Tawan Perak: Peluang Pakatan Cerah
SHAH ALAM 10 OKT : DAP yakin Pakatan Rakyat dapat menawan kembali Perak pada pilihan raya umum yang akan datang.

Keyakinan ini bersandarkan kepada kajian dalaman DAP negeri itu pada Julai tahun lalu yang menunjukkan sentimen pengundi terhadap Pakatan itu masih positif.

Menurut Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham pengundi Perak masih menaruh harapan kepada Pakatan walaupun kemarahan masyarakat terhadap pengulingan pemerintahnya oleh Barisan Nasional dua tahun lepas sudah reda.

"Kemarahan sudah reda tetapi sebuah kajian pada bulan Julai tahun ini menunjukkan yang Pakatan Rakyat masih boleh menang 33 daripada 59 kerusi (DUN) jika pilihan raya diisytiharkan," Ngeh berkata demikian ketika berucap dalam konvensyen DAP Perak Ahad lalu.

Kerajaan Pakatan Perak dijatuhkan pada Mac 2009 selepas tiga Adunnya, termasuk timbalan speaker Dewan Negeri, mengistiyarkan keluar parti dan menjadi Adun bebas.

Mereka ialah Hee Yit Foong (Jelapang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) kemudian bertindak menyokong Barisan Nasional(BN).

Krisis kejatuhan kerajaan Pakatan Perak ini menimbulkan rasa tidak puashati rakyat negeri itu kerana merasakan pilihan mereka dalam sistem demokrasi dikhianati oleh Umno-BN.

Tindakan Pakatan melalui saluran mahkamah juga gagal.

Di dalam ucapannya, Ngeh mengingatkan perwakilan di konvesyen itu supaya tidak mengambil mudah hasil kajian itu kerana lapan kerusi Pakatan juga berisiko tinggi kerana menang dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi.

"Pada masa yang sama kita boleh menang besar kerana BN ada 10 kerusi yang ia menang dengan kurang daripada 1,000 undi. Tiga daripada kerusi tersebut kurang dari 100 undi. Iaitu Pengkalan Baru 40 undi, satu kerusi (Kubu Gajah) dengan 66 undi dan Alor Pongsu, 95 undi.

"Pakatan menang 31 kerusi pada (pilihanraya 2008) dan kalau kita boleh menang 10 kerusi di mana BN menang dengan majoriti kurang 1,000 undi, kita boleh dapat 41 kerusi," katanya.

Guan Eng: Sasaran Defisit 4.7 Dalam Belanjawan 2012 Terlalu OptimisKUALA LUMPUR 11 OKT: Kejatuhan tiga mata di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) semalam memberi tamparan hebat terhadap Bajet 2012 yang baru dibentangkan Perdana Menteri minggu lalu.

Justeru pengurangan defisit fiskal negara yang dianggarkan menyusut kepada 4.7 peratus pada tahun hadapan mungkin terlalu optimis dan tidak akan berjaya dicapai menurut ahli parlimen Bagan, Lim Guan Eng.

Bercakap pada sidang media di lobi parlimen sebentar tadi, Ketua Menteri Pulau Pinang itu menyifatkan bajet kerajaan Barisan Nasional (BN) bukan dirungkai berdasarkan lebihan pendapatan negara, tambahnya defisit secara langsung akan menambah beban rakyat jangka masa panjang.

Jelasnya, kebimbangan itu disusuli dengan pengurangan sumber hasil negara yang tidak boleh ditambah.

"Kita beri ruang bajet lebihan, bukan bajet defisit. Saya rasa saham dan pakar ekonomi tidak yakin kerajaan BN dapat menangani cabaran ekonomi pada tahun hadapan," katanya.

Beliau mengambil contoh hutang Amerika Syarikat (AS) yang berpunca daripada krisis ekonomi global sehingga mencatatkan jumlah 6.2 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Jelasnya, berdasarkan defisit 5.4 daripada KDNK yang dicatatkan negara tahun ini, adalah tidak mustahil Malaysia akan berhadapan dengan krisis hutang yang tinggi seperti AS dan perkara ini sangat membimbangkan.

"Rakyat mahu tahu bagaimana untuk kurangkan defisit. Kita tidak mahu pinjaman yang diberikan kepada rakyat akan menjadi beban hutang," tambah Guan Eng.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam ucapan pembentangan Bajet 2012 Jumaat lalu mensasarkan pengurangan defisit negara sebanyak 0.7 peratus dari dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun hadapan berbanding 5.4 peratus tahun ini.

Sehubungan dengan itu Guan Eng yakin bahawa bajet alternatif yang dibentangkan Pakatan Rakyat adalah lebih realistik seraya menjadi sandaran untuk masyarakat menikmati lebihan negara tanpa perlu khuatir tentang defisit.

Katanya keutamaan perlu diberikan terhadap pembanterasan rasuah yang dijangka memberi impak besar terhadap hasil negara.

"Untuk membendung perkara ini rasuah perlu dilawan. Tapi kita lihat dalam bajet, tidak ada usaha untuk menangani rasuah," ujar beliau lagi.
Bob Lokman: JAIS Perlu Lebih TerbukaSHAH ALAM 11 OKT - Berikutan penahanan artis popular Bob Lokman oleh Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS) ketika memberi tazkirah di sebuah surau di Hulu Langat mengundang reaksi pelbagai pihak.

Antaranya Ketua Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abdul Rani Osman yang mengesa JAIS agar lebih bersikap terbuka dalam menjalankan tugasnya sebagai institusi yang memperkasakan Islam di negeri ini.

Dr Rani menjelaskan pihaknya tidak mempertikaikan tindakan JAIS menghalang penceramah yang tidak bertauliah, tetapi usaha ini dikhuatiri mengekang proses pembelajaran agama di negeri ini.


"Kes-kes seperti ini JAIS sepatutnya terlebih dahulu dengar ceramah tersebut, sekirannya orang itu berceramah tidak betul, tegur golongan itu.

"Saya sendiri sebagai Pesuruhjaya PAS tidak setuju dengan ceramah berunsur politik kepartian di dalam masjid mahupun surau, tetapi sekirannya ceramah itu bersifat politik Islam ia tidak menjadi masalah.

"Siapa yang menyatakan politik berasingan daripada Islam, maka golongan itu perlu mengucap kembali," katanya.

Bob Lokman dipercayai ditahan atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah dan dibawa ke balai polis berdekatan.

Penulis lirik lagu Isabella itu difahamkan mencerita pengalamannya sewaktu bergelumang dengan kegiatan seni kepada hadirin surau itu malam tadi.

Dr Rani yang juga ADUN Meru berpendapat tindakan JAIS menggunakan alasan tiada tauliah sebagai menghalang sesorang dari berceramah dilihat kurang tepat.

"Sekirannya benar Bob Lokman bercakap benda yang tidak betul, beritahu, jangan terus tangkap, kalau benar Bob Lokman salah dakwanya di mahkamah, soal tahan seseorang dengan alasan tanpa tauliah, itu tidak berapa tepat,"jelasnya.

Usaha TVSelangor bagi menghubungi JAIS untuk mendapatkan reaksi mereka masih belum berhasil.

Sebelum ini, Pengarah JAIS, Tuan Haji Marzuki Hussin berkata pihaknya tidak membenarkan mana-mana ahli politik dari mana-mana parti untuk berceramah dan berpolitik di masjid sejajar dengan titah Sultan Selangor yang tidak mahu masjid menjadi gelanggang politik.

Marzuki menjelaskan sekiranya ahli politik dipanggil untuk mana-mana upacara mahupun perasmian yang bertempat di masjid dan surau haruslah dibuat dipekarangan premis tanpa ucapan berunsur politik dan lambang parti.

"Kita telah mengeluarkan surat edaran dan peraturan masjid, ianya hanya dibenarkan diluar pekarangan masjid tanpa sebarang lambang mana-mana parti politi, banner mahupun risalah politik dan ucapannya bebas dari unsur politik," jelas Marzuki.

Susulan daripada itu, pihak JAIS tidak akan memperbaharui tauliah kepada mana-mana ahli politik yang sebelum ini memiliki sijil tersebut daripada pihaknya.

MB Selangor: Azmin Sokong Khalid
KUALA LUMPUR 11 OKT : Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali menyokong Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Azmin yang juga Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor berkata walaupun ada setengah anggota parti yang berpandangan Abdul Khalid patut ditukar tetapi beliau terus mendapat sokongan dari Majlis Pimpinan Pusat.

Jelas Azmin, tidak pernah timbul desakan daripada Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mahupun Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Soal pandangan yang diberikan oleh anggota parti harus kita raikan, tetapi kita telah bincang dan muafakat bahawa Tan Sri Khalid akan meneruskan tugasnya sebagai Menteri Besar," kata Azmin kepada media di lobi parlimen.

Ahli Parlimen Gombak itu juga berkata Pakatan Rakyat juga secara sebulat suara menyokong peranan Abdul Khalid sebagai Menteri Besar yang telah meletakkan asas yang kuat di negeri Selangor.

Katanya polisi-polisi yang dilaksanakan Abdul Khalid semenjak mengambil alih pentadbiran dari kerajaan Barisan Nasional (BN) diterima baik oleh rakyat secara keseluruhan.

"Ini isu lama sebab itu saya kata tidak timbul lagi sekarang. Kita mahu maju ke depan dan perkara ini mungkin dibangkitkan kerana pilihan raya semakin hampir.

"Tetapi bagi kita dalam PKR, ini bukan isu dan kita telah membuat keputusan dan mempertahankan Tan Sri Khalid sebagai Menteri Besar," tambah Azmin.

Sebuah portal berita semalam melaporkan bahawa wujud sekumpulan wakil rakyat PKR mendesak Anwar agar memecat Khalid atas alasan prestasi yang merudum di Selangor berbanding Pulau Pinang.

Anwar yang ditemui semalam berkata, Abdul Khalid akan kekal sebagai Menteri Besar Selangor dan tiada cadangan dari Pakatan Rakyat untuk menggantikan tempatnya.

Sementara itu Abdul Khalid dalam responnya semalam menyatakan perkara tersebut tidak akan mengganggu-gugat tugas beliau untuk menguruskan negeri Selangor dengan lebih baik.

Azmin: Bajet 2012 Catat Kos Mengurus Paling Tinggi

KUALA LUMPUR 11 OKT: Ketidakupayaan kerajaan Barisan Nasional (BN) mengimbangi jumlah agihan Bajet 2012 antara perbelanjaan operasi dan pelaburan masa hadapan akan menyingkirkan kesan berganda yang diperlukan oleh ekonomi negara.

Ahli Parlimen Gombak yang juga Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dalam ucapan perbahasan di parlimen hari ini memberi gambaran bahawa bajet yang dibentangkan Perdana Menteri Najib Razak bersifat hambar dan mengundang masalah kewangan negara masa hadapan.

Katanya, sektor pendidikan dan bioteknologi yang seharusnya diberi penekanan, gagal mendapat tempat dalam usaha menyediakan ruang menaiktaraf tenaga kerja profesional selain persedian menghadapi kekurangan sumber minyak asli dan gas.

Dalam ucapannya, Azmin menyatakan kepada Dewan Rakyat bahawa statistik pendapatan negara bagi tahun 2008, 2009, 2010 dan unjuran pendapatan negara bagi tahun 2011 disumbangkan melalui hasil petroleum.

"Daripada RM186 bilion pendapatan negara yang diunjurkan di dalam Belanjawan 2012, sumbangan dari sektor petroleum mencecah purata 40% iaitu RM74.4 bilion.

"Maka hipothesisnya, jika negara tidak mempunyai hasil petroleum, pendapatan sebenar negara dari semua aktiviti ekonomi yang lain hanyalah RM112 bilion, sedangkan perbelanjaan mengurus kerajaan adalah RM181 bilion," kata beliau yang dipetik dari teks ucapannya.

Berdasarkan pernyataannya kata Azmin, dapat dilihat bahawa daripada RM181 bilion yang diunjurkan, hanya RM52 bilion diperuntukkan untuk gaji pekerja dan RM129 bilion bagi tujuan kos operasi kerajaan.

Justeru Azmin menyifatkan Bajet 2012 yang mencatatkan perbelanjaan mengurus berjumlah RM181 bilion iaitu paling tinggi dalam sejarah negara berbanding RM51 bilion yang diperuntukkkan.

"Saya kesal kerana ada yang berhujah di dalam Dewan bahawa Belanjwan defisit yang besar dan hutang negara yang tinggi adalah perkara biasa kerana ia disebabkan faktor luaran," ujarnya lagi.

Azmin kemudian memberi contoh Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) di mana kerajaan ?telah memperuntukkan RM11.4 bilion untuk Dasar Jaminan Makanan bagi mengurangkan kebergantungan kepada import makanan.

Malah kata beliau peruntukan dari RMK8 berjumlah RM20 bilion telahpun dibelanjakan dalam tempoh 10 tahun.

Namun disebalik sejumlah besar wang yang telah dibelanjakan dalam tempoh itu, import makanan telah meningkat hingga sehingga mencecah RM30 bilion dalam tahun 2010 tersasar daripada jumlah yang dianggarkan iaitu RM14.3 bilion.

"Lebih membimbangkan apabila import makanan ini meningkat pada kadar 10.2% setiap tahun iaitu RM17.7 bilion (2005), RM26.7 bilion (2009) dan RM30 bilion (2010)," ujar beliau lagi.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan pada Jumaat lalu turut mengumumkan pelepasan cukai kepada pemaju hartanah bagi projek-projek di bawah program Kuala Lumpur International Financial District (KLIFD) yang dianggarkan berjumlah RM1.3 bilion.

Azmin juga menyentuh isu gaji minima yang telah disuarakan rakyat sejak empat dekat lalu, namun katanya setiap kali bajet negara dibentangkan, perkara tersebut tidak pernah menjadi keutamaan.

Maka jelasnya, ternyata kerajaan tidak menunjukkan sebarang komitmen untuk merealisasikan harapan masyarakat terbilang.

Sehubungan dengan itu kata Azmin, Pakatan Rakyat telah mencadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012 bahawa gaji minima boleh dilaksanakan pada aras RM1,100 kerana jumlah ini adalah jumlah purata yang munasabah untuk semua pekerja di seluruh negara.

Beliau kemudian menyatakan bahawa hutang negara telah mencecah kadar RM437 bilion pada akhir Jun 2011 sepertimana yang diumumkan Bank Negara Malaysia bersamaan dengan 53 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Maka beliau menjangkakan bahawa defisit yang berterusan antara tahun 2012 hingga 2015 akan mencatatkan jumlah melebihi 60 peratus KDNK sekaligus meletakkan negara pada tahap yang kritikal.

(function() { var d = document, w = window; w

Mungkinkah pemimpin pembangkang tak datang Parlimen kerana takut? Oleh Mohd Iskandar Ibrahim - Mac 28, 2023 @ 12:09pm

KUALA LUMPUR: Tiga pemimpin tertinggi Perikatan Nasional (PN) sekali lagi didakwa gagal memanfaatkan Sesi Soal Jawab Perdana Menteri (PMQ) s...