekretariat Kita Lawan akan mengerahkan seluruh kekuatan anak muda bagi memastikan seramai sejuta rakyat Malaysia berhimpun di Kuala Lumpur pada 1 Mei depan bagi membantah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).


Dalam satu kenyataannya, sekretariat itu menyeru rakyat Malaysia memulakan protes itu dengan berpakaian hitam setiap Sabtu bermula minggu ini.

Demo GST 2 

“Kami juga menyeru agar program-program rakyat, komuniti dan politik yang pro-rakyat yang dijadualkan pada hari-hari Sabtu menjelang 1 Mei 2015 menggalakkan orang ramai memakai baju hitam,” jelas kenyataan itu lagi.

GST yang dilaksanakan sejak semalam, menerima reaksi negatif daripada pelbagai latar belakang masyarakat dan bantahan itu turut disuarakan di laman-laman sosial.

Pengenalan cukai tersebut di saat kerajaan melakukan pembaziran, termasuk pembelian jet peribadi untuk Perdana Menteri, jelas menimbulkan kemarahan orang ramai.

Menurut sekretariat itu lagi, protes itu juga bagi menunjukkan tanda setiakawan bersama pimpinan rakyat, aktivis muda dan pengamal media yang diheret ke lokap di bawah Akta Hasutan 1948 baru-baru ini.
“Kami percaya, kerakusan cukai GST mencengkam seluruh rakyat Malaysia.

“Rakyat tidak lagi takut untuk menentang kezaliman ini secara terbuka sedangkan mereka yang berkuasa terus hidup dengan penuh kemewahan,” ujar kenyataan itu.

Wan Azizah panggil Pakatan mesyuarat, tumpu agenda bela rakyat

Wan Azizah panggil Pakatan mesyuarat, tumpu agenda bela rakyat

KUALA LUMPUR 3 APRIL: Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail memanggil semua komponen Pakatan Rakyat bermesyuarat dalam waktu terdekat dengan agenda membela rakyat.
“Saya sedang berusaha supaya satu mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dapat diadakan dalam tempoh dua minggu ini dengan meletakkan agenda pembelaan rakyat sebagai keutamaan teratas,” katanya dalam kenyataan.

Menurut Wan Azizah, beberapa agenda utama akan dibincangkan dalam mesyuarat itu nanti meliputi aspek mengawalselia pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk memastikan rakyat tidak terus menjadi mangsa, dan dalam masa sama menyokong segala usaha membantah pelaksaaan cukai tersebut.

WAWI 

Katanya, tindak balas Pakatan Rakyat ekoran siri penangkapan ke atas aktivis, pimpinan politik dan pengamal media yang menunjukkan terhakisnya ruang demokrasi di negara ini juga akan dibawa dalam pertemuan itu nanti.

“Selain itu, kerjasama yang lebih fokus untuk mempercepatkan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir yang masih belum mendapat bantuan sepenuhnya,” jelas Wan Azizah lagi.

Sambung Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang itu, persediaan bersama menghadapi pilihan raya yang makin dekat terutama Pilihan Raya Negeri Sarawak, termasuk agenda yang akan dibincangkan.
“Saya percaya rakyat memerlukan pimpinan politik untuk kembali mengangkat agenda membela rakyat dan cuba menangani perselisihan secara berhikmah.

“Ini bukanlah bermakna kita tidak mengambil peduli pergeseran sesama kita, tetapi sekiranya perselisihan itu dibincangkan dengan berpaksikan agenda pembelaan rakyat sebagai keutamaan, saya yakin ia boleh diselesaikan dengan baik,” kata Wan Azizah dalam kenyataan.

Beliau turut khuatir dengan beberapa perkembangan mutakhir mengenai Pakatan Rakyat termasuk keputusan DAP dan KEADILAN di Sabah dan Sarawak berhubung kerjasama dengan PAS.

“Sementara saya menghormati kedudukan DAP dan KEADILAN di Sabah dan Sarawak yang mempunyai autonomi, saya berharap agar keputusan-keputusan itu juga dapat dibincangkan dengan lebih teliti di peringkat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dalam masa terdekat,” ujarnya.

“Saya berdoa agar pimpinan Pakatan Rakyat diberi kekuatan oleh Allah SWT untuk menguatkan saf berhadapan dengan Barisan Nasional dalam keadaan pelbagai masalah masyarakat semakin menekan rakyat Malaysia,” katanya lagi

Hadi, Haron Din lupakan GST? Rakyat akan lupakan mereka!

Oleh: Posted by Riduan Shamsudin & Amiruddin Ahmad

Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) telah pun sempurna dilaksanakan pada 1 April. Pemimpin DAP dan PKR menyerang hebat polisi kerajaan BN ini. Namun tiada satu serangan pun dari kepimpinan tertinggi PAS.

 
PAS seolah-olah merestui GST. Hadi Awang sibuk dengan Hudud. Haron Din melebihkan Hudud sehingga terlajak berkata Pakatan Rakyat tidak lagi penting kepada PAS. Semua ulama-ulama muktabar PAS tidak mengeluarkan kecaman terhadap cukai yang memangsakan rakyat itu.

Hanya Dr Mohd Khairuddin Aman Razali At Takiri dan Tuan Ibrahim Tuan Man sahaja dari kelompok ulama yang cuba memecah kesunyian berkata GST haram dikutip ketika rakyat hidup menderita. Ulama PAS lain malangnya tidak mengeluarkan hujah. Hero Majlis Syura Ulama seperti Tantawi, Nik Abduh, Zaharudin dan lain-lain diam membisu. Semua ini pelik jika dibandingkan keaktifan ulama PAS ketika era Reformasi 1998 -1999 lalu.

Fatwa tentang kezaliman

Ulama PAS zaman Fadzil Noor mengeluarkan pelbagai pandapat yang sesetengahnya menghampiri fatwa menentang kezaliman kerajaan BN terhadap Anwar. Didedahkan kepada umum kaedah Islam memutuskan hukum liwat, kaedah Islam menentang kerajaan yang zalim dan sebagainya.

Pada era Hadi, Umno dilihat tidak zalim dan tidak perlu ditentang biar apa pun cukai zalim dikenakan. Walaupun tidak diisytihar secara terang-terangan tetapi tindakan Hadi menggambarkan Umno BN perlu diberi peluang kali ini kerana mereka menyokong Hudud di Kelantan.

Adakah Hudud penghalang rakyat menyatakan kebenaran? Memang ianya hukum dari Allah tetapi tidak pernah dalam sejarah Islam Hudud menjadi penghalang kepada rakyat membangkitkan dasar-dasar kerajaan yang menindas mereka.

Hudud bukan segala-galanya dalam pemerintahan. Ia hanyalah sebahagian daripada bentuk hukuman.  Faktor yang menentukan berjaya atau gagalnya pemerintahan adalah keadilan dan kebajikan. Hudud tidak menjamin sesebuah kerajaan tidak akan dijatuhkan rakyat jika bertindak zalim. Malah Nabi Muhammad s.a.w pun lebih banyak memberi amaran agar pemerintah mengasihani rakyat. PAS di bawah Hadi telah melupakan semua itu demi kerjasama Umno – PAS meluluskan Hudud.

Keutamaan berkuasa

Tindakan Hadi ini amat merbahaya kepada masa hadapan PAS. Meskipun Hadi dan ulama PAS lain mengajarkan perlu taat kepada presiden parti dalam apa keadaan sekali pun dan semua yang terjadi ada hikmah disebaliknya, tetapi ahli PAS bukanlah bodoh. Apatah lagi penyokong yang terdiri daripada kaum Cina dan India yang tiada kaitan dengan Hudud.

Apabila harga barang dan kos hidup melambung, pada bila-bila masa mereka boleh beralih daripada mengundi PAS kepada tidak mengundi dan membiarkan sahaja BN menang dalam pilihan raya sebagai tanda protes.

Hadi mengutamakan Hudud tetapi tidak melihat sokongan rakyat sebagai keutamaan untuk PAS berkuasa. Tidak ada parti politik yang mengambil pendekatan PAS kecuali parti yang mahu hancur lebur. Hadi yang berpengalaman puluhan tahun berpolitik tiba-tiba mengikut rentak Haron Din yang telah ‘terbiasa’ menyokong polisi kerajaan pada era 1980an – 1990an lalu.

Haron memang akan menyokong GST kerana terbukti dalam dua dekad ketika beliau rapat dengan Anwar ketika itu, beliau menyokong kebanyakan dasar-dasar kerajaan. Namun Hadi yang sejak 1980an menentang kerajaan BN dilihat ‘buang tabiat’ di penghujung usia apabila mengikut nasihat puak Haron dan Dr Zuhdi.

PAS atau apa sahaja parti agama tidak akan disokong oleh rakyat jika mereka memisahkan diri daripada kenyataan hidup semasa. Sekiranya Hadi mahu membawa kepada keadaan yang merugikan ini maka lebih baik puak profesional dalam PAS mencabar kepimpinan Hadi.

Gantikan Hadi

Hadi perlu diganti agar PAS kembali relevan. GST diramalkan oleh bekas Presiden Umno Dr Mahathir akan menyebabkan parti nasionalis itu kalah teruk dalam pilihan raya umum akan datang. Malah tidak kurang di dalam Umno yang meramalkan pemberontakan rakyat akan berlaku sebelum pilihan raya  jika keperitan hidup melampaui batas.

PAS tidak mengambil kesempatan menambah sokongan. Sebaliknya puak ulama dalam parti itu - kerana membalas budi Umno - ingin mempertahankan pula parti yang bertindak membebankan rakyat. Ulama PAS tidak dapat melihat mereka akan survive sekiranya Umno tidak memerintah kerajaan pusat.

Cogan kata  ‘PAS ganti Umno’ tiba-tiba bertukar kepada ‘PAS sokong Umno demi Islam’. Langkah berputar ke belakang ini tidak pernah berlaku dalam sejarah PAS kecuali pada awal penubuhan parti itu era 1950an.

Ketika itu, PAS adalah sayap agama Umno sebelum berpisah secara rasmi. Pada 2015, PAS di bawah Haron Din dan Hadi akan sekali lagi menjadi Biro Agama Umno. Bezanya dahulu ia dipimpin oleh Ahmad Badawi, Umno totok yang tidak jelas tahap pendidikan agamanya tetapi kali ini diketuai oleh ulama besar.

PAS makin celaru, wujudkah sinar buat Pakatan?

Oleh: Posted by Riduan shamsudin & Amiruddin Ahmad


Langkah meluluskan enakmen Hudud di Kelantan bukanlah satu kejayaan besar bagi PAS, sebaliknya keadaan parti itu semakin celaru.

Dengan sekutu utama PKR dan DAP yang mula tidak percaya kepada beberapa pimpinan utama seperti Presiden Hadi Awang dan Mursyidul Am Haron Din, Umno pula yang dianggap sekutu baharu kian berdolak dalih dan berdiam diri daripada menyokong Hudud di peringkat pusat.

Rakyat melihat PAS sekali lagi ‘kena main’ oleh Umno. Sokongan padu Umno Kelantan terhadap Hudud pertengahan Mac lalu kini terumbang ambing apabila komponen BN, parti Gerakan memulakan tindakan mahkamah untuk mengisytiharkan Hudud melanggar Perlembagaan Persekutuan.

Menteri Umno dolak dalih

Umno pusat tidak membantah tindakan Gerakan. Sesuatu yang tidak sesuai dengan tindakan Umno Kelantan. Lebih daripada itu, pemimpin kanan Umno seperti Tengku Adnan Mansor terus menyerang Hudud dan mengatakan ianya tindakan politik PAS manakala Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri berkata rang undang-undang persendirian Hudud tiada ruang di dengar di Dewan Rakyat pada sesei Mac - April.

Lebih dahsyat komen Menteri Perlancongan Nazri Aziz: "Jika hudud merupakan satu isu yang akan memecah-belahkan Pakatan, saya harap begitulah,” katanya pada 31 Mac lalu.

Semua ini membenarkan apa yang dibantah oleh PKR dan DAP, bahawa keadaan tidak kondusif membentangkan Hudud. PKR menyatakan pendirian tidak menentang Hudud tetapi tidak menyokong tindakan PAS yang terburu-buru. Dalaman DAP juga dikhabarkan semakin lembut berhubung isu Hudud. Jika Pakatan Rakyat memerintah DAP mungkin membenarkan sesetengah negeri melaksanakannya. Tetapi Hudud sebelum memerintah bagi DAP akan merosakkan peluang Pakatan mengalahkan BN pada pilihan raya umum ke 14.

547x598 1.bp.blogspot.com  
Kesalahan kini diletakkan ke bahu Hadi serta para kroninya yang termakan ‘godaan’ Umno untuk memecah belahkan Pakatan. Hadi pula secara peribadi hilang kredibiliti apabila melanggar janjinya dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat pada Februari lalu yang bersetuju berunding dengan komponen PR sebelum melakukan sebarang tindakan lanjut membentangkan Hudud di Dun atau Parlimen.

Perjanjian Hudaibiyah
Janji adalah perkara mustahak dalam Islam. Perjanjian Hudaibiyah adalah contoh bagaimana Nabi Muhammad saw tidak mengkhianati kafir Quraisy Mekah. Semua butir perjanjian dituruti walaupun terdapat dalam kalangan sahabat yang membantah, termasuk Umar al Khattab kerana disangka perjanjian itu merugikan orang Islam. Tanpa berpegang pada janji maka agama Islam akan dipandang buruk oleh bukan Islam walaupun tabiat mungkir janji itu adalah kelemahan individu penganutnya.

 Tidak ada masalah apabila pemimpin Umno berjanji menyokong Hudud tiba-tiba merestui tindakan Gerakan mahu menghalang undang-undang itu melalui kuasa mahkamah kerana Umno adalah parti sekular, namun adalah sesuatu yang tidak boleh diterima pemimpin parti Islam tidak berpegang kepada janji yang dibuat.

Dengan alasan-alasan sedemikian maka Hadi diragui masih layak memimpin PAS. Kelemahannya dalam strategi politik dan akhirnya masuk perangkap Umno sudah menyamakan Hadi dengan Yang Dipertua Agung PAS, Asri Muda pada 1970an.

Contohi Fadzil Noor

Kelemahan beliau dalam mentadbir pula menyamai Presiden Yusuf Rawa pada dekad 1980an. Hadi terlalu banyak mendengar nasihat yang tidak betul daripada puak Dr Zuhdi dan Dr Haron Din. Dua puak ini bukanlah PAS sejati dan mempunyai kepentingan lain di belakang mereka.

Hadi sewajarnya bertindak seperti bekas presiden Fadzil Noor yang tidak banyak mendengar nasihat sekeliling tetapi membuat penyelidikan sendiri mengenai keutamaan politik PAS. Fadzil tidak memperdulikan tentangan keras Ketua Dewan Ulama Harun Taib yang tidak mahu PAS menyokong Anwar dan gerakan Reformasi pada 1998.

Tindakan Fadzil tepat. PAS mendapat laba besar hari ini setelah melayan baik pemimpin Reformasi. PAS memperolehi kepercayaan rakyat berbilang kaum dan ahlinya bertambah daripada hanya 400,000 pada 1998 kepada 1.3 juta.

Sebaliknya penasihat Zuhdi didakwa ‘tiga suku’ apabila mencadangkan PAS berpecah dua selepas Muktamar Jun nanti. Puak PasMa diharap membentuk parti lain. Dan puak penasihat ini lebih suka PAS jadi parti kecil seperti zaman Yusuf Rawa pada 1980an. Menang dua tiga kerusi parlimen serta tidak memerintah mana-mana negeri kerana lebih mudah untuk ditadbir.

 
Bersarakan Hadi

Hadi juga seronok dengan kenyataan Dr Haron Din bahawa Pakatan tidak penting selepas Umno Kelantan menyokong Hudud. Hadi tidak sedar sekiranya PAS gagal menghukum Hudud pemimpin Umno Kelantan, jika mereka melakukan apa-apa kesalahan di bawah Hudud, maka enakmen itu akan dipersoalkan kerana gagal menghukum sang penguasa.

Atas segala kelemahan ini maka banyak PAS Kawasan yang sedang bermesyuarat untuk menentukan pencalonan jawatan-jawatan tinggi parti tidak mencalonkan Hadi sebagai presiden. Peringkat kawasan mencalonkan ustaz Ahmad Awang dan Husam Musa sebagai pilihan pengganti selepas Tuan Ibrahim menolak pencalonan.

Ahmad Awang adalah pemimpin PAS yang menggagalkan usaha ‘tokoh ulama’ PAS yang menduduki hirarki tinggi hari ini merundingkan kerajaan perpaduan Umno-BN-PAS di Perak selepas pilihan raya umum 2008 lalu. Tanpa istikamah Ahmad sebagai Pesuruhjaya PAS Perak ketika itu, kerajaan Perak pada Mac 2008 tentulah BN campur PAS dan memusnahkan sama sekali penubuhan Pakatan Rakyat.

Hadi yang pernah suatu ketika pada 1980an dituduh puak nasionalis 'mengkafirkan' Umno kini rela bersekongkol dengan parti itu kerana termakan nasihat tidak bijak pemikir di sekeliling beliau. Hadi tidak lagi memikirkan derita rakyat; cukai GST, kenaikan kos hidup, kenaikan tambang pengangkutan awam, perompakan besar-besaran dana negara oleh Najib dan kroninya.

Tibalah masanya PAS mencari pemimpin pengganti agar perjuangannya kembali relevan bersama rakyat dan diterima semula oleh para pengundi.