BANYAK LA SEDEKAH....APA PUNYA BELIT CAKAP....

 


Bila terkena kepada diri dan parti sendiri semua nya dikira tidak menyalahi hukum dan kalau pihak yang melakukan nya maka dengan mudah dan cepat sahaja menjatuhkan hukuman haram dan perlu dicegah dan diambil tindakan..

TAK SECARA LANGSUNG , MAHIADDIN MENGAKU TELAH MEMFITNAH ANWAR.

 

Dalam hujah balasnya kepada mahkamah berhubung saman fitnah yang dikemukakan Anwar Ibrahim terhadapnya, Presiden Bersatu, Mahiaddin Md Yasin berkata, kenyataannya berkaitan elaun RM15 juta adalah sebahagian daripada ucapan dalam kempen politik PRU15 lalu.

Anwar katanya, bukan saja tidak harus tersingung, malah sepatutnya menjawab pertanyaan yang dikemukakan dalam ceramah itu secara terbuka dan menafikannya sebagai palsu.

“Sebagai ketua kerajaan perpaduan dan pemimpin PH, Anwar tidak sepatutnya berasa tersinggung dengan kritikan dan pertanyaan yang sah ditimbulkan ke atasnya.

“Ia dibuat dalam ucapan politik ketika kempen PRU15 lalu.

“Beliau sepatutnya menjawab pertanyaan yang dikemukakan dalam ceramah itu secara terbuka dan menafikannya sebagai palsu,” demikian antara hujah pembelaan Mahiaddin yang dihantarnya kepada mahkamah sebagai menjawab saman Anwar terhadapnya.

Mahiaddin seterusnya mendakwa, kata-kata yang dilafazkannya semasa kempen politik menjelang PRU15 lalu tidak mempunyai sebarang unsur fitnah, selain melibatkan hal-hal untuk kepentingan awam.

Beliau juga mengakui tidak mengetahui kenyataan yang dibuatnya dalam acara politik di kawasan Parlimen Padang Serai pada Nov tahun lepas itu diterbitkan semula dalam aplikasi TikTok.

Katanya, beliau dia tidak mempunyai kawalan atau pengetahuan mengenai akaun TikTok yang memuat naik kenyataannya itu.

Pada 20 Disember lalu, Anwar telah memfailkan saman fitnah terhadap Ahli Parlimen Pagoh itu berkenaan selepas dia dituduh menerima bayaran RM15 juta sebagai penasihat ekonomi Selangor ketika era Khalid Ibrahim menjadi Menteri Besar.

Peguam utama Anwar, Sankara Nair memberitahu, writ saman berkenaan difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sebelum itu pada 7 Disember Anwar mengeluarkan surat tuntutan yang memberi Mahiaddin tempoh tiga hari untuk membuat permohonan maaf tanpa syarat berhubung dakwaan di media sosial dan menarik balik video TikTok berkaitan.

Mahiaddin juga dituntut untuk membuat aku janji bertulis supaya tidak lagi mengulangi fitnahnya itu.

Pejabat Menteri Besar Selangor sudah mengeluarkan kenyataan dengan memberitahu Anwar hanya dibayar – secara simbolik – sebanyak RM1 setahun atas peranannya menjadi penasihat ekonomi negeri.

Berdasarkan hujah Mahiaddin kepada mahkamah itu, secara tidak langsung ia menunjukkan beliau mengakui telah membuat tuduhan tidak benar atau melakukan fitnah terhadap Anwar.

Cuma, beliau berhujah, kenyataannya itu dibuat dalam ucapan politik kepada kempen PRU15 sedang dilangsungkan.

Soalnya, sejak bila ucapan dalam ceramah politik jadi kebal daripada tindakan mahkamah?

Bukankah hanya ucapan di dalam Parlimen dan DUN saja yang tidak boleh diheret ke mahkamah?

Dengan itu, bukan saja Anwar harus meneruskan samannya terhadap Mahiaddin itu dan jangan sesekali menarik baliknya, bayang kemenangan juga boleh dikata sudah tergambar di depan mata.

Hujah Mahiaddin terlihat amat longgar dan untuk melepas diri semata-mata serta tidak langsung ada penafian.

Teruskan saman, ubat mujarab untuk fitnah hanyalah denda tinggi oleh mahkamah.

Lagi pun, kalau hujah Mahiaddin itu mahu diterima pakai, maka penuhlah ceramah politik dengan fitnah dan tuduhan-tuduhan tidak benar. – ShahbudinHusin 21/01/2023.


BAGAIMANA ANTHONY LOK TIDAK MAHU MEMBAZIR


 

MASA SURUH BANGUN DIA TAK BERANI BANGUN- INI KISAH BILA ANWAR DITUDUH SONGLAP BILLION BILLION


 

MUKA NAK LETAK KAT MANA?


 

BERANI DAK GERAKAN DITEGUR OLEH PAS- TERDIAM WALAUN.....


 

KERJASAMA DENGAN NEGARA KOMUNIS DAN SYARIKAT KOMUNIS TAK APA


 

MUHYIDDIN MULA GELABAH BILA KENA SAMAN....MULA KATA TAK KATA APA...JAWAB DALAM MAHKAMAH


 

PAS BIADAP TERHADAP RAJA RAJA MELAYU-MEREKA TAK BUAT APA PUN


 

HUWAAAA....KALAU TAK BENGONG BUKAN DIA LA


 

KAH...KAH...CUKUP SAMPAI SINI SAJA LAH


 

APA RANI KULOP PERLI ORANG PERMATANG PAUH


 

KEH..KEH...KISAH BABI WALAUN MEROYAN.....


 

NAK FITNAH TAPI BODOW......

 

Shouqi Topui


Bodoh Juga Walaun Ni...Tengok Tarikh La OiiiRINGGIT MALAYSIA MENGUKUH LAGI RM4.28BAGI 1USD


HARI INI 4.28...


Otak walauns ni kalau di cuci dengan degreaser pun belum tentu baik bengapnya..

Dia suka zaman midin al malikul sembap dulu rm 4.80 , sedih betul aku melayu bodo rope ini..

Bagi yang punya dollar mereka kan merasa rugi untuk ditukar pada ringgit yang meningkat.

Ringgit menaik dengan cepat sejak DSAI menjadi PM. Pelabur mula yakin dan FDI makin banyak yang masuk melabur.

BUKAN TAK IKTIRAF- ORANG SAMPAI MB HANG TAK SAMBUT. CAKAP ELOK ELOK...PANAH PETIR KANG....JANGAN KUAT NGAT FITNAH..KALAU TAK CERDIK BAIK DIAM SAT.

 

W.Faudzin


Parti Islam apa kalau kasi duit untuk rakyat lebai beli mercedes?
Menteri arah MPPK segera bentang laporan beban tugas guru
Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek memberi arahan kepada Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan (MPPK) sesi 2023-2025 supaya menyediakan laporan sulung berhubung beban tugas dan kebajikan guru.

Fadhlina berkata, laporan itu perlu dikemukakan kepadanya sebelum pertengahan bulan depan.

"Sebagai tindakan segera dan arahan pertama, saya arahkan laporan sulung MPPK adalah untuk memberikan perhatian kepada teras yang sering saya tegaskan berkali-kali, iaitu hal berkaitan beban tugas dan kebajikan guru," kata Ketua Wanita KEADILAN itu.

Melalui hantaran sama, beliau memaklumkan bertemu Datuk Dr Amin Senin yang baharu dilantik Pengerusi MPPK bagi membincangkan beberapa perkara berbangkit di samping berkaitan dengan isu pendidikan negara.

Merujuk kepada barisan MPPK baharu, katanya enam daripada sembilan ahli MPPK dipilih dalam kalangan mereka yang berlatarbelakangkan profesion keguruan, manakala pengerusinya pula dipilih dalam kalangan mantan Ketua Pengarah Pendidikan bagi memastikan nasihat yang dikemukakan pasukan itu kelak selari dengan dasar pendidikan kebangsaan.

"Kriteria pemilihan kesemua ahli MPPK ini bukan berasaskan faktor bangsa tetapi atas dasar profesionalisme dan kepakaran tokoh-tokoh terbabit yang diperlukan ketika ini," katanya

Beliau sementara itu memaklumkan ahli majlis MPPK akan mewujudkan jawatankuasa melibatkan setiap komposisi kaum, masyarakat Orang Asli, golongan rentan seperti Orang Kurang Upaya, pemegang taruh pendidikan dan wakil pemimpin pelajar

INI BARU MENTERI YANG BENAR2 PRIHATIN TERHADAP PENGGUNA

 

Touch ‘n Go Malaysia (TNG) diarahkan untuk menyediakan laporan laporan berjadual kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

Perkara itu dimaklumkan menterinya, Salahuddin Ayub yang berkata laporan berjadual itu perlu bagi membolehkan kementerian meneliti dan memantau perkhidmatan yang diberikan syarikat terbabit.

“Mereka (TNG) perlu berikan laporan terperinci kepada kita daripada semasa ke semasa, iaitu laporan berjadual.

“Ini kerana ia memerlukan penelitian dan pegawai serta pihak penguatkuasa akan sentiasa memantau perkara ini. Kemudian saya boleh maklumkan kepada rakyat tentang perkembangan yang diperolehi kerajaan dari pihak mereka ini,” kata Salahuddin kepada Malaysiakini.

Dia berkata demikian ketika ditanya berkenaan pertemuan pihaknya dengan TNG hari ini.

Ia selepas Salahuddin memanggil TNG bagi memberi penjelasan susulan aduan ramai pihak berkenaan kad prabayar Visa TNG yang tidak boleh digunakan untuk membayar tol dan tambang pengangkutan awam.

Mengulas lanjut, Salahuddin berkata pihaknya juga memberikan satu tempoh masa untuk TNG memastikan perkhidmatan terbaik dapat diberikan kepada pelanggan mereka.

“Saya berikan satu tempoh masa untuk mereka pastikan perkhidmatan yang dijanjikan dapat benar-benar diberikan kepada pelanggan.

“(Namun) tempoh masanya bergantung (kepada keadaan semasa) dan kita kena lihat dulu apa perkembangan selepas Tahun Baru Cina ini dan kemudian pada sambutan Hari Raya Aidilfitri pula,” katanya lagi.

Tambah Salahuddin, dia juga mahu TNG bertanggungjawab dan memberi perhatian sepenuhnya terhadap aduan yang dibuat pengguna, antaranya berkenaan transaksi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) untuk pembayaran tol.

“Banyak yang mempertikai mutu RFID. Saya sendiri pun berdasarkan pengalaman peribadi banyak kali terganggu dan walaupun memakan masa hanya beberapa minit atau saat tetapi ia mengganggu lalu lintas.

“Jadi, dia (TNG) mesti bertanggungjawab untuk memastikan penyelenggaraan. Jangan hanya kemuka produk tetapi berlakunya kesilapan (kemudiannya).

Error itu biasa dan saya faham semua sistem dekat dunia ini ada masalah tetapi ia masih berlaku dan apabila pengguna mahukan yang terbaik, maka ia menjadi isu kepada pihak berwajib,” katanya lagi.

Pengenalan kad Visa TNG itu sepatutnya memberi saluran baru kepada pengguna yang sejak sekian lama berdepan masalah dalam pembayaran tol sehingga menyebabkan kesesakan di lebuh raya.

Namun TNG sebelum ini dilaporkan mengesahkan kad prabayar Visa yang baru dikeluarkannya tidak boleh digunakan untuk perkara itu kerana masalah integrasi dengan kemudahan Visa Paywave NFC.

Ia hanya boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan lain yang tidak berkaitan dan pengeluaran wang.

Selain itu, sistem RFID sentiasa mengundang kritikan ekoran masalah yang berlaku ketika pembayaran, antaranya ia sukar mengesan pelekat di kenderaan mereka sehingga menyebabkan kesesakan di lorong pembayaran.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/652377OWHHH TERSASAR LAGI WALAUN .....SEBALIKNYA INI YANG BERLAKU......JANGANLAH FITNAH.....

 
Walaun cakap kalau PH memerintah, budak sekolah nanti kena pakai skirt. Rupanya yang terjadi, tak kena bayar tambang KTMB. Aku salah faham cakap walaun kot.

Alhamdulillah... Baguslah KTMB buat macam ni. Ini usaha KTMB ni. Tak ada kena mengena dengan kerajaan perpaduan pun ni. Cuma peliknya KTM buat sekarang. Bukan masa 33 bulan PN dalam kerajaan dulu.

Harapnya nanti janganlah ada orang kata benda ni membazir pulak ye. Selagi duit itu dibelanjakan untuk rakyat, tiada istilah membazir sebenarnya. Guane boh?

Raja Gelap

 

WARAS KA DIA NIH ?

 


Notis bantahan keputusan PAU tu menunjukkan masih ada individu yang berani dan Wara dalam UMNO, kata KJ.

Malangnya yang buat notis bantahan tu bukannya KJ tapi orang lain. KJ cuma bantah dalam media je. Tak ada tindakan.

Apakah itu bermakna KJ penakut dan tidak waras? Sekadar bertanya la. Harap orang buat. Dia sendiri tak berani. Guane boh?

Raja Gelap

 

Yaaa... Harap #PDRM dapat buat siasatan yang adil. Aku cuma nak tahu siapa 'admin' yang Fawwaz kata tu. Guane boh? Raja Gelap

 
KETUA PENERANGAN PAS JANGAN PESONG KENYATAAN PM – AMK


OOOOOO- PAK LONG MAIL TAK SOKONG...

 

SHAHBUDIN HUSIN


Gambar ini adalah bukti dakwaan Nur Jazlan Mohamed bahawa Ismail Sabri Yaakob menyokong usul tambahan tiada pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO di PAU2022 baru-baru ini adalah tidak benar….

TAK SANGKA INI BERLAKU !! Sewaktu Datuk Seri Anwar Ibrahim Solat Jumaat ...

MA63 | Rapatkan lagi hubungan Semenanjung dengan Sabah dan SarawakKesungguhan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memperlihatkan komitmen beliau dan dan Kerajaan Perpaduan yang diterajuinya menyelesaikan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) secara tuntas, kata Felo Kanan Majlis Profesor Negara, Datuk Dr Jeniri Amir.

Kenduri Rakyat | Tempuh perjalanan 15 jam jumpa PM sampaikan aspirasiSelain penduduk Kuching, Kenduri Rakyat Bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kubah Ria Satok petang tadi turut dihadiri masyarakat daripada etnik Orang Ulu Sarawak. Walaupun terpaksa mengharungi perjalanan lebih 15 jam dari Belaga, ia tidak mematahkan semangat lapan anggota Persatuan Orang Ulu Kebangsaan (OUNA) untuk bersemuka dengan pemimpin nombor satu negara itu.

PMX PUJI SARAWAK TERUTAMA DALAM BEBERAPA PROJEK RAKYAT


 

KEH...KEH..SEJARAH TARAK BACA....SAPA LA NAK TAKLUK ....MENCURI SAMA PUN LULUS SYARIAT YA- ADA KUASA MAKAN GAJI BUTA MELINGKUP SEMUA


 

TAK PA ABAH- TUNGGU SAT NA.BAGI SPRM BUAT KERJA.NANTI KITA TENGOK MACAM MANA YA..


 

DENGAR LAGI KAH RAJA PERTA NI- KALAU DOK DENGAR LAGI MAKLUMAT TAK LOGIK DARI DIA NI MEMANG HANGPA BANGANG LA.....


 

360 SYARIKAT UNTUK MELABUR DAN MENJALANKAN PERNIAGAAN


 

ABAH- GOYANG KE ?


 

PMX KUTUK MALAYSIA DI INDONESIA- MAKIN KUAT SLOGAN AGAMA, MAKIN KUAT SAKAW-MAKIN KUAT MELAYUNYA MAKIN KUAT PULA MENYAPUNYA....KEH..KEH


 

IKLASKAN LAH BERDAKWAH- APA JASA MEMBENTERAS RASUAH, BUKAN SEKDAR DAKWAH.....


 

KISAH PERNIAGAAN ORANG CINA-CONECTION PERNIAGAAN MEMANG HEBAT-DATO BADLISHAH