VIDEO TANGKAPAN POLIS DAN KAWASAN PERHIMPUNANGAMBAR BERSIH 2.0KEADAAN LENGGANG DI JALAN TUNKU ABDUL RAHMAN.MALAHAN LOKASI TERKENAL DI MASJID KAMPUNG BARU JUGA DI KAWAL KETAT.KETIKA INI SEMUA JALAN,DISEKAT,TEMPAT UTAMA MASJID NEGARA, MASJID JAMEK DAN JUGA SOGO DIKAWAL RAPI SEOLAH-OLAH DALAM KEADAAN DARURAT.

KETIKA INI SESIAPA SAHAJA YANG MENGALAS BEG AKAN DI PERIKSA DAN DITAHAN.JAM 12 TGHARI DI PERSEKITARAN MASJID JAMEK..SEBAHAGIAN ANAK MUDA MULA MEMENUHIKAWASAN SEKITAR DAN BERSAMA JUGA DENGAN PIHAK BERKUASA.RAMAI MULA BERKUMPUL DAN KEHADIRAN DR HATTA RAMLI MULA BERUCAP DAN PIHAK FRU BERSIAP SEDIA.


KUMPULAN DARI MASJID JAMEK KEMUDIANNYA BERGERAK KE DATARAN MAYBANK DN PUDURAYA
30 MINIT KEMUDIAN..KEHADIRAN REFORMASIS BERSIH DARI JALAN PUDU DAN JUGA DARI PETALING STREET YANG TIDAK DI JADIKAN LOKASI UTAMA PIHAK BERKUASA MENJADIKAN KEADAAN HAMPIR 40 RIBU ORANG KETIKA INI
GABUNGAN DARI JALAN PUDU (KIRI) DAN PETALING STREET MEMENUHI DTARAN MAYBANK PUDURAYA.SIAPA KATA HANYA ORANG MELAYU ANG HADIR..GOLONGAN ANAK MUDA KAUM TIONGHUA JUGA HADIR.

GAMBAR-GAMBAR YANG DIAMBIL DARI BERBAGAI SUDUT BERBEZA

KIRI( KEHADIRAN DARI JALAN PUDU..KANAN DARI PETALING STREET

SELEPAS MEMANCUTKAN AIR KIMIA...PIHAK BERKUASA MULA MENEMBAK GAS PEMEDIH MATA KE ARAH ORANG RAMAI...
SEBAHAGIAN DARI 70 WANITA YANG DIKHABARKAN DITAHAN...MEREKA BUKAN PENDATANG..MEREKA JUGA BUKAN PENAGIH..TETAPI MEREKA ADALAH WIRA BERSIH 2.0


SEBAHAGAIAN REFORMIS BERSIH YANG DI TAHAN MEREKA ADALAH PEJUANG RAKYAT YANG BERANI.BERKORBAN UNTUK PENGHARGAAN DIRI.SELAIN DI PUDURAYA TERDAPAT REFORMIS YANG BERKUMPUL DI KLCC.
JAM 400-500 PETANG PIHAK BERKUASA MULA BERGEGAS KE KLCC...SETELAH DI BERI AMARAN DAN MAHU BERTINDAK..SEBAHAGIAN BESAR BERGERAK DISEPANJANG JALAN UNTUK PULANG SETELAH MENDAPAT MAKLUMAT AGAR BERSURAI DENGAN AMAN DAN TUNGGU ARAHAN SELNJUTNYA.

ADAKAH INI HANYA 6 RIBU ORANG

UMNO AKAN DIBENCI

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tindakan keras pihak berkuasa ke atas penyokong gerakan Bersih 2.0, termasuk menahan pemimpin-pemimpin politik Pakatan Rakyat, hanya akan menambah kebencian rakyat terhadap Umno. “Saya tegas untuk menyatakan bahawa tindakan yang dilakukan ini hanya akan menambah kebencian rakyat terhadap Umno,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan dari Mekah petang ini.

Beliau berkata sekalipun yang bertindak ialah polis, tetapi semua pihak mengetahui bahawa alat kawalan jauhnya dipegang oleh Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan yang juga merupakan Presiden Umno.

“Padahal, apa masalahnya dengan berhimpun?” kata beliau.

Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyoal “bukankah Presiden Umno baru saja mengumpulkan sejuta belia beberapa minggu yang lalu tanpa ada sedikitpun halangan?”

“Sejuta belia yang dikhabarkan hadir dengan penuh layanan mesra oleh pihak berkuasa tiba-tiba hari ini hanya untuk mengumpulkan 300,000 orang dibalas dengan gari dan semburan gas?

“Bukankah orang yang sama juga pernah menjanjikan bahawa himpunan akan dibenarkan jika dibuat dalam stadium bahkan diberikan keizinan untuk ‘melalak sampai pagi’?” kata beliau lagi.

Justeru kata Nik Aziz, beliau yakin apa yang berlaku pada hari ini hanya akan menaikkan kemarahan rakyat kepada Umno.

“Buatlah setakat mana yang boleh dibuat, sesungguhnya kezaliman yang boleh dilakukan ini hanya setakat kehidupan di dunia sahaja.

“Di akhirat, setiap tangan yang digari, tubuh yang disakiti dan maruah yang dicalari akan dituntut bayar di hadapan Allah s.w.t.,” katanya.

Nik Aziz menambah, “kepada mereka yang dizalimi hari ini, jangan lupa menuntut balasannya di hadapan Allah s.w.t. nanti.

“Umno barangkali tidak tahu bahawa orang yang dizalimi mempunyai senjata yang ampuh iaitu doa,” kata Nik Aziz lagi.

Dalam kenyataannya, Nik Aziz juga berkata hatinya cukup remuk apabila mendengar pemimpin-pemimpin tertinggi PAS dan Pakatan Rakyat ditangkap oleh polis kerana menyertai Bersih 2.0.

“Hati saya cukup remuk mendengar nasib yang sedang dihadapi oleh sahabat-sahabat pimpinan pada saat ini.

“Saya menuntut agar dibebaskan segera pimpinan-pimpinan yang ditangkap oleh polis. Jangan menyangka gari dan peluru boleh menakutkan semua orang,” katanya.

Empat pemimpin tertinggi PAS ditahan sejak tengah hari tadi.

Mereka ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalannya Mohamad Sabu dan dua naib presiden iaitu Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar.

(function() { var d = document, w = window; w

MEMANG LAH NAIK ANGIN JIKA KERAJAAN GAGAL

  memanglah pembangkang naik angin di parlimen tadi. Titah YDPA 18 Jun buka parlimen CEPAT utk mp2 BAHAS ORDINAN DARURAT & PPN Tak s...