TUN MAHATHIR TIDAK PERNAH DAN TIDAK AKAN BERUBAH….

Apabila Tun Mahathir Mohamad mengatakan keputusannya melantik Latheefa Koya sebagai KP SPRM adalah muktamad dan tidak berhasrat mengubah keputusan itu, satu hakikat yang nyata ialah beliau sebenarnya tidak pernah berubah sama sekali.
Antara dulu dengan sekarang dan antara menjadi Perdana Menteri di bawah BN dengan di bawah PH, watak dan perangai Tun Mahathir adalah sama saja.
Tun Mahathir hanya ada sedikit berubah kerana tidak mempunyai kuasa, tetapi sebaik kuasa dalam genggaman, beliau akan kembali menjadi “Mahathir yang sebenar”.
Ketika mula-mula menyertai PH di mana beliau pada waktu itu menunjukkan sikap sedia menerima agenda reformasi, malah sanggup berdamai dengan Anwar Ibrahim yang pernah dipecat, dimusuhi dan dipenjarakannya,semua itu sebetulnya tidak lebih suatu kepura-puraan untuk membolehkannya diterima sebagai calon Perdana Menteri semata-mata.
Di dalam hatinya, jauh sekali untuk menerima agenda reformasi PH itu.
Imej mungkin mengandungi: teksJika betul Tun M menerima agenda reformasi dengan jujur dan ikhlas, sudah tentu beliau akur dengan segala kandungan janji melakukan perubahan dalam institusi penting negara, termasuk tidak melakukan keputusan sendiri melantik orang politik mengetuai SPRM sebaik saja menjadi Perdana Menteri.
Kenapa ditangguh-tangguhkan agenda reformasi institusi seperti menghapuskan akta-akta drakonian, sedangkan tiada kos kewangan diperlukan untuk melaksanakannya seperti janji menghapuskan tol misalnya?
Dalam hal ini mustahil Tun Mahathir tidak sedar bahawa beliau sekarang adalah Perdana Menteri di bawah PH, bukan di bawah BN seperti dahulu.
Apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir sekarang adalah menunjukkan itulah sebenarnya watak dan hati perutnya yang sebenar.
Tun Mahathir tidak pernah dan tidak akan berubah. Sebagaimana wataknya berkuasa selama 22 tahun sebelum ini, itulah juga yang mahu dan akan dilakukannya sekarang.
Cuma, sesuatu yang Tun Mahathir mungkin lupa ialah partinya Bersatu hanya ada 13 kerusi Parlimen saja yang diberi kemenangan oleh pengundi dalam PRU14 lalu.
Termasuk 13 Ahli Parlimen UMNO yang melompat menyertai Bersatu, jumlahnya hanya ada 26, suatu jumlah yang masih kurang berbanding PKR yang ada 50 dan DAP yang ada 42 kerusi Parlimen.
Untuk itu, Tun Mahathir hanyalah umpama “Perdana Menteri setinggan” dalam PH, berbeza seperti dalam UMNO dahulu di mana parti itu sentiasa memiliki jumlah kerusi majoriti.
Maka, adalah penting bagi PKR, DAP dan Amanah agar sentiasa mengawal Tun Mahathir agar tidak berlebih-lebihan, terlalu rakus atau tersasar dengan kuasanya sehingga terlupa bahawa PH adalah berbeza dengan BN.
Harus diingat bahawa pengundi memilih PH kerana mahukan perbezaan berbanding era BN sebelum ini.
Apa gunanya rakyat mengundi PH jika Perdana Menterinya berperangai sama seperti Perdana Menteri di bawah BN juga?
PH dalam hal ini harus segera meletakkan titik noktah dengan memastikan tiada lagi janji yang mereka buat sendiri dilanggari sesuka hati melalui kuasa seorang Perdana Menteri.
Jika Perdana Menteri mahu mengengkari janji, beliau mesti diperingatkan bahawa ini adalah kerajaan PH dan ia berbeza dengan BN.
Mungkin juga Tun Mahathir berterusan menggunakan budi bicara dan kuasa sendiri dalam soal lantikan KP SPRM ini kerana pindaan undang-undang mengenainya belum dibuat lagi, tetapi bukankah lebih terpuji jika perubahan dan mematuhi janji manifesto lebih dulu dilakukan tanpa menunggu undang-undangnya dipinda?
Adakah ia sesuatu yang salah? Kenapa mesti akur dengan kaedah lantikan lama jika tidak menjadi kesalahan melakukan perubahan lebih awal? (Shahbudindotcom 08/06/2019)
Kongsikan artikel ini

TAK PERLU BALING MIC UNTUK MENEGUR


W.FAUDZIN.NS


YB HANIPA TIDAK PERLU BALING MIC UNTUK MENEGUR

Tahniah YB Hanipa yg telah merasai denyut nadi kami di bawah yg sentiasa mengharapkan yang terbaik dari kerajaan PH. Walaupun hanya Timbalan Menteri dan bukan Presiden Amanah, beliau dilihat lebih hampir dengan kami. Cukuplah sekadar apa yang YB ungkapkan, itu sudah melegakan kami kerana di dalam kerajaan PH masih ada timbalan menteri yang waras dan tidak lupa kepada janji-janji kita.

YB tidak perlu baling mic untuk menyatakan kebenaran. Tak guna baling Mic bila tiada kuasa, tapi bila dah jadi menteri mulut 'terkunci'.

Ikuti komen YB Hanipa tentang isu ini:

KENYATAAN AKHBAR.

1. Atas kapasiti saya sebagai Timbalan Menteri Jabatan Perdana Menteri ( JPM ( hal ehwal undang-undang), saya telah menerima agak banyak mesej dan aduan dari pelbagai pihak mengenai pelantikan saudari Latheefah Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanhaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM) yang baru.

2. Saya berani menyatakan majoriti mesej dan aduan yang saya terima, pada dasarnya, tidak mempertikaikan kelayakan atau kewibawaan saudari Latheefah untuk memegang jawatan penting tersebut. Saya percaya majoriti rakyat boleh bersetuju dengan alasan yang diberikan oleh YAB Perdana Menteri tentang mengapa YAB memilih saudari Latheefa sebagai calon bagi menggantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang sebelum ini , yang memilih untuk berhenti lebih awal dari tempoh yang sepatutnya. YAB PM menggunakan alasan ketegasan saudari Lateefah, antara lain, sebagai alasan kepada pelantikannya.

3. Aduan yang saya terima kebanyakannya berkisar lebih kepada isu proses pelantikan tersebut. Antaranya, isu dakwaan ketiadaan ketelusan dan konsultasi yang sepatutnya ( the alleged absence of transparency and proper consultation ), isu dakwaan perlanggaran janji bertulis di dalam buku Manifesto Pakatan Harapan ( PH) , isu ketiadaan perbincangan dalam Kabinet dan/atau Majlis Presiden PH , isu kebimbangan " lack of impartiality" di pihak saudari Latheefa, mengambil kira latarbelakang beliau, dan pelbagai isu yang lain.

4. Beberapa pihak seperti Majlis Peguam dan Bersih 2.0 juga telah mengeluarkan kenyataan rasmi yang juga boleh dikatakan bersifat kritikal terhadap pelantikan tersebut. Secara jujur ,saya melihat ada merit yang agak kuat pada alasan mereka.

5. Ada juga pihak yang menyatakan, mengambil kira perkiraan latar-belakang saudari Latheefah sebagai peguam hak asasi manusia sebelum ini, maka jawatan yang lebih sesuai dan wajar bagi beliau adalah sebagai Ketua Suruhanjaya di badan Hak Asasi Manusia Malaysia ( SUHAKAM) dan bukannya SPRM.

5. Sebagai sebuah Kerajaan yang amat peka pada ruh dan prinsip demokrasi serta kedaulatan undang-undang, Kerajaan di bawah YAB PM , saya percaya, tidak akan perlecehkan begitu sahaja "suara-suara" tersebut. Saya juga percaya Kerajaan Malaysia baru ini bukanlah Kerajaan yang memandang" enteng"( mudah) terhadap janji-janji dalam manifesto seperti mungkin Kerajaan sebelum ini.

6. Saya juga percaya YAB PM juga penuh sedar bahawa beliau kini memimpin Malaysia Baru di bawah PH dan bukan memimpin Malaysia di bawah order lama BN. Ini boleh dilihat dalam pelbagai insiden sebelum ini misalnya dalam pelantikan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Parlimen ( PAC ) .

6. Oleh yang demikian, untuk berlaku adil pada YAB PM, pihak-pihak juga sewajarnya perlu sedar bahawa jawatan PM juga ada bersamanya keistimewaan -keistimewaan tertentu ( certain privileges ) yang mungkin tidak ada pada jawatan lain. Ya, sudah tentu kita semua tidak mahu melihat YAB PM "menyalahgunakan" hak istimewa tersebut dan saya juga tidak nampak bagaimana ia boleh "disalahgunakan". Justeru itu saya yakin dan percaya YAB PM dan para anggota kabinetnya serta pemimpin tertinggi PH insyaAllah akan berjaya menyelesaikan kemelut ini dengan baik dan berhemah.

7 Jun 2019.
YB Mohamed Hanipa Maidin.
Timbalan Menteri JPM
( Hal Ehwal Undang-Undang).