#AWANI745 15 Julai 2021

Serah Memorandum ke AGONG, Mahiaddin Letak Jawatan Atau Rakyat Putihkan ...

Ahmad Said persoal kerajaan Pas Terengganu, bila nak tetapkan tarikh DUN bersidang

 


Ahmad Said persoal kerajaan Pas Terengganu, bila nak tetapkan tarikh DUN bersidang

Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu didesak bersidang segera bagi membincangkan dan menangani isu-isu berkaitan Covid-19 di samping usaha pemulihan ekonomi.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Ahmad Said berkata, tindakan melengah-lengahkan perkara itu akan menyebabkan rakyat terus terhimpit dalam pelbagai masalah.

“Banyak negeri sudah menetapkan tarikh DUN bersidang, tetapi kenapa Terengganu masih berdiam dan setakat ini tiada apa-apa maklumat mengenainya.

“Setahu saya semua wakil rakyat sudah divaksin, jadi apa yang menyebabkan DUN masih belum boleh dibuka? Ada banyak isu panas yang saya nak dibangkitkan,” katanya dalam sidang akhbar di kediamannya di sini hari ini.

Baru-baru ini, Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar menyatakan kesediaan untuk mengadakan sidang DUN dan pihaknya masih menunggu makluman Majlis Keselamatan Negara (MKN) di samping Kementerian Kesihatan berhubung kaedah terbaik pelaksanaannya.

Mahfuz Omar: GAGAL! UMNO, PPBM, PAS

MUHYIDDIN!! - Buktikan Sokongan DI PARLIMEN - Bukan Dalam KABINET

Umno dah tiada kaitan dengan PN, yang masih sokong tanggung akibat PRU-15 – Najib

 


Pelan Pemulihan Negara perlu dibentang, dibahas di Parlimen - KEADILAN

 Taklimat khas oleh Menteri Kewangan berkaitan Pelan Pemulihan Negara pagi tadi dengan mengudang wakil dari KEADILAN memberi kesempatan untuk para perwakilan menyampaikan pandangan parti kepada pemerintah.Menurut kenyataan dari wakil-wakil KEADILAN, mereka membariskan beberapa perkara penting yang perlu dilakukan supaya negara pulih daripada Covid 19, dan mengembalikan kehidupan rakyat seperti mana sebelum pandemik."Kami menegaskan sebarang dasar mengawal Covid mestilah berasaskan sains perubatan dan data, kerajaan adil kepada semua pihak dan kerajaan wajib telus serta bertanggungjawab dalam perbelanjaan dalam waktu pandemik"Kami juga membentangkan beberapa perkara termasuk perlunya meningkatkan bantuan kepada hospital dan sistem kesihatan awam sedia ada, menggembleng tenaga dan kerjasama semua pihak dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), menerbitkan data yang lebih terperinci, menyelamatkan pekerja dan pekerjaan, menambah bantuan untuk rakyat segera serta memastikan Parlimen memainkan peranan utama dalam usaha memulihkan negara," kata kenyataan tersebut.Bagaimanapun menurut mereka lagi, butir-butir pelan pemulihan dan pelaksanaannya mestilah dibentang dan dibahas di Parlimen bagi memastikan ia berjalan dengan baik dan sempurna."Oleh itu, KEADILAN mengambil pendirian tegas bahawa Pelan Pemulihan Negara ini mesti dibentang, dibahas dan diputuskan Ahli-ahli Parlimen dalam sidang khas Parlimen yang bermula 26 Julai akan datang."KEADILAN juga berpandangan satu Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen perlu diwujudkan bagi memantau dan menyemak imbang pelaksanaan pelan tersebut," kata mereka lagi.Kenyataan bersama itu dikeluarkan oleh Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil, Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Ahli Parlimen Subang Wong Chen.Selesa di luar negara: Nazri Aziz tidak simpati ketika rakyat derita harungi Covid 19?

 


Sikap Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz yang 'bersenang-senang' di Perancis ketika rakyat di kawasannya menderita bergelut pandemik Covid 19 mendapat kecaman banyak pihak.

Bagi Naib Ketua Cabang KEADILAN Padang Rengas, Muhammad Kamil Abdul Munim, sikap tidak sensitif Nazri itu amat menghampakan penduduk di kawasannya yang menghadapi pelbagai kesukaran meneruskan kehidupan harian dalam penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan.

"Adalah sesuatu yang amat mendukacitakan melihat gelagat wakil rakyat tidak sensitif dengan keadaan semasa tatkala rakyat sedang bergelut untuk meneruskan kehidupan

"Sewaktu negara berhadapan krisis melawan pandemik dengan pelbagai masalah berkaitan bantuan asas, pengangguran, kos sara hidup, capaian internet untuk pembelajaran atas talian, masalah kekurangan peranti dan sebagainya, wakil rakyat ini telah memilih untuk meninggalkan rakyatnya yang sedang menderita terutama di kawasan Padang Rengas.

"Ketika mana kes jangkitan harian dan kematian akibat Covid 19 terus mencatatkan angka yang tinggi, adalah wajar bagi seorang wakil rakyat yang dipilih menunjukkan sikap lebih merendah diri dengan menangguhkan sebarang aktiviti dikategorikan sebagai 'non-essential' dan menumpukan perhatian terhadap kelompok masyarakat terkesan dan tidak bernasib baik, terutama di kawasan yang diwakili beliau," katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Kamil lagi, pemimpin berjiwa rakyat perlu turun ke lapangan untuk melihat keadaan sebenar kesusahan hidup di kawasan masing-masing, sama ada dibandar mahu pun luar bandar.

Tanpa pemimpin turun padang, katanya, usaha untuk memulihkan kawasan akan mengalami hambatan dan pihak yang sewajarnya dibantu tidak mendapat bantuan.

"Keadaan sekarang menuntut pemimpin-pemimpin turun melihat sendiri permasalahan dan derita yang dialami rakyat sama ada di kawasan bandar mahu pun luar bandar.

"Negara kini berhadapan dengan krisis kepimpinan yang parah, usah pula kita menunjukkan sikap yang sombong dan angkuh," katanya lagi.

Nazri baru-baru ini menerima kecaman hebat netizen apabila gambar pengembaraan beliau bersama anak dan isteri di Perancis tular. Rata-rata warga maya marah kepada pemimpin yang sengaja memaparkan keselesaan hidup mereka di kala rakyat Malaysia dikurung, hilang mata pencarian dan bertarung menghadapi maut pada setiap hari.

Kerajaan pertimbang beri kelonggaran untuk penerima vaksin lengkap


PUTRAJAYA: Individu yang lengkap menerima dua dos vaksin Covid-19 akan dipertimbangkan diberi kelonggaran tertentu, termasuk makan di kedai dan melakukan rentas daerah atau negeri, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau meminta Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) membuat penilaian semula berhubung prosedur operasi standard (SOP) bagi mereka yang sudah menerima dua dos suntikan vaksin.

“Saya fikir sebahagian besar (rakyat) sudah dapat suntikan (vaksin Covid-19).

“Mutakhir sekali saya minta jawatankuasa pengurusan (JKJAV) menilai semula bagi mereka yang dapat vaksin dua suntikan supaya mereka akan diberikan kelonggaran, sama ada dari segi perjalanan atau pergi ke kedai atau makan di restoran.

“Ini petanda supaya kita nak tunjukkan sementara kita menguruskan Covid-19, maka kehidupan rakyat mungkin sedikit demi sedikit akan kembali seperti masa-masa yang lepas,” katanya kepada media selepas membuat tinjauan penyediaan Bakul Prihatin Negara di Dewan Perdana Nur, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Pada masa ini katanya, proses vaksinasi di bawah Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) berjalan mengikut jadual.

“Saya harap dalam tempoh beberapa hari ke hadapan, bulan ini dan bulan hadapan, pembekalan vaksin akan meningkat dan bertambah,” katanya.

Muhyiddin meminta semua pihak meletakkan keyakinan kepada kerajaan dalam mengurus pandemik Covid-19.

“Jadi bersabarlah, jangan kata kerajaan tak bagi tumpuan, tapi yakinlah dengan kerjasama pimpinan dalam kerajaan, swasta, rakyat dan NGO, kita boleh menang dalam menghadapi ‘peperangan’ ini,” katanya.

Malaysia mula melaksanakan PICK pada 24 Februari dan setakat ini sebanyak 12,647,558 dos vaksin telah diberikan menjadikan jumlah keseluruhan individu yang lengkap dua dos vaksin ialah 4,003,266 atau 12.3% daripada populasi rakyat.

RAKYAT BOLEH MEMBANTU DENGAN MENURUNKAN WAKIL RAKYAT/ADUN/MP/ YANG BODOH SEBEGINI

 

May be an image of 1 person and text that says "Bukan kerajaan gagal, sebaliknya rakyatlah yang gagal bantu kerajaan- Muslimat Pas July 14, 2021 1:09 pm"

NOR AZIMAH RAZALI


Nak bantu apa lagi?

Tak cukupkah rakyat keluar KWSP sendiri.

Tak cukupkah rakyat kurung diri sendiri.

Tak cukupkah rakyat tutup perniagaan sendiri.

Tak cukupkah rakyat menanggung rugi.

Tak cukupkah rakyat bantu sesama sendiri.

Tak cukupkah rakyat ramai yang mati.

Tak cukupkah rakyat ramai yang depresi.

Tak cukupkah rakyat ramai yang bunuh diri.

Apa lagi yang rakyat boleh bantu?

Rakyat cuma minta satu je.

Korang semua tolong letak jawatan. Boleh?

Kalo tak sakitkan hati rakyat tak boleh ker.. PLS STOP Talking WITHOUT BRAIN

 

MASYARAKAT LARI DARI AGAMA KERANA PAS | Ustaz Ridzwan Abu Bakar

NAK TUNGGU NEGARA JADI SEPERTI SOMALIA BARU INSAF?
Anda punca lambakan doktor, jangan lepas tangan, kerajaan diberitahu


Di Malaysia, terdapat kira-kira 71,000 doktor dengan lebih kurang 51,000 daripadanya adalah penjawat awam, manakala 23,000 lagi doktor kontrak.

PETALING JAYA: Kerajaan diminta bertanggungjawab ke atas “kekalutan” akibat keputusan dibuat 20 tahun lalu yang memberi lesen kepada terlalu banyak institusi pengajian tinggi perubatan, kata Pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Michael Jeyakumar Devaraj.

Katanya, agensi kawal selia memberi kelulusan kepada institusi ini tanpa melihat keperluan sebenar dan infrastruktur yang ada.

Akibatnya, bilangan siswazah melonjak di luar kawalan dan 45% daripada bilangan doktor di hospital awam kini terdiri daripada doktor kontrak, tambahnya.

Di Malaysia, terdapat kira-kira 71,000 doktor dengan lebih kurang 51,000 daripadanya adalah penjawat awam, manakala baki 23,000 lagi doktor kontrak. Terdapat 31 institusi pengajian perubatan di negara ini dengan 11 daripadanya merupakan institusi milik kerajaan.

“Ditambah lulusan asing yang pulang setiap tahun, kita ada kira-kira 5,000 hingga 6,000 orang yang memerlukan tempat untuk menjalani latihan,” kata Jeyakumar kepada FMT.

Beliau berkata, kelulusan bagi institusi pengajian perubatan diberikan tanpa mengambil kira bilangan hospital latihan atau sama ada kerajaan boleh menyerap semua graduan perubatan ke dalam perkhidmatan awam secara tetap.

Sebilangan besar institusi swasta katanya, diterajui bekas pegawai kanan kerajaan dan beliau mendakwa mereka menggunakan kaitan peribadi untuk mendapatkan kuota yang diingini memandangkan lebih ramai pelajar bermakna keuntungan yang lebih tinggi.

“Bayaran bagi kursus lima tahun adalah sekitar RM300,000 hingga RM700,000,” katanya.

Jeyakumar berkata, dengan langkah memberi lesen kepada institusi pengajian perubatan dan menyediakan tempat bagi hampir semua yang ingin belajar bidang perubatan, kerajaan meyakinkan pelajar dan ibu bapa bahawa doktor sememangnya diperlukan.

“Kini kira-kira 2,500 dalam kumpulan doktor kontrak pertama akan mencapai penggal lima tahun mereka. Selepas itu, lebih ramai doktor kontrak akan mula berkhidmat setiap tahun.

Ini “keserabutan” yang dicipta kerajaan sendiri, katanya sambil menambah, kerajaan tidak sepatutnya berlepas tangan sekarang.

Sebagai langkah segera untuk menyelesaikan kebuntuan ini, Jeyakumar menyarankan agar kontrak doktor ini dilanjutkan lima tahun lagi dan mereka dibenarkan mendaftar untuk kursus kepakaran dengan institusi pengajian perubatan swasta.

“Pada masa sama, kerajaan harus mengurangkan pengambilan pelajar perubatan baharu di universiti awam sebanyak 10%. Bagi institusi swasta, harus dikurangkan sebanyak 70%. Lagipun, institusi swasta telah memperoleh keuntungan,” katanya.

Beliau turut mencadangkan langkah jangka masa panjang, iaitu membina tambahan sebuah hospital awam di setiap bandar utama kerana ini akan mewujudkan kekosongan untuk doktor dan juga kakitangan para-perubatan yang menghadapi masalah mendapatkan pekerjaan sesuai dengan latihan mereka.

“Kita perlu lebih ramai doktor di klinik pesakit luar kerana tempoh menunggunya lama dengan doktor terpaksa merawat terlalu ramai pesakit,” katanya.

MAHIADDIN, LELAKI BERBAJU KOYAK DI TENGAH KHALAYAK….

 

Bagaimana marah dan bencinya rakyat kepada kerajaan PN sekarang ini adalah realiti yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa.

Di mana-mana, di alam nyata atau alam maya, itulah hakikat yang memenuhi atmosfera.

Di media sosial, dengan trend baru merakam ucapan dalam bentuk video, kebelakangan ini telah tampil semakin ramai rakyat biasa yang berani meluahkan rasa benci dan marah mereka, sementara dalam bentuk tulisan perkara itu sudah melumrah sejak sekian lama sebelumnya.

Ada yang meluahkannya dalam bentuk percakapan biasa, sindiran dan tidak kurang melalui lirik lagu yang disesuaikan dengan realiti kegagalan kerajaan.

Setiap hari – lelaki, wanita dan anak muda – ada saja yang berani memuatnaik video kemarahan mereka tentang kerajaan yang gagal dan menyusahkan rakyat ini.

Mereka yang berbuat demikian itu bukanlah wajah-wajah biasa yang memang diketahui selalu mengkritik kerajaan, tetapi merupakan profil-profil biasa yang tidak pernah menampil diri sebelum ini.

Apakah petanda semua ini?

Semua ini menandakan kemarahan dan kebencian rakyat sudah sampai ke tahap yang cukup parah dan terburuk pernah berlaku.

Kemarahan kelompok tertentu kepada kerajaan dan Perdana Menteri pada umumnya adalah perkara biasa, ia berlaku kepada semua kerajaan di dunia ini.

Ketika era Tun Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Badawi dan Najib Razak sebelum ini, mereka juga mengalaminya, namun apa yang berlaku kepada kerajaan PN dan Mahiaddin Md Yasin sekarang ini, ia ternampak amat luar biasa sekali.

Kegagalan Mahiaddin serta kerajaan dalam mengawal Covid19, mengurus ekonomi dan menjaga rakyat yang dalam kesusahan akibat pandemik itu benar-benar menberi tekanan dan tidak boleh diterima.

Tiada kerajaan dan Perdana Menteri yang seteruk ini dalam mengurus negara lantaran tumpuan Mahiaddin untuk mempertahankan kuasa ternampak begitu berlebih-lebihan berbanding menjaga rakyat yang merupakan pemegang taruh yang sebenar dan utama.

Dalam keadaan biasa, memang rakyat mempunyai kuasa yang terhad untuk menjatuhkan kerajaan, melainkan perlu menunggu pilihanraya setiap lima tahun sekali untuk berbuat demikian.

Hanya jika rakyat sudah berhati kering dan tidak tahan lagi menanggung kesengsaraan, barulah ketika itu ada potensi untuk kebangkitan rakyat digerakkan bagi perletakan jawatan ketua kerajaan.

Setakat sehari dua ini, hati rakyat negara kita rasanya belum sampai lagi ke tahap perlu melakukan seperti yang pernah berlaku di Indonesia, Thailand dan beberapa negara Timur Tengah beberapa tahun sebelum ini.

Tetapi, tahap kemarahan, kebencian dan keinginan menukar kerajaan dan Perdana Menteri barangkali lebih kurang sama saja kemahuannya.

Pilihan yang ditunggu kini ialah pilihanraya di mana di situlah nanti rakyat berhak menggunakan kuasa mereka sepenuhnya untuk menentukan siapa yang harus dijadikan kerajaan dan Perdana Menteri.

Melihat kepada penolakan dan kemarahan rakyat yang terus menaik tahapnya hari demi hari, apalagi setelah UMNO yang merupakan pemegang saham terbesar dalam kerajaan PN sudah pun mengumumkan menarik sokongan, harapan Mahiaddin memenangi pilihanraya akan datang dirasakan amat sukar sekali.

Mahiaddin kini di mata rakyat adalah Perdana Menteri yang tiada lagi sokongan majoriti atau seperti lelaki yang berpakaian koyak di tengah-tengah khalayak, tetapi terus berlagak bagai seorang selebriti.

Ya…hanya seseorang yang tiada lagi rasa malu dalam dirinya saja yang sanggup terus ke sana ke sini dengan pakaian koyak sambil merasakan dirinya adalah pujaan hati.

Lelaki dengan pakaian koyak, realitinya bukan pilihan untuk diraikan lagi.

 (ShahbudinHusin 15/07/2021)


Bentang PPN di Dewan Rakyat, biar wakil rakyat putuskan, kata Ahli Parlimen PKR

 


Shamsul Iskandar Mohd Akin; Fahmi Fadzil dan Wong Chen menghadiri sesi taklimat Pelan Pemulihan Negara bersama Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, hari ini.

PETALING JAYA: Pelan Pemulihan Negara (PPN) perlu dibentang, dibahas serta diputuskan oleh semua wakil rakyat di Parlimen yang akan bersidang semula bermula 26 Julai ini, kata kumpulan wakil rakyat PKR.

Mereka juga mencadangkan supaya satu Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen diwujudkan bertujuan memantau dan menyemak imbang pelaksanaan pelan terbabit.

Perkara itu dibangkitkan semasa pertemuan pemimpin PKR yang diwakili Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya, Shamsul Iskandar Mohd Akin; Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil dan Ahli Parlimen Subang, Wong Chen, ketika menghadiri sesi taklimat PPN bersama Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Pada masa sama, kami berpeluang menyampaikan pandangan Ahli Parlimen PKR berkenaan pelan berkenaan, iaitu pelan itu perlu berteraskan beberapa prinsip.

“Antaranya dasar dan langkah kerajaan mesti berasaskan sains perubatan dan data. Kerajaan mesti adil kepada semua pihak dan wajib telus dan bertanggungjawab dalam perbelanjaan sewaktu pandemik ini,” kata tiga Ahli Parlimen PKR itu menerusi kenyataan bersama.

Dalam pertemuan itu juga mereka turut membentangkan beberapa perkara, termasuk perlunya meningkatkan bantuan kepada hospital dan sistem kesihatan awam sedia ada.

“Ia termasuk menggembleng tenaga dan kerjasama semua pihak dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), menerbitkan data yang lebih terperinci, menyelamatkan pekerja dan pekerjaan, menambah bantuan kepada rakyat dengan segera dan memastikan Parlimen memainkan peranan utama dalam usaha memulihkan negara,” katanya.

Parlimen akan mula bersidang pada 26 Julai ini selama lima hari.

HAAA...PEJUANG MELAYU ISLE DOK KATA CINA DAP PELINGKUP TABUNG HAJI...

 RCI Tabung Haji : Mujahid ucap tahniah


RCI Tabung Haji : Mujahid ucap tahniah

1. Setelah 17 bulan PN berkuasa dan isu RCI Tabung Haji disensasikan, akhirnya TPM dari UMNO menyatakan bahawa kabinet setuju untuk menubuhkan RCI atau Suruhanjaya Di Raja tentang Tabung Haji. Syabas dan tahniah!

2. Sepanjang tempoh 22 bulan saya diberikan amanah menjaga TH di bawah JPM Agama, saya dan pasukan TH telah bertindak berpandukan atas laporan firma audit profesional yang disebut untuk menjayakan pelan penstrukturan semula di mana TH berada dalam keadaan tenat dari sudut kewangannya dan integritinya.

3. Dua perkara asas yang saya lakukan segera iaitu pertama, memastikan pengeluaran hibah (dividen) hendaklah mematuhi Akta TH (1995) yang telah dilanggar sejak 2014. Kedua ialah menutup jurang defisit antara Aset dan Liabiliti yang mengikut laporan audit 2017 adalah sebanyak RM 4 Bilion.

4. Pelan Penstrukturan Semula TH diperkenalkan secara telus dan mendapat kelulusan kabinet serta dijelaskan di dalam parlimen secara terbuka. Isu TH kembali hangat apabila PN berkuasa dan isu ‘jual aset orang Islam’ terus disensasikan walaupun kejayaan pelan penstrukturan TH diperakui oleh kerajaan hari ini.

5. Saya telah menjelaskan fakta dan angka dalam Debat Berani Semuka dengan mantan Pengerusi TH yang juga MP Baling terhadap fitnah liar yang ditujukan kepada TH semasa saya melaksanakan pelan penstrukturan semula. Debat anjuran Sinar itu disaksikan hampir sejuta orang secara live di talian.

6. Sejak awal lagi saya menyokong RCI dibuat tetapi anggotanya perlulah terdiri dari pakar yang berkelayakan. Saya juga heran kenapa Pelan Penstrukturan Semula tidak termasuk dalam terma rujukan RCI sedangkan pelan tersebut dirangka berpandukan kepada rumusan dapatan dari firma audit yang disebutkan.

Sekali lagi saya ingin menegaskan bahawa RCI Tabung Haji perlu telus dan profesional tanpa agenda politik di sebaliknya dan jika saya dipanggil untuk memberi keterangan, saya bersedia mendedahkan langkah dan tindakan yang kerajaan PH telah ambil untuk selamatkan TH termasuk laporan polis yang dibuat ke atas individu yang terlibat dalam penyelewengan dana TH.

Sekian,

Yb DS Dr Mujahid Yusof Rawa
Naib Presiden Parti AMANAH
Ahli Parlimen Parit Buntar

15 July 2021

POLITIK LENDIR DATANG LAGI


May be an image of 2 people and textMOHD MUKHLIS


"Allahu mustaan"

Baru tulis pasal dosa qazaf dan politik lendir, kini ia muncul kembali untuk merosakkan keharmonian masyarakat.

Saya hendak petik doa Sahabat Nabi Saad Abi Waqqas ketika di fitnah kepada mereka yang fitnahnya

Salah seorang sahabat yang dijamin masuk syurga iaitu Saad bin Abi Waqqas pernah berdoa kepada Allah SWT supaya menimpakan bala kepada Usamah bin Qatadah yang memfitnahnya: “Demi Allah, saya ingin berdoa meminta tiga perkara: ‘Ya Allah, jika hamba-Mu ini berbohong, bangun memfitnah kerana riyak dan inginkan nama, maka panjangkan umurnya, panjangkan kefakirannya dan dedahkan dia dengan bala bencana.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Moga mereka yang jadi perancang dan aktor dalam fitnah ini tergolong dalam mereka yang di doakan.

 

SATU LAGI BERITA SAMPAH SELEPAS KABINET SOKONG PMMay be an image of 2 people, people standing and text that says "Tun M jangka Azmin, Mukhriz bakal PM masa depan Mohammad Arif Nizam 14 July 2021"


KENAPA PERLU LAYAN MAHATHIR?

Kisah Mahathir mahukan Azmin dan anaknya Mukhriz sudah disebutkan pada tahun 2019 lagi. Semasa bibik pengkhianatan sudah dpt dihidu. Bagi saya berita ini adalah hari kedua berturut turut berita sampah utk dilayani selepas kabinet menyokong Mahiadin sebagai PM.

Apa relevan lagi media utk melayani Mahathir utk menentukan siapa bakal PM? Cukup2lah...sejak zaman Pak Lah lagi apabila ahli2 politik melayani Mahathir negara seperti terus di dlm kekuasaannya. Siapa Mahathir utk tentukan siapa PM seperti kata Tun Abdullah Badawi dahulu...

Dia tak mahu Pak Lah org politik layani dan ambil kesempatan ikut katanya jatuhkan Pak Lah dan lantik Najib. Dia tak mahu Najib...dia lantik dirinya sendiri. Dia tak mahu Anwar dia letak jawatan dan kemudian mahu lantik semula dirinya menjadi PM.

Kemudian bila dia ditolak oleh parti2... tiba2 dia mahu lantik Syafie Apdal. Ada segelintir puak dari Dap dan Amanah melayaninya.. pelik dan memalukan. Skg Azmin dan anaknya sendiriDescription: 😂 Keduanya bukan sahaja tiada aura dan tidak berkemampuan malah dibenci sebilangan besar rakyat. Bagi saya cerita macam ini masuk dlm majalah Mustika atau Tamar Jalis sudah la.

Anggap cerita org2 tua yg suka bercerita berulang kali dan mengarut kerana nyanyuk. Yg tentukan siapa yg jadi kerajaan dan siapa yg jadi PM adalah rakyat. Sejak bila Mahathir jadi penentu siapa mesti jadi PM? Ini news yg tiada value utk dibaca dan difikirkan rakyat.

Bagi Mahathir asal bukan Anwar. Kenapa tidak mahu Anwar?..Dia tahu bila Anwar naik tembelangnya akn pecah, kroninya akn gelisah dan yg paling dibimbangi jika Anwar mendapat kuasa dan negara ini diuruskan tanpa rasuah dan salah guna kuasa.... parti seperti UMNO, Bersatu dan PAS akn dilupai oleh rakyat dan disimpan di Muzium.

Bila rakyat dpt keadilan, tiada beza antara rakyat miskin dan kaya, bila rakyat dpt menikmati kekayaan negara, bila rakyat rasa peluang perniagaan yg lebih adil... pasti ketika itu rakyat merasa menyesal dan merasa ditipu dan dibodohkan ke tahap dewa oleh pemimpin Melayu sebelum ini.

 

SIAPA KATA MAHIADDIN BODO- YANG BODO 3 JUTA AHLI UMNO DAN AHLI MKT DIMALUKAN OLEH BEBERAPA KERAT MENTERI UMNO ?


3 JUTA AHLI UMNO DAN AHLI MKT DIMALUKAN OLEH BEBERAPA KERAT MENTERI UMNO ?

Kita boleh lihat sendiri dgn jelas. Bila dgn Muhyidin, cepat saja menteri Umno ini umum sokong. Bila arahan dari Presiden Umno sendiri, macam2 dalih dan alasan mereka untuk tidak patuh.

Wahai orang2 Umno, kamu bukan saja dibuli oleh Bersatu bahkan dibuli oleh menteri2 dan MP kamu sendiri. Mereka tidak takut lagi kepada ahli2 Umno sbb mereka tahu Umno umpama harimau sarkas tua yang tidak bergigi. Biarpun Muhyidin tercirit, namun dia ada segala2nya kecuali majoriti.

Cukup beberapa menteri Umno itu memalukan 3 juta ahli Umno dan ahli MKT Umno yang membuat keputusan menolak Muhyidin. Umno kini jadi bahan ketawa.

WFAUZDIN NS

 May be an image of 1 person, standing and text that says "BH ONLINE NASIONAL Jemaah Menteri sebulat suara sokong Muhyiddin Muhammad Yusri Muzamir yusri.muzamir@bh.com.my July 14, 2021 @ 4:20pm x"


TIADA LAIN SELAIN ISU LIWAT

 

HAMZAH RIE NA


Buat dahhhh isu liwat. Saya rasa jika DSAI tidak di nobatkan pm dlm masa terdekat, elok rasanya dsai berhijrah ke Turki contohnya.

Lagi pun pm Turki saya difahamkan pernah memberi offer utk DSAI sebagai penasihat kewangan negara tersebut.

Bala tentera regime dajjal, tidak mustahil sekali lagi fabricates kes liwat keatas DSAI. Memandangkan anak dajjal tersebut telah buat 'come back' walaupun TS Hamid Bador pernah mengatakan 'beliau' berbohong berkenaan kes konon2 'dia' paksa buat ice cream.

Cara berpolitik DSAI adalah politik matang Dan sihat. Cara ini lebih sesuai untuk negara2 maju seperti America Dan Europe. Disana idea2 DSAI pasti diharga malah orang2 seperti dsai dianggap wira.

Tetapi tidak dinegara ini. DSAI sentiasa dijatuhkan oleh pencipta2 ' perceptions' . Malah DSAI didiamkan dgn meyumbat beliau kedlm demi utk meneruskan kelangsungan penyamun2 utk terus meyamun.

Contoh zaman najib apabila DSAI membongkar tentang 1mdb didlm Parlimen, kes saiful pun dianyam dan dikarang. Murid2 madey memang that menggikut ajaran guru mereka.

Zaman Pak lah, dia lepaskan DSAI. Madey paksa Pak lah serahkan kuasa pada najib. Pak lah ditekan kerana Pak lah Masih ada takut dgn kifarah Allah. Memenjarakan orang yg tidak berdosa. Maka Pak lah bukan anak murid yg baik bagi madey.

DSAI akan disambut dgn tangan terbuka oleh negara2 yg tahu menghargai beliau, terutama Turki. Biar kami gerakkan dari dalam itu lebih memberi semangat kpd kami penyokong setia beliau.

Dari DSAI kedalam utk sekian kalinya dan semangat kami pasti runtuh kerana kesedihan. Kita tak ada apa2 balasan utk diminta, perjuangan kami utk menaikkan seorang yg pernah mengharumkan negara dari segi ekonomi, sehingga mendapat gelaran yg terbilang dari negara luar. Sedangkan menteri kewangan Indonesia baharu sahaja merasainya gelaran yg sama dgn DSAI dahulu.

Ini menunjukkan Kita telah

hebat

Dan kukuh kedudukkan ekonomi negara, terlebih dahulu hampir 25thn lepas. Tetapi kehebatan DSAI dimatikan oleh manusia bernama mahathir.

Orang kecil mcm saya, ada langkah kecil yg kami ambil setiap hari. Walaupun kecil tapi kami istiqomah. Kami tidak mahu apa2 cukup sekadar dsai menerajui negara dan bantu rakyat jelata yg makin tersiksa.

Saya tiada Kem, tiada percaturan, tiada jasad dengki pada sesiapa. Saya hanya pendokong dan peyokong sosok pemimpin bernama ANWAR IBRAHIM.

 

WALAU MAHIADIN NAMPAK BODO, TAPI DIA BIJAK BELI KESETIAAN.....WALAU NEGARA MACAM NAK MELINGKUP

 

Penganalisis politik dakwa jemaah menteri sokong PM sebab takut kena pecat


Penganalisis politik dakwa jemaah menteri sokong PM sebab takut kena pecatSATU-SATUNYA cara untuk jemaah menteri kekal pegang jawatan mereka adalah dengan memberi sokongan sebulat suara kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, kata penganalisis politik dan ahli Parlimen pembangkang.

Mereka berkata sokongan yang ditunjukkan itu juga satu tamparan hebat buat Umno memandangkan ianya dibuat ketika parti itu menarik sokongan terhadap Muhyiddin.

Umno sejak zaman berzaman, memang mudah dibeli dengan duit dan juga jawatan. Dengan jawatan dan juga duitv melalui CLG, ianya sudah tentu menjadi idaman setiap orang tambahan lagi Umno sudah tidak berkuasa. Pimpinan Umno juga dikatakan lemah dengan idea dan sokongan bijak pandai menyertai parti tersebut. 

NAK JATUHKAN UMNO BUKAN PAYAH...DUIT DAN JAWATAN....BIJAK MUHYIDDIN SEBAB DIA DARI UMNO


Ahmad Maslan ulangi agar MP Umno taat keputusan parti


Ahmad Maslan ulangi agar MP Umno taat keputusan parti. Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan membicarakan soal kesetiaan dan tata etika parti yang dilihat sebagai sindiran tersembunyi terhadap menteri daripada parti itu yang menyokong penuh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Terdahulu, anggota kabinet Muhyiddin termasuk sembilan ahli Parlimen Umno menyokong kepimpinannya sebagai perdana menteri, biarpun parti itu menarik balik sokongan terhadap presiden Bersatu itu.

Dalam satu hantaran di Twitter, Ahmad berkata dia tidak mungkin memenangi kerusi Parlimen Pontian tanpa sokongan daripada parti, pemimpin dan semua petugas pilihanraya.

“Oleh itu, sewajarnya saya sentiasa taat, setia dan hormat kepada keputusan parti seperti termaktub dalam tata etika ahli Umno.”

Minggu lalu, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan parti itu menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin dan mendesak perdana menteri itu meletak jawatan supaya perdana menteri interim dapat dilantik.

Pengumuman itu dibuat beberapa jam selepas Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Hishammuddin Hussein dilantik sebagai menteri kanan.

Peguam Negara Idrus Harun juga berkata Muhyiddin akan terus memerintah sehingga kepercayaan majoriti ditentukan oleh ahli Dewan Rakyat dalam persidangan yang kembali diadakan pada 26 Julai ini.


Terkini! RCI Tabung Haji: Mujahid sedia dedah!

 

Terkini! RCI Tabung Haji: Mujahid sedia dedah!

Terkini! RCI Tabung Haji: Mujahid sedia dedah!

BEKAS Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agamad) Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa bersedia mendedahkan langkah dan tindakan yang telah diambil oleh kerajaan Pakatan Harapan untuk menyelamatkan Tabung Haji.

Mujahid berkata, dia juga akan mendedahkan laporan polis yang dibuat ke atas individu yang terlibat dalam penyelewengan dana TH sekiranya dipanggil untuk memberi keterangan kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang akan ditubuhkan bagi menyiasat isu-isu berbangkit mengenai Lembaga Taabung Haji (LTH).

Beliau menegaskan, penubuhan RCI Tabung Haji tersebut perlu telus dan profesional tanpa agenda politik.

“Sejak awal lagi saya menyokong RCI dibuat tetapi anggotanya perlulah terdiri dari pakar yang berkelayakan.

“Saya juga heran kenapa Pelan Penstrukturan Semula tidak termasuk dalam terma rujukan RCI sedangkan pelan tersebut dirangka berpandukan kepada rumusan dapatan dari firma audit yang disebutkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Semalam Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat isu-isu berbangkit mengenai LTH dari tahun 2014 hingga 2020.

Siasatan itu berkaitan hasil pengauditan perunding-perunding seperti PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY) dan Roland Berger.

Mujahid berkata, sepanjang tempoh 22 bulan diberikan amanah menjaga TH, beliau dan pasukan TH telah bertindak berpandukan laporan firma audit profesional yang disebut untuk menjayakan pelan penstrukturan semula kerana TH berada dalam keadaan tenat dari sudut kewangan dan integriti.

“Dua perkara asas yang saya lakukan segera iaitu pertama, memastikan pengeluaran hibah (dividen) hendaklah mematuhi Akta TH (1995) yang telah dilanggar sejak 2014. Kedua ialah menutup jurang defisit antara Aset dan Liabiliti yang mengikut laporan audit 2017 adalah sebanyak RM 4 Bilion.

“Pelan Penstrukturan Semula TH diperkenalkan secara telus dan mendapat kelulusan kabinet serta dijelaskan di dalam parlimen secara terbuka. Isu TH kembali hangat apabila PN berkuasa dan isu ‘jual aset orang Islam’ terus disensasikan walaupun kejayaan pelan penstrukturan TH diperakui oleh kerajaan hari ini,” katanya.

Terdapat empat terma RCI yang dipersetujui Jemaah Menteri yang bermesyuarat semalam termasuk menumpukan kepada hasil penemuan perunding-perunding ke atas isu-isu berbangkit LTH dari tahun 2014 hingga tahun 2020.

Terma itu bagaimanapun tidak termasuk Pelan Pemulihan dan Penstrukturan LTH yang sedang dilaksanakan pada masa ini.

“Menentukan sama ada terdapat tindakan menyembunyikan (cover up) maklumat berkaitan isu-isu yang dibangkitkan dan perbuatan memberi kenyataan yang mengelirukan mengenainya.

“Mengesyorkan tindakan yang sesuai diambil terhadap pihak-pihak yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung jika mereka didapati melanggar mana-mana peruntukan undang-undang yang sedang berkuat kuasa tanpa menjejaskan apa-apa siasatan dan tindakan perundangan yang sedang dilaksanakan oleh pihak-pihak berkuasa berkaitan.

“Langkah ini adalah bertujuan untuk penambahbaikan dan tadbir urus LTH.

“Mengemukakan kepada kerajaan laporan hasil semakan dan syor mengenai tindakan susulan, jika perlu, dalam tempoh tiga bulan,” kata Ismail Sabri dalam satu kenyataan semalam.