JUMPA ATAU TIDAK

Anak Nik Aziz: Tiga sebab Umno tetap sesat tapi PAS berbeza


July 16, 2010
Nik Abduh berkata ayahnya Nik Aziz sering melontarkan “peluru panas” ke atas Umno.—gambar fail

KUALA LUMPUR, 16 Julai — Anak lelaki Menteri Besar Kelantan Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, tuduhan Umno bahawa PAS sesat “amat berat” tetapi ia jauh lebih berbeza daripada komponen BN itu kerana tiga faktor, antaranya Umno tidak berani bermuzakarah ataupun menjelaskan tuduhan-tuduhannya.

Kata Nik Abduh, oleh kerana beliau begitu faham dengan tuduhan PAS terhadap Umno sejak kecil lagi sehingga sudah menjadi kalih dengan isu sesat-menyesat ini bahawa “Umno adalah parti sesat.”

“Tuduhan ini berat. Kerana berat, maka PAS mengambil tanggung jawab penuh untuk menjelaskan, memuzakarahkan, mendebatkan dan mensyarahkannya bila — bila masa demi mengabsahkan tuduhannya itu,” katanya.

“Maka, saya begitu mudah untuk menjelaskan maksud ‘tuduhan’ PAS tersebut. Saya perturunkan di sini agar anda dapat melihat isi penting pertuduhan yang ingin sangat PAS perjelaskan kepada rakyat, sama ada ahli PAS atau ahli Umno agar semua rakyat memahami kedudukan pertelagahan Umno-PAS,” katanya.

Kata Nik Abduh, jika Umno tidak bertanggungjawab di atas tuduhannya mengatakan PAS parti sesat dengan mengelak penjelasan atau muzakarah atau debat untuk menilai kebenaran tuduhan mereka, PAS pula adalah sebaliknya.

“Setelah menuduh Umno sebagai sesat, palsu, batil, salah, menyeleweng, fasiq, zalim dan sebagainya, PAS tampil untuk menjelaskan dan bersedia bersemuka dengan apa cara sekalipun asalkan tuduhannya itu diikuti pula dengan penjelasan yang difahami sebaiknya oleh orang yang memerlukan kefahaman dan kejelasan,” kata beliau dalam tulisan blognya.

Kata Nik Abduh, ayahnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am PAS biasa melontarkan “peluru yang panas-panas” ke atas Umno dan semua tahu bahawa ia bertujuan menimbulkan polemik dan “kepanasan yang akan memaksa semua untuk memohon penjelasan beliau.”

“Adakah anda melihat beliau senyap, bersembunyi dan enggan menjawab dan mengulas lagi? Tidakkan?

“Sebelah Umno pula, macam contoh terdekat, Datuk Shafie Apdal yang menuduh PAS sebagai sesat, ke mana beliau apabila rakyat meminta penjelasan?

“Muka depan Harakah segera menuntut penjelasan, hujah dan bukti daripadanya dan Umno juga, tetapi tiada apa-apa selain kesepian dan senyap,” kata Nik Abduh dalam tulisan mempertahankan ayahnya dan PAS dalam isu tuduhan sesat-menyesat ini.

Sehubungan itu Nik Abduh turut mempertahankan pendirian PAS bahawa Umno adalah parti sesat kerana tiga faktor.

“Pertama, Umno sesat dari sudut dasar. PAS konsisten berhujah bahawa dasar kebangsaan atau nasionalisme adalah sesat, salah dan terseleweng daripada agama.

“Oleh kerana Umno secara jelas menjadikan kebangsaan sebagai dasarnya, maka Umno sesat dan menyesatkan rakyat Malaysia.

“Bagi PAS, dasar parti hendaklah Islam. Islam tulen sebagaimana dibawa Rasulullah,” katanya.

Selain itu tegas beliau, Umno sesat dari sudut matlamat manakala PAS konsisten berhujah bahawa membina negara demokrasi sekular yang menjadi matlamat Umno adalah sesat, salah dan menyeleweng daripada agama.

“Maka, Umno sesat dan menyesatkan rakyat Malaysia. Bagi PAS, matlamat hendaklah Islam juga dan matlamat Islam adalah menegakkan khilafah dengan membina sebuah negara Islam,” kata Nik Abduh.

“Ketiga, Umno sesat dari sudut wasilah dan cara membangunkan negara. Menghalalkan riba, arak, judi, pergaulan bebas dan mengharamkan hukum hudud misalnya adalah gambaran cara dan wasilah Umno menyusun, membentuk dan menyelesaikan masalah negara yang jelas keluar daripada pengajaran agama dan sunah nabi.

Justeru jelas beliau, kesediaan PAS memuzakarahkannya adalah bukti pertanggungjawaban PAS atau tuduhannya itu.

“Itu adalah persaksian yang sungguh gagah dan berani. Hujah adalah kemenangan dan mukjizat,” katanya.

Sambil mendakwa tuduh-menuduh sesama umat Islam adalah memilukan, memalukan dan merugikan, Nik Abduh menyoal mengapakah PAS yang mendakwa sebagai parti Islam terus membuat tuduhan terhadap Umno.

“Mengapa tidak dibiarkan Umno sahaja yang menuduh dan memfitnah?

“Ya, jawabannya adalah kerana amar makruf nahi munkar. Senyap melihat kemungkaran adalah satu dosa yang akibatnya telah diperlihatkan Allah kepada kita atas apa yang berlaku ke atas Bani Israel yang tidak mencegah kemungkaran sesama mereka,” katanya.

Nik Abduh yang juga ahli jawatankuasa Dewan Pemuda PAS berkata Umno kata PAS sesat dan PAS kata Umno pula sesat dan disebabkan saling sesat-menyesatkan, maka mereka saling bercakaran walaupun sebab utama percakaran bukanlah kerana tindakan saling lempar-melempar itu, tetapi kerana dasar perjuangan mereka yang berbeza.

Maksudnya jelas beliau, jika tak saling menuduh, tak sesat-menyesatkan pun mereka akan tetap bercakaran juga kerana percanggahan ideologi itu.

“Dari dulu lagi PAS kata Umno sesat dan dari dulu yang sama tempohnya juga Umno kata PAS sesat.

“Tak tahulah bila nak berhenti. Memang bila dah sesat, memang susah nak sampai ke penghujung, apatah bila dah saling sesat-menyesatkan, lagi-lagilah susah nak ketemu hujung habisnya.

“Hari ini saya tak kisah pun jika mendengar orang PAS kata Umno sesat dan begitulah jika saya dengar Umno kata PAS sesat juga. Sebabnya, dah kalih, dah lama sangat dengar cerita saling sesat-menyesatkan ini,” kata beliau.

SAYA SUKA PARIS-BALA


penyelidik Perancis tampak sangat akrab dengan kejadian-kejadian di Malaysia berkaitan dengan pembunuhan Altantunya. Namun siasatan berpusat pada kesepakatan kapal selam scorpene dan komisyen yang dipercayai dibayar berhubung dengan itu.

Wawancara
Polis
Tarikh wawancara: 2010/07/12

Waktu wawancara: 14:00. Wawancara memuat 3 jam.

Tempat wawancara: Arah Centrale de la Polis Judiciare DNIF, Nanterre, Paris

Ditemubual oleh Mr M. Ryckewaert dibantu oleh penterjemah Bahasa Inggeris dan lain pegawai wanita. Wawancara dilakukan dalam bahasa Bahasa Perancis melalui penterjemah Bahasa Inggeris.

Pengamatan: Penyelidik Perancis tampak sangat akrab dengan kejadian-kejadian di Malaysia berkaitan dengan pembunuhan Altantunya.


Berikut ini adalah persoalan yang terlibat dalam wawancara.

1. Latar belakang saya [termasuk tarikh dan tempat] lahir dan pekerjaan saya mulai dari masa saya dengan polis Malaysia ke masa ketika saya menjadi detektif swasta pada tahun 1998.

2. lesen PI saya.

3. Keseluruhan cerita tentang bagaimana saya direkrut untuk melakukan pekerjaan untuk Razak Baginda dan wawancara sebelum pekerjaan yang dilakukan oleh Mr Dhirren Norendra, seorang peguam amalan di Kuala Lumpur. Saya mempersoalkan tentang ruang lingkup tugas saya, target dan tujuan tugas saya.

4. Latar belakang pembunuhan Altantunya. Aku diberitahu mereka tentang peristiwa menjelang dan selepas pembunuhan itu dan juga memberitahu mereka untuk membaca SD pertama saya dan wawancara di Singapura. Juga identiti dua pegawai polis yang dinyatakan bersalah atas pembunuhan, yang mereka bekerja serta identiti dari berbagai orang lain dikenalpasti sebagai tentang bila Altantunya menghilang dan hubungan mereka untuk Baginda dan / atau PM.

5. Razak Baginda, dan hubungan dengan PM saat ini, maklumat dan aktiviti diriwayatkan kepada saya oleh Baginda termasuk sms dihantar oleh PM untuk Baginda pada takat penangkapannya atas pembunuhan Altantunya.6. Syarikat Malaysia, Perimekar, pemilikan, dan hubungan nya antara Baginda dan isterinya. Juga sifat usaha yang dilakukan oleh Perimeker. Aku memberitahu mereka kewujudan peralatan tentera di pejabat Baginda, pejabat aos. Maklumat tentang Razak Baginda dan keberadaannya sekarang ini.

7. bayaran kewangan oleh Razak Baginda kepada Altantuya termasuk tiga US $ 5K bayaran oleh Baginda untuk Altantunya termasuk denda sebanyak US $ 1K kerana terlambat masuk perbankan juga pembelian oleh Razak Baginda dari sebuah apartemen di Mongolia untuk Altantunya. Juga latar belakang bayaran US $ 500K dituntut oleh Altantunya, latar belakang, bagaimana timbul, link untuk kesepakatan kapal selam Scorpene, Altanunya, penglibatan aos dalam perundingan dan masuk dan pengesahan oleh Baginda bahawa ia seharusnya dibayar wang kepada Altantunya.

8. Bagaimana Rosmah Mansor bekerja sama dengan Deepak untuk mengasingkan saya dari Malaysia,

ancaman untuk keluarga saya selepas saya menandatangani SD pertama serta penglibatan PM, aos saudara dalam peristiwa yang mengarah ke SD 2 dan saya diseludup keluar dari Malaysia dan diminta untuk tinggal jauh sampai Najib menjadi PM.

9. Saya diminta untuk menelusuri kembali peristiwa di Rawang rumah kopi di mana Deepak, Dinesh dan ASP Suresh hadir.

10. Panjang dan masa aku dalam pengasingan.

11. Keterangan tentang Altantunya, aos sepupu. Ammy, yang mempunyai pengetahuan dari Paris

makan malam di mana PM dan Razak Baginda hadir dengan Altantunya.

12. Identiti individu Perancis terlibat dalam perjanjian Scorpene.

13. Pengetahuan saya tentang bayaran oleh Perancis kepada Perimekar dan maklumat yang diberikan kepada saya oleh Altantunya bahawa dia US $ 500K itu kerana perjanjian tentang transaksi sukses kapal selam Scorpene.

14. Identiti, latar belakang dan penglibatan dua Malaysia dikenalpasti sebagai Major Rahim dan Abdul Rahim bin Saad.

15. Altantuya, aos latar belakang keluarga.

16. Saya link dengan Suaram, jika ada.

17. Keperluan untuk dilayani keadilan atas pembunuhan Altantunya dan kebenaran diberitahu mengenai perjanjian Scorpene.

Saya menandatangani pernyataan bahawa percakapan saya Perancis dirakam.

Pertemuan dengan Peguam Perancis

Saya juga bertemu dengan Mr Joseph Breham, seorang peguam Perancis bertindak untuk Suaram, pada 2010/7/13 pukul 10 pagi di pejabatnya di Kabinet Bourdon-Voituriez-Burget, 156 e Rue Rivoli, Paris.

terjemahan dari Malaysia today

KERA JAAN BERKIRA KATA MAHFUZ

Kerajaan berkira, sanggup rampas 5 sen duit rakyat
Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 16 Julai: "Apa punya kerajaan, terlalu berkira dan sanggup rampas 5 sen dengan curi dari poket rakyat," kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Kecaman demikian itu ditujukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ekoran pengumuman menaikkan harga petrol RON95 dan diesel sebanyak 5 sen bermula tengah malam tadi.

Selain mengecam kenaikan harga minyak, beliau turut menjelaskan bahawa langkah menaikkan harga lima hingga enam barang keperluan asasi yang lain bukanlah langkah mengurangkan subsidi.

Sebaliknya, langkah tersebut menurut beliau, patut dilihat sebagai tindakan kerajaan menaikkan harga barang serta membebankan rakyat.

"Jangan terkeliru dengan pembohongan Najib kononnya kerajaan kurang subsidi, sebenarnya kerajaan naikkan harga barang-barang ini.

"Naik harga maknanya naik kos sara hidup, naik kos sara hidup maknanya membebankan rakyat," tegasnya lagi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut menganggap Najib menghina rakyat dan institusi rakyat, iaitu Parlimen kerana Najib membuat pengumuman sejurus selesai sesi parlimen, petang semalam.

(function() { var d = document, w = window; w

GAMBAR-GAMBAR SOLIDARITI BERSAMA KAK WAN

Dr. Tan Yee Kew 陈仪乔博士   53 m    ·  Saya bersama YB Nurul Izzah Anwar memberikan Solidariti untuk Dr Wan Azizah Wan Ismail yang telah dipan...