BERSATU..PARTI YANG PALING TIDAK DISUKAI RAKYAT MALAYSIA

 

Kalau dibuat kajian atau undian tentang parti politik yang paling tak disukai rakyat sekarang ini, barangkali jawapannya tidaklah sukar ditemui.

Tidak lain jawapannya ialah Bersatu.

Walaupun Bersatu menjadi kerajaan dan Presidennya, Muhyiddin Yassin adalah Perdana Menteri, keadaan itu nampaknya tidak membantu untuk menaikkan nama parti itu di mata rakyat.

Isu pertama yang menyebabkan ia tidak disukai adalah kerana pengkhianatannya terhadap PH dan kemudian diikuti dengan tindakan mengenepikan Tun Mahathir Mohamad, pengasas Bersatu secara tidak wajar dan tidak demokratik demi untuk memenuhi kerakusan nafsu Muhyiddin menguasai sepenuhnya parti tersebut.

Tindakan itu menyebabkan ramai yang keluar meninggalkan Bersatu, termasuk di Pagoh, kawasan Parlimen Muhyiddin sendiri.

Pendeknya, berbanding sebelum PRU14 di mana Bersatu amat disukai rakyat dan diletakkan harapan tinggi bagi menyelamatkan negara, keadaan itu sudah terbalik sekarang ini.

Sejak berlaku khianat, rata-rata rakyat juga tidak berminat lagi terhadap Bersatu dan ramai yang meramalkan hayatnya hanya sehingga PRU15 saja.

Lebih daripada itu, Bersatu Johor yang diketuai Muhyiddin juga terus terumbang-ambing, tidak stabil dan menjadikan kerajaan negeri itu turut sama dalam keadaan tidak menentu.

Meski Bersatu membentuk kerajaan PN di peringkat pusat yang disokong oleh UMNO, tetapi majoriti ahli dan pemimpin UMNO tidak suka kepada Bersatu.

Antara faktornya ialah disebabkan keegoan Bersatu yang merasakan mereka “big brother” dan ingin UMNO tunduk di bawahnya.

Dalam PRN Sabah misalnya, sudah terbukti Bersatu mahu menunjukkan kekuasaannya terhadap UMNO dengan Muhyiddin, tanpa sebarang perundingan dengan UMNO terlebih dahulu, telah menamakan Hajiji Noor, Pengerusi Bersatu Sabah sebagai calon Ketua Menteri sebelum hari penamaan calon lagi.

Kemudian, setelah menang dan walaupun Bersatu hanya menang 11 kerusi berbanding 14 yang dimenangi UMNO, usaha menobatkan Hajiji sebagai Ketua Menteri telah diperhebatkan lagi sehingga melalui pelbagai kuasa yang ada di sekitar Muhyiddin, perkara itu akhirnya berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

Jadinya Hajiji sebagai Ketua Menteri bermakna UMNO yang telah bertapak hampir 30 tahun di Sabah terpaksa tunduk kepada Bersatu, sebuah parti kecil serpihan UMNO yang hanya wujud di negeri itu sejak 2019 lalu.

Tidakkah ini keadaan yang memalukan UMNO?

Selain itu, Bersatu juga sentiasa menuntut jumlah kerusi yang lebih banyak daripada UMNO untuk ditandingi pada PRU15 akan datang semata-mata kerana kedudukan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Ini adalah situasi yang sukar diterima oleh UMNO kerana Bersatu hanya menang 13 kerusi Parlimen saja pada PRU14 yang lalu.

Lebih parah lagi, kerusi-kerusi pelompat katak daripada UMNO kepada Bersatu atau yang dikenali Geng Hamzah Zainuddin juga mahu dijadikan sebagai hak mutlak Bersatu dalam PRU akan datang nanti.

Sehingga ini UMNO tidak setuju dengan perkara itu dan mereka tidak berganjak agar semua kerusi tersebut dikembalikan semula kepada UMNO, sesuai dengan pelompat katak itu pun menang dalam PRU14 dulu atas tiket UMNO dan BN.

Perbalahan mengenai kerusi ini terus menjadikan UMNO dan Bersatu sentiasa dalam keadaan dingin dan hubungan keduanya sekarang tidak lebih ibarat isteri pertama dengan isteri kedua.

Dengan keegoan Bersatu mahu bertanding banyak kerusi, sedangkan ahlinya tak seramai mana dan cawangan di setiap bahagian pun ada yang tidak lebih daripada jumlah jari tangan, kebencian UMNO terhadap Bersatu dengan sendirinya tambah membuak-buak.

Bahkan, ini menjadikan 3.5 juta ahli UMNO rata-ratanya semakin menolak dan membenci Bersatu.

Tidak cukup dengan keberadaan Hamzah Zainuddin dalam Bersatu yang merupakan antara faktor parti itu tidak disukai oleh UMNO, masuknya lagi Geng Azmin Ali ke dalam Bersatu telah menambahkan lagi berkembangnya perasaan tersebut, bukan saja di kalangan ahli UMNO, tetapi juga rakyat biasa.

Tambahan lagi dengan kedudukan Azmin sebagai menteri kanan dan dilihat sebagai salah seorang penasihat penting Perdana Menteri bersama Hamzah Zainuddin, Muhyiddin dianggap sentiasa cuba untuk mengenepikan UMNO dalam mengurus perjalanan kerajaan.

Isu “video Haziq” yang dikatakan melibatkan Azmin tidak kurang menjadi penyumbang mengapa UMNO semakin mahu menjauhi Bersatu.

Bagi UMNO, dengan adanya Azmin di dalam Bersatu dan jika bersama dalam PRU akan datang, ia bermakna UMNO terpaksa berkempen dan mempertahan moral pemimpin itu daripada serangan pihak lawan dan ini akan menyukarkannya mendapat sokongan rakyat.

Di dalam UMNO, ramai yang tidak sanggup bersekongkol dengan kemungkaran seperti itu.

Berdasarkan semua keadaan di atas, jalan ke depan bagi Bersatu bukan saja kelam, tetapi juga penuh berliku.

Nyawa politiknya banyak bergantung kepada UMNO dan UMNO pula semakin mahu menjauhinya.(Shahbudindotcom 10/10/2020)

GERAK98 KEDAH BUAT LAPORAN POLIS KE ATAS YOUTUBER JUFAZLI

 

Telah diviralkan satu klip video melalui saluran Youtube Jufazli di mana Jufazli telah membuat tuduhan jahat dan melampau terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim sehingga melibatkan nama baik Istana.

Tuduhan yang menyatakan Dato Seri Anwar telah dibayar oleh IMF untuk menghancurkan kuasa Agong menggambarkan bahawa institusi raja terutamanya Yang Di Pertuan Agong boleh digugat dengan mudah. Ini satu gambaran yang amat jahat terhadap keutuhan raja beperlembagaan dan boleh mendatangkan sangkaan buruk ke atas institusi ini.

Sehubungan itu, GERAK98 Negeri Kedah yang diketuai oleh Pengerusinya Datuk Zuraidi Rahim telah membuat laporan polis agar siasatan dapat dibuat segera ke atas kenyataan merbahaya Jufazli ini dan tindakan tegas perlu diambil terhadap beliau sekiranya terbukti beliau melakukan fitnah terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim.

Kami yakin, perbuatan jahat Jufazli ini adalah bertujuan untuk mencemarkan imej Dato Seri Anwar Ibrahim yang semakin mendapat sokongan untuk menerajui negara ini di dalam masa terdekat.

Tahniah kepada GERAK98 Kedah yang tampil membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Setar petang tadi. Saya yakin, semakin banyak laporan polis akan dibuat di dalam masa terdekat ini.

WFAUZDIN NS

Link Youtube - https://youtu.be/BAgpkM6mAZ0


 

Alhamdulillah, Azizah sihat dan sudah di rumah sejak semalam. Terima kasih di atas ucap selamat dan doa semua.

 Image may contain: 2 people, indoor

Jika Muhyiddih hilang majoriti, kerajaan perlu dilantik segera - Dr Aziz Bari

 


Kemelut politik menjelang majlis mengadap Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim bertemu Yang di-Pertuan Agong (YDP) pada 13 Oktober ini bagi mempersembahkan majoriti Ahli-ahli Parlimen yang menyokongnya tidak perlu dikecamukkan oleh pandangan-pandangan yang tidak selari dengan Perlembagaan Persekutuan.

 Pakar undang-undang Perlembagaan, Dr Aziz Bari berpendapat penganalisis politik yang cuba membayangkan beberapa pilihan yang boleh diambil ketika mana Datuk Seri Anwar telah sahih mempunyai majoriti mencukupi adalah tidak relevan di sisi Perlembagaan.

 Katanya, pilihan yang ada hanyalah Perdana Menteri (PM) Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan atau mencadangkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen.

 

"Perlembagaan mengatakan sekiranya PM hilang sokongan, (beliau) ada dua pilihan, pertama letak jawatan, kedua memohon Kebawah Duli Yang di-Pertuan Agong bubar dewan (Parlimen) tetapi kalau permintaan itu ditolak PM mesti letak jawatan.

 "Saya hairan ada (penganalisis politik) yang mengatakan sekarang ini berbeza dengan situasi sebelum ini, apabila PM Dr Mahathir (Mohamad) meletak jawatan. Sekarang (masih) ada PM, iaitu Muhyiddin Yassin.

 "Itu tidak relevan, sekiranya hari Selasa (13 Oktober) ini Datuk Seri Anwar dapat membuktikan beliau cukup sokongan, kerajaan Muhyiddin jatuh dengan sendirinya dan dia kena letak jawatan," katanya dalam sesi siaran langsung Facebook malam tadi.

 Mantan profesor kuliah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia itu juga berpendapat sekiranya raja-raja Melayu perlu dirujuk dalam proses melantik Perdana Menteri maka hal itu perlu dilakukan sebelum 13 Oktober bagi membuka jalan kepada beberapa penyelesaian.

 Mengulas sama ada perlunya sidang khas Parlimen dipanggil bagi melaksanakan 'Undi Percaya' terhadap Datuk Seri Anwar, Dr Aziz berkata perkara tersebut tidak timbul dalam konteks kuasa melantik PM oleh Yang di-Pertuan Agong.

 "Kemudian disebut (dalam laporan media) pilihan memanggil (sidang khas) Parlimen dan meminta Parlimen menguji atau menentukan majoriti (yang dimiliki Anwar) itu betul atau tidak.

 "Itu tidak perlu kerana peranan atau kuasa Yang di-Pertuan Agong habis apabila PM dilantik. Parlimen tiada kena mengena (dalam isu perlantikan)

 "Ada beberapa perkara yang (penganalisis politik) lupa (bahawa) kerajaan dalam konteks wesminister tidak menjawab kepada Istana. Kerajaan menjawab kepada Parlimen.

 "Mahu tidak mahu, selepas ini Datuk Seri Anwar akan diuji di Parlimen. Tak perlu panggil (sidang khas) Parlimen untuk menguji.

 "Jika terbukti Akuan Berkanun (SD) tidak palsu dan Yang di-Pertuan Agong yakin dan tidak ragu maka tiada pilihan, (Datuk Seri Anwar) dilantik sebagai PM.

 "Terpulang kepada Parlimen tentukan Anwar boleh menjalankan kerajaan atau tidak. Itu yang ditulis dalam buku-buku di seluruh dunia yang menghuraikan prinsip kerajaan dalam demokrasi berparlimen," katanya lagi.

 Dalam pada itu, ADUN Tebing Tinggi itu juga melahirkan kekesalan terhadap laporan sesetengah media massa yang seolah-olah cuba mengelirukan tafsiran Perlembagaan Persekutuan. Sedangkan katanya, Perlembagaan amat jelas dalam hal melantik kerajaan.

 Beliau menasihatkan media agar mendidik rakyat supaya lebih memahami sistem berkerajaan bukan sebaliknya mengelirukan pendapat umum.

 

Kerajaan perlu sediakan dana tangai masalah kesihatan mental - Anwar

 


Masalah kesihatan mental antara lapangan yang amat kurang diberi tumpuan dan juga pendanaan awam.

 Bagaimanapun, menurut Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim masalah itu tidak boleh dikesampingkan, terutama dalam suasana pandemik Covid 19.

 Apatahlagi, katanya dapatan menunjukkan 44% warga Malaysia terkesan dengan masalah kesihatan mental sejak dari permulaan pandemik.

 "Apa yang kita hadapi hari ini ternyata suatu yang tidak pernah kita alami sebelumnya, dan dampaknya sangat besar tatkala ia meningkatkan kegelisahan, tekanan dan kesunyian dalam kalangan warga yang terpaksa melalui fasa pengurungan dan sebagainya. Keadaan memburuk tatkala hilang pekerjaan atau sumber pendapatan harian. 

 "Kanak-kanak juga terdedah dengan gangguan mental sebagai akibat dari sekolah-sekolah yang ditutup, perhubungan yang terhad dengan aktiviti ko-kurikulum dan masa bersama rakan-rakan.

 "Juga sebilangan warga yang terpaksa dihadapkan dengan gejala penderaan di rumah dan tekanan akibat terkurung," katanya dalam satu kenyataan sempena Hari Kesihatan Mental pada hari ini.

 Sehubungan itu, Datuk Seri Anwar menyarankan agar Kerajaan Perikatan Nasional memperuntukkan sejumlah dana yang munasabah bagi membendung gejala tersebut daripada terus memburuk.

 "Dalam situasi ekonomi yang meruncing masa kini, kerajaan seharusnya bekerja untuk memastikan dana yang munasabah diperuntukkan dalam membendung gejala ini.

 "Pendanaan yang cukup mesti diperuntukkan dalam mendukung mereka yang terkesan dengan masalah mental, termasuk mereka yang di barisan hadapan.

 "Jangan kita pinggirkan mereka yang terdedah pada gejala ini, dan stigma mesti ditangani sebaiknya. Mereka tidak harus berasa sunyi. Malah kita mesti tingkatkan semangat kebersamaan dalam mendukung antara satu dengan yang lain dalam suasana krisis," katanya lagi.

 Hari Kesihatan Mental Sedunia 2020 disambut pada hari ini. Kempen mengenakan reben hijau dilakukan sebagai simbol kesihatan mental antarabangsa, selain sebagai tanda sokongan bagi kesedaran dan penyebab kesihatan mental serta membantu membina solidariti untuk komuniti itu.

 

Covid 19: Kluster Jalan Pantai disaring, warga tiada rumah dibantu

 


Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil (gambar, kanan) pagi tadi meninjau proses saringan Covid 19 ke atas Kluster Jalan Pantai yang melibatkan warga setempat termasuk para pelajar dan guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Bangsar.

 Katanya, beliau berpuas hati dengan langkah pencegahan yang diambil dengan menutup SK Bangsar pada 9 hingga 16 Oktober bagi proses saringan, siasatan dan sanitasi.

 "Pada masa sama, saya difahamkan pihak Pejabat Kesihatan Lembah Pantai telah melakukan saringan dan sanitasi di salah satu kawasan yang terlibat dengan Kluster Jalan Pantai. Demi menjaga privasi, saya tidak menamakan lokasi tersebut.

 "Saya telah melawat lokasi tersebut, dan telah berhubung dengan beberapa pihak termasuk PDRM, Pejabat Kesihatan, Jabatan Kebajikan Masyarakat, dan DBKL untuk menanyakan status bantuan makanan kerana ramai yang disaring dan dikuarantin.

 "Saya difahamkan Majlis Keselamatan Negeri telah mengeluarkan arahan penghantaran makanan. Saya juga mohon Pejabat Kesihatan pertimbang sanitasi tambahan seperti yang dipohon penduduk," katanya dalam satu kenyataan.

 Selain itu, Fahmi turut bertemu seorang penduduk yang tidak mempunyai kediaman tetapi dipakaikan gelang pink. Beliau berbincang dengan Pejabat Kesihatan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk penempatan sementara individu berkenaan.

 "Saya difahamkan terdapat seorang pakcik yang tinggal di bawah blok tersebut yang tidak mempunyai rumah tetapi telah disaring dan dipakaikan gelang pink.

 "Setelah berbincang dengan beberapa pihak termasuk Pejabat Kesihatan dan DBKL, saya telah memohon beberapa tindakan dipertimbang dan menunggu keputusan pihak berwajib," katanya.

 Justeru, Fahmi menyeru kepada semua warga Lembah Pantai supaya terus mematuhi semua SOP termasuk penjarakan fizikal, pemakaian pelitup muka, tidak bersentuhan atau bersalaman dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa.

 

"Saya doakan warga Lembah Pantai dan juga para barisan hadapan yang terlibat dalam Kluster Jalan Pantai sentiasa dilindungi dan selamat dari Covid-19," katanya lagi.

 

UMNO NAK TANDING SENDIRIAN

 


Ertinya UMNO sedia tawan semula Kelantan, Terenggu dan Kedah dari PAS. Good job Zahid. Tiada masalah untuk UMNO tawan semula Terenggu, Kedah & Kelantan. Hanya perlukan sedikit sahaja ‘sentuhan berbisa’.Sentuhan berbisa tu apa dia? Lu pikiq le sendiri.

Betullllll. Semakin banyak penjuru, semakin untungkan UMNO & BN. BN wajib kena lawan PAS & PN serentak dengan PH, Pejuang, Warisan dan lain-lain parti pembangkang. Halangan terbesar kepada UMNO & BN hanya 1 sahaja di kacamata rakyat iaitu kleptokrasi masih kuasai UMNO & BN.

Agak-agak senjata apa PAS mau guna dalam PRU 15? Hudud? RUU355? Haramkan judi, arak, premis-premis mksiat? Sekolah vernakular? Takfiri? Negara Berkebajikan? Smua tu x laku lagi sebab ternyata PAS parti munafik. Lidah berbeza ketika bergelar pembangkang dan ketika bergelar krajaan. Pengundi-pengundi setia PAS dah x takut lagi undi BN dan lain-lain parti selain PAS sebab PAS ajar dah lama iaitu x lagi jadi kafir/fasik & x dihumban ke neraka dengan sebab x pangkah PAS.



SPEKULASI KERAJAAN ANWAR TANPA DAP?


INI MEMAMG SPEKULASI PUAK UMNO. TAPI KITA AKAN LIHAT APA YG TERJADI. MEREKA INI MASIH BERCAKAP SOAL PARTI BUKAN INDIVIDU (MP) DARI PARTI ITU. MANA DIA TAHU YG INDIVIDU2 ITU TIDAK MAHU BEKERJASAMA DGN DAP??

***********************

Kerajaan baru Anwar tanpa pemimpin DAP dalam Kabinet?

ANALISIS Oleh BORHAN AHMAD 

October 10, 2020

Kerajaan baru yang bakal dibentuk selepas 13 Oktober ini besar kemungkinan tanpa DAP menyertai Kabinet walaupun menyokong usaha yang dibuat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Ini kerana DAP tidak senang untuk bekerjasama dengan Umno manakala Umno pula tidak mahu bersama-sama kerajaan yang di dalamnya ada pemimpin DAP.

Kerajaan baru Anwar tanpa pemimpin DAP dalam Kabinet?

Inilah rumusan yang boleh diambil dengan apa yang berlaku sekarang menjelang tiga hari Anwar menghadap Yang Dipertuan Agong 13 Oktober ini.

Menurut orang kanan Datuk Seri Najib Razak LOKMAN NOOR ADAM, pemimpin yang banyak mempengaruhi sikap Umno sekarang, Umno memang sah tidak boleh lagi bekerjasama dengan Bersatu.

“Akar umbi Umno juga tidak boleh bersama dengan DAP,” kata Datuk Lokman Noor Adam dalam siri facebook live beliau.

Namun, katanya, Anwar boleh meredakan keadaan jika DAP tidak berada dalam Kabinet yang akan dibentuk Anwar nanti.

“Anwar kata dia ada 122 kerusi. Jika dia dapat tarik 19 MP Umno, dia kena mengekalkan 42 DAP dalam kerajaan tersebut.

“Kalau dia nak redakan keadaan, dia boleh minta DAP tidak berada dalam kerajaan. Itu akan kemungkinan besar meredakan keadaan,” kata Lokman, bekas Pengarah Komunikasi Kementerian Kewangan ketika Najib adalah menterinya.

Kabinet itu nanti, kata Lokman, mungkin ada orang PKR, ada orang Umno, AMANAH tetapi tidak ada orang DAP.

Sebelum ini, Setiausaha Agong DAP, LIm Guan Eng berkata, DAP sukar untuk bekerjasama dengan Najib atau presiden Umno sekarang Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Kita lawan Umno, Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) kerana kita tak boleh terima dasar memecahbelahkan rakyat.

“Saya tegaskan di sini bahawa DAP tidak akan kerjasama dengan Umno di bawah pimpinan Zahid dan juga Najib,” katanya ketika berucap dalam ceramahnya di Kota Kinabalu, dua hari selepas Anwar mengumumkan mempunyai sokongan kukuh untuk membentuk kerajaan baru.

Isu bekerjasama dengan Umno menjadi isu pokok dalam pembentukan kerajaan baru yang diumumkan Anwar itu.

DAP dan AMANAH dalam kenyataan mereka sebaik sahaja Anwar mengumumkan beliau mempunyai sokongan itu berkata, mereka akan akan menyokong Anwar.

Namun selepas itu berbangkit, dari manakah sokongan ‘yang kuat’ yang diumumkan Anwar itu.

Presiden Umno, Ahmad Zahid mengumumkan Umno tidak akan menghalang mana-mana ahli parlimen Umno yang mahu menyokong usaha Anwar itu.

Penyokong Anwar pula berkata, kerjasama yang dibuat Anwar adalah dengan individu MP Umno tidak termasuk Najib dan Zahid.



SEHINGGA KINI 30 POSTING TELAH DISIARKAN

 

Terima kasih kerana melayari WRLR.

Sehingga kini 30 posting telah disiarkan . Lagi berita akan menyusul kemudian.

Sila tekan  > untuk membaca berita awal pagi.

TERIMA KASIH

BEBASKAN MEDIA




MENJELANG HARI MENGADAP AGONG, ANWAR SERU SEMUA KEKAL TENANG.

 

Hari ini (semalam) Presiden KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan menerusi Zoom dengan ahli Majlis Pimpinan Pusat serta wakil-wakil rakyat KEADILAN.

Presiden menekankan beberapa perkara penting yang perlu diingat untuk KEADILAN terus bergerak ke hadapan, termasuk keperluan meningkatkan usaha kami untuk terus berkhidmat kepada rakyat Malaysia.

Anwar memberi penekanan kepada jurucakap Parlimen KEADILAN tentang keperluan sentiasa bekerja keras di portfolio masing-masing, tidak kiralah di dalam atau di luar Parlimen.

Mereka tidak boleh berfungsi hanya untuk menyatakan pendirian parti semata-mata, tetapi perlu bertindak sebagai penjaga kepentingan awam mengikut portfolio masing-masing.

Penting untuk mereka bekerja secara aktif dan sering berinteraksi dengan pihak berkepentingan dalam menghadapi cabaran berkaitan dengan sektor yang berada di bawah portfolio mereka.

Hanya dengan mendengarkan rintihan rakyat kita dapat mengenal pasti cara untuk membantu negara kita pulih dan makmur. Beliau menggesa semua anggota KEADILAN untuk terus berkhidmat dan membantu masyarakat setempat semasa berlakunya wabak Covid-19.

Anwar memberi penekanan khusus kepada Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan agar bekerja keras tangani cabaran rakyat di negeri-negeri tersebut akibat wabak Covid.

Walaupun pelbagai SOP yang berkaitan dengan kesihatan perlu dipatuhi, kita harus tetap membantu rakyat Malaysia, terutama anggota masyarakat kita yang paling berisiko.

Akhir sekali, Anwar memberi penerangan mengenai situasi terkini, termasuk majlis mengadap beliau dengan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada minggu hadapan.

Anwar meminta kami untuk menyeru semua rakyat Malaysia supaya kekal tenang dan terus mendoakan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan negara kita.

DATO SERI SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL

SETIAUSAHA AGUNG

PARTI KEADILAN RAKYAT

09/10/2020.

Pembelajaran atas talian: Kerajaan perlu teliti semula kebajikan pelajar

 

Aliya Ashiqin 

(Setiausaha Publisiti Pemuda Sosialis DAP Damansara)

Berikutan kadar peningkatan kes dan dalam usaha untuk membendung penularan wabak Covid-19, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) telah mengeluarkan arahan untuk menangguhkan pendaftaran kemasukkan pelajar-pelajar ke universiti awam secara fizikal.

Walau bagaimanapun, tatacara pengurusan kaedah pembelajaran pelajar terus menjadi teka-teki jika penularan wabak ini akan terus meningkat dan keputusan untuk pembelajaran atas talian merupakan satu-satunya pilihan yang ada.

Maka, pihak kerajaan khususnya KPT harus meneliti semula serta  memperhalusi kebajikan pelajar-pelajar terutama daripada golongan berpendapatan rendah, B40. 

Isu utama yang perlu menjadi keutamaan KPT ialah berkenaan ketiadaan komputer dan capaian internet yang terhad merupakan kekangan utama pelajar-pelajar untuk belajar atas talian.

Kebanyakan pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah dan ibu bapa yang terkesan berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP) – tidak mempunyai wang untuk membelikan anak-anak mereka komputer.

Oleh itu, mereka hanya menggunakan telefon pintar untuk menjalankan pembelajaran di atas talian. Akan tetapi, penggunaan telefon pintar untuk tujuan pembelajaran adalah terbatas.

Mereka tidak dapat menumpukan perhatian di dalam pembelajaran atas talian dan menyiapkan tugasan “assignment” kerana fungsinya yang terhad dan saiz yang kecil.

Pelajar-pelajar yang tidak memiliki komputer riba dan mengambil jurusan kejuruteraan dan perisian IT (IT software) merupakan golongan yang paling terkesan.

Kesukaran pencapaian internet merupakan faktor ketua yang akan menjadi kegagalan pembelajaran atas talian. Lebih membimbangkan lagi, apabila pelajar-pelajar yang tinggal di luar bandar dan kawasan pendalaman serta mempunyai akses internet yang terhad terpaksa berulang alik ke bandar untuk menjalani pembelajaran atas talian.

Secara puratanya, kawasan pendalaman merupakan kawasan yang tidak mempunyai infrastruktur yang lengkap seperti kemudahan jalan raya yang baik.

Maka, kos perjalanan juga akan bertambah dan juga menjadi punca pelajar tidak hadir ke kelas atas talian. Oleh itu, kerajaan perlu memperhalus dan mengkaji semula kaedah untuk melaksanakan pembelajaran atas talian agar pelajar-pelajar tidak ketinggalan dan dapat menyempurnakan pembelajaran mereka dengan baik. 

Antara kaedah yang boleh kerajaan meneliti adalah seperti pemberian subsidi dan insentif kepada golongan bersasar.

Contoh, pemberian subsidi pembelian komputer kepada pelajar yang tergolong dalam kumpulan sasar B40 dan golongan miskin baru seperti ibu bapa yang hilang pekerjaan berikutan PKP.

Pihak kerajaan juga boleh memperkenalkan cukai rebat atau pelepasan cukai untuk syarikat atau individu yang membelikan komputer riba kepada pelajar-pelajar ini.

Kedua, pihak kerajaan memberi galakkan kepada syarikat baiki komputer untuk membaiki laptop pelajar-pelajar B40 yang rosak.

Secara tidak langsung, hal ini boleh membantu merancakkan industri dan pasaran perkakasan komputer dan menyumbang kepada pertumbahan ekonomi tempatan. 

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) harus bekerjasama dengan syarikat telekomunikasi di Malaysia untuk membekalkan pencapaian Internet kepada kawasan luar bandar dan memberi pelan data mudah alih secara percuma atau bekalan internet berkala khas kepada pelajar semasa tempoh pembelajaran iaitu pada jam lapan pagi sehingga enam petang.

Kemudahan infrastruktur capaian internet dan bekalan komputer yang boleh dipasang di pusat komuniti setempat seperti balai raya untuk memudahkan pelajar-pelajar yang di kawasan luar bandar menggunakan kemudahan internet agar mereka boleh mengikuti pembelajaran atas talian dan menyiapkan tugasan “assignment”.

Akhir sekali, kerajaan juga boleh mempertimbang semula untuk membenarkan kemasukan pelajar-pelajar yang tidak berkemampuan untuk menetap di kampus agar mereka boleh menggunakan kemudahan komputer dan Internet yang disediakan oleh pihak universiti. 

Seiiring dengan Sustainable Development Goals Ke-Empat iaitu memastikan keterangkuman dan kesaksamaan untuk mendapatkan pendidikan yang berkualiti dan menyediakan peluang pembelajaran sepanjang hayat untuk semua lapisan masyarakat, pihak kerajaan perlu memberi peluang sama rata kepada semua pelajar termasuklah golongan miskin bandar dan luar bandar dalam mendapatkan akses dan pendekatan pendidikan bersepadu terutama di dalam era digital dimana kemudahan komputer riba dan Internet merupakan keperluan bagi pelajar-pelajar ini bagi melaksanakan pembelajaran atas talian. 

RAI SOKONGAN WAKIL RAKYAT UMNO, SELAMATKAN RAKYAT – AMK


TUNGGU HASIL PERTEMUAN ANWAR – AGONG DENGAN TENANG


Lebih banyak PKPD dijangka dilaksana - Pakar

 

Lebih banyak PKPD dijangka dilaksana - Pakar

Hasimi Muhamad
Lebih banyak PKPD dijangka dilaksana - Pakar
Enam lokaliti di Semporna dan satu lokaliti di Kunak Sabah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) bermula 11 Oktober sehingga 24 Oktober - Gambar BERNAMA
KUALA LUMPUR: Kemungkinan lebih banyak Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) akan dikenakan terutamanya di kawasan-kawasan yang berada di zon merah.
Pakar Dasar Kesihatan Awam, Dr Khor Swee Kheng berkata, langkah itu penting kerana ia sudah terbukti mampu memutuskan rantaian COVID-19.
Selain itu, jelas beliau, pelaksanaan PKPD disifatkan sebagai langkah tepat dalam menjamin keseimbangan menjaga kesihatan dan kelestarian ekonomi negara.
“Kita rakyat Malaysia haruslah menjangkakan lebih banyak kawasan PKPD akan dilaksanakan di seluruh negara.
“Mungkin kita memerlukan lebih banyak PKPD dalam masa akan datang kerana ia merupakan satu keseimbangan PKP bersatu negara di seluruh Malaysia dan PKP yang lebih bersasar.
“Selain itu, selepas 10 bulan melawan COVID-19, Kementerian Kesihatan (KKM), pasukan epidemiologi dan pasukan kesihatan awam mampu dan mempunyai kebolehan serta keupayaan untuk lebih tepat dan bersasar menentukan kawasan mana yang lebih bahaya dan berisiko tinggi. Jadi kita boleh melaksanakan PKPD di kawasan-kawasan tersebut,” katanya dalam temu bual menerusi Skype, pada Sabtu.
Mengulas mengenai pelaksanaan PKPD terbaharu di tujuh lokaliti, Dr Khor berpendapat, kerajaan dan kementerian terlibat harus menambah baik teknologi bagi memastikan penyaluran maklumat yang lebih cepat kepada rakyat.
BACA: Tujuh lokaliti di Sabah, kawasan Penjara Pokok Sena dikenakan PKPD
Selain itu, ujar beliau, data secara lebih tepat dan menyeluruh juga mampu membantu rakyat menganalisa dan memahami situasi semasa pandemik dengan lebih berkesan.
“Saya mencadangkan beberapa cadangan; pertama untuk meneruskan sidang media yang dilakukan oleh KKM kerana sidang media tersebut amatlah penting untuk memberikan data-data yang dikemaskini, tepat dan boleh diyakini oleh seluruh rakyat Malaysia.Ini merupakan salah satu kejayaan KKM.
"Antara cadangan lain juga ialah untuk menambahbaik aplikasi MySejahtera. Aplikasi MySejahtera ini kalau kita tengok di negara-negara lain boleh menjadi aplikasi yang sangat berpengaruh untuk memberikan maklumat yang terkini, tepat dan lebih relevan kepada rakyat Malaysia,” katanya.
Dalam perkembangan sama, Dr Khor menzahirkan keyakinan bahawa kerajaan menerusi KKM mampu mengharungi gelombang ketiga pandemik COVID-19.
Bagaimanapun, beliau menyeru agar semua pihak termasuk rakyat dan agensi-agensi berkaitan berganding bahu memberikan kerjasama kepada KKM dalam memastikan usaha melawan COVID-19 berjaya.
Setakat semalam, sebanyak 354 lagi kes baharu COVID-19 direkodkan di negara ini, menjadikan jumlah kumulatif kes adalah sebanyak 14,722 kes.
Selain itu, sebanyak enam kematian berkaitan COVID0-19 dicatatkan, menyaksikan jumlah kematian meningkat kepada152 kes iaitu bersamaan 1.03 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

OWHHH...ADA UMAT MELAYU DAN ISLE DI PENANG

 

Pulau Pinang salur peruntukan RM3.03 juta untuk institusi pendidikan Islam

Kerajaan Negeri Pulau Pinang meyalurkan peruntukan sebanyak RM3.03 juta kepada seluruh institusi pendidikan Islam negeri ini pada tahun 2020, kata Timbalan Ketua Menteri 1, Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abd Rahman. 

Jelas Zakiyuddin, peruntukan tersebut mencatatkan penambahan sebanyak RM500,000 berbanding tahun lalu. 

Katanya, penambahan tersebut membuktikan kerajaan negeri sememangnya komited dan prihatin terhadap perkembangan pendidikan Islam di negeri ini. 

“Program bantuan kepada sekolah-sekolah agama rakyat atau SAR telah mula dipetkenalkan oleh kerajaan negeri sejak tahun 2009 lagi.

“Bermula pada tahun tersebut jumlah bantuan kepada institusi pendidikan Islam Pulau Pinang berjumlah sebanyak RM1. 78 juta setahun dan jumlah tersebut meningkat kepada RM2.48 juta pada tahun 2019 dengan pertambahan sejumlah RM700 ribu.

“Sebelum tahun 2009 tiada peruntukkan yang telah disediakan.Manakala jumlah keseluruhan institusi pendidikan Islam yang menerima peruntukkan kerajaan negeri tersebut berjumlah sebanyak 331 buah,” katanya. 

Antara institusi pendidikan Islam Pulau Pinang yang menerima peruntukkan tersebut ialah Sekolah Menengah Agama Rakyat, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Sekolah Rendah Agama Rakyat Sepenuh Masa, Maahad Tahfiz, Sekolah Agama Rakyat Kafa Integrasi, Tadika Islam, Pondok dan Kafa Tulen.




Rakyat tak mahu lihat ‘sindrom antara dua darjat’


Rakyat tidak mahu melihat sindrom ‘antara dua darjat’ seperti kes Menteri Perikatan Nasional (PN), Datuk Dr Khairuddin Aman Razali yang dikenakan ‘denda manja’ RM1,000 kerana tidak melakukan kuarantin kendiri di rumah selama 14 hari.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, ini sedangkan seorang makcik berumur 72 tahun dihadapkan ke mahkamah dan didenda RM8,000 serta penjara sehari.

“Timbul tanda tanya kenyataan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa beliau tidak perlu memakai gelang pengawasan kerana hanya menjalani kuarantin kendiri di rumah selama 14 hari.

“Ini kerana dalam keadaan serupa, rakyat biasa perlu pakai gelang pengawasan berwarna putih sebagai langkah keselamatan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19,” katanya di laman Facebook hari ini.

Muhyiddin pada sidang media Perutusan Khas Situasi Semasa Covid-19 Selasa lalu berkata, tiada istilah dwi-standard (double standard) diamalkan dalam arahan kuarantin di rumah seperti ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Susulan kenyataan itu, nama Khairuddin dikatakan menjadi sebutan ramai ekoran kes melanggar perintah kuarantin kendiri selepas kembali dari kunjungannya ke Turki pada Julai lalu.

Sementara itu, Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya dilaporkan sebagai berkata, Perdana Menteri tidak perlu memakai gelang pengawasan kerana hanya menjalani kuarantin kendiri dan kenyataan tersebut menambah, ia adalah atas nasihat KKM.

Dalam pada itu, Guan Eng berkata, beliau juga di antara rakyat biasa yang diwajibkan memakai gelang pengawasan berwarna putih kerana menjalani kuarantin kendiri di rumah selama 14 hari mulai 26 September.

“Sebaik saya pulang dari Sabah pada 26 September 2020, saya telah menjalani ujian COVID-19 pada 27 September dan 2 Oktober 2020. Kedua-dua keputusan ujian adalah negatif. Akan tetapi saya masih diperlukan memakai gelang pengawasan berwarna putih sehingga tamat kuarantin kendiri di rumah,” katanya.